Kattsele

Katter behöver stimuleras fysiskt och mentalt, det gäller innekatter såväl som utekatter. Utekatter får generellt sett lättare stimuli så för att aktivera din innekatt är en kattsele ett utmärkt alternativ för att gå promenader. Genom att sätta på katten en bekväm och stadig sele kan ni gå på trevliga promenader tillsammans eller, om du har en katt som mest gillar att spana, tryggt låta den sitta och uggla under en buske medan du sitter på en bänk bredvid och läser en bok.

Behöver min katt en sele?

Katter är notoriska äventyrsdjur och de kan aldrig få nog av att utforska sin omvärld. Det gör tyvärr också att de ganska ofta kan landa i trubbel, inte minst genom att krypa in i utrymmen som de sedan inte kan komma ut ur eller att vandra in i främmande hus som de sedan blir inlåsta i. Utekatter risker också att förolyckas i trafik eller att råka i slagsmål med andra djur, och det är ingen slump att katter som fritt går ut inte alltid kommer tillbaka. En sele är den perfekta lösningen för sig som vill unna din misse härliga stunder ute i det fria samtidigt som du inte vill ta några risker. Träna din katt till att vänja sig att ha sele på sig innan du ställs inför en situation som kräver det!

En sele är också mycket bra vid resor och veterinärsbesök då den är lätt att haffa tag katten i om den får för sig att försöka rymma. Veterinärkliniken är ju trots allt världens värsta plats så man kan knappast klandra den kisse som gör allt som står i sin makt för att komma därifrån. Om man vill flyga med sin katt brukar alla flygplatser vilja att katten kommer ut så att säkerhetspersonalen kan inspektera buren, och återigen kan man enkelt hålla koll på sin flyktbenägna katt. Säkerhet framför allt!

Vilken sele ska jag ha?

Den vanligaste kattselen sitter runt bröst och mage med ett spänne undertill. Oftast är de tillverkade i nylon men kan också komma i läder, mesh-tyg, eller andra flexibla material. En bra sele ska sitta tight och säkert men ändå ge katten flexibilitet att röra sig naturligt och vara så pass liten att katten inte fastnar om den kryper in i ett buskage.

Katter är ju väldigt mjuka och flexibla djur så ett halsband räcker inte och en sele av lägre kvalitet kan katter ofta komma ur. Vi har testat flera typer av selar och det har hänt att katterna har tagit sig ur några av de billigare modellerna när de blivit skrämda.

Nu för tiden finns det många olika typer av kattselar vilket är fantastiskt för oss kattägare, det finns garanterat en sele som passar din katt utmärkt. Vi har testat olika selar och recenserar nedan vårt toppval!

Att tänka på när du väljer kattsele:

  • Hur flyktbenägen är din katt? Har du en lugn och trygg katt så kan du prioritera pris och komfort, annars är det säkerhet framför allt!
  • Storleken på din katt! Vissa selar har ett begränsat antal storlekar, ta hellre en annan sele om rätt storlek inte finns för din katt. Stora katter kan ibland passa bättre i hundsele.
  • Kan jag ha sele till min kattunge? Vi rekommenderar att träna katten tidigt att ha sele. Det går alldeles utmärkt att ha sele på kattungen. Tänk på att träna mycket försiktigt och på kattens villkor. Välj en sele som kan anpassas i storlek och som väger lite.
Katt i sele2

Med sele och koppel kan även en innekatt gå på äventyr i naturen.

Träna katten att ha sele

Katter är av sin natur mycket nyfikna men de är samtidigt extremt misstänksamma mot allt som är nytt. Medan en hund brukar ha tillräckligt mycket tillit för att låta sin ägare sätta på den ett halsband eller en sele så är det inte ovanligt att katten protesterar högljutt och gör allt vad den kan för att göra sele-påtagandet till ett enormt drama. Har man lite tålamod så kan man dock muta eller överlista sin katt att gå med sele, och det hela handlar om att vara lugn men bestämd i alla sina rörelser.

Det första steget är att låta katten nosa in selen ordentligt. Lägg den helt enkelt framför katten och när den har nosat klart kan du börja med att hålla den lite lätt mot kattens huvud och rygg. Gör inga plötsliga rörelser utan gör det till en liten lek och tala hela tiden uppmuntrande till katten. Håll gärna halsöglan framför katten och låt den själv trä igenom sitt huvud genom att fresta den med en liten kattgodis. Genom att upprepa denna procedur flera gånger kommer katten att så småningom tillåta att hela selen kommer på utan att det behöver handla om jordens undergång! Låt också gärna katten gå runt i hemmet med selen några gånger innan du tar ut den för första gången så att den kan vänja sig vid känslan i en trygg miljö.

Sammanfattning:

  • Låt katten vänja sig vid och lukta på selen innan den träs på.
  • Om möjligt, låt katten själv trä tass eller huvud genom selen.
  • Vänj katten vid att ha sele på sig inne innan promenad ute.

Tips! Vad som än händer så tvinga aldrig på en katt selen. Det kan förstöra möjligheterna att gå ut för alltid, då selen då blir en symbol för tortyr och skräck för den berömt långsinta katten. Se också till att du förstår exakt hur selen ska sättas på så att du inte börjar tveka och fumla när det äntligen är dags!

Olika modeller

Roed sele2

Kattselar finns i många olika material, färger och mönster.

Även om de flesta modeller av kattselar bygger på samma princip så finns det en rad olika variationer vad gäller material, färger och designer. De allra enklaste sorterna består av enkla remmar i läder eller i nylon, och de ser ut som två öglor; en för halsen och en för bröstet, som hålls samman av en rem på ryggen. En annan variant ser mer ut som en flytväst i ett syntetiskt material som man kan sätta fast antingen med spännen eller kardborreband.

Kopplet

Det vanligaste kopplet till kattselar är en nylonrem som antingen kan vara kort nog att man hela tiden kan fiska upp sin katt vid behov, eller längre för äventyraren. Till en början kan det vara klokt att använda den kortare modellen men allteftersom promenaderna blir en del av vardagsrutinen kan ett längre kattkoppel komma lägligt. Många selar säljs med ett matchande koppel och de flesta modellerna kan enkelt hakas fast på selens rygg- eller halsparti.

Våra toppval

Det finns en mängd bra produkter på marknaden idag. Vi har testat och själva använt många olika modeller och märken till våra katter. Vilken kattsele som är bäst för dig handlar om vad du har för typ av katt. Är den aktiv och busig? Välj då en sele som sitter säkert. Är din katt skygg och passiv? Då ska du ha en sele som är lätt att ta på och som inte hindrar katten från sitt naturliga rörelsemönster. Helst ska en bra sele vara en kombination av båda. Nedan hittar du är kort recension över bäst kattsele 2020 enligt oss.


En kattsele från Curli av hög kvalitet, den är mjuk och formbar och passar alla katter. Selen är gjord i mesh-tyg vilket innebär att den andas mycket bra och är bekväm för katten. Med en step-in-design skänker selen stor frihet och rörlighet till katten samtidigt som den är mycket lätt att ta på. Den sitter inte runt huvudet på katten och kräver inga spännen eller lås för att sitta säkert. Passformen justeras enkelt ovanifrån och den passar alla katter och till och med mindre hundar. Med tydliga reflexer runtom så ökar även säkerheten för din katt. 

Tre Ponti är en mycket populär serie kattsele. Men sin mycket enkla design och flexibilitet är det en av våra favoriter. Kattselen Tre Ponti är av en modell som inte har något fram eller bak, det är i princip två öglor som sitter över bröst och mage på katten. Är den säker? Ja, i våra tester har ingen katt slitet sig ur selen. Den må se osäker ut men tack vara de två öglorna så gör det inte mycket om katten skulle få ur ett ben eller två, båda öglorna sitter ändå kvar om kroppen! Tre Ponti ger en stor frihetskänsla åt katten då den är liten och lätt. Tack vara den innovativa designen så kommer selen inte att slita i päls eller armhålor på katten, ett ganska vanligt problem hos andra selar som kan spännas åt för hårt.


Puppia är ett välkänt märke som vi alltid har uppskattat mycket. Deras produkter till både hundar och katter har mycket hög kvalitet och innovativ design. Puppias kattsele en en slitstark och stilren sele. Den har ett enkelt knäppe framtill som är justerbart för att ge katten en säker och bekväm passform. Selen är designad så med en relativt bred och stor framdel som gör att även den mest rymningsbenägna katten får kämpa rejält om den ska ta sig ur. Stilmässigt är det en väldig fin sele med mönstring runt om och som kommer i flera färger.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 14:07:34

Ge din syn på Kattsele
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu