Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bästa kattsandsmattorna 2023

Senast uppdaterad: 6 mars 2023

Kattsand är en oumbärlig del av vardagen för de som har katter som husdjur. Men det finns en irriterande baksida av det hela – kattsand som sprids över hela huset. Detta kan göra rengöringen av ditt hem till en oönskad daglig uppgift. Det är därför det är viktigt att ha en kattsandsmatta som kan hjälpa till att minska mängden kattsand som sprids i ditt hem. En kattsandsmatta är utformad för att placeras framför kattlådan och hjälper till att samla upp kattsand som fastnat på din katts tassar när de går ut ur kattlådan.

Det finns en mängd olika kattsandsmattor tillgängliga på marknaden, och valet av en kattsandsmatta kan vara en överväldigande uppgift. För att hjälpa dig att välja rätt kattsandsmatta för dina behov, har vi testat en mängd olika mattor. Läs vidare för att hitta den bästa kattsandsmattan för ditt hem!

Innehållsförteckning

Om vårt test av kattsandsmattor

Vi har genomfört ett omfattande test av olika kattsandsmattor för att hjälpa dig att hitta den bästa produkten för dina behov. Vår testprocess innefattade grundlig forskning och praktisk användning av varje produkt.

Vi testade kattsandsmattor från olika tillverkare, i olika storlekar, former och material. Vårt mål var att hitta kattsandsmattor som effektivt avlägsnar kattsand från tassar, hindrar sand från att spridas i resten av din bostad, och som är behagliga för katten att gå på.

Vi bedömde varje kattsandsmatta utifrån dess prestanda, design, kvalitet, och pris. 

Topp 5 bästa kattsandsmattorna

Trixie Kattlådematta Antracit
Trixie Kattlådematta Antracit
Bäst i test

1. Trixie Kattlådematta Antracit

9,7/10
Form
Rektangulär
Antal Storlekar
2 st
Mått S
37 x 45 cm
Mått M
40 x 60 cm
Till butik
89 kr
Läs mer
Fördelar
 • Avlägsnar sand från kattens tassar
 • Behaglig att gå på för katter
 • Passar alla typer av kattsand, kattströ och kattlådor
 • Vattentålig och fuktavvisande
Nackdelar
 • Lite dyrare än andra kattlådemattor på marknaden

Trixie Kattlådematta Antracit är vår bästa rekommendation för kattlådemattor. Mattan är tillverkad av högkvalitativt EVA-material som är vattentåligt och fuktavvisande. Den är behaglig att gå på för katter och passar alla typer av kattsand, kattströ och kattlådor.

Det som verkligen skiljer denna kattlådematta från andra är dess förmåga att avlägsna sand från kattens tassar. Mattan är utformad för att skrapa bort sanden från kattens tassar när den lämnar kattlådan, vilket minskar spridningen av sand i resten av huset. Trixie Kattlådematta Antracit finns i två storlekar: Small (37 x 45 cm) och Medium (40 x 60 cm).

Läs mer
Trixie Kattlådematta EVA
Trixie Kattlådematta EVA

2. Trixie Kattlådematta EVA

9,5/10
Form
Rektangulär
Antal Storlekar
2 st
Mått S
35 x 45 cm
Mått M
40 x 55 cm
Till butik
199 kr
Läs mer
Fördelar
 • Unik design minskar spill
 • Återanvändbar kattsand
 • Passar alla kattlådor och strö
 • Vattentålig och fuktavvisande
Nackdelar
 • Hög initial kostnad

Trixie Kattlådematta EVA är en innovativ och unik kattlådematta som förtjänar sin plats som bästa premiumval. Mattans design minskar konsumtionen av kattsand genom att den samlar upp allt utspillt sand och silar ner det i mattan. Detta gör det möjligt att återanvända sanden genom att hälla tillbaka den i kattlådan.

Mattan är tillverkad av EVA-material som är vattentätt och fuktavvisande, vilket gör att den är enkel att rengöra och förhindrar att sanden sprids utanför kattlådan. Mattan finns i två storlekar: Small (35 x 45 cm) och Medium (40 x 55 cm), vilket gör att den passar de flesta kattlådor.

En av de bästa funktionerna med Trixie Kattlådematta EVA är dess förmåga att minimera mängden sand som sprids runt kattlådan. Det är enkelt att ta bort sanden från mattan och den är också mycket mjuk och behaglig för kattens tassar.

Men det finns också några nackdelar med denna kattlådematta. Till exempel kan den vara lite dyrare än andra alternativ på marknaden. Dessutom är den inte lika effektiv på att samla upp lukt som andra kattlådemattor, vilket kan vara ett problem om du har en känslig näsa.

Läs mer
Catit Kattlådematta
Catit Kattlådematta

3. Catit Kattlådematta

9,3/10
Form
Rektangulär
Antal Storlekar
2 st
Mått S
40x60 cm
Mått M
60x90 cm
Till butik
199 kr
Läs mer

Vi testade Catit kattlådematta under en längre tid och är nöjd med dess prestanda. Mattan är tillverkad av mjukt och hållbart silikonmaterial som är bekvämt för min katts tassar att kliva på. Dessutom samlar den effektivt ihop kattsanden som fastnar på kattens tassar när de kliver ut ur lådan.

En av de främsta fördelarna med denna matta är dess enkla rengöring. När det samlas en ansenlig mängd sand på mattan kan jag enkelt ta bort den genom att skaka eller borsta bort den. Dessutom är mattan mycket slitstark och håller bra form, trots daglig användning.

Tyvärr har jag upplevt en nackdel med mattan. Om en katt skottar ut en hög med sand på mattan kan det bli svårt att ta bort den. När sanden blandas med kattens avföring kan den också fastna i de små hålen på mattan och bli svår att få bort. Men detta är inte något som händer ofta och när det händer är det bara att använda en borste eller liknande för att få bort sanden.

Läs mer
Pawise Kattlådematta Grå
Pawise Kattlådematta Grå

4. Pawise Kattlådematta Grå

9,1/10
Form
Halvmåne
Antal Storlekar
1 st
Mått S
60 x 36 cm
Mått M
N/A
Till butik
99.9 kr
Läs mer

Pawise Kattlådematta Grå är en praktisk lösning för att hålla kattsanden på plats och förhindra spridning i hemmet. Mattan har en snygg grå färg som passar in i de flesta hem. Dessutom är den tillverkad med en struktur som gör att sanden fastnar i den istället för att spridas runt i hemmet.

Mattan fungerar mycket bra för att hålla kattsanden på plats. Mattan samlar upp ca 90% av all kattsand, vilket är imponerande. Det är även enklare att hålla rent i hemmet efter att ha använt mattan, eftersom sanden fastnar i den istället för att spridas runt i hemmet.

Nackdelen med produkten är att den, likt många andra mattor, kan vara svår att rengöra. 

Läs mer
PetNation Wipe Off Kattlådematta
PetNation Wipe Off Kattlådematta

5. PetNation Wipe Off Kattlådematta

8,5/10
Form
Rektangulär
Antal Storlekar
2 st
Mått S
45 x 34 cm
Mått M
60 x 40 cm
Till butik
69 kr
Läs mer

PetNation Wipe Off Kattlådematta har utformats för att samla upp den kattsand som din katt kan ta med sig från kattlådan och hindrar det från att spridas vidare i ditt hem. Mattan har en speciell struktur som effektivt fångar upp sanden och gör det enkelt för dig att hålla rent runt kattlådan.

En av de bästa sakerna med PetNation Wipe Off Kattlådematta är dess enkelhet och användarvänlighet. Mattan är mycket lätt att rengöra och kan enkelt torkas av med en fuktig trasa eller svamp. Detta gör det mycket enklare att hålla hemmet rent och fräscht.

Sett till priset är det en mycket värd investering!

Läs mer

Köpguide

En viktig del av att hålla din katts miljö ren och hygienisk är att ha rätt kattsandsmatta. En kattsandsmatta fungerar som ett underlag för kattlådan och hjälper till att förhindra spridning av kattsand och avföring i resten av hemmet.

Men med så många olika alternativ på marknaden kan det vara svårt att veta vilken kattsandsmatta som passar bäst för din katt och ditt hem. Denna köpguide kommer att hjälpa dig att förstå vad du bör tänka på när du väljer en kattsandsmatta, och vad som skiljer de olika alternativen från varandra.

Vad ska man tänka på när man väljer en kattsandsmatta?

 1. Storlek: Storleken på kattsandsmattan är viktig eftersom den behöver passa kattlådan perfekt. En för liten matta kommer inte att fungera effektivt, medan en för stor matta kan vara obekväm för katten och tar upp onödigt mycket utrymme i ditt hem. Se till att välja en matta som är något större än kattlådan för att säkerställa att all kattsand och avföring fångas upp.

 2. Material: Det finns olika material som kattsandsmattor kan tillverkas av, inklusive gummi, EVA-skum och plast. Materialvalet påverkar hur effektivt mattan tar bort kattsand och hur lätt den är att rengöra. Tänk på hur vattentät och fuktavvisande mattan är, eftersom det är viktigt att den inte absorberar fukt och doft.

 3. Design: Kattsandsmattor finns i olika designer, från rektangulära till halvmånformade, och med olika mönster. Vissa mattor har också extra funktioner, som en skraplåda eller kantskydd, för att förhindra spill och spridning av kattsand och avföring. Tänk på hur mattans design fungerar i ditt hem och med din katts beteende och preferenser.

 4. Pris: Priset på en kattsandsmatta kan variera beroende på dess storlek, material och design. Det är viktigt att hitta en matta som passar din budget, men också att inte kompromissa för mycket på kvaliteten för att spara pengar i det långa loppet.

cat tray toilet with wood ecological filler waterproof mat 1

Fler produkter som hjälper till att hålla rent

Att ha en katt som husdjur kan vara en fantastisk upplevelse, men det kräver också en del arbete för att hålla hemmet rent och fräscht. En av de största utmaningarna med att ha en katt är att hålla kattlådan ren och fräsch. Lyckligtvis finns det en rad olika produkter utöver kattsandsmattan som kan underlätta renhållningen och göra det lättare att ha en katt.

Kattlådeskydd: Ett kattlådeskydd är en låda som placeras runt kattlådan för att hålla smuts och spill inuti lådan. Detta minskar risken för att katten drar med sig sand och smuts ut ur lådan och gör det lättare att rengöra lådan. Kattlådeskydd finns i olika storlekar och modeller för att passa olika typer av kattlådor.
Självrengörande kattlåda: En självrengörande kattlåda gör det möjligt att undvika den dagliga uppgiften att rengöra kattlådan. Istället sköter kattlådan sig själv genom att automatiskt rengöra och ersätta kattsand efter att katten har använt lådan. Detta minskar behovet av att städa kattlådan och minskar också risken för dålig lukt.
Luktborttagningsmedel: Att ha en kattlåda hemma kan ofta leda till oönskad lukt. Luktborttagningsmedel kan användas för att hålla hemmet rent och fräscht, även om du har en katt. Det finns många olika typer av luktborttagningsmedel att välja mellan, inklusive sprayer, pulver och granulat.
Kattlåda med höga kanter: En kattlåda med höga kanter kan hjälpa till att förhindra att katten drar med sig sand och smuts ut ur lådan. Detta minskar behovet av att städa upp området runt kattlådan och håller hemmet rent och fräscht. Kattlådor med höga kanter finns i olika storlekar och modeller för att passa olika behov och kattlådor.

Frågor och svar om kattsandsmattor

Vad är en kattsandsmatta?

En kattsandsmatta är en matta som placeras framför eller under kattlådan för att fånga upp sand och kattsand som din katt kan dra ut från lådan.

Varför ska jag använda en kattsandsmatta?

En kattsandsmatta kan hjälpa till att minska mängden sand och kattsand som sprids runt i ditt hem och hålla golvet rent. Dessutom kan den också hjälpa till att minska mängden lukt från kattlådan.

Vilka typer av kattsandsmattor finns det?

Det finns många olika typer av kattsandsmattor, inklusive mattor med galler som skakar av sanden, mattor med upphöjda kanter för att hindra sanden från att spridas och mattor med mjuka fibrer som fångar upp sanden.

Vilken typ av kattsandsmatta är bäst?

Det beror på dina specifika behov och din katts beteende. En matta med galler kan fungera bra om din katt har en tendens att sprida mycket sand runt omkring, medan en matta med upphöjda kanter kan vara bättre om din katt har en tendens att klättra ut ur lådan och sprida sanden runt omkring. En mjuk matta kan fungera bra om du vill ha en matta som är lätt att rengöra.

Hur rengör jag min kattsandsmatta?

En matta med galler kan skakas av eller dammsugas för att rengöras. En matta med upphöjda kanter kan enkelt torkas av med en trasa. En mjuk matta kan tvättas i tvättmaskinen eller rengöras med en fuktig trasa.

Hur ofta ska jag byta min kattsandsmatta?

Det beror på hur mycket sand och kattsand din katt använder och hur ofta du rengör mattan. Generellt sett bör du byta ut din kattsandsmatta varje år eller oftare om den börjar se sliten ut eller inte fungerar effektivt.

Vad ska jag göra om min katt inte gillar kattsandsmattan?

Det kan ta lite tid för din katt att vänja sig vid en ny kattsandsmatta. Ge din katt tid och tålamod och fortsätt att använda mattan. Om din katt fortsätter att undvika mattan kan du prova en annan typ av kattsandsmatta eller placering av kattlådan.

Testvinnare - Bästa Kattsandsmatta

 • Trixie Kattlådematta Antracit
 • Trixie Kattlådematta EVA
 • Catit Kattlådematta
 • Pawise Kattlådematta Grå
 • PetNation Wipe Off Kattlådematta
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
11 röster, Genomsnitt: 5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu