Kattmynta

Kattmynta kallas ibland för ”kattknark” och det beror på dess effekt på katter som kommer i kontakt med den. Om man har en katt som är lite orolig och nervös, om man har nya katter som ska vistas under samma tak eller om man helt enkelt vill ge sin misse en liten kul kick med sina leksaker så kan lite kattmynta vara det bästa valet. Man kan också använda kattmynta om man vill försöka träna sin katt att använda en speciell möbel eller en klösbräda då det attraherar den med hjälp av dess doft. Myntan fungerar inte på alla katter, ungefär 80% är immuna, men om den gör det kommer din katt kunna njuta och må bra av den.

Vad är kattmynta?
Kattmynta är en blommig ört som växer i nästan hela världen och som på latin heter Nepeta cataria. Blommorna, som brukar vara ljusa i färgen med små lila prickar, är väldoftande och de gröna bladen är antingen ovala eller trekantiga. Eftersom detta är en så aromatisk ört brukar förutom katter även fjärilar lockas till den, däremot inte insekter och rådjur som tycker att den luktar illa. Man kan också plantera den som en vacker, ornamental växt i sin trädgård men då få man räkna med besök från grannskapets kattpopulation.

Växten har länge används inom traditionell medicin då den har lugnande egenskaper, och dessutom stimulerar aptiten, och den dricks bland annat som te i många kulturer. Dessa kvaliteter fungerar även på katter, som antingen reagerar med att bli lite hyperaktiva och sedan trötta, eller som helt enkel har en nästan ”nattande” effekt på dem, likt en vaggsång för ett litet barn. Det är framför allt från myntans blad och den olja man kan utvinna ur växten som påverkar katter.

Katt luktar pa mynta

Du kan köpa frön för att odla egen kattmynta

Torkad kattmynta

Kattmynta säljs oftast i torkad, smulad form och man kan antingen köpa en påse som man sedan strör på vissa ställen i hemmet eller på kattens tillhörigheter, eller så kan man köpa leksaker som redan är fyllda med örten. Det finns ett stort utbud av leksaker med torkad kattmynta på marknaden och till de mest populära hör små gosedjur, påsar och tyg-fiskar som är proppade av den härliga myntan. Varje år kommer det ut nya produkter med denna fantastiska ingrediens som katter världen över kan njuta av.

När ska man ge katten mynta?

Om man har en katt som lider av oro, till exempel vid resa eller om man har flyttat in i ett nytt hem, så kan myntan ge den lite lugn och ro, och man kan ge mynta regelbundet utan några problem då det är en helt naturlig produkt. Däremot bör man inte ge mynta allt för ofta då det, precis som allt annat i världen, kan bli för mycket av det goda. Var alltid lyhörd på kattens beteende då den fått kattmynta då örten inte passar alla missar.

En ny katt som ska introduceras till hushållet kan bli hjälpt med kattmyntans kraft då örten lugnar alla inblandade och ger en känsla av välbehag. Det är som en fest där alla är lite stela till en början men så fort det kommer in ett glas bubbel blir gästerna gladare och mer pratsamma. Genom att göra katterna som skall träffas på gott humör har man kommit halva vägen med deras nya vänskap och samexistens.

Många veterinärer rekommenderar kattmynta inför veterinärbesök då till och med den tryggaste missen kan känna sig lite osäker och orolig när den ska till doktorn. Det är generellt sett alltid bra att ha lite kattmynta tillhanda då man aldrig vet när den kan komma till användning.

Katter som i allmänhet är lugna och harmoniska kan man helt enkelt överraska lite då och då med en kul leksak eller genom att strö lite mynta på golvet framför den. Det ger en stund av välmående som få katter tackar nej till. Det finns dock vissa katter som myntan inte har någon som helst effekt på!

Morris efter kattmynta

Katter kan bli lugna och avslappnade av kattmynta.

Hur reagerar katten?

När katten får lukta på kattmynta så brukar det vara i några minuter, och kan yttra sig i att den till exempel börjar jama och drägla, att den rullar runt och gnuggar sig i myntan eller att den börjar hoppa och springa runt. Efter att den första reaktionen gått över har myntan ingen som helst effekt så om man vill att katten ska få en ny kick måste man vänta i minst en halvtimme.

Katter reagerar mycket olika på myntan. En del rusar omkring och en del bryr sig inte. Det är faktiskt så att reaktionen på kattmynta beror på genuppsättningen hos katten. En katt utan den här specifika genen kommer inte att reagera, det är relativt vanligt och har visat sig att var fjärde katt saknar genen. Den aktiva substansen i kattmynta liknar den som finns i honkattens urin och därför kan hankatter reagera särskilt mycket och till och med bli aggressiva. 

Kattmynta1

Kattmynta är lättodlad och vacker.

Finns det några biverkningar?

Kattmynta anses över lag vara en mycket säker produkt som inte ger några allvarligare biverkningar men man bör ändå vara noga med att inte ge för mycket. Om en katt tuggar i sig stora mängder mynta kan den få ont i magen eller diarré, och det finns katter som nästan blir lite beroende om man ger dem mynta allt för ofta. I sällsynta fall kan kattmynta göra vissa katter överspelta och aggressiva, och det beror framförallt på att de får ett överskott av sexuell energi och helt enkelt blir vilda. Glöm dock inte att effekten avtar efter bara några minuter och om du inte gillar din katts reaktion på kattmynta kan det vara bättre att låta bli att ge den i framtiden.

Olika former av kattmynta

Om man vill prova på att ge sin misse kattmynta så kan man köpa örten i flera olika former. Den vanligaste är en liten påse eller burk med torkad mynta, men det finns också sprejer, godsaker och tuggpinnar. Det finns även kattleksaker och klösträd att köpa som innehåller kattmynta. Sprejen passar bäst om man vill att katten skall sitta på en viss möbel eller filt, eller om man vill att den skall börja använda det nya klättertornet eller klösbrädan, medan tuggpinnarna är bra för att rengöra kattens tänder och att hålla den sysselsatt.

Vi föredrar själva att ha lite mynta i en burk eller plastpåse för att lätt kunna ge katten då och då. Vi har också leksaker med mynta i som är oerhört populära av och till. Det är väldigt roande att se hur katten går från helvild till ointresserad på några minuter för att lite senare på dagen upprepa processen. Men kom ihåg att katter också behöver vila så om du köper en leksak med kattmynta så låt den inte ligga framme hela tiden.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 14:08:06

Ge din syn på Kattmynta
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu