Kattmynta

Kattmynta kallas ibland för ”kattknark” och det beror på dess effekt på katter som kommer i kontakt med den. Om man har en katt som är lite orolig och nervös, om man har nya katter som ska vistas under samma tak eller om man helt enkelt vill ge sin misse en liten kul kick med sina leksaker så kan lite kattmynta vara det bästa valet. Man kan också använda kattmynta om man vill försöka träna sin katt att använda en speciell möbel eller en klösbräda då det attraherar den med hjälp av dess doft. Myntan fungerar inte på alla katter, ungefär 80% är immuna, men om den gör det kommer din katt kunna njuta och må bra av den.

Vad är kattmynta?
Kattmynta är en blommig ört som växer i nästan hela världen och som på latin heter Nepeta cataria. Blommorna, som brukar vara ljusa i färgen med små lila prickar, är väldoftande och de gröna bladen är antingen ovala eller trekantiga. Eftersom detta är en så aromatisk ört brukar förutom katter även fjärilar lockas till den, däremot inte insekter och rådjur som tycker att den luktar illa. Man kan också plantera den som en vacker, ornamental växt i sin trädgård men då få man räkna med besök från grannskapets kattpopulation.

Växten har länge används inom traditionell medicin då den har lugnande egenskaper, och dessutom stimulerar aptiten, och den dricks bland annat som te i många kulturer. Dessa kvaliteter fungerar även på katter, som antingen reagerar med att bli lite hyperaktiva och sedan trötta, eller som helt enkel har en nästan ”nattande” effekt på dem, likt en vaggsång för ett litet barn. Det är framför allt från myntans blad och den olja man kan utvinna ur växten som påverkar katter.

Olika former av kattmynta

Om man vill prova på att ge sin katt kattmynta så kan man köpa örten i flera olika former. Den vanligaste är en liten påse eller burk med torkad mynta, men det finns också sprejer, godsaker och tuggpinnar. Det finns även kattleksaker och klösträd att köpa som innehåller kattmynta. Sprejen passar bäst om man vill att katten skall sitta på en viss möbel eller filt, eller om man vill att den skall börja använda det nya klättertornet eller klösbrädan, medan tuggpinnarna är bra för att rengöra kattens tänder och att hålla den sysselsatt.

Vi föredrar själva att ha lite mynta i en burk eller plastpåse för att lätt kunna ge katten då och då. Vi har också leksaker med mynta i som är oerhört populära av och till. Det är väldigt roande att se hur katten går från helvild till ointresserad på några minuter för att lite senare på dagen upprepa processen. Men kom ihåg att katter också behöver vila så om du köper en leksak med kattmynta så låt den inte ligga framme hela tiden.

Torkad kattmynta

Torkad kattmynta är vanligast att köpa i butik

Vilken kattmynta är bäst?

Kattmynta kommer som sagt ovan i många olika former. Oftast säljs kattmynta i torkad och smulad form i påse som man sedan strör på vissa ställen i hemmet eller på kattens tillhörigheter. Man kan också köpa leksaker som redan är fyllda med örten. Det finns ett stort utbud av leksaker med torkad kattmynta på marknaden och till de mest populära hör små mjukdjur eller former som är proppade av den härliga myntan. Varje år kommer det ut nya produkter med denna fantastiska ingrediens som katter världen över kan njuta av.

Eftersom det finns ett så stort utbud av olika produkter med kattmynta har vi på Husdjursrevyn har gått igenom vad som finns att köpa på marknaden idag. Vissa produkter var inte alls intressanta för våra produkttestare, medans vissa blev riktiga "storsäljare"! Nedan delar vi med oss av våra bedömningar för de produkter med kattmynta som blev bäst enligt våra test.

1. GiGwi - Melody Chaser med kattmynta

Den här kattleksaken blev en riktigt vinnare bland våra produkttestare. Tack vare sin naturtrogenhet bjöd den in till vilda lekar, särskilt med tanke på att den innehåller kattmynta. Särskilt påtagligt blev att kvittrandet som leksaken ger ifrån sig stimulerade jaktinstinkten. Om du likt många andra kattägare söker efter leksaker som ger katten en simulation av att jaga så har du hittat rätt produkt. Var beredd att stoppa i öronproppar, för din katt kommer inte få nog av denna leksak!

2. Yeowww - Torkad kattmynta

För den som inte letar efter leksaker, utan vill ha kattmynta direkt från källan så erbjuder Yeowww den bästa torkade kattmynta på marknaden. Deras kattmynta är odlad ekologiskt och har mycket hög kvalité. Redan när du tar fram påsen kommer din katt ana att något extra roligt är på gång att hända. Vår egna katt, som är en av våra produkttestare, blev väldigt betagen och började direkt gnida sig mot påsen, utan att vi hunnit öppna den! Torkad kattmynta kan du enkelt gnida in på klösträdet eller stoppa in i leksaker eller strumpor, sen är det bara att låta katten leva livet. 

3. Yeowww - Banan med kattmynta

Yeowww tillverkar även leksaker som innehåller deras fantastiska kattmynta. Denna banan blev en riktig utmanare, då vi inte trodde att den skulle uppskattas särskilt mycket. Men ack så fel vi hade! Det är något med bananformen som fick våra produkttestare att tappa alla lekbegränsningar. Denna leksak ger upphov till timmar av lek och skoj och blev trotts våra förutfattade meningar en stor favorit. Som sagt är denna banan stoppad med Yeowwws ekologiskt odlade kattmynta och kommer bli ett grymt tillskott till din katts leksakskollektion. 

4. Trixie - Kattmynta-spray

Det finns även möjlighet att köpa kattmynta på spray. Här får du en vätska med kattmynta-extrakt som är väldigt lätt att applicera på klösträd, leksaker eller andra platser som du vill locka din katt till. Till skillnad mot torkad kattmynta har sprayen något mildare doft, vilket var något som våra produkttestares ägare tyckte om. Trixies kattmynta på sprayflaska är den som bedömts ha bäst i kvalité och pris av de som finns att köpa idag. Med kattmynta på spray kan du stimulera kattens leklust på ett enkelt sätt utan nedskräpning, vilket det lätt blir med torkad kattmynta. Det är även mycket snabbare och enklare att applicera en spray, men det kan bli något sämre effekt pågrund av den mildare doften.

5. Trixie - Såpbubblor med kattmynta

Här har vi en produkt som förvånade oss väldigt mycket när vi plockade ut produkter att testa. Såpbubblor med kattmynta, vilken grej! Likt kattmynta på spray är detta en vätska som man kan blåsa såpbubblor av. Detta ledde till en stimulerande lek för både katter som matte och husse. Bedömningen blev att detta var ett mycket annorlunda sätt att använda kattmynta i lek och stimulerade både lek och jaktinstinkt hos katterna. Om du vill testa något spännande och innovativt ska du definitivt titta på att köpa denna produkt från Trixie!

 

Katt luktar pa mynta

Du kan köpa frön för att odla egen kattmynta

 När ska man ge katten mynta?

Om man har en katt som lider av oro, till exempel vid resa eller om man har flyttat in i ett nytt hem, så kan myntan ge den lite lugn och ro, och man kan ge mynta regelbundet utan några problem då det är en helt naturlig produkt. Däremot bör man inte ge mynta allt för ofta då det, precis som allt annat i världen, kan bli för mycket av det goda. Var alltid lyhörd på kattens beteende då den fått kattmynta då örten inte passar alla missar.

En ny katt som ska introduceras till hushållet kan bli hjälpt med kattmyntans kraft då örten lugnar alla inblandade och ger en känsla av välbehag. Det är som en fest där alla är lite stela till en början men så fort det kommer in ett glas bubbel blir gästerna gladare och mer pratsamma. Genom att göra katterna som skall träffas på gott humör har man kommit halva vägen med deras nya vänskap och samexistens.

Många veterinärer rekommenderar kattmynta inför veterinärbesök då till och med den tryggaste missen kan känna sig lite osäker och orolig när den ska till doktorn. Det är generellt sett alltid bra att ha lite kattmynta tillhanda då man aldrig vet när den kan komma till användning.

Katter som i allmänhet är lugna och harmoniska kan man helt enkelt överraska lite då och då med en kul leksak eller genom att strö lite mynta på golvet framför den. Det ger en stund av välmående som få katter tackar nej till. Det finns dock vissa katter som myntan inte har någon som helst effekt på!

Hur reagerar katten?

När katten får lukta på kattmynta så brukar det vara i några minuter, och kan yttra sig i att den till exempel börjar jama och drägla, att den rullar runt och gnuggar sig i myntan eller att den börjar hoppa och springa runt. Efter att den första reaktionen gått över har myntan ingen som helst effekt så om man vill att katten ska få en ny kick måste man vänta i minst en halvtimme.

Katter reagerar mycket olika på myntan. En del rusar omkring och en del bryr sig inte. Det är faktiskt så att reaktionen på kattmynta beror på genuppsättningen hos katten. En katt utan den här specifika genen kommer inte att reagera, det är relativt vanligt och har visat sig att var fjärde katt saknar genen. Den aktiva substansen i kattmynta liknar den som finns i honkattens urin och därför kan hankatter reagera särskilt mycket och till och med bli aggressiva. 

Kattmynta vaext

Kattmynta är lättodlad och vacker.

Finns det några biverkningar?

Kattmynta anses över lag vara en mycket säker produkt som inte ger några allvarligare biverkningar men man bör ändå vara noga med att inte ge för mycket. Om en katt tuggar i sig stora mängder mynta kan den få ont i magen eller diarré, och det finns katter som nästan blir lite beroende om man ger dem mynta allt för ofta. I sällsynta fall kan kattmynta göra vissa katter överspelta och aggressiva, och det beror framförallt på att de får ett överskott av sexuell energi och helt enkelt blir vilda. Glöm dock inte att effekten avtar efter bara några minuter och om du inte gillar din katts reaktion på kattmynta kan det vara bättre att låta bli att ge den i framtiden.

Moa Andersson
Hundtränare och hästentusiast
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:14:24

Testvinnare - Bästa Kattmynta

  • GiGwi Melody Chaser
  • Yeowww torkad kattmynta
  • Yeowww Banan med kattmynta
  • Trixie kattmynta spray
  • Trixie bubblor med kattmynta
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
109 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5

Vanliga frågor om kattmynta

Hur använder man kattmynta?

Man kan ge kattmynta till katten på många olika sätt. Det populäraste är att antigen köpa en leksak som är stoppad med kattmynta, eller att göra en egen med exempelvis en strumpa som man fyller med torkad kattmynta. Ett annat sätt är att använda kattmynta på spray som appliceras på leksaker eller klösträd för att locka katten.

Är kattmynta farligt för katter?

Kattmynta är inte farligt för katter så länge som det inte används i överflöd. Som med det mesta är måttlighet A och O. Om din katt har en leksak med kattmynta kan det därför vara bra att gå in och stoppa leken om den använts en längre tid i sträck. Vid för stor konsumtion kan katten börja dregla, bli sömning eller orolig.

Hur ofta ska man ge katten kattmynta?

Det är en smaksak hur ofta man ska ge katten kattmynta, du som kattägare känner just din katt bäst. Vissa ger kattmynta till sin katt varje dag, vissa någon gång i veckan. Det är inte farligt att ge sin katt kattmynta, men det är viktigt att tänka på att katten inte får i sig för mycket.

Vad innehåller kattmynta?

Kattmynta är en kransblommig växt, det finns två varieteter och på latin kallas dem Nepetea cataria eller Nepetea citridora. Båda varieteterna har samma effekt på katter. Högkvalitativa produkter med kattmynta innehåller inget annat än torkade beståndsdelar från någon av växterna. Vätskor med  kattmynta innehåller istället extrakt från kattmynta.

Hur odlar man kattmynta?

Man kan odla kattmynta hemma och likt andra växer är det viktigast att sköta om plantan i grostadiet. Du kan köpa kattmynta på frö som du sätter i en kruka eller i en rabatt med fuktig och väldränerad jord. Se till att fröna får ordentligt med näring och fukt, se även till att fåglar eller möss inte kan äta upp fröna. Tänk på att vattna med måtta i början, du vill inte att det blir för fuktigt och riskera att det möglar i jorden, då kommer inte kattmynta att slå rot och växa. När väl fröna slagit rot och du kan se några skott så tar det inte lång tid för kattmynta att växa sig stor och stark.

Hur snabbt växer kattmynta?

Kattmynta är likt andra örter snabbväxande. Det krävs inte lång tid förrän frön blir till användbara växter. Att växten får en bra miljö och god näring gör stor skillnad i hur snabbt det växer. 

 

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu