Bäst vattenfontän till katten 2020

Den bästa kattfontänen ska kunna ge rent och fräsch vatten till katten dygnet runt länge. Vattenfontäner rekommenderas av veterinärer världen över. Vi har undersökt marknadens vattenfontäner till katter och valt ut de bästa enligt oss. Läs recensionerna nedan och längst ner på sidan hittar du mer information om kattens behov av vatten och en köpguide till bäst vattenfontän för dig.

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa vattenfontänen?

Vi har provat ett stor antal vattenfontäner till katter. Vi har monterat, rengjort och givetvis låtit katterna provdricka ur alla fontäner på listan. Betygen är baserade på hur lätta de är att underhålla, hur bra filtreringen är, pris i förhållande till kvalitet och designen. Vinnaren i vårt test är Lucky Kitty som du kan läsa mer om nedan. Informationen i artikeln är hämtad från återförsäljare,  tillverkare och forskningsinstitut.

1. Lucky-Kitty Vattenfontän

Lucky-Kitty Vattenfontän
Lucky-Kitty Vattenfontän
Bäst i test
Totalt 9.6
Bästa pris
659 kr

En mycket snygg fontän till riktigt bra pris. Det här är vår absoluta favorit och som vi själva använder oss av. Den är alldeles lagom i storleken så det passar in var som helst i hemmet. Den är också tillräckligt tung för att stå stabilt och säkert utan att varken katt eller hund skulle kunna välta den, den väger ungefär 3.5 kg. Den går snabbt att både montera och ta i sär, så städprocessen är enkel. Du kan köra alla porslinsdelar i diskmaskin och med en elegant rundad design så finns det inga hörn eller vrår som blir smutsiga och svårstädade. Lucky-Kitty har verkligen gjort en bra produkt med den här vattenfontänen, den är så tystgående att du endast hör vattnet stilla porla. Men bäst av allt är att den är helt fri från filter, så med rätt underhåll av motor och pump så får du en billig produkt som håller mycket god kvalitet.

 • Enkel rengöring
 • Utan filter

2. Big Max Vattenfontän

Big Max Vattenfontän
Big Max Vattenfontän
Totalt 9.3
Bästa pris
1199 kr

Big Max är tillverkad av PioneerPet i rostfritt stål. Metall och keramik är klart de bästa materialen till en vattenfontän. Fontänen är liten och smidig och är inte mycket större än en vanlig vattenskål. Den smälter lätt in i hemmet. Fontänen är behagligt tystgående och lätt att göra ren. En smidig detalj är att Big Max vattenfontän pumpar upp vatten direkt från skålen vilket gör att katten kan välja om den vill dricka ur skålen eller från vattenflödet. Den passar utmärkt om du har flera djur med olika dryckesvanor. Fontänen använder sig av ett aktivt kolfilter. Det gör fontänen mycket hygienisk men filtret behöver bytas då och då, kolfiltret kostar omkring 150 kronor. Filtret behöver bytas ungefär var tredje månad.

 • Tillverkad i rostfritt stål
 • Aktivt kolfilter som behöver bytas var tredje månad

3. Mini Vital Flow

Mini Vital Flow
Mini Vital Flow
Totalt 9.1
Bästa pris
419 kr

Mini Vital Flow är helt i keramik vilket gör den både hygienisk och elegant. Vattenfontänen använder sig av ett filter som du behöver byta ut av och till. Pumpen är tyst och du kan även justera styrkan på den om du vill ha en riktigt tyst vattenfontän. Skålen i sig står stabilt och tack vare sin innovativa design så är den väldigt svår att flytta eller välta. Den ser väldigt elegant ut och gör sig bra i hemmet. Den rymmer ganska lite men det räcker gott och väl även för två katter. Hela keramikskålen tål maskindisk.

 • Helt i keramik
 • Utbytbart filter

4. PetSafe Drinkwell Vattenfontän

petsafe drinkwell
PetSafe Drinkwell Vattenfontän
Totalt 8.8
Bästa pris
679 kr

PetSafes vattenfontän passar till både hundar och katter. Den har ett munstycke som är utbytbart vilket gör att du kan bestämma hur många strålar vatten som ska komma ut. Det möjliggör att flera djur kan dricka samtidigt och större katter och hundar kan få i sig större mängd vatten snabbare än vid små fontäner. Den har en stor kapacitet på 3.8 liter och ett effektivt filter som håller borta både hår, smuts och mindre partiklar från att förorena vattnet. Pumpen är en av de tystare som vi har testat, det är förvånansvärt tystgående! En nackdel är att filtret behöver bytas två gånger i månaden och den är lite bökig att rengöra. Men med stor vattenbehållare så behöver du inte göra det lika ofta.

 • Kan pumpa ut flera strålar samtidigt
 • Mycket tystgående

5. Fresh & Clear Vattenfontän

Fresh & Clear Vattenfontän
Fresh & Clear Vattenfontän
Totalt 8.6
Bästa pris
389 kr

En rymlig vattenfontän i rostfritt stål. Den tål maskindisk och är lätt att hålla ren. Vattnet pumpas runt och kyls ner samtidigt som det syresätts. Fresh & Clear ser ut som en hög matskål. Den har pumpen undertill och cirkulerar vattnet så att vattenytan alltid erbjuder fräscht och kallt vatten. Den här designen håller vattnet kallare men det finns inga strålar eller "vattenfall" som katten kan dricka från, vilka vissa katter föredrar. 

 • Hög kant - bra för katter med mycket päls
 • Utbytbart filter

6. BeOneBreed Vattenfontän

BeOneBreed Vattenfontän
BeOneBreed Vattenfontän
Totalt 8.5
Bästa pris
699 kr

BeOneBreed är ett mycket omtyckt och pålitligt märke. De tillverkar bland annat de populära ihopsättbara klätterträden men även vattenfontäner. Den här vattenfontänen ser ut som en skål och det är inte bara en snygg design utan en smart sådan också. Det gör att vattnet hålla skyddat och svalt när det väntar på att pumpas upp. Den är tillverkad i keramik vilket är mycket fördelaktigt då det håller vattnet kallt, fontänen blir mer stabil och väldigt lätt att göra ren. Alla delar av keramik går att köra direkt i diskmaskin och motorn rengörs enligt några enkla instruktioner någon gång i månaden. Fontänen har ett filter som går att rengöra själv, du behöver alltså inte köpa nya filter. Filtret kokas en gång i månaden och monteras sen tillbaka. Fontänen rymmer tre liter vatten. BeOneBreeds vattenfontän får höga betyg till följd av att den är lätt att montera, tystgående och stilren.

 • Helt i keramik
 • Filter som du rengör själv

katt på golvet

Köpguide till bäst vattenfontän för din katt

Det finns flera aspekter att ta hänsyn till innan du köpen din kattfontän. Läs guiden nedan och se till att du kan göra ett informerat val.

 • Filtrering

  Det finns två typer av filtrering: kemisk eller mekanisk. Mekanisk filtrering är någon form av skydd runt pumpen som sorterar bort partiklar och smuts. Kemisk filtrering (kallas oftast för aktivt kolfilter) innehåller kol som drar åt sig föroreningar. De mekaniska filtren rengör du själv regelbundet och behöver inte bytas, men det är oftast sämre på att rengöra vattnet från små partiklar. Kolfiltret behöver du byta ut i sin helhet då och då eftersom kolet helt enkelt förbrukas. Det blir dyrare i längden men rengör betydligt bättre.
 • Design

  Fontänen ska såklart se bra ut också. Många kattfontäner är snygga inredningsdetaljer som till och med tillför till inredningen. Givetvis ska designen inte väga tyngre än kvaliteten men det är inte kul att ha en fontän som ser plastig eller billig ut. Till design hör också hur vattenstrålarna ser ut, olika katter kan föredra olika typer av vatten. Det finns fontäner med vattenfall, flera små strålar, "bubblande" vatten likt Fresh & Clear eller de med både rinnande och stillastående vatten som Big Max.
 • Material

  Keramik eller rostfritt stål är de ända alternativen vi kan tänka oss. Keramik är bäst tycker vi, keramikfontänerna står stabilt och ser väldigt snygga ut. En del hävdar att det rostfria stålet är mer hygieniskt men åsikterna går isär. Plast ska du undvika, de är oftast bräckliga fontäner som är lätta att välta eller flytta på, och du vill inte ha 3 liter vatten som rinner ut på golvet!
 • Underhåll

  Att rengöra fontänen ska vara enkelt. Det ska vara få delar att ta isär och du ska helst kunna diska allt utom pump i maskinen. En del pumpar har många smådelar som ska tas isär och det kan bli svårt att montera tillbaka allt rätt, det tar också onödig tid. Små delar som måste rengöras för hand är också något vi helst undviker. 

 Kom ihåg att aldrig låta vattenpumpen vara igång utan att vatten i fontänen. En del pumpar kan gå sönder av att bara pumpa luft. Ha därför alltid fontänen full med vatten när den är igång.

Läs mer: Hitta den finaste mat- eller vattenskålen till katten

10218

Därför är det bra med vattenfontän till katten

Katter dricker mellan 20 och 50 ml vatten per kilo kroppsvikt och dag. Men behovet kan variera, om din katt äter blötfoder så får den i sig mycket mer vätska än om den äter torrfoder. Modernt torrfoder kan också vara ett stort problem, det kan nämligen innehålla så lite vätska att din katt lätt blir uttorkad. Katter dricker ogärna ur stillastående vatten så en matskål med vatten räcker inte alltid för att hålla katten frisk och välmående länge. Det är idag ett väldigt vanligt problem att katter har för lite vätska i sig. Det kan leda till en rad olika sjukdomar och åkommor på sikt.

Läs mer: Bäst mat till katten höjer livskvaliteten och förlänger livet

Men en vattenfontän får din katt tillgång till syrerikt, fräscht och hygieniskt vatten. Det porlar och rinner, precis som katten vill. Din katt kommer garanterat att dricka mer vatten med en vattenfontän och de flesta katter är i behov av det, även om du inte ser direkta symtom idag. Den vanligaste åkomman som kan förebyggas med en normal vattenkonsumtion är njurproblem som ofta drabbar katter. Vattenfontäner hjälper katter att dricka mer men kom ihåg att katter är ökendjur som dricker lite och har relativt hög urinkoncentration, kontakta genast veterinär om din katt dricker ovanligt mycket eller lite!

Veterinärer rekommenderar vattenfontäner

Katter idag lider ofta av vattenbrist. Det beror dels på att torrfoder idag knappt innehåller något vatten alls. Och katter dricker inte lika mycket av stillastående vatten som av rinnande. Ett annat problem är att katter undviker att dricka nära sin matplats. Detta beror på nedärvda vanor från när katten levde vilt. Då innebar mat som låg i eller nära vatten än större risk för sjukdomar. Dessa faktorer leder till att många katter idag får för lite vätska i sig. Det är genomförts en rad studier på området och veterinärer världen över har gått ut med rekommendation att använda vattenfontäner (1).

Tecken på vätskebrist

 • Trötthet, stillhet och depression
 • Torrhet i mun och nos
 • Minskad urin- och avföringsmängd
 • Tappad aptit
 • Torr eller matt päls

Vid vätskebrist eller uttorkning får katten akut brist på vätska i kroppen men också elektrolyter som kalium, natrium och klorid. Följande symtom kan vara tecken på vätskebrist. Det är viktigt att du kontaktar veterinär omgående om du märker av symtomen. Vanligtvis drabbas katter av njursjukdomar och urinsten/-grus som följd av vätskebrist. Det kräver behandling av veterinär.

Testvinnare - Bästa Kattfontän

 • Lucky-Kitty Vattenfontän
 • Big Max Vattenfontän
 • Mini Vital Flow
 • PetSafe Drinkwell Vattenfontän
 • Fresh & Clear Vattenfontän
 • BeOneBreed Vattenfontän
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
67 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-24 10:29:10

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu