Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Test av 5 klösträd - Bäst klösträd 2023

Senast uppdaterad: 3 februari 2023

Katter har bevarat mycket av sina vilda instinkter, även till synes tama katter har naturliga instinkter kvar. Katter har därmed samma behov som sina vilda kusiner, de leker, klättrar och klöser. Att riva och klösa håller katten i trim. Det är dock inte primärt ett sätt att hålla klorna i topp som man kan tro, utan ett behov av aktivering och ett sätt att leka. Katten behöver därför någonstans där den kan klösa rejält och ofta. Det bästa klösträdet som vi har testat är Klösmöbel Giada tack vare ett bra pris och många roliga egenskaper.

Innehållsförteckning

Vilket klösträd är bäst?

Det finns mängder av olika klösträd och klösmöbler att välja mellan på nätet, men många liknar varandra och det kan vara svårt att hitta produkter som passar ditt och din katts behov. Vi på Husdjursrevyn har testat flera populära klösträd från både kända och mindre kända märken. Vi har utgått från följande punkter när vi testade produkterna:

 • Kvalitet - Ett klösträd ska hålla i många år, för mycket lek och riv. De ska därför vara tillverkade av bra material och repen ska sitta rejält och inte smula sönder, det samma gäller plattformar och leksaker på trädet.
 • Material - Materialen ska helst vara naturliga, lätta och rengöra och såklart inte innehålla något som är farligt för katten som giftigt lim eller material som kan gå sönder på ett farligt sätt som plast.
 • Egenskaper - Ju flera detaljer desto bättre tycker vi, och oftast katten också! Plattformar att sitta på, krypin och hängmattor att vila i och bror som kan ta katten till ny spännande platser.

Klösmöbel Giada
Klösmöbel Giada
Bäst i test

1. Klösmöbel Giada

9,7/10
Typ
Pelare
Material
Sisal / plysch
Storlek
112x65x38 cm
 • 112 cm hög
 • Plyschöverdrag
 • Grotta/hängmatta/plattform
Till butik
1499 kr
Läs mer

Klösmöbeln Giada är en kombination av grotta, träd och plattform. Här får katten allt den behöver. Den kan gömma sig i kuben längst ner, mysa i hängmattan eller sitta och spana högst upp. Plattformer och grotta har ett mjukt och skönt plyschöverdrag och själva trädet är klätt i svart sisal (rep i naturmaterial). Grottan längst ner är vackert mönstrad och hela möbeln är mycket stilren. Hängmattan och kudden på plattformen kan tas loss för att tvättas, de bör handtvättas. Möbeln är 112 cm hög.

Läs mer
Trixie Parla Klöspelare
Trixie Parla Klöspelare
Mest Prisvärd

2. Trixie Parla Klöspelare

9,5/10
Typ
Pelare
Material
Sisalrep
Storlek
42 x 42 x 64 cm
 • 59 x 6,5 x 25 cm
 • Värmande material
 • Klösvänlig viloplats!
Till butik
229 kr
Läs mer

Alla vi kattälskare känner nog till att klösandet är en del av kattens beteende och därför bör man ha någon form av möbel, träd eller pelare där kissen kan klösa. Vi vet också att många av de klösträd som finns ute till försäljning är ganska dyra. Här kommer således vårt alternativ i form av ett riktigt prisvärt klösträd som i de flesta fall fungerar minst lika bra som en större produkt. Trixie Parla är en enkel men robust designad produkt perfekt för det lite mindre hemmet eller för dig som inte vill lägga tusenlappar på ett klösträd. Pelaren är 62 cm hög och har en bredd på 42 cm. Sisalrepet som är lindat kring trädet är perfekt för att din katt ska kunna klösa på utan problem.

Läs mer
Dolomit XL grå vägghängt klösträd
Dolomit XL grå vägghängt klösträd
Bästa premiumvalet

3. Dolomit XL grå vägghängt klösträd

9,3/10
Typ
Möbelkit
Material
Trä/tyg
Storlek
185 cm hög
Till butik
2599 kr
Läs mer

Dolomit är ett varumärke som tillverkar väggmonterade klösträd i flera olika modeller. Den vanligaste modellen av klösträd är oftast golvstående. Med Dolomits väggmonterade klösträd kan katten sitta säkert utan risken att tippa över klösträdet, förutsatt att klösträdet monterats på en bärande vägg och inte på exempelvis en gipsvägg. En annan fördel med att klösträdet inte står på golvet är den inte är i vägen vid städning och renhållning av golvytorna. Dolomit Pro ger ett stilrent intryckt med grå tyger, ljusa rep och fina trädetaljer. Klösträdet Pro har en hängmatta av tjocka rep och två tygdynor som enkelt kan tas loss för rengöring.

Läs mer
BeOneBreed EVO klösträd
BeOneBreed EVO klösträd

4. BeOneBreed EVO klösträd

8,7/10
Typ
Möbelkit
Material
Trä/tyg
Storlek
76x42,5x37,5 cm
Till butik
1099 kr
Läs mer

Klösträd från BeOneBreed i EVO-serien. Det är även kompatibelt med Katt3-serien. Om du har flera delar kan du bygga riktigt snygga och roliga torn eller byggnader av olika delar i deras serier. Vi uppskattar verkligen den här varianten utan plysch. Klöspelare brukar ludda och vara svåra att hålla fria från hår men den här pelaren är lättstädad. Repet runt pelaren är väldigt hållbart och släpper ifrån sig minimalt med skräp när katten klöser. En snygg, enkel klöspelare som håller länge och ser riktigt snygg ut i hemmet!

Läs mer
Klösbräda hörn enkel
Klösbräda hörn enkel

5. Klösbräda hörn enkel

8,6/10
Typ
Bräda
Material
Tyg
Storlek
52x28 cm
Till butik
179 kr
Läs mer

Innovativa och praktiska lösningar uppskattas alltid. Detta gäller inte minst klösbrädor för katter. Med denna bräda som monteras på ett vägghörn eller en slät vägg, får katten en naturlig yta att klösa på. Genom att klösbrädan är så pass stor slits den på ett jämnare sätt och håller på så vis längre. Materialet är mycket slitstarkt med grovt tyg som ger bra motstånd och träning. Med tre olika storlekar på brädan går den att anpassa till större raser och kan ge mindre katter en möjlighet att klättra.

Läs mer

katt spanar

Köpguide - Så väljer du bäst klösträd

Ett klösträd är ett perfekt sätt för en kattägare att ge sin katt ett eget litet kungadöme. Här är det katten som bestämmer, och eftersom två av kattens favoritsysslor är att leka och vila, kan man kombinera dessa i ett och samma område genom att köpa ett klösträd.

 • mått och storlek

  Storlek och form 

  Klösträd kommer i ett flertal olika storlekar och former. Vissa går från golvet till taket, i sidled monterade på väggen, medan andra bara har en våning och står stabilt på golvet. Klösträden kan alltså variera fritt från relativt komplexa system till väldigt simpla sådana. Något som påverkar hur stort klösträd man bör köpa är storleken på det egna hemmet. Har man ett stort hem får man plats med ett större klösträd, har man ett något mindre hem bör man satsa på ett mindre klösträd.
 • katt hälsar

  Kattens storlek

  Hur stort klösträd man bör köpa har inte bara med hemmets storlek att göra, utan också kattens storlek och hur många katter man har. Har man bara en liten katt behöver man nödvändigtvis inte köpa det absolut största klösträdet. Har man däremot 2-4 fullvuxna stora katter behöver man ha ett större, men också ett robust klösträd som inte riskerar att välta eller slitas ut direkt. Till en kattunge kan man köpa ett mindre klösträd, men man ska inte glömma att även kattungar växer upp och blir stora. Ett råd är att alltid köpa ett lite större klösträd än vad man tror att man behöver.
 • kattleksak

  Leksaker i klösträdet 

  Som det har nämnts tidigare, är variationen bland klösträd stor. Har man en aktiv katt som gillar lek, som de flesta katter gör, vill man också ha ett klösträd med en tillhörande leksak. Genom att fokusera kattens lek och rivande på klösträdet kan man spara en hel del bekymmer och slitage av de vanliga möblerna som annars hade kunnat få smaka på kattens klor!
 • material

  Material 

  Klösträdets material har betydelse. Har man ett klösträd med bara kala och blanka ytor kommer katten inte känna sig lika manad till att klättra och leka i den, och i värsta fall är det inte ens möjligt. Att klösa är en naturlig instinkt hos katter, och ju mer klösbar en yta är, desto mer benägen är katten också att sätta klorna i den. Därför är det alltid bra att ha en lurvig eller repliknande yta där klorna lätt fastnar i, speciellt om det ska klättras. Plattformar och viloytor får gärna också vara mjuka av rena bekvämlighetsskäl.
 • Klösträd 5

  Vänj katten vid klösträdet 

  Katter är nyfikna men misstänksamma. Om en katt inte direkt visar ett stort intresse för ett klösträd behöver man inte bli orolig. Det tar en stund för en katt att vänja sig vid något nytt, men med små steg i taget kommer katten att röra sig mot klösträdet. Man kan också lägga lite kattgodis eller kattmat på olika ställen i klösträdet för att uppmuntra katten att prova på det nya trädet.
katt i klösträd

Såhär vet du om din katt gillar klösträdet

Något som alla kattägare kommer att fundera kring är om ens katt faktiskt trivs med sitt nya klösträd. Till att börja med finns det inga nackdelar med att äga ett klösträd, utan enbart fördelar. Alla katter har sin egen personlighet men grundinstinkterna kvarstår. Dessa är mat, lek och sömn. Att leka och sova i ett klösträd är givet, men det finns egentligen inget som hindrar att katten också äter sin mat där. Hur vet man om katten faktiskt trivs med klösträd? 

Katter gillar av naturen att ha bra uppfattning om vad som finns runtom. Nya inslag i ett hem brukar resultera i en försiktigare katt. Alla kattägare som har köpt en ny möbel känner säkert igen en passiv katt som först luktar försiktigt på den nya möbeln, för att någon dag senare sova och klättra i den. Ett klösträd kommer att ha samma effekt som en ny möbel, men med fördelen att här är det okej att klösa och leka.

En katt kommer till en början att vilja säkerställa att klösträdet inte är ett hot på något sätt. När katten förstår att klösträdet inte är en levande varelse kommer det att gå snabbt från något nytt, till något roligt. Desto fler av punkterna nedan som uppfylls, desto tydligare är det att katten gillar, eller till och med älskar sitt nya klösträd.

 1. Katten sover och vilar i klösträdet.
 2. Katten är inte rädd för att leka och klättra i klösträdet.
 3. Katten använder klösträdet som ett utkikstorn. 
 4. Katten gömmer sig i klösträdet när den blir rädd eller vet om att den har gjort något fel.

När ett eller flera av dessa punkter uppfylls kan man vara försäkrad att katten mår precis som den ska, dvs bra!

Vanliga frågor om klösträd

Varför klöser katter?

Utekatter och vilda katter använder regelbundet sina klor. De klättrar, jagar och gräver. Klösandet är ett sätta för katten att både leka och aktivera sig, men också en form av klovård. Vid klösandet så nöts slitna delar av klorna ner, och klorna förblir därmed vassa och användbara. Klösandet är också ett sätt för katter att markera revir. Katter har små körtlar nära tassarna som utsöndrar feromoner när katten river på något. Det är mycket viktigt för katter att få riva på något!

Hur får jag katten att använda klösträdet?

Om katten är lite trög i starten så kan du locka med lite godis för att få katten att närma sig och vara runt klösträdet. Det brukar vara första steget. Sen brukar kattmynta hjälpa rejält och du vill att katten ska börja klösa och använda trädet. Gnugga in lite kattmynta längs med klösträdet så brukar det snabbt ge effekt. 

Var ska klösträdet stå?

Klösträdet ska givetvis stå så till att katten lätt kan använda det. Gärna så att du också utan problem kan städa runt trädet, efter ett tag så brukar delar av klösträdet släppa när katten river och det blir små delar av rep eller trä runtom. Katten måste också kunna sträcka på sig rejält när den river så ställ trädet så att det inte förhindrar det. Klösträd med plattformar eller klösmöbler med hängmattor och grottor kan du gärna ställa nära fönster så att katten kan kika ut. Tänk också på att katter tycker om att ha uppsikt på andra djur och människor i hushållet, så ställ trädet där katten kan ligga och kika på vad ni gör, isolera det inte i något sovrum. Vanligtvis har man klösträd i köket eller vardagsrummet så att katten kan få vara med.

Vilket material är bäst?

Sisalmaterial är det absolut vanligaste när det kommer till klösträd. Själva konstruktionen i sig bör vara i trä, vi uppskattar naturmaterial och det brukar katterna oftast också göra!

Testvinnare - Bästa Klösträd

 • Klösmöbel Giada
 • Trixie Parla Klöspelare
 • Dolomit XL grå vägghängt klösträd
 • BeOneBreed EVO klösträd
 • Klösbräda hörn enkel

Källhänvisning

The Humane Society - Hur och varför katter klöser.

Cornell University - Klösning som problembeteende.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
44 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu