Katthalsband

Att ge sin katt ett katthalsband kan vara en gåva som inte bara är fin men också en riktig livräddare. Tack vare olika typer av halsband kan man rädda både sin katt och andra djur omkring dem, liksom göra det möjligt för andra att kunna identifiera missen som din.

Det finns enkla halsband som mest är till för identifikation eller ren utsmyckning och det finns modeller som är designade att synas i mörkret. Det finns också oerhört lyxiga och påkostade varianter. Vilken typ du vill skaffa beror helt på din och din katts behov och vilka preferenser du har.

Varför katthalsband?

Den främsta anledningen till att sätta på sin katt ett halsband är att den lätt ska kunna identifieras. Genom att skriva kattens namn och kontaktnummer på en liten bricka som hänger på halsbandet kan katten enkelt identifieras om den kommit bort. Många katter idag kan också identifieras med hjälp av ett mikrochips som sitter i deras nacke men de kan endast läsas av med speciella scanners som man i princip endast kan hitta på veterinärkliniker.

Andra anledningar till att skaffa ett katthalsband är att katten skall kunna synas i mörkret om den får gå ut nattetid eller under dystra vinterdagar, och om man hänger en bjällra på det kan små djur varnas för att ett rovdjur är i annalkande.

Alla katter är lätta och relativt smala och det som framförallt skiljer dem från hundhalsband är att de absolut måste gå av om katten fastnar i något. Då katter älskar att klättra uppför träd och smyga i små utrymmen och buskage händer det lätt att de fastnar i något, vilket kan få ödesdigra konsekvenser om inte katthalsbandet går itu. Se därför alltid till att välja en modell som både är slittålig men också har en anordning som får halsbandet att gå av vid minsta fastnande.

Att vänja katten

Om du vill att din katt ska bära halsband är det bra att börja vänja den så tidigt som möjligt. De flesta katter brukar inte ha något emot att ha på sig halsband, men det finns även de som total-strejkar. Har du en katt som inte gillar sitt halsband kan du träna den med hjälp av lite kattgodis och tålamod. Låt katten nosa och leka med halsbandet innan du sätter på det för att avdramatisera hela proceduren. Det bästa sättet att göra katten vän med sitt halsband är att lära missen att det alltid kommer en belöning när den får det på sig.

Om du är intresserad av GPS-halsband så kan du läsa mer här!

Enkla katthalsband

De allra enklaste katthalsbanden brukar vara tillverkade i ett syntetiskt material med plastspänne. Dessa halsband kommer i många olika mönster och färger och de är de billigaste på marknaden. Försäkra dig dock alltid om att de är designande att gå av om katten skulle fastna i något. Det är en funktion de flesta katthalsband har som gör att spännet öppnar sig om det utsätts för motstånd. Det är en riktigt livräddare och ett måste för dig med utekatt.

Katthalsbandet Duvo är en mycket bra produkt. Det är tillverkat av nylon och kommer att hålla mycket länge. Med reflex och borttagbar bjällra ökar chansen att katten både syns och hörs. Givetvis är spännet försett med öppningsbar funktion om katten fastnar, en viktig aspekt tycker vi! Därtill är priset det bästa som marknaden kan erbjuda om du vill ha något enkelt men samtidigt mycket funktionsdugligt.

Katthalsband

Halsband med bjällra försvårar för katten att jaga.

Katthalsband med bjällra

Hur gullig din katt än är så går det inte att ignorera det faktum att katter är rovdjur. Ute i det vilda jagar de framförallt gnagare av varierande storlek, men också fåglar och ödlor. Det spelar ingen roll hur välnärd katten är hemifrån; även om det alltid står en automatisk matare framme så vill katten jaga och lägga ned byten. Om du vill skona naturen från ditt lilla vilddjur är det bäst att sätta en bjällra på halsbandet så att det hörs på långa vägar när din katt närmar sig.

Bjällran kan också underlätta sökandet efter katten om den inte kommit hem i tid. Ibland sitter katter helt enkelt och trycker under en buske men om de skakar på huvudet kan matte eller husse snabbt lokalisera sin lilla älskling. Ljudet av den lilla bjällran när katten kommit in kan vara nog så lättande att höra. I hemmet kan man sedan ta av katten halsbandet men om man har en kattlucka är det bäst att låta det sitta på.

Katthalsband med reflexer eller ljus

Många katthalsband kommer med reflexer eller är tillverkade i självlysande material som lyser i flera timmar. Ett mycket bra alternativ om katten ofta går ut i mörker då man dels lätt kan se var den befinner sig men också låter bilister se var den är. Halsband med ljus är lite ovanligare men något som vi har kommit att tycka mycket bra om. Reflexer syns bara om ljus lyser på katten men om katten bär med en egen ljuskälla så ökar säkerheter ytterligare. Detta gör också att eventuella byten blir varnade om du vill förhindra att katten jagar själv i din trädgård. För oss som reser och campar mycket med katten och är ute i skog och mark så är det ovärderligt att kunna se katten smyga omkring.

Katthalsbandet Flash Light är en smidig lösning där det sitter en liten lampa som lyser i upp till 8 timmar. Lampan laddas med usb-kabel och halsbandets längd är anpassningsbart. Det här är ett mycket bra alternativ för dig som vill prova att ha en lampa i katthalsbandet.

Smyckade katthalsband

Visst är det roligt att köpa ett extra fint halsband till sin katt. Det kanske vankas fest eller finbesök, utställning eller fotografering, och då vill man ju att ens misse ska vara i sitt esse. Ett fint pärlhalsband, en liten svart fluga eller ett leopardmönstrat sammetshalsband är bara några alternativ i marknadens mångfald. Både du och katten kommer känna er som balens prinsar eller prinsessor! Klicka dig vidare till butik här nedan för att se ett stort utbud av fina och festliga halsband.

Katt rött halsband

Katthalsband kan fylla flera funktioner, bland annat skrämma eventuella byten, eller bära chip för foderautomater och automatiska kattluckor.

Katthalsband med insektsmedel

Ute i naturen finns det en hel del ohyra som katten kan dra på sig, till exempel loppor och fästingar. Många kattägare ger sina katter förebyggande medicin med detta, vilket oftast kommer i form av droppar som man sätter på deras nackar. Det finns också preparerade halsband som ser ut som plastband som sätts runt kattens hals, och de håller borta alla ovälkomna besökare. Halsbanden rekommenderas dock inte av alla veterinärer, då de dels kan ge katten en allergisk reaktion och utslag, och dessutom tvingar katten att hela tiden andas in dess ”ångor”. Prata med din veterinär innan du köper halsband med någon typ av  insektsmedel.

Senast Uppdaterad: 2020-02-26 08:58:37

Ge din syn på Katthalsband
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu