Kattmatskål

Katter behöver flera mål mat om dagen och oavsett om man ger dem torrfoder, vårfoder eller rawfood så behöver man bra matskålar. Skålen bör vara enkel för katten att använda, lätt att rengöra och gärna lite snygg, och det finns massor av olika varianter på marknaden. Det finns mycket fina designer av kattmatskålar som kan utgöra en rolig detalj i hemmet. En skål med strass, en fiskformad matskål eller en kul design med olika mönster får kattens matplats att inte bara vara praktiskt utan dessutom snygg!

Eftersom katter är säregna och lätt excentriska varelser så ligger det en hel del strategi i hur man ska placera matskålarna i hemmet. En annan avgörande faktor vid val av kattmatskål är om man har en extremt matglad misse eller om den är likgiltig inför ätande. Det är relativt vanligt att katter inte hanterar att ha fri tillgång till mat. De äter helt enkelt för mycket och går upp i vikt. Precis som hos människor som medför övervikt flera hälsorisker. För att motarbeta detta bör du mäta upp alla portioner och hålla regelbunden koll på kattens vikt. Du kan också köpa en foderautomat som automatiskt portionerar ut en förvald mängd mat under dagen.

Foderautomat

En foderautomat kan du använda om du inte har möjlighet eller vill underlätta att regelbundet mata din katt. Du ställer helt enkelt in portionsstorlek och hur många gånger katten ska ha mat och så sköter automaten resten. Det finns många olika varianter på marknaden idag och funktion och pris kan variera mycket. Läs mer om foderautomater här.

Vilket material ska matskålen vara i?

Kattmatskålar kommer i olika färger, storlekar och material och vilken typ man föredrar beror på en rad olika faktorer. Här följer några exempel på typiska material som kattmatskålar är tillverkade av och vilka för- och nackdelar de har.

 • kattunge sover

  Katter ägnar stora delar av sina liv åt mat och sömn.

  Plast - Hård plast som man kan tvätta för hand eller i tvättmaskin är det allra vanligaste materialet vid tillverkning av matskålar. Nackdelen är att man måste vara extra noga med att få bort alla fettlager varje gång och att plast inte är ett miljövänligt material. Platsmatskålar är i regel väldigt billiga.
 • Metall - Ett annat mycket vanligt material är metall. Materialet är mycket lätt att rengöra och tål de mesta. En matskål i metall håller i många, många år. Det enda du behöver göra är att diska den regelbundet. Två rostfria matskålar, en för foder och en för vatten är det enklaste och mest prisvärda alternativet. Nackdelen är att de är väldigt lätta och att katten kan knuffa runt på den, därför har många metallskålar en ställning som de står i.
 • Keramik - Tunga skålar av keramik är både lätta att rengöra och riktigt snygga, och dess vikt gör det lättare att hålla dem på plats. Se dock upp med att inte skaffa för djupa skålar då katter inte gillar att komma åt med sina morrhår när de äter och med tiden kan den glatta ytan bli skrovlig och svår att rengöra. Priset på keramikskålar varierar rejält men är generellt något högre än andra alternativ.

Mimi Keramikskål

Ytterligare en matskål med vackra mönster och färger. Finns i tre färger med lite olika mönster. Skålen är i keramik så det står stadigt. Den går utmärkt att köra i diskmaskin och kan användas till både mat och vatten. Den är lagom stor för en katt med en storlek på 12 cm. Vi har alltid gillat keramikskålar. De är stabila och lättskötta och ser väldigt bra ut. En metall- eller plastskål ser sällan lika stilren ut som en fin keramikskål.

Little&Bigger Metallskål

Hållbara metallskålar i ett stabilt ställ av plast. Skålarna är enkla att ta ur och rengöra, tål givetvis maskindisk. Stället gör att skålarna står bra och inte glider omkring eller skramlar. Tänk på att katter ibland vill dricka och äta på olika platser. Det är förmodligen urgamla vanor från en tid då katter levde främst i naturen. Mat som legat i vatten ruttnar snabbt och vattnet kan bli förorenat. Så om din katt dricker dåligt så kan du behöva ställa en separat matskål på annat håll. Annars är det här en suverän lösning, enkel och billig och lätt att underhålla.

Trendy Plastskål

En lätt skål i plast med vackert mönster. Skålen kan användas till både vatten, torr- eller våtfoder. Den är mycket lätt att göra ren och väger nästan ingenting så det är lätta att ha med på resan. Kanterna är extra låga, något som många katter uppskattar. Den har också en liten spillkant som gör att vatten eller foder inte hamnar på golvet. En mycket fin liten skål vars enda nackdel är att den är väldigt lätt, de flesta katter skulle kunna putta på den så om du har den på en bänk så kan den åka i backen!

Cool&Fresh Matskål

En enkel plastskål med en fiffig finess: utrymme för en kylplatta undertill. Kylan håller våtfodret fräscht längre. Den är perfekt för dig med utekatt; du kan lägga fram maten så kan katten komma in och äta när den vill. Eller för dig med en kräsen eller småätande katt som äter i omgångar. Men den här funktionen så kan fodret stå framme även en varm sommardag utan att bli dåligt. Var så klart uppmärksam på att du inte lämnar fodret framme allt för länge, trots kylplattan så blir våtfoder såklart dåligt betydligt snabbare än torrfoder. Skålen har en undersida av gummi så det inte glider omkring. Hela skålen är i plast och du kan diska den i maskin utan problem.

Road Refresher

Denna finurliga skål är optimal för bilresan men också för hemmet. Den begränsar effektivt vattenspill, så pass effektivt att du kan ha den i bilen utan att bekymra dig om blöta säten. Den har en bred kant upptill som hindrar stänk och en plastplatta i som flyter. Plattan släpper igenom lite vatten allteftersom katten eller hunden dricker men täpper till tillräckligt för att en krängande eller hastigt inbromsande bil inte ska vara något problem. Har du skålen hemma så kan du enkelt ta ur plattan och använda den som en vanlig vattenskål, du kan också ta bort den breda kanten om du vill ha den som matskål. En utmärkt matskål med många funktioner!

Ställningar

Vissa katter tycker inte om att stå med huvudet hängande nedåt när de äter och då kan man skaffa en liten, lätt lutande ställning som katten kan äta stående rakt framifrån. Katter är mycket renliga djur, de dricker inte gärna nära sin mat och de äter helst inte direkt från golvet. En ställning är därför ett mer hygieniskt alternativ. Det kan också vara bra att ha en ställning för en gammal eller sjuk katt som har problem att sitta eller böja nacken.

 

Underlägg

Det är lätt hänt att både foder och vatten hamnar utanför och då kan det vara smidigt med ett underlägg. Det är också vanligt att katten flyttar maten från skålen och lägger den bredvid och särskilt besvärligt blir det om det är våtfoder. Underlägg kostar inte mycket och skyddar golvet från kladd. De gör också matplatsen mer hygienisk för katten då smuts från golvet inte hamnar i maten.

 

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-22 10:15:31

Testvinnare - Bästa Kattmatskål

 • Mimi Keramikskål
 • Little & Bigger Metallskål
 • Trendy Plastskål
 • Cool&Fresh
 • Cat's Matbar
 • RoadRefresher Vattenskål
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
92 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Vanliga frågor om matskålar

Var ska matskålen stå?

De flesta djurägare brukar låta matskålarna stå i köket och det fungerar bra i de allra flesta fallen. Ibland kan det dock lämpa sig att ha skålar på andra ställen i hemmet, till exempel om man har fler än en katt eller en äldre katt som har lite svårt att röra på sig.

När kattdjur befinner sig ute i det vilda brukar de aldrig dricka vatten i närheten av sin mat, och det beteendet kvarstår i många tama katter, varav vattenskålen bör stå en bit ifrån matskålen. Allra bäst är om vattenskålen står i ett helt annat rum eller till och med att ha olika vattenskålar i olika rum.

Hur ofta ska katter äta?

Om katter har fri tillgång till mat så kan de gå och småäta under dagen. Det kan leda till ohälsosam viktuppgång men vissa katter klarar det galant. Om du friutfodrar din katt med torrfoder så bör du regelbundet väga katten för vara säker på att den inte går upp i vikt. En katt som inte hanterar fri tillgång till mat kan matas två gånger om dagen utan några problem. Det samma gäller katter som äter våtfoder, då är det lämpligt att mata katten två gånger om dagen.

Varför krafsar katten runt skålen?

Katter kan liksom hundar ibland gräva eller krafsa runt matskålen. Det beror i regel på att de försöker gräva ner maten och spara den eller skydda den från andra djur. Det är ett urgammal beteende som helt enkelt sitter i sedan katter levde vilda. Om du upplever att det blir ett problem, till exempel om katten klöser runt skålen och skadar inredning eller golv så kan du köpa ett underlägg och lägga under matplatsen. Du kan också ta bort matskålen efter att du har matat katten.

Kan flera katter dela på samma matskål?

Nej, du bör ha flera matplatser åt din katter. Katter lever inte i flock likt hundar eller människor. De lever i social grupper och klarar av det bra så länge det finns tillräckligt många sov- och matplatser. Katter lever inte hierarkiskt så brist på kattlådor, sovplatser eller matskålar kan leda till att dina katter blir stressade och utvecklar negativa beteenden. Se därför till att alltid ha minst en matskål och låda per katt, vattenskålar kan du ha fler av.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu