Kattnät

Katter är små nyfikna varelser och en av deras favorittidsfördriv är att ligga och spana på sin omvärld, helst från en viss höjd som en balkong eller ett fönster. Det här beteendet går tillbaka på deras vilda sida, då katter är extremt välutvecklade rovdjur som jagar sina byten genom att spana och lura på dem. Tittar man på en dokumentär om lejon och tigrar kan man se hur länge de kan ligga och trycka för att sedan mycket långsamt smyga sig på sitt byte och plötsligt göra ett enormt utfall.

Katter är också små skvallerbyttor! Står grannen och pratar utanför ditt hem eller om rörmokaren kommer på besök så kan du lita på att katten kommer att hålla sig i närheten för att ta reda på vad de gör och vad de snackar om. Det spelar ingen roll hur rädd eller harig din katt är, när det händer något vill den absolut hålla sig i närheten. Och när en människa går förbi på gatan är det ett måste för din katt att kritiskt stirra på personen i fråga och döma dem för vem de är och vad de har på sig! För att skydda katten från att trilla ut eller göra ett oväntat språng är det därför en mycket smart idé att sätta upp kattnät där din misse sitter och spanar!

Inne eller utekatt?

Bland kattägare pågår det en evig debatt om huruvida man ska låta katten gå ut eller vara hemma hela tiden. Det finns argument för och emot båda sidorna. Katter är i grunden vilda rovdjur och älskar friheten i att kunna komma och gå som de vill, men det innebär samtidigt att de utsätts för risker som till exempel bilar eller andra vilda djur. Många katter vänjer sig dock vid att vara innekatter och så länge man hela tiden håller dem stimulerade med saker som klösträd, lek och spännande leksaker är de lyckliga och nöjda med sina liv, samtidigt som de inte löper någon risk att bli överkörda.

Oavsett om man väljer att låta katten gå ut eller inne så är det alltid bra att skydda den från skador eller att rymma genom att sätta upp kattnät på fönster och balkonger. Enligt Jordbruksverket föreskrifter så ska en balkong som är över fem meter över marken ha balkongnät installerat. Näten är tillräckligt kraftiga för att hindra att katten tar sig ut, samtidigt som de är så pass tunna att katten fortfarande kan se ut och höra vad grannarna tjattrar om.

Det finns många sätt du kan kattsäkra ditt hem, om du har balkong är ett kattnät ett måste för din katts säkerhet.

 

Bästa kattnäten för balkongen 2020

Inom kategorin kattnät för balkong så finns det inte så många olika alternativ att välja på, och de som finns är snarlika i både utförande och funktion. De skillnader som vi hittat när vi testat olika kattnät är att nätet antingen kan ha vajer i nätet eller inte. Med vajer blir nätet extra hårt och stabilt. Utöva det så är de skillnader som finns storleken och färgen av nätet. Även om utbudet av kattnät är litet så har vi ändå hittat två favoriter som du kan läsa mer om nedan. 

1. Trixie balkongnät

Den som surfar runt efter produkter till sin katt har säkert någon gång stött på varumärket Trixie. De tillverkar många olika produkter för katter, och balkongnät är inget undantag! De har några olika modeller, men den som vi tyckt varit absolut bäst är denna variation. Kattnätet har en vajer i trådarna för att göra kattnätet extra säkert, katter har en tendens att vilja bita i nätet och med denna vajer så behöver man inte oroa sig för att katten äter sig igenom nätet. Kattnätet är vädertåligt för utomhusbruk, men kan även användas inomhus. Tillsammans med nätet så medföljer krokar, pluggar och fixeringsrep så att du kan sätta upp nätet direkt.

2. Nobby balkongnät

Ett lite billigare alternativ är kattnätet från Nobby. Detta kattnät är vattenresistent och UV-tålig för utomhusbruk och kan även sättas upp inomhus. Kattnätet är svart och kommer i storlekarna small, medium och large. Likt andra kattnät så är det 3x3 cm rutor och håller inne även de minsta katterna. Balkongnätet från Nobby har inte en vajer inuti nätets trådar som Trixie balkongnät, det gör den mer utsatt för slitage om katten biter i nätet. Håll därför uppsikt på vad din katt gör när den vistas ute på balkongen med kattnät. Det medföljer lina, fästen och krokar för att fästa nätet direkt.

Hur fungerar ett kattnät

Det finns ett flertal olika sorters kattnät men den klassiska modellen består av ett stormaskat nät som antingen är tillverkat i plast eller metall. Man brukar köpa näten på rulle och medan vissa återförsäljare erbjuder regelrätta standardmått säljer andra nätet per meter.

Nätet klipps sedan enligt mått för att täcka hemmets fönster, inte olikt ett myggnät, och medan vissa kattägare nöjer sig med att helt enkelt sätta upp det med några häftstift tycker andra att det är snyggare och mer praktiskt är göra en slags träram som nätet fästs vid.

På balkonger brukar man ”linda” nätet utmed sidorna med tillräckligt mycket marginal uppe och nere så att katten varken kan klättra uppför eller krypa under det. Medan vissa katter är snälla och nöjer sig med att lugnt sitta och titta på omvärlden är andra små Houdinis som gör allt som står i deras makt för att rymma. Har man en sådan katt kan det vara bra att för säkerhets skull linda in balkongen helt eller att åtminstone ge nätet ett borttagbart ”tak” så att katten inte kan komma ut.

 

Kattnaet

Ett kattnät kan vara gjort av stål, men det finns även mjukare material.

Vilka material är bäst?

Materialet man väljer för sitt kattnät beror helt på vilken typ av personlighet ens misse har. För lugna små katter som likt tjuren Ferdinand bara vill sitta och sniffa på sin omvärld brukar det räcka med ett tunnare material medan en vildare katt kan behöva ett ståltrådsnät liknande ett kycklingnät. Det är extremt viktigt att katten inte kan trilla ut eller sticka iväg, så här gäller det som kattägare att med handen på hjärta profilera sin misse rätt! Har man en katt som lärt sig att tugga upp stora hål i saker bör man definitivt också välja ett slitstarkt material.

Vilken färg kattnätet ska ha beror helt på ägarens personliga preferenser. Det finns nät ibland annat grönt, svart och genomskinligt och det påverkar naturligtvis fönstrets och balkongens utseende, men inte hur katten ställer sig till det.

Avancerade kattnät

Några ord bör även ägnas de mer avancerade alternativ som finns för katter som vill vara ute eller som gillar att sitta och spana men samtidigt måste begränsas lite grann. Det finns nämligen så kallade ”catios” på marknaden, som är specialdesignade burar av kattnät som man både kan ha på balkongen eller ute på gården. Dessa catios ser ut som stora burar av olika modeller, och de har ofta roliga moment som små stegar, tunnlar och hyllor för katten att utforska och leka med. De fungerar lika bra för kattungar som äldre katter och uppskattas både av ensamkatter och katter i gäng!

En catio kan antingen vara helt fristående, och då måste man bära ut katten till den, eller så har den en slags nät, tunnel som man installerar i ytterdörren likt en kattlucka och som katten sedan kan gå ut och in igenom. För att ha en bra catio behöver man rejält med utrymme, men de är mycket uppskattade av våra fyrfota vänner som både är inne- och utekatter på en och samma gång med denna geniala konstruktion.

Ta de rätta måtten

När du ska beställa ett kattnät är det viktigt att du tagit mått över de ytor som du ska använda det på. Tänk på att alltid beställa måtten med lite råge! Om du mäter ditt fönster så ska du också ta med den extra ytan som nätet ska fästas vid och har du en balkong kan du kanske behöva linda dubbelt för att du ska känna dig riktigt trygg. Eftersom du själv klipper nätet kan det ibland bli lite fel eller snett, man är ju inte mer än människa, och då är det praktiskt att ha extra nät till ditt förfogande.

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:15:23

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
77 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om kattnät

Hur sätter man upp kattnät?

Katt nät kan fästas på olika sätt, antingen genom att använda exempelvis buntband eller köpa till en monteringssats. Buntband kan användas utan att behöva borra, men då är förutsättningen att det finns områden på balkongen där det går att fästa. Detta kanske inte alltid är ett alternativ om du har en balkong utan tak, då kan monteringssatser behövas. Du kan se mer om hur du sätter upp ett kattnät i youtube-klippet som vi länkat till ovan.

Kan jag ha kattnät på en balkong utan tak?

Det går utmärkt att ha kattnät på en balkong utan tak. Skillnaden blir att du behöver sätta upp kattnät öven ovan som på sidorna. Kattnätet blir då balkongens nya “tak”. Du ska inte ha en katt ute på en balkong utan tak som endast har kattnät på sidorna.

Kan jag ha kattnät i ett fönster?

Det går att ordna kattnät som skydd för fönster, mät längd och bredd av ditt fönster för att se hur stort kattnät du skulle behöva. Kattnät går att köpa i olika storlekar, allt från 2 meter lång till 8 meter lång. Oftast är de 3 m breda, medan det är längden som varierar. Det går alltid att vika ett kattnät för att få rätt passform. För den som är händig kan man även klippa till kattnätet och sy en fåll för att matcha in nätet.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu