Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst kattsele 2023 - Recensioner och köpguide

Senast uppdaterad: 1 februari 2023

Om din katt behöver tillsyn under promenaden så behöver du en sele. Om du bor i stan och har innekatt eller kanske en skadad katt som behöver gå i koppel så är det viktigt med en bra sele som katten inte kan ta sig ur. Selen ska sitta tryggt och skönt och vara lätt att ta av och på. Vi har testat flera olika kattselar och valt ut Basic Cat Blossom Sele + Koppel Blå som bäst i test 2023. Betygen har vi baserat på passform, justerbarhet, priset och kundomdömen. Du kan även läsa mer i vår köpguide för att ta reda hur du hittar den bästa kattselen för dig och din katt!

Innehållsförteckning

Vilken kattsele är bäst?

Det finns en mängd bra produkter på marknaden idag. Vi har testat och själva använt många olika modeller och märken till våra katter. Puppia, Tre Ponti och Curli är tre märken som vi alltid har uppskattat och deras selar fungerar hur bra som helst. Bäst i test är Basic Cat Blossom Sele + Koppel Blå tack vara sin goda passform, den sitter helt enkelt perfekt! 

 • Kvalitet - Är selen tillverkad i ett bra material och håller den bra? Sömmarna ska inte tråda sig och spännen och koppelfästen ska sitta rejält.
 • Justerbar - Selen ska gå att anpassa, helst på flera punkter. Det beror lite på vad det är för typ av sele också, men optimalt är att justera alla delar som fäster runt katten, alltså runt mage eller hals.
 • Pris - Priset är såklart viktigt. Det allra billigaste kattselarna håller sällan god kvalitet, de tenderar att skava eller ha väldigt smala remmar som skär in i katten om den drar. Men en kattsele ska heller inte kosta för mycket, du har sällan anledning att betala mer än några hundralappar.

Basic Cat Blossom Sele + Koppel Blå
Basic Cat Blossom Sele + Koppel Blå
Bäst i test

1. Basic Cat Blossom Sele + Koppel Blå

9,7/10
Typ
Y-sele
Material
Nylon/Mesh
Storlekar
3 st
Till butik
179 kr
Läs mer

Basic Cat Blossom Selen är en sele som vi uppskattade mycket. Kanske framför allt då den kände väldigt rymningssäker, något som flera andra kunder även också har konstaterat. Till nackdelen hör att den inte går att storleksanpassa lika mycket som vissa andra alternativ men kardborrefästet gör ändå att det fungerar till viss del. Som tur är sitter selen rätt bra på katten vi testat produkten på. Inte nog med det bör vi ju även nämna det fina mönstret och att ett koppel i samma mönster följer med vid köpet. Slutligen har selen en reflex vilket gör den bra när det är lite mörkt ute.

 • Fint mönster
 • Sitter bra på katten
 • Rymningssäker
Läs mer
Puppia Soft Harness
Puppia Soft Harness

2. Puppia Soft Harness

9,5/10
Typ
Y-sele
Material
Mesh-tyg
Storlekar
2 st
Till butik
299 kr
Läs mer

Puppia är ett välkänt märke som vi alltid har uppskattat mycket. Deras produkter till både hundar och katter har mycket hög kvalitet och innovativ design. Puppias kattsele en en slitstark och stilren sele. Den har ett enkelt knäppe framtill som är justerbart för att ge katten en säker och bekväm passform. Selen är designad så med en relativt bred och stor framdel som gör att även den mest rymningsbenägna katten får kämpa rejält om den ska ta sig ur. Stilmässigt är det en väldig fin sele med mönstring runt om och kan beställas i flera storlekar.

 • Enkel att ta på och av
 • Smidig att justera
Läs mer
PetSafe Easy Walk Kattsele + Koppel Röd
PetSafe Easy Walk Kattsele + Koppel Röd

3. PetSafe Easy Walk Kattsele + Koppel Röd

9,3/10
Typ
H-sele
Material
Nylon
Storlekar
3 st
Till butik
129 kr
Läs mer

PetSafe Easy Walk Kattsele är en supersöt röd sele till bra pris och i smidigt utförande. Det finns 3 olika storlekar att välja mellan och dessa går även sedan att ställa in på katten för optimal passform och komfort. Produkten är uppdelad i 2 röda färger så att man enkelt ser vad som är vad och på så sätt enklare och snabbare kan sätta på det på kissen. Att priset dessutom är till vår fördel gör det inte sämre. Under vår provperiod kunde åtminstone inte katten slingra sig loss men vi tror fortfarande att den mest erfarna kattrasslaren kan lösa det problemet så var, liksom alltid, på din vakt om katten försöker slita sig loss. 

 • Prisvärd
 • Går att justera för optimal passform
Läs mer
Curli Vest Air
Curli Vest Air

4. Curli Vest Air

9,1/10
Typ
Step-in
Material
Mesh-tyg
Storlekar
2 st
Till butik
295 kr
Läs mer

En kattsele från Curli av hög kvalitet, den är mjuk och formbar och passar alla katter. Selen är gjord i mesh-tyg vilket innebär att den andas mycket bra och är bekväm för katten. Med en step-in-design skänker selen stor frihet och rörlighet till katten samtidigt som den är mycket lätt att ta på. Den sitter inte runt huvudet på katten och kräver inga spännen eller lås för att sitta säkert. Passformen justeras enkelt ovanifrån och den passar alla katter och till och med mindre hundar. Med tydliga reflexer runtom så ökar även säkerheten för din katt.

 • Fantastiskt vaddering
 • Flexibelt mesh-tyg
Läs mer
Mjuk kattsele med koppel
Mjuk kattsele med koppel

5. Mjuk kattsele med koppel

8,8/10
Typ
Väst
Material
Polyester/nylon
Storlekar
2 st
Till butik
159 kr
Läs mer

Den här mjuka och breda selen är perfekt för den rymningsbenägna katten. Materialet är mjukt och skönt och den stora ytan gör att selen skaver minimalt. Den knäpps med både knäpplås och kardborrband och sitter väldigt väl. Den är i princip omöjlig att krångla sig ur även för den skickligaste katten. 

 • Mycket säker
 • Mjuk och skön
Läs mer

katt med sele

Köpguide för den bästa kattselen

Den vanligaste kattselen sitter runt bröst och mage med ett spänne undertill. Oftast är de tillverkade i nylon men kan också komma i läder, mesh-tyg, eller andra flexibla material. En bra sele ska sitta tight och säkert men ändå ge katten flexibilitet att röra sig naturligt och vara så pass tajt att katten inte fastnar om den kryper in i ett buskage. Katter är ju väldigt mjuka och flexibla djur, så ett halsband räcker inte alltid och en sele av lägre kvalitet kan katter ofta komma ur. Vi har testat flera typer av selar och det har hänt att katterna har tagit sig ur några av de billigare modellerna när de blivit skrämda eller försökt krångla sig ur den. Utöver det finns det andra saker att fundera över när du ska välja kattsele;

 

 • PrisPris - Som vi nämnt ovan så har de billigare varianterna av kattselar varit lätt för våra katter att ta sig ur. Detta tyder på att pris kan säga hur bra en sele kommer sitta på en katt som är flyktbenägen. Om du har en lugn och trygg katt så kan du prioritera pris och komfort, annars är det säkerhet framför allt!
 • StorlekStorlek - Hur stor din katt kommer påverka vilken sele som kommer passa bäst. De flesta selar kommer med en storleksbeskrivning och som guidar dig i hur du tar fram din katts mått för just den selen. Vissa selar har ett begränsat antal storlekar, ta då hellre en annan sele om rätt storlek inte finns för din katt. Stora katter kan ibland passa bättre i hundsele, medan små vuxna katter kan behöva en sele i kattunge-storlek.
 • MaterialMaterial - Komfort är alltid viktigt, det ska vara bekvämt för katten att ha selen på sig och inte orsaka onödigt skav. För det mesta räcker det med att ha rätt storlek på kattselen för att undvika skav, men ibland kan även material påverka hur bekväm selen är. Meshtyg andas bra och är oftast mjukt och bekvämt, det passar även bäst för katter med lång päls som annars kan ta skada eller trassla in sig i remmar. 
 • ÅlderÅlder och träning - Vi rekommenderar att träna katten tidigt att ha sele och du kan läsa längre ner våra tips om hur du vänjer katten vid kattselen. Det går alldeles utmärkt att ha sele på kattungen, men ha  korta träningsmoment och låt det ta tid. Välj en sele som kan anpassas i storlek och som väger lite. Oavsett ålder på katten är det viktigt att tänka på att träna mycket försiktigt och på kattens villkor.  Om du funderar på att träna en äldre katt att ha sele på sig är det viktigt att låta den åldrande katten bestämma om den är intresserad av att gå på promenader. Ger det endast katten stress att ha kattsele på sig eller att gå ut i koppel kanske det inte är värt att träna en gammal katt att ha sele.

Olika modeller av kattselar

Det finns tre huvudsakliga kattselar. Det som skiljer dem åt är hur du spänner in katten och hur öglorna sitter över kattens kropp. 

 • H-seleH-sele: Ser ut som ett "H" uppifrån när den sitter på katten. Den har två öglor som sitter ihop med ett band. Ena öglan sitter runt halsen som ett halsband och den andra bakom framtassarna, runt kroppen. Säkerheten brukar vara god på de här selarna, även om katten tar sig ur ena öglan så sitter den andra kvar. Men H-selar kan begränsa kattens frihet mer än till exempel step-in-selen. Exempel på H-sele: Red Dingo Ziggy.
 • Step-in seleStep-in: Step-in selar behöver inte träs över kattens huvud och step-in selarna har oftast inget fram eller bak. De lyfts över huvudet så att den V-liknande selen löper bakom framtassarna över bröstet, selen knäppa över manken. Katten har då inget mellan tassarna och inget band som sitter direkt runt halsen. Den här typen av sele ger katten stor frihet samtidigt som de är väldigt säkra. Exempel på Step-in-sele: Tre Ponti.
 • Y-seleY-sele: Y-selen har oftast ett brett tygstycke över bröst och under magen och knäpps över ryggen eller på sidan. Y-selen ser ut som ett "Y" underifrån med sitt breda magparti som delar sig snett uppåt över framför framtassarna över bröstet och upp på ryggen. Y-selen är väldigt bekväm, det har ett brett område som ligger an mot katten vilket begränsar skav och obehag vid ryck. Med en bred sele så sitter katten mycket säkert och inget tunt band skär in någonstans och inget tyck uppstår över halsen. Exempel på Y-sele: Puppia Soft.
kattsaker

Att vänja en katt att ha kattsele på sig

Katter är notoriska äventyrsdjur och de kan aldrig få nog av att utforska sin omvärld. Det gör tyvärr också att de ganska ofta kan landa i trubbel, inte minst genom att krypa in i utrymmen som de sedan inte kan komma ut ur eller att vandra in i främmande hus som de sedan blir inlåsta i. Utekatter risker också att förolyckas i trafik eller att råka i slagsmål med andra djur, och det är ingen slump att katter som fritt går ut inte alltid kommer tillbaka. En sele är den perfekta lösningen för sig som vill unna din misse härliga stunder ute i det fria samtidigt som du inte vill ta några risker. Träna din katt till att vänja sig att ha sele på sig innan du ställs inför en situation som kräver det!

En sele är också mycket bra vid resor och veterinärsbesök då den är lätt att haffa tag katten i om den får för sig att försöka rymma. Veterinärkliniken är ju trots allt världens värsta plats så man kan knappast klandra den kisse som gör allt som står i sin makt för att komma därifrån. Om man vill flyga med sin katt brukar alla flygplatser vilja att katten kommer ut så att säkerhetspersonalen kan inspektera buren, och återigen kan man enkelt hålla koll på sin flyktbenägna katt. Säkerhet framför allt!

Träna katten att ha sele

Katter är av sin natur mycket nyfikna men de är samtidigt extremt misstänksamma mot allt som är nytt. Medan en hund brukar ha tillräckligt mycket tillit för att låta sin ägare sätta på den ett halsband eller en sele så är det inte ovanligt att katten protesterar högljutt och gör allt vad den kan för att göra sele-påtagandet till ett enormt drama. Har man lite tålamod så kan man dock muta eller överlista sin katt att gå med sele, och det hela handlar om att vara lugn men bestämd i alla sina rörelser.

Det första steget är att låta katten nosa in selen ordentligt. Lägg den helt enkelt framför katten och när den har nosat klart kan du börja med att hålla den lite lätt mot kattens huvud och rygg. Gör inga plötsliga rörelser utan gör det till en liten lek tillsammans med kattleksaker, och tala hela tiden uppmuntrande till katten. Håll gärna halsöglan framför katten och låt den själv trä igenom sitt huvud genom att fresta den med en liten kattgodis. Genom att upprepa denna procedur flera gånger kommer katten att så småningom tillåta att hela selen kommer på utan att det behöver handla om jordens undergång! Låt också gärna katten gå runt i hemmet med selen några gånger innan du tar ut den för första gången så att den kan vänja sig vid känslan i en trygg miljö.

Sammanfattning:

 • Låt katten vänja sig vid och lukta på selen innan den träs på.
 • Om möjligt, låt katten själv trä tass eller huvud genom selen.
 • Vänj katten vid att ha sele på sig inne innan promenad ute.

Tips! Vad som än händer så tvinga aldrig på en katt selen. Det kan förstöra möjligheterna att gå ut för alltid, då selen då blir en symbol för tortyr och skräck för den berömt långsinta katten. Se också till att du förstår exakt hur selen ska sättas på så att du inte börjar tveka och fumla när det äntligen är dags!

Vanliga frågor om kattselar

Hur ska selen sitta?

En kattsele ska sitta säkert och bekvämt för katten. Katter är väldigt mjuka och smidiga djur och därför bör selen sitta väldigt nära kroppen på katten, men inte för hårt. Du bör kunna få in ett finger mellan selen och kroppen utan problem.

Hur sätter jag på en kattsele?

Du måste vänja katten vid selen innan du sätter på den. Låt katten lukta lite på selen innan du försiktigt sätter på den. Om katten stretar emot så kan du avvakta en stund och försöka igen. De flesta katter har inga problem att ha selen på sig, men desto mer träning behövs för att katten ska kunna gå i koppel.

Kan en kattunge ha kattsele?

Ja, absolut. Ju tidigare du vänjer katten vid sele desto bättre. Det finns många kattselar som kan beställas i små storlekar eller som kan justeras beroende på kattens storlek. När du tränar kattungen att ha sele och koppel så är det viktigt att det blir en positiv upplevelse, låt det ta tid och vänja kattungen i korta omgångar att ha sele på sig. Blir kattungen skrämd av selen så kan det ta ännu längre tid att få det att fungera bra fram över.

Finns det kattsele att ha till bilen?

Det finns speciella säkerhetsselar att använda för bilåkning. Du kan läsa mer om dessa här. Men när det kommer till att transportera katten så rekommenderar vi en kattbur istället. Det är oftast mycket enklare då katter sällan tycker om att sitta still för länge.

Är en kattsele säker?

Ja, du kan lita på att en sele av bra kvalitet håller katten säker. Om du köper en bra sele till din katt som sitter rätt så ska katten inte kunna ta sig ur, hur mycket den än vill. Men katter är väldigt smidiga djur så håll katten under uppsikt, särskilt till en början innan du vet hur katten beter sig i sele.

Testvinnare - Bästa Kattsele

 • Basic Cat Blossom Sele + Koppel Blå
 • Puppia Soft Harness
 • PetSafe Easy Walk Kattsele + Koppel Röd
 • Curli Vest Air
 • Mjuk kattsele med koppel

Källhänvisning

RSPCA Knowledgebase - Vilken påverkan promenader kan ha på katten samt vad som är viktigt att tänka på och hålla utkik efter.

BC SPCA - Hur du lär katten att gå i koppel med selen.

Hartz - För- och nackdelar för kombinationerna koppel och sele samt koppel och halsband. 

 

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
15 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu