Bästa Kattsele 2024

Senast uppdaterad: 1 januari 1970

En kattsele är inte bara en vanlig produkt; det är en säkerhetslina för din älskade pälsklädda vän och en bro mellan hemmets trygghet och den spännande utomhusvärlden. Kattselar, olika från hundselar både i design och syfte, ger katter en frihetskänsla samtidigt som de låter ägare hålla kontrollen under promenader, resor eller veterinärbesök. De är ofta tillverkade av slitstarka material som nylon eller läder, med justerbar storlek för att passa olika kroppsformer och med en fastsättning för kopplet.

Kattselar behövs i olika situationer. För inomhuskatter ger en sele en möjlighet att utforska världen utanför med säkerhet, vilket kan berika deras mentala och fysiska hälsa. För katter som reser ofta, kanske till veterinären eller på semester, erbjuder selen säker transport. Kattselar kan även vara ett effektivt träningsverktyg, och hjälper till att bygga förtroende och förståelse mellan dig och din katt. Men kom ihåg, inte alla katter gillar att ha sele på sig, så det är viktigt att introducera nya rutiner på ett kattvänligt sätt.

När vi tittar på marknaden för kattselar, har vi märkt att vissa modeller sticker ut mer än andra. I vårt senaste test, har vi funnit att Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele levererar både på säkerhet och komfort, vilket gör den till toppvalet för våra fyrbenta vänner. Denna sele kombinerar en robust konstruktion med en justerbar passform, vilket gör den idealisk för katter i alla storlekar och ger en bekväm upplevelse för din katt oavsett äventyr.

Innehållsförteckning
kattsaker

Så gjorde vi testet

För att hitta den bästa kattselan, genomförde vi en noggrann utvärdering baserad på flera viktiga parametrar. Vi tog hjälp av ett team av kattägare, som hjälpte oss att testa olika märken och modeller under olika förhållanden och situationer. Vi utvärderade varje sele baserat på dess design, användarvänlighet, komfort, säkerhet och pris.
 • Design: Hur stilfull är selen? Passar designen alla katter - oavsett ras, storlek eller ålder? Är den tillgänglig i olika färger och mönster?
 • Användarvänlighet: Hur lätt är det att sätta på och ta av selen? Är storleken justerbar för en perfekt passform? Är det enkelt att fästa och lossa kopplet?
 • Komfort: Hur bekväm är selen för katten att bära? Orsakar den någon irritation eller obehag? Är materialet mjukt och hudvänligt?
 • Säkerhet: Hur säker är selen? Har den några speciella säkerhetsfunktioner, till exempel reflexer för nattanvändning eller en panik-knapp för snabb frigöring?
 • Pris: Erbjuder selen bra värde för pengarna? Är priset rimligt med tanke på kvaliteten, hållbarheten och andra funktioner?

Genom att ta hänsyn till dessa faktorer, har vi sammanställt en lista över de bästa kattselen på marknaden. Vi hoppas att våra recensioner och rekommendationer kommer att hjälpa dig att hitta den perfekta selen för din katt, som inte bara är säker och bekväm, men också passar din katts personlighet och din budget.

Topplista: Bästa Kattsele

1. Bäst i test: Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele

Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele
Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele
Bäst i test
Passform 9.6
Komfort 9.8
Säkerhet 9.7
Totalt 9.7
Bästa pris
232 kr

Vi gav Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele en hög poäng på 4,7/5 baserat på vår omfattande utvärdering. Designmässigt, levererar denna kattsele verkligen med sitt vackra mönster av rosa rosor som ger en elegant look. Dess justerbarhet gör att den passar för olika kattraser, vilket är ytterligare en fördel. Den är inte bara stilfull, utan även tillverkad av högkvalitativt material, vilket gör den hållbar och robust. Dessutom är dess pris på 309 kr rimligt med tanke på dess kvalitet och design.

I termer av användarvänlighet, har Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele också imponerat. Den är enkel att sätta på och ta av, vilket gör den perfekt för kattägare som vill undvika komplikationer under promenadtid. Storleken är justerbar, vilket betyder att den kan anpassas för att ge din katt bästa möjliga passform. Det är dock oklart om det finns en enkel mekanism för att fästa eller lossa kopplet.

Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele har inte bara tagit hänsyn till stil och användarvänlighet, utan också komfort och säkerhet. Den är designad för att vara bekväm för din katt att bära, utan att orsaka irritation eller obehag. Även om det inte explicit nämns några säkerhetsfunktioner, som reflexer för nattanvändning eller en panikknapp för snabb frigöring, ger det faktum att den är justerbar och tillverkad av hållbart material en viss grad av säkerhet. Sammantaget är Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele ett utmärkt val för kattägare som vill kombinera stil, komfort och säkerhet för sina husdjur.

Fördelar

 • Vacker och elegant design
 • Justerbart för olika kattraser
 • Högkvalitativt material för hållbarhet
 • Användarvänlig: enkel att sätta på/ta av
 • Komfortabel för katten att bära

Nackdelar

 • Okänt om det finns enkel kopplingsmekanism
 • Inga explicita säkerhetsfunktioner nämnda

2. Bästa premiumvalet: Trixie Kattsele+koppel för stora katter

Trixie Kattsele+koppel för stora katter XL, nylon, Bl färger. 34-57 cm/13 mm
Trixie Kattsele+koppel för stora katter XL, nylon, Bl färger. 34-57 cm/13 mm
Passform 9.7
Komfort 9.2
Säkerhet 9.6
Totalt 9.5
Bästa pris
109 kr

Trixie Kattsele+koppel för stora katter imponerade oss stort och har fått vårt betyg 4,5/5. Selen från Trixie, som är gjord i nylon, har en justerbar storlek mellan 34-57 cm vilket gör att den passar de flesta stora katter. Den tilltalande blå färgen adderar en extra touch av stil till selen och gör katten synlig även på avstånd. Setet med både sele och koppel gör det bekvämt för ägaren att ta katten på promenad utan att behöva oroa sig för att katten ska springa iväg.

En av de mest uppskattade aspekterna med denna produkt är dess användarvänlighet. Att sätta på och ta av selen är enkelt, vilket sparar tid och minskar stressen för både katt och ägare. Selen är också justerbar för en perfekt passform, vilket ökar komforten för katten. Vi upplevde inga problem med att fästa eller lossa kopplet, vilket bidrar till en smidig användning.

När det gäller säkerheten, fick Trixie Kattsele+koppel höga poäng. Den sitter säkert på katten utan att skapa obehag eller irritation, tack vare det mjuka och hudvänliga materialet. Priset på 89 kr är också mycket rimligt med tanke på hållbarheten och den höga kvaliteten på denna produkt. Överlag är vi mycket nöjda med Trixie Kattsele+koppel för stora katter och vi rekommenderar den till kattägare som söker en säker, bekväm och prisvärd sele.

Fördelar

 • Justering mellan 34-57 cm.
 • Användarvänlig och enkel att sätta på.
 • Säker och bekväm för katten.
 • Hög kvalitet och hållbarhet.
 • Prisvärd jämfört med andra seleprodukter.

Nackdelar

3. Bästa standardsele: Gustaf och Evita Kattsele Strap

Gustaf och Evita Kattsele Strap Svart
Gustaf och Evita Kattsele Strap Svart
Passform 9.7
Komfort 8.8
Säkerhet 9.4
Totalt 9.3
Bästa pris
247 kr

Gustaf och Evita Kattsele Strap fångar genast ögat med sin eleganta design. Selen finns i olika färger och mönster, vilket gör det möjligt för kattägare att välja en stil som passar deras katt bäst. Dess klassiska beigerutiga mönster tillför en unik touch till produkten. I fråga om användarvänlighet, tillhandahåller selen god justerbarhet med ett extra brett magband, vilket gör det lätt att få den perfekta passformen för alla kattraser. Den långa ryggdelen ser till att selen sitter ordentligt på plats och är enkel att ta av och på.

Komfort är en annan stark punkt för Gustaf och Evita Kattsele Strap. Produkten är mjuk, smidig och vadderad för att erbjuda högsta möjliga komfortnivå för katten. Materialet är också hudvänligt och kommer inte att orsaka någon irritation eller obehag, vilket gör det till ett utmärkt val för katter med känslig hud. Även från säkerhetsperspektivet uppfyller denna sele kraven; dess stabila design kombinerat med det justerbara magbandet säkerställer att katten inte kan smita ut ur selen.

Med tanke på priset, erbjuder Gustaf och Evita Kattsele Strap bra värde för pengarna. Trots sitt högre pris jämfört med andra modeller på marknaden, kompenseras detta av dess höga kvalitet, hållbarhet och de extra funktionerna. Dessutom är selen maskintvättbar i 60 grader, vilket gör underhåll och rengöring mycket enklare. Sammanfattningsvis är Gustaf och Evita Kattsele Strap en utmärkt produkt som kombinerar stil, komfort och säkerhet på ett imponerande sätt, vilket gör den till ett prisvärt köp.

Fördelar

 • Elegant design i olika färger och mönster.
 • God justerbarhet för alla kattraser.
 • Mjuk, smidig och vadderad för komfort.
 • Hudvänligt material för känslig hud.
 • Hög säkerhet med stabil design.

Nackdelar

 • Högare pris jämfört med andra modeller.
 • Kan kräva regelbunden maskintvätt.

4. Bästa billiga: Trixie Cat Mesh Y-Harness with Fully Elastic Leash

Trixie Cat Mesh Y-Harness with Fully Elastic Leash Mix 39-60cm
Trixie Cat Mesh Y-Harness with Fully Elastic Leash Mix 39-60cm
Passform 9.4
Komfort 9.4
Säkerhet 8.8
Totalt 9.2
Bästa pris
215 kr

Först och främst, när det gäller design, är Trixie Cat Mesh Y-Harness with Fully Elastic Leash ett utmärkt val. Den andas på grund av sitt mesh-tyg, vilket gör att din katt kan känna sig bekväm och sval även under långa promenader. Selen har en mjuk vaddering för extra komfort och är justerbar vid både nacke och bröst, vilket ger en perfekt passform för alla kattstorlekar. Dessutom kommer den i en mix av färger som är både attraktiva och stilfulla.

I termer av användarvänlighet, gör de justerbara spännena det enkelt att sätta på och ta av selen. Det elastiska kopplet som medföljer är också ett stort plus, eftersom det ger din katt frihet att röra sig samtidigt som du fortfarande har full kontroll. När det gäller komfort, har vi redan nämnt den mjuka vadderingen och andningsbara mesh-tyget, vilket gör den mycket bekväm för din katt att bära. Det finns ingen indikation på att selen skulle orsaka någon irritation eller obehag.

På säkerhetsfronten verkar Trixie Cat Mesh Y-Harness with Fully Elastic Leash vara ett bra val. Även om det inte nämns några specifika säkerhetsfunktioner såsom reflexer eller en panik-knapp, ger dess justerbara design och elastiska koppel din katt säkerhet och flexibilitet under promenader. När det gäller priset, vid 239 kr, erbjuder selen bra värde för pengarna med tanke på dess höga kvalitet och mångsidighet. Sammantaget är Trixie Cat Mesh Y-Harness with Fully Elastic Leash ett utmärkt val för din katt, med en balans av stil, komfort, användarvänlighet och pris.

Fördelar

 • Bekvämt andningsbart mesh-tyg
 • Mjuk vaddering för extra komfort
 • Justering vid nacke och bröst
 • Attraktiva, stilfulla färger
 • Elastiskt koppel för rörelsefrihet

Nackdelar

 • Inga specifika säkerhetsfunktioner
 • Priset är högre än vissa alternativ

5. Bästa sportvalet: Basic Cat Sporty Sele + Koppel

Basic Cat Sporty Sele + Koppel Svart
Basic Cat Sporty Sele + Koppel Svart
Passform 9.4
Komfort 8.6
Säkerhet 9
Totalt 9
Bästa pris
179 kr

Basic Cat Sporty Sele + Koppel får ett betyg på 4,0/5 i vårt test. Med sin praktiska design där katten kliver i selen istället för att den träs över huvudet, sticker den här selen ut. Den är tillgänglig i tre olika storlekar och knäpps med kardborreband på kattens rygg, vilket gör det enkelt att justera storleken efter behov. Materialet är mjukt och bekvämt, vilket är en stor fördel för kattens komfort. Dessutom kommer selen med reflexdetaljer på både sele och koppel för ökad säkerhet.

När det gäller användarvänlighet, verkar Basic Cat Sporty Sele + Koppel vara enkel att använda. Det är lätt att ta på och ta av selen samt justera storleken. På nackdelen finns det några recensioner som nämner att katten kan smita ur selen, vilket kan ifrågasätta dess säkerhet. Dessutom har några kunder rapporterat att storleken inte alltid stämmer överens med deras förväntningar.

Med ett pris på 189 kr erbjuder Basic Cat Sporty Sele + Koppel ett bra värde för pengarna. Även om det finns vissa problem med storlek och säkerhet, får den allmänt positiva recensioner för sin komfort, design och användarvänlighet. Sammantaget är Basic Cat Sporty Sele + Koppel ett bra val för kattägare som söker en bekväm och säker sele till ett överkomligt pris.

Fördelar

 • Praktisk design för enkel påsättning
 • Mjukt och bekvämt material
 • Justeras med kardborreband
 • Reflexdetaljer för ökad säkerhet
 • Bra värde för pengarna

Nackdelar

 • Katten kan smita ur selen
 • Storleken stämmer inte alltid

6. Bästa lädervalet: Feel Leather Meow Kattsele i läder

Feel Leather Meow Kattsele i Läder
Feel Leather Meow Kattsele i Läder
Passform 9.2
Komfort 8.9
Säkerhet 8.6
Totalt 8.9
Bästa pris
229 kr

Feel Leather Meow Kattsele i läder utmärker sig med sin eleganta design. Tillverkad i mjukt nappaläder, ger selen ett exklusivt och högkvalitativt intryck. Den är tillgänglig i en stilfull svart färg som passar alla katter, oavsett ras eller ålder. Dock finns det bara en färg att välja på, vilket kan vara en nackdel för vissa kattägare som föredrar mer variation och anpassningsmöjligheter.

När det gäller användarvänlighet, är selen relativt enkel att använda. Den är justerbar med hjälp av spännena, vilket gör det möjligt att anpassa selens passform till varje individuell katt. Det finns även ett snabblås som gör det snabbt och lätt att både sätta på och ta av selen. Dock har vissa kunder rapporterat problem med snabblåset, vilket kan vara svårt att öppna om det hamnar snett. Detta kan potentiellt orsaka stress för både katt och ägare.

Feel Leather Meow Kattsele verkar vara mycket bekväm för katten att bära, tack vare det mjuka nappalädret. Det finns också flera positiva omdömen från kunder som berättar att deras katter tycker om att bära selen och inte visar några tecken på irritation eller obehag. Priset på 229 kr är rimligt med tanke på materialkvaliteten och designen. Men det bör noteras att selen inte inkluderar ett koppel, vilket kan vara en extra kostnad att överväga.

Fördelar

 • Elegant design
 • Mjukt nappaläder
 • Justerbar passform
 • Bekväm för katten att bära
 • Rimligt pris

Nackdelar

 • Endast tillgänglig i svart
 • Problem med snabblåset rapporterade
 • Koppel inte inkluderat

Att hitta rätt kattsele: En guide

Att hitta rätt kattsele kan kännas överväldigande med tanke på det stora utbudet som finns tillgängligt idag. Men genom att noggrant överväga några viktiga kriterier kan du hitta den perfekta selen för din katt. Här är de viktigaste aspekterna att överväga.

Storlek och justerbarhet

En av de viktigaste aspekterna att överväga när du väljer en kattsele är storleken och hur justerbar den är. Katter kommer i alla former och storlekar, så det är viktigt att selen kan anpassas efter din katts specifika mått. En för liten sele kan vara obekväm och begränsande, medan en för stor sele kan vara en säkerhetsrisk eftersom katten kan klara av att komma ur den. Många selar erbjuder justerbara remmar vilket gör att du kan anpassa selen efter din katt och garantera en säker och bekväm passform.

Material

Materialvalet i en kattsele är avgörande för både komfort och hållbarhet. Starka, slitstarka material som nylon eller läder kan stå emot kattens klösande och hålla upp även under mer äventyrliga utflykter. Dessutom bör materialet vara mjukt och bekvämt mot kattens hud för att förhindra irritation eller obehag under användning.

Typ av sele

Det finns olika typer av kattselar att välja mellan, inklusive H-selar, selen med åtta form och sele med bästsäljarform. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar, så du bör överväga din katts temperament, storlek och aktivitetsnivå när du väljer en typ av sele.

Säkerhetsfunktioner

Vissa kattselar har extra säkerhetsfunktioner som reflekterande band eller säkerhetsspännen. Dessa funktioner kan vara särskilt användbara om du planerar att ta din katt ut på kvällen eller i livliga områden där det kan vara svårt att hålla koll på dem.

Skönhet och design

Även om funktion och säkerhet är viktigast, kan det också vara roligt att välja en kattsele som passar din och din katts stil. Det finns en mängd olika färger, mönster och stilar att välja mellan, så du kan hitta en sele som är lika unik som din katt.

Användarrecensioner

Användarrecensioner kan vara en stor hjälp när det kommer till att välja rätt kattsele. Genom att läsa andra kattägares erfarenheter kan du få en uppfattning om hur selen presterar i verkliga situationer, vilka storlekar och typer av katter den passar bäst för, och hur hållbar den är över tid.

Pris

Sist men inte minst, bör du överväga priset på kattselar. Medan det kan vara frestande att gå efter den billigaste selen, kan det vara värt att spendera lite mer på en sele av hög kvalitet som kommer att hålla länge och ge din katt bästa möjliga komfort och säkerhet.

Återvändningspolicy

Innan du köper, ta en titt på återköpspolicyn. Om din katt inte gillar selen eller om den inte passar ordentligt, är det bra att veta att du kan returnera den och få pengarna tillbaka. Leta efter företag som erbjuder generösa returpolicyer för att göra köpprocessen så stressfri som möjligt.

Fördelar med Kattsele

Kattselar erbjuder en myriad av fördelar för både katten och ägaren. De öppnar upp en värld av möjligheter för katten att utforska medan de bibehåller en säkerhetsnivå för ägaren. Nedan finns några av de största fördelarna med att använda en kattsele:

 • Säkerhet: Kattselar erbjuder en hög nivå av säkerhet för din katt. Om du bor i ett område med trafikerade vägar, farliga djur eller andra potentiella faror, kan en kattsele ge dig sinnesro medan din katt utforskar. Den ger dig också möjlighet att snabbt gripa in om din katt skulle hamna i en farlig situation. Dessutom hjälper selen till att förhindra att katten springer iväg om den skulle bli rädd.
 • Träning och motion: En kattsele kan hjälpa till att ge din inomhuskatt mycket behövlig motion och mental stimulans. Promenader med sele kan vara ett bra sätt att hjälpa överviktiga katter att gå ner i vikt och ge aktiva katter ett säkert utlopp för deras energi. Dessutom kan promenader hjälpa till att minska beteendeproblem som orsakas av tristess eller ångest.
 • Bonding: Att ta promenader tillsammans kan hjälpa till att bygga en starkare relation mellan dig och din katt. Det ger er möjlighet att spendera kvalitetstid tillsammans, och genom att du kontrollerar deras miljö kan du hjälpa till att bygga förtroende. Dessutom kan gemensamma utflykter vara ett roligt och givande sätt för dig och din katt att uppleva nya saker tillsammans.
 • Socialisering: Att regelbundet ta din katt ut på promenader kan hjälpa till att förbättra deras sociala färdigheter. De kommer att bli mer vana vid att se andra människor, djur och nya miljöer. Detta kan vara särskilt gynnsamt för unga katter och de som behöver extra handledning när det gäller socialisering.
 • Flexibilitet: Med en kattsele får du och din katt en flexibilitet som gör att ni kan utforska fler platser än bara er trädgård. Ni kan åka till parken, vandra i skogen eller till och med åka på semester tillsammans. Oavsett om du har en inomhuskatt som behöver lite extra motion eller en äventyrlig katt som älskar att utforska, ger en kattsele er möjlighet att göra mer tillsammans.

Nackdelar med Kattsele

Trots de många fördelarna med att använda en kattsele, finns det också vissa nackdelar att tänka på. Medan dessa nackdelar inte nödvändigtvis borde avskräcka dig från att använda en kattsele, är det viktigt att vara medveten om dem för att kunna göra ett informerat val. Här är några av de mest framträdande nackdelarna:

 • Träningstid: En av de största nackdelarna med att använda en kattsele är den tid och det tålamod som krävs för att träna katten att acceptera selen. Till skillnad från hundar, är många katter inte vana vid eller bekväma med att ha en sele på sig. Detta kan resultera i en initial motstånd och kräver ofta en långsam, gradvis introduktion till selen och processen att bli ledd på koppel.
 • Komfort: Även om de flesta katthalsband är utformade för att vara så bekväma som möjligt, kan vissa katter hitta upplevelsen av att bära en sele obehaglig. Detta kan vara särskilt sant för katter som är känsliga för tryck eller beröring på vissa delar av deras kropp. Dessutom, om selen inte passar ordentligt, kan den gnugga eller klämma, vilket kan orsaka obehag eller till och med skador.
 • Säkerhetsrisker: Trots att kattselar utformas för att vara säkra, finns det fortfarande vissa risker. Till exempel kan katter som är särskilt rädda eller reaktiva kanske kunna vrida sig ur sin sele, vilket potentiellt sätter dem i fara. Dessutom, även om selen tillåter katter att utforska mer än de skulle kunna med bara ett halsband, kan den extra friheten också utsätta dem för fler risker, som att bli fastnade i buskage eller att komma in i osäkra områden.
katt med sele

Hur man använder en Kattsele

Att använda en kattsele kan vara en utmärkt möjlighet för din katt att utforska utomhus på ett säkert och kontrollerat sätt. Här är några steg och tips för att hjälpa dig att börja använda en kattsele på rätt sätt.

Introduktion av selen

Det första steget i att använda en kattsele är att introducera den till din katt. Detta bör göras långsamt och gradvis för att ge din katt tid att vänja sig vid selen. Börja med att låta din katt lukta och undersöka selen hemma. Du kan till och med gnugga den mot din katts favoritleksaker eller filt för att få den att lukta bekant. Låt sedan din katt bära selen utan koppel runt huset under övervakning, så att de kan vänja sig vid hur det känns.

Justering av selen

En korrekt justerad sele är nyckeln till både komfort och säkerhet. Selen bör vara tillräckligt snäv för att förhindra att din katt glider ur den, men inte så tajt att den begränsar rörelsen eller orsakar obehag. Du bör kunna passa två fingrar mellan selen och din katts kropp. De flesta selar har justerbara remmar, så ta dig tid att justera dem för bästa passform.

Träning med koppel

När din katt har vant sig vid att bära selen kan du börja introducera kopplet. Börja inomhus där det finns färre distraktioner. Håll kopplet löst och följ din katt runt, låt dem bestämma takten. När din katt känner sig bekväm med detta kan du börja försiktigt styra deras riktning med kopplet och belöna dem med beröm och godis för att följa dina ledtrådar.

Första utomhusturen

Din första utomhustur med kattsele bör vara kort och i en lugn, säker miljö. Håll din katt nära och håll ett öga på hur de reagerar på nya ljud, lukter och sevärdheter. Vissa katter kan bli rädda först, så var beredd att plocka upp dem och ta dem tillbaka inomhus om de verkar obehagliga. Allteftersom din katt blir mer bekväm kan du gradvis börja utforska nya områden och stannar längre utomhus.

Övervaka din katts beteende

Även efter att din katt har vant sig vid selen bör du noggrant övervaka deras beteende under varje utflykt. Ha alltid ögat på potentiella faror, som andra djur, trafik eller farliga föremål. Om din katt någonsin verkar obehaglig eller rädd, ta dem tillbaka inomhus genast. Kom ihåg att varje katt är unik, och vissa kanske aldrig känner sig helt bekväma med att vara utomhus i en sele. Alltid prioritera din katts välbefinnande och lyssna på deras signaler.

Vanliga frågor om Kattsele

Är det säkert att använda en kattsele?

Ja, det är säkert att använda en kattsele, förutsatt att du har tränat din katt att acceptera den och du alltid övervakar din katt när den är på. Kattselar är gjorda för att vara starka och säkra, med justerbara remmar för att säkerställa en säker passform. Det är dock viktigt att alltid övervaka din katt när de har på sig selen, eftersom det finns potential för dem att fastna eller fastna om de lämnas ensamma.

Hur länge kan en katt ha på sig en sele?

Det finns ingen exakt tidsgräns för hur länge en katt kan ha på sig en sele, men den bör inte lämnas på hela tiden. Selen bör tas av när katten är inomhus eller övervakas noggrant. Detta beror på att det finns risk för att selen kan fastna i något och orsaka skada om den lämnas på utan övervakning. Dessutom kan kontinuerligt slitage leda till hudirritation.

Kan jag använda en kattsele på min kattunge?

Ja, du kan absolut börja träna din kattunge att bära en sele, men det är viktigt att vänta tills de är tillräckligt gamla och har fått alla nödvändiga vaccinationer innan du tar dem utomhus. Att börja tidigt kan göra det lättare att vänja dem vid selen. Dock bör du vara särskilt försiktig med en kattunge, eftersom de är mer sårbara och kanske inte är lika medvetna om faror som en äldre katt skulle vara.

Varför gnuggar min katt mot saker när den har på sig en sele?

När en katt gnuggar mot något, markerar de det med sina feromoner. Detta är ett sätt för dem att kommunicera med andra katter och skapa en känsla av trygghet och komfort genom att omge sig med sin egen doft. Om din katt gnuggar mot saker när den har på sig en sele, kan det vara ett sätt för dem att anpassa sig till selen och göra den mer bekant genom att täcka den med sina egna feromoner.

Hur ska jag göra om min katt inte gillar sin sele?

Om din katt inte gillar sin sele, bör du ta det långsamt och försöka gradvis vänja dem vid den. Börja med att bara låta dem lukta och undersöka den. Låt dem sedan bära den korta stunder i taget, belöna dem med godis och beröm för att associera selen med positiva upplevelser. Om din katt fortfarande inte accepterar selen efter flera försök, kan det vara bäst att försöka med en annan stil eller typ av sele.

Vad ska jag göra om min katt blir rädd när den har på sig selen?

Om din katt blir rädd när den har på sig selen, är det viktigt att ta bort den och lugna din katt. Tvinga aldrig din katt att bära en sele om den verkar obekväm eller rädd. Det kan vara användbart att försöka introducera selen i en lugn, bekant miljö och att para användningen av selen med positiva upplevelser, som lek, godis eller kvalitetstid tillsammans.

Hur ofta bör jag ta min katt ut på promenad med selen?

Frekvensen av promenader kan variera beroende på din katts personlighet, ålder och hälsa. Vissa katter kan njuta av dagliga promenader, medan andra kanske bara vill gå ut några gånger i veckan. Det är viktigt att lyssna på din katts signaler och att inte tvinga dem ut om de inte verkar njuta av upplevelsen.

Behöver jag verkligen en kattsele? Kan jag inte bara använda ett halsband och koppel?

Medan det tekniskt sett är möjligt att gå med din katt med ett halsband och koppel, är det inte rekommenderat. Katter har mycket flexibla halsar och kan lätt glida ur ett halsband om de blir rädda eller försöker springa iväg. En kattsele ger mycket mer säkerhet och kontroll, och den sprider också trycket över kattens bröst och axlar istället för bara halsen, vilket är mycket bekvämare och säkrare för din katt.

Testvinnare - Bästa Kattsele

 • Gustaf och Evita Katt Strap Victorian Kattsele
 • Trixie Kattsele+koppel för stora katter
 • Gustaf och Evita Kattsele Strap
 • Trixie Cat Mesh Y-Harness with Fully Elastic Leash
 • Basic Cat Sporty Sele + Koppel
 • Feel Leather Meow Kattsele i läder
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
27 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu