Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst kattmat och kattfoder

Senast uppdaterad: 27 november 2023

Att köpa den bästa kattmaten till din katt förlänger kattens liv och höjer livskvaliteten. Det finns massor av märken, produkter och specialfoder att välja mellan. Utgå från ett hög köttinnehåll och så färska och naturliga ingredienser som möjligt. Men tyvärr är det ju så att riktigt bra foder kostar därefter, och det kan vara svårt att komma undan. Vi har valt ut 5 produkter som vi tycker är mest prisvärda idag, längst ner i artikeln hittar du mer information om kattfoder och hur du väljer rätt produkt till din katt.

Innehållsförteckning

Topplista: Bästa Kattmat

1. Bäst i test: ESSENTIAL the JAGUAR 1.5kg

Essential foods the jaguar
 ESSENTIAL the JAGUAR 1.5kg
Bäst i test
Näringsinnehåll 9.8
Smak 9.6
Kvalitet 9.73
Totalt 9.71
Bästa pris
269 kr

Essential the Jaguar är ett helfoder som vi klassar som ett premiumfoder som passar alla vuxna katter oavsett ras och ålder. Råvarorna är av bästa märke och de enda tillsatserna är sådana som är naturliga och nyttiga för din katt. Dessutom är maten spannmålsfri för ett stabilare blodsocker. Vad är innehållet i en påse? Din katt får välsmakande kroketter med protein från kyckling, anka, lax (höga halter av omega-3), öring och ägg. I blandningen ingår också grönsaker, bär och frukt i generösa portioner. Kommer detta premiumfoder också med ett ”premiumpris”? Essential the Jaguar tillhör de dyraste märkena för kattfoder, men samtidigt är det kvalitet i varje krokett.

Fördelar

 • Högt näringsvärde
 • Mix av både protein och frukt & grönt
 • Balanserar blodsockret

Nackdelar

 • En av de dyraste produkterna

2. Bästa premiumvalet: Orijen Cat o Kitten

Orijen Cat o Kitten
Orijen Cat o Kitten
Bästa premiumvalet
Näringsinnehåll 9.3
Smak 9.9
Kvalitet 9.3
Totalt 9.5
Bästa pris
429 kr

Orijen Cat & Kitten har en sammansättning med 85% kött och 15% frukt och grönsaker, helt utan konserveringsmedel. Idén från tillverkaren är att den här näringsprofilen ska spegla vad som är optimalt intag för katter sett till deras biologi, oavsett ålder. Utifrån den här idén har Orijen också gjort sin kattmat fri från spannmål, vilket är fördelaktigt för de flesta katter. Vad kan vi säga om priset? Om du jämför priser här på sidan kan du se att Orijens kattmat ligger högre än snittet. Den stora anledningen är att alla ingredienser är färska.

Fördelar

 • Endast färska ingredienser
 • Högt proteininnehåll
 • Passar katter i alla åldrar

Nackdelar

 • Högt pris per kilo

3. Bästa billiga: Kattmat Mjau Adult Kyckling 7,5kg

Kattmat Mjau Adult Kyckling 7,5kg
Kattmat Mjau Adult Kyckling 7,5kg
Mest Prisvärd
Näringsinnehåll 8.9
Smak 9.6
Kvalitet 9.4
Totalt 9.3
Bästa pris
295 kr

Den här kattmaten med bas med kyckling från Mjau är definitivt ett budgetval med sitt låga pris. Frågan är då om billigt är synonymt med lägre kvalitet. Vi tycker inte det. Mjau kyckling har en sammansättning med 32% protein från färsk kyckling, fisk, vegetabilier och andra proteinkällor. Med den här mixen får din katt i sig det protein den behöver. Är fodret fritt från spannmål? Här är svaret nej. Mjaus kattmat innehåller spannmål. Andra ingredienser är tillsatser i form av vitaminer, mineraler och taurin för din katts hälsa och välmående.

Fördelar

 • En del färska ingredienser
 • Lågt pris
 • Tillsatta mineraler och vitaminer

Nackdelar

 • Inte spannmålsfritt

4. Bästa viktkontroll: Kattmat Royal Canin Adult Sterilised 10kg

Kattmat Royal Canin Adult Sterilised 10kg
Kattmat Royal Canin Adult Sterilised 10kg
Näringsinnehåll 8.5
Smak 8.9
Kvalitet 9
Totalt 8.8
Bästa pris
899 kr

Royal Canin Sterilised 37 är ett helfoder med en speciell formula för kastrerade eller överviktiga katter samt katter som har lätt att gå upp i vikt. Hur ser formeln ut? Fodret har ett högt proteininnehåll på 37%, en relativt låg halt av fett samt en mix av mineraler som hjälper till att hålla urinsystemet friskt. Dessutom har tillverkaren adderat ämnet L-karnitin till maten. Det här är i vår mening en lämplig blandning för viktkontroll. Innehållet består bland annat av protein från fågel och vegetabilier, kolhydrater från majs, betmassa, fiskolja och animaliskt fett.

Fördelar

 • Optimal blandning för viktkontroll
 • Relativt lågt pris
 • Hög proteinhalt

Nackdelar

 • Innehåller spannmål

5. Bästa spannmålsfria: Carnilove Cat Lamm & vildsvin 6 kg

Carnilove Fresh Kyckling Kanin produktbild
Carnilove Cat Lamm & vildsvin 6 kg
Näringsinnehåll 8.7
Smak 8.4
Kvalitet 8.7
Totalt 8.6
Bästa pris
549 kr

Carnilove Cat Lamm & vildsvin är ett foder med en lite exotisk mix av protein. Fodret innehåller nämligen vildsvin och lamm. Den här produkten är utvecklad för att ge din vuxna och steriliserade katt näring som påminner om den naturliga födan. Därför är innehållet av protein och fett högt samtidigt som maten inte innehåller någon spannmål. Med mycket protein av hög kvalitet blir maten både god och lättsmält för din katt. Vi måste också nämna att fodret har en optimal balans av mineraler för att bidra till god hälsa i urinsystemet. Priset? Carnilove Cat Lamm & vildsvin ligger någonstans i mellanskiktet.

Fördelar

 • Hög proteinhalt
 • Spännande val av proteinkällor
 • Innehåller inget spannmål

Nackdelar

 • Inga färska ingredienser

Foder för katter - en köpguide till bäst torrfoder

Det första valet att göra när du väljer mat till katten är om du vill ge din katt torr- eller våtfoder. Det finns för- och nackdelar med båda och du kan läsa mer om detta i nästa avsnitt. Att hitta rätt torrfoder kan vara lite knepigt men det finns idag många tillverkare som alla erbjuder riktigt bra foder. Vilken tillverkare du väljer är inte lika noga som vad innehållet i fodret är. Innan du börjar se dig om efter foder så är det viktigt att veta vad din katt behöver. Är din katt känslig eller rent av allergisk mot något? Är den väldigt aktiv eller har den lätt för att gå upp i vikt? Dessa faktorer kan ändras under kattens liv så du kan komma att behöva byta foder under åren. Vi har satt ihop en guide med viktiga punkter som kan vägleda dig rätt till det bästa fodret för dig och din katt.

 • Först är störst 

  Enligt Jordbruksverkets regler ska innehållsförteckningen alltid ska redovisas i fallande ordning. Det betyder att den råvara som listas överst på innehållsförteckningen står för störst andel av innehållet i fodret. På det här sättet kan du snabbt bilda dig en bild av hur fodret är sammansatt. Om den första råvaran är spannmål så håller fodret knappast hög kvalitet utan brister säkerligen i både proteinhalt och näring.
 • Helfoder

  Det är väldigt viktigt att fodret är ett helfoder. Det innebär att fodret täcker in hela kattens näringsbehov. Katten ska alltså klara sig utmärkt på att bara äta just det fodret. Om det inte är ett helfoder så kommer du att behöva komplettera med kosttillskott eller olika typer av foder och det blir både krångligt och dyrt. I värsta fall kan det också leda till att katten blir sjuk.
 • Spannmål

  Spannmålsfritt eller inte? Det är en stor fråga som diskuteras livligt. Tyvärr finns det inte så mycket att ta fasta på här. Torrfoder tillverkas alltid med någon form av kolhydratkälla. Oftast används då spannmål. Det finns inga entydiga vetenskapliga belägg för att spannmål ska vara farligt eller allergiframkallande för katter (enskilda fall finns alltid). Om du känner dig osäker så är det bäst att välja ett spannmålsfritt alternativ, det finns ett stort utbud här som håller toppkvalitet. 
 • Märket

  Märket spelar som sagt mindre roll än innehållet. Men att läsa på lite om tillverkaren skadar inte. Att en tillverkare har en miljövänlig tillverkning och använder sig av råvaror som är lokalt eller i alla fall ekologiskt odlade eller fångade är viktigt för oss. Populära märken som Essential Foods, Acana och Orijen värnar om djur och sin produktion och det märks på kvaliteten i fodret.
 • Särskilda näringsbehov

  Har din katt särskilda behov? Det här är bra att veta innan du köper nytt foder. Om du har en aktiv utekatt så kanske du behöver ett kaloririkt foder och om du har en innekatt så behöver du kanske ett kalorifattigt foder. Sen finns det en mängd faktorer att ta hänsyn till, din katt kanske har naturlig brist på något ämne som den behöver extra av i sin kost. Då kanske kosttillskott är ett alternativ. Det är viktigt att du konsulterar din veterinär om du vet om att din katt behöver specialfoder.
 • Allergier

  Allergier blir allt vanligare hos katter. Tidigare var det sällsynt med till exempel lammallergi men allteftersom fler foder innehåller lamm så har denna allergi blivit vanligare. Om en katt utsätts mycket för ett visst ämne så kan den utveckla en allergi. Allergiska besvär kan visa sig på många olika sätt. Vi har själva en katt som fick små sår i pannan, det visade sig vara allergi mot ett visst protein. Utbudet på allergivänligt foder är ganska litet men det finns. Prata med din veterinär så får du den hjälp du behöver.
 • Ålder

  En kattunge har inte samma näringsbehov som vuxna eller gamla katter. Kattungar behöver ofta mycket energi och äldre katter kan behöva extra tillskott av vissa hälsofrämjande ingredienser. De flesta tillverkare erbjuder speciellt framtagna alternativ för kattungar och äldre katter men det finns också många fodertyper som passar alla åldrar.
 • Pris

  Pris bör du läsa i pris per kilo, bli inte vilseledd av en billig påse som visar sig vara på 100 gram. Ett högt priset är heller inte en garanti för ett bra foder men det är allt som oftast ett bra riktmärke. Idag finns det många billiga alternativ som både är helfoder och näringsrika.

Kom ihåg att alltid prata med din veterinär om din katt har allergier eller specialbehov. Det är väldigt viktigt att din katt får rätt och bra kost. Fel foder kan leda till många olika problem och en katt som äter dåligt får ofta hälsoproblem längre fram i livet.

Läs mer: Jordbruksverkets regler och krav på fodertillverkare och importörer.

Välj bäst kattmat till din katt

Att välja rätt kattmat behöver inte vara så svårt. Men du behöver veta lite om din katt först. Du måste känna till eventuella allergier eller överkänsligheter. Om din katt är allergisk rekommenderar vi att rådgöra med veterinär innan du köper foder till din katt. Följ dessa punkter för att hitta rätt mat till just din katt!

 1. Hög halt protein - Katter är av naturen köttätare och behöver mycket protein, ju högre protein desto bättre. Men det ska också vara bra protein, välj gärna märken som tillverkar foder direkt från färska ingredienser.
 2. Känslighet - Om din katt är känslig mot något så är det bäst att välja ett allergivänligt foder. Allergivänliga foder innehåller rätt proteiner som din katt lättare kan ta upp. Kom ihåg att fågel och fisk gör sig bra för känsliga magar.
 3. Spannmål - Det är en omtvistad fråga huruvida katter ska äta spannmål eller inte, och än så länge så finns inget tydligt vetenskapligt svar. Det finns gott om bra foder som innehåller spannmål. Oavsett var du står i frågan så ska du undvika foder som har spannmål som huvudsaklig proteinkälla.
 4. Taurin - Taurin är livsviktigt för katter, det är en aminosyra som katten inte själv kan bilda utan måste få genom foder. Ett helfoder innehåller alltid taurin, du bör köpa helfoder till katten för att vara säker på att den får i sig den näring den behöver.
 5. Storlek - Det är alltid mer ekonomiskt att köpa de största påsarna. Kilopriset på en 10-kilospåse är betydligt lägre än på mindre påsar.

 ESSENTIAL the JAGUAR 1.5kg
 ESSENTIAL the JAGUAR 1.5kg
Bäst i test

1. ESSENTIAL the JAGUAR 1.5kg - Ett premiumfoder för vuxna katter med högkvalitativa ingredienser.

9,7/10
Storlek
1,5 kg
Proteinhalt
40 %
Pris/kg
179 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
269 kr
Läs mer
Fördelar
 • Högt näringsvärde
 • Mix av både protein och frukt & grönt
 • Balanserar blodsockret
Nackdelar
 • En av de dyraste produkterna

Essential the Jaguar är ett helfoder som vi klassar som ett premiumfoder som passar alla vuxna katter oavsett ras och ålder. Råvarorna är av bästa märke och de enda tillsatserna är sådana som är naturliga och nyttiga för din katt. Dessutom är maten spannmålsfri för ett stabilare blodsocker. Vad är innehållet i en påse? Din katt får välsmakande kroketter med protein från kyckling, anka, lax (höga halter av omega-3), öring och ägg. I blandningen ingår också grönsaker, bär och frukt i generösa portioner. Kommer detta premiumfoder också med ett ”premiumpris”? Essential the Jaguar tillhör de dyraste märkena för kattfoder, men samtidigt är det kvalitet i varje krokett.

Läs mer
Orijen Cat o Kitten
Orijen Cat o Kitten
Bästa premiumvalet

2. Orijen Cat o Kitten - En högkvalitativ kattmat med färska ingredienser, fri från spannmål.

9,5/10
Storlek
1.8 kg
Proteinhalt
40 %
Pris/kg
238 kr
Spannmålsfri
Ja
 • Kötthalt på 85 %
 • Passar kattunge och vuxen katt
 • 100 % naturliga råvaror
Till butik
429 kr
Läs mer
Fördelar
 • Endast färska ingredienser
 • Högt proteininnehåll
 • Passar katter i alla åldrar
Nackdelar
 • Högt pris per kilo

Orijen Cat & Kitten har en sammansättning med 85% kött och 15% frukt och grönsaker, helt utan konserveringsmedel. Idén från tillverkaren är att den här näringsprofilen ska spegla vad som är optimalt intag för katter sett till deras biologi, oavsett ålder. Utifrån den här idén har Orijen också gjort sin kattmat fri från spannmål, vilket är fördelaktigt för de flesta katter. Vad kan vi säga om priset? Om du jämför priser här på sidan kan du se att Orijens kattmat ligger högre än snittet. Den stora anledningen är att alla ingredienser är färska.

Läs mer
Kattmat Mjau Adult Kyckling 7,5kg
Kattmat Mjau Adult Kyckling 7,5kg
Mest Prisvärd

3. Kattmat Mjau Adult Kyckling 7,5kg - Ett prisvärt kattfoder med kyckling, fisk, grönsaker och spannmål.

9,3/10
Storlek
7.5 kg
Proteinhalt
32 %
Pris/kg
39 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
295 kr
Läs mer
Fördelar
 • En del färska ingredienser
 • Lågt pris
 • Tillsatta mineraler och vitaminer
Nackdelar
 • Inte spannmålsfritt

Den här kattmaten med bas med kyckling från Mjau är definitivt ett budgetval med sitt låga pris. Frågan är då om billigt är synonymt med lägre kvalitet. Vi tycker inte det. Mjau kyckling har en sammansättning med 32% protein från färsk kyckling, fisk, vegetabilier och andra proteinkällor. Med den här mixen får din katt i sig det protein den behöver. Är fodret fritt från spannmål? Här är svaret nej. Mjaus kattmat innehåller spannmål. Andra ingredienser är tillsatser i form av vitaminer, mineraler och taurin för din katts hälsa och välmående.

Läs mer
Kattmat Royal Canin Adult Sterilised 10kg
Kattmat Royal Canin Adult Sterilised 10kg

4. Kattmat Royal Canin Adult Sterilised 10kg - Helfoder för kastrerade, överviktiga katter med viktkontrollformel.

8,8/10
Storlek
10 kg
Proteinhalt
37 %
Pris/kg
90 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
899 kr
Läs mer
Fördelar
 • Optimal blandning för viktkontroll
 • Relativt lågt pris
 • Hög proteinhalt
Nackdelar
 • Innehåller spannmål

Royal Canin Sterilised 37 är ett helfoder med en speciell formula för kastrerade eller överviktiga katter samt katter som har lätt att gå upp i vikt. Hur ser formeln ut? Fodret har ett högt proteininnehåll på 37%, en relativt låg halt av fett samt en mix av mineraler som hjälper till att hålla urinsystemet friskt. Dessutom har tillverkaren adderat ämnet L-karnitin till maten. Det här är i vår mening en lämplig blandning för viktkontroll. Innehållet består bland annat av protein från fågel och vegetabilier, kolhydrater från majs, betmassa, fiskolja och animaliskt fett.

Läs mer
Carnilove Cat Lamm & vildsvin 6 kg
Carnilove Cat Lamm & vildsvin 6 kg

5. Carnilove Cat Lamm & vildsvin 6 kg - Ett spannmålsfritt foder med högkvalitativt protein för vuxna katter.

8,6/10
Storlek
6 kg
Proteinhalt
39 %
Pris/kg
92 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
549 kr
Läs mer
Fördelar
 • Hög proteinhalt
 • Spännande val av proteinkällor
 • Innehåller inget spannmål
Nackdelar
 • Inga färska ingredienser

Carnilove Cat Lamm & vildsvin är ett foder med en lite exotisk mix av protein. Fodret innehåller nämligen vildsvin och lamm. Den här produkten är utvecklad för att ge din vuxna och steriliserade katt näring som påminner om den naturliga födan. Därför är innehållet av protein och fett högt samtidigt som maten inte innehåller någon spannmål. Med mycket protein av hög kvalitet blir maten både god och lättsmält för din katt. Vi måste också nämna att fodret har en optimal balans av mineraler för att bidra till god hälsa i urinsystemet. Priset? Carnilove Cat Lamm & vildsvin ligger någonstans i mellanskiktet.

Läs mer

foderpellets

Vanliga frågor om kattmat

Hur mycket mat ska min katt ha?

Hur mycket mat din katt behöver beror bland annat på kattens ras, livsstil och kroppsvikt. På förpackningen av din katts foder så står det alltid hur mycket mat som ska utfodras per dag beroende på din katts kroppsvikt. Detta mått brukar stämma bra överens med vad din katt behöver, men måttet har också tagits fram med den generella katten i åtanke. Detta innebär att du också behöver ta med just din katts särskilda behov i beräkningen.

Vanligast är att man fördelar maten på två eller tre utfodringstillfällen och det är viktigt att man inte överskrider mängden hur högljutt katten än protesterar. Om du har en katt som slänger i sig maten kan du köpa en kattmatskål som förhindrar detta genom oftast olika formationer inuti skålen. Det får din katt att ta tid på sig när den äter.

Hur mycket vatten behöver min katt?

Alla katter behöver ha tillgång till färskt vatten dygnet runt, det bästa är att placera vattenskålar på flera ställen för att säkra att din katt dricker så mycket vatten som den behöver. Om katten blir uttorkad kan det få stora konsekvenser för din katts välmående och det är därför mycket viktigt att se till att din katt dricker som den ska. Placera vattenskålar på ett annat ställa än där katten får sin mat.

Hur länge kan kattmat stå framme?

Blötfoder bör inte stå framme längre än någon timme, det kommer sakta bli uttorkat och till slut bli oaptitligt för din katt. Torrfoder kan däremot stå ute mycket längre, men det är viktigt att ha i åtanke att även torrfoder tappar sin fräschhet om det står ute för länge.

Ska jag ge min katt torr- eller blötfoder?

Det finns ingen konsensus kring om det är bäst för en katt att äta torrfoder eller blötfoder. Oftast är detta en smaksak beroende på vad katten föredrar. Om din katt dricker dåligt med vatten är det bättre att ge den blötfoder, då får katten i sig mer vätska genom maten än om den fått torrfoder. Om det annars inte finns några särskilda skäl till att välja det ena eller den andra så är det bäst att testa sig fram och se vad som passar bäst för dig och din katt.

Är det farligt att äta kattmat?

Varken som katt, hund eller människa är det farligt att äta kattmat. Det kan visserligen vara oaptitligt att äta kattmat, men det är varken giftigt eller skadligt. Som med allt annat så kan det vara farligt att äta i stora mängder eller om det finns allergier, men om exempelvis ett barn ätit några kulor av kattens torrfoder är det ingen fara. Katter har behov av att få i sig liknande näringsämnen som vi människor, fast i andra proportioner, och kattfoder är därför ofarligt för människor.

Katt äter

Vanliga frågor om Kattmat

Testvinnare - Bästa Kattmat

 • ESSENTIAL the JAGUAR 1.5kg
 • Orijen Cat o Kitten
 • Kattmat Mjau Adult Kyckling 7,5kg
 • Kattmat Royal Canin Adult Sterilised 10kg
 • Carnilove Cat Lamm & vildsvin 6 kg
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
67 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu