Bäst kattlåda 2020

En bra kattlåda är ett måste för alla kattägare, men framförallt för dig med innekatt. En dålig kattlåda leder till att kattsanden sprids i hela huset och dålig lukt sprider sig så fort lådan används. Vissa budgetlådor kan också vara väldigt bökiga att rengöra. Vi har sammanställt våra toppval av kattlådor och en köpguide som hjälper dig att hitta den bästa kattlådan!

Innehållsförteckning

Vilken kattlåda är bäst?

En bra låda ska vara enkel att rengöra. Framför allt den dagliga rengöringen behöver gå smidigt så att den blir av. En fräsch kattlåda är både hygieniskt för katten och hemmet. En kattlåda som inte rengörs ofta kan snabbt börja lukta illa. En oskött kattlåda kan också leda till att katten uträttar sina behov på andra platser i hemmet. Lådan ska också kunna tömmas på ett smidigt sätt så att du kan städa den mer grundligt då och då. Men viktigast är nog att katten trivs med lådan. Det finns en del olika modeller för olika katters behov. Det kan vara lådor som katten hoppar in i uppifrån eller som till och med rengör sig själva.

1. PeeWee Kattlåda EcoHus

PeeWee Kattlåda EcoHus
PeeWee Kattlåda EcoHus
Bäst i test
Totalt 9.8
Bästa pris
399 kr

En populär modell är den med ett tak över kattlådan som stänger in lukt kattsand som lätt hamnar utanför annars. Lådan har en svänglucka så att katten enkelt kan ta sig in och ut och hela kupan/taket tas bort genom att man lossar på hakar på sidorna som håller den på plats. Till en början kan det vara lite knepigt att komma på hur man gör men det brukar gå lätt efter lite träning. En annan variant är att den har en slags utdragbar låda som man kan rengöra och sedan skjuta in den igen. Fördelen med den här typen av kattlåda är att den är mer eller mindre luktfri men det är fortfarande mycket viktigt att man hela tiden håller den ren.

Kattlådan EcoHus är en enkel och stilren produkt med flera fördelar. Den är gjord av återvunnet material och har en smart dubbelbotten. Denna funktion gör att kattsanden filtreras automatiskt och den finkorniga samt urin filtreras ner till en undre nivå vilket kraftigt reducerar doft och underlättar rensning.

 • Dubbelbotten med filter
 • Ekologiskt material
 • Löstagbart tak

2. Kattlåda Hop In

kattlada hop in svart
Kattlåda Hop In
Totalt 9.6
Bästa pris
329 kr

Hop-in-designen är allt mer populär idag. Den är både snygg och smidig på flera sätt. En hög kattlåda som katter kommer in i uppifrån underlättar städningen avsevärt. Ett vanligt problem för alla kattägare är att kattsanden sprids på golvet utanför, den fastnar under tassar eller skvätter utanför när katten gräver. Modkat hop-in löser detta genom att katten måste hoppa upp ur lådan och lämnar då sanden i lådan. När katten gräver och krafsar så kan sanden heller inte skvätta upp och utanför. Den är lätt att rengöra, du tar bara bort locket och krattar ur den som en vanliga låda. Spaden kan hängas snyggt och smidigt på utsidan.

 • Lätt skötsel
 • Enkel ingång för din katt
 • Innovativ design

3. PetSafe Självrengörande

Sjaelvrengoerande
PetSafe Självrengörande
Totalt 9.5
Bästa pris
1799 kr

Det finns automatiska kattlådor som gör rent sig själva så länge man hela tiden fyller på med sand. De här modellerna kostar lite mer men är naturligtvis bekväma och praktiska då du slipper rengöra kattlådan. Ibland kan man behöva ha en viss övergångsperiod där katten också har en vanlig låda då denna modell kan synas lite läskig för katten. Med tiden brukar den dock vänja sig och så kan man se fram emot en låda som sköter sig själv.

Utbudet på självrengörande kattlådor är litet i Sverige. Det finns alternativ att köpa från utlandet men totalkostnaden kommer att bli ungefär den samma. PetSafe automatiska kattlåda är försedd med en behållare för klumpar som regelbundet rensas bort. Med ett aktivt kolfilter försvinner nästintill all doft bort. Rensningsfunktion är lugn och tystgående och kommer inte att störa varken dig eller din katt. En helt suverän produkt för den som vill lägga ut lite extra.

 • 100% självrengörarande
 • Doftfri
 • LED-display

4. Kattlåda Delio Spillkant

Kattlåda Delio Spillkant
Totalt 9.3
Bästa pris
199 kr

Den vanligaste modellen av kattlåda ser ut som en djup, avlång låda som enkelt får plats i badrummets eller kökets hörn. Det finns olika storlekar, färger och djup på den, men principen är alltid att den är gjord av hård plast som är enkelt att rengöra. Den här typen av låda är den billigaste varianten och den är mycket lätt att lyfta ur avföring och kissklumpar med en enkel liten spade.

Delio Kattlåda är i grunden en enkel kattlåda av plast. Den har en hög och vinklar kant runom vilket gör att kattsand inte lika lätt hamnar utanför. Katter tycker om att gräva och kratta i sin låda så vi rekommenderar en hög kant eller tak. Det här är det mest ekonomiska alternativet till din katt.

 • Billigt alternativ
 • Hög kant hindrar spill
 • Lätt att rengöra

5. Modkat hop-in

Modkat hop-in
Modkat hop-in
Totalt 8.9
Bästa pris
999 kr

HopIn-modellen är en smart design då katter ofta gillar att krya eller hoppa in i utrymmen. Den här modellen är inte bara rolig för din katt utan den garanterar att kattsand inte hamnar utanför. Lådan är förslutningsbar med ett lock med ett hål i som gör att oönskade gäster inte kommer åt kattsanden, som småbarn eller hundar. Modkat hop-in har en innerdel som går att lyfta ur vilket underlättar städning och rengöring av lådan. Spade ingår vid köp och kan hängas på en krok på sidan av lådan.

 • Snygg design
 • Fri från skvätt och spill
 • Enkel att rengöra och tömma

kattlada

Din guide till bäst kattlåda

Följande lista med punkter är bra att läsa igenom innan du köper din kattlåda. 

 • Hållbarhet Din låda ska vara gjord i ett robust material, till exempel hårdplast. Du vill inte ha en mjuk låda eller en låda men många delar eller detaljer som kan gå sönder. En kattlåda bör i princip hålla livet ut, så köp en stabil och hållbar låda direkt så behöver du inte fundera mer på detta i framtiden.
 • Lätt att rensa Om lådan har lock, tak eller på annat sätt ramar in kattsanden så ska den gå att plocka isär. Det ska vara enkelt att rensa ur lådan annars kommer du att störa dig på detta efter ett tag, tro oss! En låda som är bökig att rensa ur är inte rolig eftersom du behöver göra det några gånger i veckan.
 • Lätt att rengöra Att kattlådan är lätt att rensa ur är viktigare än att den ska vara lätt att rengöra, eftersom du gör det mer sällan. Men det är ändå skönt att ha en smidig design på lådan som tillåter dig att enkelt tömma sanden, skölja och skrubba ur lådan och sen fylla på med ny fräsch sand. Ju färre delar desto bättre i detta avseende.
 • Ingång Om du har småbarn eller hundar så kan det vara bra att ha en kattlåda med ingång uppifrån eller som har en svängdörr. Det hindrar att nyfikna händer och munnar kommer och gräver i lådan. Men kom ihåg att en äldre katt kan ha svårt att hoppa upp och ner i en låda som har ingången på toppen.
 • Storlek Storleken på kattlådor brukar inte variera särskilt mycket. Men det finns variationer, och det kan vara väldigt bra att kolla upp innan du beställer hem en låda. Det kan vara bra att ha olika storlekar på lådor. Vi har själva en mindre låda för husbilen och en större som vi har hemma. En stor låda är ju lite lyxigare för katten och den blir inte smutsig lika snabbt. Men viktigast av allt är såklart att din katt har gott om utrymme att gräva, krafsa och vända på sig i lådan.
 • Ev funktioner Det finns många speciallådor idag. Det finns lådor som är självrengörande, de rensar automatiskt och regelbundet ur sanden så att du bara behöver tömma behållaren. Andra kattlådor kan ha dubbla bottnar som filtrerar kattsanden och effektivt tar bort lukt. Men med bra kattsand så ska odör inte vara något problem och att rensa ur kattlådan tar ingen tid men något vi varmt rekommenderar är en kattlåda med högkant eller tak och sväng-lucka. För kattsand som sprids på golvet flera gånger om dagen blir snabbt irriterande.

 

kattsand3

Går alla katter på låda?

De flesta katter lär sig tidigt att använda låda. Katter är i regel lätta att få rumsrena. Det beror förmodligen på att de gärna städar undan efter sig och gräver ner eller täcker över urin och avföring. Även om du har utekatt så behöver du en kattlåda. Vissa katter är kräsna och går inte ut om det regnar eller är för kallt. Att vänja katten vid låda är också väldigt bra och du tar med katten på resa eller av någon anledning behöver ha katten inomhus en period. Men katter kan vara kräsna även med lådan eller sanden så du kan behöva prova lite olika alternativ om du har otur. Det kan bli kostsamt men det är bättre att hitta rätt än att ha en katt som kissar utanför lådan. De flesta katter nöjer sig med en ganska enkel låda och de flesta typer av sand. Rådfråga gärna säljaren vad katten är van vid, det kan underlätta att ha liknande sand och låda, i alla fall den första tiden.

Så gör du rent lådan

Det är såklart viktigt att ha en välstädad låda. Du bör dagligen kratta ur den och rensa bort eventuella klumpar. Då och då behöver du också byta sanden helt, hur ofta beror på vilken sand du använder. En ostädad låda kan leda till att katten väljer bort den helt. Men du ska inte städa för grundligt, och akta dig för att använda starka rengöringsmedel. Starka och främmande dofter kan vara avskräckande för katten och den kan då välja att uträtta sina behov på andra platser. Ett tips är att spara lite använd sand när du tömmer och tvättar ur lådan. Häll sedan tillbaka lite av den gamla och blanda med den nya. Då känner katten igen sin doft och känner sig trygg.

Dagligen - Du bör dagligen, eller minst 3-4 gånger i veckan rensa lådan från avföring och klumpar. Använd en kattsandsspade och vi rekommenderar att ha på dig handskar för att minimera risken för bakteriekontakt. Släng det du rensar bort direkt i en försluten påse. Fyll på med lite ny kattsand så att det finns ny och fräsch sand dagligen i lådan.

Veckovis - Veckovis bör du städa ur kattlådan mer grundligt. Då tömmer du all kattsand så att lådan är helt tom. Skura sedan med varmt vatten. Om du använder rengöringsmedel så ta noga reda på att det är ofarligt för katten och att det inte lämnar för mycket doft i lådan. Låt lådan torka och fyll sedan på med ny kattsand igen. Om du får bra rutin på den dagliga och veckovisa städningen så går det snabbt och smidigt.

Bra att känna till om katten och kattlådor

Här kommer 6 korta punkter som är bra att känna till om kattlådan och din katts beteende.

 1. Du ska ha tillräcklig med kattsand för att katten ska kunna gräva och krafsa, omkring 4 cm brukar vara lagom.
 2. Ställ inte kattlådan nära matplatsen, katter är renliga djur och vill separera dessa två aktiviteter.
 3. Äldre katter kan ha svårt att ta sig in i lådor med höga kanter/ingång upptill. Lådor i plast kan du själv klippa till och anpassa till katten.
 4. En katt med sår, framförallt på tassarna, ska inte gå i kattsand som klumpar. Det kan fastna rejält i såret och förhindra att det läker.
 5. Även en låda i god kvalitet kan behöva bytas ut då plast drar åt sig doft.
 6. En låda per katt är lagom, om du har fler katter så behöver du alltså fler lådor.

Läs mer: Hitta den bästa kattsanden

Vanliga frågor om kattlådor

Var ska kattlådan stå?

En kattlåda kan i princip stå varsomhelst i hemmet, men de flesta brukar föredra köket eller badrummet av hygieniska skäl. Är man mycket noggrann med rengöringen kan dock lådan stå där man själv tycker att det är mest praktiskt. Har man mer än en katt kan det ibland behövas en låda per katt, och då är det bra om de inte står exakt bredvid varandra.

Kan mina katter använda samma låda?

Nej, du bör ha en låda per katt. Katter lever inte i lika strikt hierarki som hundar så de delar inte med sig av resurser på samma sätt. De lever med varandra bra så länge som det finns tillräckligt med mat, sovplatser och toalettutrymme. Om du har flera katter som använder samma låda så kan de bli stressade och osams. Det kan också leda till att de uträttar sina behov utanför lådan.

Kan jag använda samma kattsand till alla lådor?

I regel så kan du göra det men inte alltid. Vissa typer av lådor kräver en speciell typ av kattsand för att fungera. Det är oftast självrengörande modeller eller lådor som på ett eller annat sätt filtrerar bort använd sand. Läs på om både sand och låda innan du köper.

Testvinnare - Bästa Kattlåda

 • PeeWee Kattlåda EcoHus
 • Kattlåda Hop In
 • PetSafe Självrengörande
 • Kattlåda Delio Spillkant
 • Modkat hop-in
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
109 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-17 11:08:29

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu