Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Stort test av de bästa självrengörande kattlådorna 2023

Senast uppdaterad: 3 februari 2023

Att städa ur kattlådan blir snabbt en enformig och tråkig syssla, framför allt om du har fler än en låda. Den självrengörande kattlådan har blivit allt bättre och priset letar sig hela tiden neråt. Med en självrengörande kattlåda så slipper du inte bara det rutinmässiga jobbet med att städa lådan utan även dålig lukt och att sanden dammar ner hela rummet. Vi har samlat ihop de bästa lådorna här nedan och längst ner i vår köpguide hittar du allt du behöver veta om självrengörande kattlådor.

Innehållsförteckning

Vilken självrengörande kattlåda är bäst?

En bra självrengörande kattlåda ska effektivt och kontinuerligt rengöra lådan. Den ska inte ha en motor som brummar och låter, det stör garanterat både dig och din katt. Den ska helst ha säkerhetssensorer som känner av om katten är i lådan eller inte. Det finns inte så många modeller att välja på idag men utbudet blir ständigt större. Vi har valt ut två helautomatiska och två halvautomatiska kattlådor. Två av dessa rengör genom en automatisk kratta som skopar bort klumpar i sanden, medan de andra två har olika vevmekanismer som mekaniskt städar ur lådan utan att du behöver komma i kontakt med någon kattsand.

Petsafe Simply Clean Självrensande Kattlåda
Petsafe Simply Clean Självrensande Kattlåda
Bäst i test

1. Petsafe Simply Clean

9,5/10
Storlek
63,5 x 47,6 cm
Odörkontroll
Hög
Effektivitet
Hög
Till butik
2099 kr
Läs mer

Den självrengörande kattlådan PetSafe Simply Clean är ett utmärkt val för djurägare som letar efter en problemfri och bekväm lösning för att hantera sin katts toalettbesök. Den självrengörande mekanismen ser till att ströet alltid är fräscht och rent, vilket ger en hygienisk miljö för din pälsiga vän. Den kompakta designen gör det enkelt att passa in i trånga utrymmen, medan rengöringscykeln ser till att rensa bort klumpar var 30e minut för att behålla lådan fräsch. Produkten är välgjord och hållbar, vilket säkerställer att den håller i många år framöver. Dessutom fungerar den tyst och effektivt, vilket gör den till ett utmärkt alternativ för dem som inte vill ha en bullrig kattlåda i sitt hem. Sammantaget rekommenderar vi starkt denna automatiska kattlådan PetSafe Simply Clean för dess bekvämlighet, effektivitet och användarvänlighet.

Läs mer
Kattlåda Smartsift CatIt
Kattlåda Smartsift CatIt

2. Kattlåda Smartsift CatIt

9,4/10
Storlek
48 x 33 cm
Odörkontroll
Hög
Effektivitet
Mellan
Till butik
1995 kr
Scoopfree Original
Scoopfree Original

3. Scoopfree Original

9,2/10
Storlek
48 x 38 cm
Odörkontroll
Hög
Effektivitet
Hög
Till butik
2459 kr
självrengörande kattlåda SmartKitty®
självrengörande kattlåda SmartKitty®

4. självrengörande kattlåda SmartKitty®

9,1/10
Storlek
56 x 51,5 cm
Odörkontroll
Mellan
Effektivitet
Hög
Till butik
2650 kr
Omega Paw Roll'n Clean
Omega Paw Roll'n Clean

5. Omega Paw Roll'n Clean

8,9/10
Storlek
56 x 51,5 cm
Odörkontroll
Hög
Effektivitet
Mellan
Till butik
629 kr

sjalvrengorande kattlada guide

Köpguide: självrengörande kattlåda

Vad som är bäst för dig och din katt är alltid väldigt individuellt. Och framför allt katter vet vi ju kan ha ganska bestämda åsikter om vad som är gångbart och inte. Men för att ditt köp ska bli så bra som möjligt så finns det några saker att tänka på när du köper en självrengörande kattlåda.

 • Hel- eller halvautomatisk

  Det finns som tidigare påpekat både halv- och helautomatiska lådor idag. De helautomatiska är ofta timer- eller sensorstyrda och rengör regelbundet lådan. De halvautomatiska behöver en lite mekanisk insats från dig för att rengöra lådan, ofta med en vev eller någon form av reglage. Båda två är tidssparande och egentligen lika effektiva på att städa ur lådan. Vi har inte märkt någon större skillnad mellan alternativen annat än att den helautomatiska är lite bekvämare.
 • Odör och damm

  Att slippa lukt, damm och sand på golvet är en av de vanligaste anledningarna till att skaffa en självrengörande kattlåda. De lådor som bäst minimerar dåligt doft är de med tak, det gäller oavsett om lådan är självrengörande eller inte. Helt doftfritt blir det aldrig men med bra, doftabsorberande kattsand och en låda som snabbt rensar undan klumpar och gammal kattsand så minimeras doften rejält. Om du är väldigt känslig för doft så ska du välja en låda med tak och gärna lucka.
 • Säkerhet

  De helautomatiska lådorna ska ha en rörelsesensor som känner av om katten är i lådan eller inte. Annars kan både katt och låda skadas. Att en skada skulle uppstå är högst osannolikt men motorn och autmatiken kan skrämma katten till att inte vilja gå på lådan igen om den startar när katter är i den.
 • Bekvämlighet

  Lådan ska vara stor nog för katten och ge gott om öppet utrymme. Titta på måtten och jämför med lådor du redan har. Om det är den första lådan du köper så får du utgå från kattens storlek. Lådan bör vara stor nog för att katten ska kunna vända på sig obehindrat och stå och krafsa utan problem.

Vanliga frågor om självrengörande kattlådor

Hur kan jag minimera doft från lådan?

En självrengörande kattlåda kommer att reducera doften från lådan. Men det är svårt att helt bli av med den. Om du är känslig för doften så rekommenderar vi att ofta tömma hela lådan och tvätta rent den ordentligt. Byt också sanden regelbundet och använd kattsand som är särskilt effektiv på att reducera dålig lukt. Det finns även särskilda produkter som du kan använda för att tvätta lådan eller spraya runt lådan för att bli av med doften.

Kommer katten att trivas med lådan?

Katter är ju kända för att kunna rata något utan att man förstår varför, det kan vara både mat eller kattsand. Det finns inga garantier att din katt kommer att tycka om att använda den självrengörande lådan men det ska mycket till för att den ska rata den. Vi har själv aldrig varit med om att våra katter helt ignorerat en låda, oavsett om det är en traditionell kattlåda eller en självrengörande. Om din katt inte tycks trivas så kan du börja med att byta kattsanden, det finns många olika typer av kattsand som kan påverka hur katten trivs i lådan.

Hur fungerar en självrengörande kattlåda?

Den självrengörande kattlådan rensar automatiskt lådan. Antingen så är den timer- eller sensorstyrd vilket betyder att den regelbundet rensar bort klumpar ur sanden. Eller så är den mekanisk och rensar genom att du drar i en vev eller en spak som skiftar om eller krattar ur sanden. Hur tillverkaren än har valt att lösa själva rengöringen så har de alla några saker gemensamt; du slipper närma dig kattsanden, damm och doft minimeras och du sparar tid på själva krattandet.

Hur länge håller en självrengörande kattlåda?

En självrengörande kattlåda har naturligtvis inte samma livslängd som en traditionell låda. Vissa kan börja strula redan inom ett halvår medan andra håller i flera år. Kolla noga upp garantier och hur det ser ut med eventuella reparationer eller reservdelar. Kom ihåg att den självrengörande kattlådan är ganska ny på marknaden och att det är mer ekonomiskt att köpa en traditionell låda. Men med tiden kommer vi säkert att få bättre och mer prisvärda lådor.

Testvinnare - Bästa Självrengörande kattlåda

 • Petsafe Simply Clean
 • Kattlåda Smartsift CatIt
 • Scoopfree Original
 • självrengörande kattlåda SmartKitty®
 • Omega Paw Roll'n Clean
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
24 röster, Genomsnitt: 3.1 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu