Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.
Stort test av de bästa kattkopplen 2023
Katter har, precis som hundar, ett behov av fysisk och mental stimulans. Katter med fri tillgång till utomhusvistelse tillgodoser sig själva detta behov i stor utsträckning. Men innekatter eller katter med begränsad tillgång till att vara ute kan behöva en promenad då och då. Eftersom katter är riktigt duktiga på att slingra sig ur fångenskap så är det viktigt att ha ett stabilt koppel och en bra sele. Vi listar nedar våra favoritkoppel samt råd inför koppelköpet. Söker du en kattsele också har vi listat de bästa kattselarna här.
Vilket koppel är bäst?
Både koppel och sele är till för kattens säkerhet. Men det är också viktigt att de inte inskränker på kattens fri- och rörlighet allt för mycket. Vissa föredrar flexikoppel, andra klassiska koppel. Det finns för- och nackdelar med båda men det viktiga är att de är lätta och smidiga. Med ett flexikoppel eller löplina så får katten stor frihet att röra sig men din kontroll begränsas. Om du har en riktigt vild och nyfiken katt så kan ett kortare koppel vara att föredra.



Vill du liksom oss låta kissen springa runt och utforska utomhus samtidigt som du har full kontroll över situationen rekommenderar vi det här flexikopplet. Precis som de vanliga flexikopplen finns en stoppknapp samt att linan dras in och ut automatiskt baserat på hur din katt rör sig. Detta minimerar risken för trassel. Längden på 3 meter tycker vi är tillräckligt långt för att katten ska få frihet men samtidigt inte för långt som alternativet på 5 meter. Priset är dessutom väldigt bra för detta koppel vilket gör att vi rekommenderar köp.


Flexi har blivit väldigt populärt och är idag en klassiker. Maxlängd på fem meter ger goda möjligheter för katten att röra sig fritt samtidigt som du kan bromsa kopplet och smidig ta in katten vid behov. Om du vill ha ett rullkoppel likt detta så rekommenderar vi att köpa märket Flexi, då får du bäst kvalitet. Finns i flera färger.


En billig och bra kombination av koppel och sele. Selen är inte vår favorit men fungerar mycket bra. Den är bred över bringa och mage och välvadderad vilket gör den bekväm och säker för katten. Det sitter bra och är svår för katten att ta sig ur. Kopplet är ett enkelt nylonkoppel som passar all vardagsanvändning.


Enkelt och smidig koppel som väger lite och tar minimalt med utrymme. Rundsnöre är smidigt och enkelt, det kan knytas runt stolpar eller bänkar om du vill begränsa kattens rörelsefrihet. Dessa koppel har också en mycket god livslängd.


Löplinan passar utmärkt i trädgården, parken eller på utflykten. Om du är på en plats där katten kan röra sig som den vill över en lite större yta så är löplinan perfekt. Tillverkad i slitstark nylon gör kopplet både hållbart och lätt. En löplina är alltid bra att ha hemma!

Köpguide – så väljer du rätt koppel
Att ha ett koppel till katten kan vara bra av flera anledningar. Du kanske vill gå på regelbundna promenader eller bara ha möjligheten att ta ut katten i parken, trädgården eller på innergården. Givetvis ska syftet avgöra vilken typ av koppel du väljer. Men ta även med kattens storlek och temperament i beräkningen. Nyfikna och vilda katter behöver en stram sele och ett kortare koppel medan stillsamma livsnjutare fungerar utmärkt i flexikoppel eller löplina.
Det finns många olika koppel att välja mellan. De flesta tillverkas av nylon, syntet och är strama eller aningen stretchiga, med ett knäppe i metall eller plast som hakas i selen. Skillnaden på hund- och kattkoppel är helt enkelt att kattkopplet är enklare, lättare och tunnare. Du hittar inga stryp-, kedje- eller kraftiga läderkoppel i kattsektionen.
Viktigt med rätt sele
Det är viktigt att kopplet är kompatibelt med en sele, ibland säljs koppel och sele ihop, annars behöver du förvissa dig om att kopplet går att fästa i en sele. Ett halsband fungerar sällan bra för katter. Du som hållt i en arg katt som försöker ta sig ur ditt grepp vet att de är mästare på att ta sig loss. Halsband är ofta inga problem för en katt att slingra sig ur och många katthalsband har inbygda säkerhetsknäppen som lossnar om de slits i. Så om du ska gå med katten i koppel så behöver du en sele.
Det finns några olika typer av selar. Vi föredrar jackor eller västar, de har breda remmar, bröst- och ryggstycken som omsluter katten. De är i princip omöjliga för katten att komma ur och de skadar inte katten om den rycker eller sliter i kopplet. Var noga med att inte köpa selar som är för hundar och katter. Det är två olika djur med olika anatomi och beteende och behöver olika utrustning.

Träna katten att gå i koppel
När du hittat rätt sele och koppel så är det dags att träna katten att gå i koppel. Det är inte helt ovanligt att katter reagerar lustig när du sätter på en sele för första gången. Många katter hanterar nya saker på sin kropp genom att bara stå still eller falla ihop och bli liggandes. Pressa inte katten i det här läget utan låt den vara ett tag och ta sedan bort selen. Vänta några timmar och repetera proceduren. Efter någon dag så brukar de flesta katter börja röra på sig.
Låt katten vara inne med selen på sig och gå runt fritt. Då får den vänja sig vid selen först, prova sedan att sätta på kopplet. Om din katt protesterar högljutt och genom att bli upprörd eller arg när du begränsar dess rörlighet och försöker dra lite i kopplet så är det inte rätt läge att gå på promenad. Katter är självständiga varelser och det är inte lätt att pracka på en katt en promenad mot dess vilja.
Om din katt uppvisar obehag mot att gå ut (i koppel, eller utan) så kanske du helt enkelt inte ska tvinga den till det. Katter är envisa och att tvinga på dem en ny livsstil när de redan trivs är onödigt.
- Vänj först katten vid selen.
- Börja med att låta katten lukta och testa på kopplet.
- När katten har bekantat sig med kopplet är det dags att testa att ha sele tillsammans med kopplet på sig inomhus.
- När du känner att katten är bekväm att ha kopplet på sig kan du gå över till att gå korta sessioner inomhus. Uppmuntra din katt att följa med, gör den inte det självmant kan du testa att locka med kattgodis. Här är det särskilt viktigt att inte tvinga din katt eller dra i kopplet, återigen, låt det ta tid.
- Ta med katten ut! Låt först katten bekanta sig med att vara utomhus och utforska närområden utanför ert hem. Utanför entrén kan räcka till en början.
- Allt eftersom ni utforskar utomhusmiljön kan ni utöka promenaderna, börja försiktigt och ha med lite kattgodis om det behövs. Undvik områden med mycket aktivitet till en början tills din katt känner sig bekväm att vara ute med främmande människor och annorlunda dofter och ljud.
Vanliga frågor om kattkoppel
Behöver jag ett kattkoppel?
Den som har en innekatt och som vill låta den gå ut utan några risker vill troligast ha ett koppel till sin katt. Det förutsätter att katten redan har en kattsele att förankra kopplet i. Katter tycker i regel om att vara utomhus och upptäcka sin omgivning. För den som bor i en stad och som inte är bekväm med tanken att låta katten röra sig fritt utomhus är ett kattkoppel ett måste. Även för dig med utekatt kan ett koppel vara bra att ha till hands, om du till exempel ska till veterinären eller vill vänja din katt vid ett nytt område.
Hur kan jag träna katten att gå i koppel?
Det är viktigt att långsamt vänja och träna katten att gå i koppel. Tvinga inte katten och släpa den inte i kopplet, då blir det bara svårare i längden. Riskera inte att bryta den tillit som finns mellan dig och din katt genom att vara otålig. Det Ge din katt beröm och låt det ta tid. Allt eftersom kommer din katt bli mer modig och säker vid de nya omständigheterna.
Så småningom kommer din katt och du kunna gå ut på promenader tillsammans. Ju mer tid du lägger ner på att träna din katt, desto bättre promenadkompis kommer du få!
Ska jag ha halsband eller sele till katten?
Det finns för- och nackdelar med båda alternativen men över lag kan man säga att halsband funkar på lugnare katter som är samarbetvilliga och sele behövs till katter som försöker springa iväg. En sele sitter generellt sett bättre och säkrare på katten. Selar är också bekvämare om du behöver begränsa kattens rörlighet genom att dra in den i kopplet. Halsband är lätta och kan sitta på katten dygnet runt men selar behöver man ta av. Sen spelar givetvis priset in, halsband kan vara mycket billigare medan selar kostar något mer. Vi rekommenderar att du har båda hemma, de fyller olika funktioner och det är bättre att vara förberedd än att stå där utan när det behövs.
Testvinnare - Bästa Kattkoppel
- Flexi Koppel New Classic
- Flexikoppel Classic Svart
- Original Harness Svart med röd söm
- Kattkoppel Rundsnöre
- Långkoppel 10 meter svart
Källhänvisning
BC SPCA - Hur du tränar din katt att gå i koppel
RSPCA Knowledgebase - Hur promenader kan påverka katten och vikten av att göra det i, för katten, bekanta områden.
Hartz - Olika typer och kombinationer av utrustning samt deras för- och nackdelar.
Ingen har kommenterat på denna sida ännu