Kattmat

Katter är underbara varelser som sedan urminnes tider har hållit oss människor sällskap och i Sverige är de mycket populära husdjur. Trots att vi lever i ett förhållandevis folkfattigt land så finns det nästan 1.5 miljoner katter i våra hem och det säger en hel del om detta älskade djur.

Man talar ofta om katt- och hundmänniskor och skall man tro på gamla uttryck och visdomsord så är hunden den mest lojala medan katten är den mest intelligenta varelsen. Sanningen är nog att alla djur är värdefulla på sina sätt men om man skall tala om några skillnader rent praktiskt så är katten mer självständig och självgående medan hunden kräver mycket tid och uppmärksamhet. Det betyder dock inte att man kan lämna katten ensam hela dagarna; den är också sällskaplig och kärleksfull och är som allra nöjdast när alla är hemma.

Ge katten det bästa

Om man har katt så finns det en hel del som ska ses efter för att den skall få den allra bästa omvårdnaden och även om det finns generella saker som alla bör göra, som till exempel att mata den och sköta om dess hygien, så finns det också en hel del mycket specifika saker. En långhårig katt behöver borstas regelbundet, badas då och då liksom att ges mat och mediciner som bland annat motverkar allt för stora hårbollar. En korthårig katt behöver inte lika mycket pälsvård men kanske har andra problem, som övervikt eller urinkristaller, och måste därför ges specialmat som förhindrar att den blir sjuk eller går upp i vikt.

Ålder är en annan viktig faktor när det kommer till kattens omvårdnad, och man ger annan kattmat till en seniorkatt än vad man ger en kattunge. Det finns också skillnader på vad man ger en kastrerad eller icke-kastrerad hankatt, liksom vad man ger en aktiv utekatt eller en mer avkopplad innekatt. Slutligen finns det också en hel del hälsoproblem som kan underlättas med hjälp av rätt kost och vård. Det är, med andra ord, precis som med oss människor och ju mer lyhörd man är på kattens behov desto mer livskvalitet kan man ge den!

Vad behöver katten äta?

Katten är ett rovdjur och oavsett om det handlar om stora lejon och tigrar eller små slöfockar hemma i TV-soffan så är de alla karnivorer, det vill säga köttätare. En katt som lever ute i naturen jagar andra djur och äter sedan upp dem med hull och hår och vad många inte tänker på är att den därmed också får i sig en hel del växter, nötter, frukter och grönsaker. Ta till exempel musen, en av kattens favoritvillebråd, och ställ dig frågan vad en mus äter. Svaret är att den äter saker som frön, rötter, blad och bär, men också insekter och till och med ost och mjölk om den kommer åt dem. Om en katt så lyckas lägga få tag på en mus får den därmed i sig köttet, senorna, inälvorna och benen från musen själv, men också dess maginnehåll.

När det kommer till våra huskatter gäller det därför att återskapa en diet som är så nära den naturliga som möjligt, och därför är det viktigt att den får i sig både rätt typ och rätt mängd av mat. Den allra största delen av maten bör bestå av proteiner som kött, fågel och fisk, men där bör också finnas en viss del vegetabiliska ämnen också! Mer exakt så behöver din katts kost bestå av en uppsättning av kolhydrater, fibrer, fetter, fettsyror, proteiner, aminosyror, mineraler, vitaminer och vatten. Om du vill göra en djupdykning i hur du kan skräddarsy just din katts kost kan du läsa mer här.  

Exakt som en människa behöver en varierad och allsidig kost så behöver alltså katten det också, och vill du ge din fyrbenta vän ett friskt och energifullt liv bör du ge den bra kostvanor. Om katten inte får i sig all näring den behöver från sin kattmat kan du komplettera kosten med kattgodis som innehåller vitaminer och mineraler.

Vår favorit

Royal Canin

Royal Canin
 • Veterinärfoder tillverkat av färska råvaror
 • Skräddarsydda produkter för olika behov

Kattmat från Royal Canin

Royal Canin har sedan 1968 studerat katter och hundars olika hälsobehov. De beskriver på sin hemsida att de har tagit fram olika parametrar som beskriver in i minsta detalj olika näringsskillnader i foder för katter och hundar och att de fokuserar på näringskvalitet och produktsäkerhet i deras foder. De beskriver att de utgår från fem värdeord i sin verksamhet för att göra just detta;  

 • Kunskap - Genom att samla information och bedriva forskning kring katter och hundar kan de ta fram foder som är skräddarsydda utifrån diverse behov och förutsättningar som ditt djur har.  
 • Passion - Royal Canin beskriver att de arbetar med hjärta och själ för att skapa en bättre värld för husdjur och deras ägare.
 • Djurets behov - De sätter djurens behov i främsta rummet då det är deras välbefinnande som de arbetar för. 
 • Precision - Royal Canin menar att genom deras olika kvalitetskontroller och säkertsåtgärder kan de med precision säkerställa deras foders höga kvalitet. 
 • Respekt - Deras arbetssätt präglas av en repsekt för djurens natur och behov vilket alltid finns i åtanke i deras verksamhet.

Genom att följa dessa värdeord menar Royal Canin att de kan bedriva en verksamhet där de samarbetar med ledande experter inom vetenskap, veterinärmedicin och husdjursbeteende samt att de har en ständig dialog med djurägare världen över.

Royal Canins olika foder för katter 

Royal Canin erbjuder ett omfattande sortiment av kattmat av både torr- och våtfoder. Sortimentet är så pass omfattande att de har hela 61 olika produkter av torrfoder, där 26 av produkterna är veterinärfoder. Utöver veterinärfoder så erbjuder dem särskilda torrfoder beroende på exempelvis vilken ras din katt är, hur gammal den är eller typ av päls. Royal Canins sortiment består även av burkmat, portionspåsar, våtfoder och kattgodis.

Varför ska du välja kattmat från Royal Canin?

Royal Canin har under de senaste 50 åren samlat in en djupgående förståelse för katter och hundars behov och som gör det möjligt för dem att tillverka foder med världens mest exakta näring för djurs hälsa. Royal Canin skriver på sin hemsida att de hela tiden lär sig nya saker om husdjur och att de aldrig tar något för givet.

Royal Canin erbjuder kattmat som är preciserat utifrån olika och unika behov för din katt. Varje enskilt recept är konstruerat för att ge din unika katt exakt den näring som den behöver av naturliga antioxidanter, vitaminer, fiber, prebiotika och mineraler. Det resultat som Royal Canin beskriver ge dig om du väljer deras produkter är en fullständig och balanserad kost av näringsämnen och aminosyror som din katt behöver för sitt särskilda hälsobehov.

Mer Info
Köp nu

FourFriends

FourFriends
 • Spannmålsfritt foder tillverkat i Europa
 • Bra näringsinnehåll av högklassiga ingredienser

Kattmat från FourFriends

FourFriends varumärke har skapats utav ett svensk företag beläget i Västerås och deras produkter tillverkas i Tjeckien, strax utanför Prag. Utöver den svenska marknaden så levererar de även sina produkter till bland annat Danmark, Estland, Grekland och England. FourFriends beskriver på sin hemsida att de anpassat sina recept och produkter utefter sina skandinaviska kunders behov och önskemål. De hämtar sina ingredienser från Europa, med undantag för lammkött som hämtas från Nya Zeeland. FourFriends slagord är hög kvalité för alla sina produkter och de beskriver att deras torrfoder tillverkas av högklassiga ingredienser.

FourFriends olika foder för katter

FourFriends tillverkar främst kattmat i form av torrfoder och du kan välja mellan fem olika sorter;

 • Kitten Grain Free
 • Sensi Cat Grain Free
 • Adult Grain Free
 • Sterilised Grain Free
 • Big Bite Grain Free 

Utöver torrfoder kan du även köpa tre olika köttkorvar från FourFriends där du kan välja mellan smakerna anka, kalkon och kyckling. FourFriends tillverkar även andra sorters kattmat så som burkmat, kosttillskott och kattgodis. 

Varför ska du välja FourFriends?

FourFriends har sålt produkter till husdjur i över 20 år och beskriver sig veta vad som är bäst för ditt djur. Deras tanke med sin kattmat är att se till att din katt får den näring som den behöver för att bli frisk och stark, inifrån och ut. FourFriends anser att det är viktigt att förse din katts kropp med rätt mängd näring och deras kattmat består av högklassiga och rena råvaror, helt utan onödiga tillsatser. Därtill har deras foder en hög kötthalt och finns i olika sorter för att passa just din katts behov. 

FourFriends produkter innehåller även havtorn, aloe vera, omegafettsyror och samtliga produkter är spannmålsfria och glutenfria. 

 

Mer Info
Köp nu

Orijen

Orijen
 • Världens mest prisbelönta foder
 • Tillverkas med regionala råvaror i egen fabrik
Mer Info
Till Orijen

Kattmat från Orijen

Orijen beskriver sitt varumärke som inspirerat av en naturlig diet för ditt husdjur. Företaget föddes ur en önskan att spegla den diet som hundar och katter behöver enligt sitt ursprung. Fodret tillverkas av färskt kött och säger sig förse ditt husdjur med all näring som den behöver. Orijen har vunnit flera priser och utmärkelser för sitt foder och det tillverkas i en egen fabrik i Kanada. Även varumärket Acana tillverkas i samma kök. 

Orijens olika foder för katter

Orijen tillverkar foder för hundar och katter. Deras sortiment av kattmat utgörs av torrfoder. De tillverkar fem olika sorter av kattmat;

 • Cat & Kitten
 • Six Fish Cat
 • Regional Red Cat
 • Tundra Cat
 • Fit & Trim Cat

Varför ska du välja kattmat från Orijen?

Det finns tre särskilda anledningar att välja kattmat från Orijen:

 • De har en biologiskt korrekt filosofi - Med biologiskt korrekt menar Orijen att deras foder upprätthåller fem principer; 1. Fodret ska ha en hög kötthalt. 2. Det ska finnas olika källor till protein för en naturnära diet. 3. Kattmaten ska också vara tillverkat på färska råvaror. 4. Fodret ska ha lite kolhydrater och låg sockerhalt. 5. Kattmaten ska även innehålla näring från frukt, grönsaker och örter.
 • Gjort på färska regionala råvaror - Orijen samarbetar med lokala lantbrukare, odlare och fiskare för att få sina ingredienser. De beskriver att deras produkter ska tillverkas av råvaror som framtagits på ett hållbart sätt och på moraliskt vis.
 •  Fodret tillverkas i eget kök - Orijens produkter tillverkas i deras egna kök för att upprätthålla varumärkets anspråk på kvalité och näringsinnehåll. 

 

Mer Info
Köp nu

Hill's

Hills
 • Framtaget av evidensbaserad forskning
 • Högkvalitativa ingredienser
Mer Info
Till Hill's

Kattmat från Hill's

Hill’s beskriver att deras vision är att tillverka ett foder som ska göra skillnad i din katts liv och att deras kattmat är det bästa köpet du som kattägare kan göra. Som verksamhet så lovar dem även att fortsätta sitt engagemang för djurväldfärd världen över, detta då de bryr sig om att alla djur får så goda förutsättningar som är möjligt.  

Hill’s anser att rätt nutrition är avgörande för att ditt husdjur ska leva ett långt och hälsosamt liv och Hill’s beskriver på sin hemsida att de vill hjälpa till att berika och förlänga relationen mellan människor och deras husdjur. Det foder som de tillverkar framtas med stöd av omfattande evidensbaserad forskning och praktik, detta leder till att deras kattmat kan utformas för en mängd olika behov som katter kan ha. 

För att säkerställa kvalitén hos det foder som Hill’s tillverkar används särskilda kontroller genom hela produktionsledet;

 • Utveckling - För att kunna precisera sitt foder så samarbetar Hill’s med över 220 veterinärer, foderexperter, tekniker och diplomerade dietister. 
 • Ingredienser - Hill’s använder bara råvaror från de leverantörer som uppfyller verksamhetens godkända standardvärden.
 • Framställning - Hill’s produkter ska tillverkas under sanitära förhållanden. För att deras foder framställas med så goda och kvalitativa processer sker årliga systemkontroller vid varje produktionsområde. 
 • Färdiga produkt - Innan produkter godkänns som färdiga för försäljning så sker en slutgiltig säkerhetskontroll för att upprätthålla god foderkvalité, samtliga produkter testas av husdjur.

Hill’s olika foder för katter

Hill's erbjuder produkter beroende på just din katts behov. De erbjuder kattmat som är särskilt framtaget beroende på bland annat din katts ålder eller näringsbehov. Om din katt har medicinska åkommor så tillverkar Hill's även veterinärfoder. 

Hill’s har likt Royal Canin ett brett sortiment. Hill's tillverkar i dagsläget 54 olika sorter av torrfoder, där 23 är veterinärfoder. Utöver detta består Hill’s sortiment även av burkmat, portionspåsar, våtfoder och kattgodis.

Varför ska du välja Hill’s?

Hill’s tillverkar foder under vägledning från evidensbaserad forskning och utifrån särskilda behov för olika katter med olika behov. Hill’s beskriver på sin hemsida att de endast använder skonsamma metoder för att utveckla sina produkter där fokus ligger på att få en så bra sammanställning av råvaror och näringsämnen som möjligt. De samarbetar med över 220 veterinärer, diplomerade dietister och foderexperter för att ta fram nya och förbättra sina produkter. 

Hill’s foder är framtaget för att ge en exakt balans av näringsämnen och för att ge din katt förutsättningarna för att leva ett friskt och långt liv. Deras produkter testas även av sammanlagt 900 hundar och katter i ett eget djurcenter på över 70 hektar.

 

Mer Info
Köp nu

Acana

Acana
 • Tillverkat av hållbart framtagna råvaror
 • Biologiskt korrekt foder tillverkat i egen fabrik
Mer Info
Till Acana

Kattmat från Acana

Acana beskriver att deras foder är biologiskt korrekt och tillverkat av färska råvaror med hög kvalitet från Kanada. Kattmaten har en hög kötthalt och innehåller kött från gårduppfödda köttdjur, frigående fåglar och ägg, vildfångad fisk och närodlade frukter och grönsaker. Kattmaten är helt spannmålsfri och är hög i protein samt låg i kolhydrater. Med hänvisning till våra husdjurs ursprung så tillverkas fodret med hela djur, det vill säga både kött, inälvor och bråk, vilket går i hand med produktens “biologiskt korrekt”-stämpel. Acana tillverkar ett prisbelönt foder och följer ungefär samma standard som Orijen. Dessa två foder-varumärken tillverkas också i samma kök.  

Acanas olika foder för katter

Acana erbjuder ett mindre sortiment av kattmat än de andra varumärkena som vi recenserat ovan. De produkter de har består av fyra olika torrfoder för katter av följande sorter;

 • Wild Prairie Cat & Kitten
 • Pacifica Cat & Kitten
 • Grasslands Cat & Kitten
 • Ranchlands Cat & Kitten

Varför ska du välja Acana?

Acana tillverkar ett högkvalitativt foder  och biologiskt korrekt foder som är tillverkat i eget kök och med lokala råvaror. De utesluter högglykemiska kolhydrater, grönsaksproteiner och andra syntetiska tillsatser för att skapa ett så naturligt och bra foder som möjligt för din katt. Acana beskriver att genom tillverkningen av ett foder som är biologiskt korrekt följer de automatiskt dessa fem regler;

 • Fodret ska ha en hög kötthalt och vara rikt på protein - Acanas kattmat har en kötthalt på upp till 75%.
 • Fodret ska ha höga halter av färskt kött - Åtminstone hälften av det kött som använts i Acanas foder är färskt.
 • Fodret ska ha variation av färskt kött - Acanas foder innehåller kött från olika bytesdjur för att spegla kattens natur.
 • Fodret ska innehålla kött, organ och brosk - Genom detta får din katt en sammansättning av näring som finns i hela djur och tar bort behovet att tillsätta sådana ämnen syntetiskt.
 • Fodret ska ha en begränsad mängd kolhydrater - Med en låg kolhydrat halt kommer Acanas foder närmare den naturliga dieten för din katt. De kolhydrater som används är lågglykemiska frukter och grönsaker.

 

Mer Info
Köp nu

Kattens matvanor

Katter är ökända för att vara extremt kinkiga med maten och de flesta kattägare kan intyga att deras katt endast äter ett visst märke eller till och med endast en viss smak av ett visst märke. Som kärleksfull förälder ser man därmed till att ta hem en ofantlig mängd av just den varan så att det lilla livet aldrig ska behöva gå utan, varav katten svarar med att matvägra och aldrig mer vilja ha just den sortens mat! Det spelar ingen roll hur hungrig den verkar vara eller hur länge man låter maten stå framme: den verkar hellre vilja svälta ihjäl!

Om din katt beter sig på detta vis så kan det komma som en tröst att den inte är unik på något vis. Katter är notoriskt kinkiga och därför kan det vara en god idé att alltid ha några olika sorters mat hemma så att du kan byta lite då och då. Det är också smart att inte ge katten för mycket kontroll över vad som skall ätas; misstänker du att den helt enkelt driver med dig så kan du prova på att endast servera lite grann och om den inte äter inom en halvtimme tar du helt enkelt bort maten. Vid nästa mattillfälle lägger du upp ytterligare en liten klick och om den fortfarande inte äter då kan det faktiskt vara dags att byta sort. Man kan också fresta katten att äta genom att värma upp maten eller att servera den på ett nytt sätt, till exempel på en vanlig tallrik eller gömd i en liten låda som den själv får öppna.

Var alltid uppmärksam på om katten verkar vara hungrig eller ej då bristen på aptit också kan vara ett tecken på att något inte står helt rätt till med den. Katter är, trots vad många tror, känsliga för att få problem med hälsan ganska snabbt om de inte får äta så låt aldrig katten gå mer än tolv timmar utan föda. Om du har en katt som är utomhus mycket och den plötsligt börjar äta mycket gräs kan det bero på att den behöver rensa magen och tarmarna, och den främsta anledningen brukar vara hårbollar.

Glöm inte vattnet!

De flesta katter avskyr vatten i bemärkelsen att de inte vill bada eller bli duschade, men däremot är det oerhört viktigt att de dricker tillräckligt. Precis som med maten så kan katter vara ganska dåliga på att dricka så mycket som de behöver, särskilt om vattnet inte är purfärskt eller står i närheten av matskålen. Det bottnar i en urgammal lärdom som katter i har i sig instinktivt från tiden i djungeln eller ute på savannen: mat som ligger och ruttnar vid vattendrag kan försämra kvaliteten eller till och med förgifta det intilliggande vattnet, varav katter inte alltid gillar att dricka där den äter.

Katt dricker vatten

Katter behöver, precis som andra djur, dricka ordentligt.

Som kattägare kan man underlätta problemet genom att alltid ha färskt vatten i ett eller två andra rum än köket. När en katt stöter på vatten brukar den instinktivt lapa i sig några klunkar så ju fler skålar den stöter på desto mer vätska får den i sig. Andra katter gillar att dricka direkt ur kranen och följer gärna med sin matte eller husse till köket eller badrummet så att den får smaka på kranvattnet. Det finns också fantastiska små vattenfontäner som är specialdesignade för katter som antingen står och går hela tiden eller som aktiveras med sensorer när katten kommer fram och nosar.

En katt som inte får i sig tillräckligt med vätska löper risk att få problem med njurarna och urinblåsan, och det allra vanligaste problemet är små kristaller som bildas i urinvägarna och förhindrar att katten kan kissa. Detta drabbar framförallt kastrerade hankatter, men även honor kan råka ut för det, och är ett mycket allvarligt och akut problem som kräver omedelbar veterinärvård. Ser du att din katt försöker kissa men inte kan, eller att det kommer lite blod i urinen, kan detta bero på njursten, urinkristaller eller urininflammation och måste behandlas av veterinär.

Torrfoder eller blötfoder?

Ett av de mest omdiskuterade ämnena när det kommer till kattens utfordring är huruvida man skall ge den torr- eller blötfoder. Med torrfoder menar man mat som torkats och som serveras som till exempel små bollar, pellets eller minifigurer och med blötfoder menar man patéer, mousser och röror som serveras ur konserver eller små påsar. Det finns ett enormt urval av båda sorterna på marknaden och prisnivåerna varierar. Den mesta maten går att hitta i livsmedelsbutiker, i djuraffärer och på nätet men det finns också av veterinärer receptbelagt kattmat som man bara kan hitta på djurkliniker.

Tyvärr finns det ingen helt enhetlig princip här då till och med veterinärer och vetenskapsmän tvistar om vilken typ av mat som är bäst, varav många djurägare väljer att servera en kombination, till exempel konserv till frukost och torrfoder till middag.

Torrfodrets för- och nackdelar

Torrfoder är egentligen den enklaste formen av kattmat då den håller länge och man kan uppmäta exakt den mängd som katten behöver. Över lag brukar torrfoder vara mer komprimerat med nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler, och torrfoder är generellt sett billigare. Å andra sidan innehåller torrfoder ofta en alltför hög mängd kolhydrater då de används för att binda maten till små kulor, vara katten får i sig för mycket av det goda och kan gå upp i vikt. Då katter dricker dåligt ökas också risken för kristaller i urinvägarna men om man har råd finns det dyrare torrfoder som är särskilt utformade för att undvika dessa problem. Man kan också servera torrfodret bötlagt i lite vatten, katter som dricker dåligt får då i sig mer vätska.

Katter som aeter bloetfoder

Att välja rätt mat är viktigt, många katter kan vara känsliga för olika typer av foder.

Blötfodrets för- och nackdelar

Konserverad, blöt kattmat brukar över lag vara dyrare än torrfoder, men å andra sidan är den mer kontrollerad och reglerad och ligger närmare kattens naturliga sätt att äta. Det argumenteras ofta att konserver innehåller alldeles för många slaggprodukter och inte tillräckligt mycket kött och proteiner, men det beror delvis på märket. Som vi redan konstaterat får katten i sig en hel del slaggprodukter även ute i naturen, då den äter hela sitt byte och därmed vad det konsumerat. En av de främsta fördelarna med blötfoder för katten är att denna typ av kost innehåller mycket mer vätska och färre kolhydrater. Katter som endast äter konserver löper därmed lägre risk för att få vikt- och urinvägsproblem, och är man orolig för att maten inte innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler finns det bra supplement som man kan skjuta till med då och då.

Ger man uteslutande konserver till sin katt bör man också vara extra noga med dess tandhygien, då katter precis som människor långsamt bygger upp tandsten med tiden. Torrfoder brukar sakta ner denna naturliga process medan blötfoder inte gör det, varav man kan behöva borsta kattens tänder mer regelbundet eller ta bort tandstenen hos veterinären minst en gång om året för att undvika tandköttsinfektioner och tandlossning.

Rawfood för katter

Eftersom katten äter sina byten färska finns det också olika typer av kattmat som bygger på rawfood-principen, där maten serveras obearbetad och utan en massa onödiga tillsatsämnen. Det kan handla om färsk fisk eller kyckling med ris, en kyckling gryta eller en soppa gjord på räkor och grönsaker. Många katter tycker att den här maten är riktigt god men det finns också de som fnyser på nosen och kräver gammalt hederligt, billigt torrfoder. Rawfood mat för katter brukar ofta kosta ganska mycket mer än vanlig mat.

 Specialmat för olika hälsoproblem

Vad man alltid bör komma ihåg när det gäller ens husdjur är att deras behov och uppbyggnad till stor del liknar vår egen. En katt har förvisso fyra ben snarare än två armar och ben, men om man tittar på hur de används är det inte helt olikt oss. Precis som vi behöver proteiner för celluppbyggnad, muskler och en frisk hjärna behöver katten det också och ju äldre vi blir desto högre risk löper vi för att råka ut för olika hälso- och mobilitetsproblem. Äldre katter kan bli lite virriga, alldeles som vi, och är de överviktiga kan de drabbas av fetmarelaterade sjukdomar som diabetes och hjärtproblem.

Veterinärer rekommenderar därför, precis som läkare, att man är noga med vad man äter och dricker och det finns en hel del kattmat som är gjorda för att underlätta en sjuk katts liv. Några exempel på kattmat som är särskilt anpassad för olika hälsoproblem är de följande:

 • Protein- och fosforfattig mat – ges ofta till katter med njurproblem, då de lägre mängderna proteiner och fosfor smälts lättare och är skonsammare mot de inre organen.
 • Kolhydratsfattig mat – för katter med diabetes.
 • Kalorifattig mat – för katter som behöver gå ner i vikt eller som har diabetes.
 • Allergenfri mat – för katter som är allergiska mot till exempel laktos eller gluten.
 • Kaloririk mat – för katter som återhämtar sig efter operationer eller som är undernärda.

Tänk på mängden

All kattmat kommer med instruktioner om hur mycket man ska ge sin katt, och det beror främst på faktorer som ålder, aktivitetsnivå och kroppsvikt. Vanligast är att man fördelar maten på två eller tre utfodringstillfällen och det är viktigt att man inte överskrider mängden hur högljutt katten än protesterar. Om du har en katt som slänger i sig maten kan du köpa en kattmatskål som förhindrar detta genom oftast olika formationer inuti skålen. Det får din katt att ta tid på sig när den äter.

Glöm inte kosttillskott

Man kan ge katter olika former av kosttillskott för att till exempel höja deras immunförsvar, ge dem extra energi eller skydda deras munnar från tandsten. Många av dessa produkter kommer i former av kattgodis som katten själv tycker mycket om och ser som en belöning. Om man inte fått ett visst tillskott rekommenderat av veterinär bör man inte ge för mycket men en eller två gånger i veckan kan katten få något extra.

 

Vanliga frågor om kattmat

Hur mycket mat ska min katt ha?

Hur mycket mat din katt behöver beror bland annat på kattens ras, livsstil och kroppsvikt. På förpackningen av din katts foder så står det alltid hur mycket mat som ska utfodras per dag beroende på din katts kroppsvikt. Detta mått brukar stämma bra överens med vad din katt behöver, men måttet har också tagits fram med den generella katten i åtanke. Detta innebär att du också behöver ta med just din katts särskilda behov i beräkningen.

Hur mycket vatten behöver min katt?

Alla katter behöver ha tillgång till färskt vatten dygnet runt, det bästa är att placera vattenskålar på flera ställen för att säkra att din katt dricker så mycket vatten som den behöver. Om katten blir uttorkad kan det få stora konsekvenser för din katts välmående och det är därför mycket viktigt att se till att din katt dricker som den ska. Placera vattenskålar på ett annat ställa än där katten får sin mat.

Hur länge kan kattmat stå framme?

Blötfoder bör inte stå framme längre än någon timme, det kommer sakta bli uttorkat och till slut bli oaptitligt för din katt. Torrfoder kan däremot stå ute mycket längre, men det är viktigt att ha i åtanke att även torrfoder tappar sin fräschhet om det står ute för länge.

Ska jag ge min katt torr- eller blötfoder?

Det finns ingen konsensus kring om det är bäst för en katt att äta torrfoder eller blötfoder. Oftast är detta en smaksak beroende på vad katten föredrar. Om din katt dricker dåligt med vatten är det bättre att ge den blötfoder, då får katten i sig mer vätska genom maten än om den fått torrfoder. Om det annars inte finns några särskilda skäl till att välja det ena eller den andra så är det bäst att testa sig fram och se vad som passar bäst för dig och din katt.

Är det farligt att äta kattmat?

Varken som katt, hund eller människa är det farligt att äta kattmat. Det kan visserligen vara oaptitligt att äta kattmat, men det är varken giftigt eller skadligt. Som med allt annat så kan det vara farligt att äta i stora mängder eller om det finns allergier, men om exempelvis ett barn ätit några kulor av kattens torrfoder är det ingen fara. Katter har behov av att få i sig liknande näringsämnen som vi människor, fast i andra proportioner, och kattfoder är därför ofarligt för människor.

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 19:43:18

Ge din syn på !231ew
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu