Vattenfontän för katt

Vattenfontäner ger rent och fräscht vatten till katten och hjälper till att förebygga sjukdomar och åkommor som är relaterade till vätskabrist och ett litet intag av vatten, vilket idag är vanligt bland tamkatter. Vi har undersökt vilket vattenfontän till katter som är marknadens bästa, läs mer nedan om allt du behöver veta innan du bestämmer dig för vilket fontän du ska ha.

Innehållsförteckning

Bäst vattenfontän till din katt 2020

Vi har testat olika vattenfontäner från olika tillverkare och med lite olika design och funktion. Vi kan börja med att säga att de bästa vattenfontänerna är i metall eller keramik och filterlösa. Det finns billiga varianter i plast som använder filtreringssystem, då behöver du köpa nya filter relativt ofta och plast är heller inte lika lätt att hålla rent som metall eller keramik. Våra favoriter är därmed filterlösa och i keramik. Det gör att vattnet hålls rent och svalt och fontänen står stabilt.

Kom ihåg att du behöver byta vattnet även i en vattenfontän. Förslagsvis två gånger i veckan för att säkerställa att det är rent och fräscht.

Lucky-Kitty Vattenfontän

En mycket snygg fontän till riktigt bra pris. Det här är vår absoluta favorit och som vi själva använder oss av. Den är alldeles lagom i storleken så det passar in var som helst i hemmet. Den är också tillräckligt tung för att stå stabilt och säkert utan att varken katt eller hund skulle kunna välta den, den väger ungefär 3.5 kg. Den går snabbt att både montera och ta i sär, så städprocessen är enkel. Du kan köra alla porslinsdelar i diskmaskin och med en elegant rundad design så finns det inga hörn eller vrår som blir smutsiga och svårstädade. Lucky-Kitty har verkligen gjort en bra produkt med den här vattenfontänen, den är så tystgående att du endast hör vattnet stilla porla. Men bäst av allt är att den är helt fri från filter, så med rätt underhåll av motor och pump så får du en billig produkt som håller mycket god kvalitet.

BeOneBreed Vattenfontän

BeOneBreed är ett mycket omtyckt och pålitligt märke. De tillverkar bland annat de populära ihopsättbara klätterträden men även vattenfontäner. Den här vattenfontänen ser ut som en skål och det är inte bara en snygg design utan en smart sådan också. Det gör att vattnet hålla skyddat och svalt när det väntar på att pumpas upp. Den är tillverkad i keramik vilket är mycket fördelaktigt, det håller vattnet kallt, fontänen blir mer stabil och väldigt lätt att göra ren. Alla delar av keramik går att köra direkt i diskmaskin och motorn rengörs enligt några enkla instruktioner någon gång i månaden. Fontänen har ett filter som går att rengöra själv, du behöver alltså inte köpa nya filter. Filtret kokas en gång i månaden och monteras sen tillbaka. Fontänen rymmer tre liter vatten. BeOneBreeds vattenfontän får höga betyg till följd av att den är lätt att montera, tystgående och stilren.

Big Max Vattenfontän

Big Max är tillverkad av PioneerPet i rostfritt stål. Metall och keramik är klart de bästa materialen till en vattenfontän. Fontänen är liten och smidig och är inte mycket större än en vanlig vattenskål. Den smälter lätt in i hemmet. Fontänen är behagligt tystgående och lätt att göra ren. En smidig detalj är att Big Max vattenfontän pumpar upp vatten direkt från skålen vilket gör att katten kan välja om den vill dricka ur skålen eller från vattenflödet. Den passar utmärkt om du har flera djur med olika dricksvanor. Fontänen använder sig av ett aktivt kolfilter. Det gör fontänen mycket hygienisk men filtret behöver bytas då och då, kolfiltret kostar omkring 150 kronor. Filtret behöver bytas ungefär var tredje månad.

PetSafe Drinkwell Vattenfontän

PetSafes vattenfontän passar till både hundar och katter. Den har ett munstycke som är utbytbart vilket gör att du kan bestämma hur många strålar vatten som ska komma ut. Det möjliggör att flera djur kan dricka samtidigt och större katter och hundar kan få i sig större mängd vatten snabbare än vid små fontäner. Den har en stor kapacitet på 3.8 liter och ett effektivt filter som håller borta både hår, smuts och mindre partiklar från att förorena vattnet. Pumpen är en av de tystare som vi har testat, det är förvånansvärt tystgående! En nackdel är att filtret behöver bytas två gånger i månaden och den är lite bökig att rengöra. Men med stor vattenbehållare så behöver du inte göra det lika ofta.

Kattens vattenbehov

Katt som dricker

Katter dricker ofta för lite, med en vattenfontän hjälper du att säkerställa behovet.

Katter dricker mellan 20 och 50 ml vatten per kilo kroppsvikt och dag. Men behovet kan variera, om din katt äter blötfoder så får den i sig mycket mer vätska än om den äter torrfoder. Modernt torrfoder kan också vara ett stort problem, det kan nämligen innehålla så lite vätska att din katt lätt blir uttorkad. Katter dricker ogärna ur stillastående vatten så en matskål med vatten räcker inte alltid för att hålla katten frisk och välmående länge. Det är idag ett väldigt vanligt problem att katter har för lite vätska i sig. Det kan leda till en rad olika sjukdomar och åkommor på sikt.

Men en vattenfontän får din katt tillgång till syrerikt, fräscht och hygieniskt vatten. Det prolar och rinner, precis som katten vill. Din katt kommer garanterat att dricka mer vatten med en vattenfontän och de flesta katter är i behov av det, även om du inte ser direkta symtom idag. Den vanligaste åkommen som kan förebyggas med en normal vattenkonsumtion är njurproblem som ofta drabbar katter.

Vattenfontäner hjälper katter att dricka mer. Men katter är av naturen ökendjur som dricker lite och har relativt hög urinkoncentration, kontakta genast veterinär om din katt dricker ovanligt mycket eller lite!

Veterinärer rekommenderar vattenfontäner

Katter idag lider ofta av vattenbrist. Det beror dels på att torrfoder idag knappt innehåller något vatten alls. Och katter dricker inte lika mycket av stillastående vatten som av rinnande. Ett annat problem är att katter undviker att dricka nära sin matplats. Detta beror på nedärvda vanor från när katten levde vilt. Då innebar mat som låg i eller nära vatten än större risk för sjukdomar. Dessa faktorer leder till att många katter idag får för lite vätska i sig. Det är genomförts en rad studier på området och veterinärer världen över har gått ut med rekommendation att använda vattenfontäner.

Vid vätskebrist eller uttorkning får katten akut brist på vätska i kroppen men också elektrolyter som kalium, natrium och klorid. Följande symtom kan vara tecken på vätskebrist. Det är viktigt att du kontaktar veterinär omgående om du märker av symtomen. Vanligtvis drabbas katter av njursjukdomar och urinsten/-grus som följd av vätskebrist. Det kräver behandling av veterinär.

  • Trötthet, stillhet och depression
  • Torrhet i mun och nos
  • Minskad urin- och avföringsmängd
  • Tappad aptit
  • Torr eller matt päls
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-06-24 14:16:22

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om vattenfontäner

Finns det batteridrivna vattenfontäner?

Ja, det finns både batteridrivna och sladdanslutna vattenautomater. Batteridrivna är smidiga då du kan placera dem var som helst men men om batteriet tar slut så stannar såklart fontänen. Vi rekommenderar en fontän med sladd, då slipper du slita på både plånbok och miljö och köpa nya batterier.

För vattenfontäner mycket oväsen?

Nej, vattenfontäner är väldigt tystgående. Motorn hör man sällan utan det är bara ett svagt porlande som låter, och det är oftast ett ljud man finner väldigt behagligt.

Varför undviker katten stillastående vatten?

Det finns några olika förklaringar till det här. Förmodligen är det så att katten har en naturlig aversion mot stillastående vatten då pölar och stilla vattensamlingar ofta är bakteriefyllda, förorenade eller på annat sätt farliga för katten.

Hur ofta behöver jag byta vatten i fontänen?

Du behöver byta vatten ett par gånger i veckan för att säkerställa att vattnet är rent och fräscht. Det beror också på mängden vatten som fontänen rymmer, en större fontän behöver du byta/fylla på mer sällan. Kvaliteten på filter och pump kan också påverka vattenkvaliteten. Kolfilter är mycket effektiva på att hålla rent men behöver bytas ut med jämna mellanrum och det kan bli dyrt i längden.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu