Hundleksaker

Hundar älskar att leka och det syns snabbt redan under valpåldern; innan de små liven ens kan gå ordentligt börjar de bita och dra och vifta på sina svansar. Oavsett vilken sorts hund man har så är det därför viktigt att den har tillgång till roliga aktiviteter och leksaker och det är positivt både för hundens fysiska och mentala utveckling och välmående. Precis som vi människor så kan hundar bli understimulerade och ha tråkigt, och det kan yttra sig i att hunden till exempel blir nervös och börjar förstöra saker i hemmet, att den blir slö och apatiskt eller att den går upp i vikt. Hundars mentala ålder motsvarar ungefär ett fyraårigt barns, och det bör man alltid hålla i sinnet.

Det finns massor av olika sorters leksaker för hundar, allt från enkla tennisbollar till superavancerade interaktiva, batteristyrda modeller. Man kan skaffa leksaker som är pedagogiska eller som hjälper en överviktig eller ensam hund att aktiveras på egen hand, och det finns leksaker som hunden kan ha kul med tillsammans med sin husse eller matte, både inne och utomhus. Att leka med sin hund är ett fantastiskt sätt att stärka relationen sinsemellan, och är lika nyttigt för alla involverade. Förena motion, lek och glädje med roliga leksaker för dig och din hund!

Varför leker hundar?

De flesta däggdjur leker under tiden som ungar men allteftersom de blir äldre brukar leklusten gå bort mer och mer. Vissa djur, som till exempel hundar, katter och delfiner, men också människor som håller sig unga till sinnet, fortsätter dock att leka även i vuxen ålder. Att leka innebär fysisk och mental träning, ger känslor av lycka liksom håller viktiga funktioner som balans, styrka och snabbhet på topp. Hundar är ursprungligen rovdjur och har fortfarande kvar sina jaktinstinkter i mer eller mindre grad beroende på ras och livsstil, och då de är intelligenta varelser tycker de om utmaningar och stimulans. För att hålla sin hund på topp bör man därför ge den så många möjligheter att få leka och upptäcka nya saker som möjligt, och tack och lov är utbudet stort. Vi ska här nedan ta en titt på några olika sorters leksaker och visa vad de är bra för och hur de kan berika din hunds liv.

Hund med leksak

De flesta hundar har många leksaker, men det är alltid någon som blir favoriten!

Tänk på säkerheten!

Först ett ord om säkerhet! Hundar kan vara ganska klumpiga och oförsiktiga och därför bör du som hundägare alltid hålla koll på vad de håller på med. Precis som småbarn har hundar dålig koll på vad som är farligt eller onyttigt, och det händer med jämna mellanrum att veterinärakuter får in vovvar som stoppat i sig allt mellan himmel och jord. När du ger en hund en leksak är det därför A och O att du först tänker på hundens säkerhet. En liten Chihuahua kan till exempel ha massor av kul med en pingisboll medan en stor schäfer eller labrador kan sätta den i halsen. Anpassa hundens leksaker efter dess storlek och karaktär, så behöver du inte oroa dig för att något ska gå snett. Tänk också alltid på att små valpar inte har tillgång till leksaker med lösa delar, och att allt du ger hunden inte kan skära den eller ge stickor.

Utomhuslek

Alla hundar måste gå på promenad flera gånger om dagen och som hundägare är detta ett fantastiskt tillfälle för att ge hunden motion genom lek. Ta med en kul frisbee och ge dig ut på ett fält eller en strand och ge järnet tills ni båda är utmattade. Bollar av olika storlekar är jätteskojiga i hundgården och draglekar med rep är alltid uppskattade.

En populär leksak, särskilt mellan hussar och jyckar, är en bollpistol som skjuter bollar mycket högt och långt. Genom att ladda bollarna och sedan avfyra åt olika håll får den förväntansfulla vovve springa långt och intensivt. Det finns också mindre avancerade varianter där man kastar iväg bollen med en slunga. Om du har en hund som är duktig på att apportera innebär också den här typen av leksak att du inte behöver anstränga dig allt för mycket.

Repleksak

Rep i olika variationer är ofta en populär leksak till din hund.

Inomhuslek

Trots faktumet att de flesta hundar säkert skulle uppskatta att man kastade frisbee och bollar i hemmet så är det förmodligen inte den bästa idén, men som tur är finns det många leksaker att syssla med även inomhus. Många hundar tycker om gosedjur eller gummidjur som piper, och när de är tillverkade för jyckar så är de gjorda av material som tillåter upprepat tuggande och gnagande. En avlång kalkon, en gapande krokodil, en pipande gris eller en skriande dinosaurie kan ge hunden timmar av lek i hemmet.

Den naturliga sökinstinkten som de flesta hundar har kan också stimuleras med hjälp av leksaker som hunden måste nosa fram själv. Det finns till exempel små rör och leksaksdjur som man kan fylla med en väldoftande pastej som man sedan gömmer någonstans i hemmet och låter hunden leta fram. De här lekarna kräver att man som husse eller matte deltar delvis, men det mesta av jobbet gör hunden själv.

Det må vara så att hunden inte kan springa omkring hur mycket som helst i hemmet men det finns ju ingenting som säger att den inte kan slita sönder saker! Undvik att hundens ”offer” blir din soffa eller skor och ge den istället en slitleksak som är designad på ett genialt sätt med kardborreband som gör att hunden kan slita itu den med ett kul ”skratch”-ljud men sedan kan sättas ihop igen.

Hund med boll

En boll är ibland den bästa leksaken, framför allt till hundar som gillar att apportera.

Leksaker för de korpulenta

Även om de flesta hundägare själva inte vill erkänna det så är det inte helt ovanligt att deras små pälsbebisar är så matglada att de blir lite rundnätta. En hunds vikt beror på exakt samma saker som en människas: äter den fler kalorier än den förbrukar så går vikten med all säkerhet upp. Övervikt kan leda till allvarliga hälsoproblem som diabetes och hjärtsjukdomar, och det sliter också på hundens leder om den bär på för mycket kroppshydda.

Om en hund behöver gå ner i vikt så kan man reglera det med en kost som är kalorisnål och som innehåller färre kolhydrater, men det är också viktigt att hunden håller igång. Medan långa promenader och kul lekar är utomordentligt bra för hundens fysiska tillstånd, så finns det också leksaker som får hundens matkonsumtion att sakta ner något.

Ett exempel på en leksak som får hundar att inte glufsa i sig allt med en gång är en slags labyrint som har små rör, lådor och luckor som gör det lite knepigt för hunden att komma åt sin mat. Här får hunden en hel del mental stimulans då den måste komma på hur den ska nå sina godbitar men det gör också att den äter långsammare. Ett annat exempel är en slags långhåriga mattor som hunden måste nosa och gräva i för att få fram sin mat.

Leksaker för de uttråkade

De redan nämnda leksakerna som hunden måste klura ut själva för att komma åt sin mat på är också fantastiska för hundar som spenderar mycket tid på egen hand. Det är viktigt för en hund att ha något att syssla med när den är ensam och allt som har med godsaker att göra får den att gärna bli aktivare. En enkel men genialisk leksak är den lilla ihåliga plastboll som man kan fylla med torrfoder och som läcker ut en bit efter en annan när hunden rullar på den kan hålla en vovve sysselsätt mycket länge.

En knepigare variant som också är gjord för att stimulera hundens nyfikenhet och förmåga till problemlösning är olika brädor och plattor med dragluckor som hunden måste flytta på för att komma åt det som gömmer sig inuti. Till en början kan man behöva visa hunden hur det hela fungerar så att den inte ska ge upp, men när den väl förstår tricket blir leken kul.

Mekaniska leksaker

Om man har råd att lägga några extra slantar på sin hunds leksaker så finns det roliga sådana som antingen drivs med automatik eller som kan fjärrstyras. Det kan handla om slingrande låtsasormar, hoppandes små gummibollar eller fladdrande fåglar och även om hunden till en början kan bli lite skrämd av sin nya leksak så brukar den snart tycka att den är hur kul som helst.
En rolig leksak för smarta hundar är en så kallad ”Fetch and Treat” som blivit mäkta populär under senare år. Leksaker ser ut som en kub med ett hål i toppen och två hål på sidan. När kuben laddas med en boll skjuter den först iväg den och om hunden sedan kommer tillbaka med bollen och lägger den i topphålet kommer det ut en godsak ut sidan som hunden glatt kan glufsa i sig och sedan skjuts bollen snart iväg igen.

Hund sover

Lek tröttar till slut ut alla hundar, men framför allt valpar behöver vila ofta och länge!

Leksaker för valpar

När valparna börja bli leksugna så kan man inte börja med alltför hårda tag, så därför är det bäst att ge dem mindre leksaker som små tuggben och rep att dra i. Valpleksaker är designade i material som inte kan skada känsliga små tänder och som inte går sönder om de blir tuggade på, och det finns ingen risk att valpen sätter dem i halsen.
Valpar tycker också om gosedjur, gärna sådana som piper, och förutom att dra och slita i dem brukar de också gärna sova med dem precis som små barn. På liknande vis gillar de också snuttefiltar och mjuka kuddar.

Leksaker för tänderna

Hundar får ofta tandsten med tiden och det kan leda till infektioner i tandköttet och tandlossning. Medan vissa hundägare regelbundet borstar sina hundars tänder så tycker andra att det är mycket svårt och föredrar att ta hunden till veterinären för regelbunden rengöring. För att hålla munnen så ren som möjligt kan man ge sin hund särskilt utformade leksaker som håller tänderna på topp.

En sådan är ett slags tuggben av slitstarkt gummi med små piggar som rengör tänderna och tandköttet medan hunden gnager på det. Man kan ibland fylla dem med välsmakande krämer eller pastejer för att uppmuntra tuggandet och stimulera salivproduktionen och med det får hunden både njutningsfulla stunder och bra hälsa. På liknande sätt fungerar också bollar som man kan fylla med något gott som har räfflade ytor som rengör ränderna.

Pedagogiska leksaker

Man kan träna sin hunds minne och aktivera dess nyfikenhet genom att ge den leksaker som ger belöningar när vovven lär sig en viss gärning. Likt det gamla spelet Memory som finns det leksaker där man lägger en godbit under en viss skål eller kub och som man sedan snurrar runt. Hunden måste sedan hitta godbiten genom att trycka på rätt skål, och hittar den rätt blir belöningen omedelbar.

Det finns också automatiska varianter av denna leksak där hunden måste trycka på en knapp för att en lucka med godis ska öppnas. Genom att flytta på knappen längre bort från luckan måste hunden först hitta knappen och sedan trycka på den, för att till sist springa tillbaka till godiskällan. Kul och stimulerande både för hund och stolt ägare. Tänk dock på att inte gå för fort fram utan låt hunden vara duktig i flera dagar innan den utsätts för nästa utmaning.

Att lära hunden nya lekar och trick är ett utmärkt sätt för att hålla din hund både mentalt och fysiskt aktiv.

Plastleksaker

Om du har en hund som älskar vatten så finns det kul leksaker att ytterligare förhöja plaskandet med. Flytande bollar, rep och kul vattenpistoler är alla spännande och skojiga saker att leka med, och ingenting är så kul som att hämta in flytande fåglar eller fiskar som matte eller husse just kastat iväg. Leksaker kan också vara ett bra sätt för att få vattenskygga hundar att börja bada!

Också hemma i trädgården kan hundar ha kul med vatten, till exempel genom särskilda sprinklers som man sätter på gräsmattan och som sprutar vatten åt alla håll, antingen med automatik eller om hunden själv tycker på den med tassarna. Det finns också särskilda hundbassänger som är tillverkade i slitstarkt material som tål tänder och klor och som inte tar mycket plats på bakgården.

"Gömma sig-lekar"

Hundar tycker att det är kul att både själva leka kurragömma men också att leta rätt på andra som gömt sig. Genom att ge hunden en tunnel som den kan smyga och krypa i kan den ha jättekul både på egen hand och med andra hundar, och den kan också användas för dressyr. Det finns också leksaker som innehåller mjukisdjur som hunden måste leta rätt på och gräva fram, och det får den att känna sig både duktig och stolt. Den här typen av lekar stimulerar både fysisk och mental kapacitet, tränar på sök-sinnet och är ett utmärkt sätt att knyta starkare band till sin hund.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:29:41

Ge din syn på Hundleksaker
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu