Klösträd Bäst i Test

Katter har bevarat mycket av sina vilda instinkter, även till synes tama katter har naturliga instinkter kvar. Katter har därmed samma behov som sina vilda kusiner, de leker, klättrar och klöser. Att riva och klösa håller katten i trim, det är inte primärt ett sätt att hålla klorna i topp som man kan tro, utan det är snarare aktivering eller ett sätt att leka. Katten behöver därför någonstans där den kan klösa rejält och ofta. Det bäst klösträdet som vi har testat är Dolomit 2.0 tack vare ett bra pris och många roliga egenskaper. Läs produktrecensioner och köpguide längre ner på sidan.

Innehållsförteckning

Vilket klösträd är bäst?

Det finns mängder av olika klösträd och klösmöbler att välja mellan på nätet, men många liknar varandra och det kan vara svårt att hitta produkter som passar ditt och din katts behov. Vi på Husdjursrevyn har testat flera populära klösträd från både kända och mindre kända märken. Vi har utgått från följande punkter när vi testade produkterna:

Kvalitet - Ett klösträd ska hålla i många år, för mycket lek och riv. De ska därför vara tillverkade av bra material och repen ska sitta rejält och inte smula sönder, det samma gäller plattformar och leksaker på trädet.

Material - Materialen ska helst vara naturliga, lätta och rengöra och såklart inte innehålla något som är farligt för katten som giftigt lim eller material som kan gå sönder på ett farligt sätt som plast.

Egenskaper - Ju flera detaljer desto bättre tycker vi, och oftast katten också! Plattformar att sitta på, krypin och hängmattor att vila i och bror som kan ta katten till ny spännande platser.

BeOneBreed Startset Katt3
BeOneBreed Startset Katt3
Bäst i test

1. BeOneBreed Startset Katt3

9,8/10
Typ
Möbelkit
Material
Trä / memoryfoam
Storlek
35,5x35,5x35,5 cm
 • Bygg som du vill!
 • 35,5 x 35,5 x 35,5 cm per kub
 • Inkl. dynor, klösbräda och leksak
Till butik
1099 kr
Läs mer
Två kuddar i memoryfoam
Med klösbräda och leksak
Kan monteras efter egen smak

BeOneBreed erbjuder flera olika lösningar och varianter.  BeOneBreed har till exempel ett startpaket av kuber som går att variera och ställa i ordning just så som du och din katt vill ha det. Kuberna är konstruerade så att en klösbräda är integrerad i ett system av gömställen, sovdynor och leksaker. BeOneBreeds produkter är annorlunda och kreativa i sin utformning, de kan bli ett tillskott till din bostads inredning snarare än bara vara ett klösträd eller en klösbräda för din katt. De är också kompatibla att monteras med varandra på flera kreativa sätt, en fantastiskt serie klösträd!

Läs mer
klosmobel giada 112 cm
Klösmöbel Giada

2. Klösmöbel Giada

9,7/10
Typ
Pelare
Material
Sisal / plysch
Storlek
112x65x38 cm
 • 112 cm hög
 • Plyschöverdrag
 • Grotta/hängmatta/plattform
Till butik
1259 kr
Läs mer

Klösmöbeln Giada är en kombination av grotta, träd och plattform. Här får katten allt den behöver. Den kan gömma sig i kuben längst ner, mysa i hängmattan eller sitta och spana högst upp. Plattformer och grotta har ett mjukt och skönt plyschöverdrag och själva trädet är klätt i svart sisal (rep i naturmaterial). Grottan längst ner är vackert mönstrad och hela möbeln är mycket stilren. Hängmattan och kudden på plattformen kan tas loss för att tvättas, de bör handtvättas. Möbeln är 112 cm hög.

Läs mer
Dolomit 2.0
Dolomit 2.0

3. Dolomit 2.0

9,5/10
Typ
Väggmonterad
Material
Sisal / vävt tyg
Storlek
160x40x35 cm
 • 160 cm hög
 • Väggmonterad
 • Plattform/hängmatta
Till butik
1499 kr
Läs mer

Dolomit 2.0 hänger direkt på väggen. Dynorna är gråa och repen ljusa vilket gör att klösträdet passar fint in i alla hem. Dynorna kan enkelt tas bort då de är fästa med kardborrband. Trädet har två plattformer som katterna kan ligga på och en hängmatta högst upp. Hängmattan är en särskilt omtyckte detalj av de flesta katter. Den är placerad högt upp och väldigt bekväm för din kisse att mysa i. Själva trädet är givetvis klösbart i sin helhet och det medföljer också ett kraftigt rep som hänger längs med sidan. Dolomit-serien är mycket omtyckt och håller hög kvalitet.

Läs mer
NyKitty Tobi
NyKitty Tobi

4. NyKitty Tobi

9,4/10
Typ
Bräda
Material
Wellpapp
Storlek
59x6,5x25 cm
 • 59 x 6,5 x 25 cm
 • Värmande material
 • Klösvänlig viloplats!
Till butik
299 kr
Läs mer

NyKitty erbjuder innovativa klösbrädor i en stilren och modern tappning. Dessa klösbrädor tillverkas för hand av wellpapp och ett certifierat lim som är säkert för djur och människor. Jämfört med den vanliga (och tråkiga) kartongliknande varianten skapar NyKitty klösbrädor som nästintill liknar konstverk. NyKitty tillverkar klösbrädor i olika modeller och färger, men gemensamt har alla modeller sin moderna och unika form. 

NyKittys produkter kan köpas i färgerna vit, natur och (endast vissa modeller) grå.

Läs mer
Dolomit PRO
Dolomit PRO

5. Dolomit PRO

8,9/10
Typ
Väggmonterad
Material
Sisal / vävt tyg
Storlek
117x70x40 cm
 • 117 cm hög
 • Väggmonterad
 • Grotta/hängmatta/plattform
Till butik
2299 kr
Läs mer

Dolomit är ett varumärke som tillverkar väggmonterade klösträd i flera olika modeller. Den vanligaste modellen av klösträd är oftast golvstående. Med Dolomits väggmonterade klösträd kan katten sitta säkert utan risken att tippa över klösträdet, förutsatt att klösträdet monterats på en bärande vägg och inte på exempelvis en gipsvägg. En annan fördel med att klösträdet inte står på golvet är den inte är i vägen vid städning och renhållning av golvytorna. Dolomit Pro ger ett stilrent intryckt med grå tyger, ljusa rep och fina trädetaljer. Klösträdet Pro har en hängmatta av tjocka rep och två tygdynor som enkelt kan tas loss för rengöring.

Läs mer
BeOneBreed Tipi
BeOneBreed Tipi

6. BeOneBreed Tipi

8,9/10
Typ
Möbelkit
Material
Trä/tyg
Storlek
36x36x36 cm
Till butik
359 kr
Dolomit
Dolomit

7. Dolomit

Ej betygsatt än
Typ
Väggmonterad
Material
Sisal / vävt tyg
Storlek
168x45x40 cm
Till butik
1399 kr
BeOneBreed klöspelare med träplatta
BeOneBreed klöspelare med träplatta

8. BeOneBreed klöspelare med träplatta

Ej betygsatt än
Typ
Möbelkit
Material
Trä/tyg
Storlek
76x42,5x37,5 cm
Till butik
899 kr
NyKitty Lui
NyKitty Lui

9. NyKitty Lui

Ej betygsatt än
Typ
Klösbräda
Material
Wellpapp
Storlek
71x21x23 cm
Till butik
699 kr

katt spanar

Många olika modeller och designer

Klösträd och klösmöbler fyller flera funktioner, både för katten och människorna i hemmet. En understimulerad katt kan ägna sig åt att putta ner föremål från bord och bänkar eller bli väldigt efterhängsen. Katter behöver också ytor där de får riva och klösa fritt, saknas detta så blir snabbt andra möbler föremål för leken. Klösträd är också väldigt bra viloplatser, ofta kommer klösmöbeln med en plattform, en grotta eller en hängmatta där katten kan vila eller ligga och hålla utkik. Det gör att du blir av med lite katthår på andra platser i hemmet. Katter trivs bra på upphöjd platser, där de kan se var som händer runtomkring. Därför är klösträd med plattformar utmärkta, då får katten sin reserverade plats lite högre upp.

Om man inte har en jättestor budget kan man skaffa ett mindre klösträd som vanligtvis består av en trästomme med en skrovlig yta eller ett rep hårt lindat omkring den. De brukar duga gott åt de flesta katter, de håller länge och vissa modeller kan också integreras i större system med grottor eller plattformar. Ofta har klösträd en vadderad plattform upptill där katten kan ligga och spana. Om katten tröttnar på klösandet så burkar lite kattmynta liva upp stämningen.

Går man upp ett snäpp i priskategori kan man hitta roliga små lekhus, korgar, tunnlar och lådor som är tillverkade i material som katter gillar att riva i samtidigt som den kan ha kul med själva konstruktionen, till exempel att klättra på eller att gömma sig i. Har du fler än en katt kan det ibland bli slagsmål om bästa platsen, så att ha ett par olika modeller är aldrig fel. Alla som har haft en katt vet att de älskar att lurpassa och ligga och gömma sig. Många katter känner sig avslappnade om de kan ligga skyddade och sova, det är trots allt ganska mycket vilt kvar i katter idag. 

Stora klösträd för vuxna katter

De största modellerna kan vara två meter höga och rejält breda, och om man har tyngre katter är det viktigt att man skaffar en stadig modell som inte välter ens under den vildaste jakten. De här stora modellerna brukar man köpa i nedmonterat skick, ungefär som IKEA-möbler. De stora klösträden hålls upp av flera pelare som är tillverkade av klösvänliga material, oftast lindat rep, och de består av flera nivåer som katterna kan springa upp och ned för. Här finns korgar och hängmattor, tunnlar och plattformar, repstegar och små inhägnade utrymmen. Massor att utforska och leka i med andra ord. Har man fler än en katt kan det vara en god idé att skaffa ett klösträd med lika många korgar som katter då de brukar älska att sova i dessa små utrymmen. Om alla inte får varsin blir det antingen trängsel i en eller slagsmål om platsen, och det vill man ju helst undvika.

Klätterträd för kattungar

När man kommer upp i kategorin stora, regelrätta klösträd är det viktigt att man är medveten om hur mycket ens katt väger. Små kattungar väger ju inte mycket och behöver därmed inte lika höga och tunga träd som vuxna katter gör. Däremot brukar de bli skickliga på att klättra mycket tidigt och tycker därför att det är skoj med ett klösträd på flera nivåer. Du kan även smycka klätterträdet med kattleksaker för att göra det extra roligt för kattungen. Katter växer snabbt så storleken på trädet spelar egentligen ingen roll.

Vänj katten vid klösträdet

Om du har köpt ett fint klösträd men katten inte verkar vara intresserad av det så bli inte besviken. Först och främst är det kartongen som det kommit i som är mest spännande. Det finns inte en katt på denna jord om inte älskar lådor och kartonger och till en början kan man som snäll kattägare låta den tomma boxen stå framme ett tag.

När nyhetens behag har lagt sig kan man plocka undan kartongen och det är då som katten kan börja nosa och pröva på sitt nya klösträd. Det kan ta ett tag då katter är högst misstänksamma. Bli inte förvånad om det tar flera veckor innan katten börjar nosa eller klösa på trädet.

Om det gått en längre tid och katten fortfarande inte visar intresse kan det vara dags att hjälpa den på traven lite grann. Med lite kattgodis placerat på strategiska ställen, lite kattmynta eller en kul boll kan intresset väckas hos de flesta katter.

 

Vanliga frågor om klösträd

Varför klöser katter?

Utekatter och vilda katter använder regelbundet sina klor. De klättrar, jagar och gräver. Klösandet är ett sätta för katten att både leka och aktivera sig, men också en form av klovård. Vid klösandet så nöts slitna delar av klorna ner, och klorna förblir därmed vassa och användbara. Klösandet är också ett sätt för katter att markera revir. Katter har små körtlar nära tassarna som utsöndrar feromoner när katten river på något. Det är mycket viktigt för katter att få riva på något!

Hur får jag katten att använda klösträdet?

Om katten är lite trög i starten så kan du locka med lite godis för att få katten att närma sig och vara runt klösträdet. Det brukar vara första steget. Sen brukar kattmynta hjälpa rejält och du vill att katten ska börja klösa och använda trädet. Gnugga in lite kattmynta längs med klösträdet så brukar det snabbt ge effekt. 

Var ska klösträdet stå?

Klösträdet ska givetvis stå så till att katten lätt kan använda det. Gärna så att du också utan problem kan städa runt trädet, efter ett tag så brukar delar av klösträdet släppa när katten river och det blir små delar av rep eller trä runtom. Katten måste också kunna sträcka på sig rejält när den river så ställ trädet så att det inte förhindrar det. Klösträd med plattformar eller klösmöbler med hängmattor och grottor kan du gärna ställa nära fönster så att katten kan kika ut. Tänk också på att katter tycker om att ha uppsikt på andra djur och människor i hushållet, så ställ trädet där katten kan ligga och kika på vad ni gör, isolera det inte i något sovrum. Vanligtvis har man klösträd i köket eller vardagsrummet så att katten kan få vara med.

Testvinnare - Bästa Klösträd

 • BeOneBreed Startset Katt3
 • Klösmöbel Giada
 • Dolomit 2.0
 • NyKitty Tobi
 • Dolomit PRO
 • BeOneBreed Tipi
 • Dolomit
 • BeOneBreed klöspelare med träplatta
 • NyKitty Lui
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
103 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-11-09 16:09:13

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu