Bästa Kattsand 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

Katter har en naturlig instinkt att gräva och dölja sina avföringar. Kattsand är en produkt som utgör en stor del av detta beteende; det är ett speciellt framställt material, oftast gjort av lera, silika eller naturliga fibrer, som hjälper till att absorbera urin och maskera lukten av avföring. Kattsandens struktur erbjuder katterna den perfekta känslan under tassarna när de gräver och gör det lätt för dem att begrava sina avfall, vilket bidrar till att upprätthålla deras naturliga beteenden och deras allmänna välbefinnande.

Om du är nyfiken på när kattsand egentligen behövs, så är svaret ganska enkelt. Kattsand används huvudsakligen i kattlådor, vilket är ett nödvändigt redskap för innekatter. Med hjälp av rätt typ av kattsand kan du skapa en ren, säker och luktfri miljö för din katt att göra sina behov i. Så, om din pälskling tillbringar mesta tiden inomhus eller om du nyligen har adopterat en kattunge som ännu inte kan gå ut, kommer kattsand definitivt att vara på din inköpslista.

Det finns hundratals kattsandprodukter på marknaden och valet kan ibland kännas överväldigande. Men oroa dig inte, vi har gjort grovjobbet åt dig. Efter noggranna tester och utvärderingar har vi utsett Selected by ZOO Kattsand Lavendel till det bästa kattsandet. Det är inte bara bra för katternas tassar, utan har också en behaglig lavendeldoft som hjälper till att hålla oönskade lukter på avstånd.

Innehållsförteckning
kattportraett2

Så gjorde vi testet

För att kunna erbjuda en omfattande och tillförlitlig guide till de bästa kattsanden på marknaden, har vi genomfört en ingående granskning och jämförelse av flera framstående märken. Vårt testteam bestående av passionerade kattägare, har testat varje produkt i deras hemmiljö över en period på flera veckor. Vi har fokuserat på följande kriterier för att utvärdera varje enskild produkt:
 • Odörkontroll: Hur bra klarar kattsanden av att neutralisera lukt? Är lukten märkbar direkt efter att katten har använt lådan?
 • Stoftnivå: Hur mycket damm producerar kattsanden vid användning? Hur påverkar detta inomhusluften och kattens hälsa?
 • Klumpbildning: Bildar kattsanden snabbt och effektivt klumpar som är enkla att rengöra? Sätter sig klumparna fast vid botten av lådan?
 • Hållbarhet: Hur lång tid håller en säck av kattsanden? Behöver man byta ut hela lådan ofta eller räcker det med att ta bort klumpar regelbundet?
 • Kattens preferens: Hur gillar katten själv sandsorten? Använder den lådan som vanligt eller undviker den det nya sandet?
Vi har noggrant dokumenterat och analyserat resultaten för att kunna ge er en omfattande återkoppling och rådgivning. Genom att granska dessa aspekter hoppas vi att vi kan hjälpa dig att göra ett informerat val som inte bara tillgodoser dina behov, utan också ditt husdjurs.

Genom att kombinera alla dessa faktorer har vi kunnat utarbeta en detaljerad och välgrundad lista över de bästa kattsanden, så att du kan göra det bästa valet för både dig och din katt. Vi hoppas att vår forskning kommer att vara till hjälp och att du kommer att hitta den perfekta kattsanden för ditt husdjur.

Topplista: Bästa Kattsand

1. Bäst i test: Selected by ZOO Kattsand Lavendel

Selected by ZOO Kattsand Lavendel 10L
Selected by ZOO Kattsand Lavendel 10L
Bäst i test
Klumpbildning 9.4
Luktkontroll 9.9
Dammning 9.8
Totalt 9.7
Bästa pris
199 kr

Selected by ZOO Kattsand Lavendel är en utmärkt kattsand som uppfyller många av de viktigaste kriterierna vi fokuserar på i vår utvärdering. Produkten får högsta poäng när det gäller odörkontroll, tack vare den fräscha doften av lavendel som effektivt neutraliserar oönskade lukter. Detta bidrar till att skapa en trevligare miljö både för katten och dess ägare.

En annan styrka är sandsens klumpbildande förmåga. Med denna produkt bildas snabbt starka klumpar som inte smular sönder, vilket gör rengöring av kattlådan till en enkel process. Stoftnivån är också imponerande låg, vilket bidrar till en bättre inomhusluft och minskar risken för hälsoproblem hos katten. Dessutom fastnar sanden inte i kattens tassar, vilket håller omgivningen renare.

När det gäller hållbarhet och kattens egen preferens är vi också nöjda med Selected by ZOO Kattsand Lavendel. En påse räcker länge och katten verkar trivas bra med produkten, vilket är avgörande för att vi ska kunna rekommendera den. Vårt sammanlagda betyg blir därför 4,7/5 och vi rekommenderar varmt denna kattsand till andra kattägare.

Fördelar

 • Effektiv odörkontroll med lavendeldoft
 • Snabbt klumpbildande för enkel rengöring
 • Låg stoftnivå för renare inomhusluft
 • Sanden fastnar inte i kattens tassar
 • Hög hållbarhet, en påse räcker länge

Nackdelar

 • Priset kan vara högre än andra märken
 • Kan vara svår att hitta i butik

2. Bästa lavendeldoft: Ever Clean Kattsand Fresh Lavender

Ever Clean Fresh Lavender - Kattsand
Ever Clean Fresh Lavender - Kattsand
Klumpbildning 9.2
Luktkontroll 9.5
Dammning 9.8
Totalt 9.5
Bästa pris
199 kr

Ever Clean Kattsand Fresh Lavender imponerade oss stort i vårt test och förtjänade därför betyget 4,5/5. Den friska lavendeldoften är inte bara behaglig för oss människor, utan skapar även en lugnande och avkopplande atmosfär för katten, vilket är särskilt fördelaktigt för husdjur med hög stressnivå eller ångest. Dessutom levererade produkten en stark prestation när det kommer till luktneutralisering och kunde effektivt hålla kattlådan fräsch och fri från dålig lukt.

När det kommer till stoftnivån, visade Ever Clean Kattsand Fresh Lavender sig vara en dammfri produkt, vilket gynnar både kattens hälsa och inomhusluften. Produkten är tillverkad av högkvalitativa material som är säkra för både katten och hemmet, vilket ger en extra trygghet. Den snabba och effektiva klumpbildningen underlättade rengöringen avsevärt och klumparna visade ingen tendens att fastna på botten av lådan, vilket gjorde den ännu mer användarvänlig.

Ever Clean Kattsand Fresh Lavender visade också bra hållbarhet. En säck räckte länge utan att behöva byta ut hela lådans innehåll regelbundet. Det räckte med att ta bort klumparna regelbundet. Ett annat viktigt kriterium är kattens egen preferens, och våra katter verkade inte ha några problem med denna produkt. De använde lådan som vanligt och visade inga tecken på att ogilla den nya sanden. Med tanke på dess höga prestanda, användarvänlighet och rimliga pris på 179 kr, anser vi att Ever Clean Kattsand Fresh Lavender är ett utmärkt val för alla kattägare.

Fördelar

 • Behaglig lavendeldoft
 • Effektiv luktneutralisering
 • Dammfri produkt
 • Snabb och effektiv klumpbildning
 • Bra hållbarhet

Nackdelar

 • Kan vara för dyr för vissa
 • Ej lämplig för katter som ogillar doften

3. Bästa hållbarhet: Ever Clean Kattsand Litterfree Paws

Ever Clean Litterfree Paws - Kattsand
Ever Clean Litterfree Paws - Kattsand
Klumpbildning 9
Luktkontroll 9.2
Dammning 9.7
Totalt 9.3
Bästa pris
199 kr

Ever Clean Kattsand Litterfree Paws får en stark bedömning på 4,3/5 i vårt test och det är inte svårt att förstå varför. Det första som vi noterade var dess exceptionella odörkontroll. Kattsanden klarade av att neutralisera lukten omedelbart och ingen obehaglig doft spreds i bostaden efter att katten hade använt lådan. Ett stort plus för Ever Clean är dess låga stoftnivå. Vi noterade att den producerade minimalt med damm vid användning, vilket bidrar till en bättre inomhusluft och friskare katt.

Ever Clean Kattsand Litterfree Paws imponerade också med sin klumpbildningsförmåga. Den bildade snabbt och effektivt klumpar som var lätta att rengöra och klumparna satt inte fast i botten av lådan. På hållbarhetsfronten stod den sig bra - en säck håller länge och hela lådan behöver inte bytas ut ofta, det räcker med att ta bort klumpar regelbundet.

Slutligen är kattens preferens alltid en viktig indikator och i det här fallet gick det hem hos våra testkatter. De använde lådan som vanligt och undvek inte det nya sandet. Ever Clean Kattsand Litterfree Paws har visat sig vara ett högkvalitativt val som uppfyller både ägarens och husdjurets behov. Vi rekommenderar starkt denna produkt för dess effektiva luktkontroll, låga dammnivåer, utmärkta klumpbildning, hållbarhet och framför allt för att den är katternas favorit.

Fördelar

 • Exceptionell odörkontroll
 • Minimal stoftnivå
 • Effektiv klumpbildning
 • Långvarig hållbarhet
 • Positiv kattreaktion

Nackdelar

 • Högre pris jämfört med andra
 • Kan vara svår att hitta i butik

4. Bästa billiga: Ever Clean Total Cover

Ever Clean Total Cover - Kattsand
Ever Clean Total Cover - Kattsand
Klumpbildning 9.2
Luktkontroll 9.1
Dammning 9.3
Totalt 9.2
Bästa pris
199 kr

Ever Clean Total Cover är en riktigt bra kattsand som passar både för katten och ägaren. Denna kattsand har ett betyg på 4,2 av 5 i vårt test, vilket gör den till en stark konkurrent på marknaden. Ever Clean Total Cover är extra finkornig och klumpbildande, vilket gör det enkelt att rengöra kattlådan. Den har också förmågan att täcka och kapsla in upp till 99% av kattens fasta och flytande avföring, vilket effektivt kontrollerar odören.

Stoftnivån är också låg jämfört med andra märken, vilket är en stor fördel eftersom det minimerar påverkan på inomhusluften och kattens hälsa. När det gäller hållbarhet, så håller en säck av denna sand ganska länge. Man behöver inte byta ut hela lådan ofta, det räcker med att ta bort klumparna regelbundet. Denna funktion gör Ever Clean Total Cover mycket kostnadseffektiv.

Slutligen, gillar katterna verkligen denna sand. Det beror troligen på den finkorniga sanden som är bekväm för dem att gräva i. Dessutom verkar de inte störas av någon stark doft från sanden, vilket är bra eftersom vissa katter kan vara mycket känsliga för dofter. Med ett pris på 152 kr är Ever Clean Total Cover ett utmärkt val för dem som söker en högkvalitativ kattsand till ett rimligt pris.

Fördelar

 • Effektiv klumpbildning och luktkontroll.
 • Låg stoftnivå.
 • Hög hållbarhet och kostnadseffektiv.
 • Finkornig sand bekväm för katter.
 • Ingen störande stark doft.

Nackdelar

 • Dyrare än vissa andra märken.
 • Kan vara svår att hitta i butik.

5. Mest dammfria: FourFriends Cat Litter Lavender

FourFriends Cat Litter Lavender 14 kg
FourFriends Cat Litter Lavender 14 kg
Klumpbildning 8.6
Luktkontroll 9.2
Dammning 9.2
Totalt 9
Bästa pris
212 kr

FourFriends Cat Litter Lavender är ett utmärkt alternativ för kattägare som söker en högkvalitativ kattsand med en angenäm doft. När det gäller odörkontroll, fungerar den här produkten mycket bra. Den lyckas neutralisera lukt effektivt och lämnar en frisk doft av lavendel istället för att bara maskera obehagliga lukter. Kattsanden är även till 99% dammfri, vilket är en stor fördel för både kattens hälsa och inomhusluften.

Klumpbildningen är också en stark punkt för FourFriends Cat Litter Lavender. Den bildar hårda klumpar som inte fastnar i botten av lådan, vilket underlättar rengöringen avsevärt. Dessutom gör detta kattsanden mer ekonomisk på lång sikt eftersom endast de använda klumparna behöver tas bort. Produkten får även pluspoäng för sin hållbarhet då en säck räcker länge, vilket gör det till ett prisvärt alternativ i längden.

Slutligen, när det gäller kattens preferens, har vi märkt att de flesta katter inte har några problem med denna produkt. Katterna verkar tycka om sandens finkorniga textur och använder lådan som vanligt utan att undvika det nya sandet. Sammantaget är FourFriends Cat Litter Lavender ett bra val för de flesta katter och deras ägare. Med sin effektiva odörkontroll, låga dammnivå, utmärkta klumpbildning och hållbarhet, ger vi den ett imponerande betyg på 4,0/5.

Fördelar

 • Högkvalitativ kattsand
 • Effektiv odörkontroll
 • 99% dammfri produkt
 • Utmärkt klumpbildning
 • Hållbar och ekonomisk

Nackdelar

 • Något högre pris jämfört med andra
 • Doften kanske inte uppskattas av alla katter

6. Mest oparfymerade: FourFriends Cat Litter Unscented

FourFriends Cat Litter Unscented 14 kg - Oparfymerad
FourFriends Cat Litter Unscented 14 kg - Oparfymerad
Klumpbildning 8.9
Luktkontroll 8.6
Dammning 9.2
Totalt 8.9
Bästa pris
212 kr

FourFriends Cat Litter Unscented är en oparfymerad kattsand med huvudsakliga kännetecken av minimal dammproduktion och fasta luktfria klumpar, vilket genererar en behaglig miljö för katten. Produkten utmärker sig särskilt inom odörkontrollen, där den framgångsrikt neutraliserar lukterna och håller lådan fräsch. Däremot kan lukten vara märkbar direkt efter att katten har använt lådan, men den försvinner snabbt.

När det gäller stoftnivån är FourFriends Cat Litter Unscented en utmärkt produkt då den dammar minimalt, vilket både förbättrar inomhusluften och skyddar kattens hälsa. Den klumpbildande förmågan är också imponerande, där kattsanden bildar fasta klumpar som är enkla att städa. Dock kan dessa klumpar ibland fastna vid botten av lådan, vilket kan göra rengöringen lite mer besvärlig.

Produktens hållbarhet är tillfredsställande, en säck på 14 kg räcker en bra tid och man behöver inte byta ut hela lådan lika ofta om man tar bort klumparna regelbundet. Slutligen, även om detta är subjektivt från katt till katt, tycks de flesta katter acceptera denna sand sort. Priset på 186 kr gör denna produkt till ett prisvärt alternativ för de som söker en högkvalitativ kattsand. Trots några mindre nackdelar, ger vi FourFriends Cat Litter Unscented ett betyg på 3,9/5.

Fördelar

 • Minimal dammproduktion.
 • Effektiv luktkontroll.
 • Fasta och hanterbara klumpar.
 • Lång hållbarhet.
 • Prisvärd.

Nackdelar

 • Klumpar kan fastna vid lådans botten.
 • Initial lukt direkt efter användning.

7. Bästa för långhåriga: Monster Kattsand Longhair

Monster Kattsand Longhair/Kitten 10 L
Monster Kattsand Longhair/Kitten 10 L
Klumpbildning 9.1
Luktkontroll 8.6
Dammning 8.7
Totalt 8.8
Bästa pris
239 kr

Monster Kattsand Longhair får betyget 3,8 av 5 i vårt test, vilket gör det till ett respektabelt val bland kattsand alternativ. Den stora fördelen med denna sand är dess effektiva klumpbildningsförmåga. Kattsanden bildar snabbt klumpar vid kontakt med vätska, vilket gör det enkelt för kattägarna att rengöra kattlådan. Dessutom har produkten en mycket dryg formula, vilket innebär att varje säck varar längre än genomsnittet, vilket ger ett bra värde för pengarna.

Dessutom är Monster Kattsand Longhair speciellt framtagen för långhåriga katter och kattungar. Detta är en stor fördel för ägare av dessa typer av katter eftersom sanden inte fastnar i pälsen, vilket kan vara ett problem med andra typer av kattsand. Odörkontrollen är också imponerande, tack vare tillägg av aktivt kol i sanden. Detta hjälper till att neutralisera alla obehagliga lukter och håller kattlådan fräsch längre.

En nackdel med denna produkt är dock dess dammnivå. Trots att den marknadsförs som 99,5% dammfri, har vi märkt en viss mängd damm när vi använder den. Detta kan påverka inomhusluftkvaliteten något och kan vara irriterande för känsliga individer. Trots detta är Monster Kattsand Longhair ett bra val för långhåriga katter och kattungar, och ger bra värde för pengarna med tanke på dess långa varaktighet och effektiva klumpbildning. Priset på 239 kr är lite högre än genomsnittet, men det kompenseras av kvaliteten på produkten.

Fördelar

 • Effektiv klumpbildning
 • Dryg, varar länge
 • Passar långhåriga katter
 • Bra odörkontroll
 • Hög kvalitet

Nackdelar

 • Genererar en del damm
 • Högre pris än genomsnittet

Hur hittar man bästa kattsand?

Att hitta den bästa kattsanden kan vara en utmaning, särskilt med tanke på den mängd produkter som finns tillgängliga på marknaden. Men genom att beakta vissa kriterier kan du enkelt navigera genom alternativen och hitta den bästa kattsanden för din katt. Här är några av de viktigaste faktorerna att tänka på:

Absorption

Ett av de viktigaste kriterierna för en bra kattsand är dess förmåga till absorption. En högabsorberande kattsand kan snabbt suga upp kattens urin och hålla lådan torr och ren. Detta minskar risken för bakterietillväxt och hjälper till att hålla lådan luktfri. En bra indikator på absorption är den tid det tar för sanden att suga upp vätska. Ju snabbare, desto bättre. Dessutom bör en bra kattsand klumpa sig när den kommer i kontakt med vätska, vilket gör det lätt att ta bort använd kattsand.

Luktneutralisering

Kattsand bör ha goda luktkontrollförmågor. Ingen vill ha en kattlåda som sprider obehaglig lukt i hemmet. Vissa kattsandprodukter har inbyggda luktkontrollfunktioner, som hjälper till att neutralisera starka lukter och hålla hemmet luktfritt. Detta kan vara särskilt viktigt för flerkattshushåll, där lukten kan bli överväldigande utan korrekt luktkontroll.

Dammfri

En bra kattsand bör vara dammfri. Damm från kattlådan kan sprida sig i hemmet, vilket kan vara skadligt både för människor och katter. Katter kan inhalera dammet när de använder lådan, vilket kan leda till andningsproblem. Dessutom kan damm från kattlådan också vara irriterande för människor med allergier eller astma.

Biologiskt nedbrytbar

Om du är miljömedveten vill du kanske överväga en biologiskt nedbrytbar kattsand. Dessa typer av kattsand är oftast gjorda av naturliga material som majs, trä eller papper och bryts ner naturligt över tid. Detta gör dem till ett mer miljövänligt alternativ än traditionella lertypskattsand, som kan ta hundratals år att brytas ner på deponin.

Textur och komfort

Katter är kända för att vara kräsna och det gäller också för deras kattsand. Texturen på sanden kan spela en stor roll i huruvida din katt kommer att använda lådan eller inte. Många katter föredrar finare sand, som har en mjukare och mer naturlig känsla under deras tassar. Om din katt vägrar att använda lådan kan det vara värt att byta till en annan textur på kattsanden.

Pris

Priset på kattsanden kan också vara en viktig faktor att överväga. Även om du kanske är frestad att gå för den billigaste kattsanden, är det viktigt att komma ihåg att pris och kvalitet ofta går hand i hand. En dyrare kattsand kan till exempel ha bättre absorption och luktkontrollförmågor, vilket på lång sikt kan spara dig pengar på att behöva byta ut kattsanden oftare.

Användarrecensioner

Sist men inte minst, glöm inte att kolla in användarrecensioner innan du köper en kattsand. Recensioner från andra kattägare kan ge dig en bra indikation på hur bra en viss kattsand fungerar i praktiken. Kom ihåg att varje katt är unik, så vad som fungerar för en katt kanske inte fungerar för en annan. Men genom att läsa recensioner kan du få en bättre förståelse för vilka typer av kattsand andra kattägare rekommenderar.

Fördelar med Kattsand

Att använda kattsand har många fördelar, både för kattägaren och för katten. Det bidrar inte bara till att hålla ditt hem rent och fritt från obehagliga lukter, utan ger också din katt en säker och bekväm plats att uträtta sina behov. Här tar vi dig igenom några av de mest betydande fördelarna:

 • Hygien och renlighet: Kattsand hjälper till att behålla renligheten i hemmet. Genom att absorbera urin och innesluta avföring hjälper det till att förhindra att obehagliga lukter sprider sig i hemmet. Det gör också rengöring av kattlådan enklare eftersom du enkelt kan ta bort klumparna och fylla på med ny sand. Utan kattsand skulle det vara mycket svårare att hålla kattlådan ren och luktfri.
 • Ger katterna naturligt beteende: Katter har en inneboende instinkt att gräva och dölja sina avfall. Kattsand ger dem möjlighet att utöva detta beteende, vilket bidrar till deras mentala välbefinnande. Dessutom, genom att ge din katt en specifik plats att göra sin affär, minskar du risken för att de gör det på olämpliga ställen i huset.
 • Luktkontroll: Många kattsander innehåller speciella ingredienser för luktkontroll som hjälper till att neutralisera obehagliga lukter. Detta är särskilt viktigt för innekatter som spenderar större delen av sin tid inomhus. Med rätt kattsand kan du hålla ditt hem luktfritt och skapa en mer behaglig miljö för både dig och din katt.
 • Enkel att använda: Kattsand är generellt sett mycket enkelt att använda. Du behöver bara fylla en kattlåda med sand och byta ut den med jämna mellanrum. Ofta klumpar sanden sig när den kommer i kontakt med vätska, vilket gör det enkelt att ta bort det använda kattsandet och hålla lådan ren.
 • Övervaka kattens hälsa: Genom att regelbundet byta och rengöra kattsanden kan du också få en insikt i din katts hälsa. Förändringar i urinens färg, konsistens eller lukt kan vara tidiga tecken på sjukdom hos din katt. Genom att vara uppmärksam på dessa förändringar kan du snabbt upptäcka eventuella hälsoproblem.

Nackdelar med Kattsand

Trots alla fördelar med kattsand, finns det också några nackdelar att ta hänsyn till. Beroende på vilken typ av kattsand du väljer, samt din kattens personliga preferenser och behov, kan vissa problem uppstå. Här är några av de mest betydande nackdelarna:

 • Damm: Vissa typer av kattsand kan producera en mängd damm när de hälls ut eller rörs om. Detta kan leda till luftkvalitetsproblem i hemmet, vilket kan vara irriterande för både människor och katter, särskilt de med andningsproblem eller allergier. Damm från kattsand kan också lägga sig på möbler och golv, vilket skapar extra rengöringsarbete.
 • Luktkontroll: Även om många kattsandsprodukter har luktkontrollfunktioner, fungerar de inte alltid som de ska. Billigare sandar, eller de som är gjorda av mindre absorberande material, kanske inte döljer lukterna tillräckligt bra, vilket kan leda till att ditt hem börjar lukta illa. Dessutom kanske vissa katter inte gillar doften av doftade kattsander och vägrar att använda lådan.
 • Miljöpåverkan: Kattsand kan ha en betydande miljöpåverkan. Många kattsander är inte biologiskt nedbrytbara och hamnar på deponier där de kan ta hundratals år att bryta ner. Dessutom utvinns många lerbaserade sandsorter genom stripbrytning, en process som kan förstöra landskap och skada lokala ekosystem. Vissa kattsandsprodukter kan även innehålla farliga kemikalier som inte bör hamna i naturen.
kattsand2

Hur använder man kattsand?

Att använda kattsand kan verka rakt fram, men det finns några avgörande steg att följa för att säkerställa att din katt är bekväm och att lådan förblir ren och hygienisk. Här är några viktiga punkter att tänka på när du använder kattsand:

Val av kattlåda

Först och främst, behöver du en kattlåda. Det finns olika typer på marknaden, inklusive öppna lådor, självrengörande lådor och lådor med tak. Vilken typ du väljer beror på ditt hem, din katts preferenser och din budget. Generellt sett bör lådan vara tillräckligt stor för att din katt ska kunna röra sig fritt i den.

Fyllning av lådan

Lådan bör fyllas med ett lager av kattsand som är ungefär 3 till 4 centimeter djupt. Detta ger din katt tillräckligt med material att gräva och begrava sina avfall, men inte så mycket att det spiller över kanten på lådan. Kom ihåg att inte fylla på för mycket sand - det kan vara frestande att göra det för att förlänga tiden mellan sandbyten, men för mycket sand kan faktiskt uppmuntra till spill och oreda.

Placering av lådan

Var du placerar kattlådan kan ha en stor inverkan på huruvida din katt kommer att använda den eller inte. Lådan bör placeras på en lugn, låg-trafik plats där katten inte kommer att bli störd. Om du har flera katter, kan det vara en bra idé att ha flera lådor spridda runt huset för att undvika territoriella konflikter.

Rengöring av lådan

Rengöring av kattlådan bör göras regelbundet - minst en gång om dagen för de flesta katter. Detta innebär att skopa ur klumpar och avföring och fylla på med ny sand vid behov. Varje vecka eller två bör du också tömma hela lådan, rengöra den med mildt tvål och vatten och fylla på med färsk sand. Regelbunden rengöring håller lådan luktfri och uppmuntrar din katt att använda den.

Övergång från en sand till en annan

Om du någonsin behöver byta typ av kattsand, bör du göra det gradvis för att undvika att störa din katt. Blanda den nya sanden med den gamla, med allt mer av den nya sanden för varje dag som går. Detta ger din katt tid att anpassa sig till den nya textur och lukt utan att bli skrämd.

Vanliga frågor om Kattsand

Hur ofta ska jag byta kattsand?

Det beror på vilken typ av kattsand du använder och på hur många katter du har. Generellt sett bör klumpbildande kattsand skopas ur dagligen för att ta bort använd sand och avföring, och sedan fyllas på med ny sand vid behov. Hela lådan bör tömmas och rengöras minst en gång i veckan. Om du använder en icke-klumpbildande kattsand kan du behöva byta hela lådan oftare, eftersom urinen kommer att sätta sig på botten av lådan istället för att klumpa sig.

Vilken typ av kattsand är bäst för min katt?

Det beror på din katts preferenser och dina egna behov. Klumpbildande kattsand är populär eftersom den gör det enkelt att ta bort använd sand, men vissa katter föredrar känslan av icke-klumpbildande sand. Om din katt har andningsproblem eller är allergisk mot damm kan du behöva leta efter en dammfri produkt. Om miljön är en prioritet för dig kanske du vill leta efter en biologiskt nedbrytbar kattsand.

Varför använder inte min katt kattlådan?

Det finns många skäl till varför en katt kanske inte använder lådan. Det kan vara att de inte gillar typen av kattsand, placeringen av lådan, eller att lådan är för smutsig. Det kan också bero på medicinska problem, som urinvägsinfektioner eller artrit. Om din katt plötsligt slutar använda lådan, bör du kontakta en veterinär för att utesluta eventuella hälsoproblem.

Kan jag använda kattsand till andra sällskapsdjur?

Generellt sett, ja. Men det beror på vilken typ av djur du har. Små djur som kaniner, marsvin och fåglar kan också dra nytta av kattsandens absorberande egenskaper. Dock ska du alltid se till att sanden är säker för det specifika djuret. Vissa kattsander kan till exempel innehålla dofter eller kemikalier som kan vara skadliga för andra djur.

Kan jag kompostera kattsand?

Vissa typer av kattsand är biologiskt nedbrytbara och kan tekniskt sett komposteras, men det är viktigt att notera att kattavföring aldrig ska läggas i komposten. Kattavföring kan innehålla parasiter och sjukdomar som kan överleva komposteringsprocessen. Dessa kan sedan spridas till människor och andra djur genom komposten.

Vilken mängd kattsand ska jag lägga i lådan?

En bra tumregel är att ha ett lager av sand som är ungefär 3 till 4 centimeter djupt. Detta ger din katt tillräckligt med material för att gräva och begrava sina avfall, men inte så mycket att det spiller över kanten på lådan. Kom ihåg att inte fylla på för mycket sand - det kan vara frestande att göra det för att förlänga tiden mellan sandbyten, men för mycket sand kan faktiskt uppmuntra till spill och oreda.

Kan jag göra min egen kattsand?

Ja, det är möjligt att göra din egen kattsand hemma med naturliga material såsom tidningspapper, träspån eller majs. Det finns många DIY-recept tillgängliga online. Men kom ihåg att hemgjord kattsand kanske inte har samma klumpande och luktkontrollerande egenskaper som kommersiell kattsand. Dessutom kan vissa material vara mindre säkra eller mindre tilltalande för din katt.

Testvinnare - Bästa Kattsand

 • Selected by ZOO Kattsand Lavendel
 • Ever Clean Kattsand Fresh Lavender
 • Ever Clean Kattsand Litterfree Paws
 • Ever Clean Total Cover
 • FourFriends Cat Litter Lavender
 • FourFriends Cat Litter Unscented
 • Monster Kattsand Longhair
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
50 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu