Kattmatskål

Katter behöver flera mål mat om dagen och oavsett om man ger dem torrfoder, konserver eller rawfood så behöver man bra matskålar. Skålen bör vara enkel för katten att använda, lätt att rengöra och gärna lite snygg, och det finns massor av olika varianter på marknaden.

Eftersom katter är säregna och lätt excentriska varelser så ligger det en hel del strategi i hur man ska placera matskålarna i hemmet. En annan avgörande faktor vid val av kattmatskål är om man har en extremt matglad misse eller om den är likgiltig inför ätande. Ett vanligt problem hos många katter är att de fullkomligen avskyr när de kan se botten av matskålen och genast kräver mer. Har man en sådan kisse kan det vara en bra idé att skaffa en mindre skål som inte blir tom lika fort.

Olika material

Kattmatskålar kommer i olika färger, storlekar och material och vilken typ man föredrar beror på en rad olika faktorer. Här följer några exempel på typiska material som kattmatskålar är tillverkade av och vilka för- och nackdelar de har.

  • Plast. Hård plast som man kan tvätta för hand eller i tvättmaskin är det allra vanligaste materialet vid tillverkning av matskålar. Nackdelen är att man måste vara extra noga med att få bort alla fettlager varje gång och att plast inte är ett miljövänligt material.
  • Metall. Rostfritt stål är en av de vanligaste metallerna när det kommer till matskålar. Materialet är mycket lätt att rengöra men samtidigt är de här skålarna ofta lite för lätta, vilket resulterar i att katten knuffar runt dem hit och dit.
  • Keramik. Tunga skålar av keramik är både lätta att rengöra och riktigt snygga, och dess vikt gör det lättare att hålla dem på plats. Se dock upp med att inte skaffa för djupa skålar då katter inte gillar att komma åt med sina morrhår när de äter och med tiden kan den glatta ytan bli skrovlig och svår att rengöra.

Automatiska matskålar

Om katten äter torrfoder kan man skaffa en automatisk matskål som ser ut som en blender eller plasthink och som sakta men säkert fyller på skålen allteftersom katten äter. De här skålarna är extremt lätta att använda och man behöver bara fylla på dem lite då och då med kattmat. Katter brukar tycka om att kunna gå och knapra i sig några bitar sporadiskt under dagens lopp. Däremot lämpar sig den här typen av skål inte alls om man har en kisse som är ett litet matvrak! Vissa av de här modellerna kommer med en automatisk vattenskål vid sidan av, men då katter ofta inte gillar att dricka alldeles invid sin mat så kan det vara bättre att servera vattnet en bit ifrån.

Ett exempel på hur en automatisk skål kan fungera.

Matskålar med timer

Har man ett matvrak eller om man ska vara borta under dagen så kan man skaffa en batteridriven matskål med timer som endast öppnas under vissa tider under dygnets lopp. Ett dyrare alternativ men å andra sidan mycket bra om man har katter som helst äter hela tiden och därför inte klarar av en automatisk matskål. Katter brukar ha en bra känsla för tid och kommer snabbt lära sig när det är dags för nästa måltid.

Matskal katt2

Matskålar finns i många olika färger och former.

Snygga designer

Det finns mycket fina designer av kattmatskålar som kan utgöra en rolig detalj i hemmet. En skål med strass, en fiskformad matskål eller en kul design med olika mönster får kattens matplats att inte bara vara praktiskt utan dessutom snygg! Vem säger att husdjuren inte vill bo i ett snofsigt hem?

Ställningar

Vissa katter tycker inte om att stå med huvudet hängande nedåt när de äter och då kan man skaffa en liten, lätt lutande ställning som katten kan äta stående rakt framifrån. Har katten blivit förkyld eller om den är allergisk kan den få rinnande nos, och då tycker den att det är särskilt obehagligt att äta nedåt varav en ställning kommer som en skänk från ovan. Katter äter helst inte på golvet utan föredrar en ställning som möjliggör att katten känner sig trygg lite högre upp.

Om katten kladdar

Kissingar är fina och förnäma men det kan smaskas och kladdas rätt rejält när det är middagsdags. Till många ägarens frustration tycker många katter om att lyfta maten ur skålen och sedan äta den från golvet, och det spelar ingen roll hur mycket man blandar upp den; kissen kommer ändå plocka ut sina bitar. Vill man inte ändra kattens kost till torrfoder så kan man istället skaffa en plastmatta som skålen kan stå på och som är lätt att skölja av och torka efter varje måltid. Ett annat alternativ är att skaffa kissmattor för valpar som man kan lägga på golvet och sedan slänga när de blivit smutsiga.

Matskal tassar

Katter kan vara duktiga på att sprida mat omkring sig.

Var ska matskålen stå?

De flesta djurägare brukar låta matskålarna stå i köket och det fungerar bra i de allra flesta fallen. Ibland kan det dock lämpa sig att ha skålar på andra ställen i hemmet, till exempel om man har fler än en katt eller en äldre katt som har lite svårt att röra på sig.

När kattdjur befinner sig ute i det vilda brukar de aldrig dricka vatten i närheten av sin mat, och det beteendet kvarstår i många tama katter, varav vattenskålen bör stå en bit ifrån matskålen. Allra bäst är om vattenskålen står i ett helt annat rum eller till och med att ha olika vattenskålar i olika rum.

Om katten kinkar

Katter kan vara nog så kinkiga med maten och lämnar gärna en hel del mat som sedan står och ruttnar. Även om vissa katter tycker om att återkomma lite då och då för ett mellanmål, så glömmer andra helt bort att de har kvar mat i skålen. Har man en katt som är lite besvärlig med maten bör man alltid ta bort matskålen när det inte är matdags. När katten inser att maten försvinner efter varje måltid är det mer troligt att den äter upp allt.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 14:07:12

Ge din syn på Kattmatskål
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu