Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Test av de bästa kattmatskålarna 2023

Senast uppdaterad: 2 februari 2023

Katter behöver flera mål mat om dagen och oavsett om man ger dem torrfoder, våtfoder eller rawfood så behöver man bra matskålar. Skålen bör vara enkel för katten att använda, lätt att rengöra och gärna lite snygg! Det finns många fina designer av kattmatskålar som kan utgöra en rolig detalj i hemmet. En skål med strass, en fiskformad matskål eller en kul design med olika mönster får kattens matplats att inte bara vara praktiskt utan dessutom trevlig!

 

 

Innehållsförteckning

Såhär valde vi ut kattmatskålarna

Kattmatskålar kommer i olika färger, storlekar, material och vilken typ man föredrar beror på en rad olika faktorer. Vad vi har fokuserat på primärt i vårt test är kattmatskålens material: 

 • Plast - Den vanligaste och billigaste kattmatskålen består av plast. Fördelen är som sagt priset, men fett fastnar lättare på plastytor och skålen kommer att slitas ut med tiden. 
 • Metall - Ett annat vanligt material är metall. En skål av metall är lättare att rengöra och kommer inte att slitas ut alls på samma sätt. En kattmatskål av metall är något dyrare, men kommer nästan att hålla för alltid. 
 • Keramik - Keramikskålar är generellt de dyraste, men håller bra, är lätta att rengöra och stannar på sin plats tack vare sin tyngd. Kattskålar av keramik anses vara de mest stilrena. 

Utöver kattmatskålens material handlar det mest om vilken skål som faktiskt faller en i smaken. Vårt test handlar mest om det praktiska, så får ni avgöra det estetiska!

Kissankuppi Petrageous Frisky Cat Musta
Kissankuppi Petrageous Frisky Cat Musta
Bäst i test

1. Kissankuppi Petrageous Frisky Cat Musta

9,8/10
Antal skålar
1 st
Form
Oval
Material
Keramik
Till butik
89.9 kr
Läs mer

En supermysig kattmatskål formad som ett kattansikte med öron. Kvaliteten känns robust och bra och keramikmaterialet lägger till en viss tyngd i produkten så att den inte flyttas runt lätt. Går däremot lätt sönder om man skulle råka tappa den i golvet så detta bör såklart undvikas men i övrigt, sett till pris och kvalitet får kattskålen höga betyg från oss.

Läs mer
Little&Bigger Melamine Skål med Öron
Little&Bigger Melamine Skål med Öron

2. Little&Bigger Melamine Skål med Öron

9,7/10
Antal skålar
1 st
Form
Kattformad
Material
Hårdplast
Till butik
79.9 kr
Läs mer

Ännu en kattmatskål som har formats efter användaren, dvs kissemissen. Söta kattöron gör att den ser fin ut på plats i hemmet och de katter vi provat med verkar ha uppskattat den då de äter utan problem. Non-slip-material under skålen gör att den inte glider, dessutom går det att köra in skålen i diskmaskinen om det skulle behövas. Fin skål som vi rekommenderar köp av.

Läs mer
Kattmatskål Mimi
Kattmatskål Mimi

3. Kattmatskål Mimi

9,6/10
Antal skålar
1 st
Form
Rund
Material
Keramik
Till butik
59 kr
Läs mer

Här lyckades vi snabbt hitta en skål med många bra egenskaper! Kattmatskålen kan beställas i tre olika färger, samtidigt som den inte är speciellt dyr men ändå är en keramikskål. Sett till alla attribut får man mest med denna skål som mäter 12 cm i diameter, och passar som både mat- och vattenskål. Tack vare tyngden står den stabilt där den placeras utan att glida runt när katten ska äta det sista av kattmaten.

Läs mer
Trixie Keramikskål för katt
Trixie Keramikskål för katt

4. Trixie Keramikskål för katt

9,5/10
Antal skålar
1 st
Form
Rund
Material
Keramik
Till butik
89 kr
Läs mer

Det här är en tyngre keramikskål som höjts upp en bit för att göra mattillfällena mer ergonomiskt utformade för din katt. De söta tassavtrycken på skålen lyfter upp utseendet där du även kan välja mellan två färger, vit eller berry. Har du en äldre katt eller om din katt problem med nacken kan vi rekommendera denna kattmatskål.

Läs mer
Little&Bigger Matskål Cylinder Double Diner Svart
Little&Bigger Matskål Cylinder Double Diner Svart

5. Little&Bigger Matskål Cylinder Double Diner Svart

9,4/10
Antal skålar
2 st
Form
Rund
Material
Metall
Till butik
129 kr
Läs mer

Hållbara metallskålar i ett stabilt ställ av plast. Skålarna är enkla att ta ur och rengöra, tål givetvis maskindisk. Stället gör att skålarna står bra och inte glider omkring eller skramlar. Tänk på att katter ibland vill dricka och äta på olika platser. Det är förmodligen urgamla vanor från en tid då katter levde främst i naturen. Mat som legat i vatten ruttnar snabbt och vattnet kan bli förorenat. Så om din katt dricker dåligt så kan du behöva ställa en separat matskål på annat håll. Annars är det här en suverän lösning, enkel och billig och lätt att underhålla.

Läs mer

 

cat eats food from bowl table beautiful british gray cat1

Köpguide till de bästa kattmatskålarna

Katter behöver flera mål mat om dagen och oavsett om man ger dem torrfoder, vårfoder eller rawfood så behöver man bra matskålar. Skålen bör vara enkel för katten att använda, lätt att rengöra och gärna lite snygg, och det finns massor av olika varianter på marknaden. Det finns mycket fina designer av kattmatskålar som kan utgöra en rolig detalj i hemmet. En skål med strass, en fiskformad matskål eller en kul design med olika mönster får kattens matplats att inte bara vara praktiskt utan dessutom snygg!

Eftersom katter är säregna och lätt excentriska varelser så ligger det en hel del strategi i hur man ska placera matskålarna i hemmet. En annan avgörande faktor vid val av kattmatskål är om man har en extremt matglad misse eller om den är likgiltig inför ätande. Det är relativt vanligt att katter inte hanterar att ha fri tillgång till mat. De äter helt enkelt för mycket och går upp i vikt. Precis som hos människor som medför övervikt flera hälsorisker. För att motarbeta detta bör du mäta upp alla portioner och hålla regelbunden koll på kattens vikt. Du kan också köpa en foderautomat som automatiskt portionerar ut en förvald mängd mat under dagen.

Vilket material ska matskålen vara i?

Kattmatskålar kommer i olika färger, storlekar och material och vilken typ man föredrar beror på en rad olika faktorer. Här följer några exempel på typiska material som kattmatskålar är tillverkade av och vilka för- och nackdelar de har.

 • Plast - Hård plast som man kan tvätta för hand eller i tvättmaskin är det allra vanligaste materialet vid tillverkning av matskålar. Nackdelen är att man måste vara extra noga med att få bort alla fettlager varje gång och att plast inte är ett miljövänligt material. Platsmatskålar är i regel väldigt billiga.
 • Metall - Ett annat mycket vanligt material är metall. Materialet är mycket lätt att rengöra och tål de mesta. En matskål i metall håller i många, många år. Det enda du behöver göra är att diska den regelbundet. Två rostfria matskålar, en för foder och en för vatten är det enklaste och mest prisvärda alternativet. Nackdelen är att de är väldigt lätta och att katten kan knuffa runt på den, därför har många metallskålar en ställning som de står i.
 • Keramik - Tunga skålar av keramik är både lätta att rengöra och riktigt snygga, och dess vikt gör det lättare att hålla dem på plats. Se dock upp med att inte skaffa för djupa skålar då katter inte gillar att komma åt med sina morrhår när de äter och med tiden kan den glatta ytan bli skrovlig och svår att rengöra. Priset på keramikskålar varierar rejält men är generellt något högre än andra alternativ.

Foderautomat

En foderautomat kan du använda om du inte har möjlighet eller vill underlätta att regelbundet mata din katt. Du ställer helt enkelt in portionsstorlek och hur många gånger katten ska ha mat och så sköter automaten resten. Det finns många olika varianter på marknaden idag och funktion och pris kan variera mycket. Läs mer om de bästa foderautomater för katter här.

Ställningar

Vissa katter tycker inte om att stå med huvudet hängande nedåt när de äter och då kan man skaffa en liten, lätt lutande ställning som katten kan äta stående rakt framifrån. Katter är mycket renliga djur, de dricker inte gärna nära sin mat och de äter helst inte direkt från golvet. En ställning är därför ett mer hygieniskt alternativ. Det kan också vara bra att ha en ställning för en gammal eller sjuk katt som har problem att sitta eller böja nacken.

Underlägg

Det är lätt hänt att både foder och vatten hamnar utanför och då kan det vara smidigt med ett underlägg. Det är också vanligt att katten flyttar maten från skålen och lägger den bredvid och särskilt besvärligt blir det om det är våtfoder. Underlägg kostar inte mycket och skyddar golvet från kladd. De gör också matplatsen mer hygienisk för katten då smuts från golvet inte hamnar i maten.

Vanliga frågor om matskålar

Var ska matskålen stå?

De flesta djurägare brukar låta matskålarna stå i köket och det fungerar bra i de allra flesta fallen. Ibland kan det dock lämpa sig att ha skålar på andra ställen i hemmet, till exempel om man har fler än en katt eller en äldre katt som har lite svårt att röra på sig.

När kattdjur befinner sig ute i det vilda brukar de aldrig dricka vatten i närheten av sin mat, och det beteendet kvarstår i många tama katter, varav vattenskålen bör stå en bit ifrån matskålen. Allra bäst är om vattenskålen står i ett helt annat rum eller till och med att ha olika vattenskålar i olika rum.

Hur ofta ska katter äta?

Om katter har fri tillgång till mat så kan de gå och småäta under dagen. Det kan leda till ohälsosam viktuppgång men vissa katter klarar det galant. Om du friutfodrar din katt med torrfoder så bör du regelbundet väga katten för vara säker på att den inte går upp i vikt. En katt som inte hanterar fri tillgång till mat kan matas två gånger om dagen utan några problem. Det samma gäller katter som äter våtfoder, då är det lämpligt att mata katten två gånger om dagen.

Varför krafsar katten runt skålen?

Katter kan liksom hundar ibland gräva eller krafsa runt matskålen. Det beror i regel på att de försöker gräva ner maten och spara den eller skydda den från andra djur. Det är ett urgammal beteende som helt enkelt sitter i sedan katter levde vilda. Om du upplever att det blir ett problem, till exempel om katten klöser runt skålen och skadar inredning eller golv så kan du köpa ett underlägg och lägga under matplatsen. Du kan också ta bort matskålen efter att du har matat katten.

Kan flera katter dela på samma matskål?

Nej, du bör ha flera matplatser åt din katter. Katter lever inte i flock likt hundar eller människor. De lever i social grupper och klarar av det bra så länge det finns tillräckligt många sov- och matplatser. Katter lever inte hierarkiskt så brist på kattlådor, sovplatser eller matskålar kan leda till att dina katter blir stressade och utvecklar negativa beteenden. Se därför till att alltid ha minst en matskål och låda per katt, vattenskålar kan du ha fler av.

Testvinnare - Bästa Kattmatskål

 • Kissankuppi Petrageous Frisky Cat Musta
 • Little&Bigger Melamine Skål med Öron
 • Kattmatskål Mimi
 • Trixie Keramikskål för katt
 • Little&Bigger Matskål Cylinder Double Diner Svart
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
32 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu