Bästa Kattmatskål 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Kattmatskålar är ett oumbärligt verktyg för varje kattägare. Det är inte bara en plats där du serverar din katts mat, men det är också ett viktigt verktyg för att uppmuntra sunda ätvanor. Med rätt typ av skål kan kattägare försäkra att deras pälsklädda vänner får den rätta mängden mat, vid rätt tidpunkt och på ett sådant sätt att det stöder deras naturliga ätbeteenden. Dessutom kan kattmatskålar bidra till att förhindra matspill och stök, vilket gör rengöringen mycket enklare.

Behovet av kattmatskålar uppstår så snart du välkomnar en katt in i ditt hem. Oavsett om du har en kattunge eller en vuxen katt, kommer de att behöva en plats att äta sin mat. Vissa katter kan vara kräsna med var de äter, och kan föredra en skål som är grund och bred, så att deras morrhår inte stöter emot skålens kanter. Andra katter kan behöva en långsam-matskål för att förhindra att de äter för fort. Kattmatskålar kommer i olika former, storlekar och material, och varje katt har sina egna unika preferenser.

I vårt omfattande test av olika kattmatskålar har vi utsett Selected by ZOO Matskål Solid till det bästa valet. Denna produkt utmärker sig med sin slitstarka konstruktion, stilrena design och smarta funktioner. Den imponerar både katter och deras ägare med sin enkelhet och effektivitet. Men mer om detta kommer vi att titta närmare på i vår genomgång av de bästa kattmatskålarna.

Innehållsförteckning

Så gjorde vi testet

Vi på Husdjursrevyn har genomfört en omfattande undersökning av Kattmatskålar för att hitta det allra bästa för ditt älskade husdjur. Med fokus på kvalitet, hållbarhet, design och användarvänlighet, har vi noggrant utvärderat varje skål med hjälp av flera viktiga kriterier. Vi har samlat feedback från kattägare, utfört praktiska tester och granskat produktinformation för att ge en djupgående analys av varje produkt. Vårt test och utvärderingssätt är enligt följande:

 • Kvalitet: Hur hög kvalitet är materialet i skålen? Är den hållbar och tålig nog att stå emot kattens klösande?
 • Design: Är skålens design attraktiv och lockande för katten? Fokuserar den på kattens komfort och gör det lättare för dem att äta?
 • Storlek och vikt: Är skålens storlek och vikt lämpliga för både unga och äldre katter? Är den stabil nog att inte välta när katten äter?
 • Lätt att rengöra: Är skålen lätt att rengöra? Kan den diskas i diskmaskin eller måste den tvättas för hand?
 • Värde för pengarna: Är skålen prisvärd? Ger den god valuta för pengarna med tanke på dess kvalitet och hållbarhet?

Vår omfattande test och utvärderingsprocess säkerställer att vi endast rekommenderar de kattmatskålar som vi tror kommer att ge ditt husdjur den bästa matupplevelsen. Genom att använda denna guide kan du vara säker på att du gör ett informerat val när det gäller ditt husdjurs matbehållare.

Topplista: Bästa Kattmatskål

1. Bäst i test: Selected by ZOO Matskål Solid

Selected by ZOO Matskål Solid Grå
Selected by ZOO Matskål Solid Grå
Bäst i test
Hållbarhet 9.7
Läckagesäkerhet 9.5
Lätt att rengöra 9.9
Totalt 9.7
Bästa pris
99 kr

Selected by ZOO Matskål Solid är en utmärkt mat- eller vattenskål för ditt husdjur, oavsett om det är en katt, hund eller smådjur. Kvaliteten på skålen är imponerande med dess hållbara non-toxic melaminram och rostfria stålskål, vilket ger både hållbarhet och säkerhet för ditt husdjur. Den löstagbara rostfria stålskålen gör den verkligen lätt att rengöra, vilket är en viktig faktor för alla husdjursägare. Dessutom håller skålens antihalktassar den stabil och minskar risken för spill när ditt husdjur äter, vilket också bidrar till dess överlägsna design.

I fråga om design, så är Selected by ZOO Matskål Solid verkligen stilren och neutral, vilket gör att den passar in i alla möjliga inredningsstilar. Dessutom kommer dess grå färg att vara attraktiv för ditt husdjur och hjälpa till att locka dem till maten eller vattnet inuti. Skålen finns i tre olika storlekar, vilket innebär att du lätt kan hitta den perfekta passformen för ditt husdjur, oavsett om det är litet eller stort.

Till sist, med tanke på priset på 84 kr, så ger Selected by ZOO Matskål Solid utmärkt valuta för pengarna. Med tanke på dess höga kvalitet, användarvänlighet och stilrena design, så är det ett mycket prisvärt alternativ för alla som söker en pålitlig och hållbar matskål för deras husdjur. Vårt betyg på 4,7 av 5 visar tydligt att vi verkligen rekommenderar denna produkt.

Fördelar

 • Non-toxic melaminram och rostfria stålskål.
 • Lätt att rengöra med löstagbar skål.
 • Stabil design med antihalktassar.
 • Neutral och stilren design.
 • Finns i tre olika storlekar.

Nackdelar

 • Kan upplevas som lite dyr.
 • Ingen speciell design för katter eller hundar.

2. Bästa ikoniska: Moomin For Pets Matskål

Moomin For Pets Matskål
Moomin For Pets Matskål
Hållbarhet 9.6
Läckagesäkerhet 9.5
Lätt att rengöra 9.4
Totalt 9.5
Bästa pris
139 kr

Moomin For Pets Matskål får ett högt betyg av 4,5/5 i vårt test, mycket tack vare dess unika design och höga kvalitet. Med sitt charmiga Mumin-tema är denna kattmatskål inte bara funktionell, utan också en vacker inredningsdetalj. Skålen är tillverkad av hållbart melamin på utsidan och rostfritt stål på insidan, vilket innebär att den inte bara är robust utan också mycket tålig mot kattens klösande. Dessutom kan den rostfria delen tas ut för enkel rengöring, vilket är en stor fördel för upptagna husdjursägare.

När det gäller storlek och vikt är Moomin-skålen tillgänglig i flera storlekar för att passa både unga och äldre katter. Dess stabila design innebär att den inte lätt välter över när katten äter, vilket gör den säker att använda. Dessutom är skålen diskmaskinssäker, vilket ytterligare underlättar rengöringsprocessen.

Med ett pris på 139 kr kan Moomin For Pets Matskål tyckas vara lite dyrare än vissa andra alternativ, men vi anser att den erbjuder utmärkt valuta för pengarna. Dess höga kvalitet, exceptionella design och användarvänlighet gör den till en investering som kommer att hålla i många år framöver. Denna skål kommer inte bara att tillfredsställa din katts matbehov, men också glädja alla Mumin-älskande kattägare!

Fördelar

 • Hög kvalitet och robust design
 • Unik och charmig Mumin-design
 • Rostfritt stål på insidan
 • Uttagbart inre för enkel rengöring
 • Diskmaskinssäker

Nackdelar

 • Förhållandevis dyr jämfört med andra matskålar
 • Kan vara för stor för mindre katter

3. Mest innovativa: Moderna Skybar

Moderna Skybar
Moderna Skybar
Hållbarhet 9.3
Läckagesäkerhet 9.1
Lätt att rengöra 9.5
Totalt 9.3
Bästa pris
399 kr

Moderna Skybar är en kattmatskål som har fått högt betyg av oss på Husdjursrevyn med ett totalt betyg på 4,3 av 5 poäng. Denna skål skiljer sig från mängden med sin upphöjda design, vilket ger katter en bekvämare ätställning och bidrar till bättre matsmältning. Dess robusta design och rostfria stålskålar gör den både hållbar och lätt att rengöra, vilket ökar användarvänligheten och livslängden på produkten. Dessutom är underredet belagt med ett antislip-material för att förhindra att skålen glider runt under matning, vilket bidrar till dess totala stabilitet.

Skålen finns i två olika storlekar, vilket gör det möjligt för kattägare att välja den mest lämpliga storleken för sina husdjur, oavsett om de är unga eller äldre, små eller stora katter. Trots att vissa användare har rapporterat att skålarna kan vara lite för djupa för vissa katter, verkar majoriteten av kattägare vara nöjda med denna produkt. De menar att deras katter inte längre spillde mat runt skålen och de uppskattade att ha mat- och vattenskålarna på samma ställe.

I termer av prisvärdhet och värde för pengarna, kostar Moderna Skybar 399 kr, vilket kan verka dyrt jämfört med andra kattmatskålar på marknaden. Men med tanke på dess kvalitet, hållbarhet och unika design, anser vi att denna produkt definitivt ger valuta för pengarna. Sammantaget är Moderna Skybar en utmärkt investering för ditt husdjur, och vi rekommenderar den starkt för alla kattägare.

Fördelar

 • Bekväm ätställning för katter.
 • Hållbar och lätt att rengöra.
 • Tack vare antislip-underredet är den stabil.
 • Finns i två olika storlekar.
 • Katter spillde inte mat runt skålen.

Nackdelar

 • Skålarna kan vara för djupa för vissa katter.
 • Dyr jämfört med andra kattmatskålar.

4. Bästa premiumvalet: Selected by ZOO Kattmatskål Bamboo

Selected by ZOO Kattmatskål Bamboo Vit S/M, 290ml, 18x18x4cm
Selected by ZOO Kattmatskål Bamboo Vit S/M, 290ml, 18x18x4cm
Hållbarhet 9.3
Läckagesäkerhet 9.5
Lätt att rengöra 8.8
Totalt 9.2
Bästa pris
199 kr

Selected by ZOO Kattmatskål Bamboo är en elegant och lyxig kattmatskål med en unik kombination av melamin och bambu. Både delikat och robust, denna skål är perfekt för att servera både torrfoder och våtfoder till ditt husdjur, samt fungerar utmärkt som vattenskål. Skålen har en tilltalande vit färg med neutrala bambuinslag, vilket gör den lätta att matcha med din befintliga inredning. Dess storlek på 18x18x4cm och kapacitet på 290ml gör den lämplig för både unga och äldre katter. Vi ger denna skål ett betyg av 4,2/5 baserat på dess högkvalitativa konstruktion och stiliga design.

En nackdel med denna produkt är dock att den inte tål diskmaskin, vilket innebär att den måste tvättas för hand. Detta kan vara besvärligt för vissa kattägare som föredrar att använda diskmaskin för att rengöra sina kattmatskålar. Dock är skålen lätt att rengöra för hand tack vare sin släta yta, vilket gör den relativt bekväm att underhålla.

För ett pris av 169 kr, är denna skål en aningen dyrare investering jämfört med andra skålar på marknaden. Men med tanke på dess högkvalitativa material och sofistikerade design, anser vi att det ger god valuta för pengarna. Sammantaget, om du söker en hållbar och elegant kattmatskål som kommer att hålla under en längre tid, är Selected by ZOO Kattmatskål Bamboo ett utmärkt val.

Fördelar

 • Högkvalitativ konstruktion
 • Elegant och unik design
 • Lämplig för både unga och äldre katter
 • Lätt att matcha med befintlig inredning
 • Lätt att rengöra för hand

Nackdelar

 • Inte diskmaskinssäker
 • Något dyrare jämfört med andra skålar

5. Bästa anti-kväv: Little&Bigger Slow Feed Matskål till Katt

Little&Bigger Slow Feed Matskål till Katt 15 cm
Little&Bigger Slow Feed Matskål till Katt 15 cm
Hållbarhet 9.1
Läckagesäkerhet 8.8
Lätt att rengöra 9.1
Totalt 9
Bästa pris
79.9 kr

Little&Bigger Slow Feed Matskål till Katt får betyget 4,0/5 i vårt test, vilket indikerar att den är en mycket god produkt i sitt segment. Skålen uppfyller många av de viktiga kriterier vi tittar på. Skålen är av god kvalitet med tanke på dess prisnivå. Materialet är mjuk silikon, vilket gör att den inte är lika tålig som hårdare material men tillräckligt hållbar för dagligt bruk. Den kan lätt diskas i maskin vilket gör den lätt att rengöra. Dock bör man notera att den inte tål mikrovågsugn.

När det gäller design och användarvänlighet sticker denna skål ut. Den har en attraktiv design som lockar katter till att äta långsamt tack vare sitt unika mönster. Detta gör att skålen även fungerar som en aktiveringsleksak för katter, vilket bidrar till deras övergripande välbefinnande. Storleken är tillräcklig för både unga och äldre katter, och dess lätta vikt gör att den kan flyttas runt enkelt.

Med tanke på priset på 79,9 kr, anser vi att denna skål erbjuder bra värde för pengarna. Trots några kundrecensioner som pekar på potentiella nackdelar, såsom skålen som glider runt och mjuk silikon som kan tuggas sönder av aggressiva ätare, överväger fördelarna definitivt. För rätt katt, är detta en utmärkt produkt som kan bidra till en hälsosammare och mer stimulerande matupplevelse.

Fördelar

 • God kvalitet för priset
 • Tål maskindisk
 • Attraktiv design som främjar långsam matning
 • Fungarar även som en aktiveringsleksak
 • Lätt och flyttbar

Nackdelar

 • Ej tålig mot mikrovågsugn
 • Kan glida runt vid användning

6. Mest unika: Trixie Bowl Flat & Wide Cat Ceramic

Trixie Bowl Flat & Wide Cat Ceramic Gray 600 ml
Trixie Bowl Flat & Wide Cat Ceramic Gray 600 ml
Hållbarhet 8.8
Läckagesäkerhet 9
Lätt att rengöra 8.9
Totalt 8.9
Bästa pris
169 kr

Trixie Bowl Flat & Wide Cat Ceramic får en rating på 3,9 av 5 från oss på Husdjursrevyn. Denna kattmatskål imponerar genom sin grund design och låga kanter, vilket är särskilt fördelaktigt för katter med korta nosar eller de som är känsliga för att morrhåren tar i skålkanterna. Tillverkad i keramik, håller skålen en god kvalitet och är lätt att rengöra, vilket uppskattas av många kattägare. Priset på 149 kr är rimligt och ger ett bra värde med tanke på produktens hållbarhet och design.

Skålen har en attraktiv grå färg med ett sött motiv av en promenerande katt på insidan, vilket ger den ett unikt och charmigt utseende. Den har också en kapacitet på 600 ml, vilket gör den lämplig för både mat och vatten. Skålen väger 785 gram, vilket gör den stabil nog att inte välta när katten äter.

Även om Trixie Bowl Flat & Wide Cat Ceramic inte toppar vår lista, är det fortfarande en stark konkurrent på marknaden för kattmatskålar. Den kombinerar kvalitet, användarvänlighet och estetik på ett effektivt sätt. Vi skulle rekommendera denna produkt till alla kattägare som söker en prisvärd, hållbar och snygg lösning för deras husdjurs matbehov.

Fördelar

 • Grund design med låga kanter
 • Lätt att rengöra
 • Stabil och hållbar
 • Attraktiv och unik design
 • Rimligt pris

Nackdelar

 • Inte topprankad i testet
 • Kapaciteten kan vara otillräcklig för stora katter

7. Bästa höjda: Trixie Bowl Cat Elevated Ceramic

Trixie Bowl Cat Elevated Ceramic 150ml Mix Färg
Trixie Bowl Cat Elevated Ceramic 150ml Mix Färg
Hållbarhet 8.9
Läckagesäkerhet 9.1
Lätt att rengöra 8.4
Totalt 8.8
Bästa pris
109 kr

Trixie Bowl Cat Elevated Ceramic är en unik och nyskapande produkt som erbjuder många fördelar för ditt husdjur. Den är tillverkad av högkvalitativ keramik, vilket gör den robust och hållbar. Detta bidrar till att skålen kan motstå de vanligaste typerna av slitage, inklusive kattens klösande. Skålen är också upphöjd, vilket kan vara fördelaktigt för katter eftersom de förmodligen kommer att finna det mer bekvämt att äta ur den. Dessutom kan keramiken hållas ren mycket lätt, vilket gör det till en hygienisk matningslösning.

Designen på skålen är också anmärkningsvärd. Formen av ett katthuvud är både söt och lockande för din katt, vilket kan bidra till att göra måltiderna roligare. Storleken och vikten på 150 ml och 372 gram respektive gör den stabil nog att inte välta när katten äter. Emellertid kan detta vara mindre lämpligt för mycket unga eller små katter eftersom skålen kan vara för stor för dem att hantera bekvämt.

När det gäller pris, kostar Trixie Bowl Cat Elevated Ceramic 99 kr, vilket vi anser ger bra valuta för pengarna med tanke på dess kvalitet och hållbarhet. Sammantaget ger vi Trixie Bowl Cat Elevated Ceramic ett betyg på 3,8 av 5 baserat på våra testkriterier. Denna ergonomiskt utformade kattskål är ett bra och överkomligt val för de flesta katter och deras ägare. Dock kan storleken och tyngden vara en utmaning för mindre katter.

Fördelar

 • Robust och hållbar tack vare keramiken.
 • Upphöjd för kattens bekvämlighet.
 • Lätt att hålla ren.
 • Lockande design för katten.
 • Stabil och svår att välta.

Nackdelar

 • Kan vara för stor för unga/små katter.
 • Kan vara för tung för mindre katter.

Att hitta de bästa kattmatskålarna

Att hitta den bästa kattmatskålen kan verka som en enkel uppgift, men det finns flera faktorer att tänka på. Fokus bör inte bara läggas på skålens estetik, utan även på kattens beteende och hälsa. Här är några av de viktigaste kriterierna att överväga när du söker efter den perfekta kattmatskålen.

Skålens storlek

Skålens storlek är av stor betydelse. Katter har känsliga morrhår och kan bli obekväma om de måste pressa dem mot skålkanten för att äta. En skål som är för djup kan göra det svårt för katten att nå maten, medan en för bred skål kan leda till att maten sprids ut för mycket. Idealstorleken på en kattmatskål bör vara tillräckligt stor för att rymma en dags portion av mat, men tillräckligt liten för att inte ta upp för mycket utrymme.

Material

Materialet i skålen spelar också en stor roll i kattens hälsa. Plastskålar kan repas lätt och bli en grogrund för bakterier. Dessutom kan vissa katter vara allergiska mot plast. Rostfritt stål och keramik är bättre alternativ eftersom de är hygieniska och lätta att rengöra. Men de kan också vara tyngre, vilket kan vara en fördel för katter som gillar att putta runt sin skål.

Design

Designen på skålen kan påverka hur din katt äter. En skål med en lätt lutning kan underlätta för katten att nå maten utan att behöva böja nacken för mycket. Dessutom kan skålar med en gummibotten vara fördelaktiga för att förhindra att skålen glider runt under måltiden.

Uppfyller kattens behov

Varje katt har sina egna unika behov och preferenser när det gäller matning. Till exempel kan vissa katter tugga maten aggressivt, vilket gör att en skål med högre kanter kan vara fördelaktig för att förhindra spill. Andra katter kanske äter för snabbt, vilket kan leda till matsmältningsproblem. För dessa katter kan en långsam-matskål vara ett bra alternativ.

Lätt att rengöra

En bra kattmatskål bör vara lätt att rengöra. Skålar som är svåra att rengöra kan samla på sig bakterier och mögel, vilket kan leda till hälsoproblem för din katt. Rostfritt stål och keramik är vanligtvis de bästa materialen när det gäller rengöring eftersom de inte absorberar lukter och smaker som plast gör.

Hållbart och robust

En kvalitetsskål bör vara hållbar och robust. Det bör kunna motstå normalt slitage, och inte lätt spricka eller brytas. Rostfritt stål och keramik är vanligtvis mycket hållbara material. Dessutom kan en skål med en gummibas hjälpa till att förhindra att skålen tippas över av din katt.

Användarrecensioner

Slutligen, glöm inte att kolla på användarrecensioner. Dessa kan ge dig en bra uppfattning om hur skålen presterar i det verkliga livet. Tänk dock på att varje katt är unik, och vad som fungerar bra för en katt kanske inte fungerar lika bra för en annan.

Prisvärdhet

Priset på en kattmatskål kan variera kraftigt beroende på material, design och varumärke. Medan det kan vara frestande att gå för den billigaste skålen, kom ihåg att du ofta får vad du betalar för. En billig skål kan behöva bytas ut oftare, vilket kan bli dyrare i längden. Å andra sidan behöver inte den dyraste skålen nödvändigtvis vara den bästa. Det är viktigt att hitta en balans mellan pris och kvalitet.

Fördelar med Kattmatskålar

Kattmatskålar bidrar inte bara till ordning och reda vid matdags, de kan även gynna kattens hälsa och välmående på flera sätt. Nedan följer några av de största fördelarna med att investera i en bra kattmatskål:

 • Uppmuntrar till sunda ätvanor: En väl utformad kattmatskål kan hjälpa till att uppmuntra sunda ätvanor. Till exempel kan långsam-matskålar hjälpa katter som äter för snabbt att sakta ner sin äthastighet, vilket kan minska risken för magproblem som uppblåsthet och kräkningar. Skålar med höga kanter kan hjälpa till att hålla maten inom skålen och minimera spill, vilket gör måltiderna mindre röriga och mer behagliga för både dig och din katt.
 • Bevarar kattens morrhår: Katter har mycket känsliga morrhår, och det kan vara obekvämt för dem att äta ur djupa skålar där morrhåren ständigt nuddar mot kanterna. Genom att välja en skål som är bred och grund nog för att skydda kattens morrhår, kan du se till att din katt får en mer behaglig upplevelse vid matdags.
 • Hygieniskt: Till skillnad från pappers- eller plasttallrikar är kattmatskålar hygieniska och lätta att rengöra. De flesta kattmatskålar är tillverkade av material som rostfritt stål eller keramik, vilka inte absorberar lukter och smaker och är lätta att rengöra. Detta hjälper till att hålla skålarna rena och fräscha, vilket bidrar till din katts övergripande hälsa.
 • Hållbara: Kattmatskålar är tänkta att vara hållbara och tåla normalt slitage. De flesta skålar är tillverkade av material som rostfritt stål eller keramik, vilka är robusta och hållbara. Det betyder att du inte behöver oroa dig för att skålen spricker eller går sönder, vilket kan hända med engångsskålar eller skålar av lägre kvalitet.
 • Bekvämlighet: Slutligen erbjuder kattmatskålar bekvämlighet. De är lätta att fylla och rengöra, och de kan placeras var som helst i hemmet. Om du har flera katter kan du enkelt ha flera skålar, vilket gör det lättare att övervaka hur mycket varje katt äter. Dessutom kan vissa skålar användas både för torrfoder och våtfoder, vilket ger extra bekvämlighet.

Nackdelar med Kattmatskålar

Trots de många fördelarna med kattmatskålar finns det också några nackdelar som kattägare behöver vara medvetna om. Följande är några av de mest framstående nackdelarna med att använda kattmatskålar:

 • Kan förstärka territoriella beteenden: Om du har mer än en katt kan användningen av kattmatskålar potentiellt förstärka territoriella beteenden, särskilt om skålarna placeras för nära varandra. Detta kan leda till konflikter mellan katterna, vilket kan resultera i spänningar och stress inom hushållet. För att undvika detta bör du alltid se till att ge varje katt sitt eget utrymme vid matdags.
 • Skålar av dålig kvalitet kan skada kattens hälsa: Skålar av dålig kvalitet, särskilt de gjorda av plast, kan repas lätt och skapa grogrunder för bakterier, vilket kan påverka din katts hälsa negativt. Dessutom kan vissa katter vara allergiska mot plast, vilket kan leda till hudirritation och andra hälsoproblem. Därför är det viktigt att investera i en skål av hög kvalitet som är säker för din katt att använda.
 • Kan bli smutsiga snabbt: Kattmatskålar kan bli smutsiga snabbt, särskilt om du serverar våtfoder. Detta innebär att de måste rengöras regelbundet, vilket kan vara tidskrävande. Dessutom kan kvarvarande matpartiklar i skålen locka insekter och små skadedjur, vilket kan leda till ytterligare problem. Därför är det viktigt att alltid rengöra kattmatskålar noggrant efter varje måltid.
cat eats food from bowl table beautiful british gray cat1

Hur man använder en Kattmatskål

Trots att det verkar självklart kan det vara viktigt att se över hur man bäst använder en kattmatskål för att främja hälsosamma matvanor och undvika oönskade beteenden. Här följer några tips för att få ut det mesta av din katts matskålar:

Placering av skålen

Placeringen av kattmatskålen är viktig. Katter föredrar att äta på en lugn och trygg plats där de inte blir störda. En bra tumregel är att placera skålen borta från högtrafikerade områden och långt borta från kattens toalett. Dessutom gillar katter inte att äta och dricka på samma plats, så det är bäst att hålla matskålen och vattenskålen åtskilda.

Regelbunden rengöring

Kattmatskålar bör rengöras regelbundet för att förhindra bakterietillväxt och hålla maten fräsch. Skålar som används för våtfoder bör rengöras dagligen, medan skålar som används för torrfoder kan rengöras mindre ofta. Rostfria stål- eller keramikskålar är vanligtvis maskindiskbara, vilket underlättar rengöringen.

Rätt storlek

Se till att skålen är tillräckligt stor för din katt, men inte så stor att den tar upp för mycket utrymme. Katten ska kunna äta ur skålen utan att morrhåren rör vid skålkanterna, då detta kan vara obekvämt för katten. Om du har en stor katt eller en katt som äter mycket kan du behöva en större skål.

Undvik plastskålar

Även om plastskålar kan vara frestande på grund av deras låga kostnad, är de generellt inte det bästa valet för din katt. Plast kan repas och bli grogrund för bakterier, och vissa katter kan till och med vara allergiska mot plast. Skålar av rostfritt stål eller keramik är ett bättre alternativ.

Överväg särskilda behov

Tänk på din katts specifika behov när du väljer en matskål. Om din katt äter för snabbt kan en långsam-matskål vara ett bra alternativ. Om din katt har problem med matspill kan en skål med höga kanter vara till hjälp. Oavsett vilken typ av skål du väljer är det viktigt att den uppfyller din katts unika behov.

Vanliga frågor om Kattmatskål

Hur ofta bör jag rengöra min katts matskål?

Det rekommenderas att du rengör din katts matskål dagligen, särskilt om du serverar våtfoder. Kvarvarande matpartiklar kan snabbt bli en grogrund för bakterier, vilket kan leda till sjukdom hos din katt. Om du bara serverar torrfoder kan du kanske komma undan med att rengöra skålen varje annan dag, men det är fortfarande bäst att göra det dagligen för att säkerställa att skålen är så ren som möjligt.

Vilket material är bäst för kattmatskålar?

Rostfritt stål och keramik är de mest rekommenderade materialen för kattmatskålar. Båda dessa material är icke-porösa, vilket innebär att de inte absorberar lukter eller smaker. De är också mycket slitstarka och lätta att rengöra. Plast rekommenderas generellt inte eftersom det kan repas lätt och bli en grogrund för bakterier.

Ska jag ha separata skålar för mat och vatten?

Ja, det är bäst att ha separata skålar för mat och vatten. Detta beror på att katter vanligtvis inte gillar att ha sin mat och vatten tillsammans. Dessutom kan matpartiklar som flyter in i vattenskålen göra vattnet mindre attraktivt att dricka, vilket kan leda till att din katt inte dricker tillräckligt.

Var ska jag placera min katts matskål?

Katter föredrar att äta på en lugn och trygg plats. Därför bör du placera kattens matskål på en plats där den inte kommer att bli störd. Det är också viktigt att placera matskålen borta från kattens toalett, eftersom katter inte gillar att äta nära där de gör sina behov.

Varför föredrar min katt att äta från golvet snarare än från skålen?

Din katt kan föredra att äta från golvet istället för från skålen av flera anledningar. En möjlighet är att skålen är för djup, vilket gör att din katts morrhår stöter emot skålkanterna när den äter. Detta kan vara obekvämt för din katt och leda till att den hellre äter från golvet. Att byta till en grundare skål kan hjälpa till att lösa detta problem.

Är det okej att använda plastmatskålar för katter?

Även om plastskålar är billiga och lättillgängliga, rekommenderas de generellt inte för katter. Plast kan repas lätt och bli en grogrund för bakterier. Dessutom kan vissa katter vara allergiska mot plast, vilket kan leda till hudirritation. Skålar av rostfritt stål eller keramik är ett bättre alternativ.

Kan jag använda en hundskål för min katt?

Även om det kan vara frestande att använda en hundskål för din katt, särskilt om du har både katter och hundar i ditt hem, är det vanligtvis inte en bra idé. Katters morrhår är mycket känsliga, och hundskålar är ofta för djupa för katter att äta ur bekvämt. Dessutom kan storleken och formen på hundskålar göra det svårt för katter att äta ur dem effektivt.

Vad är en långsam-matskål och behöver min katt det?

En långsam-matskål är en speciell typ av skål som är utformad för att sakta ner äthastigheten hos katter (och hundar) som tenderar att äta för snabbt. Dessa skålar har ofta inre hinder eller labyrinter som tvingar din katt att äta långsammare, vilket kan minska risken för matsmältningsproblem som kräkningar och uppblåsthet. Om din katt äter för snabbt kan en långsam-matskål vara ett bra alternativ.

Testvinnare - Bästa Kattmatskål

 • Selected by ZOO Matskål Solid
 • Moomin For Pets Matskål
 • Moderna Skybar
 • Selected by ZOO Kattmatskål Bamboo
 • Little&Bigger Slow Feed Matskål till Katt
 • Trixie Bowl Flat & Wide Cat Ceramic
 • Trixie Bowl Cat Elevated Ceramic
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
45 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu