Transportbur till katt

Det finns flera skäl till att behöva en transportbur åt sin katt: veterinärbesök, resor och överlämning åt snälla vänner medan man själv ska bort är bara några få. Har man en eller flera katter bör man absolut också skaffa sig en bur, då man aldrig vet när den kan behövas. Om katten till exempel skulle råka för en olycka eller plötsligt insjukna är ju det sista man vill göra att försöka få tag på en bur, och om man oväntat måste bort ska man ju kunna snabbt ta katten till vännerna eller katthotellet. Ha därför alltid en kattbur till hands – det kan du aldrig ångra!

Olika typer av burar
Beroende på kattens ålder, storlek och temperament, men också den egna smaken, finns det olika modeller av kattburar som ofta är designade för specifika syften. Den finns till exempel transportburar som är designade som regelrätta fällor och de är tillverkade för katter som är extremt svåra att hantera eller som man hittat ute i det vilda. Andra kattburar är av mjukt tyg och passar lugna och trygga katter som inte har den minsta tanke på flykt, utan snarare tycker att de är skönt att ligga och sova i buren. Låt ditt och din katts behov bestämma vilken bur du köper.

Vissa burar är också utformade för flygresor då många flygbolag förvisso tillåter att man tar med sig sin katt i kabinen men däremot har strikta restriktioner vad gäller vikt och storlek. Om du planerar att resa i framtiden så bör du alltid kontakta ditt flygbolag i god tid för att höra efter vilka regler som gäller för just dem, och se dessutom till att du har alla papper i ordning.

Klassisk transportbur

Den mest typiska transportburen för katter är tillverkad i hård plast och ser ut som en avlång kub med en liten gallergrind av metall. Buren har lufthål runtom och har ett handtag på toppen som man kan bära den med. De här typerna av burar kommer i många olika färger och storlekar, med principen är alltid den samma, det vill säga att katten sitter i en plastlåda med en löstagbar grind. Fördelen med den här typen av bur är att den är tålig för smällar och kan stå helt på egen hand. Naturligtvis ska man inte lämna katten ensam i buren men om man till exempel behöver ställa den ifrån sig eller sitter i väntrummet på en veterinärklinik så är den mycket praktisk och behändig.

Katt i rosa transportbur

Du kan lägga in en kudde i buren för att göra det mer bekvämt för din katt.

Insidan av dessa burar brukar vara helt kal och ganska hal och det finns en mening med det. Även om det inte är särskilt bekvämt att sitta i en sådan här bur så är det nästintill omöjligt för katten att hålla sig fast i den med klorna, varav det är enkelt att ”hälla ut” katten när man kommit fram dit man ska. Självfallet kan man lägga in en filt eller en kudde och det brukar finns specialtillverkade sådana som exakt passar burens mått, men då golvytan är glatt kan man hälla ut både kudden och katten utan problem.

En annan fördel med den här sortens bur är att den är lite mörk och skyddad, varav katten upplever en större trygghet i den än en helt öppen gallerbur. Man kan till och med lägga en tunn duk över den så att katten känner sig ombonad, och det är inte ovanligt att kattägare låter buren stå framme i hemmet som en liten grotta katten kan vila och sova i.

Ska man resa en längre sträcka med katten i denna bur kan man haka på en liten vattenskål på grindens insida, så att missen hela tiden har tillgång till vatten. Det är dock ingen större idé att göra det vid kortare sträckor då katten inte kommer att ägna den mycket uppmärksamhet.

Transportbur med öppningsbart tak

Om man har en katt som absolut inte vill bli transporterad så finns det burar som underlättar det hela. De här burarna ser ut som vanliga transportburar som kan öppnas både på sidorna och uppifrån. En katt som vägrar kan till exempel släppas ner enkelt uppifrån så fort man fångat in den. Den här funktionen är väldigt smidig då katter ofta är svårare att få in i en bur än hundar. Även om din katt inte är kinkig så är det väldigt smidigt att ha möjligheten att kunna öppna buren från två håll. På så vis spelar det mindre roll var du placerar buren, du kommer alltid att kunna få i och ur din katt på ett smidigt sätt. Den här buren är väldigt smidig på alla sätt. Den är också tålig och håller för alla tänkabara typer av transport. Lägg in en liten dyna eller filt så blir färden bekväm för katten!

Canvasbur

Canvasburar är extra smidiga som temporära burar. Den här tar lite plats då du enkelt kan fälla ihop den. Buren består av en metallram med polyestertyg som väggar. Buren väger väldigt lite och kan ihopfälld förvaras i till exempel bilen. Tygväggarna ger dessutom en väldigt bra luftgenomströmning. En mjuk och lätt bur lämpar sig väl för resor och semester och gör sig perfekt som en extra bur då den inte tar så mycket plats. Canvasburen är försedd med fickor runt om så att du kan förvara mat, leksaker eller liknande. Handtag finns uppetill och på sidorna så att du enkelt kan flytta buren.

Transportväska

För katter som inte är särskilt flyktbenägna kan en transportväska passa bra vid kortare resor eller om man kan ha katten nära sig under hela transporten. En typisk transportväska ser ut som en vanlig kattbur men i tyg, och man brukar öppna den med dragkedjor ungefär som en sportväska. Väskan har ett hårt golv men väggarna och taket är av tyg eller nylon, och den har lufthål på alla sidor.

Problemet med en transportväska är att den är helt mjuk, så den klarar inga knuffar eller att man slår i någonstans, och det är inte en särskilt bra idé att ställa den ifrån sig. Det positiva är däremot att det är mycket enklare att bära katten på det här sättet då väskan väger mindre och är mycket mindre otymplig. Man kan till och med bära den över den ena axeln medan man bär annat med händerna under korta sträckor.

Transportryggsäck

Vill man ha något lite stabilare så finns det smarta och väldesignade transportryggsäckar för katter som är tillräckligt breda och djupa för att katten ska sitta skönt, samtidigt som den ger bäraren helt fria händer. Vissa av de här modellerna har ett stort fönster som katten kan titta ut genom, medan andra helt enkelt ser ut som vanliga burar som sitter över axlarna med hjälp av axelremmar.

Den här modellen passar särskilt bra för personer som tycker att det är tungt och svårt att bära sig katt genom att hålla den i endast en arm, liksom de som vill kunna bära annat, hålla barn i handen eller skjuta på en barnvagn.

Om katten inte vill in

Många katter tycker att transportburar är fullkomligen botten och de väljer att gå ifrån så fort den plockas fram. För att undvika den värsta dramatiken så gör man som husse eller matte klokt i att vänja katten både vid buren och att bli upplockad i tid och otid. Medan vissa katter kan bli mutade med kel och godis så kan andra behöva lite mer drastiska åtgärder, och ett av den enklaste sätten är att ställa buren med ingången uppåt och helt enkelt släppa ner katten i den och snabbt stänga till.

Katter är mycket envisa och har helt sin egen vilja, så ett annat smart sätt att överlista den är att lite då och då ställa fram buren med en godbit längst in. Katten kommer snart att vilja gå in så fort buren kommer fram och på så sätt undviks drama och jakt runt i hemmet.

Om din katt inte är van vid att vara i en transportbur kan det vara bra att öva hemma innan ni behöver åka någonstans.

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:14:52

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
61 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om transportburar för katter

Är transportburar säkra att ha i bilen?

Det finns flera burar som är gjorde för att ha i bilen på ett säkert sätt. Det är viktigt att buren går att ställa säkert så att den inte rör på sig, det kan skada både dig och katten vid en eventuell kollision eller snabb inbromsning. Det finns en del regler för att transportera djur, exempelvis ska buren som minst ha dimensionerna: längd = 0,5 meter, bredd = 0,3 meter, höjd = 0,35 meter. Du kan läsa mer om transport av katter på jordbruksverkets hemsida.

Hur vänjer jag katten vid att åka bil?

Ha tålamod och träna regelbundet är goda råd. Du kan börja med att bara ställa buren hemma med öppen dörr och något intressant, som en leksak eller godis i. Då går förhoppningsvis katten in självmant. Du kan sen stänga dörren en kort stund och låta katten vara i buren. Tvinga aldrig in katten, det kommer att straffa sig på sikt. En katt som har bestämt sig för något är svårövertalad så träningen måste ska på kattens villkor. Börja med att åka korta sträckor och lägga märke till hur katten beter sig. Om han eller hon klagar så är det helt normalt och de flesta katter gör det ett tag i början för att sen lugna ner sig. Försök att åka bil då och då med katten för att regelbundet hålla igång vanan för katten att sitta i bur. En katt som är van vid att åka bil och sitta i bur underlättar rejält om du ska på semester med katten, eller bara till veterinären.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu