Kattnät

Katter är små nyfikna varelser och en av deras favorittidsfördriv är att ligga och spana på sin omvärld, helst från en viss höjd som en balkong eller ett fönster. Det här beteendet går tillbaka på deras vilda sida, då katter är extremt välutvecklade rovdjur som jagar sina byten genom att spana och lura på dem. Tittar man på en dokumentär om lejon och tigrar kan man se hur länge de kan ligga och trycka för att sedan mycket långsamt smyga sig på sitt byte och plötsligt göra ett enormt utfall.

Katter är också små skvallerbyttor! Står grannen och pratar utanför ditt hem eller om rörmokaren kommer på besök så kan du lita på att katten kommer att hålla sig i närheten för att ta reda på vad de gör och vad de snackar om. Det spelar ingen roll hur rädd eller harig din katt är, när det händer något vill den absolut hålla sig i närheten. Och när en människa går förbi på gatan är det ett måste för din katt att kritiskt stirra på personen i fråga och döma dem för vem de är och vad de har på sig! För att skydda katten från att trilla ut eller göra ett oväntat språng är det därför en mycket smart idé att sätta upp kattnät där din misse sitter och spanar!

Inne eller utekatt?

Bland kattägare pågår det en evig debatt om huruvida man ska låta katten gå ut eller vara hemma hela tiden. Det finns argument för och emot båda sidorna. Katter är i grunden vilda rovdjur och älskar friheten i att kunna komma och gå som de vill, men det innebär samtidigt att de utsätts för risker som till exempel bilar eller andra vilda djur. Många katter vänjer sig dock vid att vara innekatter och så länge man hela tiden håller dem stimulerade med saker som klösträd, lek och spännande leksaker är de lyckliga och nöjda med sina liv, samtidigt som de inte löper någon risk att bli överkörda.

Oavsett om man väljer att låta katten gå ut eller inne så är det alltid bra att skydda den från skador eller att rymma genom att sätta upp kattnät på fönster och balkonger. Näten är tillräckligt kraftiga för att hindra att katten tar sig ut, samtidigt som de är så pass tunna att katten fortfarande kan se ut och höra vad grannarna tjattrar om.

Det finns många sätt du kan kattsäkra ditt hem, om du har balkong är ett kattnät ett måste för din katts säkerhet.

Hur fungerar ett kattnät

Det finns ett flertal olika sorters kattnät men den klassiska modellen består av ett stormaskat nät som antingen är tillverkat i plast eller metall. Man brukar köpa näten på rulle och medan vissa återförsäljare erbjuder regelrätta standardmått säljer andra nätet per meter.

Nätet klipps sedan enligt mått för att täcka hemmets fönster, inte olikt ett myggnät, och medan vissa kattägare nöjer sig med att helt enkelt sätta upp det med några häftstift tycker andra att det är snyggare och mer praktiskt är göra en slags träram som nätet fästs vid.

På balkonger brukar man ”linda” nätet utmed sidorna med tillräckligt mycket marginal uppe och nere så att katten varken kan klättra uppför eller krypa under det. Medan vissa katter är snälla och nöjer sig med att lugnt sitta och titta på omvärlden är andra små Houdinis som gör allt som står i deras makt för att rymma. Har man en sådan katt kan det vara bra att för säkerhets skull linda in balkongen helt eller att åtminstone ge nätet ett borttagbart ”tak” så att katten inte kan komma ut.

 

Kattnaet

Ett kattnät kan vara gjort av stål, men det finns även mjukare material.

Vilka material är bäst?

Materialet man väljer för sitt kattnät beror helt på vilken typ av personlighet ens misse har. För lugna små katter som likt tjuren Ferdinand bara vill sitta och sniffa på sin omvärld brukar det räcka med ett tunnare material medan en vildare katt kan behöva ett ståltrådsnät liknande ett kycklingnät. Det är extremt viktigt att katten inte kan trilla ut eller sticka iväg, så här gäller det som kattägare att med handen på hjärta profilera sin misse rätt! Har man en katt som lärt sig att tugga upp stora hål i saker bör man definitivt också välja ett slitstarkt material.

Vilken färg kattnätet ska ha beror helt på ägarens personliga preferenser. Det finns nät ibland annat grönt, svart och genomskinligt och det påverkar naturligtvis fönstrets och balkongens utseende, men inte hur katten ställer sig till det.

Avancerade kattnät

Några ord bör även ägnas de mer avancerade alternativ som finns för katter som vill vara ute eller som gillar att sitta och spana men samtidigt måste begränsas lite grann. Det finns nämligen så kallade ”catios” på marknaden, som är specialdesignade burar av kattnät som man både kan ha på balkongen eller ute på gården. Dessa catios ser ut som stora burar av olika modeller, och de har ofta roliga moment som små stegar, tunnlar och hyllor för katten att utforska och leka med. De fungerar lika bra för kattungar som äldre katter och uppskattas både av ensamkatter och katter i gäng!

En catio kan antingen vara helt fristående, och då måste man bära ut katten till den, eller så har den en slags nät, tunnel som man installerar i ytterdörren likt en kattlucka och som katten sedan kan gå ut och in igenom. För att ha en bra catio behöver man rejält med utrymme, men de är mycket uppskattade av våra fyrfota vänner som både är inne- och utekatter på en och samma gång med denna geniala konstruktion.

Ta de rätta måtten

När du ska beställa ett kattnät är det viktigt att du tagit mått över de ytor som du ska använda det på. Tänk på att alltid beställa måtten med lite råge! Om du mäter ditt fönster så ska du också ta med den extra ytan som nätet ska fästas vid och har du en balkong kan du kanske behöva linda dubbelt för att du ska känna dig riktigt trygg. Eftersom du själv klipper nätet kan det ibland bli lite fel eller snett, man är ju inte mer än människa, och då är det praktiskt att ha extra nät till ditt förfogande.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 14:05:56

Ge din syn på Kattnät
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu