Kattlåda

Katter är mycket noga med sin hygien och när de behöver gå på toaletten är det viktigt för dem att kunna gömma alla spår av sitt kiss och bajs. Det är en ren överlevnadsinstinkt då det förhindrar att vilda djur kan spåra dem, och därför är toalettritualet ibland ganska omständligt för katter. Det grävs och skrapas och snurras runt och grävs igen; vilken kattägare har inte hört sin misse stå och skrapa på toalettens kant i evigheter efter att de gjort ifrån sig?

Som matte eller matte bör man därför se till att den egna katten eller katterna alltid har tillgång till rena toaletter, och det finns en rad olika modeller på marknaden som man kan välja bland, allt från det enklaste enkla till riktigt exklusiva och högteknologiska alternativ.

Dessa typer av kattlådor kan du läsa mer om nedanför;

  • Enkla kattlådor
  • Kattlåda med tak
  • Möbler för kattlåda
  • Självrengörande kattlådor

En enkel kattlåda

Den vanligaste modellen av kattlåda ser ut som en djup, avlång låda som enkelt får plats i badrummets eller kökets hörn. Det finns olika storlekar, färger och djup på den, men principen är alltid att den är gjord av hård plast som är enkelt att rengöra. Den här typen av låda är den billigaste varianten och den är mycket lätt att lyfta ur avföring och kissklumpar med en enkel liten spade.

Kattlada oeppen

Kattlådor kan vara med eller utan tak.

Kattlåda med tak

En populär modell är den med ett tak över kattlådan som stänger in odörer samtidigt som den har filter vilket gör det okej för katten att gå in. Lådan har en svänglucka så att katten enkelt kan ta sig in och ut och hela kupan/taket tas bort genom att man lossar på hakar på sidorna som håller den på plats. Till en början kan det vara lite knepigt att komma på hur man gör men det brukar gå lätt efter lite träning. En annan variant är att den har en slags utdragbar låda som man kan rengöra och sedan skjuta in den igen.

Fördelen med den här typen av kattlåda är att den är mer eller mindre luktfri men det är fortfarande mycket viktigt att man hela tiden håller den ren då katten inte vill gå in om det stinker därinne.

Kattlada möbel

Kattlådan kan med framgång byggas in i en möbel så fyller den flera funktioner.

Möbler för kattlåda

Kan man spendera lite extra på kattlådan så finns det snygga och smarta modeller som ser ut som vanliga möbler, med skillnaden att de har ett hål som katten kan hoppa in och ut genom. Inne i möbeln, som kan se ut som ett nattduksbord eller en byrå, står själva lådan och det kan också finnas ”vanliga” byrålådor där matte eller husse kan förvara sina tillhörigheter.

Det här är en möbel som passar utmärkt i badrummet då man kan ha saker som borstar, tandkräm och hårsnoddar i lådan, liksom att ställa saker på ”taket”, vilket ger mer plats. Kattlådemöbeln är också ett bra alternativ för dem som bor på så pass liten yta att de inte har plats att ställa en kattlåda lite undangömt, och på så sätt slipper se kattens toalett helt öppet hela tiden.

Självrengörande kattlåda

Det finns rent automatiska kattlådor som gör rent sig själva så länge man hela tiden fyller på med sand. De här modellerna kostar en rejäl slant men är naturligtvis bekväma och praktiska då du slipper rengöra kattlådan. Ibland kan man behöva ha en viss övergångsperiod där katten också har en vanlig låda då denna högteknologiska version kan synas lite läskig för katten. Med tiden brukar den dock vänja sig och så kan man se fram emot en låda som sköter sig själv.

Tips om rengöring

Oavsett vilken modell man väljer att skaffa så är det mycket viktigt att man då och då rengör den helt och hållet. Kattens urin innehåller höga halter av ammoniak som kan fräta in i kattlådans golv och väggar, och även om man byter sanden ofta så sätter sig lukten djupt. Om man tar bort all kvarvarande sand och skrubbar rent ytorna en gång i veckan eller varannan vecka håller lådan längre och katten uppskattar den mer.

Tänk på att aldrig använda klorin eller rengöringsmedel som innehåller ammoniak då det är just det ämnet som kattens urin innehåller. Det gäller även vid ”olyckor” då just detta rengöringsmedel kommer att uppmuntra katten att kissa precis på det stället igen.

Ett mycket bra rengöringsmedel mot kattkiss är vinäger; här neutraliseras ammoniaken och lådan blir luktfri på några sekunder.

Om du behöver ta urinprov

Kattlådan är ett bra ställe att ta bajs- och urinprover på om veterinären skulle behöva sådana. Medan bajset är lätt att plocka ut så ställer sig många kattägare frågande till hur i hela fridens nan man ska ta urinprov. Det är lätt som en plätt: lägg helt enkelt ett tunt ark plastfolie (sådant man plastar in mat med) över sanden. Katten kommer inte att märka av den tunna plasten och så fort den har kissat är det bara att samla upp dropparna.

Var ska kattlådan stå?

En kattlåda kan i princip stå varsomhelst i hemmet, men de flesta brukar föredra köket eller badrummet av hygieniska skäl. Är man mycket noggrann med rengöringen kan dock lådan stå där man själv tycker att det är mest praktiskt. Har man mer än en katt kan det ibland behövas en låda per katt, och då är det bra om de inte står exakt bredvid varandra.

Träna din katt tidigt att gå på lådan, det underlättar mycket! Kika på videon ovan för lite tipsa om hur du kan träna din katt.

Senast Uppdaterad: 2019-12-12 09:15:25