Klösträd

Du vet väl om att du har en liten tiger/panter eller ett lejon i ditt hem? Katten är det enda husdjuret som helt och hållet har bevarat alla sina vilda instinkter, inklusive att jaga, att klättra, att markera sitt revir och att gräva ner sin avföring. Om man betraktar sin hemmakatt och jämför den med en stor indisk tiger eller ett afrikanskt lejon så ser man snabbt att de uppför sig på samma sätt,inklusive de där gulliga huvudknuffarna som de hälsar med, spinnandet, tvättandet och lekarna.

Katter som husdjur har därmed samma behov som sina vilda kusiner, inklusive att få leka och jaga mycket. De har sylvassa klor som de håller skarpa ute i det vilda genom att riva på trädstammar och stubbar, medan hemmakatten istället går loss på alla möbler den kan komma åt, med särskild förkärlek för den dyraste soffan eller den finaste fåtöljen.

För att undvika total demolering av hemmets möbler och för att ge sin katt extra stimulans kan man skaffa ett klösträd som är särskilt utformat att låta katten riva och klösa med klorna, precis som trädstammarna ute i naturen. Det finns små och stora modeller, klösträd av kartong, textiler, rep och trä och de är alla designade på olika sätt men med det gemensamma målet att ge katten en kul lekplats och klösmöjligheter.

Husdjursrevyn har nyligen testat klösprodukter som står ut i mängden från olika varumärken. För att se resultatets topp tre, klicka här.

De enklaste modellerna

Om man inte har en jättestor budget kan man skaffa ett mindre klösträd som vanligtvis består av en enkel planka med en skrovlig yta eller ett rep hårt lindat omkring den. Man kan låta plankan ligga på golvet eller sätta upp den mot en vägg, och den brukar vara av tillräckligt god kvalitet att den kan tåla en hel del stryk från kattens klor. Å andra sidan tycker vissa katter att den här modellen är ganska tråkig, och även om de nosar lite på den till en början tappar de snabbt intresset.

Katt i klösträd

Klösträd finns ofta med plattformer där katten kan vila.

Små hus och möbler

Går man upp ett snäpp i priskategori kan man hitta roliga små lekhus, korgar, tunnlar och lådor som är tillverkade i material som katter gillar att riva i samtidigt som den kan ha kul med själva konstruktionen, till exempel att klättra på eller att gömma sig i. Har du fler än en katt kan det ibland bli slagsmål om bästa platsen, så att ha ett par olika modeller är aldrig fel.

Stora stockar

Ett annat kul men lite dyrare klösträd är designat som en stor stock eller stubbe som står rakt på golvet. Trädet är tungt nog för katten att kunna klättra upp och brukar ha två håligheter i sig där katten kan ligga på en skön kudde och sova. Katter gillar att sova lite högt och gärna undangömda så här förenar man flera bra funktioner: klös, lek och mys. Stubben är tillverkad av ett material som är lätt att både klättra i och vässa klorna på och går särskilt hem hos äldre eller lite överviktiga katter.

Stora klösträd för vuxna

De största modellerna kan vara två meter höga och rejält breda, och om man har tyngre katter är det viktigt att man skaffar en stadig modell som inte välter ens under den vildaste jakten. De här stora modellerna brukar man köpa i nedmonterat skick, ungefär som IKEA-möbler, och genom att hålla tungan rätt i mun kan man få upp dem på några timmar. De stora klösträden hålls upp av flera pelare som är tillverkade av klösvändliga material, oftast lindat rep, och de består av flera nivåer som katterna kan springa upp och ned för. Här finns korgar och hängmattor, tunnlar och plattformar, repstegar och små inhägnade utrymmen. Massor att utforska och leka i med andra ord. Har man fler än en katt kan det vara en god idé att skaffa ett klösträd med lika många korgar som katter då de brukar älska att sova i dessa små utrymmen. Om alla inte får varsin blir det antingen trängsel i en eller slagsmål om platsen, och det vill man ju helst undvika.

Klätterträd för kattungar

När man kommer upp i kategorin stora, regelrätta klösträd är det viktigt att man är medveten om hur mycket ens katt väger. Små kattungar väger ju inte mycket och behöver därmed inte lika höga och tunga träd som vuxna katter gör. Däremot brukar de bli skickliga på att klättra mycket tidigt och tycker därför att det är skoj med ett klösträd på flera nivåer. Du kan även smycka klätterträdet med kattleksaker för att göra det extra roligt för kattungen.

Bäst i test - Annorlunda klösträd och klösbrädor 

Det finns mängder av olika klösprodukter att välja mellan på nätet, men många  liknar varandra och det kan vara svårt att hitta produkter som är speciella och annorlunda. Vi på Husdjursrevyn bestämde oss därför för att se om vi kunde hitta sådana produkter att testa. Efter en extensiv sökning och test av klösträd och klösbrädor som är annorlunda i både design och funktion har vi nu valt ut topp tre varumärken som tillverkar klösprodukter som är utöver det vanliga. Dessa varumärken stod ut bland dem andra särskilt utifrån design, funktion och produkternas enskilda betyg.

Dolomit - Väggmonterade klösträd

Dolomit är ett varumärke som tillverkar väggmonterade klösträd i flera olika modeller. Den vanligaste modellen av klösträd är oftast golvstående och kan dels vara ivägen som att den har en risk att tippa när din katt leker i det. Med Dolomits väggmonterade klösträd kan katten sitta säkert utan risken att tippa över klösträdet, forutsatt att klösträdet monterats på en bärande vägg och inte på exempelvis en gipsvägg. En annan fördel med att klösträdet inte står på golvet är den inte är ivägen vid städning och renhållning av golvytorna.

Dolomits produkter kan köpas i färgerna grå och vit.

Produkter från Dolomit;

 

NyKitty - Klösbrädor i modern tappning

Det andra varumärket som vi testat och vill presentera för våra läsare är NyKitty. De erbjuder innovativa klösbrädor i en stilren och modern tappning. Dessa klösbrädor tillverkas för hand utav wellpapp och ett certifierat lim som är säkert för djur och människor. Jämfört med den vanliga (och tråkiga) kartongliknande varianten skapar NyKitty klösbrädor som nästintill liknar konstverk. NyKitty tillverkar klösbrädor i olika modeller och färger, men gemensamt har alla modeller sin moderna och unika form. 

NyKittys produkter kan köpas i färgerna vit, natur och (endast vissa modeller) grå.

Produkter från NyKitty;

 

BeOneBreed - Integrerat klössystem 

Tredje och sista varumärket är BeOneBreed. Till skillnad mot de två tidigare varumärkena som riktar sig mot en särskild typ eller modell av klösprodukter så erbjuder BeOneBreed flera olika lösningar och varianter.  BeOneBreed har till exempel ett startpaket av kuber som går att variera och ställa iordning just så som du och din katt vill ha det. Kuberna är konstruerade så att en klösbräda är integrerad i ett system av gömställen, sovdynor och leksaker. BeOneBreeds produkter är annorlunda och kreativa i sin utformning, de kan bli ett tillskott till din bostads inredning snarare än bara vara ett klösträd eller en klösbräda för din katt.

Produkter för BeOneBreed möbelsystem;

Kartongen alltid mest spännande

Om du har köpt ett fint klösträd men katten inte verkar vara intresserad av det så bli inte besviken. Först och främst är det kartongen som det kommit i som är mest spännande. Det finns inte en katt på denna jord om inte älskar lådor och kartonger och till en början kan man som snäll kattägare/tjänare låta den tomma boxen stå framme ett tag.

När nyhetens behag har lagt sig kan man plocka undan kartongen och det är då som katten kan börja nosa och pröva på sitt nya klösträd. Det kan ta ett tag då katter är högst misstänksamma. Bli inte förvånad om det tar flera veckor innan katten börjar nosa eller klösa på trädet.

Om det gått en längre tid och katten fortfarande inte visar intresse kan det vara dags att hjälpa den på traven lite grann. Med lite kattgodis placerat på strategiska ställen, lite kattmynta eller en kul boll kan intresset väckas hos de flesta katter.

När inget annat hjälper

Katt i fåtölj.

När katten tröttnat på det gamla klösträdet finns risken att möbler blir nästa leksak.

Det finns katter som, trots att man köpt det finaste, största och mest kostsamma trädet som finns på marknaden, ändå inte slutar klösa på möblerna. Dessa katter har genomskådat sina ägare totalt, och vet exakt vad syftet med klösträdet är och vägrar att gå med på det hela. Vi talar om katter som kollat upp hemmets alla möbler på internet för att ta reda på vilken som är allra dyrast och sedan gått loss på den med all sin energi! Ingen illaluktande spray i världen kan hindra dessa katter från att preparera sagda möbel och man kan ju inte sitta och bevaka den dygnet runt.

Här gäller det att gå in för en defensiv taktik och istället för att distrahera katten med klösträd beskydda möbeln med filtar och täcken. Man kan också hänga på klösytor där katten gillar att vässa sina klor som mest, liksom inse faktum att den egna pälsbebisen, trots allt, är bra mycket viktigare än en möbel!

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 19:45:18

Ge din syn på Klösträd
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu