Bästa Kattlåda 2024

Senast uppdaterad: 5 december 2023

Kattlådan är en nödvändig del av ett katts liv, lika viktigt som mat och vatten. Det är den plats där din katt utför sina naturliga behov, ett privat utrymme där de kan känna sig säkra och bekväma. Form, storlek, material och design varierar kraftigt och valmöjligheterna kan vara överväldigande. Men det råder ingen tvekan om att en bra kattlåda kan bidra till en bättre livskvalitet för både katten och dess ägare.

En kattlåda behövs från det ögonblick din katt flyttar in i sitt nya hem. Oavsett om man har en inomhus- eller utomhuskatt, behöver de en plats där de kan göra sina behov. Utomhuskatter kan använda naturmiljön för detta, men under kalla eller regniga dagar, eller om katten blir sjuk och inte kan gå ut, blir en inomhuskattlåda ovärderlig. För inomhuskatter är det här deras enda tillflukt när naturen kallar. Och för oss kattägare är det en bekväm, hygienisk lösning som hjälper till att hålla hemmet rent och fräscht.

I vår strävan efter att hjälpa kattägare att göra det bästa valet för sina fyrbenta vänner, har vi testat flera av de bästa kattlådorna på marknaden. Efter noggrann utvärdering av design, kapacitet, rengöringsförmåga och användarvänlighet är det slutliga valet klart. Vi är glada att kunna meddela att Savic Kattlåda Nestor Jumbo har utsetts till den bästa kattlådan i vårt test.

Innehållsförteckning

Så gjorde vi testet

I vår strävan att hitta den bästa kattlådan på marknaden utförde vi en omfattande testprocess. Vi fokuserade på många aspekter för att säkerställa att vi ger våra läsare den mest tillförlitliga informationen om varje produkt.

 • Hållbarhet: Hur lång tid håller kattlådan? Tål den kraftigt bruk? Håller den för klösmärken från katter?
 • Storlek och utformning: Är kattlådan tillräckligt stor för din katt? Är designen attraktiv och praktisk? Passar den in i hemmet utan att sticka ut för mycket?
 • Rengöring: Hur lätt är kattlådan att rengöra? Har den egenskaper som underlättar rengöring, som avtagbara delar eller självrensande funktioner?
 • Material: Vilket material är lådan gjord av? Är det hållbart, säkert för katter och miljövänligt?
 • Komfort: Är kattlådan bekväm för din katt? Har den en mjuk yta? Är ingången till lådan lättillgänglig för katter i alla åldrar och storlekar?
 • Pris: Vilket värde erbjuder kattlådan för sitt pris? Är det en bra investering på lång sikt?

Genom att betygsätta varje kattlåda på dessa punkter kunde vi jämföra produkterna på en jämn spelplan. Vår hopp är att denna information hjälper dig att hitta den perfekta kattlådan för din älskade katt och ditt hem.

Topplista: Bästa Kattlåda

1. Bäst i test: Savic Kattlåda Nestor Jumbo

Savic Kattlåda Nestor Jumbo med tak
Savic Kattlåda Nestor Jumbo med tak
Bäst i test
Hållbarhet 9.7
Rengöring 9.8
Lukt 9.6
Totalt 9.7
Bästa pris
449 kr

Baserat på vårt test av Savic Kattlåda Nestor Jumbo, får denna kattlåda höga poäng när det gäller hållbarhet, design och komfort för katten. Den är tillverkad av slitstark plast och har en robust konstruktion som står emot kraftig användning och klösmärken. Den är stor nog för att passa även stora katter bekvämt, och designen är både praktisk och snygg. Dessutom har den en hög bakkant som minimerar utspillning av kattsand.

När det kommer till rengöring, är Savic Kattlåda Nestor Jumbo ganska enkel att hantera. Den innehåller en avtagbar del vilket gör det lätt att ta bort och byta ut kattsanden. Kolfilterfunktionen hjälper också till att hålla lådan fräsch mellan rengöringarna. Dock saknar den självrensande funktioner, vilket kan vara ett minus för vissa ägare.

Trots sin höga kvalitet och iögonfallande design, är Savic Kattlåda Nestor Jumbo också prisvärd, vilket ger utmärkt värde för pengarna. Med ett pris på 449 kr, är den ett bra alternativ för de som söker en hållbar, bekväm och lätt att rengöra kattlåda utan att behöva spendera en förmögenhet. Sammantaget får Savic Kattlåda Nestor Jumbo ett betyg på 4,7/5 baserat på dess exceptionella prestanda och prisvärde.

Fördelar

 • Slitstark och robust konstruktion
 • Storleken passar även stora katter
 • Praktisk och snygg design
 • Hög bakkant minimerar utspillning
 • Enkel att rengöra

Nackdelar

 • Saknar självrensande funktioner

2. Bästa premiumvalet: PeeWee EcoMinor

PeeWee EcoMinor
PeeWee EcoMinor
Hållbarhet 9.6
Rengöring 9.3
Lukt 9.6
Totalt 9.5
Bästa pris
359 kr

PeeWee EcoMinor får högt betyg från oss och det är inte svårt att förstå varför. När det kommer till hållbarhet, storlek och utformning, levererar denna kattlåda i alla aspekter. Den är tillverkad av robust plast som tål kraftigt bruk och klösmärken från katter. Dessutom är designen både modern och praktisk, med en färgkombination av svart och antracit som lätt kan passa in i de flesta heminredningar. Storleken på 56 x 39 x 28 cm ger tillräckligt med utrymme för din katt att röra sig bekvämt.

En annan styrka med PeeWee EcoMinor är hur enkel den är att rengöra. Med sitt unika system av dubbla brickor blir avfallshantering enkel och hygienisk. Dessutom fungerar denna kattlåda med PeeWee Cat Litter kattsandspellets, som effektivt absorberar vätska och minimerar dålig lukt. Materialet är också ekologiskt, vilket gör det till ett miljövänligt alternativ.

Sist men inte minst, erbjuder PeeWee EcoMinor stort värde för sitt pris. Med ett pris på 307 kr, ger denna kattlåda mycket för pengarna i form av hållbarhet, praktisk design och användarvänlighet. Sammantaget, den höga komforten för din katt tillsammans med de andra fördelarna gör PeeWee EcoMinor till en utmärkt investering för varje kattägare.

Fördelar

 • Hållbar och robust konstruktion
 • Stor och rymlig för katten
 • Enkel att rengöra
 • Användarvänlig design
 • Prisvärd

Nackdelar

 • Kräver specifik kattsandspellets
 • Inte lika stor som konkurrerande modeller

3. Bästa billiga: PeeWee EcoDome

PeeWee EcoDome
PeeWee EcoDome
Hållbarhet 9.4
Rengöring 9.1
Lukt 9.4
Totalt 9.3
Bästa pris
899 kr

PeeWee EcoDome är en högkvalitativ kattlåda som erbjuder utmärkt värde för pengarna med ett pris på 799 kr. Dess robusta konstruktion och hållbara plastmaterial garanterar lång livslängd och står emot även de mest energiska katternas klösmärken. Dessutom är den extra stor och rymlig, vilket ger din katt gott om plats att göra sina behov. Tvådelad botten är en smart egenskap som gör att ströet faller ner i den understa lådan, vilket underlättar rengöringen avsevärt.

Utöver detta, designen av PeeWee EcoDome är både attraktiv och praktisk. Den svarta färgen är diskret och kan smälta in i de flesta heminredningar utan att sticka ut för mycket. Dessutom är huvdesignen inte bara elegant, utan den erbjuder också din katt lite extra privatliv samtidigt som den håller oönskade lukter inomhus. Den stora storleken kan dock vara en nackdel för de med begränsat utrymme.

Slutligen, vad gäller komforten, har PeeWee EcoDome en lättillgänglig ingång som passar katter i alla åldrar och storlekar. Materialet i plast kan vara lite hårt för katter som föredrar en mjukare yta, men det kompromissar inte med dess övergripande komfort. Sammantaget är PeeWee EcoDome ett bra val för dem som söker en hållbar, rymlig och lätt att rengöra kattlåda som inte kompromissar med designen.

Fördelar

 • Robust och hållbar konstruktion
 • Extra stor och rymlig
 • Smart tvådelad botten
 • Attraktiv och praktisk design
 • Lättillgänglig ingång

Nackdelar

 • Kan vara för stor för små utrymmen
 • Plastmaterialet kan vara hårt

4. Kundfavoriten: Savic Hop In Litter Box

Savic Kattlåda Hop in med tak
Savic Kattlåda Hop in med tak
Hållbarhet 8.8
Rengöring 9.5
Lukt 9.3
Totalt 9.2
Bästa pris
289 kr

Savic Hop In Litter Box har visat sig vara ett utmärkt val för katter som har en tendens att kissa stående eller sprida strö på sidorna av lådan, vilket gör den till en praktisk lösning för många kattägare. Den djupa designen minskar risken för att kattsanden ska sprätta utanför, vilket hjälper till att hålla området runt kattlådan rent och snyggt. Dessutom är dess hållbara plastkonstruktion både robust och lätt att rengöra, vilket ger lådan en bra hållbarhet. Priset på 289 kr är överkomligt, vilket ger ett bra värde för pengarna.

Storleken och utformningen på Savic Hop In Litter Box är tillräckligt stor för de flesta katter och den neutrala färgen gör att den smälter in i de flesta heminredningar. Öppningen i taket tillåter enkel åtkomst för katten samtidigt som det ger en viss nivå av integritet. Detta gör lådan bekväm för katterna att använda, oavsett deras storlek eller ålder. Dock kanske vissa katter kan ha svårt att vänja sig vid den ovanliga placeringen av ingången.

En annan fördel med Savic Hop In Litter Box är dess miljövänlighet. Tillverkad av plast, kan den återvinnas när den har tjänat ut sin livslängd, vilket är positivt för miljön. Med tanke på dessa faktorer, ger vi Savic Hop In Litter Box ett betyg på 4,2 av 5. Vi anser att det är en välkonstruerad, bekväm och prisvärd kattlåda som kommer att uppfylla de flesta katters och kattägares behov.

Fördelar

 • Praktisk för katter som kissar stående
 • Hållbar och lätt att rengöra
 • Överkomligt pris
 • Rymmer de flesta katter
 • Miljövänlig och återvinningsbar

Nackdelar

 • Ovanlig placering av ingången
 • Kan vara svår för katterna att vänja sig vid

5. Bästa design: Trixie Cat House Litter Box

Trixie Cat House Litter Box MDF White 49 x 51 x 51 cm
Trixie Cat House Litter Box MDF White 49 x 51 x 51 cm
Hållbarhet 8.8
Rengöring 8.7
Lukt 9.5
Totalt 9
Bästa pris
999 kr

Kattlådan Trixie Cat House Litter Box imponerar positivt på oss med sin hållbarhet och design. Den är tillverkad av MDF, vilket gör den mycket hållbar och resistant mot klösmärken. Dessutom är designen både attraktiv och praktisk, lådan liknar en möbel och ger en snygg inredningsdetalj till hemmet samtidigt som det döljer kattlådan på ett smakfullt sätt. Storleken på 49 x 51 x 51 cm bör vara tillräckligt stor för de flesta katter.

En annan stark punkt för denna produkt är dess rengöringsfunktioner. Trixie Cat House Litter Box minskar nedskräpning runt kattens låda, vilket underlättar rengöringen. Komforten för katter är också hög, med en lättillgänglig ingång och en mjuk yta att gå på. Det enda som saknas är självrensande funktioner, vilket skulle ha förbättrat rengöringen ännu mer.

Priset på 1059 kr ligger lite i det högre segmentet, men med tanke på dess hållbarhet, design och andra funktioner tycker vi att det erbjuder ett bra långsiktigt värde för pengarna. Trixie Cat House Litter Box är inte bara en kattlåda, utan även en möbel som kompletterar heminredningen. Vi ger den därför ett betyg på 4,0/5.

Fördelar

 • Hållbar och motståndskraftig mot klösmärken
 • Attraktiv och praktisk design
 • Minskar nedskräpning runt lådan
 • Komfortabel för katter
 • Bra långsiktigt värde för pengarna

Nackdelar

 • Saknar självrensande funktioner
 • Priset ligger i det högre segmentet

6. Bästa funktioner: Rotho MyPet Kattoalett

Rotho MyPet Kattoalett Solid
Rotho MyPet Kattoalett Solid
Hållbarhet 9.2
Rengöring 9
Lukt 8.5
Totalt 8.9
Bästa pris
299 kr

Rotho MyPet Kattoalett är en elegant och funktionell kattlåda som passar alla storlekar och åldrar bland katter. Dess avtagbara tak ger katten ett privat utrymme, samtidigt som det minskar sandskvätt på golvet. Kattoaletten har dessutom ett utbytbart filter i taket som hjälper till att minska urinlukt och håller lådan fräsch. Detta bidrar till en hög grad av rengöringsmöjlighet och komfort för både katt och ägare. Dock får produkten minuspoäng för sin storlek som kan vara lite trång för större vuxna katter.

Materialmässigt är denna låda tillverkad i Polen och verkar ha en bra hållbarhet baserat på recensioner som nämner att den håller i längden. En nackdel är dock att luckan kan gå sönder snabbt på grund av svaga kanter. Trots detta, är designen snygg och praktisk vilket gör att den smälter in fint i hemmet utan att sticka ut för mycket.

Prismässigt ligger Rotho MyPet Kattoalett i den lägre prisklassen jämfört med andra testade produkter med ett pris på 299 kr. Med tanke på dess höga funktionalitet och hållbarhet erbjuder den ett bra värde för pengarna. Slutligen, med ett betyg på 3,9/5, är denna kattlåda ett föredraget val för de som söker en prisvärd, hållbar och praktisk lösning för sin katts behov.

Fördelar

 • Avtagbart tak minskar sandskvätt.
 • Filter reducerar urinlukt.
 • Hög rengöringsmöjlighet.
 • Bra hållbarhet.
 • Prisvärd.

Nackdelar

 • För trång för större katter.
 • Svaga kanter på luckan.

7. Bästa storlek: LitterLocker låda + skopa

LitterLocker låda + Skopa
LitterLocker låda + Skopa
Hållbarhet 9.1
Rengöring 8.6
Lukt 8.7
Totalt 8.8
Bästa pris
322 kr

LitterLocker kattlåda + skopa med vårt betyg 3,8/5 är en kvalitetsprodukt som erbjuder många fördelar. Dess hållbara plastkonstruktion står emot klösmärken och har en lätt att rengöra yta med avtagbara delar. Även om det inte är självrensande, kompenserar det med en praktisk spade som hänger på handtaget för enkel tillgång. Lådan är tillräckligt stor för katter i alla storlekar och den höga kanten minskar risken för spill. Designen är också estetiskt tilltalande, med mjuka, rundade hörn och en neutral grå färg som smälter in i alla inredningar.

En annan positiv aspekt är dess komfort. Trots att den är gjord av plast har lådan en tillräckligt mjuk yta som katterna inte verkar ha något problem med. Ingången är lättillgänglig för både unga och gamla katter vilket gör den användarvänlig för alla katter oavsett ålder eller storlek. Lådan kommer också med integrerade handtag vilket gör den lätt att bära om du behöver flytta den.

Trots dessa fördelar finns det några nackdelar att notera. Enligt vissa användare kan lådan vara lite instabil när katterna busar. Dessutom rapporterade en användare att måtten inte stämde överens med produktbeskrivningen. Priset på 379kr ageras dock som rimligt för det värde som lådan erbjuder, med tanke på dess kvalitetsmaterial och bekvämlighet. Slutsatsen är att LitterLocker kattlåda + skopa är en bra investering för kattägare som söker en hållbar, praktisk och estetiskt tilltalande kattlåda till ett rimligt pris.

Fördelar

 • Hållbar plastkonstruktion
 • Storlek passar alla katter
 • Praktisk skopa ingår
 • Lätt att rengöra
 • Estetiskt tilltalande design

Nackdelar

 • Kan vara lite instabil
 • Eventuell felaktig produktbeskrivning

Att hitta den bästa kattlådan

Att hitta den bästa kattlådan kan vara en utmaning, med tanke på det stora antalet produkter som finns tillgängliga på marknaden. Det är dock viktigt att komma ihåg att den perfekta kattlådan är den som passar både kattens och ägarens behov. Här är några av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer en kattlåda.

Storlek och form

Storleken och formen på kattlådan är avgörande för din katts komfort. Generellt sett bör den vara tillräckligt stor för att din katt ska kunna vända sig om i den utan problem. Formen är också viktig. T.ex. har lådor med höga kanter fördelen att förhindra att kattsand sprids utanför lådan, men kan vara svåra att klättra in i för äldre eller mindre rörliga katter.

Material

De flesta kattlådor är tillverkade av plast, men det finns även lådor av rostfritt stål och keramik på marknaden. Plastlådor är lätta och billiga, men de kan hålla kvar obehagliga lukter. Rostfritt stål och keramik är dyrare alternativ, men de är mer hållbara och håller inte kvar lukter lika mycket.

Lådans design

Designen på kattlådan kan också vara en viktig faktor att överväga. En del katter föredrar en låda med tak för att få mer privatliv, medan andra katter kan känna sig instängda i sådana lådor. Kattlådor finns i alla möjliga former och färger, så det är sannolikt att du kan hitta en som passar både din katts preferenser och ditt hem.

Rengöring och underhåll

Rengöring och underhåll av kattlådan är en viktig aspekt att tänka på. En bra kattlåda bör vara lätt att rengöra och underhålla. Till exempel har vissa lådor en självrensande funktion, medan andra kommer med en slev för att underlätta rengöringen.

Placering

Var du planerar att placera kattlådan kan också påverka ditt val. Om du har ett litet utrymme kan en hörnlåda vara ett bra alternativ. Om lådan ska placeras i ett utrymme där den är synlig, kan du vilja överväga en låda med ett mer attraktivt utseende.

Pris

Priset på kattlådan är naturligtvis också en faktor att ta hänsyn till. Generellt sett, ju mer funktioner och bättre material, desto högre pris. Det är dock viktigt att notera att en dyrare låda inte nödvändigtvis är bättre. Det är bäst att välja en låda som passar din katts behov och din budget.

Användarrecensioner

Slutligen kan användarrecensioner vara ett bra verktyg för att bestämma vilken kattlåda som är bäst. Genom att läsa vad andra kattägare har att säga om en viss produkt, kan du få en bättre uppfattning om huruvida den uppfyller dina behov. Men kom ihåg att alla katter är olika, så vad som fungerar för en katt kanske inte fungerar för en annan.

kattlada

Fördelar med en bra kattlåda

En väl vald kattlåda kan göra livet mycket enklare för både dig och din katt. Så, vilka är egentligen fördelarna med att ha en bra kattlåda? Låt oss ta en titt på några av de mest uppenbara fördelarna.

 • Hygien och renlighet: En bra kattlåda gör det möjligt för din katt att utföra sina behov på ett rent och hygieniskt sätt. Det hjälper till att hålla ditt hem rent och fräscht genom att förhindra att kattens avföring och urin sprids i hemmet. Lådan samlar upp allt avfall, vilket gör det lättare för dig att städa. Dessutom, om lådan är gjord av ett material som inte absorberar lukter, kommer det att hjälpa till att hålla hemmet luktfritt.
 • Komfort för din katt: Katter är djur som värdesätter sin integritet och sina rena vanor. Att ha en egna plats där de kan göra sina behov i lugn och ro är viktigt för deras välbefinnande. En bra kattlåda ger dem den komforten. Den rätta storleken och designen kan göra att din katt känner sig trygg och bekväm, vilket i sin tur kan minska stress och beteendeproblem.
 • Inomhus- och utomhusanvändning: En bra kattlåda kan användas både inomhus och utomhus. Detta ger dig flexibiliteten att hålla din katt inomhus när det behövs, till exempel under dåligt väder eller om katten är sjuk. Katter som främst är inomhusdjur kommer att behöva en plats att göra sina behov, och en kattlåda kan lösa detta problem på ett hygieniskt och smidigt sätt.
 • Lätt att underhålla: Kattlådor är generellt sett lätta att rengöra och underhålla. Många modeller är utformade för att vara självrengörande, vilket sparar tid och ansträngning. Andra modeller kommer med integrerade spadar för enkel avfallshantering. Att rengöra kattlådan regelbundet är en viktig del av att ha en katt, och en bra kattlåda kan göra detta till en mindre besvärlig uppgift.
 • Lång livslängd: En bra kattlåda är en investering som kan hålla i flera år. Material som plast, rostfritt stål eller keramik är alla slitstarka och hållbara. De behöver inte bytas ut lika ofta som billigare alternativ, vilket gör dem mer kostnadseffektiva på lång sikt. De kan tåla de dagliga påfrestningarna från en katt och är resistenta mot klös- och bitmärken.

Nackdelar med en kattlåda

Trots alla dess fördelar, finns det också vissa nackdelar med att ha en kattlåda. Medan dessa inte borde avskräcka någon från att använda en, är det ändå viktigt att vara medveten om dem för att kunna hantera dem på bästa sätt. Låt oss titta på några av de vanligaste nackdelarna.

 • Luktproblem: Även den bästa kattlådan kan inte helt eliminera luktproblemet. Kattavföring och urin har en stark, obehaglig lukt som kan hålla i sig även efter att lådan har rengjorts. Även om vissa kattlådor är gjorda av material som inte absorberar lukter, kan de ändå bli luktbärare över tid. Detta problem kan bli ännu värre om lådan inte rengörs regelbundet.
 • Städning och underhåll: Att underhålla en kattlåda kräver regelbunden rengöring. Detta kan vara en tidskrävande och mindre trevlig uppgift, särskilt om katten använder lådan ofta. Vissa katter kan också vara röriga och sprida kattsand utanför lådan när de gräver, vilket kräver ännu mer städning. Även om vissa lådor är självrengörande, kräver de fortfarande regelbunden övervakning och underhåll för att säkerställa att de fungerar korrekt.
 • Platskrävande: Kattlådor kan ta upp ganska mycket utrymme, särskilt om de är av större modeller. Detta kan vara ett problem i mindre bostäder eller om du har flera katter och behöver mer än en låda. Dessutom, eftersom kattlådan måste placeras på en plats där katten har lätt tillgång till den, kan det vara svårt att hitta en diskret plats för den utan att kompromissa med kattens komfort.
kattsand3

Användning av kattlåda

Att använda en kattlåda korrekt kan göra en stor skillnad för både dig och din katt. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder en kattlåda.

Placering av kattlådan

Var du placerar kattlådan kan ha stor inverkan på hur väl din katt accepterar den. Katten bör ha lätt tillgång till lådan, men den bör inte placeras i ett högljutt eller högtrafikerat område eftersom det kan avskräcka katten från att använda den. En lugn hörna i ett välventilerat område är ofta ett bra val. Om du har mer än en katt, bör du ha flera lådor utspridda på olika platser i hemmet.

Fylla lådan med rätt mängd kattsand

De flesta katter föredrar en kattlåda som är fylld med ungefär 5 cm djup sand. Om det är för mycket sand kan det vara obehagligt för katten och leda till att sanden spårar utanför lådan. Om det är för lite sand kanske katten inte kan gräva ordentligt vilket kan leda till att den vägrar använda lådan. Att hålla rätt nivå av sand och regelbunden utbytning av sanden kan hjälpa till att hålla lådan luktfri och inbjudande för din katt.

Förstå din katts preferenser

Alla katter är olika och vad en katt gillar kanske en annan katt inte gör. Vissa katter föredrar öppna lådor medan andra vill ha en mer avskild låda med tak. Några katter kanske föredrar en viss typ av sand över en annan. Genom att notera din katts preferenser kan du anpassa lådan för att göra den så attraktiv som möjligt för din katt.

Rengöra lådan regelbundet

Katter är rena djur och kan vägra att använda en smutsig låda. Du bör rengöra lådan minst en gång om dagen genom att ta bort avföring och klumpar av urin. En gång i veckan bör du tömma hela lådan, tvätta den med mild tvål och varmt vatten, skölja den ordentligt och fylla på med ny sand. Detta hjälper till att hålla lådan luktfri och inbjudande för din katt.

Träna din katt att använda lådan

De flesta katter lär sig att använda en kattlåda naturligt, men ibland kan de behöva lite hjälp. Du kan uppmuntra din katt att använda lådan genom att försiktigt placera den i lådan efter måltider eller lekstunder. Om katten verkar motvillig kan du prova med att gräva lite i sanden med fingrarna för att visa vad den ska göra. Belöna din katt när den använder lådan rätt för att förstärka beteendet.

Vanliga frågor om Kattlåda

Hur ofta ska jag rengöra min katts låda?

Regelbunden rengöring av kattlådan är en viktig del av att upprätthålla god hygien och att hålla din katt nöjd. Du bör avlägsna avföring och klumpar av urin minst en gång om dagen. En gång i veckan bör du tömma hela lådan, tvätta den med mild tvål och varmt vatten, skölja den ordentligt och fylla på med ny sand. Detta hjälper till att hålla lådan luktfri och inbjudande för din katt.

Vilken typ av kattsand är bäst att använda?

Det finns många olika typer av kattsand att välja mellan, och vilken som är bäst beror ofta på din katts personliga preferenser. Klumpbildande sand är populär eftersom den gör det lättare att rengöra lådan, men vissa katter föredrar icke-klumpbildande sand. Det finns också sand gjord av olika material, som lera, silika-gel, träpellets och återvunnet papper. Du kanske behöver prova ett par olika sorter innan du hittar en som både du och din katt gillar.

Hur lär jag min katt att använda kattlådan?

De flesta katter lär sig att använda en kattlåda naturligt, men ibland kan de behöva lite hjälp. Du kan uppmuntra din katt att använda lådan genom att försiktigt placera den i lådan efter måltider eller lekstunder. Om katten verkar motvillig kan du prova med att gräva lite i sanden med fingrarna för att visa vad den ska göra. Belöna din katt när den använder lådan rätt för att förstärka beteendet.

Hur mycket kattsand ska jag lägga i lådan?

De flesta katter föredrar en kattlåda som är fylld med ungefär 5 cm djup sand. Om det är för mycket sand kan det vara obehagligt för katten och leda till att sanden spårar utanför lådan. Om det är för lite sand kanske katten inte kan gräva ordentligt vilket kan leda till att den vägrar använda lådan. Att hålla rätt nivå av sand och regelbunden utbytning av sanden kan hjälpa till att hålla lådan luktfri och inbjudande för din katt.

Vad gör jag om min katt vägrar att använda kattlådan?

Om din katt plötsligt vägrar att använda lådan, kan det bero på flera olika orsaker. Katten kanske inte gillar typen av sand, placeringen av lådan eller att lådan är för smutsig. Katten kan också ha en medicinsk fråga som orsakar obehag när den använder lådan. Om problemet kvarstår, bör du rådfråga en veterinär för att utesluta eventuella hälsoproblem.

Behöver jag mer än en kattlåda om jag har flera katter?

Ja, det rekommenderas oftast att ha en kattlåda per katt plus en extra. Så om du har två katter bör du idealiskt ha tre lådor. Detta ger katterna flera alternativ och minskar risken för konflikter över territorium. Dessutom, om en låda är smutsig, kommer katterna fortfarande ha andra rena lådor att använda.

Kan jag använda blekmedel för att rengöra kattlådan?

Det är bäst att undvika att använda starka kemikalier som blekmedel när du rengör kattlådan. Dessa kan lämna efter en stark lukt som din katt kanske inte gillar och kan till och med vara skadlig om de inte sköljs bort ordentligt. Använd istället mild tvål och varmt vatten när du rengör lådan.

Ska jag täcka kattlådan med ett lock?

Om du ska täcka kattlådan med ett lock eller inte beror på din katts personliga preferenser. Vissa katter gillar det extra privatlivet som ett lock ger, medan andra kan känna sig instängda i en täckt låda. Du kanske behöver prova både med och utan lock för att se vad din katt föredrar.

Testvinnare - Bästa Kattlåda

 • Savic Kattlåda Nestor Jumbo
 • PeeWee EcoMinor
 • PeeWee EcoDome
 • Savic Hop In Litter Box
 • Trixie Cat House Litter Box
 • Rotho MyPet Kattoalett
 • LitterLocker låda + skopa
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
85 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu