Bäst kattsand - recensioner 2020

Alla katter behöver tillgång till kattsand. Även utekatter behöver har tillgång till låda inomhus för regniga och ruggiga dagar när vädret inte bjuder in till utomhusvistelse. En katt som inte har tillgång till att krafsa över sin avföring kan bli stressad och oroliga, därför behöver du hitta rätt kattsand till just din katt. I den här artikeln kommer du att få svar på vilken kattsand som är bäst för dig! Det finns många typer att välja mellan så sätt dig in i vad som skiljer dem åt och var beredd att testa några alternativ innan din katt vänjer sig.  

Innehållsförteckning

Den bästa kattsanden 2020

multiple cat
Ever Clean Multiple Cats, 10 l
Bäst i test

1. Ever Clean Multiple Cats, 10 l

9,7/10
Typ
Strö
Pris / kg
18,00 kr
Storlek
10 l
Till butik
162 kr
SoftCat kattsand
SoftCat 9,5 liter Eko kattsand

2. SoftCat 9,5 liter Eko kattsand

9,5/10
Typ
Strö
Pris / kg
49,75 kr
Storlek
4 kg
Till butik
199 kr
Worlds Best Cat Litter
Worlds Best Cat Litter

3. Worlds Best Cat Litter

9,3/10
Typ
Strö
Pris / kg
45,51 kr
Storlek
6.35 kg
Till butik
289 kr
Läs mer

En favorit hos många och uppskattad av de flesta katter. Worlds Best är gjord på majs och är helt naturligt nedbrytbar. Du kan kompostera sanden eller spola ner den i toaletten. Sanden är fuktabsorberande och klumpande vilket gör den lätt att hålla ren. Den dammar nästan inte alls och är nästintill helt doftfri. Framför allt odörkontrollen är fenomenal, ingen kattsand som vi har använt luktar så lite som den här. Så om du är känsligt för doft så är det här ett givet alternativ. Den kostar något mer per kilo än andra alternativ men är mycket dryg och räcker länge. Odörkontrollen och drygheten gör denna kattsand till en given favorit för oss.

 • Kan spolas ner i toaletten
 • Riktigt bra odörkontroll
Läs mer
Catrine Premium
Catrine Premium Kattsand

4. Catrine Premium Kattsand

9,2/10
Typ
Lera
Pris / kg
18,53 kr
Storlek
7.5 kg
Till butik
139 kr
Läs mer

Ett billigt alternativ för dig som vill ha helt vanlig klumpande kattsand av lera. Catrine Premium består av micro bentonit som är en lerprodukt. Sanden är därför helt naturlig och består till 100 % av miljövänligt innehåll. Det är en finkornig, kompakt sand som de flesta katter tycker om. Den absorberar fukt väldigt bra men dammar något. Leran har en antibakteriell förmåga vilket hämmar dålig lukt och förebygger bakteriespridning. Catrine Premium är väldigt dryg och håller länge och du får mycket sand för pengarna. 

 • Klumpande kattsand av lera
 • Antibakteriell vilket hämmar odör
Läs mer
PeeWee Pellet
PeeWee Pellet

5. PeeWee Pellet

9,1/10
Typ
Pellets
Pris / kg
16,11 kr
Storlek
9 kg
Till butik
145 kr
Till butik
149 kr
Läs mer

PeeWee Pellets är en produkt av 100 % återvinningsbart material. Pelletsen består av sågspån från svenska skogar. Helt nedbrytbart naturligt material tycker vi, det känns bäst att ge våra djur så naturliga produkter som möjligt. PeeWee Pellets är tillverkade för att användas i PeeWee egna kattlåda som du hittar här. Pelletsen läggs ut i ett ungefär 2 cm tjockt lager i lådan. Urin kommer att absorberas av pelletsen som blir till spån och ramlar ner i lådans undre lagar. Det gör att pelletsen i övre lagret alltid är torr och ren och doftfri. Du behöver bara rensa bort avföring och tömma den undre lådan så håller sig pelletsen fräscha länge. 

 • 100 % biologiskt nedbrytbart
 • Mycket bra absorberingsförmåga
Läs mer
Cat's Best Kattsand
Cat's Best Kattsand

6. Cat's Best Kattsand

9,1/10
Typ
Strö
Pris / kg
34,65 kr
Storlek
4.3 kg
Till butik
149 kr
Läs mer

Det här är en intressant kombination av klumpande lersand och pellets. Ökoplus består av krossade pellets som klumpar vilket ökar fuktabsorberingen ytterligare. Sanden är helt biologiskt nedbrytbar och kan slängas direkt i komposten, toaletten eller som hushållsavfall. Sanden är billig sett till hur mycket då får och den binder upp till fem gånger sin egna vikt! Sanden behöver inte bytas oftare än var fjärde till sjätte vecka och dammar inte alls.

 • Lersand + pellets
 • Binder fukt mycket väl
Läs mer
Dogman Frosty Kattsand
Dogman Frosty Kattsand

7. Dogman Frosty Kattsand

8,9/10
Typ
Kristaller
Pris / kg
42,62 kr
Storlek
4.2 kg
Till butik
179 kr
Läs mer

Kattsanden Frosty från Dogman är nästan helt dammfri och absorberar väldigt väl. Att den är dammfri leder till mindre smuts runt lådan och passar mycket bra för allergiker då färre småpartiklar sprider sig i luften. Frosty är antibakteriell vilket bidrar till en mer hygienisk miljö för katten och mindre doft. Frosty är dryg och förpackningen på 10 liter räcker i dryg 3 mångader.

 • Mycket dryg kattsand
 • Dammfri kristallsand
Läs mer
Ever Clean Multi-Crystals
Ever Clean Multi-Crystals

8. Ever Clean Multi-Crystals

8,8/10
Typ
Kristaller
Pris / kg
28,30 kr
Storlek
8.8 kg
Till butik
249 kr
Läs mer

Ever Clean är förmodligen världens mest kända kattsand. De har funnits på marknaden sedan 1987 och erbjuder ett stort antal varianter av kattsand. Ever Cleans kattsand innehåller aktivt kol som bryter ner odörpartiklar vilket gör sanden doftfri.

MultiCrystal består av kristaller av silicagel som effektivt binder fukt. Kristallsand är inte klumpande på samma sätt som lera. Du tar helt enkelt bort avföring och byter ut sanden regelbundet. Kristallsand tycker vi är absolut lättast att hålla rent. Kristallsand kan variera i kvalitet, och sämre kvalitet betyder sämre förmåga att absorbera fukt. Du behöver då byta sanden ofta, något som snabbt blir dyrt. Med ett bra alternativ som Ever Clean så räcker sanden länge och lådan håller sig fräsch länge. 

Fler sorter från Ever Clean:

Fresh Lavender är parfymerad kattsand som avger en fräsch och behaglig doft. Doften är mild och stör inte katten, den aktiveras av tryck vilket innebär att det bara luktar lavendel när katten går på sanden. Fresh Lavender är en klumpbildande sand som effektivt tar bort dålig lukt och absorberar fukt, en förpackning räcker i upp till två månader.

Fast Acting är klumpbildande kattsand av lera som innehåller betydligt mer odörblockerare än andra alternativ. Det här alternativet passar perfekt för små lägenheter eller om lådan står i ett litet rum då den är nästintill 100 % doftfri. Fast Acting innehåller också tassaktiverad doft, vilket betyder att kattsanden är parfymerad men endast avger parfymen när sanden utsätts för tryck som när katten går på den.

 • Finns i många varianter
 • Mycket populärt val
Läs mer
Mjau Kattströ Lavendel
Mjau Kattströ Lavendel

9. Mjau Kattströ Lavendel

8,3/10
Typ
Lera
Pris / kg
23,17 kr
Storlek
6 L
Till butik
139 kr
Läs mer

Kattsand av klumpande bentonitlera. Kattsanden innehåller också små kristaller som blir blå efter kontakt med fukt. Detta gör det lätt att ta bort klumpar och övrig smutsig sand. Sanden binder fukt bra och odörkokntroller är god. Doften av lavendel är behaglig och tar ytterligare bort dålig doft. Sanden har också Mjaus Aromaguard som är antibakteriell.

 • Antibakteriell
 • Klumpande lera
Läs mer

kattsand2

Köpguide till rätt kattsand


Att välja rätt låda för sin katt är inte alltid det lättaste då det idag finns många olika märken och modeller. Saker som kattens storlek, ålder och eventuella hälsoproblem bör komma först, men sen är det upp till dig vilken modell du vill ha. När man väl bestämt vilken typ av låda man vill ha så är det dags att välja sand. Även här finns det stora variationer och olika prisnivåer, men som alltid är det också en fråga om kattens preferenser och behov. Man kan till exempel tycka att det är en bra idé att köpa aromatisk kattsand som doftar lavendel för att maskera avföringens odör, men då vissa katter gärna använder denna sand finns det andra som totalvägrar.

 • Kristaller - Kristallsand bildar inga klumpar. Den består istället av små kristaller som drar åt sig fukt. Det gör att du bara behöver rensa bort avföringen. Urinet dunstar bort i sanden. Den här typen av sand är nästintill dammfri eftersom det inte är regelrätt sand. Kristallerna kan dock smulas sönder och bilda damm men det är avsevärt mindre än hos andra alternativ. Kristallerna är mycket dryga och kan dra åt sig mycket fukt innan det är dags att byta sand. Det är därför ett ekonomiskt alternativ på sikt, även om inköpspris kan vara något dyrare. Kristallsand innehåller ofta aktivt kol som begränsar odörmolekyler och doftar därför mycket lite.

 • Pellets - Pellets är ett populärt alternativ idag. Pelletsen består vanligtvis av trä eller annan naturprodukt. Den är komposterbar och billig. Det här alternativet är också dammfritt och uppskattas av de flesta katter. Pelletsen löses upp när de kommer i kontakt med vätska. Det betyder att du helst ska använda en låda med dubbelbotten och sil. Då tömmer du enkelt nedersta lådan regelbundet och krattar ur avföringen. Pellets är ett drygt alternativ som räcker länge och döljer doft väldigt bra.
 • Klumpbildande - Den vanligaste typen av kattsand är klumpbildande lera. Här varierar kvaliteten mellan märken och klumpbildningsförmågan kan vara alltifrån bristfällig till fenomenal. Den här typen av kattsand kan också damma ganska mycket då den är mer finkornig än kristaller och pellets. Men den är i regel väldigt billig och dryg. Sanden är mycket mjuk och de flesta katter uppskattar den mycket.
 • Eko-alternativ - Det finns lite olika intressanta alternativ idag till de traditionella typerna av kattsand. Det har blivit alltmer populärt med biologiskt nedbrytbar kattsand som du helt enkelt spolar ner i toaletten eller lägger på komposten. Det här med ekologiska alternativ har vi alltid gillat, det är något särskilt med att ta del av det naturliga kretsloppet. Pris och kvalitet varierar ganska mycket.
kattportraett2

Katter är renliga djur och det märks inte minst på deras nästan oupphörliga putsande av sig själva och ibland varandra. Deras tungor har små, vassa upphöjningar, nästan som taggar och det gör dem så sträva att de både kan kamma och rengöra sin päls på en och samma gång. Smuts, fett och ohyra hamnar alla under ”kammen” och om man observerar en katt när den rengör sig efter maten ser det nästan rituellt ut då den noga går igenom varje millimeter av sin kropp. Renligheten gäller även för kattlådan, katten kan stå länge och krafsa och greja i lådan. Så det är viktigt att du har rätt sand till din katt så den känner sig lugn och bekväm.

Som kattägare är det därför viktigt att förse sin misse med en ordentlig kattlåda som man alltid håller ren och fräsch. Det finns många olika modeller ute på marknaden och det finns också många olika typer av sand, och valet man gör kan bero på den egna budgeten, vilken man tycker är lättast att hantera och, först och främst, vilken kattsand katten själv föredrar. Alldeles som katter kan vara superkinkiga med sin mat så kan de vara precis lika knepiga med sin kattsand, och om den får underkänt händer det att den visar sitt missnöje genom att till exempel bajsa utanför lådan.

Vanliga frågor om kattsand

Kan jag spola ner kattsand i toaletten?

Du ska aldrig spola ner sand om det inte står på påsen att det går bra. Vissa typer av kattsand går däremot jättebra att spola ner. Sanden bryts snabbt ner och det är i regel ingen risk för stopp i toaletten. Men spola inte ner stora mängder på en gång och var extra försiktig med klumpande sand.

Hur ofta behöver jag rengöra lådan?

Det beror lite på vilken sand du har och din katts toalettrutin. Vi rekommenderar att städa lådan varje dag, då går det snabbt och lådan är fräschare och mer hygienisk. Vissa lådor är helt eller till viss del självrengörande och då behöver du inte rengöra lika ofta även om det är bra att dagligen titta till den. Att tömma all sand och rengöra hela lådan grundligt bör du göra någon gång i månaden, men det beror helt på vilken sand du använder. Ibland behöver du byta oftare och ibland mer sällan.

Hur gör jag rent kattlådan?

Den dagliga rengöringen består av att rensa bort klumpar eller avföring. Ibland kan du behöva fylla på lite ny sand. Mer än några spadtag behövs alltså inte på daglig basis. Men minst någon gång i månaden bör du tömma all sand och rengöra lådan grundligt. Det går bra med bara varmt vatten men om du använder rengöringsmedel så ska det inte lukta för mycket och var noga med att få bort allt. Sen fyller du på med ny sand och så är det klart! Om katten är tveksam till att använda lådan efter att du har skrubbat ur den så kan du spara lite av den gamla sanden, då känner katten igen lukten och brukar inte ha några problem att använda lådan igen.

Testvinnare - Bästa Kattsand

 • Ever Clean Multiple Cats, 10 l
 • SoftCat 9,5 liter Eko kattsand
 • Worlds Best Cat Litter
 • Catrine Premium Kattsand
 • PeeWee Pellet
 • Cat's Best Kattsand
 • Dogman Frosty Kattsand
 • Ever Clean Multi-Crystals
 • Mjau Kattströ Lavendel
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
89 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-09-07 14:42:35

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu