Kattlucka

Har du en katt som gillar att gå ut en sväng i stället för att bara vara inne hela tiden? Finns det ett rum i huset som barnen inte får gå in själva i men katten är välkommen? Har du en stor hund som gärna vandaliserar köket men en katt som inte gör det? Då kan det vara en smart i idé att skaffa en kattlucka!

En kattlucka är ett mycket bra och praktiskt sätt att låta en katt komma och gå som den vill. Katter är notoriskt självständiga och fullkomligen avskyr stängda dörrar. De flesta kattägare har varit med om att deras katt står och jamar och skrapar vid en stängd dörr och när den väl kommit in och dörren stängts igen står den genast och jamar och skrapar igen. Poängen är, enligt katten själv, att alla dörrar alltid ska vara öppna, oavsett om det är mellan olika rum i hemmet eller självaste ytterdörren.

Hur funkar kattluckor

Precis som ordet antyder så är en kattlucka en lucka för en katt och den monteras in i basen av dörrar. Den klassiska modellen sätts i ytterdörren och tillåter katten att ta sig en utomhuspromenad närhelst den vill. Genom att knuffa på luckan med huvudet kan katten enkelt komma igenom men samtidigt så kan ingen som är större än luckan göra det.

Det finns vanliga kattluckor som styrs av kattens knuffande men också mer avancerade modeller som styrs med hjälp av sensorer och appar. De enklaste modellerna är av förklarliga skäl också de billigaste medan de fjärrstyrda kan kosta en hel del, men det finns för- och nackdelar med alla typer.

Man behöver också träna sin katt att ta sig igenom kattluckan. Vissa missar fattar med en gång hur de ska göra medan andra kan kräva veckor, ja till och med månader, av träning. Eller är det så att de har förstått med en gång men tycker att det är roande att testa vårt tålamod?

Att installera en kattlucka

Kattluckor kan installeras i dörrar och väggar och medan vissa människor föredrar att göra jobbet själva tycker alla att det är bäst att tillkalla ett proffs. Ett passande hål görs där luckan ska sitta, sedan förs själva ramen in och sätts fast med skruvar, och till sist placeras själva luckan i ramen. Man kan göra hål i allt från glas till trä och cement om man bara har de rätta verktygen.

kattlucka

Kattluckor är lätta att installera och gör att din katt kan komma och gå som den vill!

Enkla kattluckor

Den enklaste varianten av kattlucka är en lätt lucka som katten kommer igenom genom att knuffa på den med huvudet. Luckan faller automatiskt på plats igen och katten kan hoppa fritt in och ut. De här modellerna kostar minst, men har nackdelen att de kan användas av precis alla som passar in i luckan. Det innebär att till exempel grannkatten kan komma in när man är på jobbet, eller andra djur som råttor och ekorrar.

Om man inte är orolig för andra djur så är den här typen av kattlucka mer än tillräcklig, och man kan även installerad den inne i hemmet om man vill att bara katten ska ha tillgång till vissa delar av huset. Har man barn eller större hundar är det här ett superbra alternativ för att begränsa var de får gå i medan katten kan vandra runt i hela hemmet.

Kattluckor med sensorer

Ett dyrare och mer avancerat alternativ är en batteridriven kattlucka som läser av just din katts mikrochips, en sensor eller en magnet som sitter i dess halsband och med det låter missen använda den. Fördelen med denna modell är att andra katter inte kan använda luckan, liksom att du på avstånd kan bestämma om luckan ska vara låst eller öppen. Genom en app som du laddar ner från nätet kan du knappa in varje katt i hushållet så att de alla har tillgång till luckan, och så fort de kommer intill den blir den upplåst. Appen brukar också låta användaren se vilken katt som gått in eller ut. Om det skulle vara så att din katts mikrochips inte kan läsas av så finns det små nycklar man kan sätta på dess halsband som är kompatibla med luckan.

Många av dessa mer utvecklade kattluckor har också olika låsfunktioner som kan passa vid olika behov och tillfällen. Det kan till exempel handla om att låta luckan enbart öppnas inåt eller utåt eller vid vissa tidpunkter. Om din katt brukar vara ute om natten men hemma om dagarna och du en morgon konstaterar att den ännu inte kommit hem när du ska till jobbet kan du ställa in luckan på ”enbart in” läge så att den sedan stannar hemma efter att den kommit in.

Katt i fönster

Katter hittar oftast in och ut på alla möjliga sätt, så kattluckor kan placeras på olika ställen, till exempel balkongen.

Förlängningar

Om du ska sätta kattluckan i en extra tjock dörr eller i en vägg så kan man skaffa förlängningar som fungerar som en liten tunnel. På så sätt finns det inga hinder får att installera en lucka var man vill i hemmet.

Rätt storlek och färg

Katter kommer i olika storlekar och det har med både ras och vikt att göra. Om du har en större katt eller en korpulent liten misse så bör du skaffa en större modell så att den bekvämt kan använda luckan utan problem.

Träna katten

Det bästa sättet att lära en katt att komma in och ut genom luckan är att locka den med mat på andra sidan. Du kan visa katten att luckan går att putta på genom att öppna den med handen, men försök aldrig tvinga igenom din katt då den kan bli så skrämd att den aldrig kommer komma i närheten av luckan igen. Man måste alltid ha lite tålamod med katter så bli inte besviken om den inte fattar med en gång; det kommer att gå upp ett ljus förr eller senare!

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
96 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5