Bäst i test: Bäst vattenfontän till katten 2021

Den bästa kattfontänen ska kunna ge rent och fräsch vatten till katten dygnet runt länge. Vattenfontäner rekommenderas av veterinärer världen över. Vi har undersökt marknadens vattenfontäner till katter och valt ut de bästa enligt oss. Läs recensionerna nedan och längst ner på sidan hittar du mer information om kattens behov av vatten och en köpguide till bäst vattenfontän för dig.

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa vattenfontänen?

Vi har provat ett stor antal vattenfontäner till katter. Vi har monterat, rengjort och givetvis låtit katterna provdricka ur alla fontäner på listan. Vinnaren i vårt test är Lucky-Kitty Vattenfontän som du kan läsa mer om nedan. Informationen i artikeln är hämtad från återförsäljare,  tillverkare och forskningsinstitut. Betygen är baserade på följande egenskaper:

 • Underhåll - Hur lätta är de att städa och hålla fräsch, rena och hygieniska?
 • Filtrering - Hur bra är filtreringen? Behöver du byta filter ofta, och vad kostar det?
 • Design - Det är givetvis ett plus om fontänen är stilren, men den ska också vara designad på ett sätt som gör det lätt för katten att dricka ur den.
 • Pris - Ett bra pris gör en bra produkt suverän! Ett bra betyg ges produkter som är prisvärda helt enkelt.

Lucky-Kitty Vattenfontän
Lucky-Kitty Vattenfontän
Bäst i test

1. Lucky-Kitty Vattenfontän

9,7/10
Rymmer
1.5 L
Material
Keramik
Filter
Nej
Till butik
659 kr
Läs mer
Fördelar
 • Helt i keramik - hygieniskt material
 • Tystgående pump
 • Optimal syresättning av vattnet
 • Mycket lätt att rengöra
Nackdelar
 • Rymmer bara 1.5 liter

En mycket snygg fontän till riktigt bra pris. Det här är vår absoluta favorit och som vi själva använder oss av. Den är alldeles lagom i storleken så det passar in var som helst i hemmet. Den är också tillräckligt tung för att stå stabilt och säkert utan att varken katt eller hund skulle kunna välta den, den väger ungefär 3.5 kg. Den går snabbt att både montera och ta i sär, så städprocessen är enkel. Du kan köra alla porslinsdelar i diskmaskin och med en elegant rundad design så finns det inga hörn eller vrår som blir smutsiga och svårstädade. Lucky-Kitty har verkligen gjort en bra produkt med den här vattenfontänen, den är så tystgående att du endast hör vattnet stilla porla. Men bäst av allt är att den är helt fri från filter, så med rätt underhåll av motor och pump så får du en billig produkt som håller mycket god kvalitet.

Läs mer
Mini Vital Flow
Mini Vital Flow
Mest Prisvärd

2. Mini Vital Flow

9,6/10
Rymmer
0.8 L
Material
Keramik
Filter
Skumfilter
Till butik
429 kr
Läs mer
Fördelar
 • Lätt att rengöra
 • Helt i keramik - hygieniskt material
 • Mycket tyst fontän
 • Mycket tyst fontän
Nackdelar
 • Rymmer bara 0.8 liter

Mini Vital Flow är helt i keramik vilket gör den både hygienisk och elegant. Vattenfontänen använder sig av ett filter som du behöver byta ut av och till. Pumpen är tyst och du kan även justera styrkan på den om du vill ha en riktigt tyst vattenfontän. Skålen i sig står stabilt och tack vare sin innovativa design så är den väldigt svår att flytta eller välta. Den ser väldigt elegant ut och gör sig bra i hemmet. Den rymmer ganska lite men det räcker gott och väl även för två katter. Hela keramikskålen tål maskindisk.

Läs mer
BeOneBreed Vattenfontän
BeOneBreed Vattenfontän

3. BeOneBreed Vattenfontän

9,3/10
Rymmer
3 L
Material
Keramik
Filter
Skumfilter
Till butik
699 kr
Läs mer
Fördelar
 • Helt i keramik
 • Filter som du rengör själv
Nackdelar

BeOneBreed är ett mycket omtyckt och pålitligt märke. De tillverkar bland annat de populära ihopsättbara klätterträden men även vattenfontäner. Den här vattenfontänen ser ut som en skål och det är inte bara en snygg design utan en smart sådan också. Det gör att vattnet hålla skyddat och svalt när det väntar på att pumpas upp. Den är tillverkad i keramik vilket är mycket fördelaktigt då det håller vattnet kallt, fontänen blir mer stabil och väldigt lätt att göra ren. Alla delar av keramik går att köra direkt i diskmaskin och motorn rengörs enligt några enkla instruktioner någon gång i månaden. Fontänen har ett filter som går att rengöra själv, du behöver alltså inte köpa nya filter. Filtret kokas en gång i månaden och monteras sen tillbaka. Fontänen rymmer tre liter vatten. BeOneBreeds vattenfontän får höga betyg till följd av att den är lätt att montera, tystgående och stilren.

Läs mer
Big Max Vattenfontän
Big Max Vattenfontän
Bästa premiumvalet

4. Big Max Vattenfontän

8,9/10
Rymmer
3.8 L
Material
Rostfritt stål
Filter
Kolfilter
Till butik
1259 kr
Läs mer
Fördelar
 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Lätt att underhålla och rengöra
 • Aktivt kolfilter
 • Erbjuder både rinnande och stillastående vatten
Nackdelar
 • Filtret behöver bytas regelbundet

Big Max är tillverkad av PioneerPet i rostfritt stål. Metall och keramik är klart de bästa materialen till en vattenfontän. Fontänen är liten och smidig och är inte mycket större än en vanlig vattenskål. Den smälter lätt in i hemmet. Fontänen är behagligt tystgående och lätt att göra ren. En smidig detalj är att Big Max vattenfontän pumpar upp vatten direkt från skålen vilket gör att katten kan välja om den vill dricka ur skålen eller från vattenflödet. Den passar utmärkt om du har flera djur med olika dryckesvanor. Fontänen använder sig av ett aktivt kolfilter. Det gör fontänen mycket hygienisk men filtret behöver bytas då och då, kolfiltret kostar omkring 150 kronor. Filtret behöver bytas ungefär var tredje månad.

Läs mer
PetSafe Drinkwell Vattenfontän
PetSafe Drinkwell Vattenfontän

5. PetSafe Drinkwell Vattenfontän

8,8/10
Rymmer
3.8 L
Material
Keramik
Filter
Kolfilter
Till butik
679 kr
Läs mer
Fördelar
 • Kan pumpa flera strålar
 • Porlande och stillastående vatten
 • Höga kundbetyg
 • Rymmer 3.8 liter
Nackdelar
 • Bökig rengöring

PetSafes vattenfontän passar till både hundar och katter. Den har ett munstycke som är utbytbart vilket gör att du kan bestämma hur många strålar vatten som ska komma ut. Det möjliggör att flera djur kan dricka samtidigt och större katter och hundar kan få i sig större mängd vatten snabbare än vid små fontäner. Den har en stor kapacitet på 3.8 liter och ett effektivt filter som håller borta både hår, smuts och mindre partiklar från att förorena vattnet. Pumpen är en av de tystare som vi har testat, det är förvånansvärt tystgående! En nackdel är att filtret behöver bytas två gånger i månaden och den är lite bökig att rengöra. Men med stor vattenbehållare så behöver du inte göra det lika ofta.

Läs mer
Fresh & Clear Vattenfontän
Fresh & Clear Vattenfontän

6. Fresh & Clear Vattenfontän

8,6/10
Rymmer
3 L
Material
Plast
Filter
Kolfilter
Till butik
389 kr
Läs mer
Fördelar
 • Rymmer 3 liter
 • Effektivt kolfilter
 • Bäst-säljande produkt
Nackdelar
 • Filtret behöver bytas regelbundet

En rymlig vattenfontän i rostfritt stål. Den tål maskindisk och är lätt att hålla ren. Vattnet pumpas runt och kyls ner samtidigt som det syresätts. Fresh & Clear ser ut som en hög matskål. Den har pumpen undertill och cirkulerar vattnet så att vattenytan alltid erbjuder fräscht och kallt vatten. Den här designen håller vattnet kallare men det finns inga strålar eller "vattenfall" som katten kan dricka från, vilka vissa katter föredrar. 

Läs mer

katt på golvet

Köpguide till bäst vattenfontän för din katt

Det finns flera aspekter att ta hänsyn till innan du köpen din kattfontän. Läs guiden nedan och se till att du kan göra ett informerat val.

 • FiltreringFiltrering

  Det finns två typer av filtrering: kemisk eller mekanisk. Mekanisk filtrering är någon form av skydd runt pumpen som sorterar bort partiklar och smuts. Kemisk filtrering (kallas oftast för aktivt kolfilter) innehåller kol som drar åt sig föroreningar. De mekaniska filtren rengör du själv regelbundet och behöver inte bytas, men det är oftast sämre på att rengöra vattnet från små partiklar. Kolfiltret behöver du byta ut i sin helhet då och då eftersom kolet helt enkelt förbrukas. Det blir dyrare i längden men rengör betydligt bättre.
 • DesignDesign

  Fontänen ska såklart se bra ut också. Många kattfontäner är snygga inredningsdetaljer som till och med tillför till inredningen. Givetvis ska designen inte väga tyngre än kvaliteten men det är inte kul att ha en fontän som ser plastig eller billig ut. Till design hör också hur vattenstrålarna ser ut, olika katter kan föredra olika typer av vatten. Det finns fontäner med vattenfall, flera små strålar, "bubblande" vatten likt Fresh & Clear eller de med både rinnande och stillastående vatten som Big Max.
 • Material 2Material

  Keramik eller rostfritt stål är de ända alternativen vi kan tänka oss. Keramik är bäst tycker vi, keramikfontänerna står stabilt och ser väldigt snygga ut. En del hävdar att det rostfria stålet är mer hygieniskt men åsikterna går isär. Plast ska du undvika, de är oftast bräckliga fontäner som är lätta att välta eller flytta på, och du vill inte ha 3 liter vatten som rinner ut på golvet!
 • UnderhallUnderhåll

  Att rengöra fontänen ska vara enkelt. Det ska vara få delar att ta isär och du ska helst kunna diska allt utom pump i maskinen. En del pumpar har många smådelar som ska tas isär och det kan bli svårt att montera tillbaka allt rätt, det tar också onödig tid. Små delar som måste rengöras för hand är också något vi helst undviker. 

Kom ihåg att aldrig låta vattenpumpen vara igång utan att vatten i fontänen. En del pumpar kan gå sönder av att bara pumpa luft. Ha därför alltid fontänen full med vatten när den är igång.

10218

Därför är det bra med vattenfontän till katten

Katter dricker mellan 20 och 50 ml vatten per kilo kroppsvikt och dag. Men behovet kan variera, om din katt äter blötfoder så får den i sig mycket mer vätska än om den äter torrfoder. Modernt torrfoder kan också vara ett stort problem, det kan nämligen innehålla så lite vätska att din katt lätt blir uttorkad. Katter dricker ogärna ur stillastående vatten så en matskål med vatten räcker inte alltid för att hålla katten frisk och välmående länge. Det är idag ett väldigt vanligt problem att katter har för lite vätska i sig. Det kan leda till en rad olika sjukdomar och åkommor på sikt.

Men en vattenfontän får din katt tillgång till syrerikt, fräscht och hygieniskt vatten. Det porlar och rinner, precis som katten vill. Din katt kommer garanterat att dricka mer vatten med en vattenfontän och de flesta katter är i behov av det, även om du inte ser direkta symtom idag. Den vanligaste åkomman som kan förebyggas med en normal vattenkonsumtion är njurproblem som ofta drabbar katter. Vattenfontäner hjälper katter att dricka mer men kom ihåg att katter är ökendjur som dricker lite och har relativt hög urinkoncentration, kontakta veterinär om din katt dricker ovanligt mycket eller lite!

Veterinärer rekommenderar vattenfontäner

Katter idag lider ofta av vattenbrist. Det beror dels på att torrfoder idag knappt innehåller något vatten alls. Och katter dricker inte lika mycket av stillastående vatten som av rinnande. Ett annat problem är att katter undviker att dricka nära sin matplats. Detta beror på nedärvda vanor från när katten levde vilt. Då innebar mat som låg i eller nära vatten än större risk för sjukdomar. Dessa faktorer leder till att många katter idag får för lite vätska i sig. Det är genomförts en rad studier på området och veterinärer världen över har gått ut med rekommendation att använda vattenfontäner.

Tecken på vätskebrist

 • Trötthet, stillhet och depression
 • Torrhet i mun och nos
 • Minskad urin- och avföringsmängd
 • Tappad aptit
 • Torr eller matt päls

Vid vätskebrist eller uttorkning får katten akut brist på vätska i kroppen men också elektrolyter som kalium, natrium och klorid. Följande symtom kan vara tecken på vätskebrist. Det är viktigt att du kontaktar veterinär omgående om du märker av symtomen. Vanligtvis drabbas katter av njursjukdomar och urinsten/-grus som följd av vätskebrist. Det kräver behandling av veterinär.

Vanliga frågor om vattenfontäner

Finns det batteridrivna vattenfontäner?

Ja, det finns både batteridrivna och sladdanslutna vattenautomater. Batteridrivna är smidiga då du kan placera dem var som helst men men om batteriet tar slut så stannar såklart fontänen. Vi rekommenderar en fontän med sladd, då slipper du slita på både plånbok och miljö och köpa nya batterier.

För vattenfontäner mycket oväsen?

Nej, vattenfontäner är väldigt tystgående. Motorn hör man sällan utan det är bara ett svagt porlande som låter, och det är oftast ett ljud man finner väldigt behagligt.

Varför undviker katten stillastående vatten?

Det finns några olika förklaringar till det här. Förmodligen är det så att katten har en naturlig aversion mot stillastående vatten då pölar och stilla vattensamlingar ofta är bakteriefyllda, förorenade eller på annat sätt farliga för katten.

Hur ofta behöver jag byta vatten i fontänen?

Du behöver byta vatten ett par gånger i veckan för att säkerställa att vattnet är rent och fräscht. Det beror också på mängden vatten som fontänen rymmer, en större fontän behöver du byta/fylla på mer sällan. Kvaliteten på filter och pump kan också påverka vattenkvaliteten. Kolfilter är mycket effektiva på att hålla rent men behöver bytas ut med jämna mellanrum och det kan bli dyrt i längden.

Är vattenfontäner till katten bra?

Vattenfontäner till katten rekommenderas av många veterinärer. En vattenfontän fyller flera funktioner. Den syresätter vattnet och filtrerar det regelbundet för ett mer hygieniskt och hälsosamt vatten. Katter brukar dessutom föredra att dricka från vatten som rör sig.

Testvinnare - Bästa Kattfontän

 • Lucky-Kitty Vattenfontän
 • Mini Vital Flow
 • BeOneBreed Vattenfontän
 • Big Max Vattenfontän
 • PetSafe Drinkwell Vattenfontän
 • Fresh & Clear Vattenfontän
 • Cat It Vattenfontän

Källhänvisning

ScienceDirect - Studie på katters vattenpreferenser.

ResearchGate - Studie på hur och när katter dricker.

"Effect of water source on intake and urine concentration in healthy cats" av C Grant.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
89 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-07-07 13:23:46