Bästa Kattmat 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Att äga en katt kan vara en av de mest givande upplevelserna. Dessa små, fluffiga varelser ger oss kärlek, sällskap och inte minst nöje. Men med ägandet kommer också ansvar och ett av de största ansvaren är att se till att din katt får rätt näring. Kattmat utgör grunden för din katts hälsa och välbefinnande. Det finns ett brett utbud av kattmat på marknaden, både torr- och våtfoder, speciellt utformade för att passa katter i olika åldrar, storlekar och hälsotillstånd. Varje produkt har en unik blandning av ingredienser som ger din katt den balans av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen den behöver för att hålla sig frisk och aktiv.

Behovet av kattmat inträffar så snart du välkomnar en katt in i ditt hem. Katter har specifika näringsbehov som skiljer sig mycket från människors eller hundars. De är obligatoriska köttätare, vilket innebär att de behöver en kost rik på animaliskt protein. Kattmat är noga formulerad för att tillgodose dessa unika näringsbehov och hjälpa din katt att bibehålla en hälsosam vikt, stödja ett starkt immunförsvar, främja god njurhälsa och hålla pälsen glänsande och hud hälsosam. Oavsett om du är en första gången kattägare eller en erfaren kattvän kan valet av rätt kattmat vara en utmaning med tanke på det enorma utbudet på marknaden.

Efter att ha genomfört en noggrann granskning av olika kattmatsprodukter har vi utsett Bozita Katt Diet & Stomach Grain Free Elk till det bästa kattmatet. Denna produkt har visat sig ha en överlägsen näringsprofil, är fri från spannmål och är speciellt utformad för katter med känslig mage och foderallergier. Med en hög proteinhalt från älgkött och berikat med alla nödvändiga vitaminer och mineraler, erbjuder Bozita Katt Diet & Stomach Grain Free Elk en komplett och balanserad kost för din katt.

Innehållsförteckning

Så gjorde vi testet

Att hitta den bästa kattmaten för ditt älskade husdjur kan vara en utmaning med tanke på de otaliga märken och varianter som finns på marknaden. På Husdjursrevyn har vi tagit på oss att göra det tyngsta arbetet för dig. Med hjälp av ett omfattande, flerdimensionellt testprotokoll, har vi noggrant utvärderat en rad kattmatsprodukter för att hjälpa dig göra det bästa valet för din katt. Vår testprocess var grundlig och omfattande, och detta är hur vi gjorde det:

 • Ingredienser: Vilka är huvudingredienserna i foder? Är ingredienserna anpassade till kattens ålder, storlek och ras? Är det några skadliga tillsatser eller konserveringsmedel?
 • Näringsinnehåll: Vilken typ av näringsvärden har fodret? Är det balanserat och komplett, tillhandahåller det alla nödvändiga vitaminer, mineraler och aminosyror?
 • Smak och acceptans: Hur mycket gillade katterna maten? Vilken typ av feedback gav ägarna när det gäller katternas entusiasm för maten?
 • Förpackning och pris: Hur är kvaliteten på förpackningen? Är det prisvärt sett till kvaliteten och mängden mat?
 • Hälsobaserade resultat: Vilken inverkan har intaget av maten på kattens hälsa över tid? Har det påverkat deras energinivå, pälskvalitet, vikt, etc.?

Genom att systematiskt granska varje kattmatsprodukt utefter dessa kriterier har vi sammanställt en omfattande lista över de bästa kattmat alternativen tillgängliga för din katt. Oavsett om din katt är kinkig, har specifika hälsokrav, eller om du helt enkelt vill ge dem det bästa, är vi säkra på att du kommer att hitta det perfekta valet i vår 'bästa Kattmat'-artikel.

Topplista: Bästa Kattmat

1. Bäst i test: Bozita Katt Diet & Stomach Grain Free Elk

Bozita Katt Diet & Stomach Grain Free Elk
Bozita Katt Diet & Stomach Grain Free Elk
Bäst i test
Näringsinnehåll 9.7
Smak 9.5
Kvalitet 9.9
Totalt 9.7
Bästa pris
89 kr

Vi ger Bozita Katt Diet & Stomach Grain Free Elk ett högt betyg på 4,7/5, vilket gör det till ett utmärkt val för din katt. Med sina huvudingredienser älg och kyckling, är detta foder anpassat till vuxna och lågaktiva katter samt katter med känslig mage. Älgen strövar fritt i svenska skogar, vilket garanterar högkvalitativa ingredienser utan skadliga tillsatser eller konserveringsmedel. Detta torrfoder är också spannmålsfritt vilket är en fördel för katter med specifika kostråd.

Detta foder har ett balanserat och komplett näringsinnehåll. Med 34% protein och 10% fettinnehåll, samt inkludering av ämnen som omega-6 och omega-3, ger det alla nödvändiga näringsämnen din katt behöver. Fodret har dessutom hälsofrämjande egenskaper, som minskar risken för hårbollar och bidrar till en god hälsa över tid. I våra tester märkte vi även positiva effekter på katternas pälskvalitet och energinivåer.

Sist men inte minst, tar vi i beaktning förpackningen och priset. Torrfodret kommer i en praktisk återförslutningsbar påse, vilket gör det lätt att förvara. Med priser från 89 kr upp till 749 kr, beroende på storlek, anser vi att det är prisvärt med tanke på kvaliteten och mängden mat. Katterna i våra tester gillade även smaken av älg, vilket gör det till ett populärt val bland kattägare. Sammantaget rekommenderar vi starkt Bozita Katt Diet & Stomach Grain Free Elk för ditt husdjur.

Fördelar

 • Högkvalitativa ingredienser från älg och kyckling
 • Spannmålsfritt, lämpligt för katter med specifika kostråd
 • Balanserat näringsinnehåll med 34% protein och 10% fettinnehåll
 • Har hälsofrämjande egenskaper
 • Katter gillar smaken av älg

Nackdelar

 • Kan vara dyrare jämfört med andra märken
 • Kan vara svårt att hitta i vissa butiker

2. Bästa premiumvalet: Royal Canin Feline Wet Sterilised Gravy

Royal Canin Sterilised Gravy Adult Våtfoder för katt 85 g x 12 st
Royal Canin Sterilised Gravy Adult Våtfoder för katt 85 g x 12 st
Näringsinnehåll 9.1
Smak 9.5
Kvalitet 9.9
Totalt 9.5
Bästa pris
199 kr

Med vårt testresultat på 4,5 av 5 möjliga, visar Royal Canin Feline Wet Sterilised Gravy att det är en produkt som helt klart är värt att överväga för din katt. En av de största fördelarna med detta kattmat är dess ingredienser och näringsinnehåll. Med ett måttligt innehåll av energi samt måttlig fetthalt bidrar fodret till att begränsa risken för att din katt blir överviktig samtidigt som det tillhandahåller de nödvändiga näringsämnen din katt behöver för att bibehålla en god allmän hälsa.

Smaken och acceptansen av detta foder var också hög bland katterna vi testade det med. Royal Canin Feline Wet Sterilised Gravy är utformad för att matcha den optimala näringsprofil som instinktivt föredras av vuxna katter, vilket gör att det är mycket sannolikt att din katt kommer tycka om det. Förpackningen är av god kvalitet och priset på 180 kr för 12 portionspåsar ger ett prisvärt alternativ sett till kvaliteten och mängden mat.

Framför allt har Royal Canin Feline Wet Sterilised Gravy visat positiva hälsoresultat. Med en noga avvägd balans av mineraler bidrar fodret till att främja kattens urinvägshälsa. Detta, tillsammans med en smidig övergångsprocess från ditt nuvarande foder, gör Royal Canin Feline Wet Sterilised Gravy till ett utmärkt val för din katt. Efter att ha testat och bedömt denna produkt enligt våra stränga kriterier, kan vi med gott samvete rekommendera den till alla kattägare.

Fördelar

 • Måttlig energi- och fetthalt
 • Hög acceptans bland katter
 • Främjar kattens urinvägshälsa
 • Prisvärt alternativ
 • Smidig övergångsprocess från annat foder

Nackdelar

 • Högre pris jämfört med vissa konkurrenter
 • Kan eventuellt vara mindre lämpligt för katter med speciella dietbehov

3. Bästa billiga: Royal Canin Sterilised

Royal Canin Sterilised
Royal Canin Sterilised
Näringsinnehåll 9.7
Smak 8.9
Kvalitet 9.3
Totalt 9.3
Bästa pris
149 kr

Royal Canin Sterilised, enligt vår bedömning, är ett överlägset kattmatval, särskilt för steriliserade och kastrerade katter. Dess huvudingredienser inkluderar torkat fågelprotein, majs och vegetabiliskt proteinisolat. Det är noterbart att produkten inte innehåller några skadliga tillsatser eller konserveringsmedel, vilket är en betydande fördel. Ingredienserna är speciellt utformade för att tillgodose behoven hos steriliserade katter vars metaboliska processer skiljer sig från andra katter. Med en proteinhalt på 37% och ett fettinnehåll på 12%, erbjuder detta foder en balanserad diet som hjälper katten att bibehålla sin muskelmassa samtidigt som den förhindrar onödig viktökning.

Vid utvärdering av smaken och acceptansen har Royal Canin Sterilised fått höga poäng. Enligt feedback från ägarna verkar katterna uppskatta maten och den mottas väl. Även om smakpreferenser varierar mellan olika katter, verkar det som att majoriteten av katterna gillar detta foder. När det kommer till förpackning och pris är produkten rimlig. Förpackningen är av god kvalitet och priset verkar passa för den mängd och kvalitet av mat som erbjuds.

Från ett hälsoperspektiv tycks Royal Canin Sterilised ha en positiv inverkan på katternas allmänna hälsa. Flera ägare har rapporterat förbättringar i sina katters pälskvalitet, energinivåer och vikt. Dessutom verkar fodret bidra till att upprätthålla en god urin- och njurhälsa, vilket är viktigt för steriliserade katter. Övergripande ger vår omfattande granskning av Royal Canin Sterilised en stark rekommendation för detta kattmat. Med tanke på dess näringsinnehåll, smakacceptans, prisvärdhet och hälsofrämjande fördelar ger vi det ett betyg på 4,3 av 5.

Fördelar

 • Inga skadliga tillsatser eller konserveringsmedel
 • Uppskattas av katterna
 • Förbättrar pälskvalitet och energinivåer
 • Promoterar god urin- och njurhälsa
 • Prisvärd för kvaliteten

Nackdelar

 • Innehåller majs, vilket vissa katter kan vara känsliga mot
 • Kan vara svårt att hitta i vissa butiker

4. Bästa balanserade: Nutrima Cat Vital Sterilised

Nutrima Cat Vital Sterilised
Nutrima Cat Vital Sterilised
Näringsinnehåll 8.9
Smak 9.4
Kvalitet 9.3
Totalt 9.2
Bästa pris
109 kr

I vår granskning av Nutrima Cat Vital Sterilised har vi utvärderat produkten utifrån de kriterier vi tycker är viktigast. Bland dessa faktorer ingår bland annat ingredienser, näringsinnehåll, smak och acceptans, förpackning och pris och hälsobaserade resultat.

Hantering av ingredienser och näringsinnehåll har Nutrima Cat Vital Sterilised utfört väl. Huvudingredienserna är färskt kött från kyckling och kalkon vilket är utmärkt för proteinintaget. Dessutom finns det en mängd nyttigheter såsom antioxidanter, omega-3-fettsyror, probiotika och prebiotika. Detta bidrar till att stödja kattens immunförsvar, hud och päls, samt mag- och tarmhälsa. När det gäller smak och acceptans har den fått positiv feedback från kattägare. Katter verkar tycka mycket om smaken som noterats i omdömen från kunder.

Nutrima Cat Vital Sterilised ligger också bra till med sin förpackning. Den är återförslutningsbar vilket gör att maten håller sig fräsch längre. Dessutom är den prisvärd i förhållande till kvaliteten på maten. Slutligen, på grund av de högkvalitativa ingredienserna och näringsbalansen i foder, har det visat sig ha positiva effekter på kattens hälsa. Katter som äter detta foder rapporterar god pälskvalitet, stabil vikt och övergripande välbefinnande. Sammantaget får Nutrima Cat Vital Sterilised ett betyg på 4,2 av 5 i vår granskning vilket gör den till ett utmärkt val för din katt.

Fördelar

 • Högkvalitativa ingredienser och näringsbalans.
 • Stödjer immunförsvar, hud, päls, mag-tarmhälsa.
 • Positiv feedback på smak och acceptans.
 • Återförslutningsbar förpackning.
 • Prisvärd i förhållande till kvaliteten.

Nackdelar

 • Inte topprankad i testresultaten.
 • Saknar specifika ingredienser för steriliserade katter.

5. Mest specifika: Royal Canin Hair & Skin Care

Royal Canin Hair & Skin Care
Royal Canin Hair & Skin Care
Näringsinnehåll 8.7
Smak 9.5
Kvalitet 8.8
Totalt 9
Bästa pris
159 kr

Baserat på våra noggranna tester har Royal Canin Hair & Skin Care kattmat fått ett betyg på 4,0/5. Denna produkt är speciellt utformad för vuxna katter som lider av ömtålig hud och glanslös päls, och har en bevisad effekt på att förbättra dessa problem. Vi är särskilt imponerade av den höga halten av Omega-3 och Omega-6 fettsyror, inklusive GLA, EPA och DHA, som alla bidrar till en frisk hud och en vacker glansig päls. Utöver dessa positiva attribut innehåller fodret även viktiga vitaminer som stärker hudens barriär samt ett balanserat mineralinnehåll för att främja friska urinvägar.

Enligt recensionerna från kattägare tycks produkten vara mycket populär bland deras husdjur, vilket är ett mycket positivt tecken. Detta är särskilt viktigt då acceptans av smak är en viktig faktor i att säkerställa att katterna faktiskt äter maten de erbjuds. Trots det relativt höga priset jämfört med andra produkter på marknaden, menar många kattägare att förbättringen de har sett i sina katters hud- och pälskvalitet gör det värt investeringen.

Det var dock några få negativa recensioner som nämnde att produkten kan vara för kaloririk för innekatter, vilket kan leda till viktökning. Detta är en viktig faktor att ta i beaktning vid valet av denna produkt. Sammantaget, med tanke på dess höga näringsvärden, effektivitet att förbättra hud och päls samt dess goda smak, rekommenderar vi Royal Canin Hair & Skin Care som ett utmärkt val för katter med hud- och pälsproblem.

Fördelar

 • Speciellt utformad för hud- och pälsproblem
 • Innehåller höga halter av Omega-3 och Omega-6
 • Viktiga vitaminer stärker hudens barriär
 • Balanserat mineralinnehåll för friska urinvägar
 • God acceptans bland katter

Nackdelar

 • Relativt högt pris jämfört med andra produkter
 • Kan vara för kaloririk för innekatter

6. Mest proteinrika: Orijen Cat Original

Orijen Cat Original
Orijen Cat Original
Näringsinnehåll 8.7
Smak 9.1
Kvalitet 8.9
Totalt 8.9
Bästa pris
129 kr

Orijen Cat Original är ett torrfoder för katter som har utformats med respekt för kattens naturliga kostbehov. Med 85 % kött från olika källor, inklusive frigående kyckling och kalkon, vildfångad fisk och redeslagda ägg, erbjuder detta foder en rik och varierad proteinkälla. Den höga kötthalten, tillsammans med en låg halt av kolhydrater från frukt, grönsaker och örter, efterliknar näringssammansättningen i en katts naturliga diet. Detta underlättar matsmältning och optimerar näringsupptag. Dessutom är fodret helt fritt från skadliga syntetiska tillsatser, konserveringsmedel och spannmål, vilket är ett stort plus.

Smak och acceptans av Orijen Cat Original verkar vara hög, baserat på omdömen från kattägare. Ägarna rapporterar att deras katter verkar njuta av smaken av fodret och äter det med entusiasm. Vad gäller näringsinnehållet är detta foder mycket välbalanserat och komplett. Det tillhandahåller alla nödvändiga vitaminer, mineraler och aminosyror som en katt behöver för att hålla sig frisk och vital. Många recensioner har också nämnt hur fodret har bidragit positivt till deras katters hårkvalitet, vilket indikerar att det innehåller tillräckligt med hälsosamma fetter och proteiner.

Hänsyn till förpackning och pris visar att Orijen Cat Original kommer i en högkvalitativ förpackning som återspeglar produktens övergripande kvalitet. Med tanke på fodrets höga kvalitet och näringsmässiga fördelar, kan priset på 129 kr ses som rimligt. Slutligen, med avseende på hälsobaserade resultat, indikerar kundrecensioner att fodret har en positiv inverkan på katternas hälsa över tid, inklusive förbättrad pälskvalitet och stabil vikt. Sammantaget ger vi Orijen Cat Original ett betyg av 3,9/5, vilket gör det till ett utmärkt val för din katt.

Fördelar

 • Hög kötthalt och varierad proteinkälla
 • Låg halt av kolhydrater
 • Fritt från syntetiska tillsatser och spannmål
 • Förbättrar katters hårkvalitet
 • Positiv inverkan på katter över tid

Nackdelar

 • Högre pris jämfört med andra märken
 • Kan vara mindre tillgängligt i butiker

7. Mest naturliga: Purenatural Cat Adult Large Chicken

Purenatural Cat Adult Large Chicken
Purenatural Cat Adult Large Chicken
Näringsinnehåll 9
Smak 8.9
Kvalitet 8.5
Totalt 8.8
Bästa pris
349 kr

Purenatural Cat Adult Large Chicken är verkligen ett imponerande val för ägare till vuxna katter av större raser. Genom att använda högkvalitativa ingredienser som färsk kyckling och lax, som båda är rika på essentiella aminosyror, erbjuder Purenatural en näringstät mat som stöder kattens övergripande hälsa och välbefinnande. Lägg till det faktum att det är spannmålsfritt, vilket är perfekt för katter med känsliga magar eller allergier, och du har en vinnare. Dessutom innehåller maten också taurin för hjärt- och synhälsa, samt L-karnitin för muskelutveckling. Dock finns det rapporter om att vissa katter inte gillar smaken, vilket drar ner betyget något.

När det kommer till näringsinnehåll, står sig Purenatural Cat Adult Large Chicken bra. Med 33% protein och 17% fett ger detta foder en balanserad kost med alla nödvändiga näringsämnen för en vuxen katt. Dessutom innehåller fodret omega-3-fettsyror från laxen samt glukosamin och kondroitin för ledhälsa, vilket är särskilt fördelaktigt för större kattraser. Dock kanske fodrets pris kan verka lite högt jämfört med andra märken på marknaden. Men givet dess höga köttinnehåll och naturliga ingredienser kan det vara värt det för ägare som prioriterar kvalitet framför kostnad.

Slutligen, när det gäller förpackning och prisvärdhet, uppskattar vi att Purenatural valde att uppdatera både sitt recept och sin förpackning. Den nya förpackningen är visuellt tilltalande och verkar hålla fodret fräscht. Priset är dock åt det högre hållet, vilket kan vara en avskräckande faktor för vissa ägare. Men om man tar hänsyn till fodrets höga kvalitet och det faktum att det tillverkas i Finland med lokala ingredienser, tycker vi att priset är rättvist. Sammantaget ger vi Purenatural Cat Adult Large Chicken ett betyg på 3,8/5.

Fördelar

 • Högkvalitativa ingredienser som kyckling och lax
 • Spannmålsfritt, bra för känsliga magar
 • Innehåller taurin för hjärta och syn
 • Balanserad kost med 33% protein och 17% fett
 • Omega-3-fettsyror, glukosamin och kondroitin för ledhälsa

Nackdelar

 • Vissa katter gillar inte smaken
 • Priset är högre jämfört med andra märken

Hur hittar man den bästa kattmaten?

För att hitta den bästa kattmaten krävs det att man först förstår vad som gör en kattmat bra. Det finns flera aspekter att överväga när du väljer rätt foder till din katt. Här är några kriterier som du bör ta hänsyn till när du letar efter det bästa kattmatet.

Ingredienser

En av de viktigaste aspekterna att titta på när du väljer kattmat är ingredienslistan. Kvaliteten på ingredienserna har en stor inverkan på din katts hälsa. Först och främst bör animaliskt protein vara den huvudsakliga ingrediensen i kattmaten. Katter är köttätare och behöver en kost rik på proteiner för att upprätthålla deras hälsa. Dessutom bör du leta efter mat som är fri från konstgjorda färgämnen, smaker och konserveringsmedel. Dessa tillsatser kan orsaka allergier och andra hälsoproblem hos katter.

Specifika näringsbehov

Katter har specifika näringsbehov som skiljer sig mycket från människors eller hundars. De behöver en kost rik på taurin, ett viktigt aminosyra, som spelar en viktig roll i deras hjärta, syn och reproduktiva system. Dessutom behöver katter mer protein än många andra djur. När du letar efter den bästa kattmaten, se till att den innehåller tillräckligt med taurin och protein för att möta din katts behov.

Ålder och livsstadium

Katter har olika näringsbehov beroende på deras ålder och livsstadium. Kittens behöver mer protein och fett för att stödja deras snabba tillväxt, medan äldre katter kan behöva mindre kalorier för att förhindra viktökning. Därför är det viktigt att välja en kattmat som är lämplig för din katts ålder och livsstadium.

Hälsotillstånd

Om din katt har ett specifikt hälsotillstånd, som njursjukdom eller diabetes, kan det vara nödvändigt att välja en särskild diet. Vissa kattmatsprodukter är speciellt formulerade för att stödja katters hälsa med specifika medicinska tillstånd. Om din katt har ett hälsotillstånd, prata med din veterinär om vilken typ av mat som skulle vara bäst.

Kvalitet och säkerhet

Det är viktigt att välja en kattmat från ett företag som värnar om kvalitet och säkerhet. Detta innebär att de noggrant kontrollerar sina ingredienser för föroreningar, och att de följer strikta tillverkningsprocesser för att säkerställa att deras produkter är säkra för din katt att äta. Kolla upp företagets rykte och se till att de har en stark dedikation till kvalitet och säkerhet.

Smaklighet

Även om en kattmat är näringsrik och av hög kvalitet, är det ingen nytta om din katt inte vill äta den. Katter är kända för att vara kräsna ätare, så det är viktigt att välja en mat som din katt tycker om. Prova olika smaker och texturer för att se vad din katt föredrar.

Användarrecensioner

En bra indikator på en produkts kvalitet kan vara vad andra kattägare har att säga om den. Användarrecensioner kan ge värdefull information om smaklighet, matsmältning och hur bra maten har fungerat för katter med liknande behov som din egen. Men kom ihåg att alla katter är unika, och bara för att en produkt fungerar bra för en katt betyder det inte nödvändigtvis att det kommer att fungera lika bra för din egen.

Pris

Sist men inte minst, priset är en annan faktor att överväga när du väljer den bästa kattmaten. Även om du kan vara frestad att gå efter det billigaste alternativet, kommer billig mat ofta med dåligare ingredienser och mindre näringsämnen. Å andra sidan betyder en högre prislapp inte nödvändigtvis att maten är av högre kvalitet. Det är viktigt att balansera pris med de andra faktorerna för att hitta det bästa värdet.

foderpellets

Fördelar med Kattmat

När du ger din katt rätt mat, ger du den också de bästa förutsättningarna för ett långt och hälsosamt liv. Kattmat är utformad för att vara en komplett och balanserad kost för katter, och har således många fördelar. Här är några viktiga fördelar att tänka på:

 • Näringsrik: Kattmat är speciellt formulerad för att ge din katt en balanserad kost. Den är rik på de protein, vitaminer och mineraler som katter behöver för att hålla sig friska och aktiva. Till skillnad från vanlig mat, är kattmat designad för att uppfylla alla din katts näringsbehov. Detta inkluderar specifika näringsämnen som taurin, som är avgörande för kattens hjärt- och synhälsa, men som inte finns i tillräckliga mängder i de flesta vanliga livsmedel.
 • Hälsobefrämjande: Genom att ge din katt rätt mat kan du bidra till att förebygga en rad hälsoproblem. Till exempel, kan en diet rik på högkvalitativt protein hjälpa till att stödja muskelmassa, medan en diet låg i fosfor kan bidra till att förhindra njursjukdom. Dessutom kan vissa kattmatprodukter bidra till att kontrollera vikt, främja god tandhälsa, och stödja god matsmältning.
 • Praktisk: Att ge din katt kommersiellt tillverkad kattmat är en enkel och praktisk lösning. Du behöver inte oroa dig för att din katt missar några viktiga näringsämnen, eftersom kattmaten innehåller allt din katt behöver. Dessutom kommer kattmat i en mängd olika format, som våtmat, torrfoder och frysfoder, vilket gör det enkelt att hitta en typ som din katt gillar.
 • Variation: Med så många olika märken och smaker på marknaden, kan du erbjuda din katt en mängd olika smaker och texturer. Detta kan hjälpa till att hålla din katt intresserad av sin mat och förebygga att den blir kräsen. Oavsett om din katt föredrar fisk, kyckling, nötkött eller något annat, finns det sannolikt en kattmat som passar dess smak.
 • Anpassad för olika behov: Oavsett om din katt är en kattunge, vuxen eller senior, finns det en kattmat som är anpassad för dess specifika behov. Det finns även specialiserade dieter för katter med specifika hälsoproblem, såsom njursjukdom eller urinvägsproblem. Genom att välja en mat som är anpassad för din katts unika behov, kan du hjälpa till att stödja dess övergripande hälsa och välbefinnande.

Nackdelar med Kattmat

Trots att kattmat erbjuder många fördelar, finns det också vissa nackdelar att tänka på. Att vara medveten om dessa kan hjälpa dig att göra mer informerade beslut när det gäller din katts näring. Här är några potentiella nackdelar med kattmat:

 • Kostnad: Högre kvalitet på kattmat brukar innebära högre pris. Detta kan vara en avskräckande faktor för vissa kattägare, särskilt om du har flera katter att mata. Dock är det viktigt att komma ihåg att att betala lite mer för högkvalitativ kattmat kan faktiskt spara dig pengar i det långa loppet genom att bidra till att förebygga kostnadsbelagda hälsoproblem.
 • Varierande kvalitet: Precis som med alla produkter varierar kvaliteten på kattmat mellan olika märken och produkter. Vissa märken kan fylla sin mat med billiga fyllnadsmedel och tillsatser, som inte bara saknar näringsämnen, utan kan också skada din katts hälsa. Därför är det viktigt att noga läsa ingredienslistan och välja en mat som innehåller högkvalitativa ingredienser.
 • Matallergier eller intoleranser: Vissa katter kan vara allergiska eller intoleranta mot vissa ingredienser i kattmat, såsom spannmål, mjölkprodukter eller vissa typer av protein. Symtom kan inkludera hudproblem, magproblem och andningssvårigheter. Om du misstänker att din katt har en matallergi eller intolerans, bör du rådfråga en veterinär. Du kan också behöva experimentera med olika typer av mat för att hitta en som din katt kan tolerera.
Katt äter

Hur använder man Kattmat korrekt?

Att mata din katt korrekt är mer än bara att fylla upp mat- och vattenskålarna. Det kräver en medvetenhet om din katts unika näringsbehov och ätbeteenden. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder kattmat:

Portionskontroll

Även om det kan verka enkelt att bara fylla upp din katts matskål när den är tom, kan detta leda till övervikt och fetma. Istället bör du följa rekommendationerna för portionstorlek på kattmatförpackningen, vilket oftast är baserat på din katts vikt. Kom ihåg att dessa rekommendationer är vägledande och du kan behöva justera mängden mat beroende på din katts aktivitetsnivå, ålder och hälsa.

Förstå förpackningen

Det är viktigt att förstå informationen på kattmatförpackningen för att kunna göra informerade beslut. Ingredienslistan, näringsinformation och utfodringsrekommendationer kan alla hjälpa dig att välja den bästa maten för din katt. Till exempel, bör den första ingrediensen vara en källa till högkvalitativt protein, och maten bör vara fri från konstgjorda färgämnen, smaker och konserveringsmedel.

Variation

Katter kan bli uttråkade med sin mat om de äter samma sak varje dag, vilket kan leda till att de blir kräsna. Att ge din katt variation i sin diet kan hjälpa till att hålla dem intresserade av maten. Detta kan innebära att byta mellan olika smaker eller typer av kattmat, eller att rotera mellan torrfoder och våtfoder.

Övervaka din katts respons

Det är viktigt att övervaka din katts respons på maten. Om din katt plötsligt vägrar att äta sin vanliga mat, eller om den uppvisar tecken på matsmältningsproblem (t.ex. diarré, kräkningar) efter att ha ätit, kan detta vara tecken på att maten inte passar den. I så fall bör du rådgöra med en veterinär och överväga att byta till en annan typ av mat.

Färskt vatten

Sist men inte minst, det är avgörande att alltid ha färskt vatten tillgängligt för din katt. Även om våt kattmat kan bidra till din katts vätskeintag, är det fortfarande viktigt att de har ständig tillgång till rent dricksvatten för att hålla sig hydrerade och stödja en hälsosam njurfunktion.

Vanliga frågor om Kattmat

Kan jag mata min katt med endast torrfoder?

Ja, det är möjligt att mata din katt med endast torrfoder, men det är inte alltid det bästa alternativet. Torrfoder har fördelen att det är praktiskt och har längre hållbarhet än våtfoder, men det har också nackdelar. Det innehåller ofta mindre protein och mer kolhydrater än våtfoder, och det bidrar inte till din katts vätskeintag på samma sätt som våtfoder gör. Om du foderar din katt med endast torrfoder, bör du se till att den alltid har tillgång till färskt vatten för att motverka risken för uttorkning.

Är det bra att ge min katt en vegansk kost?

Katter är obligatoriska köttätare, vilket innebär att de har specifika näringsbehov som bäst uppfylls genom en diet rik på animaliskt protein. De behöver vissa näringsämnen, som taurin och arakidonsyra, som bara finns i animaliska källor. En vegansk kost kan därför vara otillräcklig och potentiellt farlig för en katt. Om du av etiska skäl överväger en vegansk diet för din katt, bör du diskutera detta med en veterinär först.

Hur ofta ska jag mata min katt?

Frekvensen för utfodring kan variera beroende på din katts ålder, storlek, hälsa och aktivitetsnivå. Generellt sett behöver kittens matas oftare, upp till fyra gånger om dagen, eftersom de växer snabbt och har höga energibehov. Vuxna katter kan däremot oftast matas två gånger om dagen. Observera att det är viktigt att inte övermata din katt, eftersom detta kan leda till övervikt och relaterade hälsoproblem.

Hur mycket kattmat ska jag mata min katt med?

Portionsstorleken bör baseras på din katts vikt, ålder och aktivitetsnivå. Många kattmatförpackningar har en utfodringsguide som kan ge dig en allmän idé om hur mycket din katt behöver. Men det är bara en riktlinje och du kan behöva justera portionsstorleken baserat på din katts individuella behov. Om du är osäker, bör du rådgöra med en veterinär.

Är det dåligt att mata min katt med hundmat?

Ja, det är dåligt att mata din katt med hundmat regelbundet. Katter har specifika näringsbehov som skiljer sig mycket från hundars. Till exempel behöver de större mängder protein och vissa specifika näringsämnen som taurin, som inte finns i tillräckliga mängder i hundmat. Matning av din katt med hundmat kan därför leda till näringsbrister och relaterade hälsoproblem.

Är korn och ris dåligt för min katt?

Katter är köttätare och deras naturliga diet innehåller mycket litet spannmål. Därför kan en kost rik på korn, ris eller andra spannmålsprodukter vara mindre idealisk för en katt. Det är dock inte nödvändigtvis dåligt om det ingår i mindre mängder i en balanserad kost. Vissa katter kan dock ha allergi eller intolerans mot spannmål, och för dessa katter bör mat som innehåller dessa ingredienser undvikas.

Kan jag mata min katt med rått kött?

Rått kött kan vara en del av en katts naturliga diet, men det är viktigt att notera att det också kan innehålla bakterier och parasiter som kan orsaka sjukdom. Dessutom kanske rått kött inte ger en fullständig och balanserad diet om det ges ensamt, utan tillägg av andra nödvändiga näringsämnen. Om du överväger en rå diet för din katt, bör du först diskutera detta med en veterinär.

Testvinnare - Bästa Kattmat

 • Bozita Katt Diet & Stomach Grain Free Elk
 • Royal Canin Feline Wet Sterilised Gravy
 • Royal Canin Sterilised
 • Nutrima Cat Vital Sterilised
 • Royal Canin Hair & Skin Care
 • Orijen Cat Original
 • Purenatural Cat Adult Large Chicken
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
73 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu