Bäst kattmat och kattfoder

Att köpa den bästa kattmaten till din katt förlänger kattens liv och höjer livskvaliteten. Det finns massor av märken och produkter och specialfoder. Utgå från en hög kötthalt och så färska och naturliga ingredienser som möjligt. Men tyvärr är det ju så att riktigt bra foder kostar därefter. Läs recensionerna nedan och jämför själv de bästa märkena på marknaden idag. 

Innehållsförteckning

Välj bäst kattmat till din katt

Att välja rätt kattmat behöver inte vara så svårt. Men du behöver veta lite om din katt först. Du måste känna till eventuella allergier eller överkänsligheter. Om din katt är allergisk rekommenderar vi att rådgöra med veterinär innan du köper foder till din katt. Följ dessa punkter för att hitta rätt mat till just din katt!

 1. Hög halt protein - Katter är av naturen köttätare och behöver mycket protein, ju högre protein desto bättre. Men det ska också vara bra protein, välj gärna märken som tillverkar foder direkt från färska ingredienser.
 2. Känslighet - Om din katt är känslig mot något så är det bäst att välja ett allergivänligt foder. Allergivänliga foder innehåller rätt proteiner som din katt lättare kan ta upp. Kom ihåg att fågel och fisk gör sig bra för känsliga magar.
 3. Spannmål - Det är en omtvistad fråga huruvida katter ska äta spannmål eller inte, och än så länge så finns inget tydligt vetenskapligt svar. Det finns gott om bra foder som innehåller spannmål. Oavsett var du står i frågan så ska du undvika foder som har spannmål som huvudsaklig proteinkälla.
 4. Taurin - Taurin är livsviktigt för katter, det är en aminosyra som katten inte själv kan bilda utan måste få genom foder. Ett helfoder innehåller alltid taurin, du bör köpa helfoder till katten för att vara säker på att den får i sig den näring den behöver.
 5. Storlek - Det är alltid mer ekonomiskt att köpa de största påsarna. Kilopriset på en 10-kilospåse är betydligt lägre än på mindre påsar.

Applaws adult chicken
Applaws adult chicken
Bäst i test

1. Applaws adult chicken

9,8/10
Storlek
7.5 kg
Proteinhalt
47 %
Pris/kg
67 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
499 kr
Läs mer

Applaws Adult Chicken är spannmålsfritt och helt fritt från konstgjorda tillsatser som färgämnen och konserveringsmedel. Fodret efterliknar kattens naturliga kost och består till hög andel kyckling. Fodret har uppskattats av alla våra katter och de har ätit med god aptit. Näringsinnehållet är välbalanserat både gällande protein, vitaminer och mineraler.

Applaws är en av de mest köpta och uppskattade tillverkade av kattmat och finns i många olika smaker och för olika katter. Applaws har foder till senior, kattunge och även blötfoder.

Läs mer
Kattmat Mjau Kyckling
Kattmat Mjau Kyckling

2. Kattmat Mjau Kyckling

9,8/10
Storlek
7.5 kg
Proteinhalt
32 %
Pris/kg
26 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
195 kr
Carnilove Cat Lax
Carnilove Cat Lax

3. Carnilove Cat Lax

9,7/10
Storlek
6 kg
Proteinhalt
36 %
Pris/kg
100 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
599 kr
Royal Canin FHN Sterilised
Royal Canin FHN Sterilised

4. Royal Canin FHN Sterilised

9,6/10
Storlek
10 kg
Proteinhalt
37 %
Pris/kg
66 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
659 kr
Royal Canin Hair o Skin Care 10kg
Royal Canin Hair o Skin Care 10kg

5. Royal Canin Hair o Skin Care 10kg

9,5/10
Storlek
10 kg
Proteinhalt
33 %
Pris/kg
100 kr
Spannmålsfri
Nej
 • Näring för frisk päls och hud
 • Innehåller Omega-3 och omega-6
 • Goda kundomdömen
Till butik
999 kr
Läs mer

Royal Canin Hair and Skin är ett helfoder för vuxna katter som är skräddarsytt för att underhålla och stimulera frisk päls och hud. Kattmaten hjälper katten bygga friska och starka muskler och ser till att katten får den energi som den behöver för att må så bra som möjligt. Tack vare det höga innehållet av omega-3 och omega-6 fettsyror fungerar fodret välgörande på päls och hud. Receptet är patenterat och har kallats ett superfoder tack vare den bevisade effekten som getts vuxna katter med glanslös päls och ömtålig hud. Detta är ett lättsmält foder och som uppskattats av många katter för sin goda smak. Priset tillhör medelskiktet och kommer i två olika förpackningsstorlekar; 2 kg och 10 kg.

Om Royal Canin
Royal Canin har sedan 1968 studerat katter och hundars olika hälsobehov. De beskriver på sin hemsida att de har tagit fram olika parametrar som beskriver in i minsta detalj olika näringsskillnader i foder för katter och hundar och att de fokuserar på näringskvalitet och produktsäkerhet i deras foder. De beskriver att de utgår från fem värdeord i sin verksamhet för att göra just detta;  

Genom att följa dessa värdeord menar Royal Canin att de kan bedriva en verksamhet där de samarbetar med ledande experter inom vetenskap, veterinärmedicin och husdjursbeteende samt att de har en ständig dialog med djurägare världen över.

Varför ska du välja kattmat från Royal Canin?
Royal Canin har under de senaste 50 åren samlat in en djupgående förståelse för katter och hundars behov och som gör det möjligt för dem att tillverka foder med världens mest exakta näring för djurs hälsa. Royal Canin skriver på sin hemsida att de hela tiden lär sig nya saker om husdjur och att de aldrig tar något för givet.

Royal Canin erbjuder kattmat som är preciserat utifrån olika och unika behov för din katt. Varje enskilt recept är konstruerat för att ge din unika katt exakt den näring som den behöver av naturliga antioxidanter, vitaminer, fiber, prebiotika och mineraler. Det resultat som Royal Canin beskriver ge dig om du väljer deras produkter är en fullständig och balanserad kost av näringsämnen och aminosyror som din katt behöver för sitt särskilda hälsobehov. 

Andra kattfoder från Royal Canin
Royal Canin erbjuder ett omfattande sortiment av kattmat av både torr- och våtfoder. Sortimentet är så pass omfattande att de har hela 61 olika produkter av torrfoder, där 26 av produkterna är veterinärfoder. Utöver veterinärfoder så erbjuder dem särskilda torrfoder beroende på exempelvis vilken ras din katt är, hur gammal den är eller typ av päls. Royal Canins sortiment består även av burkmat, portionspåsar, våtfoder och kattgodis.

Läs mer
Essential The Jaguar
Essential The Jaguar

6. Essential The Jaguar

9,3/10
Storlek
12 kg
Proteinhalt
40 %
Pris/kg
82 kr
Spannmålsfri
Ja
 • 95 % kött- och ägg
 • Spannmålsfritt foder
 • Nöjd kund-garanti
Till butik
979 kr
Läs mer

Essential Foods är ett företag som snabbt har blivit mycket populära. De tillverkar mycket högkvalitativ mat till både hundar och katter. The Jaguar är deras torrfoder till katter som passar alla raser och storleket, både kattunge och vuxna katter. Ingredienserna är helt naturliga och hela 95 % består av fisk, kyckling och ägg. Detta gör The Jaguar till ett unika foder som ger katten all den näring den behöver. Fisken som är både odlad och vildfångad, innehåller naturligt höga halter Omega-3 fettsyror. Ägg i kattfoder gör att katten får i sig alla essentiella aminosyror ett bra protein. 55 % av köttinnehållet är färskt vid tillagning vilket höjer kvalitetsnivån på innehållet. Proteinhalten i kattfoder är viktig och i The Jaguar är den hela 40 % vilket är väldigt högt och mycket bra för ett hälsosamt kattliv!

Innehållet ligger väldigt nära vad katten skulle ätit naturligt i det vilda. En bra kost förlänger kattens liv och gör att den kan leva hälsosammare och med mindre sjukdomar och besvär. Behavioral Optimizing Foods eller BOF kallas den princip som Essential Foods har utvecklat för att främja en jämn blocksockerkurva dygnet om. Principen går ut på att använda så färska ingredienser som möjligt och en låg tillagningstemperatur för att behålla alla nyttiga näringsvärden. BOF har tagits emot väldigt väl och nästan alla kunder kan vittna om förbättringar hos deras katter.

Vi har själva använt Essential Foods och våra katter äter maten med mycket god aptit. Vår ena katt har haft problem med njurar och låg aptit i perioder men sedan vi började använda The Jaguar så har hon inte visat några tecken alls på detta! Vår egna upplevelse och den stora mängd positiva kundomdömen som Essential Foods gör att vi starkt kan rekommendera The Jaguar.

Läs mer
Acana Wild Prairie
Acana Wild Prairie

7. Acana Wild Prairie

9,2/10
Storlek
11,4 kg
Proteinhalt
37 %
Pris/kg
57 kr
Spannmålsfri
Ja
 • Spannmålsfritt helfoder
 • 75 % kötthalt
 • Passar till kattunge och vuxen katt
Till butik
649 kr
Läs mer

Acana Wild Prairie Cat & Kitten är ett mycket populärt torrfoder för både kattungar och vuxna katter. Detta är ett spannmålsfritt helfoder och det tillverkas i eget kök med kanadensiska råvaror och färskt kött. Det har endast naturliga näringsämnen och har en mycket hög kötthalt. Fodret främjar en god hälsa och hjälper katten bygga starka muskler. Det är även ett mycket lättsmält foder med god smak. Priset tillhör det högre prisskiktet och kommer i två olika förpackningsstorlekar; 1,8 kg och 5,4 kg.

Om Acana
Acana tillverkar ett foder som är tillverkat av färska råvaror med hög kvalitet från Kanada. Kattmaten har en hög kötthalt och innehåller kött från gårduppfödda köttdjur, frigående fåglar och ägg, vildfångad fisk och närodlade frukter och grönsaker. Kattmaten är helt spannmålsfri och är hög i protein samt låg i kolhydrater. Med hänvisning till våra husdjurs ursprung så tillverkas fodret med hela djur, det vill säga både kött, inälvor och bråk, vilket går i hand med produktens “biologiskt korrekt”-stämpel. Acana tillverkar ett prisbelönt foder och följer ungefär samma standard som Orijen. Dessa två foder-varumärken tillverkas också i samma kök.  

Varför ska du välja kattmat från Acana?
Acana tillverkar ett högkvalitativt foder  och biologiskt korrekt foder som är tillverkat i eget kök och med lokala råvaror. De utesluter högglykemiska kolhydrater, grönsaksproteiner och andra syntetiska tillsatser för att skapa ett så naturligt och bra foder som möjligt för din katt. Acana beskriver att genom tillverkningen av ett foder som är biologiskt korrekt följer de automatiskt dessa fem regler;

 • Fodret ska ha en hög kötthalt och vara rikt på protein - Acanas kattmat har en kötthalt på upp till 75%.
 • Fodret ska ha höga halter av färskt kött - Åtminstone hälften av det kött som använts i Acanas foder är färskt.
 • Fodret ska ha variation av färskt kött - Acanas foder innehåller kött från olika bytesdjur för att spegla kattens natur.
 • Fodret ska innehålla kött, organ och brosk - Genom detta får din katt en sammansättning av näring som finns i hela djur och tar bort behovet att tillsätta sådana ämnen syntetiskt.
 • Fodret ska ha en begränsad mängd kolhydrater - Med en låg kolhydrat halt kommer Acanas foder närmare den naturliga dieten för din katt. De kolhydrater som används är lågglykemiska frukter och grönsaker. 

Andra sorter av kattfoder från Acana
Acana erbjuder ett mindre sortiment av kattmat än de andra varumärkena som vi recenserat ovan. De produkter de har består av fyra olika torrfoder för katter av följande sorter;

 • Wild Prairie Cat & Kitten
 • Pacifica Cat & Kitten
 • Grasslands Cat & Kitten
 • Ranchlands Cat & Kitten
Läs mer
Orijen Cat o Kitten
Orijen Cat o Kitten

8. Orijen Cat o Kitten

9,1/10
Storlek
1.8 kg
Proteinhalt
40 %
Pris/kg
222 kr
Spannmålsfri
Ja
 • Kötthalt på 85 %
 • Passar kattunge och vuxen katt
 • 100 % naturliga råvaror
Till butik
399 kr
Läs mer

Orijen Cat & Kitten är ett balanserat helfoder med mycket protein och som endast innehåller naturliga råvaror. Kattmaten har en kötthalt på 85%, resterande 15% består av frukt och grönt. Tack vare att kattmaten endast innehåller färska ingredienser så är näringsvärdet mycket högt och ger även torrfodret en mycket god smak. Kattmaten innehåller inga tillsatta konserveringsmedel. Detta är ett kattfoder som passar både kattungar och vuxna katter och som blivit mycket uppskattat. Priset tillhör det högre skiktet och finns i  tre olika förpackningsstorlekar; 1,8 kg, 5,4 kg och 17 kg.

Om Orijen
Orijens foder har vunnit flera priser och utmärkelser för sitt foder. Kattmaten tillverkas i en egen fabrik i Kanada och även varumärket Acana tillverkas i samma kök. Likt Acana så är det speciella med Orijens foder att det är inspirerat av en naturlig diet för ditt husdjur. Varumärket föddes ur en önskan att spegla den diet som hundar och katter behöver enligt sitt ursprung. Fodret tillverkas av färskt kött och säger sig förse ditt husdjur med all näring som den behöver. 

Varför ska du välja kattmat från Orijen?
Det finns tre särskilda anledningar att välja kattmat från Orijen:

 • De har en biologiskt korrekt filosofi - Med biologiskt korrekt menar Orijen att deras foder upprätthåller fem principer; 1. Fodret ska ha en hög kötthalt. 2. Det ska finnas olika källor till protein för en naturnära diet. 3. Kattmaten ska också vara tillverkat på färska råvaror. 4. Fodret ska ha lite kolhydrater och låg sockerhalt. 5. Kattmaten ska även innehålla näring från frukt, grönsaker och örter.
 • Gjort på färska regionala råvaror - Orijen samarbetar med lokala lantbrukare, odlare och fiskare för att få sina ingredienser. De beskriver att deras produkter ska tillverkas av råvaror som framtagits på ett hållbart sätt och på moraliskt vis.
 •  Fodret tillverkas i eget kök - Orijens produkter tillverkas i deras egna kök för att upprätthålla varumärkets anspråk på kvalité och näringsinnehåll. 

Andra kattfoder från Orijen
Orijen tillverkar foder för hundar och katter. Deras sortiment av kattmat utgörs av torrfoder. De tillverkar fem olika sorter av kattmat;

 • Cat & Kitten
 • Six Fish Cat
 • Regional Red Cat
 • Tundra Cat
 • Fit & Trim Cat

 

Läs mer
FourFriends Adult Grain Free
FourFriends Adult Grain Free

9. FourFriends Adult Grain Free

9,0/10
Storlek
6 kg
Proteinhalt
39 %
Pris/kg
42 kr
Spannmålsfri
Ja
 • Spannmålsfritt
 • 57 % torkat kött
 • Innehåller Aloe Vera
Till butik
249 kr
Läs mer

FourFriends Adult Grain Free är ett spannmålsfritt helfoder med hög kötthalt för vuxna katter. Innehållet består till störst del av  anka, kalkon och kyckling, vilket gör fodret lätt att smälta och låter katten tillgodo göra sig näringsämnena på ett mycket bra sätt. Tack vare det skonsamma receptet är kattmaten perfekt för känsliga magar och tarmar. Fodret innehåller endast naturliga råvaror utan kemiska konserveringsmedel. Kattmaten bidrar till en god kosthållning för katten och hjälper den behålla en hälsosam vikt samtidigt som det bidrar till att bygga friska muskler och leder. Priset tillhör det lägre skiktet och kommer i tre olika förpackningsstorlekar; 0,3 kg, 2 kg och 6 kg.

Om FourFriends
FourFriends varumärke har skapats utav ett svensk företag beläget i Västerås och deras produkter tillverkas i Tjeckien, strax utanför Prag. Utöver den svenska marknaden så levererar de även sina produkter till bland annat Danmark, Estland, Grekland och England. FourFriends beskriver på sin hemsida att de anpassat sina recept och produkter utefter sina skandinaviska kunders behov och önskemål. De hämtar sina ingredienser från Europa, med undantag för lammkött som hämtas från Nya Zeeland. FourFriends slagord är hög kvalité för alla sina produkter och de beskriver att deras torrfoder tillverkas av högklassiga ingredienser.  

Varför ska du välja kattmat från FourFriends?
FourFriends har sålt produkter till husdjur i över 20 år och beskriver sig veta vad som är bäst för ditt djur. Deras tanke med sin kattmat är att se till att din katt får den näring som den behöver för att bli frisk och stark, inifrån och ut. FourFriends anser att det är viktigt att förse din katts kropp med rätt mängd näring och deras kattmat består av högklassiga och rena råvaror, helt utan onödiga tillsatser. Därtill har deras foder en hög kötthalt och finns i olika sorter för att passa just din katts behov. 

FourFriends produkter innehåller även havtorn, aloe vera, omegafettsyror och samtliga produkter är spannmålsfria och glutenfria.  

Andra kattfoder från Four Friends
FourFriends tillverkar främst kattmat i form av torrfoder och du kan välja mellan fem olika sorter;

 • Kitten Grain Free
 • Sensi Cat Grain Free
 • Adult Grain Free
 • Sterilised Grain Free
 • Big Bite Grain Free 

Utöver torrfoder kan du även köpa tre olika köttkorvar från FourFriends där du kan välja mellan smakerna anka, kalkon och kyckling. FourFriends tillverkar även andra sorters kattmat så som burkmat, kosttillskott och kattgodis. 

Läs mer
Carnilove Fresh Kyckling & Kanin
Carnilove Fresh Kyckling & Kanin

10. Carnilove Fresh Kyckling & Kanin

8,9/10
Storlek
6 kg
Proteinhalt
39 %
Pris/kg
83 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
499 kr
Bozita Hair o Skin WF Lax
Bozita Hair o Skin WF Lax

11. Bozita Hair o Skin WF Lax

8,8/10
Storlek
10 kg
Proteinhalt
30 %
Pris/kg
74 kr
Spannmålsfri
Ja
 • Vetefritt helfoder
 • Extra näring för en fin päls
 • Gott om Omega-3
Till butik
739 kr
Läs mer

Bozita Feline Hair and Skin är ett vetefritt helfoder som passar den generella vuxna katten. Det passar särkilt bra för långhåriga katter som behöver extra näring för frisk päls och hud. Torrfodret innehåller färsklagad lax vilket ger fodret gott om nyttiga fettsyror, men även mycket god smak och lättsmäthet så att katten kan tillgodogöra sig näringsämnena i så stor utsträckning som möjligt. Fodret minskar även risken för hårbollar och hjälper katten att göra sig av med hår som den fått i sig. Priset är även mycket bra och torrfodret går att köpa i två olika förpackningsstorlekar; 2 kg och 10 kg. 

Om Bozita
Sedan 1903 har Doggy AB (som producerar Bozita-fodret) tillverkat kattfoder i Vårgårda. All tillverkning sker alltså i Sverige och de olika fodren har tagits fram av specialister inom nutrition för att ge din katt den näring som den behöver oavsett storlek, ålder och aktivitetsnivå. Det finns en långtgående erfarenhet när det kommer till katters näringsbehov och vad som behövs av ett foder för att olika katter ska må så bra som möjligt. De väljer sina råvaror noggrant för att tillverka olika recept av hög kvalitet och som främjar din katts immunförsvar och hälsa. Bozita använder svenska råvaror i så stor utsträckning som är möjligt för att ge fodret riktigt god kvalitet. 

Varför ska du välja kattmat från Bozita?
Bozita är ett svenskt varumärke och tillverkar allt sitt foder i Vårgårda. Det innebär att fodret har en god hållbarhet då fodret tillverkas lokalt och behöver därför inte importeras från andra länder, det leder alltså till låga utsläpp av koldioxid. De strävar även efter att välja färska och naturliga svenska råvaror i så stor utsträckning som är möjligt, vilket ger ett bra och högkvalitativt foder då råvarorna behöver följa de strikta lagar kring livsmedel som Sverige är unika för. De har tagit fram sina recept i enlighet med rådande forskning och råvarorna har noga valts ut och testats. Deras foder innehåller inga onödiga tillsatser, är fritt från GMO och antibiotika. Deras sortiment av kattmat är också mycket brett.

Andra kattfoder från Bozita
Bozita tillverkar många olika sorter av torrfoder. Deras sortiment består av varianter som passar olika katter med olika behov.  Sammanlagt finns det sju olika sorter av torrfoder att välja mellan;

 • Bozita Kitten Spannmålsfri 
 • Bozita Active & Sterilised Spannmålsfri 
 • Bozita Indoor & Sterilised Spannmålsfri 
 • Bozita Outdoor & Active 
 • Bozita Diet & Stomach Spannmålsfri 
 • Bozita Hair & Skin 
 • Bozita Large Vetefri 

Bozita har även det största sortimentet av våtfoder (efter Royal Canin) och de tillverkar 30 olika sorter av våtfoder.

 

Läs mer
Acana Ranchlands
Acana Ranchlands

12. Acana Ranchlands

Ej betygsatt än
Storlek
11,4 kg
Proteinhalt
37 %
Pris/kg
66 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
749 kr
Acana Grasslands
Acana Grasslands

13. Acana Grasslands

Ej betygsatt än
Storlek
11,4 kg
Proteinhalt
37 %
Pris/kg
61 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
699 kr
Acana Pacifica
Acana Pacifica

14. Acana Pacifica

Ej betygsatt än
Storlek
11,4 kg
Proteinhalt
37 %
Pris/kg
61 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
699 kr
Bozita Out o Active Älg
Bozita Out o Active Älg

15. Bozita Out o Active Älg

Ej betygsatt än
Storlek
10 kg
Proteinhalt
30 %
Pris/kg
66 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
659 kr
Bozita Ind o Steri Kyckling
Bozita Ind o Steri Kyckling

16. Bozita Ind o Steri Kyckling

Ej betygsatt än
Storlek
10 kg
Proteinhalt
32 %
Pris/kg
66 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
659 kr
Bozita Large WF Lax
Bozita Large WF Lax

17. Bozita Large WF Lax

Ej betygsatt än
Storlek
10 kg
Proteinhalt
31 %
Pris/kg
74 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
739 kr
Bozita Kitten GF Kyckling
Bozita Kitten GF Kyckling

18. Bozita Kitten GF Kyckling

Ej betygsatt än
Storlek
10 kg
Proteinhalt
34 %
Pris/kg
76 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
759 kr
Bozita Active o Steri GF Lamm
Bozita Active o Steri GF Lamm

19. Bozita Active o Steri GF Lamm

Ej betygsatt än
Storlek
10 kg
Proteinhalt
33 %
Pris/kg
76 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
759 kr
Bozita Diet o Stomach GF älg
Bozita Diet o Stomach GF älg

20. Bozita Diet o Stomach GF älg

Ej betygsatt än
Storlek
10 kg
Proteinhalt
34 %
Pris/kg
76 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
759 kr
Brit Tobby I'm A Large Cat
Brit Tobby I'm A Large Cat

21. Brit Tobby I'm A Large Cat

Ej betygsatt än
Storlek
2 kg
Proteinhalt
33 %
Pris/kg
135 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
269 kr
Brit Sunny I've Beautiful Hair
Brit Sunny I've Beautiful Hair

22. Brit Sunny I've Beautiful Hair

Ej betygsatt än
Storlek
7 kg
Proteinhalt
35 %
Pris/kg
71 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
499 kr
Brit Monty I'm Living Indoor
Brit Monty I'm Living Indoor

23. Brit Monty I'm Living Indoor

Ej betygsatt än
Storlek
2
Proteinhalt
27 %
Pris/kg
135 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
269 kr
Brit Missy For Sterilised
Brit Missy For Sterilised

24. Brit Missy For Sterilised

Ej betygsatt än
Storlek
7 kg
Proteinhalt
36 %
Pris/kg
71 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
499 kr
Brit Lucky I'm Vital Adult
Brit Lucky I'm Vital Adult

25. Brit Lucky I'm Vital Adult

Ej betygsatt än
Storlek
2 kg
Proteinhalt
35 %
Pris/kg
135 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
269 kr
Brit Lilly I've Sensitive Digestion
Brit Lilly I've Sensitive Digestion

26. Brit Lilly I've Sensitive Digestion

Ej betygsatt än
Storlek
7 kg
Proteinhalt
34 %
Pris/kg
71 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
499 kr
Brit Crazy I'm Kitten
Brit Crazy I'm Kitten

27. Brit Crazy I'm Kitten

Ej betygsatt än
Storlek
7 kg
Proteinhalt
38 %
Pris/kg
71 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
499 kr
Brit Daisy I've Control My Weight
Brit Daisy I've Control My Weight

28. Brit Daisy I've Control My Weight

Ej betygsatt än
Storlek
7 kg
Proteinhalt
40 %
Pris/kg
71 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
499 kr
Brit Cocco I'm Gourmand
Brit Cocco I'm Gourmand

29. Brit Cocco I'm Gourmand

Ej betygsatt än
Storlek
7 kg
Proteinhalt
40 %
Pris/kg
71 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
499 kr
Brit Cheeky I'm Living Outdoor
Brit Cheeky I'm Living Outdoor

30. Brit Cheeky I'm Living Outdoor

Ej betygsatt än
Storlek
2 kg
Proteinhalt
31 %
Pris/kg
135 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
269 kr
Brit Angel I'm Delighted Senior
Brit Angel I'm Delighted Senior

31. Brit Angel I'm Delighted Senior

Ej betygsatt än
Storlek
7 kg
Proteinhalt
34 %
Pris/kg
71 kr
Spannmålsfri
Nej
Till butik
499 kr
Carnilove Kitten
Carnilove Kitten

32. Carnilove Kitten

Ej betygsatt än
Storlek
6 kg
Proteinhalt
40 %
Pris/kg
83 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
499 kr
Applaws Senior
Applaws Senior

33. Applaws Senior

Ej betygsatt än
Storlek
7.5 kg
Proteinhalt
37 %
Pris/kg
67 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
499 kr
Applaws kitten
Applaws kitten

34. Applaws kitten

Ej betygsatt än
Storlek
7.5 kg
Proteinhalt
48 %
Pris/kg
67 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
499 kr
Applaws Ocean Fish
Applaws Ocean Fish

35. Applaws Ocean Fish

Ej betygsatt än
Storlek
6 kg
Proteinhalt
34 %
Pris/kg
83 kr
Spannmålsfri
Ja
Till butik
499 kr
Se alla produkter

foderpellets

Foder för katter - en köpguide till bäst torrfoder

Det första valet att göra när du väljer mat till katten är om du vill ge din katt torr- eller våtfoder. Det finns för- och nackdelar med båda och du kan läsa mer om detta i nästa avsnitt. Att hitta rätt torrfoder kan vara lite knepigt men det finns idag många tillverkare som alla erbjuder riktigt bra foder. Vilken tillverkare du väljer är inte lika noga som vad innehållet i fodret är. Innan du börjar se dig om efter foder så är det viktigt att veta vad din katt behöver. Är din katt känslig eller rent av allergisk mot något? Är den väldigt aktiv eller har den lätt för att gå upp i vikt? Dessa faktorer kan ändras under kattens liv så du kan komma att behöva byta foder under åren. Vi har satt ihop en guide med viktiga punkter som kan vägleda dig rätt till det bästa fodret för dig och din katt.

 • Först är störst 

  Enligt Jordbruksverkets regler ska innehållsförteckningen alltid ska redovisas i fallande ordning. Det betyder att den råvara som listas överst på innehållsförteckningen står för störst andel av innehållet i fodret. På det här sättet kan du snabbt bilda dig en bild av hur fodret är sammansatt. Om den första råvaran är spannmål så håller fodret knappast hög kvalitet utan brister säkerligen i både proteinhalt och näring.
 • Helfoder

  Det är väldigt viktigt att fodret är ett helfoder. Det innebär att fodret täcker in hela kattens näringsbehov. Katten ska alltså klara sig utmärkt på att bara äta just det fodret. Om det inte är ett helfoder så kommer du att behöva komplettera med kosttillskott eller olika typer av foder och det blir både krångligt och dyrt. I värsta fall kan det också leda till att katten blir sjuk.
 • Spannmål

  Spannmålsfritt eller inte? Det är en stor fråga som diskuteras livligt. Tyvärr finns det inte så mycket att ta fasta på här. Torrfoder tillverkas alltid med någon form av kolhydratkälla. Oftast används då spannmål. Det finns inga entydiga vetenskapliga belägg för att spannmål ska vara farligt eller allergiframkallande för katter (enskilda fall finns alltid). Om du känner dig osäker så är det bäst att välja ett spannmålsfritt alternativ, det finns ett stort utbud här som håller toppkvalitet. 
 • Märket

  Märket spelar som sagt mindre roll än innehållet. Men att läsa på lite om tillverkaren skadar inte. Att en tillverkare har en miljövänlig tillverkning och använder sig av råvaror som är lokalt eller i alla fall ekologiskt odlade eller fångade är viktigt för oss. Populära märken som Essential Foods, Acana och Orijen värnar om djur och sin produktion och det märks på kvaliteten i fodret.
 • Särskilda näringsbehov

  Har din katt särskilda behov? Det här är bra att veta innan du köper nytt foder. Om du har en aktiv utekatt så kanske du behöver ett kaloririkt foder och om du har en innekatt så behöver du kanske ett kalorifattigt foder. Sen finns det en mängd faktorer att ta hänsyn till, din katt kanske har naturlig brist på något ämne som den behöver extra av i sin kost. Då kanske kosttillskott är ett alternativ. Det är viktigt att du konsulterar din veterinär om du vet om att din katt behöver specialfoder.
 • Allergier

  Allergier blir allt vanligare hos katter. Tidigare var det sällsynt med till exempel lammallergi men allteftersom fler foder innehåller lamm så har denna allergi blivit vanligare. Om en katt utsätts mycket för ett visst ämne så kan den utveckla en allergi. Allergiska besvär kan visa sig på många olika sätt. Vi har själva en katt som fick små sår i pannan, det visade sig vara allergi mot ett visst protein. Utbudet på allergivänligt foder är ganska litet men det finns. Prata med din veterinär så får du den hjälp du behöver.
 • Ålder

  En kattunge har inte samma näringsbehov som vuxna eller gamla katter. Kattungar behöver ofta mycket energi och äldre katter kan behöva extra tillskott av vissa hälsofrämjande ingredienser. De flesta tillverkare erbjuder speciellt framtagna alternativ för kattungar och äldre katter men det finns också många fodertyper som passar alla åldrar.
 • Pris

  Pris bör du läsa i pris per kilo, bli inte vilseledd av en billig påse som visar sig vara på 100 gram. Ett högt priset är heller inte en garanti för ett bra foder men det är allt som oftast ett bra riktmärke. Idag finns det många billiga alternativ som både är helfoder och näringsrika.

Kom ihåg att alltid prata med din veterinär om din katt har allergier eller specialbehov. Det är väldigt viktigt att din katt får rätt och bra kost. Fel foder kan leda till många olika problem och en katt som äter dåligt får ofta hälsoproblem längre fram i livet.

Läs mer: Jordbruksverkets regler och krav på fodertillverkare och importörer.

Katt äter

Vanliga frågor om kattmat

Hur mycket mat ska min katt ha?

Hur mycket mat din katt behöver beror bland annat på kattens ras, livsstil och kroppsvikt. På förpackningen av din katts foder så står det alltid hur mycket mat som ska utfodras per dag beroende på din katts kroppsvikt. Detta mått brukar stämma bra överens med vad din katt behöver, men måttet har också tagits fram med den generella katten i åtanke. Detta innebär att du också behöver ta med just din katts särskilda behov i beräkningen.

Vanligast är att man fördelar maten på två eller tre utfodringstillfällen och det är viktigt att man inte överskrider mängden hur högljutt katten än protesterar. Om du har en katt som slänger i sig maten kan du köpa en kattmatskål som förhindrar detta genom oftast olika formationer inuti skålen. Det får din katt att ta tid på sig när den äter.

Hur mycket vatten behöver min katt?

Alla katter behöver ha tillgång till färskt vatten dygnet runt, det bästa är att placera vattenskålar på flera ställen för att säkra att din katt dricker så mycket vatten som den behöver. Om katten blir uttorkad kan det få stora konsekvenser för din katts välmående och det är därför mycket viktigt att se till att din katt dricker som den ska. Placera vattenskålar på ett annat ställa än där katten får sin mat.

Hur länge kan kattmat stå framme?

Blötfoder bör inte stå framme längre än någon timme, det kommer sakta bli uttorkat och till slut bli oaptitligt för din katt. Torrfoder kan däremot stå ute mycket längre, men det är viktigt att ha i åtanke att även torrfoder tappar sin fräschhet om det står ute för länge.

Ska jag ge min katt torr- eller blötfoder?

Det finns ingen konsensus kring om det är bäst för en katt att äta torrfoder eller blötfoder. Oftast är detta en smaksak beroende på vad katten föredrar. Om din katt dricker dåligt med vatten är det bättre att ge den blötfoder, då får katten i sig mer vätska genom maten än om den fått torrfoder. Om det annars inte finns några särskilda skäl till att välja det ena eller den andra så är det bäst att testa sig fram och se vad som passar bäst för dig och din katt.

Är det farligt att äta kattmat?

Varken som katt, hund eller människa är det farligt att äta kattmat. Det kan visserligen vara oaptitligt att äta kattmat, men det är varken giftigt eller skadligt. Som med allt annat så kan det vara farligt att äta i stora mängder eller om det finns allergier, men om exempelvis ett barn ätit några kulor av kattens torrfoder är det ingen fara. Katter har behov av att få i sig liknande näringsämnen som vi människor, fast i andra proportioner, och kattfoder är därför ofarligt för människor.

Testvinnare - Bästa Kattmat

 • Applaws adult chicken
 • Kattmat Mjau Kyckling
 • Carnilove Cat Lax
 • Royal Canin FHN Sterilised
 • Royal Canin Hair o Skin Care 10kg
 • Essential The Jaguar
 • Acana Wild Prairie
 • Orijen Cat o Kitten
 • FourFriends Adult Grain Free

Källhänvisning

ResearchGate - Kattens varierande energiintag avseende konsumtion av blöt- eller torrfoder.

CatInfo - Om kattens näringsbehov samt för- och nackdelar gällande konsumtion av blöt- eller torrfoder.

PFMA - Vad kattfoder innehåller och kriterier för vad som är en bra kost eller ett bra foder.

PFMA - Information om de vanligaste och essentiella ingredienserna i kattfoder.

PFMA - Information om kattfoders varumärkning och innehållsförteckning.

Jordbruksverket - Om vad producenter/marknadsförare har rätt att säga om sitt foder.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
125 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-02-26 12:11:26

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu