Kattmat

Katter är underbara varelser som sedan urminnes tider har hållit oss människor sällskap och i Sverige är de mycket populära husdjur. Trots att vi lever i ett förhållandevis folkfattigt land så finns det nästan 1.5 miljoner katter i våra hem och det säger en hel del om detta älskade djur.

Man talar ofta om katt- och hundmänniskor och skall man tro på gamla uttryck och visdomsord så är hunden den mest lojala medan katten är den mest intelligenta varelsen. Sanningen är nog att alla djur är värdefulla på sina sätt men om man skall tala om några skillnader rent praktiskt så är katten mer självständig och självgående medan hunden kräver mycket tid och uppmärksamhet. Det betyder dock inte att man kan lämna katten ensam hela dagarna; den är också sällskaplig och kärleksfull och är som allra nöjdast när alla är hemma.

Ge katten det bästa

Om man har katt så finns det en hel del som ska ses efter för att den skall få den allra bästa omvårdnaden och även om det finns generella saker som alla bör göra, som till exempel att mata den och sköta om dess hygien, så finns det också en hel del mycket specifika saker. En långhårig katt behöver borstas regelbundet, badas då och då liksom att ges mat och mediciner som bland annat motverkar allt för stora hårbollar. En korthårig katt behöver inte lika mycket pälsvård men kanske har andra problem, som övervikt eller urinkristaller, och måste därför ges specialmat som förhindrar att den blir sjuk eller går upp i vikt.

Ålder är en annan viktig faktor när det kommer till kattens omvårdnad, och man ger annan kattmat till en seniorkatt än vad man ger en kattunge. Det finns också skillnader på vad man ger en kastrerad eller icke-kastrerad hankatt, liksom vad man ger en aktiv utekatt eller en mer avkopplad innekatt. Slutligen finns det också en hel del hälsoproblem som kan underlättas med hjälp av rätt kost och vård. Det är, med andra ord, precis som med oss människor och ju mer lyhörd man är på kattens behov desto mer livskvalitet kan man ge den!

Vad behöver katten äta?

Katten är ett rovdjur och oavsett om det handlar om stora lejon och tigrar eller små slöfockar hemma i TV-soffan så är de alla karnivorer, det vill säga köttätare. En katt som lever ute i naturen jagar andra djur och äter sedan upp dem med hull och hår och vad många inte tänker på är att den därmed också får i sig en hel del växter, nötter, frukter och grönsaker. Ta till exempel musen, en av kattens favoritvillebråd, och ställ dig frågan vad en mus äter. Svaret är att den äter saker som frön, rötter, blad och bär, men också insekter och till och med ost och mjölk om den kommer åt dem. Om en katt så lyckas lägga få tag på en mus får den därmed i sig köttet, senorna, inälvorna och benen från musen själv, men också dess maginnehåll.

När det kommer till våra huskatter gäller det därför att återskapa en diet som är så nära den naturliga som möjligt, och därför är det viktigt att den får i sig både rätt typ och rätt mängd av mat. Den allra största delen av maten bör bestå av proteiner som kött, fågel och fisk, men där bör också finnas en viss del vegetabiliska ämnen också! Exakt som en människa behöver en varierad och allsidig kost så behöver alltså katten det också, och vill du ge din fyrbenta vän ett friskt och energifullt liv bör du ge den bra kostvanor. Om katten inte får i sig all näring den behöver från sin kattmat kan du komplettera kosten med kattgodis som innehåller vitaminer och mineraler.

Den kinkiga katten

Katter är ökända för att vara extremt kinkiga med maten och de flesta kattägare kan intyga att deras katt endast äter ett visst märke eller till och med endast en viss smak av ett visst märke. Som kärleksfull förälder ser man därmed till att ta hem en ofantlig mängd av just den varan så att det lilla livet aldrig ska behöva gå utan, varav katten svarar med att matvägra och aldrig mer vilja ha just den sortens mat! Det spelar ingen roll hur hungrig den verkar vara eller hur länge man låter maten stå framme: den verkar hellre vilja svälta ihjäl!

Om din katt beter sig på detta vis så kan det komma som en tröst att den inte är unik på något vis, och sannolikheten att just den burk du precis öppnad är förgiftad (som katten påstår) är lika med noll. Katter är notoriskt kinkiga och därför kan det vara en god idé att alltid ha några olika sorters mat hemma så att du kan byta lite då och då. Det är också smart att inte ge katten för mycket kontroll över vad som skall ätas; misstänker du att den helt enkelt driver med dig så kan du prova på att endast servera lite grann och om den inte äter inom en halvtimme tar du helt enkelt bort maten. Vid nästa mattillfälle lägger du upp ytterligare en liten klick och om den fortfarande inte äter då kan det faktiskt vara dags att byta sort. Man kan också fresta katten att äta genom att värma upp maten eller att servera den på ett nytt sätt, till exempel på en vanlig tallrik eller gömd i en liten låda som den själv får öppna.

Var alltid uppmärksam på om katten verkar vara hungrig eller ej då bristen på aptit också kan vara ett tecken på att något inte står helt rätt till med den. Katter är, trots vad många tror, känsliga för att få problem med hälsan ganska snabbt om de inte får äta så låt aldrig katten gå mer än tolv timmar utan föda. Om du har en katt som är utomhus mycket och den plötsligt börjar äta mycket gräs kan det bero på att den behöver rensa magen och tarmarna, och den främsta anledningen brukar vara hårbollar.

Glöm inte vattnet!

De flesta katter avskyr vatten i bemärkelsen att de inte vill bada eller bli duschade, men däremot är det oerhört viktigt att de dricker tillräckligt. Precis som med maten så kan katter vara ganska dåliga på att dricka så mycket som de behöver, särskilt om vattnet inte är purfärskt eller står i närheten av matskålen. Det bottnar i en urgammal lärdom som katter i har i sig instinktivt från tiden i djungeln eller ute på savannen: mat som ligger och ruttnar vid vattendrag kan försämra kvaliteten eller till och med förgifta det intilliggande vattnet, varav katter inte alltid gillar att dricka där den äter.

Katt dricker vatten

Katter behöver, precis som andra djur, dricka ordentligt.

Som kattägare kan man underlätta problemet genom att alltid ha färskt vatten i ett eller två andra rum än köket. När en katt stöter på vatten brukar den instinktivt lapa i sig några klunkar så ju fler skålar den stöter på desto mer vätska får den i sig. Andra katter gillar att dricka direkt ur kranen och följer gärna med sin matte eller husse till köket eller badrummet så att den får smaka på kranvattnet. Det finns också fantastiska små vattenfontäner som är specialdesignade för katter som antingen står och går hela tiden eller som aktiveras med sensorer när katten kommer fram och nosar.

En katt som inte får i sig tillräckligt med vätska löper risk att få problem med njurarna och urinblåsan, och det allra vanligaste problemet är små kristaller som bildas i urinvägarna och förhindrar att katten kan kissa. Detta drabbar framförallt kastrerade hankatter, men även honor kan råka ut för det, och är ett mycket allvarligt och akut problem som kräver omedelbar veterinärvård. Ser du att din katt försöker kissa men inte kan, eller att det kommer lite blod i urinen, kan detta bero på njursten, urinkristaller eller urininflammation och måste behandlas av veterinär.

Torr- eller blötfoder?

Ett av de mest omdiskuterade ämnena när det kommer till kattens utfordring är huruvida man skall ge den torr- eller blötfoder. Med torrfoder menar man mat som torkats och som serveras som till exempel små bollar, pellets eller minifigurer och med blötfoder menar man patéer, mousser och röror som serveras ur konserver eller små påsar. Det finns ett enormt urval av båda sorterna på marknaden och prisnivåerna varierar. Den mesta maten går att hitta i livsmedelsbutiker, i djuraffärer och på nätet men det finns också av veterinärer receptbelagt kattmat som man bara kan hitta på djurkliniker.

Det finns både för- och nackdelar med båda typerna av mat och precis som med barn och allt som är förbjudet tenderar katter som bara får torrfoder åtrå konserver över allt annat och katter som bara får konserver göra allt de kan för att norpa åt sig torrfoder! Tyvärr finns det ingen helt enhetlig princip här då till och med veterinärer och vetenskapsmän tvistar om vilken typ av mat som är bäst, varav många djurägare väljer att servera en kombination, till exempel konserv till frukost och torrfoder till middag.

Torrfodrets för- och nackdelar

Torrfoder är egentligen den enklaste formen av kattmat då den håller länge och man kan uppmäta exakt den mängd som katten behöver. Över lag brukar torrfoder vara mer komprimerat med nyttiga ämnen som vitaminer och mineraler, och torrfoder är generellt sett billigare. Å andra sidan innehåller torrfoder ofta en alltför hög mängd kolhydrater då de används för att binda maten till små kulor, vara katten får i sig för mycket av det goda och kan gå upp i vikt. Då katter dricker dåligt ökas också risken för kristaller i urinvägarna men om man har råd finns det dyrare torrfoder som är särskilt utformade för att undvika dessa problem. Man kan också servera torrfodret bötlagt i lite vatten, vilket lurar katten att få i sig mer vätska.

Kattmat

Att välja rätt mat är viktigt, många katter kan vara känsliga för olika typer av foder.

Blötfodrets för- och nackdelar

Konserverad, blöt kattmat brukar över lag vara dyrare än torrfoder, men å andra sidan är den mer kontrollerad och reglerad och ligger närmare kattens naturliga sätt att äta. Det argumenteras ofta att konserver innehåller alldeles för många slaggprodukter och inte tillräckligt mycket kött och proteiner, men det beror delvis på märket. Som vi redan konstaterat får katten i sig en hel del slaggprodukter även ute i naturen, då den äter hela sitt byte och därmed vad det konsumerat.

En av de främsta fördelarna med blötfoder för katten är att denna typ av kost innehåller mycket mer vätska och färre kolhydrater. Katter som endast äter konserver löper därmed lägre risk för att få vikt- och urinvägsproblem, och är man orolig för att maten inte innehåller tillräckligt med vitaminer och mineraler finns det bra supplement som man kan skjuta till med då och då.

Ger man uteslutande konserver till sin katt bör man också vara extra noga med dess tandhygien, då katter precis som människor långsamt bygger upp tandsten med tiden. Torrfoder brukar sakta ner denna naturliga process medan blötfoder inte gör det, varav man kan behöva borsta kattens tänder mer regelbundet eller ta bort tandstenen hos veterinären minst en gång om året för att undvika tandköttsinfektioner och tandlossning.

Rawfood för katter

Eftersom katten äter sina byten färska finns det också olika typer av kattmat som bygger på rawfood-principen, där maten serveras obearbetad och utan en massa onödiga tillsatsämnen. Det kan handla om färsk fisk eller kyckling med ris, en kyckling gryta eller en soppa gjord på räkor och grönsaker. Många katter tycker att den här maten är riktigt god men det finns också de som fnyser på nosen och kräver gammalt hederligt, billigt torrfoder. Rawfood mat för katter brukar ofta kosta ganska mycket mer än vanlig mat.

 Specialmat för olika hälsoproblem

Vad man alltid bör komma ihåg när det gäller ens husdjur är att deras behov och uppbyggnad till stor del liknar vår egen. En katt har förvisso fyra ben snarare än två armar och ben, men om man tittar på hur de används är det inte helt olikt oss. Precis som vi behöver proteiner för celluppbyggnad, muskler och en frisk hjärna behöver katten det också och ju äldre vi blir desto högre risk löper vi för att råka ut för olika hälso- och mobilitetsproblem. Äldre katter kan bli lite virriga, alldeles som vi, och är de överviktiga kan de drabbas av fetmarelaterade sjukdomar som diabetes och hjärtproblem.

Veterinärer rekommenderar därför, precis som läkare, att man är noga med vad man äter och dricker och det finns en hel del kattmat som är gjorda för att underlätta en sjuk katts liv. Några exempel på kattmat som är särskilt anpassad för olika hälsoproblem är de följande:

  • Protein- och fosforfattig mat – ges ofta till katter med njurproblem, då de lägre mängderna proteiner och fosfor smälts lättare och är skonsammare mot de inre organen.
  • Kolhydratsfattig mat – för katter med diabetes.
  • Kalorifattig mat – för katter som behöver gå ner i vikt eller som har diabetes.
  • Allergenfri mat – för katter som är allergiska mot till exempel laktos eller gluten.
  • Kaloririk mat – för katter som återhämtar sig efter operationer eller som är undernärda.

Tänk på mängden

All kattmat kommer med instruktioner om hur mycket man ska ge sin katt, och det beror främst på faktorer som ålder, aktivitetsnivå och kroppsvikt. Vanligast är att man fördelar maten på två eller tre utfodringstillfällen och det är viktigt att man inte överskrider mängden hur högljutt katten än protesterar. Om du har en katt som slänger i sig maten kan du köpa en kattmatskål som förhindrar detta genom oftast olika formationer inuti skålen. Det får din katt att ta tid på sig när den äter.

Glöm inte kosttillskott

Man kan ge katter olika former av kosttillskott för att till exempel höja deras immunförsvar, ge dem extra energi eller skydda deras munnar från tandsten. Många av dessa produkter kommer i former av kattgodis som katten själv tycker mycket om och ser som en belöning. Om man inte fått ett visst tillskott rekommenderat av veterinär bör man inte ge för mycket men en eller två gånger i veckan kan katten få något extra.

Senast Uppdaterad: 2019-11-08 12:56:25