Katthalsband

Att ge sin katt ett katthalsband kan vara en gåva som inte bara är fin men också en riktig livräddare. Tack vare olika typer av halsband kan man rädda både sin katt och andra djur omkring dem, liksom göra det möjligt för andra att kunna identifiera missen som din.

Det finns enkla halsband som mest är till för identifikation eller ren utsmyckning och det finns modeller som är designade att synas i mörkret. Det finns också oerhört lyxiga och påkostade varianter. Vilken typ du vill skaffa beror helt på din och din katts behov och vilka preferenser du har.

Behöver jag ett katthalsband?

Den främsta anledningen till att sätta på sin katt ett halsband är att den lätt ska kunna identifieras. Genom att skriva kattens namn och kontaktnummer på en liten bricka som hänger på halsbandet kan katten enkelt identifieras om den kommit bort. Många katter idag kan också identifieras med hjälp av ett mikrochips som sitter i deras nacke men de kan endast läsas av med speciella scanners som man i princip endast kan hitta på veterinärkliniker.

Andra anledningar till att skaffa ett katthalsband är att katten skall kunna synas i mörkret om den får gå ut nattetid eller under dystra vinterdagar, och om man hänger en bjällra på det kan små djur varnas för att ett rovdjur är i annalkande.

Alla katter är lätta och relativt smala och det som framförallt skiljer dem från hundhalsband är att de absolut måste gå av om katten fastnar i något. Då katter älskar att klättra uppför träd och smyga i små utrymmen och buskage händer det lätt att de fastnar i något, vilket kan få ödesdigra konsekvenser om inte katthalsbandet går itu. Se därför alltid till att välja en modell som både är slittålig men också har en anordning som får halsbandet att gå av vid minsta fastnande.

Att vänja katten

kattkoppel

Med ett halsband och koppel kan du ta promenader med katten.

Om du vill att din katt ska bära halsband är det bra att börja vänja den så tidigt som möjligt. De flesta katter brukar inte ha något emot att ha på sig halsband, men det finns även de som total-strejkar. Har du en katt som inte gillar sitt halsband kan du träna den med hjälp av lite kattgodis och tålamod. Låt katten nosa och leka med halsbandet innan du sätter på det för att avdramatisera hela proceduren. Det bästa sättet att göra katten vän med sitt halsband är att lära missen att det alltid kommer en belöning när den får det på sig.

Om du är intresserad av GPS-halsband så kan du läsa mer här!

Katthalsband i läder

Ett enkelt, billigt läderhalsband med reflexer. Halsbandet är mjukt och skönt och syns bra. Reflexer är alltid bra att ha på sina djur så att de syns bra i mörkret. Halsbandet har inget säkerhetsspänne som går av men en kort del av halsbandet är i resår så att katten kan dra sig ur det om halsbandet skulle fastna. Halsbandet är tillverkat i Sverige av svenska råvaror och kommer att hålla länge. 

Katthalsband med reflexer eller ljus

Många katthalsband kommer med reflexer eller är tillverkade i självlysande material som lyser i flera timmar. Ett mycket bra alternativ om katten ofta går ut i mörker då man dels lätt kan se var den befinner sig men också låter bilister se var den är. Halsband med ljus är lite ovanligare men något som vi har kommit att tycka mycket bra om. Reflexer syns bara om ljus lyser på katten men om katten bär med en egen ljuskälla så ökar säkerheter ytterligare. Detta gör också att eventuella byten blir varnade om du vill förhindra att katten jagar själv i din trädgård. För oss som reser och campar mycket med katten och är ute i skog och mark så är det ovärderligt att kunna se katten smyga omkring.

Katthalsbandet Flash Light är en smidig lösning där det sitter en liten lampa som lyser i upp till 8 timmar. Lampan laddas med usb-kabel och halsbandets längd är anpassningsbart. Det här är ett mycket bra alternativ för dig som vill prova att ha en lampa i katthalsbandet.

Halsband Dots

Enkla färgglada halsband med reflex, bjällra och plats för kontaktuppgifter. Dots kan du köpa i många olika färger och vill du hellre ha små stjärnor på så kan du köpa det istället. Halsbandet syns jättebra tack vare de starka färgerna och reflexerna som går runtom. Du får extra säkerhet med bjällran, både för katten och potentiella byten. Halsbandet har en liten ficka där du kan skriva kontaktuppgifter eller annan information om katten skulle komma bort. Givetvis har halsbandet också ett säkerhetsspänne som släpper om katten skulle fastna.

Halsband by Laura

Det här halsbandet är för dig som gillar stil. Det är oerhört vackert, handtillverkat i hjortläder. Ett väldigt mjukt och fint halsband utan mönster eller bling. Ett mer stilrent halsband hittar du knappast. Det finns i flera fina pastellfärger, alla av samma fantastiska kvalitet. Priset är högre men det är värt varje krona. En liten elegant bjällra följer med som du kan knäppa på om du vill och givetvis så har halsbandet ett spänne som släpper om katten fastnar. Serien "by Laura" tillverkar flera vackra produkter som matchar varandra. 

Duvo katthalsband

De allra enklaste katthalsbanden brukar vara tillverkade i ett syntetiskt material med plastspänne. Dessa halsband kommer i många olika mönster och färger och de är de billigaste på marknaden. Försäkra dig dock alltid om att de är designande att gå av om katten skulle fastna i något. Det är en funktion de flesta katthalsband har som gör att spännet öppnar sig om det utsätts för motstånd. Det är en riktigt livräddare och ett måste för dig med utekatt.

Katthalsbandet Duvo är tillverkat av nylon och kommer att hålla mycket länge. Med reflex och borttagbar bjällra ökar chansen att katten både syns och hörs. Givetvis är spännet försett med öppningsbar funktion om katten fastnar, en viktig aspekt tycker vi! Därtill är priset det bästa som marknaden kan erbjuda om du vill ha något enkelt men samtidigt mycket funktionsdugligt.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-10 08:46:59

Testvinnare - Bästa Katthalsband

  • Läderhalsband med reflex
  • Katthalsband Visio light
  • Halsband Dots
  • Halsband by Laura
  • Duvo Katthalsband
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
72 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om katthalsband.

Hur fungerar ett säkerhetsspänne?

Ett säkerhetsspänne är designat att släppa av sig själv om det utsätts för belastning. Det är för att katten inte ska fastna med halsbandet i en gren eller liknande och inte komma loss. Halsband med säkerhetsspänne ska du oftast trä över kattens huvud och sen anpassa så det sitter bra. Du ska alltså inte knäppa upp det då säkerhetsfunktionen kan slitas ut om du knäpper på och av det varje dag.

Hur ska halsbandet sitta?

Du ska alltid kunna få in två fingrar mellan halsbandet och kattens hals. Annars sitter halsbandet för tight. Vissa särskilt vilda katter kan ha lite tightare passform. Ett för hårt spänt halsband kan skada katten, särskilt om det fastnar i något. Ett för löst spänt halsband å andra sidan riskerar att glida av eller fastna i kattens käke vilket också kan skada katten.

Behöver jag ha bjällra på halsbandet?

Du behöver absolut inte ha det. Vissa katter kan störa sig på det och bli stressade, andra bryr sig inte alls. Det finns forskning som antyder att det konstanta ljudet kan skada kattens öron men det är inget som är bevisat vad vi vet. Bjällran är först och främst till för att katten inte ska fånga fåglar eller djur runt huset, men en skicklig katt listar ut hur den ska överraska sitt villebråd ändå.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu