Kattkoppel

Innekatter lever bra och säkra liv och löper inte en bråkdel av alla risker som katter som får gå ut gör. Världen därute är stor och farlig och det finns massor av otäcka saker som bilar, rävar och andra monster. Trots allt detta är däremot världen himla spännande, och som den lilla äventyrare katten är finns det massor att nosa på, gräva i, spana in och jaga!

Har du en innekatt vars upptäckarglädje du vill inspirera och uppmuntra utan att riskera dess liv och hälsa är ett koppel den allra bästa och smartaste lösningen. Ett kattkoppel kan ge din misse timmar av stimulerande underhållning och du själv får en chans att komma ut i friska luften. Det är inte alltid jättekul att gå ut med sin katt då det kan gå väldigt långsamt, men å andra siden är det din katts välbefinnande och glädje som står i fokus här!

Skillnad mellan katt- och hundpromenad

Innan du skaffar dig ett koppel, full av drömmar av långa vandringar på heden, så glöm för allt i världen inte att katten är en helt annan varelse än hunden. Medan en hundpromenad består av härliga vandringar eller till och med löprundor så brukar en kattpromenad antingen bestå av att man står framför en buske medan katten sitter under den och spanar på omvärlden, eller att man tar ett steg framåt var femte minut medan det nosas intensivt på varje blad och grässtrå. Visst finns det katter som går regelrätta promenader, men det stora nöjet för en misse är inte själva vandrandet utan möjligheten att kolla in omvärlden och hitta eventuella byten. Att låta katten få en stund ute i det fria där den kan smyga och spana kommer att göra den glad och stimulerad, utan att fåglar eller möss behöver löpa några stora risker.

Groen sele

Du kan behöva testa dig fram innan du hittar vad som funkar bäst för dig och din katt.

Halsband eller sele?

När man sätter koppel på en katt kan man antingen göra det i ett katthalsband eller en kattsele. Halsbandet är tillverkat av att slitstarkt material som endast träs runt halsen medan selen är en anordning av remmar som går runt hals och bröst. Det finns också selar som ser ut som små jackor, och de kommer i olika storlekar.

Det finns för- och nackdelar med båda modellerna men över lag kan man säga att halsbandet funkar på lugna katter som är samarbetsvilliga medan selen är ett måste för Houdini-kissen som gärna försöker rymma. En sele ger mycket bättre kontroll över katten och är nästan omöjlig att slita sig från om den sitter som den ska. Å andra sidan kan en sele kräva mer förberedelser och träning, då många katter vägrar att ha den på sig till en början. Med lite tålamod och kattgodis brukar man dock kunna vänja sin kisse så småningom.

Olika typer av koppel

Kattkoppel ser likadana ut som koppel för små hundar, och det finns olika material, färger och mönster; allt ifrån små gulliga kattungekoppel i rosa och guld till tuffa läderkoppel i svart och nitar. Välj den stil som passar dig och din katt, men tänk på att det viktigaste av allt är funktionen.

När det kommer till funktionen så finns det tre huvudsakliga modeller, även om var och en har sina variationer och modifikationer.

Langt koppel

Välj ett koppel som passar ditt och din katts behov.

Kort koppel

Det korta kopplet består av en nylon- eller läderrem som inte brukar vara mer än någon meter i längd, och delen man håller i ser ut som en ögla i den ena änden. Kopplet hakas fast i ett metall-spänne i selen eller halsbandet och sedan är det bara att ge sig iväg. Nackdelen med ett kort koppel är att du hela tiden måste vara precis bredvid din katt och därmed har mindre rörelsefrihet medan fördelen är att du har mycket bättre kontroll över din katt. Genom att ha katten bredvid dig kan du snabbt dra den åt dig och plocka upp den, vilket kan vara särskilt viktigt om du lever i ett grannskap med trafik eller många hundar.

Långt koppel

Ett långt koppel kan vara flera meter långt och låter katten gå iväg en bit under promenaden. I det här fallet kan du stå eller sitta en bra bit från din katt, vilket kan vara särskilt skönt om du har en misse som mest vill sitta och uggla. Du håller kopplet ihopsamlat i handen och vid behov kan du antingen släppa ut eller hala in din katt. Fördelen med den här typen av koppel är alltså att katten har större rörelsefrihet och att du inte måste stå precis bredvid den hela tiden, medan nackdelen är att du har mindre kontroll över katten och att det tar längre tid att dra den åt dig om det plötsligt blir bråttom. Tänk också på att den här typen av koppel inte alltid låter dig känna att katten fortfarande är i den andra änden så du behöver fortfarande ha god uppsikt över den.

Flexikoppel

En modell av kattkoppel som kan betraktas som ett mellanting av de två ovanstående varianterna är ett så kallat flexikoppel som ser ut som ett litet plasthandtag med en rulle lång lina inuti den. Genom att trycka på en knapp matas linan ut så långt som du vill, och den är hela tiden i spänt läge så att du känner katten i den andra änden. Fördelarna med den här typen av koppel är att du själv bestämmer hur nära eller långt ifrån dig katten ska gå, och du kan snabbt bromsa utmatningen om katten plötsligt sätter fart, men å andra sidan har du sämre kontroll än om du använder ett kort koppel. Vissa kattägare tycker också att rullkoppel är lite bökiga och obekväma att gå och bära på, men det är helt en fråga om personliga preferenser och det finns till och med modeller där man kan anpassa formen efter sin egen hand.

Reflexer och lampor

Katter är nattdjur och det ligger i deras naturliga instinkt att vara vakna och att jaga efter att mörkret fallit på. Lever man upp i norden blir det mörkt mycket tidigt om vintern, så det behöver inte ens vara en fråga om kväll- eller nattetid.

Att gå ut med katten när det är mörkt må uppskattas av katten men å andra sidan har du mycket sämre möjligheter att se vad missen håller på med. Då kan det vara bra att skaffa ett koppel med reflexer, och det finns till och med blinkande halsband som låter dig ha full uppsikt över din katt.

Katt i koppel

Övning ger färdighet, snart kan du och din katt att ge er ut på äventyr tillsammans.

Att vänja katten

Katter är fria och självständiga varelser och till skillnad från hundar är det inte ovanligt att de till en början avskyr att vara kopplade. Det kan leda till en våldsam reaktion där katten får panik och försöker slita sig till varje pris. Därför är det extremt viktigt att du tränar med din katt innan ni går ut för den första gången. Börja med att vänja katten vid sitt halsband eller sin sele, och så fort den känner sig komfortabel kan du sätta på kopplet under kortare stunder. Ta små minipromenader i huset eller lägenheten och vänj katten vid att bli inhalad då och då. Om det kommer en främmade hund eller en annalkande cyklist kan det vara en fråga om sekunder för dig att kunna fiska upp din katt och därför bör du träna på detta moment med din katt.

Senast Uppdaterad: 2019-11-08 13:30:35