Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst kattsand - recensioner 2023

Senast uppdaterad: 1 februari 2023

Alla katter behöver tillgång till kattsand. Även utekatter behöver ha tillgång till låda inomhus för regniga och ruggiga dagar när vädret inte bjuder in till utomhusvistelse. En katt som inte har tillgång till att krafsa över sin avföring kan bli stressad och orolig, därför behöver du hitta rätt kattsand till just din katt. I den här artikeln kommer du att få svar på vilken kattsand som är bäst! Det finns många typer att välja mellan så sätt dig in i vad som skiljer dem åt och var beredd att testa några alternativ för att se vilken passar din katt.  

Innehållsförteckning

Vilken är den bästa kattsanden? 

Kattsandens värld är stor, och alternativen i många fall överväldigande. Även fast det bara handlar om kattsand, vill man ändå ha det som ens katt verkar trivas bäst med och som fungerar bäst i hushållet. När vi har gått igenom de bästa kattsanden har vi lagt extra stor vikt vid följande punkter: 

 • Absorptionsförmåga - Olika kattsand har olika bra absorptionsegenskaper. Har man ett kattsand som inte suger upp vätska bra, kommer också vätskan lättare att samlas i små pölar och avge lukt. Kattsand som effektivt suger upp vätska gör det också lättare att städa i kattlådan.   
 • Doft - Utöver kattsand som har god absorptionsförmåga, vill många också ha något som neutraliserar lukten i kattlådan. Alternativ som både neutraliserar den dåliga lukten och maskerar den med en behagligare doft skapar en trevligare kattlåda.
 • Material - Det vanligaste materialet i kattsand, är just sand, eller lera. Det finns dock andra alternativ som också suger upp vätska effektivt och med fördelar som exempelvis att det är mindre dammigt, eller mer miljövänligt.

Ever Clean Extra Strong Unscented Kattsand
Ever Clean Extra Strong Unscented Kattsand
Bäst i test

1. Ever Clean Extra Strong Unscented Kattsand

9,7/10
Typ
Strö
Pris / kg
28,90 kr
Storlek
10 L
Till butik
289 kr
Läs mer

Ever Clean Extra Strong Unscented Kattsand är en helt parfymfri sand som fokuserar på att maximera klumpbildningen och på så sätt förhindra att urin går ner till botten av lådan. Detta förhindrar att lukt och bakterier bildas. Sanden kvalitet upprätthålls bland annat genom att det innehåller aktivt kol liksom naturliga mineraler samt lera. Priset ses som mycket bra i förhållande till vad man får för pengarna och vi är nöjda med produkten. 

 • Förhindrar tillväxt av odörorsakande bakterier
 • Bra klumpbildningsförmåga
 • Helt parfymfri
Läs mer
SoftCat 17 liter Eko kattsand
SoftCat 17 liter Eko kattsand
Bästa premiumvalet

2. SoftCat 17 liter Eko kattsand

9,7/10
Typ
Strö
Pris / kg
99,75 kr
Storlek
17 L
Till butik
399 kr
Läs mer

Ett fenomenalt kattströ som är helt 100 % vegetabiliskt. Ströet består av olika grässorter men beter sig i övrigt som sand. Det klumpar mycket bra och har bra odörkontroll. SoftCat väger lite och är i princip helt dammfritt. Katterna tycker verkligen om sanden, den är mjuk och snäll och fastnar sällan under tassarna. 

Priset ser högt ut, men SoftCat är mycket dryg och räcker länge. Ett paket räcker i ungefär två månader.

Läs mer
PeeWee Pellet
PeeWee Pellet
Mest Prisvärd

3. PeeWee Pellet

9,5/10
Typ
Pellets
Pris / kg
14,33 kr
Storlek
14 L
Till butik
129 kr
Läs mer

PeeWee Pellets är en produkt av 100 % återvinningsbart material. Pelletsen består av sågspån från svenska skogar. Helt nedbrytbart naturligt material tycker vi, det känns bäst att ge våra djur så naturliga produkter som möjligt. PeeWee Pellets är tillverkade för att användas i PeeWee egna kattlåda som du hittar här. Pelletsen läggs ut i ett ungefär 2 cm tjockt lager i lådan. Urin kommer att absorberas av pelletsen som blir till spån och ramlar ner i lådans undre lagar. Det gör att pelletsen i övre lagret alltid är torr och ren och doftfri. Du behöver bara rensa bort avföring och tömma den undre lådan så håller sig pelletsen fräscha länge. 

 • 100 % biologiskt nedbrytbart
 • Mycket bra absorberingsförmåga
Läs mer
Ever Clean Multiple Cats, 10 l
Ever Clean Multiple Cats, 10 l

4. Ever Clean Multiple Cats, 10 l

9,4/10
Typ
Strö
Pris / kg
31,00 kr
Storlek
10 L
Till butik
279 kr
Läs mer

Ever Clean är förmodligen världens mest kända kattsand. De har funnits på marknaden sedan 1987 och erbjuder ett stort antal varianter av kattsand. Ever Cleans kattsand innehåller aktivt kol som bryter ner odörpartiklar vilket gör sanden doftfri.

Fler sorter från Ever Clean:

Ever Clean erbjuder många olika typer, bland andra:

MultiCrystal består av kristaller av silicagel som effektivt binder fukt. Kristallsand är inte klumpande på samma sätt som lera. Du tar helt enkelt bort avföring och byter ut sanden regelbundet. Kristallsand tycker vi är absolut lättast att hålla rent. Kristallsand kan variera i kvalitet, och sämre kvalitet betyder sämre förmåga att absorbera fukt. Du behöver då byta sanden ofta, något som snabbt blir dyrt. Med ett bra alternativ som Ever Clean så räcker sanden länge och lådan håller sig fräsch länge. 

Fresh Lavender är parfymerad kattsand som avger en fräsch och behaglig doft. Doften är mild och stör inte katten, den aktiveras av tryck vilket innebär att det bara luktar lavendel när katten går på sanden. Fresh Lavender är en klumpbildande sand som effektivt tar bort dålig lukt och absorberar fukt, en förpackning räcker i upp till två månader.

Fast Acting är klumpbildande kattsand av lera som innehåller betydligt mer odörblockerare än andra alternativ. Det här alternativet passar perfekt för små lägenheter eller om lådan står i ett litet rum då den är nästintill 100 % doftfri. Fast Acting innehåller också tassaktiverad doft, vilket betyder att kattsanden är parfymerad men endast avger parfymen när sanden utsätts för tryck som när katten går på den.

Läs mer
Cats best Ökoplus 10 liter
Cats best Ökoplus 10 liter

5. Cats best Ökoplus 10 liter

9,1/10
Typ
Strö
Pris / kg
36,98 kr
Storlek
4.3 L
Till butik
159 kr
Läs mer

Det här är en intressant kombination av klumpande lersand och pellets. Ökoplus består av krossade pellets som klumpar vilket ökar fuktabsorberingen ytterligare. Sanden är helt biologiskt nedbrytbar och kan slängas direkt i komposten, toaletten eller som hushållsavfall. Sanden är billig sett till hur mycket då får och den binder upp till fem gånger sin egna vikt! Sanden behöver inte bytas oftare än var fjärde till sjätte vecka och dammar inte alls.

 • Lersand + pellets
 • Binder fukt mycket väl
Läs mer

kattsand2

Köpguide till rätt kattsand

Att välja rätt kattlåda och -sand till sin katt är inte alltid det lättaste då det idag finns många olika märken och modeller. Saker som kattens storlek, ålder och eventuella hälsoproblem bör komma först, men sen är det upp till dig vilken modell du vill ha. När man väl bestämt vilken typ av låda man vill ha så är det dags att välja sand. Även här finns det stora variationer och olika prisnivåer, men som alltid är det också en fråga om kattens preferenser och behov. Man kan till exempel tycka att det är en bra idé att köpa aromatisk kattsand som doftar lavendel för att maskera avföringens odör, men då vissa katter gärna använder denna sand finns det andra som totalvägrar.

 • kristallKristaller

  Kristallsand bildar inga klumpar. Den består istället av små kristaller som drar åt sig fukt. Det gör att du bara behöver rensa bort avföringen. Urinen dunstar bort i sanden. Den här typen av sand är nästintill dammfri eftersom det inte är regelrätt sand. Kristallerna kan dock smulas sönder och bilda damm men det är avsevärt mindre än hos andra alternativ. Kristallerna är mycket dryga och kan dra åt sig mycket fukt innan det är dags att byta sand. Det är därför ett ekonomiskt alternativ på sikt, även om inköpspris kan vara något dyrare. Kristallsand innehåller ofta aktivt kol som begränsar odörmolekyler och doftar därför mycket lite.
 • pelletPellets

  Pellets är ett populärt alternativ idag. Pelletsen består vanligtvis av trä eller annan naturprodukt. Den är komposterbar och billig. Det här alternativet är också dammfritt och uppskattas av de flesta katter. Pelletsen löses upp när de kommer i kontakt med vätska. Det betyder att du helst ska använda en låda med dubbelbotten och sil. Då tömmer du enkelt nedersta lådan regelbundet och krattar ur avföringen. Pellets är ett drygt alternativ som räcker länge och döljer doft väldigt bra.
 • klumpKlumpbildande

  Den vanligaste typen av kattsand är klumpbildande lera. Här varierar kvaliteten mellan märken och klumpbildningsförmågan kan vara alltifrån bristfällig till fenomenal. Den här typen av kattsand kan också damma ganska mycket då den är mer finkornig än kristaller och pellets. Men den är i regel väldigt billig och dryg. Sanden är mycket mjuk och de flesta katter uppskattar den mycket.
 • ekologiskEko-alternativ

  Det finns lite olika intressanta alternativ idag till de traditionella typerna av kattsand. Det har blivit alltmer populärt med biologiskt nedbrytbar kattsand som du helt enkelt spolar ner i toaletten eller lägger på komposten. Det här med ekologiska alternativ har vi alltid gillat, det är något särskilt med att ta del av det naturliga kretsloppet. Pris och kvalitet varierar ganska mycket.
kattportraett2

Allergivänlighet 

Är man själv väldigt känslig eller har många allergier, kan allergivänliga produkter vara ett alternativ. Många kattsand där basen består av sand eller lera har lätt för att damma, och blir då till besvär när man exempelvis ska rengöra kattlådan. Känner man av besvär när man rengör kattlådan bör man överväga att prova på något annat kattsand. Kattsand av pellets eller biologiska alternativ brukar inte ge upphov till lika stora, eller ibland inte till några som helst dammoln vid rengöring.

Viss kattsand kommer också med doftneutraliserande, eller doftmaskerande alternativ. Dessa alternativ brukar föredras av nästan alla kattägare, så länge man inte får bekymmer. Har man tidigare upplevt känslighet där man misstänkt att det skulle kunna vara doften, rekommenderas det att testa doftfria kattsand. Känner man av besvär, men samtidigt inte står ut med en dåligt lukt från kattlådan är det faktiskt inte speciellt farligt att bara så ut. 

Vanliga frågor om kattsand

Kan jag spola ner kattsand i toaletten?

Du ska aldrig spola ner sand om det inte står på påsen att det går bra. Vissa typer av kattsand går däremot jättebra att spola ner. Sanden bryts snabbt ner och det är i regel ingen risk för stopp i toaletten. Men spola inte ner stora mängder på en gång och var extra försiktig med klumpande sand.

Hur ofta behöver jag rengöra lådan?

Det beror lite på vilken sand du har och din katts toalettrutin. Vi rekommenderar att städa lådan varje dag, då går det snabbt och lådan är fräschare och mer hygienisk. Vissa lådor är helt eller till viss del självrengörande och då behöver du inte rengöra lika ofta även om det är bra att dagligen titta till den. Att tömma all sand och rengöra hela lådan grundligt bör du göra någon gång i månaden, men det beror helt på vilken sand du använder. Ibland behöver du byta oftare och ibland mer sällan.

Hur gör jag rent kattlådan?

Den dagliga rengöringen består av att rensa bort klumpar eller avföring. Ibland kan du behöva fylla på lite ny sand. Mer än några spadtag behövs alltså inte på daglig basis. Men minst någon gång i månaden bör du tömma all sand och rengöra lådan grundligt. Det går bra med bara varmt vatten men om du använder rengöringsmedel så ska det inte lukta för mycket och var noga med att få bort allt. Sen fyller du på med ny sand och så är det klart! Om katten är tveksam till att använda lådan efter att du har skrubbat ur den så kan du spara lite av den gamla sanden, då känner katten igen lukten och brukar inte ha några problem att använda lådan igen.

Testvinnare - Bästa Kattsand

 • Ever Clean Extra Strong Unscented Kattsand
 • SoftCat 17 liter Eko kattsand
 • PeeWee Pellet
 • Ever Clean Multiple Cats, 10 l
 • Cats best Ökoplus 10 liter

Källhänvisning

ResearchGate - Undersökning av olika egenskaper som kattsand har (klumpbildning, odörkontroll, vattenbindande m.fl.)

ScienceDirect - Studie på katters olika beteende i lådan.

"The Behavioural Effects of Innovative Litter Developed to Attract Cats" av Frayne, MacDonnald Murray, Croney - Studie på kattsand och kattens beteende.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
44 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu