Kattlucka

Har du en katt som gillar att gå ut en sväng i stället för att bara vara inne hela tiden? Finns det ett rum i huset som barnen inte får gå in själva i men katten är välkommen? Har du en stor hund som gärna vandaliserar köket men en katt som inte gör det? Då kan det vara en smart i idé att skaffa en kattlucka!

En kattlucka är ett mycket bra och praktiskt sätt att låta en katt komma och gå som den vill. Katter är självständiga och rör sig gärna fritt som de själva vill. De flesta kattägare har varit med om att deras katt står och jamar och skrapar vid en stängd dörr och när den väl kommit in och dörren stängts igen står den genast och jamar och skrapar igen på andra sidan. Poängen är, enligt katten själv, att alla dörrar alltid ska vara öppna, oavsett om det är mellan olika rum i hemmet eller ytterdörren.

Att välja rätt kattlucka

De flesta kattluckor består av en ram i plast och en eller flera luckor som katten antingen öppnar själv eller som öppnas automatiskt. De monteras i en vägg eller dörr för att ge katten större rörlighet. Det finns mer eller mindre avancerade kattluckor. En del har funktioner som vindstopp eller öppning via microchipavläsning. Priset varier rejält mellan de olika varianterna. Alltifrån 200 kr för en enkel lucka till över 1000 kr om du vill ha högre kvalitet och fler funktioner. Överväg följande punkter innan du köper en kattlucka:

  • Vem ska komma och gå? - Har du flera katter som inte alla får gå ut och in som de vill? Eller har du andra husdjur som inte ska få gå ut? Då ska du välja en kattlucka som öppnas genom avläsning av microchip. Detta hindrar också oönskade gäster, som andra katter eller vilda djur att ta sig in.
  • Storlek på dörren/väggen – Om du har en extra tjock dörr eller vägg där du ska montera luckan så behöver du ta reda på dimensionerna innan. Många kattluckor kan förlängas genom att köpa till en tunnel vilket gör luckan längre.
  • Oljud – Störs du lätt av ljud så ska du definitivt ha en lucka som stänger tyst och som har magnetlås så att den inte slår i vinden. Idag har de flesta luckor dessa funktioner men det är värt att ta reda på hur mycket luckan låter innan du köper den.
  • Storlek – Om du har en stor katt så behöver luckan vara större. De finns många modeller i större storlek, som också passar mindre hundar.
kattlucka

En kattlucka ger stor frihet åt katten, men se till så du inte får oönskade gäster på köpet!

Enkel kattlucka

Den enklaste varianten av kattlucka är en lätt lucka som katten kommer igenom genom att knuffa på den med huvudet. Luckan faller automatiskt på plats igen och katten kan hoppa fritt in och ut. De här modellerna kostar minst, men har nackdelen att de kan användas av precis alla som passar in i luckan. Det innebär att till exempel grannkatten kan komma in när man är på jobbet, eller andra djur som råttor och ekorrar. De flesta enkla kattluckor har idag en manuell låsfunktion så att du kan reglera hur katten kan komma och gå, exempelvis så kan du ställa in så att katten kan gå in, men inte gå ut.

Om man inte är orolig för andra djur så är den här typen av kattlucka mer än tillräcklig, och man kan även installerad den inne i hemmet om man vill att bara katten ska ha tillgång till vissa delar av huset. Har man barn eller större hundar är det här ett superbra alternativ för att begränsa var de får gå in medan katten kan vandra runt i hela hemmet.

Kattlucka med chip eller sensor

Ett dyrare och mer avancerat alternativ är en batteridriven kattlucka som läser av just din katts microchip. Fördelen med denna kattlucka är att andra katter inte kan använda luckan. Om det skulle vara så att din katts mikrochip inte kan läsas av så finns det chip man kan sätta på dess katthalsband som är kompatibla med luckan.

Många av dessa mer utvecklade kattluckor har också olika låsfunktioner som kan passa vid olika behov och tillfällen. Det kan till exempel handla om att låta luckan enbart öppnas inåt eller utåt eller vid vissa tidpunkter. Om din katt brukar vara ute om natten men hemma om dagarna och du en morgon konstaterar att den ännu inte kommit hem när du ska till jobbet kan du ställa in luckan på ”enbart in” läge så att den sedan stannar hemma efter att den kommit in.

SureFlap Microchip

Om du inte vill att obehöriga ska komma in, som grannkatten eller vilda djur, så ska du skaffa en lucka med microchipavläsare. Den öppnas automatiskt när chipet är i närheten vilket gör att bara den eller de katter som du programmerat ska ha tillgång till luckan kan komma in. Chipet som scannas är ID-chipet som till exempel veterinären scannar, om din katt saknar chip så kan du köpa ett separat chip i en bricka och fästa på kattens halsband. Luckan drivs av batterier och har lång hållbarhetstid, batteriet räcker upp till sex månader. SureFlap kan ställas in på fyra olika lägen; antingen kan katten gå både in och ut, bara in eller bara ut eller så är den helt stängd. Du kan köpa till monteringsadapter för metall- eller glasdörr och även förlängningstunnel om du behöver.

Swing 5

Swing 5 är en enkel kattlucka med några smidiga funktioner. Den har ett effektivt vindstopps om gör att luckan inte kan öppnas av vinden och den förhindrar drag. Med ett magnetlås och långsam stängning så är luckan tyst även när katten använder den. Swing 5 har också en fyrvägsfunktion, du kan alltså bestämma om katten får gå ut eller in, båda två eller om den ska vara helt stängd. Det är perfekt för dig som till exempel vill ha katten inne på natten, då stänger du helt enkelt ”ut-läget” så katten bara kan gå in och sen förblir inne till morgonen. Luckan passar de flesta dörrar och kan också monteras till en förlängningstunnel om du har en tjock dörr eller vägg.

Trixie 4-vägslucka

En mycket prisvärd kattlucka med alla grundläggande funktioner. Den är välisolerad och tätad mot drag. Luckan kan öppnas och stängas åt båda hållen vilket gör att du kan bestämma om din katt kan gå ut och in, eller bara ut eller in. Givetvis kan du också låsa luckan helt. Luckan är gjord i plast och har TPR-gummi runt listerna, det gör luckan väderbeständig och du behöver inte oroa dig för att luckan ska gå sönder av hårt väderlag. Det här är en enkel och billig lucka som vi rekommenderar dig som inte behöver extra funktioner som microchipscanning.

Cat Mate Microchip med timer

Cat Mates lucka med timer är utmärkt för dig som vill ha mer kontroll över när din katt får passera genom luckan. Den öppnas genom att scanna kattens ID-chip alternativt chip hängandes i halsband. Givetvis har lucka 4-vägslåsning så du kan bestämma om katten ska kunna gå ut eller in eller båda två. Luckans chipavläsare kan spara information om nio chip, så om du har flera katter så kan alla programmeras att kunna använda luckan. Luckan sparar också information om upp till 3 katter åt gången så du kan veta om och när de har passerat genom luckan och åt vilket håll. Med timer-funktionen så kan du bestämma när luckan ska öppnas eller stängas för in- respektive utpassering.

Petsafe Extreme

Den här luckan är en vanlig kattlucka som öppnas genom att katten puttar upp den. Den är särskilt anpassad till tuffa väderförhållanden. Oavsett om det gäller kyla eller värme så isolerar luckan mycket väl. Den har tre luckor som alla är designade att begränsa energiförlust. Den stänger ute värme på sommaren och håller kylan borta på vintern. Den är upp till 3.5 gånger så effektiv på att isolera jämfört med övriga kattluckor! Petsafes kattlucka har en tvåvägsstängning så du kan stänga för in eller utpassering. Luckan kan monteras i de flesta material; trä-, glas-, plast- eller tegelväggar/-dörrar.

Vanliga frågor om kattluckor

Hur tränar jag katten att använda lucka?

Vissa katter lär sig direkt, andra behöver lite mer hjälp. Att locka med något på andra sidan brukar fungera bra, en lite godbit eller en leksak. Ha lite tålamod så kommer katten att lista ut hur luckan fungerar. Du kan också visa hur luckan fungerar genom att hålla den uppe och låta katten gå igenom, men tvinga aldrig katten genom luckan! 

Hur installerar jag en kattlucka?

De flesta luckor kan installeras både i vägg eller dörr. Du tar upp ett hål där luckan ska va, oftast finns instruktioner och dimensioner för håltagning på luckans förpackning. När du tagit upp ett hål så fäster du luckans ram och till sist monterar du på själva luckan. Det är ett enkelt jobb men om du är osäker så ska du givetvis ta hjälp.

Behöver jag en kattlucka?

En kattlucka är väldigt bra för dig med en katt som fritt får röra sig ute. Du slipper öppna och stänga dörrar dygnet runt och du behöver inte oroa dig för att katten klöser på väggar eller dörrar när den vill in. Luckan behöver inte alltid leda direkt in i huset. Om du känner dig orolig över att ha en öppning in i huset så kan du montera luckan till ett förråd eller garage, eller annan plats där katten kan få mat, vatten och en varm sovplats.

Var kan jag installera luckan?

De flesta luckor går att installera nästan var som helst. Allt handlar om att ha rätt verktyg för att göra ett hål, du kan montera en lucka i glasdörrar eller tegelväggar så länge du vet hur du ska göra ett bra hål. Du kan behöva köpa en extra monteringsadapter för att på ett säkert sätt installera i till exempel en glasdörr.

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 19:50:02

Ge din syn på Kattlucka
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu