Kattlåda

Katter är mycket noga med sin hygien och när de behöver gå på toaletten är det viktigt för dem att kunna gömma alla spår av sitt kiss och bajs. Det är en ren överlevnadsinstinkt då det förhindrar att vilda djur kan spåra dem. Därför är det viktigt att ha både en bra låda och bra kattsand som katten trivs med. En nöjd katt kommer att använda lådan som den ska men en missnöjd katt kan bli stressad och göra ifrån sig utanför. Välj därför en bra låda redan från början.

Innehållsförteckning

Vilken kattlåda är bäst?

En bra låda ska vara enkel att rengöra. Framför allt den dagliga rengöringen behöver gå smidigt så att den blir av. En fräsch kattlåda är både hygieniskt för katten och hemmet. En kattlåda som inte rengörs ofta kan snabbt börja lukta illa. En oskött kattlåda kan också leda till att katten uträttar sina behov på andra platser i hemmet. Lådan ska också kunna tömmas på ett smidigt sätt så att du kan städa den mer grundligt då och då. Men viktigast är nog att katten trivs med lådan. Det finns en del olika modeller för olika katters behov. Det kan vara lådor som katten hoppar in i uppifrån eller som till och med rengör sig själva.

1. PeeWee Ecohus - kattlåda med tak

En populär modell är den med ett tak över kattlådan som stänger in lukt kattsand som lätt hamnar utanför annars. Lådan har en svänglucka så att katten enkelt kan ta sig in och ut och hela kupan/taket tas bort genom att man lossar på hakar på sidorna som håller den på plats. Till en början kan det vara lite knepigt att komma på hur man gör men det brukar gå lätt efter lite träning. En annan variant är att den har en slags utdragbar låda som man kan rengöra och sedan skjuta in den igen. Fördelen med den här typen av kattlåda är att den är mer eller mindre luktfri men det är fortfarande mycket viktigt att man hela tiden håller den ren.

Kattlådan EcoHus är en enkel och stilren produkt med flera fördelar. Den är gjord av återvunnet material och har en smart dubbelbotten. Denna funktion gör att kattsanden filtreras automatiskt och den finkorniga samt urin filtreras ner till en undre nivå vilket kraftigt reducerar doft och underlättar rensning.

2. Kattlåda hop-in - slut på spill och skvätt utanför!

Hop-in-designen är allt mer populär idag. Den är både snygg och smidig på flera sätt. En hög kattlåda som katter kommer in i uppifrån underlättar städningen avsevärt. Ett vanligt problem för alla kattägare är att kattsanden sprids på golvet utanför, den fastnar under tassar eller skvätter utanför när katten gräver. Modkat hop-in löser detta genom att katten måste hoppa upp ur lådan och lämnar då sanden i lådan. När katten gräver och krafsar så kan sanden heller inte skvätta upp och utanför. Den är lätt att rengöra, du tar bara bort locket och krattar ur den som en vanliga låda. Spaden kan hängas snyggt och smidigt på utsidan.

3. PetSafe självrengörande kattlåda

Det finns automatiska kattlådor som gör rent sig själva så länge man hela tiden fyller på med sand. De här modellerna kostar lite mer men är naturligtvis bekväma och praktiska då du slipper rengöra kattlådan. Ibland kan man behöva ha en viss övergångsperiod där katten också har en vanlig låda då denna modell kan synas lite läskig för katten. Med tiden brukar den dock vänja sig och så kan man se fram emot en låda som sköter sig själv.

Utbudet på självrengörande kattlådor är litet i Sverige. Det finns alternativ att köpa från utlandet men totalkostnaden kommer att bli ungefär den samma. PetSafe automatiska kattlåda är försedd med en behållare för klumpar som regelbundet rensas bort. Med ett aktivt kolfilter försvinner nästintill all doft bort. Rensningsfunktion är lugn och tystgående och kommer inte att störa varken dig eller din katt. En helt suverän produkt för den som vill lägga ut lite extra.

4. Delio med spillkant

Den vanligaste modellen av kattlåda ser ut som en djup, avlång låda som enkelt får plats i badrummets eller kökets hörn. Det finns olika storlekar, färger och djup på den, men principen är alltid att den är gjord av hård plast som är enkelt att rengöra. Den här typen av låda är den billigaste varianten och den är mycket lätt att lyfta ur avföring och kissklumpar med en enkel liten spade.

Delio Kattlåda är i grunden en enkel kattlåda av plast. Den har en hög och vinklar kant runom vilket gör att kattsand inte lika lätt hamnar utanför. Katter tycker om att gräva och kratta i sin låda så vi rekommenderar en hög kant eller tak. Det här är det mest ekonomiska alternativet till din katt.

5.Modkat hop-in

HopIn-modellen är en smart design då katter ofta gillar att krya eller hoppa in i utrymmen. Den här modellen är inte bara rolig för din katt utan den garanterar att kattsand inte hamnar utanför. Lådan är förslutningsbar med ett lock med ett hål i som gör att oönskade gäster inte kommer åt kattsanden, som småbarn eller hundar. Modkat hop-in har en innerdel som går att lyfta ur vilket underlättar städning och rengöring av lådan. Spade ingår vid köp och kan hängas på en krok på sidan av lådan.

Övriga modeller

Kan man spendera lite extra på kattlådan så finns det snygga och smarta modeller som ser ut som vanliga möbler, med skillnaden att de har ett hål som katten kan hoppa in och ut genom. Inne i möbeln, som kan se ut som ett nattduksbord eller en byrå, står själva lådan och det kan också finnas ”vanliga” byrålådor där matte eller husse kan förvara sina tillhörigheter.

Det här är en möbel som passar utmärkt i badrummet då man kan ha saker i lådan, liksom att ställa saker på ”taket”, vilket ger mer plats. Kattlådemöbeln är också ett bra alternativ för dem som bor på så pass liten yta att de inte har plats att ställa en kattlåda lite undangömt, och på så sätt slipper se kattens toalett helt öppet hela tiden.

kattlåda

En städad kattlåda minskar doft och är mer hygienisk för katten.

Går alla katter på låda?

De flesta katter lär sig tidigt att använda låda. Katter är i regel lätta att få rumsrena. Det beror förmodligen på att de gärna städar undan efter sig och gräver ner eller täcker över urin och avföring. Även om du har utekatt så behöver du en kattlåda. Vissa katter är kräsna och går inte ut om det regnar eller är för kallt. Att vänja katten vid låda är också väldigt bra och du tar med katten på resa eller av någon anledning behöver ha katten inomhus en period. Men katter kan vara kräsna även med lådan eller sanden så du kan behöva prova lite olika alternativ om du har otur. Det kan bli kostsamt men det är bättre att hitta rätt än att ha en katt som kissar utanför lådan. De flesta katter nöjer sig med en ganska enkel låda och de flesta typer av sand. Rådfråga gärna säljaren vad katten är van vid, det kan underlätta att ha liknande sand och låda, i alla fall den första tiden.

Att rengöra lådan

Det är såklart viktigt att ha en välstädad låda. Du bör dagligen kratta ur den och rensa bort eventuella klumpar. Då och då behöver du också byta sanden helt, hur ofta beror på vilken sand du använder. En ostädad låda kan leda till att katten väljer bort den helt. Men du ska inte städa för grundligt, och akta dig för att använda starka rengöringsmedel. Starka och främmande dofter kan vara avskräckande för katten och den kan då välja att uträtta sina behov på andra platser. Ett tips är att spara lite använd sand när du tömmer och tvättar ur lådan. Häll sedan tillbaka lite av den gamla och blanda med den nya. Då känner katten igen sin doft och känner sig trygg.

Träna din katt tidigt att gå på lådan, det underlättar mycket! Kika på videon ovan för lite tipsa om hur du kan träna din katt.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:13:35

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
109 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om kattlådor

Var ska kattlådan stå?

En kattlåda kan i princip stå varsomhelst i hemmet, men de flesta brukar föredra köket eller badrummet av hygieniska skäl. Är man mycket noggrann med rengöringen kan dock lådan stå där man själv tycker att det är mest praktiskt. Har man mer än en katt kan det ibland behövas en låda per katt, och då är det bra om de inte står exakt bredvid varandra.

Kan mina katter använda samma låda?

Nej, du bör ha en låda per katt. Katter lever inte i lika strikt hierarki som hundar så de delar inte med sig av resurser på samma sätt. De lever med varandra bra så länge som det finns tillräckligt med mat, sovplatser och toalettutrymme. Om du har flera katter som använder samma låda så kan de bli stressade och osams. Det kan också leda till att de uträttar sina behov utanför lådan.

Kan jag använda samma kattsand till alla lådor?

I regel så kan du göra det men inte alltid. Vissa typer av lådor kräver en speciell typ av kattsand för att fungera. Det är oftast självrengörande modeller eller lådor som på ett eller annat sätt filtrerar bort använd sand. Läs på om både sand och låda innan du köper.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu