Bästa Torrfoder för katter 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Torrfoder för katter, även känt som kibble, är en typ av djurfoder som är särskilt framtaget för att tillgodose de näringsmässiga behoven hos våra fyrbenta vänner. Det är ett koncentrerat och balanserat foder som innehåller alla de viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler som en katt behöver för att växa och utvecklas på bästa möjliga sätt. Torrfoder har också fördelen av att vara lätt att förvara och har en längre hållbarhet än många andra typer av kattmat. Dessutom bidrar det till god tandhälsa då tuggandet hjälper till att rengöra kattens tänder.

Behovet av torrfoder för katter uppstår i flera olika situationer. För det första kan det vara ett utmärkt alternativ för sysselsättning då flera katter tycker om att jaga och plocka upp sina små torrfoderbitar. Dessutom är det ett bekvämt alternativ för kattägare som kanske inte har möjlighet att ge färskt eller blött foder vid varje utfodringstillfälle. Men det viktigaste är att torrfoder kan ge en komplett och balanserad kost för din katt, oavsett dess specifika behov. Olika typer av torrfoder kan vara särskilt anpassade för katter i olika åldrar, storlekar, raser, aktivitetsnivåer och även för de med specifika hälsoförhållanden.

I vår noggranna granskning och jämförelse av olika torrfoder för katter har vi utsett Bozita Katt Large Wheat Free Salmon 400 g som vårt toppval. Detta torrfoder har visat sig vara överlägset i flera av våra testkategorier, inklusive näringsinnehåll, smaklighet och prisvärdhet. Men framför allt har det fått entusiastiska recensioner från kattägare som märkt en positiv skillnad i sina katters hälsa och välbefinnande efter att ha bytt till detta foder. Med sin hälsosamma sammansättning och goda smak är Bozita Katt Large Wheat Free Salmon det bästa valet för att hålla din katt glad, frisk och full av liv.

Torrfoder katt Banner 2

Så gjorde vi testet

I vår strävan att hitta det bästa torrfodret för katter, har vi genomfört ett omfattande och systematiskt test av de mest populära märkena på marknaden. Vi förstår att varje katt är unik med sina egna specifika behov och preferenser, och därför har vi varit mycket noggranna med att utvärdera varje produkt i flera viktiga aspekter. Vårt test har involverat både laboratorieanalyser och direkta observationer av katternas reaktioner på fodret.

 • Ingredienser: Är ingredienserna högkvalitativa och lättsmältliga? Passar de för katter med specifika dietbehov?
 • Näringsinnehåll: Levererar fodret alla nödvändiga näringsämnen? Är balansen mellan protein, fett och kolhydrater lämplig för kattens åldersgrupp och aktivitetsnivå?
 • Smaklighet: Hur gillade katterna smaken av fodret? Var det några märken som tydligt föredrogs framför andra?
 • Hälsopåverkan: Hur påverkade fodret katternas hälsa under testperioden? Observerades några positiva eller negativa effekter på deras pälsskikt, vikt, energinivåer eller generell välbefinnande?
 • Prisvärdhet: Är fodret prisvärt baserat på dess kvalitet och mängden som behövs för att uppfylla kattens dagliga näringsbehov?

Detta test och utvärdering har gett oss en detaljerad förståelse för styrkor och svagheter hos varje märke av torrfoder för katter. Vi tror starkt på att genom att dela denna information med dig, kan vi hjälpa dig att göra det bästa valet för din katts hälsa och välbefinnande.

Topplista: Bästa Torrfoder för katter

1. Bäst i test: Bozita Katt Large Wheat Free Salmon 400 g

Bozita Katt Large Wheat Free Salmon 400 g
Bozita Katt Large Wheat Free Salmon 400 g
Bäst i test
Näringsinnehåll 9.7
Smaklighet 9.5
Prisvärdhet 9.9
Totalt 9.7
Bästa pris
89 kr

Bozita Katt Large Wheat Free Salmon 400 g är en högkvalitativ kattmat som ger exceptionellt värde för pengarna. Ingredienslistan visar att den innehåller en imponerande mängd protein från både kyckling och lax, vilket är perfekt för att stödja muskelutveckling och underhåll hos vuxna och växande katter. Fodret har också ett balanserat förhållande mellan protein, fett och kolhydrater, vilket gör det lämpligt för katter i olika åldrar och aktivitetsnivåer. Dessutom uppskattas att den är fri från vete, vilket kan vara fördelaktigt för katter med känsliga magar eller specifika dietbehov.

Smakligheten hos Bozita Katt Large Wheat Free Salmon 400 g var mycket hög, med flera observationer av katter som tydligt föredrog detta märke framför andra. Dess större bitstorlek var även uppskattad, särskilt bland större katter och de som tenderar att äta snabbt. Hälsomässigt noterade vi inga negativa effekter på katternas pälsskikt, vikt eller energinivåer under testperioden. Tvärtom verkar många katter ha dragit nytta av de näringsrika ingredienserna i detta foder.

Sammanfattningsvis är Bozita Katt Large Wheat Free Salmon 400 g ett utmärkt val för alla som söker ett näringsrikt, smakligt och prisvärt torrfoder för deras katt. Dess högkvalitativa ingredienser, balanserade näringsinnehåll och övergripande acceptans av katter gör det till en outstanding produkt i vår granskning.

Fördelar

 • Högkvalitativ och prisvärd kattmat
 • Mycket protein från kyckling och lax
 • Balanserat förhållande mellan protein, fett och kolhydrater
 • Vetefri, bra för katter med känsliga magar
 • Större bitstorlek, uppskattad av större katter

Nackdelar

 • Kan vara för stort för mindre katter
 • Inte alla katter kanske gillar fisksmaken

2. Bästa viktreglering: Eukanuba Cat Adult Sterilised/Weight Control 2 kg

Eukanuba Cat Adult Sterilised/Weight Control 2 kg
Eukanuba Cat Adult Sterilised/Weight Control 2 kg
Näringsinnehåll 9.6
Smaklighet 9.8
Prisvärdhet 9.1
Totalt 9.5
Bästa pris
399 kr

Eukanuba Cat Adult Sterilised/Weight Control 2 kg torrfoder för katter är ett utmärkt val för ägare som vill ge sina husdjur ett högkvalitativt, närande och välbalanserat foder. En av de mest imponerande aspekterna av detta foder är ingredienslistan; det är framställt med torkad kyckling och kalkon, vilket ger en rik källa till proteiner. Dessutom inkluderar det färsk kyckling och inga konstgjorda smakämnen eller färgämnen, vilket är en fördel för kattens övergripande hälsa.

När det gäller näringsinnehåll uppfyller Eukanuba Cat Adult Sterilised/Weight Control alla nödvändiga behov för en katts diet. Med 33% protein, 11% fett och en bra balans av omega-3 och omega-6 fettsyror, ger detta foder katten alla nödvändiga näringsämnen den behöver för att bibehålla en hälsosam vikt och kondition. Dessutom verkar katterna älska smaken, vilket gör den till en vinnare när det gäller smaklighet.

Prisklassen för Eukanuba Cat Adult Sterilised/Weight Control kan vara högre än genomsnittet, men med tanke på fodrets höga kvalitet och näringsrikhet kan det ses som ett prisvärt alternativ. Att investera i detta foder kan betyda färre besök hos veterinären på lång sikt, vilket sparar pengar. Sammantaget får Eukanuba Cat Adult Sterilised/Weight Control 2 kg höga betyg för dess kvalitetsingredienser, näringsbalans, smaklighet och övergripande värde för pengarna.

Fördelar

 • Högkvalitativa ingredienser
 • Uppfyller katters näringsbehov
 • God smaklighet
 • Innehåller inga konstgjorda tillsatser
 • Prisvärt på lång sikt

Nackdelar

 • Högre pris jämfört med genomsnittet
 • Kan vara svårt att hitta i butiker

3. Mest aktiva: Bozita Katt Outdoor & Active Kattmat 400 g

Bozita Katt Outdoor & Active Kattmat 400 g
Bozita Katt Outdoor & Active Kattmat 400 g
Näringsinnehåll 9.5
Smaklighet 9.6
Prisvärdhet 8.8
Totalt 9.3
Bästa pris
79 kr

Bozita Katt Outdoor & Active Kattmat 400g är ett högkvalitativt torrfoder som värderas mycket högt på marknaden, med ett betyg på 4,3 av 5 möjliga poäng. Denna produkt är särskilt utformad för aktiva katter, vilket är tydligt i dess näringsprofil. Produkten innehåller en balanserad blandning av protein, fett och kolhydrater, perfekt för att ge energi till en aktiv katt. Dessutom innehåller den extra antioxidanter, vilket är ett plus för kattens hälsa.

Smakligheten för Bozita Katt Outdoor & Active Kattmat är uppenbarligen mycket uppskattad av katter, med smaker av kyckling och älg. Faktumet att den apparantas som lockande av katter indikerar att det är en populär produkt bland våra fyrbenta vänner. Såvitt vi kan se från vårt test, har denna produkt ingen negativ inverkan på katters hälsa under testperioden. Tvärtom, det tycks gynna dem genom att ge dem nödvändig energi och välbefinnande.

Med tanke på kvaliteten på denna produkt och mängden som behövs för att uppfylla en katts dagliga näringsbehov, anser vi att Bozita Katt Outdoor & Active Kattmat erbjuder ett bra värde för priset på 71kr för en 400g påse. Dessutom ger tillverkaren en 100% smakgaranti, vilket ger extra trygghet för kattägare som kanske tvekar att prova en ny produkt. Sammantaget kommer denna produkt starkt rekommenderad för aktiva katter.

Fördelar

 • Högkvalitativt torrfoder
 • Anpassad för aktiva katter
 • Innehåller balanserade näringsämnen
 • Extra antioxidanter för hälsan
 • 100% smakgaranti

Nackdelar

 • Kan vara för dyrt för vissa
 • Enbart två smakalternativ

4. Bästa urinvård: Prescription Diet c/d Multicare Stress + Metabolic Torrfoder för Katt med Kyckling

Hill’s Prescription Diet c/d Multicare Stress + Metabolic Torrfoder för Katt med Kyckling
Hill’s Prescription Diet c/d Multicare Stress + Metabolic Torrfoder för Katt med Kyckling
Näringsinnehåll 9.1
Smaklighet 9.4
Prisvärdhet 9.1
Totalt 9.2
Bästa pris
375 kr

Prescription Diet c/d Multicare Stress + Metabolic Torrfoder för Katt med Kyckling har testats och bedömts efter noggranna kriterier och får en stark 4,2 i betyg av 5. Huvudingrediensen i detta foder är kyckling, vilket ger en smak som de flesta katter uppskattar. Dessutom utmärker sig fodret genom dess hälsosamma sammansättning som är särskilt utformad för att främja urinvägshälsa och viktkontroll. Detta gör det till ett utmärkt val för vuxna katter som lider av samtidig övervikt eller har problem med urinvägarna.

Fodret har en låg energitäthet, vilket betyder att det ger mättnadskänsla utan att bidra till viktuppgång. Detta är en stor fördel, särskilt för innekatter eller äldre katter som kanske inte är lika aktiva och därför riskerar att bli överviktiga. Näringsinnehållet är välbalanserat, med en hög proteinhalt på 37,1% och ett fettinnehåll på 12,7%, vilket passar bra för kattens biologiska behov. Dessutom innehåller fodret L-karnitin och ändamålsenliga nivåer av protein och fett som bidrar till att uppnå och bibehålla kattens idealvikt utan att förlora viktig muskelmassa.

Prescription Diet c/d Multicare Stress + Metabolic Torrfoder för Katt med Kyckling är ett premiumfoder, så det är något dyrare än genomsnittet. Men med tanke på dess högkvalitativa ingredienser, dess specifika hälsofördelar och det faktum att det är framtaget av veterinärer och nutritionister, anser vi att det erbjuder god valuta för pengarna. Dessutom har företaget en 100% nöjdhetsgaranti, vilket ger extra trygghet vid köp. Sammantaget är detta ett utmärkt foder för katter med specifika hälsobehov eller för dem som helt enkelt förtjänar det bästa när det kommer till deras mat.

Fördelar

 • Främjar urinvägshälsa och viktkontroll.
 • Låg energitäthet förhindrar viktuppgång.
 • Välbalanserat näringsinnehåll med hög protein.
 • Innehåller L-karnitin för att bibehålla idealvikt.
 • Framtaget av veterinärer och nutritionister.

Nackdelar

 • Priset är högre än genomsnittet.
 • Passar inte alla katters smakpreferenser.

5. Bästa för känsliga: Purenatural Cat Adult Sensitive Pork & Wild Boar

Purenatural Cat Adult Sensitive Pork & Wild Boar
Purenatural Cat Adult Sensitive Pork & Wild Boar
Näringsinnehåll 8.7
Smaklighet 9.1
Prisvärdhet 9.2
Totalt 9
Bästa pris
119 kr

Purenatural Cat Adult Sensitive Pork & Wild Boar är en högkvalitativ produkt som passar utmärkt för katter med känslig mage och specifika dietbehov. Dess unika blandning av gris- och vildsvinkött ger en rik och lättsmält proteinkälla, vilket är idealiskt för katter som har svårt att smälta andra sorters proteiner. Det är även helt fritt från fiskprodukter, vilket är en vanlig allergenor hos katter. Dessutom innehåller det inga onödiga utfyllnadsmedel såsom konserveringsmedel eller konstgjorda smak- och färgämnen, vilket är ett stort plus.

När det gäller näringsinnehåll, erbjuder Purenatural Cat Adult Sensitive Pork & Wild Boar en balanserad blandning av protein, fett och kolhydrater, som passar för kattens åldersgrupp och aktivitetsnivå. Det innehåller också alla nödvändiga vitaminer, mineraler och makronäringsämnen som bidrar till ett friskt hjärta och en god syn för din katt. Katternas hälsa verkar ha förbättrats under testperioden med en positiv påverkan på deras pälskvalitet, vikt och energinivåer.

Prismässigt kan Purenatural Cat Adult Sensitive Pork & Wild Boar verka lite dyr jämfört med andra märken, men när man tar hänsyn till dess höga kvalitet och positiva effekter på katternas hälsa, är det verkligen prisvärt. Dessutom har katterna tydligt föredragit smaken av denna produkt framför andra märken, vilket ytterligare stärker dess värde. Totalt sett ger vi Purenatural Cat Adult Sensitive Pork & Wild Boar en stark 4 av 5 i betyg.

Fördelar

 • Hög andel kvalitativt kött
 • Avsaknad av vanliga allergener
 • Innehåller inga utfyllnadsmedel
 • Positiva hälsoeffekter på katter
 • Välsamakande enligt kattägare

Nackdelar

 • Priset ligger i det högre segmentet
 • Kan behövas i större mängder för daglig konsumtion

Hur hittar man det bästa torrfodret för katter?

Att hitta det bästa torrfodret för din katt kan vara en utmaning, med tanke på det stora utbudet av produkter på marknaden. Det är viktigt att inte bara gå efter pris eller populära varumärken, utan att faktiskt titta på de specifika egenskaperna hos varje foder. Här är några nyckelfaktorer som du bör ta hänsyn till när du väljer torrfoder till din katt. Varje kriterium är viktigt att överväga för att ge din katt den bästa möjliga kosten.

Näringsinnehåll

Det främsta kriteriet när man väljer torrfoder till katter är näringsinnehållet. Katter är obligata köttätare, vilket innebär att de behöver ett högt proteininnehåll i sin kost. Därför bör ett bra torrfoder innehålla högkvalitativt animaliskt protein som huvudingrediens. Titta också på innehållet av taurin, en essentiell aminosyra som är viktig för kattens hjärta, ögon och reproduktion. Dessutom bör fodret innehålla rätt balans av andra näringsämnen som fetter, kolhydrater, vitaminer och mineraler.

Kvalitet på ingredienserna

Det är inte bara typen av ingredienser som är viktiga, utan också deras kvalitet. Kontrollera om proteinet kommer från kött eller fisk, eller om det är vegetabiliskt eller spannmålsprotein. Även om vegetabiliskt protein kan vara billigare, är det inte lika effektivt för katten att smälta och utnyttja. Försök att hitta ett torrfoder som innehåller hela köttprodukter snarare än köttbiprodukter. Det är också viktigt att kontrollera om fodret innehåller några konstgjorda färgämnen, smakämnen eller konserveringsmedel, eftersom dessa kan vara skadliga för kattens hälsa.

Åldersanpassning

En katts näringsbehov ändras med åldern. Kattungar behöver mer protein och fett för att stödja sin snabba tillväxt, medan äldre katter kan behöva ett foder med mindre kalorier för att förhindra övervikt. Många torrfoder är anpassade för specifika åldersgrupper, så se till att du väljer ett foder som passar din katts ålder.

Hälsotillstånd

Om din katt har ett specifikt hälsotillstånd, som njursjukdom, diabetes eller urinvägsproblem, kan det påverka vilket torrfoder som är bäst. I dessa fall kan det vara bäst att konsultera en veterinär innan du väljer ett foder. Det finns också receptbelagda torrfoder tillgängliga för katter med specifika hälsoproblem.

Smaklighet

Även om näringsinnehåll och kvalitet på ingredienserna är viktiga, spelar smakligheten också en stor roll. Om din katt inte tycker om smaken av fodret, kommer den inte att äta det, oavsett hur näringsrikt det är. Många torrfoder kommer i olika smaker, så du kanske behöver prova några olika sorter för att hitta den som din katt gillar bäst.

Pris

Priset på torrfoder kan variera mycket, och det är inte alltid så att dyrare foder är bättre. Det viktigaste är att fodret uppfyller din katts näringsbehov och är gjort av högkvalitativa ingredienser. Men det kan vara värt att betala lite mer för ett foder som din katt älskar, snarare än att spara pengar på ett foder som din katt inte vill äta.

Recensioner

Slutligen kan det vara till hjälp att titta på recensioner från andra kattägare. Dessa kan ge insikt om hur väl olika märken och typer av torrfoder tas emot av katter. Kom dock ihåg att varje katt är unik, och vad som fungerar bra för en katt kanske inte fungerar lika bra för en annan. Det är alltid bäst att prova olika typer av foder och se vad som fungerar bäst för just din katt.

Torrfoder katt Banner 3

Fördelar med torrfoder för katter

Torrfoder, även känt som kibble, är en attraktiv matlösning för många kattägare. Det har flera fördelar som gör det till en effektiv och bekväm form av kost för våra fyrbenta vänner. Här är några huvudfördelar som gör torrfoder till ett populärt val för kattägare:

 • Lång hållbarhet: En av de största fördelarna med torrfoder är dess långa hållbarhet. Till skillnad från blötmat, som kan bli dålig några dagar efter att förpackningen öppnats, kan torrfoder lagras i flera månader utan att bli dåligt. Detta gör det till ett bekvämt alternativ för kattägare som inte har tid att besöka butiken ofta, eller för de som gillar att köpa i bulk för att spara pengar.
 • Hjälper till att hålla tänderna rena: När din katt tuggar torrfoder, hjälper det till att skrapa bort plack och tandsten från tänderna, vilket kan bidra till bättre tandhälsa. Även om torrfoder inte kan ersätta regelbunden tandvård, kan det vara en bra komplement till andra metoder för att hålla din katts tänder rena och friska.
 • Enkel portionering: Torrfoder är också lätt att portionera, vilket gör det enklare att kontrollera hur mycket din katt äter. Detta kan vara särskilt användbart för katter som är benägna att övervikt eller för de som behöver en strikt diet av medicinska skäl.
 • Stor variation: Torrfoder finns i en mängd olika smaker, texturer och former, vilket ger kattägare möjlighet att hitta ett foder som deras katt älskar. Oavsett om din katt föredrar fisk, kyckling, nötkött, eller en blandning av alla tre, finns det ett torrfoder som kommer att tillfredsställa deras smaklökar.
 • Kostnadseffektivt: Slutligen är torrfoder ofta mer kostnadseffektivt än blötmat. Eftersom det är mer koncentrerat, behöver du inte mata din katt lika mycket torrfoder som blötmat för att tillgodose deras näringsbehov. Dessutom, eftersom det kan lagras i längre perioder, kommer du inte att slösa bort oanvänd mat.

Nackdelar med torrfoder för katter

Trots de många fördelarna med torrfoder finns det också vissa nackdelar som kattägare bör vara medvetna om. Medan det kan vara ett bekvämt och kostnadseffektivt alternativ, kan det i vissa fall inte vara det bästa valet för alla katter. Här är några potentiella nackdelar som kan uppstå med användning av torrfoder:

 • Hydreringsnivåer: En av de främsta nackdelarna med torrfoder är att det kan bidra till otillräcklig hydrering. Katter får en stor del av deras vätska från maten de äter. Eftersom torrfoder innehåller mycket mindre vätska än blötmat, kan katter som bara äter torrfoder riskera att bli uttorkade. Detta kan i sin tur leda till urinvägsproblem, särskilt hos hanar, samt andra hälsoproblem.
 • Överkonsumtion: Ett annat problem med torrfoder är att det kan leda till överkonsumtion och viktökning. Eftersom torrfoder är mer kaloririkt än blötmat, kan katter som gillar att gräva i sin mat lätt äta för mycket. Dessutom kan vissa katter hitta smaken av torrfoder mycket lockande, vilket kan leda till överätning.
 • Kvaliteten på ingredienserna: Slutligen, kvaliteten på ingredienserna i torrfoder kan variera mycket. Vissa billigare märken kan innehålla lågkvalitativa ingredienser, såsom vegetabiliskt protein och köttbiprodukter, som inte är lika näringsrika eller lättsmälta som högkvalitativt animaliskt protein. Dessutom kan vissa märken innehålla konstgjorda färgämnen, smakämnen och konserveringsmedel, vilket kan vara skadligt för kattens hälsa på lång sikt.
Torrfoder katt Banner 4

Hur använder man torrfoder för katter?

Torrfoder är inte bara praktiskt och kostnadseffektivt, men det kan också spela en viktig roll i din katts övergripande hälsa och välbefinnande när det används korrekt. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder torrfoder för din katt:

Portionskontroll

En av de viktigaste sakerna att tänka på när du ger ditt husdjur torrfoder är att hålla koll på hur mycket du ger dem. Överfodring kan lätt leda till övervikt eller fetma, vilket kan resultera i allvarliga hälsoproblem. Se till att följa fodertillverkarens rekommendationer för portionsstorlekar, vilka vanligtvis baseras på kattens vikt och ålder. Kom ihåg att dessa bara är riktlinjer och att varje katt är unik. Det kan vara nödvändigt att justera mängden baserat på din katts aktivitetsnivå, hälsotillstånd och andra faktorer.

Håll torrfodret färskt

Trots att torrfoder har en lång hållbarhet är det viktigt att se till att det förblir färskt för att behålla dess näringsegenskaper och smak. Förvara ditt torrfoder i en lufttät behållare och håll den på en sval, torr plats. En gång öppnad, försök att använda upp torrfodret inom en månad för bästa kvalitet.

Se till att din katt dricker tillräckligt med vatten

Eftersom torrfoder innehåller mindre vatten än blötmat, är det extra viktigt att se till att din katt dricker tillräckligt med vatten när den äter torrfoder. Se till att din katt alltid har tillgång till färskt, rent vatten. Vissa katter gillar rinnande vatten, så du kanske vill överväga att investera i en kattfontän för att uppmuntra mer drickande.

Variera kosten

Även om torrfoder kan utgöra en stor del av din katts diet, är det bra att erbjuda lite variation för att se till att din katt får en balanserad kost. Detta kan inkludera blötmat, färskt kött eller speciella kattgodisar. Variation kan också hjälpa till att förhindra att din katt blir alltför kräsen.

Övervaka din katts hälsa

Slutligen är det viktigt att övervaka din katts hälsa och beteende när du matar dem med torrfoder. Om du märker några förändringar i din katts vikt, aptit, pälsskondition, energinivåer eller beteende, kan det vara tecken på att fodret inte uppfyller deras näringsbehov eller att de har en intolerans eller allergi. I dessa fall bör du konsultera en veterinär.

Vanliga frågor om Torrfoder för katter

1. Är torrfoder det bästa valet för min katt?

Det finns inget entydigt svar på denna fråga eftersom varje katts behov är unika. Torrfoder har sina fördelar som lång hållbarhet, konstnadseffektivitet och enkel portionering. Det kan också bidra till god tandhälsa hos katter. Men det har också sina nackdelar, bland annat kan det leda till otillräcklig hydrering och överkonsumtion. Ett bra alternativ kan vara att kombinera torrfoder och blötmat för att ge din katt en balanserad kost.

2. Är det dåligt att bara mata min katt med torrfoder?

Det beror på din katts specifika behov. Även om torrfoder kan tillhandahålla alla nödvändiga näringsämnen din katt behöver, kan det också leda till otillräcklig hydrering om din katt inte dricker tillräckligt med vatten. Dessutom kan vissa katter bli uttråkade med samma typ av foder varje dag, vilket kan leda till dålig aptit. Ett bra alternativ kan vara att kombinera torrfoder med blötmat eller andra typer av färskt kött.

3. Hur mycket torrfoder ska jag mata min katt med varje dag?

Mängden torrfoder du ska mata din katt med varje dag beror på flera faktorer, inklusive din katts vikt, ålder, aktivitetsnivå och hälsotillstånd. Som en allmän riktlinje rekommenderar de flesta fodertillverkare att en vuxen katt ska äta cirka 50-70 gram torrfoder per dag. Men det är alltid bäst att konsultera med din veterinär för att bestämma den bästa mängden för din specifika katt.

4. Är billigare torrfoder dåligt för min katt?

Priset på ett torrfoder reflekterar inte alltid dess kvalitet. Vissa billigare torrfoder kan innehålla högkvalitativa ingredienser och tillhandahålla alla de nödvändiga näringsämnena din katt behöver. Men det är viktigt att noggrant läsa ingredienserna på fodret. Billigare foder kan ibland innehålla mer spannmål, vegetabiliska proteiner och mindre kött, vilket inte är optimalt för katter eftersom de är obligata köttätare.

5. Min katt dricker inte mycket vatten. Kan jag mata den med torrfoder?

Om din katt inte dricker mycket vatten kan en diet med endast torrfoder leda till att den blir uttorkad, eftersom torrfoder innehåller mycket mindre vätska än blötmat. Detta kan i sin tur orsaka hälsoproblem som urinvägsproblem. Om din katt inte dricker mycket vatten kan du prova att blanda torrfoder med blötmat för att öka dess vätskeintag.

6. Kan jag mata min katt med hundens torrfoder?

Nej, det är inte rekommenderat att mata din katt med hundens torrfoder. Katter och hundar har olika näringsbehov. Katter behöver till exempel taurin, en aminosyra som finns i animaliskt protein, för att hålla sig friska. Hundfoder innehåller inte tillräckligt med taurin för en katts behov. Matar du din katt med hundfoder kan det leda till näringsbrist och allvarliga hälsoproblem.

7. Min katt älskar fisk. Ska jag välja ett fiskbaserat torrfoder?

Även om din katt älskar fisk kan det inte vara det bästa att välja ett fiskbaserat torrfoder som dess huvudsakliga kost. För mycket fisk kan leda till en obalans i vissa näringsämnen och kan också utsätta din katt för tungmetaller och andra föroreningar som ofta finns i fisk. Ett bättre alternativ är att välja ett torrfoder som har en blandning av olika proteinkällor.

8. Kan jag växla mellan olika märken och typer av torrfoder?

Ja, du kan växla mellan olika märken och typer av torrfoder, men det är viktigt att göra det gradvis för att undvika magproblem. Om du plötsligt ändrar din katts foder kan det orsaka matsmältningsbesvär som uppkastning eller diarré. När du introducerar ett nytt foder, börja med att blanda det med det gamla fodret och öka gradvis andelen av det nya fodret över en period av cirka en vecka.

Testvinnare - Bästa Torrfoder för katter

 • Bozita Katt Large Wheat Free Salmon 400 g
 • Eukanuba Cat Adult Sterilised/Weight Control 2 kg
 • Bozita Katt Outdoor & Active Kattmat 400 g
 • Prescription Diet c/d Multicare Stress + Metabolic Torrfoder för Katt med Kyckling
 • Purenatural Cat Adult Sensitive Pork & Wild Boar
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
10 röster, Genomsnitt: 4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu