Kattsele

Om du har en katt som gillar att gå ut men ända vill att den ska vara innekatt så är en sele en perfekt lösning för er båda. Genom att sätta på katten en bekväm men stadig sele kan ni gå på trevliga promenader tillsammans eller, om du har en katt som mest gillar att spana, tryggt låta den sitta och uggla under en buske medan du sitter på en bänk bredvid och läser en bok.

Vad är en kattsele?

En kattsele är en liten anordning av remmar och öglor som man trär runt kattens framben, bröst och hals och den är tillverkad i olika material som nylon eller läder. Selen knäpps fast ungefär som ett säkerhetsbälte och sitter tillräckligt löst för katten att kunna röra sig fritt men så pass stadigt att missen inte kan slita sig ur den. Katter är extremt mjuka och flexibla djur och de kan komma in och ur de mest säkra anordningar så till skillnad från hundar är enbart ett halsband och ett koppel inget bra alternativ för en katt. Visst finns det lugna och snälla katter som kan gå med ett katthalsband, men även den mest stoiska katt kan plötsligt bli skrämd när den är utomhus och då kan den slita sig.

Varför sele?

Katter är notoriska äventyrsdjur och de kan aldrig få nog av att utforska sin omvärld. Det gör tyvärr också att de ganska ofta kan landa i trubbel, inte minst genom att krypa in i utrymmen som de sedan inte kan komma ut ur eller att vandra in i främmande hus som de sedan blir inlåsta i. Utekatter risker också att förolyckas i trafik eller att råka i slagsmål med andra djur, och det är ingen slump att katter som fritt går ut inte alltid kommer tillbaka. En sele är den perfekta lösningen för sig som vill unna din misse härliga stunder ute i det fria samtidigt som du inte vill ta några risker. 

En sele är också mycket bra vid resor och veterinärsbesök då den är lätt att haffa tag katten i om den får för sig att försöka rymma. Veterinärkliniken är ju trots allt världens värsta plats så man kan knappast klandra den kisse som gör allt som står i sin makt för att komma därifrån. Om man vill flyga med sin katt brukar alla flygplatser vilja att katten kommer ut så att säkerhetspersonalen kan inspektera buren, och återigen kan man enkelt hålla koll på sin flyktbenägna katt. Säkerhet framför allt!

Katt i sele2

Med sele och koppel kan även en innekatt gå på äventyr i naturen.

Träna katten

Katter är av sin natur mycket nyfikna men de är samtidigt extremt misstänksamma mot allt som är nytt. Medan en hund brukar ha tillräckligt mycket tillit för att låta sin ägare sätta på den ett halsband eller en sele så är det inte ovanligt att katten protesterar högljutt och gör allt vad den kan för att göra sele-påtagandet till ett enormt drama. Har man lite tålamod så kan man dock muta eller överlista sin katt att gå med sele, och det hela handlar om att vara lugn men bestämd i alla sina rörelser.

Det första steget är att låta katten nosa in selen ordentligt. Lägg den helt enkelt framför katten och när den har nosat klart kan du börja med att hålla den lite lätt mot kattens huvud och rygg. Gör inga plötsliga rörelser utan gör det till en liten lek och tala hela tiden uppmuntrande till katten. Håll gärna halsöglan framför katten och låt den själv trä igenom sitt huvud genom att fresta den med en liten kattgodis. Genom att upprepa denna procedur flera gånger kommer katten att så småningom tillåta att hela selen kommer på utan att det behöver handla om jordens undergång! Låt också gärna katten gå runt i hemmet med selen några gånger innan du tar ut den för första gången så att den kan vänja sig vid känslan i en trygg miljö.

Tips! Vad som än händer så tvinga aldrig på en katt selen. Det kan förstöra möjligheterna att gå ut för alltid, då selen då blir en symbol för tortyr och skräck för den berömt långsinta katten. Se också till att du förstår exakt hur selen ska sättas på så att du inte börjar tveka och fumla när det äntligen är dags!

Olika modeller

Roed sele2

Kattselar finns i många olika material, färger och mönster.

Även om de flesta modeller av kattselar bygger på samma princip så finns det en rad olika variationer vad gäller material, färger och designer. De allra enklaste sorterna består av enkla remmar i läder eller i nylon, och de ser ut som två öglor; en för halsen och en för bröstet, som hålls samman av en rem på ryggen. En annan variant ser mer ut som en flytväst i ett syntetiskt material som man kan sätta fast antingen med spännen eller kardborreband.

Kopplet

Det vanligaste kopplet till kattselar är en nylonrem som antingen kan vara kort nog att man hela tiden kan fiska upp sin katt vid behov, eller längre för äventyraren. Till en början kan det vara klokt att använda den kortare modellen men allteftersom promenaderna blir en del av vardagsrutinen kan ett längre kattkoppel komma lägligt. Många selar säljs med ett matchande koppel och de flesta modellerna kan enkelt hakas fast på selens rygg- eller halsparti.

Välj ett gulligt mönster

Det kan vara kul att välja en sele med en fin färg som matchar katten väl, eller ett gulligt mönster som du själv gillar. Det finns selar och koppel i alla färger och det finns även selar av självlysande material som passar utomordentligt under mörka vinterdagar.

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
3 röster, Genomsnitt: 4.3 / 5