Hundleksaker

Hundar älskar att leka och det syns snabbt redan under valpåldern; innan de små liven ens kan gå ordentligt börjar de bita och dra och vifta på sina svansar. Oavsett vilken sorts hund man har så är det därför viktigt att den har tillgång till roliga aktiviteter och leksaker och det är positivt både för hundens fysiska och mentala utveckling och välmående. Precis som vi människor så kan hundar bli understimulerade och ha tråkigt, och det kan yttra sig i att hunden till exempel blir nervös och börjar förstöra saker i hemmet, att den blir slö och apatiskt eller att den går upp i vikt. Hundars mentala ålder motsvarar ungefär ett fyraårigt barns, och det bör man alltid hålla i sinnet.

Det finns massor av olika sorters leksaker för hundar, allt från enkla tennisbollar till superavancerade interaktiva, batteristyrda modeller. Man kan skaffa leksaker som är pedagogiska eller som hjälper en överviktig eller ensam hund att aktiveras på egen hand, och det finns leksaker som hunden kan ha kul med tillsammans med sin husse eller matte, både inne och utomhus. Att leka med sin hund är ett fantastiskt sätt att stärka relationen sinsemellan, och är lika nyttigt för alla involverade. Förena motion, lek och glädje med roliga leksaker för dig och din hund!

Varför leker hundar?

De flesta däggdjur leker under tiden som ungar men allteftersom de blir äldre brukar leklusten gå bort mer och mer. Vissa djur, som till exempel hundar, katter och delfiner, men också människor som håller sig unga till sinnet, fortsätter dock att leka även i vuxen ålder. Att leka innebär fysisk och mental träning, ger känslor av lycka liksom håller viktiga funktioner som balans, styrka och snabbhet på topp. Hundar är ursprungligen rovdjur och har fortfarande kvar sina jaktinstinkter i mer eller mindre grad beroende på ras och livsstil, och då de är intelligenta varelser tycker de om utmaningar och stimulans. För att hålla sin hund på topp bör man därför ge den så många möjligheter att få leka och upptäcka nya saker som möjligt, och tack och lov är utbudet stort. Vi ska här nedan ta en titt på några olika sorters leksaker och visa vad de är bra för och hur de kan berika din hunds liv.

Hund med leksak

De flesta hundar har många leksaker, men det är alltid någon som blir favoriten!

Tänk på säkerheten!

Först ett ord om säkerhet! Hundar kan vara ganska klumpiga och oförsiktiga och därför bör du som hundägare alltid hålla koll på vad de håller på med. Precis som småbarn har hundar dålig koll på vad som är farligt eller onyttigt, och det händer med jämna mellanrum att veterinärakuter får in vovvar som stoppat i sig allt mellan himmel och jord. När du ger en hund en leksak är det därför A och O att du först tänker på hundens säkerhet. En liten Chihuahua kan till exempel ha massor av kul med en pingisboll medan en stor schäfer eller labrador kan sätta den i halsen. Anpassa hundens leksaker efter dess storlek och karaktär, så behöver du inte oroa dig för att något ska gå snett. Tänk också alltid på att små valpar inte har tillgång till leksaker med lösa delar, och att allt du ger hunden inte kan skära den eller ge stickor.

 

Repleksak

Rep i olika variationer är ofta en populär leksak till din hund

Vad finns det för olika hundleksaker?

Det finns mängder av hundleksaker att välja mellan idag och det kan vara svårt att veta vad just din hund tycker om. Därför är det viktigt att testa sig fram och se vad som passar just din hund. Många hundar tycker om gosedjur eller gummidjur som piper, andra gillar mjuka leksaker att kasta runt med. Vissa hundar tycker att repleksaker är det bästa som finns och andra ratar dem helt. Hundleksaker kan också ha andra funktioner än enbart lek, som att aktivera och stimulera hundens sinnen eller att hjälpa dig att underhålla din hunds tandhälsa. Nedan kommer vi gå igenom några kategorier av olika hundleksaker och de produkter som vi testat oss fram till är de som de flesta hundar ger högt betyg.

Hundleksaker att använda utomhus

Särskilt passande leksaker att använda utomhus är frisbees, bollar eller repleksaker. Det kan vara bra att ha leksaker som flyter ifall leken tar sig nära en sjö eller vattendrag. Att ta med sig en leksak vid promenaden bjuder oftast in till spontana lekstunder vilket din hund verkligen kommer uppskatta. Bollar av olika storlekar är jätteskojiga i hundgården och draglekar med rep är alltid uppskattade.

När man tänker på hundar som leker är nog bland det första man ser framför sig en hund som jagar en boll. Kong tennisbollar är vår favorit när det kommer till bolleksaker. Inte nog med att de kommer i trepack, de finns även i olika storlekar! En klar utmaning vi har haft är att hitta bollar som passar den mindre hunden. Vi har gått igenom mängder av butiker för att hitta en boll som små hundar faktiskt kan hålla i munnen utan spänningar och smärta. Sen en dag fanns de där, fantastiska små tennisbollar! Om du likt oss haft svårt att hitta mindre bollar till din hund så är detta en solklar produkt för dig!

 Hyper Pet Flying duck är en leksak som fungerar utmärkt att använda utomhus. Den här leksaken har en inbyggd "flygfunktion"; du drar i repet och så flyger ankan iväg. Denna leksak ger långa lekstunder då det inte bara är roligt för hunden att jaga den flygande ankan, utan är även rolig för dig genom att du kan skjuta iväg den i den riktning du vill att din hund ska springa. Särskilt rolig är denna leksak om du tränat din hund i apport!

Hundlekaker att använda inomhus

De flesta leksaker går att använda inomhus, men frisbee, bollar eller andra kastleksaker gör sig bättre utomhus. Trots faktumet att de flesta hundar säkert skulle uppskatta att man kastade frisbee och bollar i hemmet så är det förmodligen inte den bästa idén, men som tur är finns det en uppsjö av leksaker som passar desto bättre inomhus. Mjuka leksaker, tuggben eller gummileksaker gör sig bättre för en lite lugnare lek i hemmet. Leksaker som aktiverar hundens sinnen gör sig också utmärkt inomhus, se mer längre ner på sidan om aktiverande leksaker. 

Flo the Flamingo är ett mjukt plysch djur med pipfunktion och är tillverkad av giftfria material. Denna är en favorit bland valpar och vuxna hundar! Med de långa benen kan mjukdjuret kastas med, men är även utmärkt för de hundar som gillar att mysa med sitt mjukdjur. Flo The Flamingo har fått det bästa betyget av samtliga mjukdjur och kommer ge din hund många lek- och mysstunder.

En repleksak är en klassiker och ett måste för din hund leksakskollektion. En repleksak kan användas på många olika sätt, i dragkamp, apportering, att tuggas på och hunden kan även slänga med den på egen hand. Vi har valt ut en slitstark variant som klarar en lång tid av intensiv lek och som hunden kan leka med troligast resten av livet.

Automatiska leksaker

Med automatiska leksaker menar vi automatiserade maskiner som sköter “lekandet” åt dig. Vanligast har vi en bollmaskin som skjuter iväg bollen åt din hund att apportera. Du kan själv mata in bollen i maskinen eller lära din hund var den ska släppa bollen. Om man har råd att lägga några extra slantar är en automatisk leksaksmaskin en värd investering om du har svårt att hinna med eller fysiskt inte klarar längre lekstunder med din hund. 

Petsafe bollkastare är precis vad det låter som att vara; en automatiserad bollkastare. Lägg bollen i maskinen och se den flyga iväg för din hund att jaga eller apportera. Du lära din hund att själv sköta inmatningsprocessen och se hur din hund kastar bollen till sig själv så länge som den själv vill. Petsafe bollkastare har även en inbyggd sensor för att känna av när någon är i närheten och ser då till att ingen boll skjuts ut då. Viktigt att ha i åtanke är om din hund är så kallat “bolltokig” och i så fall gå in och avbryta leken när du känner att din hund lekt klart. En “bolltokig” hund slutar sällan att leka med bollar på eget bevåg. 

Leksaker för tänderna

Hundar får ofta tandsten med tiden och det kan leda till infektioner i tandköttet och tandlossning. Medan vissa hundägare regelbundet borstar sina hundars tänder så tycker andra att det är mycket svårt och föredrar att ta hunden till veterinären för regelbunden rengöring. För att hålla munnen så ren som möjligt kan man ge sin hund särskilt utformade leksaker som håller tänderna på topp. En sådan är ett slags tuggben av slitstarkt gummi med små piggar som rengör tänderna och tandköttet medan hunden gnager på det. 

Trixie tuggben kommer i flera storlekar och en perfekt leksak för valpar och vuxna hundar. Tack vare piggarna på benet så stimuleras tand- och tandkött när hunden tuggar på den och bidrar till en gynnsam tandhälsa. Gör dig och din hund en tjänst och lägg till ett tuggben i leksakskollektionen! Inte bara är det bra att ha en leksak som hunden kan tugga på (istället för husses tofflor) men också ett hjälpmedel att förebygga tandsten och andra tandproblem.

Aktiverande leksaker

Man kan träna sin hunds minne och aktivera dess nyfikenhet genom att ge den leksaker som ger belöningar när vovven lär sig en viss gärning. Likt det gamla spelet Memory som finns det leksaker där man lägger en godbit under en viss skål eller kub och som man sedan snurrar runt. Hunden måste sedan hitta godbiten genom att trycka på rätt skål, och hittar den rätt blir belöningen omedelbar.

Aktiveringsfilten “Göm och Sök” är en pedagogisk leksak som stimulerar hundens sinnen. Genom att lägga in hundgodis mellan de olika “bladen” i filten får din hund använda nosen för att hitta dem i denna innovativa filt. Filten kommer i flera olika storlekar och passar de flesta hundar som uppskattar en bra sök-session. Denna blev en snabb favorit hos vår terrier som älskar att grotta ner nosen och söka efter skatter!

Hund sover

Lek tröttar till slut ut alla hundar, men framför allt valpar behöver vila ofta och länge!

Leksaker för valpar

När man ska köpa leksaker för valpar är det viktigt att ha i åtanke valpens tänder. Hårda leksaker eller av hårdare gummi bör undvikas tills dess att valpen vuxit upp. Leksaker i plysch eller tuggben i mjukt gummi och/eller plast gör sig bättre för valpen. Valpleksaker är designade i material som inte kan skada känsliga små tänder och som inte går sönder om de blir tuggade på, och det finns ingen risk att valpen sätter dem i halsen. Valpar tycker också om gosedjur, gärna sådana som piper, och förutom att dra och slita i dem brukar de också gärna sova med dem precis som små barn. På liknande vis gillar de också snuttefiltar och mjuka kuddar. 

Utav de produkter vi recenserar ovan så är Flo The Flamingo och Trixie Tuggben särskilt passande leksaker för din valp.

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-06-17 15:18:37

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
51 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Vanliga frågor om hundleksaker

Samlade frågor om hundens lek, leksaker, träning och beteende.

Finns det särskilda leksaker till valpar?

Ja, det finns hundleksaker som är särskilt utformade för valpar. De är ofta designade för att passa känsliga tänder och för att hålla för mycket tuggande. Det är också vanligt att de är anpassade för att en valp inte ska kunna sätta leksaken i halsen. Det viktigaste att tänka på vilket material som leksaken är gjord utav, det ska inte vara ett för hårt material då valpen kan skada sina tänder. Tuggben som stimulerar tand och tandkött är också extra bra att köpa till sin valp, då de likt bäbisar också får klåda av växande tänder.

Hur tvättar man hundleksaker?

Generellt så tvättas mjuka leksaker i tvättmaskin med ganska hög vattentemperatur, detta för att döda de bakterier som samlat sig i tyget. Använd ett milt tvättmedel om leksaken är väldigt smutsig, annars räcker det att droppa i lite citron. Använd inte sköljmedel. Din hund ska kunna leka med leksaken igen efter tvättning utan att få i sig onödiga gifter.

Leksaker i plast eller gummi tvättas enkelt med en svamp tillsammans med varmt vatten och mild såpa.

För det mesta finns det instruktioner som kommer med leksaken hur just den produkten ska skötas när det kommer till tvättning. Beroende på materialet kan leksaker i tyg krympa om du tvättar på för hög temperatur, så kolla en extra gång vilken temperatur som rekommenderas på instruktionen. 

Hur lär jag min hund apportera?

Det kan vara svårt att veta hur man lär en hund att apportera, vare sig det gäller en viss leksak eller en boll. Oftast behöver man bryta ner de olika delarna av vad en apportering är och det kan verka krångligt om man försöker läsa sig till hur man gör. Vi tycker att klippet nedan gör ett utmärkt jobb att förklara hur du lär din hund att apportera på ett snabbt och enkelt vis.

Att lära hunden nya lekar och trick är ett utmärkt sätt för att hålla din hund både mentalt och fysiskt aktiv.

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu