Klösträd

Katter har bevarat mycket av sina vilda instinkter, även till synes tama katter har naturliga instinkter kvar. Katter har därmed samma behov som sina vilda kusiner, de leker, klättrar och klöser. Att riva och klösa håller katten i trim, det är inte primärt ett sätt att hålla klorna i topp som man kan tro, utan det är snarare aktivering eller ett sätt att leka. Katten behöver därför någonstans där den säkert kan klösa rejält och ofta, utan att få arga tillsägningar av matte eller husse. Klösträd och -möbler är designade för att användas, ofta med trästomme och kraftiga rep runtom som gör att katten kan krafsa och riva bäst den vill.

Innehållsförteckning

Många olika modeller och designer

Klösträd och klösmöbler fyller flera funktioner, både för katten och människorna i hemmet. En understimulerad katt kan ägna sig åt att putta ner föremål från bord och bänkar eller bli väldigt efterhängsen. Katter behöver också ytor där de får riva och klösa fritt, saknas detta så blir snabbt andra möbler föremål för leken. Klösträd är också väldigt bra viloplatser, ofta kommer klösmöbeln med en plattform, en grotta eller en hängmatta där katten kan vila eller ligga och hålla utkik. Det gör att du blir av med lite katthår på andra platser i hemmet. Katter trivs bra på upphöjd platser, där de kan se var som händer runtomkring. Därför är klösträd med plattformar utmärkta, då får katten sin reserverade plats lite högre upp.

Om man inte har en jättestor budget kan man skaffa ett mindre klösträd som vanligtvis består av en trästomme med en skrovlig yta eller ett rep hårt lindat omkring den. De brukar duga gott åt de flesta katter, de håller länge och vissa modeller kan också integreras i större system med grottor eller plattformar. Ofta har klösträd en vadderad plattform upptill där katten kan ligga och spana. Om katten tröttnar på klösandet så burkar lite kattmynta liva upp stämningen.

Går man upp ett snäpp i priskategori kan man hitta roliga små lekhus, korgar, tunnlar och lådor som är tillverkade i material som katter gillar att riva i samtidigt som den kan ha kul med själva konstruktionen, till exempel att klättra på eller att gömma sig i. Har du fler än en katt kan det ibland bli slagsmål om bästa platsen, så att ha ett par olika modeller är aldrig fel. Alla som har haft en katt vet att de älskar att lurpassa och ligga och gömma sig. Många katter känner sig avslappnade om de kan ligga skyddade och sova, det är trots allt ganska mycket vilt kvar i katter idag. 

Stora klösträd för vuxna katter

Kattungar som leker

Katter leker mycket, framför allt kattungar.

De största modellerna kan vara två meter höga och rejält breda, och om man har tyngre katter är det viktigt att man skaffar en stadig modell som inte välter ens under den vildaste jakten. De här stora modellerna brukar man köpa i nedmonterat skick, ungefär som IKEA-möbler. De stora klösträden hålls upp av flera pelare som är tillverkade av klösvänliga material, oftast lindat rep, och de består av flera nivåer som katterna kan springa upp och ned för. Här finns korgar och hängmattor, tunnlar och plattformar, repstegar och små inhägnade utrymmen. Massor att utforska och leka i med andra ord. Har man fler än en katt kan det vara en god idé att skaffa ett klösträd med lika många korgar som katter då de brukar älska att sova i dessa små utrymmen. Om alla inte får varsin blir det antingen trängsel i en eller slagsmål om platsen, och det vill man ju helst undvika.

Klätterträd för kattungar

När man kommer upp i kategorin stora, regelrätta klösträd är det viktigt att man är medveten om hur mycket ens katt väger. Små kattungar väger ju inte mycket och behöver därmed inte lika höga och tunga träd som vuxna katter gör. Däremot brukar de bli skickliga på att klättra mycket tidigt och tycker därför att det är skoj med ett klösträd på flera nivåer. Du kan även smycka klätterträdet med kattleksaker för att göra det extra roligt för kattungen. Katter växer snabbt så storleken på trädet spelar egentligen ingen roll.

Bäst i test - Klösträd och klösbrädor

Det finns mängder av olika klösprodukter att välja mellan på nätet, men många liknar varandra och det kan vara svårt att hitta produkter som passar ditt och din katts behov. Vi på Husdjursrevyn har testat flera klösträd som är lite annorlunda i både design och funktion och funnit tre utmärkta märken som tillverkar riktigt bra produkter.

Dolomit - Väggmonterade klösträd

Dolomit är ett varumärke som tillverkar väggmonterade klösträd i flera olika modeller. Den vanligaste modellen av klösträd är oftast golvstående och kan dels vara ivägen som att den har en risk att tippa när din katt leker i det. Med Dolomits väggmonterade klösträd kan katten sitta säkert utan risken att tippa över klösträdet, forutsatt att klösträdet monterats på en bärande vägg och inte på exempelvis en gipsvägg. En annan fördel med att klösträdet inte står på golvet är den inte är ivägen vid städning och renhållning av golvytorna.

Dolomits produkter kan köpas i färgerna grå och vit.

Produkter från Dolomit;

 

NyKitty - Klösbrädor i modern tappning

Det andra varumärket som vi testat och vill presentera för våra läsare är NyKitty. De erbjuder innovativa klösbrädor i en stilren och modern tappning. Dessa klösbrädor tillverkas för hand utav wellpapp och ett certifierat lim som är säkert för djur och människor. Jämfört med den vanliga (och tråkiga) kartongliknande varianten skapar NyKitty klösbrädor som nästintill liknar konstverk. NyKitty tillverkar klösbrädor i olika modeller och färger, men gemensamt har alla modeller sin moderna och unika form. 

NyKittys produkter kan köpas i färgerna vit, natur och (endast vissa modeller) grå.

Produkter från NyKitty;

 

BeOneBreed - Integrerat klössystem 

Tredje och sista varumärket är BeOneBreed. Till skillnad mot de två tidigare varumärkena som riktar sig mot en särskild typ eller modell av klösprodukter så erbjuder BeOneBreed flera olika lösningar och varianter.  BeOneBreed har till exempel ett startpaket av kuber som går att variera och ställa iordning just så som du och din katt vill ha det. Kuberna är konstruerade så att en klösbräda är integrerad i ett system av gömställen, sovdynor och leksaker. BeOneBreeds produkter är annorlunda och kreativa i sin utformning, de kan bli ett tillskott till din bostads inredning snarare än bara vara ett klösträd eller en klösbräda för din katt.

Produkter för BeOneBreed möbelsystem;

Vänj katten vid klösträdet

Om du har köpt ett fint klösträd men katten inte verkar vara intresserad av det så bli inte besviken. Först och främst är det kartongen som det kommit i som är mest spännande. Det finns inte en katt på denna jord om inte älskar lådor och kartonger och till en början kan man som snäll kattägare låta den tomma boxen stå framme ett tag.

När nyhetens behag har lagt sig kan man plocka undan kartongen och det är då som katten kan börja nosa och pröva på sitt nya klösträd. Det kan ta ett tag då katter är högst misstänksamma. Bli inte förvånad om det tar flera veckor innan katten börjar nosa eller klösa på trädet.

Om det gått en längre tid och katten fortfarande inte visar intresse kan det vara dags att hjälpa den på traven lite grann. Med lite kattgodis placerat på strategiska ställen, lite kattmynta eller en kul boll kan intresset väckas hos de flesta katter.

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:13:13

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
93 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om klösträd

Varför klöser katter?

Utekatter och vilda katter använder regelbundet sina klor. De klättrar, jagar och gräver. Klösandet är ett sätta för katten att både leka och aktivera sig, men också en form av klovård. Vid klösandet så nöts slitna delar av klorna ner, och klorna förblir därmed vassa och användbara. Klösandet är också ett sätt för katter att markera revir. Katter har små körtlar nära tassarna som utsöndrar feromoner när katten river på något. Det är mycket viktigt för katter att få riva på något!

Hur får jag katten att använda klösträdet?

Om katten är lite trög i starten så kan du locka med lite godis för att få katten att närma sig och vara runt klösträdet. Det brukar vara första steget. Sen brukar kattmynta hjälpa rejält och du vill att katten ska börja klösa och använda trädet. Gnugga in lite kattmynta längs med klösträdet så brukar det snabbt ge effekt. 

Var ska klösträdet stå?

Klösträdet ska givetvis stå så till att katten lätt kan använda det. Gärna så att du också utan problem kan städa runt trädet, efter ett tag så brukar delar av klösträdet släppa när katten river och det blir små delar av rep eller trä runtom. Katten måste också kunna sträcka på sig rejält när den river så ställ trädet så att det inte förhindrar det. Klösträd med plattformar eller klösmöbler med hängmattor och grottor kan du gärna ställa nära fönster så att katten kan kika ut. Tänk också på att katter tycker om att ha uppsikt på andra djur och människor i hushållet, så ställ trädet där katten kan ligga och kika på vad ni gör, isolera det inte i något sovrum. Vanligtvis har man klösträd i köket eller vardagsrummet så att katten kan få vara med.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu