Kattlucka - Bäst i Test 2021

Kattluckor möjliggör att katten får större frihet och med chip-läsning så får du också koll på vem som kommer och går i kattluckan. Men det finns många bra kattluckor utan chip också, som går att låsa och som isolerar väl. Oavsett om du vill köpa en lucka med chip eller inte så finns det många fördelar med att ha kattlucka. Läs våra recensioner nedan på de kattluckor som vi och många andra tycker bäst om. Vi hämtar information från kundomdömen, tillverkare och våra egna tester. Längst ner får du lite hjälp med vad du ska titta efter för att hitta en bra kattlucka och hur du installerar den.

Läs om kattluckor med chip här!

Innehållsförteckning

Vilken kattlucka är bäst?

Av de kattluckor vi har testat så föredrar vi Trixie 4-vägslucka. En smidig lucka med bra funktioner och till ett bra pris. När vi har testat luckorna så har vi tagit hänsyn till följande aspekter:

 • Funktioner - Vindstopp, flervägslås, magnetlås och långsam stängning är funktioner så vi tycker väldigt mycket om. Då blir kattluckan tyst, går att stänga som du vill och isolerar väl.
 • Installation - Luckan ska inte vara bökig att installera, det ska räcka att ta upp ett hål och sätta dit ramen och sen luckan. Krångliga alternativ går bort för oss. 
 • Isolering - Ett viktig aspekt är att kattluckan inte får stå och dra. Det blir snabbt kostsamt med uppvärmning om luckan släpper ut mycket värme. 

 

Recensioner av bäst kattluckor

1. Trixie 4-vägslucka

Trixie 4-vägslucka
Trixie 4-vägslucka
Bäst i test
Totalt 9.5
Bästa pris
189 kr

En mycket prisvärd kattlucka med alla grundläggande funktioner. Den är välisolerad och tätad mot drag. Luckan kan öppnas och stängas åt båda hållen vilket gör att du kan bestämma om din katt kan gå ut och in, eller bara ut eller bara in. Givetvis kan du också låsa luckan helt. Luckan är gjord i plast och har TPR-gummi runt listerna, det gör luckan väderbeständig och du behöver inte oroa dig för att luckan ska gå sönder av hårt väderlag. Det här är en enkel och billig lucka som vi rekommenderar dig som inte behöver extra funktioner som microchipscanning.

Mått

Totala mått: 24 x 28 cm
Urtagning: 19,7 × 21,7 cm
Luckans storlek: 18 × 20 cm
Luckans djup: 20-25 mm

2. Kattlucka 2-vägs grå

kattlucka
Kattlucka 2-vägs grå
Totalt 9.3
Bästa pris
159 kr

Enkel, klassisk kattlucka för in- och utpassering. Det är alltså en 2-vägslucka som inte kan låsas enbart för ut- eller inpassering, den går däremot att låsa så att den är helt stängd. Den har ett magnetlås och bra tätning runtom. Därmed är den tyst och välisolerad vilket gör den här kattluckan till ett prisvärt alternativ för dig som letar efter en enkelt men kvalitativ lucka. 

Mått


Totala mått: 20 x 22 cm
Urtagning: 15,9 × 16,8 cm
Luckans storlek: 14 × 15,5 cm
Luckans djup: 10 mm

3. Ferplast Kattlucka Swing 5

Ferplast Kattlucka Swing 5 tunnel
Ferplast Kattlucka Swing 5
Totalt 9.1
Bästa pris
449 kr

Swing 5 är en enkel kattlucka med några smidiga funktioner. Den har ett effektivt vindstopps om gör att luckan inte kan öppnas av vinden och den förhindrar drag. Med ett magnetlås och långsam stängning så är luckan tyst även när katten använder den. Swing 5 har också en fyrvägsfunktion, du kan alltså bestämma om katten får gå ut eller in, båda två eller om den ska vara helt stängd. Det är perfekt för dig som till exempel vill ha katten inne på natten, då stänger du helt enkelt ”ut-läget” så katten bara kan gå in och sen förblir inne till morgonen. Luckan passar de flesta dörrar och kan också monteras till en förlängningstunnel om du har en tjock dörr eller vägg.

Mått

Yttermått: 22,5x9,6x25,2cm
Innermått: 13,5 x 13,7 cm
Utskärningshål: 19,2x16,9

4. Petsafe Extreme

petsafeextreme
Petsafe Extreme
Totalt 8.8
Bästa pris
599 kr

Den här luckan är en vanlig kattlucka som öppnas genom att katten puttar upp den. Den är särskilt anpassad till tuffa väderförhållanden. Oavsett om det gäller kyla eller värme så isolerar luckan mycket väl. Den har tre luckor som alla är designade att begränsa energiförlust. Den stänger ute värme på sommaren och håller kylan borta på vintern. Den är upp till 3.5 gånger så effektiv på att isolera jämfört med övriga kattluckor! Petsafes kattlucka har en tvåvägsstängning så du kan stänga för in eller utpassering. Luckan kan monteras i de flesta material; trä-, glas-, plast- eller tegelväggar/-dörrar.

Mått

Totala mått B 21,4 x H 28,4 x T 8 cm
Mått öppning B 13 x H 20,5 cm
Uttagningsmått B 16,5 x H 25,8 cm/B 14,2 x H 25,8 cm (beroende på tjocklek på dörr/vägg)

5. Ferplast Kattlucka Swing 7 4väg Magnet S

Ferplast Kattlucka Swing 7 4väg Magnet S
Ferplast Kattlucka Swing 7 4väg Magnet S
Totalt 8.7
Bästa pris
689 kr

Ferplast Swing 7 med magnetlåsning är ett billigare alternativ till kattluckor med microchip. Luckan är anpassad till alla katter och mäter 13.5x13.7 cm i öppningen. Den har en 4-vägsdesign vilket betyder att du kan bestämma om den ska vara helt öppen, helt stängd eller bara öppen utåt eller inåt. Perfekt för att kontrollera hur katten får röra sig. Till kvällen är det bara att stänga för utgång, när katten väl kommer in så kommer den inte ut innan du öppnar igen. Unik med Swing 7 är att den har ett magnetlås som öppnar sig när magnetnyckeln som bärs av katten kommer i närheten av luckan. Nyckeln är en liten magnet som går att hänga i kattens halsband och öppnar luckan när katten vill in eller ut. Med Swing 7 får du alltså kontroll över vem som kommer in i luckan men du behöver inte spendera extra pengar på en microchip-läsande kattlucka. 

Swing 7 är utrustad med vindstoppsystem som minskar drag och isolerar bra. Den har ett djup på 5 cm så du enkelt kan installera den i tjockare dörrar eller väggar. Den har också en smidig indikator som hjälper dig veta om katten är inne eller ute. Det är en liten mekanisk flagga som roterar åt det håll som katten senast gick. Flaggan pekar inåt om katten kom utifrån och gick in och vice versa. 

Mått

Totala mått: 22,5x10,4x25,2 cm
Öppning: 13,5x13,7 cm

6. Ferplast Kattlucka Swing 1 2väg S

Ferplast Kattlucka Swing 1 2väg S
Ferplast Kattlucka Swing 1 2väg S
Totalt 8.0
Bästa pris
239 kr

Ferplasts Swing-serie erbjuder luckor för både katter och hundar. 1, 2, 5 och 7 passar utmärkt för katter. Swing 1 är den enklaste luckan som Ferplast erbjuder. Det är en helt vanlig kattlucka utan vindstopp och med ett 2-vägsläge. Du kan alltså ha luckan helt öppen eller helt stängd. Den isolerar inte lika bra som övrige luckor i serien och har heller inga funktioner som vägindikator eller 4-vägslås. Men den passar utmärkt som budgetlucka till sommarstället eller att ha inomhus till rum som du inte vill att katten ska kunna röra sig fritt till. Den är också utmärkt att ha in till ett förråd eller garage så att katten kan söka skydd och ha mat, men där det inte är så noga om grannkatten följer med eller om det drar lite genom luckan.

Mått

Totala mått: 21,5x5x24 cm
Öppning: 14,5x14,8 cm

Svart katt

Köpråd till rätt kattlucka

Kattluckor är väldigt lika varandra. De har en ram av plast och en eller flera luckor som katten öppnar själv. Men det finns några saker som är bra att ta ställning till. 

 • Storleken - Många luckor går att köpa i olika storlekar, oftast har du två alternativ. De flesta katter är ju ungefär lika stora men om du har en stor katt så se till att måtten passar så din katt enkelt kan använda luckan. Storleken på ramen är också viktig så du inte behöver ta upp ett onödigt stort hål i dörren.
 • Lås - Luckor går alltid att låsa. Men idag har de flest en så kallad 4-vägslåsning. Det innebär att du inte bara kan ha öppet eller stängt. Du kan också ha öppet åt ena eller andra hållet. Det här är väldigt smidigt om katten är ute och du vill att den ska stanna inne när den väl är hemma igen. Då låser du för utgång men har öppet för ingång.
 • Installation - Oavsett vilket lucka du väljer så kolla på manualen innan, den går oftast att ladda ner hos återförsäljaren eller tillverkaren. Notera hur installationen ska gå till så du inte köper en lucka som är onödigt krånglig att montera. De flest luckor kräver bara att du tar upp ett hål, skruvar fast en yttre ram och sen trycker dit, limmar eller skruvar fast en inre ram där själva luckan sitter. Svårare än så ska det inte behöva vara.
 • Hållbarhet - Kvaliteten varierar mellan luckor och det är lite knepigt att avgöra kvaliteten innan du köpt och provat den. Den finns bra kattluckor i både lägre och övre prisklassen och det bästa är att läsa kundomdömen och recensioner för att lista ut vilken du kan lita på.
 • Isolering - Välj en lucka med vindstopp om den ska gå direkt ut. Det minskar drag väldigt mycket och behåller värmen inne. Det finns separata luckor du kan köpa till som agerar som förstärkt isolering som monteras utanpå luckan.
 • Oljud - Många kattluckor har magnetlås, s.k. vindstopp, som håller luckan stängd tillräckligt hårt för att vinddraget inte ska öppna den men så att katten ändå kan putta upp luckan. Det här gör att du slipper onödigt skrammel i luckan. Luckor med tyst stängning är också smidiga då de låter mycket lite.

Var ska luckan sitta?

Kattluckor går att montera lite överallt men det kan vara bra att veta var den ska sitta innan du köper en så att det blir rätt.

 • Dörren - Vanligast är att montera luckan i en dörr. Då är det viktigt att tänka på hur tjock dörren är. Du kan behöva köpa till förlängningsadapter så att luckan når genom dörren. Du hittar enkelt mått och eventuella tillbehör direkt hos återförsäljaren.
 • Väggen - Väggar är oftast tjockare än dörrar så du kan vilja köpa en extra djup lucka eller en kattlucka där det ingår förlängningstunnel, då blir det både enklare och billigare. Du vet då att du får det du behöver och monteringen blir lättare.
 • Fönster - Det finns vissa luckor som är specialanpassade för att monteras i glas. Men du kan även här köpa till de fästen och adaptrar du behöver för att montera vilken lucka som helst i glas, oavsett om det är ett fönster eller en glasdörr. Problemet här är att på ett säkert och snyggt sätt ta upp ett hål i glaset, anlita helst hjälp för detta om du inte är säker på vad du gör.
katt i vid doerr

Den bästa kattluckan ska va lätt att installera

Att installera en kattlucka är en enkel process. Du får alltid med detaljerade instruktioner för hur du ska gå tillväga för att installera i både vägg, dörr och glas/fönster. Det är egentligen inte så mycket svårare än att läsa instruktionerna noga och köra på. Men vi ska dela med oss om några saker som har hjälpt oss!

Om du installerar i en dörr så är det absolut enklast att haka av dörren från gångjärnen. Det är lättare att både såga ur och fästa luckan om du kan placera dörren liggandes och ha den stabil. Du får oftast med en mall för att ta upp en passande hål, och om dörren ligger ner så är det inga problem att lägga mallen på och såga.

Om du installerar luckan i väggen så mät noga tjockleken och ta reda på innan om du behöver en förlängare till luckan. Du vill inte stå där med ett hål i väggen utan att kunna installera luckan. Och installera inte luckan utan förlängare, då får du ett öppet hål i väggen mellan in- och utgång.

När luckan väl är på plats så kan det gå lite trögt i början för katten att komma igång med att använda den. Du kan då öppna luckan så att den står helt öppen ett tag. Muta sedan med lite godis så är det inga problem att få katten att putta upp luckan själv!

Vanliga frågor om kattluckor

Hur tränar jag katten att använda lucka?

Vissa katter lär sig direkt, andra behöver lite mer hjälp. Att locka med något på andra sidan brukar fungera bra, en lite godbit eller en leksak. Ha lite tålamod så kommer katten att lista ut hur luckan fungerar. Du kan också visa hur luckan fungerar genom att hålla den uppe och låta katten gå igenom, men tvinga aldrig katten genom luckan! 

Hur installerar jag en kattlucka?

De flesta luckor kan installeras både i vägg eller dörr. Du tar upp ett hål där luckan ska va, oftast finns instruktioner och dimensioner för håltagning på luckans förpackning. När du tagit upp ett hål så fäster du luckans ram och till sist monterar du på själva luckan. Det är ett enkelt jobb men om du är osäker så ska du givetvis ta hjälp.

Behöver jag en kattlucka?

En kattlucka är väldigt bra för dig med en katt som fritt får röra sig ute. Du slipper öppna och stänga dörrar dygnet runt och du behöver inte oroa dig för att katten klöser på väggar eller dörrar när den vill in. Luckan behöver inte alltid leda direkt in i huset. Om du känner dig orolig över att ha en öppning in i huset så kan du montera luckan till ett förråd eller garage, eller annan plats där katten kan få mat, vatten och en varm sovplats.

Var kan jag installera luckan?

De flesta luckor går att installera nästan var som helst. Allt handlar om att ha rätt verktyg för att göra ett hål, du kan montera en lucka i glasdörrar eller tegelväggar så länge du vet hur du ska göra ett bra hål. Du kan behöva köpa en extra monteringsadapter för att på ett säkert sätt installera i till exempel en glasdörr.

Testvinnare - Bästa Kattlucka

 • Trixie 4-vägslucka
 • Kattlucka 2-vägs grå
 • Ferplast Kattlucka Swing 5
 • Petsafe Extreme
 • Ferplast Kattlucka Swing 7 4väg Magnet S
 • Ferplast Kattlucka Swing 1 2väg S
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
135 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-01-15 11:10:07

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu