Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst katthalsband 2023

Senast uppdaterad: 1 februari 2023

Ett katthalsband signalerar att katten tillhör någon. Det är också vanligt att katthalsband har namnbrickor eller utrymmen för ID-brickor så att du lätt hittar din katt om den går vilse. Vi rekommenderar att ditt katthalsband har säkerhetsspännen som gör att halsbandet lossnar om katten fastnar när den är ute. Det är också bra med resårband av samma anledning, då kan katten dra i så att den kommer ur halsbandet.

Innehållsförteckning

Vilket katthalsband är bäst?

Ett katthalsband ska inte behöva kosta mycket. Det är såklart kul att kosta på katten ett fint halsband men du kan få riktigt bra halsband för under 50 kronor. Vi föredrar halsband i nylon eller syntet-material. De håller länge och tål väder och vind. Bra egenskaper som vi rekommenderar:

 • Namn på halsbandet så du kan skriva kontaktuppgifter.
 • Säkerhetsspänne eller resår så katten kan ta sig loss om den fastnar.
 • Reflexer eller starka färger på halsbandet ökar säkerheten

Basic Cat Reflective Halsband med Namnskylt
Basic Cat Reflective Halsband med Namnskylt
Bäst i test

1. Basic Cat Reflective Halsband med Namnskylt

9,7/10
Material
Syntet
Färg
4 olika
Till butik
59.9 kr
Läs mer

Gulligt och bekvämt katthalsband där du kan välja bland  4 olika färger. Halsbandet har reflex vilket gör katten synlig i mörker om den exempelvis korsar vägar eller dylikt. Dessutom finns utrymme till att skriva namn eller adress om din kisse skulle råka gå vilse. Säkerhetsspänne som går att justera efter storleken på din katt. Ett prisvärt katthalsband som vi väl kan rekommendera.

Läs mer
Katthalsband Dots (flera färger)
Katthalsband Dots (flera färger)

2. Katthalsband Dots (flera färger)

9,7/10
Material
Syntet
Färg
3 olika
Till butik
39 kr
Läs mer

Enkla färgglada halsband med reflex, bjällra och plats för kontaktuppgifter. Dots kan du köpa i många olika färger och vill du hellre ha små stjärnor på så kan du köpa det istället. Halsbandet syns jättebra tack vare de starka färgerna och reflexerna som går runtom. Du får extra säkerhet med bjällran, både för katten och potentiella byten. Halsbandet har en liten ficka där du kan skriva kontaktuppgifter eller annan information om katten skulle komma bort. Givetvis har halsbandet också ett säkerhetsspänne som släpper om katten skulle fastna.

Läs mer
Halsband Tonka
Halsband Tonka
Mest Prisvärd

3. Halsband Tonka

9,3/10
Material
Syntet
Färg
4 olika
Till butik
18 kr
Läs mer

Ett privärt, snyggt och annorlunda katthalsband med resårknäppe. Halsbandet är mönstrat och finns i flera olika färger. På halsbandet sitter även en klocka som går att ta bort om man vill.

Läs mer
Katthalsband reflex slät silver
Katthalsband reflex slät silver
Bästa premiumvalet

4. Katthalsband reflex slät silver

9,2/10
Material
Läder
Färg
Grå
Till butik
69 kr
Läs mer

Ett enkelt, billigt läderhalsband med reflexer. Halsbandet är mjukt och skönt och syns bra. Reflexer är alltid bra att ha på sina djur så att de syns bra i mörkret. Halsbandet har inget säkerhetsspänne som går av men en kort del av halsbandet är i resår så att katten kan dra sig ur det om halsbandet skulle fastna. Halsbandet är tillverkat i Sverige av svenska råvaror och kommer att hålla länge. 

Läs mer
Duvo Katthalsband
Duvo Katthalsband

5. Duvo Katthalsband

8,8/10
Material
Nylon
Färg
4 olika
Till butik
33 kr
Läs mer

Katthalsbandet Duvo är tillverkat av nylon och kommer att hålla mycket länge. Med reflex och borttagbar bjällra ökar chansen att katten både syns och hörs. Givetvis är spännet försett med öppningsbar funktion om katten fastnar, en viktig aspekt tycker vi! Därtill är priset det bästa som marknaden kan erbjuda om du vill ha något enkelt men samtidigt mycket funktionsdugligt.

Läs mer

katt spanar2

Köpguide: så väljer du rätt halsband till katten

Det finns många olika modeller att välja mellan när du ska köpa ett nytt halsband till katten. Vi brukar utgå från följande punkter för att hitta de riktigt bra halsbanden till våra katter:

 • SäkerhetSäkerhet

  Se till att halsbandet har ett säkerhetsknäppe som lossnar om katten fastnar. Det står oftast klart och tydligt på produkten i butiken om det har säkerhetsknäppe eller inte. Det är också viktigt att halsbandet sitter bra. Akta dig för halsband som spänns likt ett buntband, dessa kan dras åt och skada katten när den är ute.
 • IdentifieringIdentifiering

  Det är alltid bra att ha kontaktuppgifter på katten. Idag är nästan alla katter chippade så de kan tas till en veterinär och på så vis hitta hem igen, men det underlättar om halsbandet har en liten ficka för ett mobilnummer eller andra kontaktuppgifter. Det känns alltid lite tryggare.
 • SynlighetSynlighet

  Reflexer runt halsbandet gör katten syns på natten. Om du har en katt som tycker om att smyga och som är duktig på det så är det väldigt bra att ha ett halsband med starka färger och reflexer så att ev. bilister eller cyklister ser den.
 • PrisPris

  Det finns många dyra, väldigt fina halsband och det är absolut inget fel med det. Tvärtom så kan det ju vara väldigt kul att ha ett fint halsband till katten. Men om du ska ha ett halsband av praktiska skäl så köp hellre ett för bara 20 kronor!

Undvik katthalsband med följande egenskaper

 • MaterialSvaga material

  Tyg, tunn plast eller vissa syntetmaterial gör du bäst i att undvika. De går sönder snabbt och du får köpa nya halsband regelbundet, det är inte snällt för varken plånbok eller miljö.
 • BjällraStora bjällror

  Bjällror som låter mycket eller som är i vägen för katten är bara onödigt. Framför allt kattungar ska slippa dras med onödig vikt runt halsen. Om du inte vet hur stor bjällran är så köp ett halsband där du enkelt kan ta av den.
 • FästingFästinghalsband

  Använd inte fästinghalsband året om som ett vanligt halsband. Dessa ska enbart användas för att avvisa ohyra. De innehåller pesticider som kan irritera och skada katten och sin närmiljö om de alltid sitter på.
 • SpänneSlappa material/knäppen

  Ett halsband som sitter dåligt kan leda till att katten får in en tass eller underkäken under halsbandet. Det kan leda till att katten skadar sig eller fastnar utomhus.
Katt med halsband

Därför behöver du ett katthalsband

Med ett katthalsband så blir det lättare att identifiera katten. De flesta halsband har någon form av bricka eller ficka där du kan ha kontaktuppgifter. Det är många katter som har hittat hem igen tack vara deras halsband! Idag är de flesta katter chippade så en borttappad katt kan identifieras av veterinär och på så vis komma till rätta också, men det är mycket enklare att bara ha numret runt halsen.

Nackdelen men halsband är att katten kan fastna i dem. Katter tycker om att krypa och smyga i buskage och utrymmen som de knappt får plats i. Om katten då fastnar på en gren eller en rot så kan den fastna. Då är det viktigt att halsbandet har ett säkerhetsspänne som släpper om det utsätts för belastning. Det slutar ofta med att halsbandet inte hittas igen men din katt kommer hem igen! En del säkerhetsspännen kan bara användas en gång, sen är de trasiga, andra går att använda flera gånger. Ett annat alternativ är halsband som har en del i resår som gör att katten kan ta sig ur halsbandet på egen hand om den skulle fastna.

Läs mer: Hitta ett GPS-halsband till din katt.

Ytterligare en anledning att skaffa halsband till katten är att göra den mer synlig om kvällarna och nätterna. De flesta halsband har reflexer runtom, eller en reflex hängande framtill. Många katthalsband har också starka färger som gör att katten syns lättare. Du kan också köpa till små lampor att hänga i halsbandet, de är otroligt bra när hösten kryper då. Om du inte vill att katten ska jaga har de flesta katthalsband fäste för bjällror. 

Vanliga frågor om katthalsband.

Hur fungerar ett säkerhetsspänne?

Ett säkerhetsspänne är designat att släppa av sig själv om det utsätts för belastning. Det är för att katten inte ska fastna med halsbandet i en gren eller liknande och inte komma loss. Halsband med säkerhetsspänne ska du oftast trä över kattens huvud och sen anpassa så det sitter bra. Du ska alltså inte knäppa upp det då säkerhetsfunktionen kan slitas ut om du knäpper på och av det varje dag.

Hur ska halsbandet sitta?

Du ska alltid kunna få in två fingrar mellan halsbandet och kattens hals. Annars sitter halsbandet för tight. Vissa särskilt vilda katter kan ha lite tightare passform. Ett för hårt spänt halsband kan skada katten, särskilt om det fastnar i något. Ett för löst spänt halsband å andra sidan riskerar att glida av eller fastna i kattens käke vilket också kan skada katten.

Behöver jag ha bjällra på halsbandet?

Du behöver absolut inte ha det. Vissa katter kan störa sig på det och bli stressade, andra bryr sig inte alls. Det finns forskning som antyder att det konstanta ljudet kan skada kattens öron men det är inget som är bevisat vad vi vet. Bjällran är först och främst till för att katten inte ska fånga fåglar eller djur runt huset, men en skicklig katt listar ut hur den ska överraska sitt villebråd ändå.

Testvinnare - Bästa Katthalsband

 • Basic Cat Reflective Halsband med Namnskylt
 • Katthalsband Dots (flera färger)
 • Halsband Tonka
 • Katthalsband reflex slät silver
 • Duvo Katthalsband

Källvänvisning

Cat Health - Olika typer av katthalsband och deras funktioner

Vets Now - Vilka risker som finns med att använda katthalsband och hur du undviker dem

PDSA - Säkerhetsfunktioner på katthalsband och hur de fungerar

McGill - För- och nackdelar med att låta katten ha bjällra

CSIRO Publishing - Hur mycket tillbehör som sätts på kattens halsband (bjällror, gps eller liknande) kan väga utan att störa katten (ej mer än 2% av kattens vikt).

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
26 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu