Kattlucka

Kattluckor har länge funnits men på senare år har luckor med chip blivit allt vanligare. Vi har testat de tre populäraste kattluckorna med chip som erbjuds idag, och en rad andra olika luckor. Läs vidare nedan för att ta reda på varför vi valde just SureFlap Microchip som bäst kattlucka.

Innehållsförteckning

Bäst kattlucka med chip

Kattluckor med microchip drivs av batteri och läser av kattens chip, det är samma chip som veterinären läser av och som de flesta katter redan har. Om det skulle vara så att din katts mikrochip inte kan läsas av så finns det chip man kan sätta på dess katthalsband som är kompatibla med luckan.

De flesta kattluckor har också olika låsfunktioner som kan passa vid olika behov och tillfällen. Det kan till exempel handla om att låta luckan enbart öppnas inåt eller utåt eller vid vissa tidpunkter. Vi har testat kattluckor från SureFlap, Cat Mate och Petsafe för att ta reda på vilken lucka som är bäst, läs våra omdömen och produktbeskrvningar nedan. 

SureFlap Microchip

Om du inte vill att obehöriga ska komma in, som grannkatten eller vilda djur, så ska du skaffa en lucka med microchipavläsare. Den öppnas automatiskt när chipet är i närheten vilket gör att bara den eller de katter som du programmerat ska ha tillgång till luckan kan komma in. Chipet som scannas är ID-chipet som till exempel veterinären scannar, om din katt saknar chip så kan du köpa ett separat chip i en bricka och fästa på kattens halsband. Luckan drivs av batterier och har lång hållbarhetstid, batteriet räcker upp till sex månader. SureFlap kan ställas in på fyra olika lägen; antingen kan katten gå både in och ut, bara in eller bara ut eller så är den helt stängd. Du kan köpa till monteringsadapter för metall- eller glasdörr och även förlängningstunnel om du behöver.

SureFlap är en kattlucka med chip som är enkel att hantera, programmera och underhålla. Den är också den billigaste luckan av sin sort på marknaden. Luckan omöjliggör drag och har magnetstäning så att den stängs snabbt och säkert efter att katten har passerat.

Cat Mate Microchip med timer

Cat Mates lucka med timer är utmärkt för dig som vill ha mer kontroll över när din katt får passera genom luckan. Den öppnas genom att scanna kattens ID-chip alternativt chip hängandes i halsband. Givetvis har lucka 4-vägslåsning så du kan bestämma om katten ska kunna gå ut eller in eller båda två. Luckans chipavläsare kan spara information om nio chip, så om du har flera katter så kan alla programmeras att kunna använda luckan. Luckan sparar också information om upp till 3 katter åt gången så du kan veta om och när de har passerat genom luckan och åt vilket håll. Med timer-funktionen så kan du bestämma när luckan ska öppnas eller stängas för in- respektive utpassering.

Petsafe Microchip

Petsafe är ett välkänt märke som tillverkar många kattprodukter. Den här kattluckan öppnas och stängs med chip och kan programmeras upp till hela 40 katter (om man nu skulle behöva det). Den har 4-vägsdesign så du kan bestämma precis vilka riktningar katten ska kunna gå: bara in eller ut, åt båda håll eller helt stängd. 4-vägslåsningen sköts manuellt. Den monteras precis som andra luckor och programmeras enkelt mot kattens chip. Batteritiden är god och en lampa lyser när du behöver byta batterier. En smidig mall medföljer som gör det väldigt enkelt att såga upp rätt hål och sen fixera luckan i dörren eller väggen. Monteringsadapter går att köpa till om du vill installera i metall eller glas.

 

Bäst kattlucka utan chip

Kattluckor utan chip har sällan några digitala funktioner över huvudtaget. Men de är billigare och håller i princip hur länge som helst. De kan ha lite olika funktioner och vara anpassade för till exempel kallt klimat. Kattluckor utan chip är mycket billiga men även här finns givetvis skillnader i kvalitet. Dyrare alternativ brukar ha bättre isoleringsegenskaper, stänga mjukt och säkert och vara lättare att installera.

Swing 5

Swing 5 är en enkel kattlucka med några smidiga funktioner. Den har ett effektivt vindstopps om gör att luckan inte kan öppnas av vinden och den förhindrar drag. Med ett magnetlås och långsam stängning så är luckan tyst även när katten använder den. Swing 5 har också en fyrvägsfunktion, du kan alltså bestämma om katten får gå ut eller in, båda två eller om den ska vara helt stängd. Det är perfekt för dig som till exempel vill ha katten inne på natten, då stänger du helt enkelt ”ut-läget” så katten bara kan gå in och sen förblir inne till morgonen. Luckan passar de flesta dörrar och kan också monteras till en förlängningstunnel om du har en tjock dörr eller vägg.

Trixie 4-vägslucka

En mycket prisvärd kattlucka med alla grundläggande funktioner. Den är välisolerad och tätad mot drag. Luckan kan öppnas och stängas åt båda hållen vilket gör att du kan bestämma om din katt kan gå ut och in, eller bara ut eller in. Givetvis kan du också låsa luckan helt. Luckan är gjord i plast och har TPR-gummi runt listerna, det gör luckan väderbeständig och du behöver inte oroa dig för att luckan ska gå sönder av hårt väderlag. Det här är en enkel och billig lucka som vi rekommenderar dig som inte behöver extra funktioner som microchipscanning.

Petsafe Extreme

Den här luckan är en vanlig kattlucka som öppnas genom att katten puttar upp den. Den är särskilt anpassad till tuffa väderförhållanden. Oavsett om det gäller kyla eller värme så isolerar luckan mycket väl. Den har tre luckor som alla är designade att begränsa energiförlust. Den stänger ute värme på sommaren och håller kylan borta på vintern. Den är upp till 3.5 gånger så effektiv på att isolera jämfört med övriga kattluckor! Petsafes kattlucka har en tvåvägsstängning så du kan stänga för in eller utpassering. Luckan kan monteras i de flesta material; trä-, glas-, plast- eller tegelväggar/-dörrar.

kattlucka

En kattlucka ger stor frihet åt katten, men se till så du inte får oönskade gäster på köpet!

Så väljer du rätt kattlucka

De flesta kattluckor består av en ram i plast och en eller flera luckor som katten antingen öppnar själv eller som öppnas automatiskt. De monteras i en vägg eller dörr för att ge katten större rörlighet. Det finns mer eller mindre avancerade kattluckor. En del har funktioner som vindstopp eller öppning via microchipavläsning. Priset varier rejält mellan de olika varianterna. Alltifrån 200 kr för en enkel lucka till över 1000 kr om du vill ha högre kvalitet och fler funktioner. Överväg följande punkter innan du köper en kattlucka:

  • Vem ska komma och gå? - Har du flera katter som inte alla får gå ut och in som de vill? Eller har du andra husdjur som inte ska få gå ut? Då ska du välja en kattlucka som öppnas genom avläsning av microchip. Detta hindrar också oönskade gäster, som andra katter eller vilda djur att ta sig in.

  • Storlek på dörren/väggen – Om du har en extra tjock dörr eller vägg där du ska montera luckan så behöver du ta reda på dimensionerna innan. Många kattluckor kan förlängas genom att köpa till en tunnel vilket gör luckan längre.

  • Oljud – Störs du lätt av ljud så ska du definitivt ha en lucka som stänger tyst och som har magnetlås så att den inte slår i vinden. Idag har de flesta luckor dessa funktioner men det är värt att ta reda på hur mycket luckan låter innan du köper den.

  • Storlek – Om du har en stor katt så behöver luckan vara större. De finns många modeller i större storlek, som också passar mindre hundar.

 

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-06-25 16:05:47

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
106 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om kattluckor

Hur tränar jag katten att använda lucka?

Vissa katter lär sig direkt, andra behöver lite mer hjälp. Att locka med något på andra sidan brukar fungera bra, en lite godbit eller en leksak. Ha lite tålamod så kommer katten att lista ut hur luckan fungerar. Du kan också visa hur luckan fungerar genom att hålla den uppe och låta katten gå igenom, men tvinga aldrig katten genom luckan! 

Hur installerar jag en kattlucka?

De flesta luckor kan installeras både i vägg eller dörr. Du tar upp ett hål där luckan ska va, oftast finns instruktioner och dimensioner för håltagning på luckans förpackning. När du tagit upp ett hål så fäster du luckans ram och till sist monterar du på själva luckan. Det är ett enkelt jobb men om du är osäker så ska du givetvis ta hjälp.

Behöver jag en kattlucka?

En kattlucka är väldigt bra för dig med en katt som fritt får röra sig ute. Du slipper öppna och stänga dörrar dygnet runt och du behöver inte oroa dig för att katten klöser på väggar eller dörrar när den vill in. Luckan behöver inte alltid leda direkt in i huset. Om du känner dig orolig över att ha en öppning in i huset så kan du montera luckan till ett förråd eller garage, eller annan plats där katten kan få mat, vatten och en varm sovplats.

Var kan jag installera luckan?

De flesta luckor går att installera nästan var som helst. Allt handlar om att ha rätt verktyg för att göra ett hål, du kan montera en lucka i glasdörrar eller tegelväggar så länge du vet hur du ska göra ett bra hål. Du kan behöva köpa en extra monteringsadapter för att på ett säkert sätt installera i till exempel en glasdörr.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu