Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst kattlåda 2023

Senast uppdaterad: 1 februari 2023

En bra kattlåda är ett måste för alla kattägare, men framförallt för dig med innekatt. En dålig kattlåda leder till att kattsanden sprids i hela huset och dålig lukt sprider sig så fort lådan används. Vissa budgetlådor kan också vara väldigt bökiga att rengöra. Vi har sammanställt våra toppval av kattlådor och en köpguide som hjälper dig att hitta den bästa kattlådan!

Innehållsförteckning

Vilken kattlåda är bäst?

En bra låda ska vara enkel att rengöra. Framför allt den dagliga rengöringen behöver gå smidigt så att den blir av. En fräsch kattlåda är både hygieniskt för katten och hemmet. En kattlåda som inte rengörs ofta kan snabbt börja lukta illa. En oskött kattlåda kan också leda till att katten uträttar sina behov på andra platser i hemmet. Lådan ska kunna tömmas på ett smidigt sätt så att du kan städa den mer grundligt då och då. Men viktigast är nog att katten trivs med lådan. Det finns en del olika modeller för olika katters behov. Det kan vara lådor som katten hoppar in i uppifrån eller som till och med rengör sig själva. Vi har undersökt och recenserat flera kattlådor och valt ut ut LitterLocker Kattlåda med Spade som den bästa på marknaden idag.

LitterLocker Kattlåda med Spade
LitterLocker Kattlåda med Spade
Bäst i test

1. LitterLocker Kattlåda med Spade

9,9/10
Typ
Hög spillkant
Storlek
40 x 25 x 41 cm
Passar
En till två katter
Till butik
379 kr
Läs mer

Det här är en stilren kattlåda optimalt framtagen för att minska på både användningen av kattsand och att det hamnar spill utanför lådan. Den öppna lösningen gör det lätt för din kisse att ta sig in och ut ur lådan medans de höga kanterna ser till att ingenting hamnar utanför. Ett plus i kanten är att lådan är gjord av ett flexibelt material vilket gör att det går att tränga in den i mindre ytor. Samtliga katter vi använt lådan på har tyckt om den och om man läser externa recensioner verkar även merparten av andra kattägare vara nöjda med denna produkt. Ett plus i kanten för att det följer med en spade.

 • Billigt alternativ
 • Flexibelt material
 • Spade medföljer
Läs mer
Kattlåda Hop In
Kattlåda Hop In

2. Kattlåda Hop In

9,8/10
Typ
Hop-In
Storlek
59 x 39 x 38cm
Passar
En katt
Till butik
329 kr
Läs mer

Hop-in-designen är allt mer populär idag. Den är både snygg och smidig på flera sätt. En hög kattlåda som katter kommer in i uppifrån underlättar städningen avsevärt. Ett vanligt problem för alla kattägare är att kattsanden sprids på golvet utanför, den fastnar under tassar eller skvätter utanför när katten gräver. Modkat hop-in löser detta genom att katten måste hoppa upp ur lådan och lämnar då sanden i lådan. När katten gräver och krafsar så kan sanden heller inte skvätta upp och utanför. Den är lätt att rengöra, du tar bara bort locket och krattar ur den som en vanliga låda. Spaden kan hängas snyggt och smidigt på utsidan.

 • Lätt skötsel
 • Enkel ingång för din katt
 • Innovativ design
Läs mer
PeeWee EcoDome
PeeWee EcoDome

3. PeeWee EcoDome

9,7/10
Typ
Med tak
Storlek
66 x 48 x H 46 cm
Passar
Flera katter
Till butik
839 kr
Läs mer

Peewees kattlådor är kända för att göra det enkelt att rengöra kattlådan. Lådan har en dubbelbotten som gör att blött strö faller ner i den nedre botten så att strölagret i övre botten är torrt och fräsch. Lådan används med fördel tillsammans med Peewees Eco Pellets, ett strö som är gjort av 100% nedbrytningsbart trä som avverkats lokalt i Dalarna. Peewees EcoDome är en ny modell av deras populära EcoHus och är mycket större. Pewees EcoDome passar därför utmärkt för de som har flera katter. Likt Peewee EcoHus är EcoDome gjort av återvunna material och har en avtagbar huv med handtag. Om du söker efter en kattlåda som gör rengöringen lite enklare, luften odörfri och som har plats nog för flera katter är Peewees EcoDome det perfekta valet.

 • Stor modell, perfekt för flera katter
 • Enkel rengöring med dubbelbotten
 • Håller luften fri från odör med Peewee Pellets
Läs mer
Kattlåda Vico grå med huv
Kattlåda Vico grå med huv

4. Kattlåda Vico grå med huv

9,6/10
Typ
Med tak
Storlek
40 × 40 × 56 cm
Passar
En till två katter
Till butik
199 kr
Läs mer

En klassisk, enkel och billig kattlåda. Kattlådan Vico har borttagbart tak så att du enkelt kan komma åt att rengöra och rensa lådan. Luckan är mycket enkel för katten att passera igenom och höjden på kanten är bra. Lådan mäter 40 × 40 × 56 cm och köps i en stilren grå färg som gör den diskret och snygg. Om du är ute efter en billig och okomplicerad låda så är det här helt rätt för dig.

 • Avtagbart tak
 • Handtag uppetill
 • Diskret färg
Läs mer
PeeWee Kattlåda EcoHus
PeeWee Kattlåda EcoHus

5. PeeWee Kattlåda EcoHus

9,4/10
Typ
Med tak
Storlek
56 x 39 x 38 cm
Passar
En till två katter
Till butik
399 kr
Läs mer

En populär modell är den med ett tak över kattlådan som stänger in lukt av kattsand som lätt sprider sig. Lådan har en svänglucka så att katten enkelt kan ta sig in och ut och hela kupan/taket tas bort genom att man lossar på hakar på sidorna som håller den på plats. . Fördelen med den här typen av kattlåda är att den är mer eller mindre luktfri men det är fortfarande mycket viktigt att man hela tiden håller den ren. Kattlådan Peewee EcoHus är en enkel och stilren produkt med flera fördelar. Den är gjord av återvunnet material och har en smart dubbelbotten. Denna funktion gör att kattsanden filtreras automatiskt och den finkorniga samt urin filtreras ner till en undre nivå vilket kraftigt reducerar doft och underlättar rensning.

 • Dubbelbotten med filter
 • Ekologiskt material
 • Löstagbart tak
Läs mer

kattlada

Din köpguide till bäst kattlåda

Följande lista med punkter är bra att läsa igenom innan du köper din kattlåda.

 • robust materialHållbarhet

  Din låda ska vara gjord i ett robust material, till exempel hårdplast. Du vill inte ha en mjuk låda eller en låda men många delar eller detaljer som kan gå sönder. En kattlåda bör i princip hålla livet ut, så köp en stabil och hållbar låda direkt så behöver du inte fundera mer på detta i framtiden.
 • tummen uppLätt att rensa

  Om lådan har lock, tak eller på annat sätt ramar in kattsanden så ska den gå att plocka isär. Det ska vara enkelt att rensa ur lådan annars kommer du att störa dig på detta efter ett tag, tro oss! En låda som är bökig att rensa ur är inte rolig eftersom du behöver göra det några gånger i veckan.
 • sprayLätt att rengöra

  Att kattlådan är lätt att rensa ur är viktigare än att den ska vara lätt att rengöra, eftersom du gör det mer sällan. Men det är ändå skönt att ha en smidig design på lådan som tillåter dig att enkelt tömma sanden, skölja och skrubba ur lådan och sen fylla på med ny fräsch sand. Ju färre delar desto bättre i detta avseende.
 • ingangIngång

  Om du har småbarn eller hundar så kan det vara bra att ha en kattlåda med ingång uppifrån eller som har en svängdörr. Det hindrar att nyfikna händer och munnar kommer och gräver i lådan. Men kom ihåg att en äldre katt kan ha svårt att hoppa upp och ner i en låda som har ingången på toppen.
 • storlekStorlek

  Storleken på kattlådor brukar inte variera särskilt mycket. Men det finns variationer, och det kan vara väldigt bra att kolla upp innan du beställer hem en låda. Det kan vara bra att ha olika storlekar på lådor. Vi har själva en mindre låda för husbilen och en större som vi har hemma. En stor låda är ju lite lyxigare för katten och den blir inte smutsig lika snabbt. Men viktigast av allt är såklart att din katt har gott om utrymme att gräva, krafsa och vända på sig i lådan.
 • kugghjulEventuella funktioner

  Det finns många speciallådor idag. Det finns lådor som är självrengörande, de rensar automatiskt och regelbundet ur sanden så att du bara behöver tömma behållaren. Andra kattlådor kan ha dubbla bottnar som filtrerar kattsanden och effektivt tar bort lukt. Men med bra kattsand så ska odör inte vara något problem och att rensa ur kattlådan. Något vi varmt rekommenderar är en kattlåda med högkant eller tak och sväng-lucka, för kattsand som sprids på golvet flera gånger om dagen blir snabbt irriterande.
kattsand3

Går alla katter på låda?

De flesta katter lär sig tidigt att använda låda. Katter är i regel lätta att få rumsrena. Det beror på att de gärna städar undan efter sig och gräver ner eller täcker över efter att ha uträttat sina behov. Även fast man har en utekatt rekommenderas det att ha en kattlåda inne. Vissa katter är kräsna och går ogärna ut om det regnar eller är för kallt. Att vänja katten vid låda är också väldigt bra om du tar med katten på resa eller av någon annan anledning behöver ha katten inomhus en period. Men katter kan vara kräsna även med lådan eller sanden så du kan behöva prova lite olika alternativ om du har otur. Det kan bli kostsamt men det är bättre att hitta rätt än att ha en katt som kissar utanför lådan. De flesta katter nöjer sig med en ganska enkel låda och de flesta typer av sand. 

Så gör du rent lådan

Det är såklart viktigt att ha en välstädad låda. Du bör dagligen kratta ur den och rensa bort eventuella klumpar. Då och då behöver du också byta sanden helt, hur ofta beror på vilken sand du använder. En ostädad låda kan leda till att katten väljer bort den helt. Men du ska inte städa för grundligt, och akta dig för att använda starka rengöringsmedel. Starka och främmande dofter kan vara avskräckande för katten och den kan då välja att uträtta sina behov på andra platser. Ett tips är att spara lite använd sand när du tömmer och tvättar ur lådan. Häll sedan tillbaka lite av den gamla och blanda med den nya. Då känner katten igen sin doft och känner sig trygg.

Dagligen - Du bör dagligen, eller minst 3-4 gånger i veckan rensa lådan från avföring och klumpar. Använd en kattsandsspade och vi rekommenderar att ha på dig handskar för att minimera risken för bakteriekontakt. Släng det du rensar bort direkt i en försluten påse. Fyll på med lite ny kattsand så att det finns ny och fräsch sand dagligen i lådan.

Veckovis - Veckovis bör du städa ur kattlådan mer grundligt. Då tömmer du all kattsand så att lådan är helt tom. Skura sedan med varmt vatten. Om du använder rengöringsmedel så ta noga reda på att det är ofarligt för katten och att det inte lämnar för mycket doft i lådan. Låt lådan torka och fyll sedan på med ny kattsand igen. Om du får bra rutin på den dagliga och veckovisa städningen så går det snabbt och smidigt.

Bra att känna till om katten och kattlådor

Här kommer 6 korta punkter som är bra att känna till om kattlådan och din katts beteende.

 1. Du ska ha tillräcklig med kattsand för att katten ska kunna gräva och krafsa, omkring 4 cm brukar vara lagom.
 2. Ställ inte kattlådan nära matplatsen, katter är renliga djur och vill separera dessa två aktiviteter.
 3. Äldre katter kan ha svårt att ta sig in i lådor med höga kanter/ingång upptill. Lådor i plast kan du själv klippa till och anpassa till katten.
 4. En katt med sår, framförallt på tassarna, ska inte gå i kattsand som klumpar. Det kan fastna rejält i såret och förhindra att det läker.
 5. Även en låda av god kvalitet kan behöva bytas ut då plast drar åt sig doft.
 6. En låda per katt är lagom, om du har fler katter så behöver du alltså fler lådor.

Läs mer: Så hittar du den billigaste och bästa kattförsäkringen 2023.

Vanliga frågor om kattlådor

Var ska kattlådan stå?

En kattlåda kan i princip stå varsomhelst i hemmet, men de flesta brukar föredra köket eller badrummet av hygieniska skäl. Är man mycket noggrann med rengöringen kan dock lådan stå där man själv tycker att det är mest praktiskt. Har man mer än en katt kan det ibland behövas en låda per katt, och då är det bra om de inte står exakt bredvid varandra.

Kan mina katter använda samma låda?

Nej, du bör ha en låda per katt. Katter lever inte i lika strikt hierarki som hundar så de delar inte med sig av resurser på samma sätt. De lever med varandra bra så länge som det finns tillräckligt med mat, sovplatser och toalettutrymme. Om du har flera katter som använder samma låda så kan de bli stressade och osams. Det kan också leda till att de uträttar sina behov utanför lådan.

Kan jag använda samma kattsand till alla lådor?

I regel så kan du göra det men inte alltid. Vissa typer av lådor kräver en speciell typ av kattsand för att fungera. Det är oftast självrengörande modeller eller lådor som på ett eller annat sätt filtrerar bort använd sand. Läs på om både sand och låda innan du köper.

Vilken låda är bäst

Enligt oss så är LitterLocker Kattlåda med Spade en given vinnare. Men det finns många bra lådor beroende på vad du är ute efter. LitterLocker Kattlåda med Spade tycker vi om för att den har smarta funktioner, ser snygg ut och har ett bra pris.

Testvinnare - Bästa Kattlåda

 • LitterLocker Kattlåda med Spade
 • Kattlåda Hop In
 • PeeWee EcoDome
 • Kattlåda Vico grå med huv
 • PeeWee Kattlåda EcoHus

Källhänvisning

ScienceDirect - Studie på hur katter påverkas av tidigare använda kattlådor i hushåll med flera katter.

NIH - Studie på om katter föredrar täckta eller öppna kattlådor.

Cornell Feline Health Center - Tips på vad du kan göra om katten gör ifrån sig utanför lådan.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
66 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu