Kattmat

Katter är underbara varelser som sedan urminnes tider har hållit oss människor sällskap och i Sverige är de mycket populära husdjur. Trots att vi lever i ett förhållandevis folkfattigt land så finns det nästan 1.5 miljoner katter i våra hem och det säger en hel del om detta älskade djur. Om man har katt så finns det en hel del som ska ses efter för att den skall få den allra bästa omvårdnaden och i grunden är foder, hygien och stimulans de viktigaste faktorerna en kattägare behöver se över. 

Innehållsförteckning

Kattens behov kan vara olika för olika katter, exempelvis kan en långhårig katt ha olika behov jämfört med en korthårig katt. Vissa katter kan ha behov av specialfoder utifrån hälsoproblem som exempelvis allergier eller njurnedsättningar. Vad man kan konstatera är att ett bra och näringsrikt foder är A och O för att ge din katt en hög livskvalitet och god omvårdnad. 

Vad behöver katten äta?

Katten är ett rovdjur och oavsett om det handlar om stora lejon och tigrar eller små slöfockar hemma i TV-soffan så är de alla karnivorer, det vill säga köttätare. En katt som lever ute i naturen jagar andra djur och äter sedan upp dem med hull och hår och vad många inte tänker på är att den därmed också får i sig en hel del växter, nötter, frukter och grönsaker. Ta till exempel musen, en av kattens favoritvillebråd, och ställ dig frågan vad en mus äter. Svaret är att den äter saker som frön, rötter, blad och bär, men också insekter och till och med ost och mjölk om den kommer åt dem. Om en katt så lyckas lägga få tag på en mus får den därmed i sig köttet, senorna, inälvorna och benen från musen själv, men också dess maginnehåll.

När det kommer till våra huskatter gäller det därför att återskapa en diet som är så nära den naturliga som möjligt, och därför är det viktigt att den får i sig både rätt typ och rätt mängd av mat. Den allra största delen av maten bör bestå av proteiner som kött, fågel och fisk, men där bör också finnas en viss del vegetabiliska ämnen också! Mer exakt så behöver din katts kost bestå av en uppsättning av kolhydrater, fibrer, fetter, fettsyror, proteiner, aminosyror, mineraler, vitaminer och vatten. Om du vill göra en djupdykning i hur du kan skräddarsy just din katts kost kan du läsa mer här.  

Exakt som en människa behöver en varierad och allsidig kost så behöver katten det också, och vill du ge din fyrbenta vän ett friskt och energifullt liv bör du ge den bra kostvanor. Om katten inte får i sig all näring den behöver från sin kattmat kan du komplettera kosten med kattgodis som innehåller vitaminer och mineraler. 

Utöver detta finns det även andra faktorer att tänka på när det kommer till att välja rätt kattmat;

 • Vilken fodertyp vill du ge din katt? Det finns flera olika sorter av foder att välja mellan och du behöver tänka över om du vill ge din katt torrfoder eller våtfoder. Kanske vill du blanda olika sorter?
 • Har din katt några särskilda näringsbehov? Olika katter har olika näringsbehov, men i många fall är det särskilda hälsoproblem eller andra nedsättningar som gör att de behöver specialmat om den exempelvis har allergier, är steriliserad eller är överviktigt. 
 • Hur gammal är din katt? Beroende på om din katt är kattunge, vuxen eller senior så finns det särskilda foder som är anpassade efter vad varje livsstadie har för näringsbehov. 
 • Har din katt allergier? Om din katt är överkänslig eller rent av allergisk mot vissa födoämnen är det viktigt att granska innehållsförteckningen hos olika foder så att inte några sådana ämnen finns i fodret.
 • Hur mycket är du redo att spendera på din katts foder? Just som att det finns många olika sorters kattfoder så varierar också priset mycket beroende på vilket varumärke du väljer. Det blir även billigare längden att köpa större förpackningar av sin kattmat än att köpa mindre.

Kattfoder för vuxna katter - Bäst i test 2020

Som med andra produkter som riktar sig till katter så finns det så många olika sorter av kattmat att välja på idag. Det kan kännas nästan övermäktigt att välja vilket foder man ska köpa och samtliga utger sig för att vara det bästa alternativet. Vi har därför sökt igenom utbudet av kattmat på den svenska marknaden idag och om du ser nedan så kommer du kunna läsa om de olika produkter som visat sig vara bäst i test. Dessa foder är tänkta att passa den generella vuxna katten och innebär att dessa foder kanske inte kommer att passa en katt med särskilda behov som exempelvis njurproblem eller övervikt. Samtliga foder avser torrfoder och är helfoder, det vill säga att katten får i sig all den näring de behöver per dag endast genom fodret. Utöver detta har vi även undersökt de olika varumärken som tillverkat de olika produkterna, detta då olika varumärken har olika fördelar.

1. Bozita Feline Hair and Skin

Bozita Feline Hair and Skin
Bozita Feline Hair and Skin
Bäst i test
Näring 9.2
Kvalitet 9.4
Pris 9.9
Totalt 9.5
Bästa pris
239 kr

Bozita Feline Hair and Skin är ett vetefritt helfoder som passar den generella vuxna katten. Det passar särkilt bra för långhåriga katter som behöver extra näring för frisk päls och hud. Torrfodret innehåller färsklagad lax vilket ger fodret gott om nyttiga fettsyror, men även mycket god smak och lättsmäthet så att katten kan tillgodogöra sig näringsämnena i så stor utsträckning som möjligt. Fodret minskar även risken för hårbollar och hjälper katten att göra sig av med hår som den fått i sig. Priset är även mycket bra och torrfodret går att köpa i två olika förpackningsstorlekar; 2 kg och 10 kg. 

Om Bozita

Sedan 1903 har Doggy AB (som producerar Bozita-fodret) tillverkat kattfoder i Vårgårda. All tillverkning sker alltså i Sverige och de olika fodren har tagits fram av specialister inom nutrition för att ge din katt den näring som den behöver oavsett storlek, ålder och aktivitetsnivå. Det finns en långtgående erfarenhet när det kommer till katters näringsbehov och vad som behövs av ett foder för att olika katter ska må så bra som möjligt. De väljer sina råvaror noggrant för att tillverka olika recept av hög kvalitet och som främjar din katts immunförsvar och hälsa. Bozita använder svenska råvaror i så stor utsträckning som är möjligt för att ge fodret riktigt god kvalitet. 

Varför ska du välja kattmat från Bozita?

Bozita är ett svenskt varumärke och tillverkar allt sitt foder i Vårgårda. Det innebär att fodret har en god hållbarhet då fodret tillverkas lokalt och behöver därför inte importeras från andra länder, det leder alltså till låga utsläpp av koldioxid. De strävar även efter att välja färska och naturliga svenska råvaror i så stor utsträckning som är möjligt, vilket ger ett bra och högkvalitativt foder då råvarorna behöver följa de strikta lagar kring livsmedel som Sverige är unika för. De har tagit fram sina recept i enlighet med rådande forskning och råvarorna har noga valts ut och testats. Deras foder innehåller inga onödiga tillsatser, är fritt från GMO och antibiotika. Deras sortiment av kattmat är också mycket brett.

Andra kattfoder från Bozita

Bozita tillverkar många olika sorter av torrfoder. Deras sortiment består av varianter som passar olika katter med olika behov.  Sammanlagt finns det sju olika sorter av torrfoder att välja mellan;

 • Bozita Kitten Spannmålsfri 
 • Bozita Active & Sterilised Spannmålsfri 
 • Bozita Indoor & Sterilised Spannmålsfri 
 • Bozita Outdoor & Active 
 • Bozita Diet & Stomach Spannmålsfri 
 • Bozita Hair & Skin 
 • Bozita Large Vetefri 

Bozita har även det största sortimentet av våtfoder (efter Royal Canin) och de tillverkar 30 olika sorter av våtfoder.

 

2. FourFriends Adult Grain Free

FourFriends Adult Grain Free
FourFriends Adult Grain Free
Näring 9.4
Kvalitet 9.1
Pris 9.5
Totalt 9.3
Bästa pris
249 kr

FourFriends Adult Grain Free är ett spannmålsfritt helfoder med hög kötthalt för vuxna katter. Innehållet består till störst del av  anka, kalkon och kyckling, vilket gör fodret lätt att smälta och låter katten tillgodo göra sig näringsämnena på ett mycket bra sätt. Tack vare det skonsamma receptet är kattmaten perfekt för känsliga magar och tarmar. Fodret innehåller endast naturliga råvaror utan kemiska konserveringsmedel. Kattmaten bidrar till en god kosthållning för katten och hjälper den behålla en hälsosam vikt samtidigt som det bidrar till att bygga friska muskler och leder. Priset tillhör det lägre skiktet och kommer i tre olika förpackningsstorlekar; 0,3 kg, 2 kg och 6 kg.

Om FourFriends

FourFriends varumärke har skapats utav ett svensk företag beläget i Västerås och deras produkter tillverkas i Tjeckien, strax utanför Prag. Utöver den svenska marknaden så levererar de även sina produkter till bland annat Danmark, Estland, Grekland och England. FourFriends beskriver på sin hemsida att de anpassat sina recept och produkter utefter sina skandinaviska kunders behov och önskemål. De hämtar sina ingredienser från Europa, med undantag för lammkött som hämtas från Nya Zeeland. FourFriends slagord är hög kvalité för alla sina produkter och de beskriver att deras torrfoder tillverkas av högklassiga ingredienser.  

Varför ska du välja kattmat från FourFriends?

FourFriends har sålt produkter till husdjur i över 20 år och beskriver sig veta vad som är bäst för ditt djur. Deras tanke med sin kattmat är att se till att din katt får den näring som den behöver för att bli frisk och stark, inifrån och ut. FourFriends anser att det är viktigt att förse din katts kropp med rätt mängd näring och deras kattmat består av högklassiga och rena råvaror, helt utan onödiga tillsatser. Därtill har deras foder en hög kötthalt och finns i olika sorter för att passa just din katts behov. 

FourFriends produkter innehåller även havtorn, aloe vera, omegafettsyror och samtliga produkter är spannmålsfria och glutenfria.  

Andra kattfoder från Four Friends

FourFriends tillverkar främst kattmat i form av torrfoder och du kan välja mellan fem olika sorter;

 • Kitten Grain Free
 • Sensi Cat Grain Free
 • Adult Grain Free
 • Sterilised Grain Free
 • Big Bite Grain Free 

Utöver torrfoder kan du även köpa tre olika köttkorvar från FourFriends där du kan välja mellan smakerna anka, kalkon och kyckling. FourFriends tillverkar även andra sorters kattmat så som burkmat, kosttillskott och kattgodis. 

3. Royal Canin Hair and Skin

Royal Canin Hair and Skin
Royal Canin Hair and Skin
Näring 9.7
Kvalitet 9.7
Pris 8.6
Totalt 9.3
Bästa pris
279 kr

Royal Canin Hair and Skin är ett helfoder för vuxna katter som är skräddarsytt för att underhålla och stimulera frisk päls och hud. Kattmaten hjälper katten bygga friska och starka muskler och ser till att katten får den energi som den behöver för att må så bra som möjligt. Tack vare det höga innehållet av omega-3 och omega-6 fettsyror fungerar fodret välgörande på päls och hud. Receptet är patenterat och har kallats ett superfoder tack vare den bevisade effekten som getts vuxna katter med glanslös päls och ömtålig hud. Detta är ett lättsmält foder och som uppskattats av många katter för sin goda smak. Priset tillhör medelskiktet och kommer i två olika förpackningsstorlekar; 2 kg och 10 kg.

Om Royal Canin

Royal Canin har sedan 1968 studerat katter och hundars olika hälsobehov. De beskriver på sin hemsida att de har tagit fram olika parametrar som beskriver in i minsta detalj olika näringsskillnader i foder för katter och hundar och att de fokuserar på näringskvalitet och produktsäkerhet i deras foder. De beskriver att de utgår från fem värdeord i sin verksamhet för att göra just detta;  

 • Kunskap - Genom att samla information och bedriva forskning kring katter och hundar kan de ta fram foder som är skräddarsydda utifrån diverse behov och förutsättningar som ditt djur har.  
 • Passion - Royal Canin beskriver att de arbetar med hjärta och själ för att skapa en bättre värld för husdjur och deras ägare.
 • Djurets behov - De sätter djurens behov i främsta rummet då det är deras välbefinnande som de arbetar för. 
 • Precision - Royal Canin menar att genom deras olika kvalitetskontroller och säkertsåtgärder kan de med precision säkerställa deras foders höga kvalitet. 
 • Respekt - Deras arbetssätt präglas av en repsekt för djurens natur och behov vilket alltid finns i åtanke i deras verksamhet.

Genom att följa dessa värdeord menar Royal Canin att de kan bedriva en verksamhet där de samarbetar med ledande experter inom vetenskap, veterinärmedicin och husdjursbeteende samt att de har en ständig dialog med djurägare världen över.

Varför ska du välja kattmat från Royal Canin?

Royal Canin har under de senaste 50 åren samlat in en djupgående förståelse för katter och hundars behov och som gör det möjligt för dem att tillverka foder med världens mest exakta näring för djurs hälsa. Royal Canin skriver på sin hemsida att de hela tiden lär sig nya saker om husdjur och att de aldrig tar något för givet.

Royal Canin erbjuder kattmat som är preciserat utifrån olika och unika behov för din katt. Varje enskilt recept är konstruerat för att ge din unika katt exakt den näring som den behöver av naturliga antioxidanter, vitaminer, fiber, prebiotika och mineraler. Det resultat som Royal Canin beskriver ge dig om du väljer deras produkter är en fullständig och balanserad kost av näringsämnen och aminosyror som din katt behöver för sitt särskilda hälsobehov. 

Andra kattfoder från Royal Canin

Royal Canin erbjuder ett omfattande sortiment av kattmat av både torr- och våtfoder. Sortimentet är så pass omfattande att de har hela 61 olika produkter av torrfoder, där 26 av produkterna är veterinärfoder. Utöver veterinärfoder så erbjuder dem särskilda torrfoder beroende på exempelvis vilken ras din katt är, hur gammal den är eller typ av päls. Royal Canins sortiment består även av burkmat, portionspåsar, våtfoder och kattgodis.

 

4. Acana Wild Prairie Cat & Kitten

Acana Wild Prairie Cat & Kitten
Acana Wild Prairie Cat & Kitten
Näring 9.8
Kvalitet 9.7
Pris 8.1
Totalt 9.2
Bästa pris
329 kr

Acana Wild Prairie Cat & Kitten är ett mycket populärt torrfoder för både kattungar och vuxna katter. Detta är ett spannmålsfritt helfoder och det tillverkas i eget kök med kanadensiska råvaror och färskt kött. Det har endast naturliga näringsämnen och har en mycket hög kötthalt. Fodret främjar en god hälsa och hjälper katten bygga starka muskler. Det är även ett mycket lättsmält foder med god smak. Priset tillhör det högre prisskiktet och kommer i två olika förpackningsstorlekar; 1,8 kg och 5,4 kg.

Om Acana

Acana tillverkar ett foder som är tillverkat av färska råvaror med hög kvalitet från Kanada. Kattmaten har en hög kötthalt och innehåller kött från gårduppfödda köttdjur, frigående fåglar och ägg, vildfångad fisk och närodlade frukter och grönsaker. Kattmaten är helt spannmålsfri och är hög i protein samt låg i kolhydrater. Med hänvisning till våra husdjurs ursprung så tillverkas fodret med hela djur, det vill säga både kött, inälvor och bråk, vilket går i hand med produktens “biologiskt korrekt”-stämpel. Acana tillverkar ett prisbelönt foder och följer ungefär samma standard som Orijen. Dessa två foder-varumärken tillverkas också i samma kök.  

Varför ska du välja kattmat från Acana?

 Acana tillverkar ett högkvalitativt foder  och biologiskt korrekt foder som är tillverkat i eget kök och med lokala råvaror. De utesluter högglykemiska kolhydrater, grönsaksproteiner och andra syntetiska tillsatser för att skapa ett så naturligt och bra foder som möjligt för din katt. Acana beskriver att genom tillverkningen av ett foder som är biologiskt korrekt följer de automatiskt dessa fem regler;

 • Fodret ska ha en hög kötthalt och vara rikt på protein - Acanas kattmat har en kötthalt på upp till 75%.
 • Fodret ska ha höga halter av färskt kött - Åtminstone hälften av det kött som använts i Acanas foder är färskt.
 • Fodret ska ha variation av färskt kött - Acanas foder innehåller kött från olika bytesdjur för att spegla kattens natur.
 • Fodret ska innehålla kött, organ och brosk - Genom detta får din katt en sammansättning av näring som finns i hela djur och tar bort behovet att tillsätta sådana ämnen syntetiskt.
 • Fodret ska ha en begränsad mängd kolhydrater - Med en låg kolhydrat halt kommer Acanas foder närmare den naturliga dieten för din katt. De kolhydrater som används är lågglykemiska frukter och grönsaker. 

Andra sorter av kattfoder från Acana

Acana erbjuder ett mindre sortiment av kattmat än de andra varumärkena som vi recenserat ovan. De produkter de har består av fyra olika torrfoder för katter av följande sorter;

 • Wild Prairie Cat & Kitten
 • Pacifica Cat & Kitten
 • Grasslands Cat & Kitten
 • Ranchlands Cat & Kitten

5. Orijen Cat & Kitten

Orijen Cat & Kitten
Orijen Cat & Kitten
Näring 9.8
Kvalitet 9.7
Pris 7.9
Totalt 9.1
Bästa pris
399 kr

Orijen Cat & Kitten är ett balanserat helfoder med mycket protein och som endast innehåller naturliga råvaror. Kattmaten har en kötthalt på 85%, resterande 15% består av frukt och grönt. Tack vare att kattmaten endast innehåller färska ingredienser så är näringsvärdet mycket högt och ger även torrfodret en mycket god smak. Kattmaten innehåller inga tillsatta konserveringsmedel. Detta är ett kattfoder som passar både kattungar och vuxna katter och som blivit mycket uppskattat. Priset tillhör det högre skiktet och finns i  tre olika förpackningsstorlekar; 1,8 kg, 5,4 kg och 17 kg.

Om Orijen

Orijens foder har vunnit flera priser och utmärkelser för sitt foder. Kattmaten tillverkas i en egen fabrik i Kanada och även varumärket Acana tillverkas i samma kök. Likt Acana så är det speciella med Orijens foder att det är inspirerat av en naturlig diet för ditt husdjur. Varumärket föddes ur en önskan att spegla den diet som hundar och katter behöver enligt sitt ursprung. Fodret tillverkas av färskt kött och säger sig förse ditt husdjur med all näring som den behöver. 

Varför ska du välja kattmat från Orijen?

 Det finns tre särskilda anledningar att välja kattmat från Orijen:

 • De har en biologiskt korrekt filosofi - Med biologiskt korrekt menar Orijen att deras foder upprätthåller fem principer; 1. Fodret ska ha en hög kötthalt. 2. Det ska finnas olika källor till protein för en naturnära diet. 3. Kattmaten ska också vara tillverkat på färska råvaror. 4. Fodret ska ha lite kolhydrater och låg sockerhalt. 5. Kattmaten ska även innehålla näring från frukt, grönsaker och örter.
 • Gjort på färska regionala råvaror - Orijen samarbetar med lokala lantbrukare, odlare och fiskare för att få sina ingredienser. De beskriver att deras produkter ska tillverkas av råvaror som framtagits på ett hållbart sätt och på moraliskt vis.
 •  Fodret tillverkas i eget kök - Orijens produkter tillverkas i deras egna kök för att upprätthålla varumärkets anspråk på kvalité och näringsinnehåll. 

Andra kattfoder från Orijen

Orijen tillverkar foder för hundar och katter. Deras sortiment av kattmat utgörs av torrfoder. De tillverkar fem olika sorter av kattmat;

 • Cat & Kitten
 • Six Fish Cat
 • Regional Red Cat
 • Tundra Cat
 • Fit & Trim Cat

 


Kattens matvanor

Katter är ökända för att vara extremt kinkiga med maten och de flesta kattägare kan intyga att deras katt endast äter ett visst märke eller till och med endast en viss smak av ett visst märke. Som kärleksfull förälder ser man därmed till att ta hem en ofantlig mängd av just den varan så att det lilla livet aldrig ska behöva gå utan, varav katten svarar med att matvägra och aldrig mer vilja ha just den sortens mat! Det spelar ingen roll hur hungrig den verkar vara eller hur länge man låter maten stå framme: den verkar hellre vilja svälta ihjäl!

Katter som aeter bloetfoder

Vissa katter föredrar våtfoder framför torrfoder.

Om din katt beter sig på detta vis så kan det komma som en tröst att den inte är unik på något vis. Katter är notoriskt kinkiga och därför kan det vara en god idé att alltid ha några olika sorters mat hemma så att du kan byta lite då och då. Det är också smart att inte ge katten för mycket kontroll över vad som skall ätas; misstänker du att den helt enkelt driver med dig så kan du prova på att endast servera lite grann och om den inte äter inom en halvtimme tar du helt enkelt bort maten. Vid nästa mattillfälle lägger du upp ytterligare en liten klick och om den fortfarande inte äter då kan det faktiskt vara dags att byta sort. Man kan också fresta katten att äta genom att värma upp maten eller att servera den på ett nytt sätt, till exempel på en vanlig tallrik eller gömd i en liten låda som den själv får öppna.

Var alltid uppmärksam på om katten verkar vara hungrig eller ej då bristen på aptit också kan vara ett tecken på att något inte står helt rätt till med den. Katter är, trots vad många tror, känsliga för att få problem med hälsan ganska snabbt om de inte får äta så låt aldrig katten gå mer än tolv timmar utan föda. Om du har en katt som är utomhus mycket och den plötsligt börjar äta mycket gräs kan det bero på att den behöver rensa magen och tarmarna, och den främsta anledningen brukar vara hårbollar.

Olika typer av kattfoder

Det finns främst två olika sorter av kattmat idag; torr- eller  våtfoder. Ett av de mest omdiskuterade ämnena när det kommer till kattens utfordring är just huruvida vilken av dessa sorter som man ska ge sin katt. Med torrfoder menar man mat som torkats och som serveras som till exempel små bollar, pellets eller minifigurer och med våtfoder menar man patéer, mousser och röror som serveras ur konserver eller små påsar. Det finns ett enormt urval av båda sorterna på marknaden och prisnivåerna varierar. Den mesta maten går att hitta i livsmedelsbutiker, i djuraffärer och på nätet men det finns också av veterinärer receptbelagt kattmat som man bara kan hitta på djurkliniker.

Tyvärr finns det ingen helt enhetlig princip här då till och med veterinärer och vetenskapsmän tvistar om vilken typ av mat som är bäst, varav många djurägare väljer att servera en kombination, till exempel konserv till frukost och torrfoder till middag.

Torrfodrets för- och nackdelar

Torrfoder är egentligen den enklaste formen av kattmat då den håller länge och man kan uppmäta exakt den mängd som katten behöver. Överlag brukar torrfoder vara mer komprimerat med nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler, och torrfoder är generellt sett billigare. Å andra sidan innehåller torrfoder ofta en alltför hög mängd kolhydrater då de används för att binda maten till små kulor, vara katten får i sig för mycket av det goda och kan gå upp i vikt. Då katter dricker dåligt ökas också risken för kristaller i urinvägarna men om man har råd finns det dyrare torrfoder som är särskilt utformade för att undvika dessa problem. Man kan också servera torrfodret bötlagt i lite vatten, katter som dricker dåligt får då i sig mer vätska.

Våtfodrets för- och nackdelar

Konserverad, våt kattmat brukar över lag vara dyrare än torrfoder, men å andra sidan är den mer kontrollerad och reglerad och ligger närmare kattens naturliga sätt att äta. Det argumenteras ofta att konserver innehåller alldeles för många slaggprodukter och inte tillräckligt mycket kött och proteiner, men det beror delvis på märket. Som vi redan konstaterat får katten i sig en hel del slaggprodukter även ute i naturen, då den äter hela sitt byte och därmed vad det konsumerat. En av de främsta fördelarna med våtfoder för katten är att denna typ av kost innehåller mycket mer vätska och färre kolhydrater. Katter som endast äter konserver löper därmed lägre risk för att få vikt- och urinvägsproblem, och är man orolig för att maten inte innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler finns det bra supplement som man kan skjuta till med då och då.

Ger man uteslutande konserver till sin katt bör man också vara extra noga med dess tandhygien, då katter precis som människor långsamt bygger upp tandsten med tiden. Torrfoder brukar sakta ner denna naturliga process medan blötfoder inte gör det, varav man kan behöva borsta kattens tänder mer regelbundet eller ta bort tandstenen hos veterinären minst en gång om året för att undvika tandköttsinfektioner och tandlossning.

Olika besvär kan innebära behov av specialfoder

Vad man alltid bör komma ihåg när det gäller ens husdjur är att deras behov och uppbyggnad till stor del liknar vår egen. En katt har förvisso fyra ben snarare än två armar och ben, men om man tittar på hur de används är det inte helt olikt oss. Precis som vi behöver proteiner för celluppbyggnad, muskler och en frisk hjärna behöver katten det också och ju äldre vi blir desto högre risk löper vi för att råka ut för olika hälso- och mobilitetsproblem. Äldre katter kan bli lite virriga och katter som är överviktiga kan drabbas av fetmarelaterade sjukdomar som diabetes och hjärtproblem.

Veterinärer rekommenderar därför att man är noga med vad katten äter och dricker och det finns en hel del kattmat som är gjorda för att underlätta en sjuk katts liv. Några exempel på kattmat som är särskilt anpassad för olika hälsoproblem är de följande:

 • Protein- och fosforfattig mat – ges ofta till katter med njurproblem, då de lägre mängderna proteiner och fosfor smälts lättare och är skonsammare mot de inre organen.
 • Kolhydratsfattig mat – för katter med diabetes.
 • Kalorifattig mat – för katter som behöver gå ner i vikt eller som har diabetes.
 • Allergenfri mat – för katter som är allergiska mot till exempel laktos eller gluten.
 • Kaloririk mat – för katter som återhämtar sig efter operationer eller som är undernärda.

Glöm inte vattnet!

De flesta katter avskyr vatten i bemärkelsen att de inte vill bada eller bli duschade, men däremot är det oerhört viktigt att de dricker tillräckligt. Precis som med maten så kan katter vara ganska dåliga på att dricka så mycket som de behöver, särskilt om vattnet inte är purfärskt eller står i närheten av matskålen. Det bottnar i en urgammal lärdom som katter i har i sig instinktivt från tiden i djungeln eller ute på savannen: mat som ligger och ruttnar vid vattendrag kan försämra kvaliteten eller till och med förgifta det intilliggande vattnet, varav katter inte alltid gillar att dricka där den äter.

Katt dricker vatten

Katter behöver, precis som andra djur, dricka ordentligt.

Som kattägare kan man underlätta problemet genom att alltid ha färskt vatten i ett eller två andra rum än köket. När en katt stöter på vatten brukar den instinktivt lapa i sig några klunkar så ju fler skålar den stöter på desto mer vätska får den i sig. Andra katter gillar att dricka direkt ur kranen och följer gärna med sin matte eller husse till köket eller badrummet så att den får smaka på kranvattnet. Det finns också fantastiska små vattenfontäner som är specialdesignade för katter som antingen står och går hela tiden eller som aktiveras med sensorer när katten kommer fram och nosar.

En katt som inte får i sig tillräckligt med vätska löper risk att få problem med njurarna och urinblåsan, och det allra vanligaste problemet är små kristaller som bildas i urinvägarna och förhindrar att katten kan kissa. Detta drabbar framförallt kastrerade hankatter, men även honor kan råka ut för det, och är ett mycket allvarligt och akut problem som kräver omedelbar veterinärvård. Ser du att din katt försöker kissa men inte kan, eller att det kommer lite blod i urinen, kan detta bero på njursten, urinkristaller eller urininflammation och måste behandlas av veterinär.

 

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:12:42

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
113 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om kattmat

Hur mycket mat ska min katt ha?

Hur mycket mat din katt behöver beror bland annat på kattens ras, livsstil och kroppsvikt. På förpackningen av din katts foder så står det alltid hur mycket mat som ska utfodras per dag beroende på din katts kroppsvikt. Detta mått brukar stämma bra överens med vad din katt behöver, men måttet har också tagits fram med den generella katten i åtanke. Detta innebär att du också behöver ta med just din katts särskilda behov i beräkningen.

Vanligast är att man fördelar maten på två eller tre utfodringstillfällen och det är viktigt att man inte överskrider mängden hur högljutt katten än protesterar. Om du har en katt som slänger i sig maten kan du köpa en kattmatskål som förhindrar detta genom oftast olika formationer inuti skålen. Det får din katt att ta tid på sig när den äter.

Hur mycket vatten behöver min katt?

Alla katter behöver ha tillgång till färskt vatten dygnet runt, det bästa är att placera vattenskålar på flera ställen för att säkra att din katt dricker så mycket vatten som den behöver. Om katten blir uttorkad kan det få stora konsekvenser för din katts välmående och det är därför mycket viktigt att se till att din katt dricker som den ska. Placera vattenskålar på ett annat ställa än där katten får sin mat.

Hur länge kan kattmat stå framme?

Blötfoder bör inte stå framme längre än någon timme, det kommer sakta bli uttorkat och till slut bli oaptitligt för din katt. Torrfoder kan däremot stå ute mycket längre, men det är viktigt att ha i åtanke att även torrfoder tappar sin fräschhet om det står ute för länge.

Ska jag ge min katt torr- eller blötfoder?

Det finns ingen konsensus kring om det är bäst för en katt att äta torrfoder eller blötfoder. Oftast är detta en smaksak beroende på vad katten föredrar. Om din katt dricker dåligt med vatten är det bättre att ge den blötfoder, då får katten i sig mer vätska genom maten än om den fått torrfoder. Om det annars inte finns några särskilda skäl till att välja det ena eller den andra så är det bäst att testa sig fram och se vad som passar bäst för dig och din katt.

Är det farligt att äta kattmat?

Varken som katt, hund eller människa är det farligt att äta kattmat. Det kan visserligen vara oaptitligt att äta kattmat, men det är varken giftigt eller skadligt. Som med allt annat så kan det vara farligt att äta i stora mängder eller om det finns allergier, men om exempelvis ett barn ätit några kulor av kattens torrfoder är det ingen fara. Katter har behov av att få i sig liknande näringsämnen som vi människor, fast i andra proportioner, och kattfoder är därför ofarligt för människor.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu