Kattlucka

Har du en katt som gillar att gå ut en sväng i stället för att bara vara inne hela tiden? Finns det ett rum i huset som barnen inte får gå in själva i men katten är välkommen? Har du en stor hund som gärna vandaliserar köket men en katt som inte gör det? Då kan det vara en smart i idé att skaffa en kattlucka!

En kattlucka är ett mycket bra och praktiskt sätt att låta en katt komma och gå som den vill. Katter är notoriskt självständiga och fullkomligen avskyr stängda dörrar. De flesta kattägare har varit med om att deras katt står och jamar och skrapar vid en stängd dörr och när den väl kommit in och dörren stängts igen står den genast och jamar och skrapar igen. Poängen är, enligt katten själv, att alla dörrar alltid ska vara öppna, oavsett om det är mellan olika rum i hemmet eller självaste ytterdörren.

Hur funkar en kattlucka

Precis som ordet antyder så är en kattlucka en lucka för en katt och den monteras in i basen av dörrar. Den klassiska modellen sätts i ytterdörren och tillåter katten att ta sig en utomhuspromenad närhelst den vill. Genom att knuffa på luckan med huvudet kan katten enkelt komma igenom men samtidigt så kan ingen som är större än luckan göra det.

Det finns vanliga kattluckor som styrs av kattens knuffande men också mer avancerade modeller som styrs med hjälp av sensorer och appar. Den enklaste kattluckan är av förklarliga skäl också de billigaste medan de fjärrstyrda kan kosta en hel del, men det finns för- och nackdelar med alla typer.

Man behöver också träna sin katt att ta sig igenom en kattlucka. Vissa missar fattar med en gång hur de ska göra medan andra kan kräva veckor, ja till och med månader, av träning. Eller är det så att de har förstått med en gång men tycker att det är roande att testa vårt tålamod?

Träna katten

Det bästa sättet att lära en katt att komma in och ut genom luckan är att locka den med mat på andra sidan. Du kan visa katten att luckan går att putta på genom att öppna den med handen, men försök aldrig tvinga igenom din katt då den kan bli så skrämd att den aldrig kommer komma i närheten av luckan igen. Man måste alltid ha lite tålamod med katter så bli inte besviken om den inte fattar med en gång; det kommer att gå upp ett ljus förr eller senare!

Enkel kattlucka

Den enklaste varianten av kattlucka är en lätt lucka som katten kommer igenom genom att knuffa på den med huvudet. Luckan faller automatiskt på plats igen och katten kan hoppa fritt in och ut. De här modellerna kostar minst, men har nackdelen att de kan användas av precis alla som passar in i luckan. Det innebär att till exempel grannkatten kan komma in när man är på jobbet, eller andra djur som råttor och ekorrar. De flesta enkla kattluckor har idag en manuell låsfunktion så att du kan reglera hur katten kan komma och gå, exempelvis så kan du ställa in så att katten kan gå in, men inte gå ut.

Om man inte är orolig för andra djur så är den här typen av kattlucka mer än tillräcklig, och man kan även installerad den inne i hemmet om man vill att bara katten ska ha tillgång till vissa delar av huset. Har man barn eller större hundar är det här ett superbra alternativ för att begränsa var de får gå in medan katten kan vandra runt i hela hemmet.

Du ska välja en enkel kattlucka om...

  • ... du vill ha ett lågt inköpspris.
  • ... du inte vill behöva tänka på att byta batterier.
  • ... du inte är orolig för att obehöriga djur tar sig in.
  • ... du ska använda kattluckan inomhus.

Swing 9

Kattluckan swing 9 är en enkel och prisvärd kattlucka. Den är monterbar till de flesta dörrar och väggar, oavsett material. Swing 9 har 4-vägslåsning som enkelt öppnar för katten och säkert stänger den. Med inbyggd luftstopp hindras vinddrag och luckan förblir stängd även vid stark vind. Med kattluckan följer även en tunnel på 5 cm som ger ett tak utåt. Luckan är av större modell som passar alla katter och även mindre hundar. Om du vill ha en mindre modell så kan du kika på Swing 3.

Kattlucka med chip eller sensor

Ett dyrare och mer avancerat alternativ är en batteridriven kattlucka som läser av just din katts mikrochip, en sensor eller en magnet som sitter i dess halsband och med det låter missen använda den. Fördelen med denna kattlucka är att andra katter inte kan använda luckan, liksom att du på avstånd kan bestämma om luckan ska vara låst eller öppen. Beroende på vilken kattlucka med chip  du köper så har vissa modeller en app som du kan ladda ner från nätet. I appen kan du knappa in varje katt i hushållet så att de alla har tillgång till luckan och när katten är nära kattluckan blir den upplåst. Appen brukar också låta användaren se vilken katt som gått in eller ut. Om det skulle vara så att din katts mikrochip inte kan läsas av så finns det små nycklar man kan sätta på dess katthalsband som är kompatibla med luckan.

Många av dessa mer utvecklade kattluckor har också olika låsfunktioner som kan passa vid olika behov och tillfällen. Det kan till exempel handla om att låta luckan enbart öppnas inåt eller utåt eller vid vissa tidpunkter. Om din katt brukar vara ute om natten men hemma om dagarna och du en morgon konstaterar att den ännu inte kommit hem när du ska till jobbet kan du ställa in luckan på ”enbart in” läge så att den sedan stannar hemma efter att den kommit in.

Du ska välja en kattlucka med chip om...

  • ... du har en eller flera katter som vill ta sig in och ut självständigt.
  • ... du vill hålla koll på när din katt eller dina katter går in och ut.
  • ... du vill undvika att obehöriga djur tar sig in genom kattluckan.
  • ... du vill ha möjlighet att anpassa insläpp och utsläpp genom kattluckan när du inte är hemma.

Staywell kattlucka med chip

Staywell erbjuder en av marknadens bästa kattluckor för dig som letar efter en lucka med chip som katten kan öppna själv. Luckan i sig är gjord i stabilt material som enkelt monteras i en dörr eller vägg. Med en infrarödkodad nyckel som katten bär i ett halsband så öppnas luckan snabbt och smidigt. Nyckeln är en lite smidig platta som katten bär med sig utan problem. Ett stort plus är att halsband och nyckel följer med när du köper luckan. 

kattlucka

Kattluckor är lätta att installera och gör att din katt kan komma och gå som de vill.

Att installera en kattlucka

Kattluckor kan installeras i dörrar och väggar och medan vissa människor föredrar att göra jobbet själva tycker alla att det är bäst att tillkalla ett proffs. Ett passande hål görs där luckan ska sitta, sedan förs själva ramen in och sätts fast med skruvar, och till sist placeras själva luckan i ramen. Man kan göra hål i allt från glas till trä och cement om man bara har de rätta verktygen.

Förlängningar

Om du ska sätta en kattlucka i en extra tjock dörr eller i en vägg så kan man skaffa förlängningar som fungerar som en liten tunnel. På så sätt finns det inga hinder får att installera en lucka var man vill i hemmet.

Rätt storlek och färg

Katter kommer i olika storlekar och det har med både ras och vikt att göra. Om du har en större katt eller en korpulent liten misse så bör du skaffa en större modell så att den bekvämt kan använda luckan utan problem.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 14:08:43

Ge din syn på Kattlucka
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu