Kattlåda

Katter är mycket noga med sin hygien och när de behöver gå på toaletten är det viktigt för dem att kunna gömma alla spår av sitt kiss och bajs. Det är en ren överlevnadsinstinkt då det förhindrar att vilda djur kan spåra dem, och därför är toalettritualet ibland ganska omständligt för katter. Det grävs och skrapas och snurras runt och grävs igen; vilken kattägare har inte hört sin misse stå och skrapa på toalettens kant i evigheter efter att de gjort ifrån sig?

Som matte eller matte bör man därför se till att den egna katten eller katterna alltid har tillgång till rena toaletter, och det finns en rad olika modeller på marknaden som man kan välja bland, allt från det enklaste enkla till riktigt exklusiva och högteknologiska alternativ.

Dessa typer av kattlådor kan du läsa mer om nedanför;

  • Kattlåda med tak
  • Enkla kattlådor
  • Självrengörande kattlåda
  • Möbler med kattlåda
  • Övriga modeller

PeeWee Ecohus - kattlåda med tak

En populär modell är den med ett tak över kattlådan som stänger in lukt kattsand som lätt hamnar utanför annars. Lådan har en svänglucka så att katten enkelt kan ta sig in och ut och hela kupan/taket tas bort genom att man lossar på hakar på sidorna som håller den på plats. Till en början kan det vara lite knepigt att komma på hur man gör men det brukar gå lätt efter lite träning. En annan variant är att den har en slags utdragbar låda som man kan rengöra och sedan skjuta in den igen. Fördelen med den här typen av kattlåda är att den är mer eller mindre luktfri men det är fortfarande mycket viktigt att man hela tiden håller den ren.

Kattlådan EcoHus är en enkel och stilren produkt med flera fördelar. Den är gjord av återvunnet material och har en smart dubbelbotten. Denna funktion gör att kattsanden filtreras automatiskt och den finkorniga samt urin filtreras ner till en undre nivå vilket kraftigt reducerar doft och underlättar rensning.

Delio med spillkant

Den vanligaste modellen av kattlåda ser ut som en djup, avlång låda som enkelt får plats i badrummets eller kökets hörn. Det finns olika storlekar, färger och djup på den, men principen är alltid att den är gjord av hård plast som är enkelt att rengöra. Den här typen av låda är den billigaste varianten och den är mycket lätt att lyfta ur avföring och kissklumpar med en enkel liten spade.

Delio Kattlåda är i grunden en enkel kattlåda av plast. Den har en hög och vinklar kant runom vilket gör att kattsand inte lika lätt hamnar utanför. Katter tycker om att gräva och kratta i sin låda så vi rekommenderar en hög kant eller tak. Det här är det mest ekonomiska alternativet till din katt.

PetSafe självrengörande kattlåda

Det finns rent automatiska kattlådor som gör rent sig själva så länge man hela tiden fyller på med sand. De här modellerna kostar en rejäl slant men är naturligtvis bekväma och praktiska då du slipper rengöra kattlådan. Ibland kan man behöva ha en viss övergångsperiod där katten också har en vanlig låda då denna högteknologiska version kan synas lite läskig för katten. Med tiden brukar den dock vänja sig och så kan man se fram emot en låda som sköter sig själv.

Utbudet på självrengörande kattlådor är litet i Sverige. Det finns alternativ att köpa från utlandet men totalkostnaden kommer att bli ungefär den samma. PetSafe automatiska kattlåda är försedd med en behållare för klumpar som regelbundet rensas bort. Med ett aktivt kolfilter rensas nästintill all doft bort. Rensningsfunktion är lugn och tystgående och kommer inte att störa varken dig eller din katt. En helt suverän produkt för den som vill lägga ut lite extra.

ProductShortcode ProductPageID="269"]

Trixie kattmöbel

Kan man spendera lite extra på kattlådan så finns det snygga och smarta modeller som ser ut som vanliga möbler, med skillnaden att de har ett hål som katten kan hoppa in och ut genom. Inne i möbeln, som kan se ut som ett nattduksbord eller en byrå, står själva lådan och det kan också finnas ”vanliga” byrålådor där matte eller husse kan förvara sina tillhörigheter.

Det här är en möbel som passar utmärkt i badrummet då man kan ha saker i lådan, liksom att ställa saker på ”taket”, vilket ger mer plats. Kattlådemöbeln är också ett bra alternativ för dem som bor på så pass liten yta att de inte har plats att ställa en kattlåda lite undangömt, och på så sätt slipper se kattens toalett helt öppet hela tiden.

Övriga modeller

Kattlådor kommer i många modeller och designer som fyller flera olika funktioner. Det finns idag ett mycket stort utbud av kattlådor och vi rekommenderar att du tittar runt själv på de olika alternativ som finns. Vi tror att den perfekta kattlådan finns för just din katt.

HopIn-modellen är en smart design då katter ofta gillar att krya eller hoppa in i utrymmen. Den här modellen är inte bara roliga för din katt utan den garanterar att kattsand inte hamnar utanför. Lådan är förslutningsbar med ett lock med ett hål i som gör att oönskade gäster inte kommer åt kattsanden, som småbarn eller hundar.

Tips om rengöring

Oavsett vilken modell man väljer att skaffa så är det mycket viktigt att man då och då rengör den helt och hållet. Kattens urin innehåller höga halter av ammoniak som kan fräta in i kattlådans golv och väggar, och även om man byter sanden ofta så sätter sig lukten djupt. Om man tar bort all kvarvarande sand och skrubbar rent ytorna en gång i veckan eller varannan vecka håller lådan längre och katten uppskattar den mer.

Tänk på att aldrig använda klorin eller rengöringsmedel som innehåller ammoniak då det är just det ämnet som kattens urin innehåller. Det gäller även vid ”olyckor” då just detta rengöringsmedel kommer att uppmuntra katten att kissa precis på det stället igen.

Ett mycket bra rengöringsmedel mot kattkiss är vinäger; här neutraliseras ammoniaken och lådan blir luktfri på några sekunder.

Om du behöver ta urinprov

Kattlådan är ett bra ställe att ta bajs- och urinprover på om veterinären skulle behöva sådana. Medan bajset är lätt att plocka ut så ställer sig många kattägare frågande till hur i hela fridens nan man ska ta urinprov. Det är lätt som en plätt: lägg helt enkelt ett tunt ark plastfolie (sådant man plastar in mat med) över sanden. Katten kommer inte att märka av den tunna plasten och så fort den har kissat är det bara att samla upp dropparna.

Var ska kattlådan stå?

En kattlåda kan i princip stå varsomhelst i hemmet, men de flesta brukar föredra köket eller badrummet av hygieniska skäl. Är man mycket noggrann med rengöringen kan dock lådan stå där man själv tycker att det är mest praktiskt. Har man mer än en katt kan det ibland behövas en låda per katt, och då är det bra om de inte står exakt bredvid varandra.

Träna din katt tidigt att gå på lådan, det underlättar mycket! Kika på videon ovan för lite tipsa om hur du kan träna din katt.

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 19:47:04

Ge din syn på Kattlåda
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu