Bästa Kattfontän 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Vattenfontän för katter är en innovativ produkt som håller ditt husdjur hydrerat och friskt genom att fresta dem med rörligt vatten. Denna smarta enhet är utformad för att simulera en naturlig vattenkälla, vilket uppmuntrar din katt att dricka mer. Olika modeller erbjuder olika funktioner, som flödesinställningar, filtreringssystem och tyst drift, men alla har samma grundläggande syfte - att säkerställa att din katt får tillräckligt med färskt vatten varje dag.

Behovet av en vattenfontän för katter uppstår ur flera orsaker. Katter är av naturen kräsna djur och kan vara tveksamma till att dricka stillastående vatten från en skål. Dessutom, eftersom katter ursprungligen kommer från ökenmiljöer, har de en låg törstreflex vilket innebär att de kanske inte dricker tillräckligt om vattnet inte är tilltalande nog. En vattenfontän kan hjälpa till att öka deras vätskeintag, vilket i sin tur kan bidra till att förebygga urinvägsproblem och andra hälsoproblem kopplade till uttorkning.

I vårt omfattande test av olika vattenfontäner för katter, har vi utsett Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain som det bästa valet. Denna sofistikerade enhet erbjuder inte bara en konstant ström av friskt, filtrerat vatten, utan dess rostfria ståldesign är även hållbar och lätt att rengöra. Den stående som en perfekt kombination av funktionalitet och stil, gör den Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain till den bästa vattenfontänen för katter på marknaden.

Innehållsförteckning
katt på golvet

Så gjorde vi testet

Att hitta den bästa vattenfontänen för katter var en djupgående process som involverade noggranna tester och utvärderingar. Vår metodik inbegrep att jämföra funktioner, bedöma hållbarhet samt utvärdera hur bra varje vattenfontän uppfyllde våra kritiska kriterier. Vi reste även över hela landet för att samla recensioner och åsikter från kattägare, vilka vi sedan använde för att göra en genuin bedömning av varje produkts kapabiliteter.

 • Funktioner: Hur välpresterande är fontänen? Vilka särskilda egenskaper och funktioner inkluderar den?
 • Filtren: Hur effektiva är filtren på vattenfontänen? Hur ofta behöver de rengöras eller bytas ut?
 • Hållbarhet: Hur lång är fontänens livslängd? Är den tillverkad av slitstarka material som kan motstå katter som leker med den?
 • Storlek och Design: Hur rymmer fontänen i förhållande till dess design och storlek? Är den attraktiv och tilltalande för katter?
 • Ljudnivå: Hur tyst är fontänen under drift? Stör ljudet från fontänen kattens vattenintag?

Efter att ha testat och utvärderat varje kattvattenfontän utifrån dessa kriterier, kunde vi noggrant välja ut de bästa vattenfontänerna för katter på marknaden. Vårt mål är alltid att tillhandahålla opartiska och tillförlitliga produktrecensioner för att göra det enklare för dig som kattägare att göra ett informerat val.

Topplista: Bästa Kattfontän

1. Bäst i test: Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain

Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain Gray 3,8 L
Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain Gray 3,8 L
Bäst i test
Hållbarhet 9.9
Effektivitet 9.8
Renlighet 9.4
Totalt 9.7
Bästa pris
1229 kr

Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain är en exceptionellt funktionell vattenfontän för både katter och hundar. Den har en kapacitet på 3,8 liter vilket gör att den passar även för hushåll med flera husdjur. Fontänens unika design möjliggör justering av antalet vattenstrålar från 1 till 5, vilket ger ett flertal drickalternativ som lockar katterna att dricka mer. Dess rostfria ståldesign gör den både elegant och robust, uppfyller vår hållbarhetskriterium. Dessutom är den tillverkad i USA, vilket ofta innebär högre kvalitet och hållbarhet.

Fontänens filter är effektiva för att hålla vattnet rent och fräscht, men det är lite oklart hur ofta de behöver bytas ut, vilket kan vara något att ta i åtanke för den potentiella köparen. En annan fördel med denna fontän är dess ljudnivå. Många recensioner berömmer hur tyst den är, vilket minskar risken för att störa djurets vattenintag.

Även om Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain ligger i den högre prisklassen (1199 kr), verkar dess kvalitet och funktionalitet rättfärdiga kostnaden. Den bedöms att vara värd sitt pris och får ett starkt betyg på 4,7 av 5. Totalt sett är Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain en utmärkt investering för kattägare som vill uppmuntra sina katter att dricka mer vatten och samtidigt vill ha en produkt som är hållbar och estetiskt tilltalande.

Fördelar

 • Stor kapacitet passar flera husdjur
 • Justerbara vattenstrålar lockar till drickande
 • Rostfritt stål för hållbarhet
 • Tyst drift stör inte djuren
 • Hög kvalitet och funktionalitet

Nackdelar

 • Oklarhet om filterbyte
 • Hög prisklass jämfört med andra produkter

2. Bästa premiumvalet: Drinkwell Avalon Ceramic Pet Fountain

Drinkwell Avalon Ceramic Pet Fountain White 2 L
Drinkwell Avalon Ceramic Pet Fountain White 2 L
Hållbarhet 9.4
Effektivitet 9.5
Renlighet 9.6
Totalt 9.5
Bästa pris
1299 kr

Drinkwell Avalon Ceramic Pet Fountain är en utmärkt vattenfontän för katter och hundar, med ett betyg på 4,5 av 5 från vår sida. Denna vattenfontän har två rinnande vattenstrålar som syresätter vattnet, vilket gör det friskt och rent för ditt husdjur att dricka. Attraktiv och effektiv design gör den till ett utmärkt val för alla husdjur, men framför allt de som föredrar att dricka ur rinnande vatten snarare än en stillastående skål. Dess keramiska konstruktion bidrar också till hållbarheten, vilket gör den till en långvarig investering för ditt husdjur.

En av de mest framstående egenskaperna hos Drinkwell Avalon Ceramic Pet Fountain är dess filter. De är mycket effektiva när det gäller att hålla vattnet rent och fritt från bakterier. Dessutom är fontänen lätt att rengöra vilket bidrar till fontänens användarvänlighet och underhåll. Priset på 1299 kr kan vara lite högt, men med tanke på dessa funktioner och fontänens totala prestanda, kan vi säga att det är en investering värd att göra.

En annan aspekt vi uppmärksammat är ljudnivån. Drinkwell Avalon Ceramic Pet Fountain är relativt tyst under drift, vilket är en viktig faktor att beakta eftersom höga ljud kan störa ditt husdjur och avskräcka det från att dricka vatten. Sammantaget anser vi att Drinkwell Avalon Ceramic Pet Fountain är en högpresterande, hållbar och praktisk lösning för kattägare som vill ge sina husdjur rent, friskt vatten med minimal ansträngning.

Fördelar

 • Syresätter vattnet för friskare dryck.
 • Effektivt filter håller vattnet rent.
 • Lätt att rengöra och underhålla.
 • Relativt tyst under drift.
 • Hållbar keramisk konstruktion.

Nackdelar

 • Priset kan upplevas som högt.
 • Kan vara för stor för små husdjur.

3. Bästa billiga: Catit 2.0 Vattenfontän Flower

Catit 2.0 Vattenfontän Flower
Catit 2.0 Vattenfontän Flower
Hållbarhet 9.3
Effektivitet 9
Renlighet 9.6
Totalt 9.3
Bästa pris
499 kr

Den tredje produkten i vårt test var Catit 2.0 Vattenfontän Flower som vi gav betyget 4,3 av 5. Vad som särskilt utmärker denna produkt är dess effektiva vattenfilterfunktion. Produktens vattenhärdningsfilter gör att hårt kranvatten rengörs och mjukas upp, klorlukt och bakterier avlägsnas och slam och sediment samlas upp. Filterfunktionen är både essentiell och praktisk för kattägare som vill tillhandahålla sitt husdjur med rent vatten kontinuerligt. Dock krävs det att filtren byts ut regelbundet vilket kan medföra en extra kostnad.

När det kommer till hållbarhet är Catit 2.0 Vattenfontän Flower tillverkad av BPA-fritt material vilket gör den både säker och hållbar över tid. Den har även en kapacitet på 3 liter vilket innebär att den kan innehålla tillräckligt med vatten för flera dagar för en normalstor katt. Dessutom inkluderar produkten en energieffektiv pump vilket gör att den inte drar mycket ström trots kontinuerlig användning.

Designmässigt är Catit 2.0 Vattenfontän Flower både attraktiv och funktionell. Dess vita färg passar in i de flesta heminredningar och tre olika flödesinställningar ger katterna möjlighet att välja hur de föredrar att dricka vattnet, vilket verkligen uppmuntrar till ökat vattenintag. Det enda negativa att notera är att vissa användare rapporterat om högt ljud från fontänen, särskilt när vattennivån är låg. Men för de flesta kattägare väger fördelarna med denna produkt klart över eventuella nackdelar.

Fördelar

 • Effektiv vattenfilterfunktion
 • Tillverkad av BPA-fritt material
 • Kapacitet på 3 liter
 • Energieffektiv pump
 • Attraktiv och funktionell design

Nackdelar

 • Filter behöver bytas regelbundet
 • Kan vara högljudd vid låg vattennivå

4. Kundfavoriten: Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän

Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän 2,5 liter
Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän 2,5 liter
Hållbarhet 9.1
Effektivitet 9.7
Renlighet 8.8
Totalt 9.2
Bästa pris
1399 kr

Med vårt betyg på 4,2/5, är Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän en stark spelare på marknaden för kattvattenfontäner. Dess prislapp på 1399 kr kan verka hög, men den utmärker sig med flera unika egenskaper som gör den värd sitt pris. En av dess mest distinkta och uppskattade funktioner är dess smarta teknik som ger ägaren möjlighet att styra fontänens flöde och spåra vattenkonsumtionen via en app. Denna funktion är extremt användbar för att hålla koll på din katts hydrering och eventuellt upptäcka tidiga tecken på sjukdom.

Filtren i Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän är effektiva och bidrar till att hålla vattnet rent och friskt, vilket uppmuntrar katter till ökat vattenintag. Filtren måste bytas ut regelbundet, men detta är en process som är smidig och okomplicerad. När det gäller hållbarhet är denna vattenfontän byggd för att hålla. Produkten är tillverkad av slitstarka material som tål katter som gillar att leka med sin vattenkälla.

Fontänens storlek och design är idealisk för de flesta hem. Den tar inte upp mycket utrymme men har tillräcklig kapacitet för att hålla din katt hydrerad under dagen. Dess moderna design kompletterar de flesta inredningsstilar utan att sticka ut för mycket. Dessutom är Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän relativt tyst under drift vilket minimerar störningar. Sammantaget erbjuder Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän en överlägsen kombination av funktion, hållbarhet och design som gör den väl värd sin kostnad.

Fördelar

 • Smarta funktioner för att spåra vattenkonsumtion.
 • Effektiva filter för rent vatten.
 • Slitstarkt och hållbart material.
 • Platsbesparande design.
 • Tyst under drift.

Nackdelar

 • Relativt hög prislapp.
 • Filtren behöver bytas regelbundet.

5. Mest innovativa: Trixie Drinking Fountain Vital Flow

Trixie Drinking Fountain Vital Flow
Trixie Drinking Fountain Vital Flow
Hållbarhet 8.7
Effektivitet 9.1
Renlighet 9.2
Totalt 9
Bästa pris
639 kr

Den Trixie Drinking Fountain Vital Flow är en välpresterande vattenfontän för katter som kommer med flera imponerande funktioner. Tillverkad av keramik, denna vattenfontän är stilren och lockar speciellt katter till att dricka mer vatten. Dessutom fångar dess utbytbara filter effektivt partiklar och håller vattnet fräscht längre, vilket är en fördel jämfört med traditionella vattenskålar. Fontänens design och storlek är också tilltalande - det är kompakt nog att passa i de flesta utrymmen men tillräckligt stort för att rymma tillräckligt med vatten för att möta din katts behov.

Fontänens hållbarhet är också imponerande, tack vare dess keramiska konstruktion. Detta material är känt för att vara slitstarkt och kan tåla även den mest lekfulla kattens antics. Dessutom är fontänen lätt att underhålla, eftersom den kan diskas i diskmaskinen. När det gäller ljudnivå, är Trixie Drinking Fountain Vital Flow relativt tyst under drift, vilket gör att din katt kan dricka utan störningar.

Trots dess högre pris jämfört med andra vattenfontäner på marknaden, ger Trixie Drinking Fountain Vital Flow ett utmärkt värde för pengarna. Dess högkvalitativa konstruktion och praktiska funktioner säkerställer att din katt alltid har tillgång till färskt, filtrerat vatten. Dessutom kan dess förmåga att locka katter att dricka mer vatten bidra till att förebygga hälsoproblem som urinvägsproblem och njursjukdom. Totalt sett, får Trixie Drinking Fountain Vital Flow en stark rekommendation för sin prestanda, hållbarhet och tilltalande design.

Fördelar

 • Keramisk, slitstark konstruktion.
 • Utbytbart filter för fräscht vatten.
 • Kompakt storlek med tillräcklig vattenkapacitet.
 • Låg ljudnivå under drift.
 • Lockar katter att dricka mer vatten.

Nackdelar

 • Dyrare än andra vattenfontäner.
 • Kan kräva regelbunden filterbyte.

6. Mest praktiska: Savic Vattenfontän Cascade Gray

Savic Vattenfontän Cascade, 34x28x17cm, Grå
Savic Vattenfontän Cascade, 34x28x17cm, Grå
Hållbarhet 9.3
Effektivitet 8.8
Renlighet 8.6
Totalt 8.9
Bästa pris
699 kr

Savic Vattenfontän Cascade Gray är en medelhög prissatt vattenfontän för katter och hundar som utmärker sig med sina justerbara inställningar för vattenflöde. Med tre olika lägen kan användaren välja mellan bubblande, forsande eller stillastående vatten, vilket ger möjlighet att anpassa fontänen efter husdjurets individuella preferenser. Den bidrar till att uppmuntra till ökat vattenintag, vilket är mycket positivt för husdjurens hälsa.

Fontänens filter och pump inkluderas, vilket är en stor fördel för användarvänligheten. Informationen specificerar dock inte hur effektiva dessa filter är eller hur ofta de behöver bytas ut, vilket är viktiga faktorer att ta hänsyn till vid inköp av en vattenfontän. Savic Vattenfontän Cascade Gray är tillverkad av högkvalitativ plast, vilket ger en intryck av hållbarhet och lång livslängd. Detta gäller även om din katt skulle finna nöje i att leka med fontänen.

Avseende design, ser Savic Vattenfontän Cascade Gray snygg och modern ut, vilket gör att den passar väl in i de flesta hemmiljöer. Den har också en rimlig storlek som varken tar för mycket plats eller är för liten för att rymma tillräckligt med vatten. Ljudnivån nämns inte i produktinformationen, men med tanke på de justerbara inställningarna för vattenflöde borde det vara möjligt att hitta ett läge som minimerar ljud och störning. Sammantaget får Savic Vattenfontän Cascade Gray ett betyg på 3,9/5, vilket gör den till ett solitt, om än inte enastående, val för kattägare.

Fördelar

 • Justerbart vattenflöde.
 • Uppmuntrar till ökat vattenintag.
 • Inkluderade filter och pump.
 • Högkvalitativ plastkonstruktion.
 • Estetiskt tilltalande design.

Nackdelar

 • Oklar information om filtereffektivitet.
 • Ospecificerade underhållsinstruktioner.

Att hitta den bästa vattenfontänen för katter

Innan man köper en vattenfontän för katter, är det viktigt att ta hänsyn till flera kriterier för att säkerställa att man får den bästa produkten för ens behov. Här är några av de huvudsakliga överväganden man bör göra innan köp.

Material

Det första att titta på när man väljer en vattenfontän är materialet. Det finns fontäner gjorda av plast, keramik och rostfritt stål. Plast kan vara ett billigare alternativ, men det kan också repas lätt och bli hem till bakterier. Dessutom kan vissa katter vara allergiska mot plast. Keramik och rostfritt stål är båda hygieniska alternativ som är lätta att rengöra. Keramik har estetiska fördelar, medan rostfritt stål är mer hållbart och represistent.

Storlek och kapacitet

Vattenfontänens storlek och kapacitet är också viktiga faktorer. Om du har flera katter eller kommer att vara borta från hemmet för en längre tid, kanske du vill överväga en fontän med högre kapacitet. På samma sätt, om du har begränsat utrymme, kanske du föredrar en mindre modell. Kom ihåg att en större fontän också kan vara svårare att rengöra.

Filtreringssystem

Ett bra filtreringssystem är viktigt för att hålla vattnet rent och färskt. De flesta vattenfontäner för katter har antingen kol- eller skumfilter. Kolfilter är effektiva för att ta bort dålig smak och lukt, medan skumfilter fångar stora partiklar och hår. Vissa modeller har både kol- och skumfilter för maximal renhet.

Flödesinställningar

En annan viktig faktor att överväga är antalet flödesinställningar. Vissa katter föredrar ett stilla flöde, medan andra tycker om en starkare ström. Att kunna justera flödeshastigheten innebär att du kan anpassa fontänen efter din katts preferenser.

Ljudnivå

Även om vissa katter kan vara fascinerade av ljudet av rinnande vatten, kan andra bli störda av det. Dessutom kan en högljudd fontän vara irriterande för människorna i hemmet. Många fontäner är designade för att vara tysta, men det är alltid bäst att kontrollera recensioner för att se hur tyst en specifik modell verkligen är.

Lätt att rengöra

En fontän som är lätt att rengöra är viktig för att säkerställa att din katt alltid har tillgång till rent vatten och för att förebygga bakterietillväxt. Se till att välja en modell där alla delar kan tas isär och rengöras. Vissa delar kan till och med vara diskmaskinssäkra, vilket gör rengöringsprocessen ännu enklare.

Pris

Priset på vattenfontäner för katter varierar mycket beroende på märke, material och funktioner. Även om det kan vara frestande att välja det billigaste alternativet, är det viktigt att tänka på att du ofta får vad du betalar för. En dyrare fontän kan vara mer hållbar, tystare och ha bättre filtreringssystem.

Användarrecensioner

Slutligen, titta på användarrecensioner innan du gör ditt val. Dessa kan ge dig insikt i hur väl en vattenfontän fungerar i praktiken, inklusive dess ljudnivå, hur lätt den är att rengöra, och hur mycket din katt faktiskt kommer att använda den. Kom ihåg att vissa recensioner kan vara partiska eller falska, så det är bäst att läsa recensioner från flera olika källor.

Fördelarna med en vattenfontän för katter

Vattenfontäner för katter erbjuder en mängd fördelar som gör dem till ett värt investeringsval för varje kattägare. Här är några av de mest framstående fördelarna:

 • Stimulerar drickande: Katter har en naturligt låg törstreflex, vilket gör att de ibland inte får i sig tillräckligt med vätska. En vattenfontän för katter kan hjälpa till att stimulera drickandet genom att fresta katten med rörligt vatten, vilket liknar den flytande vattenström som de skulle ha tillgång till i det vilda. Detta kan på ett effektivt sätt öka deras vätskeintag och bidra till en bättre hydrering.
 • Förbättrar vattenkvaliteten: Vattenfontäner för katter är utrustade med filter som tar bort föroreningar och skräp från vattnet, vilket förbättrar dess smak och kvalitet. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för katter som är särskilt kräsna med sitt drickvatten, och kan uppmuntra dem att dricka mer frekvent.
 • Ger konstant tillgång till färskt vatten: I motsats till traditionella vattenskålar, som kan stå och bli stillastående, ger vattenfontäner för katter en konstant ström av färskt, rent vatten. Detta är inte bara mer tilltalande för katterna, utan det säkerställer också att de alltid har tillgång till färskt vatten, även när du är borta hemifrån.
 • Förebygger urinvägsproblem: Regelbunden vätskeintag är avgörande för att förebygga urinvägsproblem hos katter, som kan bli allvarliga om de inte behandlas. Genom att uppmuntra din katt att dricka mer kan en vattenfontän hjälpa till att späda ut urinen och minska risken för urinstenar och andra urinvägssjukdomar.
 • Lätt att underhålla: Många vattenfontäner för katter är designade för att vara lätta att rengöra, med avtagbara delar och diskmaskinssäkra komponenter. Detta gör dem till ett praktiskt och hygieniskt alternativ till traditionella vattenskålar, som kan vara svårare att hålla rena och fria från bakterier.

Nackdelarna med en vattenfontän för katter

Även om vattenfontäner för katter erbjuder en mängd fördelar, finns det också vissa nackdelar som kattägare bör vara medvetna om. Här är några av de mest noterbara nackdelarna:

 • Behov av regelbunden rengöring: Även om de flesta vattenfontäner för katter är designade för att vara lätta att rengöra, kräver de fortfarande regelbunden underhåll för att förhindra bakterietillväxt och skräpbyggnad. Dessutom behöver filtren bytas ut regelbundet, vilket kan vara en extra kostnad och kräva extra ansträngning. Om du inte har tid eller villighet att hantera denna regelbundna rengöring och underhåll, kan en vattenfontän inte vara det bästa valet för dig.
 • Störande ljud: Vissa vattenfontäner kan vara ganska bullriga, vilket kan vara störande både för dig och din katt. Ljudet av rinnande vatten kan vara avkopplande för vissa, men för andra kan det vara irriterande, särskilt om fontänen placeras i ett tyst rum eller nära sovrummet. Att läsa användarrecensioner innan du köper kan hjälpa dig att få en uppfattning om hur högt en viss modell är.
 • Elförbrukning: Eftersom de fungerar genom att ständigt cirkulera vatten, behöver vattenfontäner för katter ström för att fungera. Detta innebär att de kommer att förbruka elektricitet, vilket kan bidra till dina energikostnader. Även om förbrukningen vanligtvis är mycket låg, är det ändå något att överväga, särskilt om du är medveten om ditt hushålls energianvändning.
10218

Hur man använder en vattenfontän för katter

Att använda en vattenfontän för katter är generellt sett ganska enkelt, men det finns några viktiga steg och punkter att tänka på. Här är en grundläggande guide för att få ut det mesta av din katts vattenfontän:

Installation

Börja med att packa upp vattenfontänen och läs igenom instruktionerna noggrant. Olika modeller kan ha olika installationsprocesser, men generellt sett bör du placera fontänen på en plan yta, montera några nödvändiga komponenter som medföljer och fylla den med vatten. Se till att fontänen är avstängd och att den är i närheten av ett eluttag innan du fyller den med vatten.

Drift

Efter att ha installerat fontänen och fyllt den med vatten, är det dags att sätta igång den. Anslut strömkabeln till eluttaget och slå på fontänen. Om din fontän har flera flödesinställningar, börja med den lägsta inställningen och övervaka din katts reaktion. Vissa katter kan vara rädda för det rinnande vattnet till en början, så det är bäst att låta dem vänja sig vid det gradvis.

Underhåll

För att hålla vattnet rent och fontänen fungerande effektivt, är det viktigt att regelbundet rengöra fontänen och byta ut filtren. Hur ofta du behöver göra detta beror på modellen och hur många katter du har, men generellt sett bör du rengöra fontänen minst en gång i veckan och byta ut filtren enligt tillverkarens anvisningar. Kom ihåg att alltid stänga av och koppla ur fontänen innan rengöring.

Övervaka din katts användning

Övervaka din katts användning av fontänen kan ge värdefull information om deras hälsa och drickvanor. Om du märker att din katt dricker mycket mer eller mindre än vanligt, kan detta vara ett tecken på hälsoproblem och bör diskuteras med en veterinär. Dessutom, om din katt verkar rädd eller ovillig att använda fontänen, kan det vara nödvändigt att justera flödeshastigheten eller placera fontänen på en annan plats.

Placering

Var du placerar din vattenfontän kan ha stor inverkan på hur frekvent din katt kommer att använda den. Katter föredrar att dricka på platser där de känner sig trygga och undviker ofta att dricka nära deras mat- eller sovplats. Prova olika platser för att hitta den som fungerar bäst för din katt.

Vanliga frågor om Kattfontän

1. Är vattenfontäner säkra för katter?

Ja, vattenfontäner är generellt sett säkra för katter. De är utformade att vara så tysta som möjligt för att inte skrämma din katt, och de har låga spänningar för att minimera risken för elektriska chocker. Däremot är det viktigt att konstant övervaka din katts interaktion med fontänen, särskilt i början, för att se till att den inte orsakar stress eller obehag. Om du märker att din katt är rädd för fontänen, bör du prova att sänka flödeshastigheten eller flytta fontänen till en annan plats.

2. Hur ofta ska jag byta ut filtret i min katts vattenfontän?

Det beror på modellen, men generellt sett bör du byta ut filtret i din katts vattenfontän varannan till var fjärde vecka. Om du har flera katter eller om ditt vatten har hög mineralhalt kan du behöva byta ut filtret oftare. Alltid följa tillverkarens anvisningar för bästa resultat. Att regelbundet byta ut filtret säkerställer att vattnet alltid är rent och friskt för din katt.

3. Vad ska jag göra om min katt inte vill använda vattenfontänen?

Om din katt är tveksam till att använda vattenfontänen, kan du prova att justera flödeshastigheten, flytta fontänen till en annan plats, eller visa din katt hur fontänen fungerar genom att själv dricka från den. Vissa katter kan behöva tid att anpassa sig till ljudet och rörelsen av det rinnande vattnet, så ge inte upp direkt. Om din katt fortfarande vägrar att använda fontänen efter flera försök kan det vara bäst att gå tillbaka till en traditionell vattenskål.

4. Hur mycket el använder en vattenfontän för katter?

Elanvändningen för en vattenfontän för katter är generellt sett mycket låg. De flesta modeller använder mellan 2 och 4 watt, vilket är likvärdigt med energin som en liten LED-lampa använder. Även om detta kan lägga till en liten kostnad till din elräkning, är fördelarna med att ha en vattenfontän ofta värt den lilla extra kostnaden.

5. Kan jag använda vattenfontänen utan filter?

Även om det tekniskt sett är möjligt att använda de flesta vattenfontäner utan filter, rekommenderas det inte. Filtren hjälper till att ta bort föroreningar och skräp från vattnet, vilket förbättrar dess kvalitet och smak. Utan ett filter kommer vattnet inte att vara lika rent, vilket kan minska dess attraktivitet för din katt och öka risken för bakterietillväxt.

6. Var ska jag placera vattenfontänen?

Placeringen av vattenfontänen kan vara avgörande för hur ofta din katt använder den. Katter föredrar att dricka på platser där de känner sig trygga och undviker ofta att dricka nära sin mat- eller sovplats. Prova olika platser i ditt hem för att hitta den plats som din katt föredrar. Idealiskt sett bör fontänen placeras på en plan yta och vara lätt tillgänglig för din katt.

7. Hur ofta ska jag rengöra vattenfontänen?

För att förhindra bakterietillväxt och skräpbyggnad bör du rengöra din katts vattenfontän minst en gång i veckan. Detta kan inkludera att skrubba fontänens inre delar, tvätta den med varmt såpvatten och byta ut filtret. Att hålla fontänen ren är avgörande för att säkerställa att din katt alltid har tillgång till rent och friskt vatten.

8. Kan vattenfontänen användas av flera katter samtidigt?

Ja, de flesta vattenfontäner för katter är utformade för att användas av flera katter samtidigt. Om du har flera katter, bör du dock överväga en större modell med högre vattenkapacitet för att säkerställa att det alltid finns tillräckligt med vatten tillgängligt. Det kan också vara en bra idé att ha mer än en fontän om dina katter inte gillar att dela vattenkälla.

Testvinnare - Bästa Kattfontän

 • Drinkwell 360 Stainless Steel Pet Fountain
 • Drinkwell Avalon Ceramic Pet Fountain
 • Catit 2.0 Vattenfontän Flower
 • Catit PIXI Smart Fountain Vattenfontän
 • Trixie Drinking Fountain Vital Flow
 • Savic Vattenfontän Cascade Gray
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
36 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu