Kattkoppel

Innekatter lever bra och säkra liv och löper inte en bråkdel av alla risker som katter som får gå ut gör. Världen därute är stor och farlig och det finns massor av otäcka saker som bilar, rävar och andra monster. Trots allt detta är däremot världen himla spännande, och som den lilla äventyrare katten är finns det massor att nosa på, gräva i, spana in och jaga!

Har du en innekatt vars upptäckarglädje du vill inspirera och uppmuntra utan att riskera dess liv och hälsa är ett koppel den allra bästa och smartaste lösningen. Ett kattkoppel kan ge din kat timmar av stimulerande underhållning och du själv får en chans att komma ut i friska luften. Det är inte alltid jättekul att gå ut med sin katt då det kan gå väldigt långsamt, men å andra siden är det din katts välbefinnande och glädje som står i fokus här!

Skillnad mellan katt- och hundpromenad

Innan du skaffar dig ett koppel, full av drömmar av långa vandringar på heden, så glöm för allt i världen inte att katten är en helt annan varelse än hunden. Medan en hundpromenad består av härliga vandringar eller till och med löprundor så brukar en kattpromenad antingen bestå av att man står framför en buske medan katten sitter under den och spanar på omvärlden, eller att man tar ett steg framåt var femte minut medan det nosas intensivt på varje blad och grässtrå. Visst finns det katter som går regelrätta promenader, men det stora nöjet för en misse är inte själva vandrandet utan möjligheten att kolla in omvärlden och hitta eventuella byten. Att låta katten få en stund ute i det fria där den kan smyga och spana kommer att göra den glad och stimulerad, utan att fåglar eller möss behöver löpa några stora risker.

kattsover

Låt kattens behov avgöra koppel.

Olika typer av koppel

Kattkoppel ser likadana ut som koppel för små hundar, och det finns olika material, färger och mönster. Välj den stil som passar dig och din katt, men tänk på att det viktigaste av allt är funktionen. Det finns like olika typer av koppel för olika situationer. Flexikoppel är ett vanligt och populärt koppel. Det matar ut lina allteftersom du behöver och rullar automatiskt in igen med ett enkelt knapptryck. Långa löplinor är också en populär lösning för innekatten som periodvis får vara ute. Med ett långt koppel kan katten röra sig fritt men du får sämre uppsikt över den så håll noga koll om du har en aktiv katt.

Flexikoppel

Flexikopplet består av ett plasthandtag med en rulle lång lina inuti. Genom ett knapptryck matar du ut eller bromsar linan och om du släpper på bromsen så matas linan in igen. Fördelen med den här typen av koppel är att du själv bestämmer hur nära eller långt ifrån dig katten ska gå. Du kan alltså ge stor frihet åt katten men också ha kontroll över den. Nackdelen med flexikoppel är bristen på kontroll och att katten kan hinna iväg en bra bit innan du hinner bromsa kopplet. Var därför noga med att ha bromsen i så att du bestämmer avståndet som katten kan röra sig på.

Flexikoppel är något dyrare, men det finns många bra märken på marknaden till ett bra pris. Flexi har idag blivit benämningen på denna koppeltyp men "flexi" är egentligen ett märke även om alla flexikoppel kallas så oavsett tillverkare. Vi föredrar dock märket Flexi när det kommer till denna typ av koppel, de är tillförlitliga och stabila utan att kosta mer än andra alternativ. Flexi Classic har extra lång lina, med möjlighet att ha upp till 5 meter långt koppel.

Original Harness + koppel

Att köpa saker till sin husdjur kan snabbt bli dyrt. Att hitta paketlösningen som denna är därför väldigt bra. Här får du en enkel, trygg och skön sele och ett stumt, kort koppel till ett riktigt bra pris. Selen sitter över kattens bringa och inte över hals eller nacke vilket är säkrare för katten. Med ett stumt och kortare koppel får du bra kontroll över katten vilket passar utmärkt om du vill gå en promenad med katten. Selen är lätt att sätta på och ta av och du kan maskintvätta hela selen om den blir smutsig. Vanligtvis föredrar vi att köpa sele och koppel separat för att få just den funktion och kvalitet du behöver, men den här selen tycker vi verkligen så den är prisvärd.

Kort koppel

Det korta kopplet består av en nylon- eller läderrem som inte brukar vara mer än någon meter i längd, och delen man håller i ser ut som en ögla i den ena änden. Kopplet hakas fast i ett metall-spänne i selen eller halsbandet och sedan är det bara att ge sig iväg. Nackdelen med ett kort koppel är att du hela tiden måste vara precis bredvid din katt och därmed har mindre rörelsefrihet medan fördelen är att du har mycket bättre kontroll över din katt. Genom att ha katten bredvid dig kan du snabbt dra den åt dig och plocka upp den, vilket kan vara särskilt viktigt om du lever i ett grannskap med trafik eller många hundar.

Kopplet nedanför är en mycket prisvärd produkt, en två-meterslina med enkelt fäste för selen eller halsbandet. För dig som vill ha ett kort, enkelt koppel behöver priset inte bli högt, kvaliteten skiljer inte nämnvärt för dyrare alternativ.

Långt koppel eller löplina

Ett långt koppel kan vara flera meter långt och låter katten gå iväg en bit under promenaden. I det här fallet kan du stå eller sitta en bra bit från din katt, vilket kan vara särskilt skönt om du har en misse som mest vill sitta och uggla. Du håller kopplet ihopsamlat i handen och vid behov kan du antingen släppa ut eller hala in din katt. Fördelen med den här typen av koppel är alltså att katten har större rörelsefrihet och att du inte måste stå precis bredvid den hela tiden, medan nackdelen är att du har mindre kontroll över katten och att det tar längre tid att dra den åt dig om det plötsligt blir bråttom. Tänk också på att den här typen av koppel inte alltid låter dig känna att katten fortfarande är i den andra änden så du behöver fortfarande ha god uppsikt över den.

Med en löplina kan du också fästa ena änden runt ett träd eller en utemöbel så kan katten röra sig som den vill. Precis som med korta, enkla koppel kostar löplinor inte särskilt mycket men kan vara väldigt bra att ha. Vi rekommenderar löplinor för dig som vill ha en innekatt ute på tomten ett tag eller om du är ute och reser och katten har en yta där den kan få röra sig lite fritt på.

Reflexer och lampor

Katter är nattdjur och det ligger i deras naturliga instinkt att vara vakna och att jaga efter att mörkret fallit på. Lever man upp i norden blir det mörkt mycket tidigt om vintern, så det behöver inte ens vara en fråga om kväll- eller nattetid.

Att gå ut med katten när det är mörkt må uppskattas av katten men å andra sidan har du mycket sämre möjligheter att se vad missen håller på med. Då kan det vara bra att skaffa ett koppel med reflexer, och det finns till och med blinkande halsband som låter dig ha full uppsikt över din katt.

Du kan också köpa till små fiffiga lampor att hänga i halsbandet på katten om du vill vara extra säker. B'seen tillverkar små lampor som syns väl på avstånd, vi kunde se katten på andra sidan en fotbollsplan en mörk höstkväll! Det är vattentät och har bra batteritid. LED-lampan går att se i 360 grader, så katten kommer alltid att synas.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-18 11:06:06

Testvinnare - Bästa Kattkoppel

 • Flexikoppel Classic
 • Original Harness + koppel
 • Kattkoppel Rundsnöre
 • Löplina 10m
 • Iris Kattkoppel
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
115 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om kattkoppel

Behöver jag ett kattkoppel?

Den som har en innekatt och som vill låta den gå ut utan några risker vill troligast ha ett kattkoppel till sin katt. Det förutsätter att katten redan har en kattsele eller ett katthalsband att förankra kopplet i. Katter tycker i regel om att vara utomhus och upptäcka sin omgivning. För den som bor i en stad och som inte är bekväm med tanken att låta katten röra sig fritt utomhus är ett kattkoppel ett måste. Även för dig med utekatt kan ett koppel vara bra att ha till hands, om du till exempel ska till veterinären eller vill vänja din katt vid ett nytt område.

Hur kan jag träna katten att gå i koppel?

Kattkoppel

Övning ger färdighet, snart kan du och din katt att ge er ut på äventyr tillsammans.

Katter är fria och självständiga varelser och till skillnad från hundar är det inte ovanligt att de till en början avskyr att vara kopplade. Det kan leda till en våldsam reaktion där katten får panik och försöker slita sig till varje pris. Därför är det extremt viktigt att du tränar med din katt innan ni går ut för den första gången. Börja med att vänja katten vid sitt halsband eller sin sele, och så fort den känner sig komfortabel kan du sätta på kopplet under kortare stunder. 

Några utgångspunkter innan du börjar träna din katt är att låta det ta den tid det tar och att aldrig tvinga din katt att göra någonting den inte vill. Om en katt utsetts för tvång blir oftast resultatet tvärtemot vad du vill åstadkomma. Katten kan bli rädd och otrygg, och som vi alla vet är tillit a och o i relationer med såväl människor som djur. Riskera inte att bryta den tillit som finns mellan dig och din katt genom att vara otålig. Det betyder inte att du behöver vara orolig om din katt verkar nervös eller visar upp ett försiktigt kroppsspråk när ni börjar öva, nya situationer är alltid otäcka. Ge din katt beröm och låt det ta tid. Allt eftersom kommer din katt bli mer modig och säker vid de nya omständigheterna. 

Så hur kan du börja träna din katt att gå i koppel? Här kommer några punkter som du kan utgå ifrån;

 • Vänj först katten vid selen eller halsbandet, det kan du läsa mer om här.
 • Börja med att låta katten lukta och testa på kopplet.
 • När katten har bekantat sig med kopplet är det dags att testa att ha sele eller halsband tillsammans med kopplet på sig inomhus. 
 • När du känner att katten är bekväm att ha kopplet på sig kan du gå över till att gå korta sessioner inomhus. Uppmuntra din katt att följa med, gör den inte det självmant kan du testa att locka med kattgodis. Här är det särskilt viktigt att inte tvinga din katt eller dra i kopplet, återigen, låt det ta tid. 
 • Ta med katten ut! Låt först katten bekanta sig med att vara utomhus och utforska närområden utanför ert hem. Utanför entrén kan räcka till en början.  
 • Allt eftersom ni utforskar utomhusmiljön kan ni utöka promenaderna, börja försiktigt och ha med lite kattgodis om det behövs. Undvik områden med mycket aktivitet till en början tills din katt känner sig bekväm att vara ute med främmande människor och annorlunda dofter och ljud. 

Så småningom kommer din katt och du kunna gå ut på promenader tillsammans. Ju mer tid du lägger ner på att träna din katt, desto bättre promenadkompis kommer du få! 

Ska jag ha halsband eller sele till katten?

Det finns för- och nackdelar med båda alternativen men över lag kan man säga att halsband funkar på lugnare katter som är samarbetvilliga och sele behövs till katter som försöker springa iväg. En sele sitter generellt sett bättre och säkrare på katten. Selar är också bekvämare om du behöver begränsa kattens rörlighet genom att dra in den i kopplet. Halsband är lätta och kan sitta på katten dygnet runt men selar behöver man ta av. Sen spelar givetvis priset in, halsband kan vara mycket billigare medan selar kostar något mer. Vi rekommenderar att du har båda hemma, de fyller olika funktioner och det är bättre att vara förberedd än att stå där utan när det behövs.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu