Att fira Halloween som djurägare- tips och råd

Nu börjar slutet på oktober närma sig, vilket innebär att det snart är dags för  Halloween. Som andra högtider är det viktigt att se över hur ditt husdjur påverkas av eventuella firanden. Halloweens risker kan vara lätt att missa eller se förbi. Därför har vi tagit fram några tips och råd för hur du håller ditt husdjur säker och lugn inför några av de potentiella problem som kan uppstå under Halloween.

Halloweendekorationer

Nu är det dags för halloween fest! Om du gillar att dekorera ditt hem för Halloween och har husdjur behöver du se över vad du dekorerar med. Detta då många dekorationer kan vara direkt skadliga för dina djur. Du behöver vara försiktig med vad du använder och var du lägger dekorationer. Om du har dekorationer som är små eller lösa delar kan de bli potentiella mål för din hund eller katt att äta. Hängande ljus, saker som tänds eller blinkar eller rörelseaktiverade dekorationer kan väcka ditt husdjurs intresse.

Svart katt2

Provocera inte ett djur som är stressat i onödan.

Promenaden

Under Halloween helgen kan de gator du går på vara mer folkfyllda än vanligt efter att mörkret fallit in. Var uppmärksam på hundpromenaden om din hund blir nervös kring de barn eller vuxna som är ute i kostymer eller andra utklädnader. För många hundar, men även katter, kan det vara nervigt eller skrämmande med människor som är utklädda. Försök att undvik att gå ut på promenad med din hund under de mest aktiva perioderna under Halloween-helgen, särskilt om du vet med dig att din hund kan bli stressad.  

Bus eller godis - människor vid dörren

Vid Halloween är det många barns favorit att klä ut sig och gå på ”bus eller godis”. Beroende på var du bor kan detta innebära att din dörrklocka kommer ringa ett flertal gånger. Många katter och särskilt hundar kan reagera starkt vid ljudet av dörrklockan eller att någon knackar på dörren. Även när folk rör sig till och från ingången. Detta kan göra ditt djur stressad och irriterad. Tänk över vad du kan göra för att minska risken för att din katt eller hund utsetts för onödig stress vid ökad aktivitet vid dörren. Kanske är det bäst att ditt husdjur är någonstans där den inte har direktkontakt med ingången. Det finns även en risk att din katt eller hund smiter ut om du inte är uppmärksam nog när du får ett bus eller godis vid dörren.

Halloween godis2

Lämna inte choklad eller annat godis utom synhåll.

Godis, choklad och annan mat

Den största risken för ditt husdjur är godis och annan mat, särskilt choklad om du har hund. Som djurägare behöver du vara uppmärksam på var dessa godsaker hamnar så inte ditt djur sätter i sig dem. Choklad är en stor fara för hundar, precis som annat godis som inte är avsedda för djur. Om du ändå vill att ditt djur ska få vara med och äta gott får du köpa hundgodis eller kattgodis istället. Lämna inte skålar med godis eller annat lättillgängligt där din katt eller hund kan få tag i det. Ska du ha fest hemma eller gå på bus eller godis med dina barn är det viktigt att alla informeras om att inte ge något till djuret. Var uppmärksam på var din hund eller katt är för att undvika att de smyger till sig något bakom din rygg.

Kostymer och masker

De kostymer, masker ellet utklädnader som vuxna och barn har på sig under Halloween kan vara avskräckande för ditt husdjur. Särskilt om ditt ansikte är täckt kan det utlösa oro och stress eftersom husse eller matte inte längre ser ut som de brukar. Om du har andra personer på besök kan det vara bra att se till att de inte provocerar ditt husdjur i onödan med sin utstyrsel. Undvik att bära masker i närheten av din hund eller katt om den visar tecken på oro eller blir nervös.

Halloween hundar4

Vissa hundar gillar kostymer eller att ha hundkläder på

Kostymer till dina djur

Det kan vara väldigt roligt att låta sitt husdjur vara med i traditionen att klä ut sig på Halloween. Vissa hundar och katter tycker det är helt okej att klä ut sig, men det finns vissa husdjur som inte uppskattar det alls. Även om ditt husdjur kan se väldigt söt ut i sin kostym är det viktigt att ha i åtanke att kostymen kan vara stressande för din katt eller hund. Särskilt om ditt husdjur inte tidigare haft en kostym på sig. Om du inte är säker på att ditt husdjur faktiskt uppskattar att klä ut sig kan det vara värt att överväga om det är i ditt husdjurs bästa att ta på dem en kostym.