Guide: få hunden att sluta dra

Ett väldigt vanligt problem för många hundägare är att hunden drar i kopplet. Det börjar oftast redan när hunden är valp men kan också börja när hunden blir unghund. Oftast reagerar hundägare med att dra tillbaka vilket gör att hunden drar mer. Det blir snabbt ett stort problem som kan förstöra promenaden. Hela vistelsen ute med hunden i koppel kan tråkig och jobbig. Om du har en stor hund så kan det till och med bli rejält fysiskt påfrestande. Hur kan du träna bort det här? Vi ska titta närmre på varför hunden drar och några tips på vad du kan tänka på.

Varför drar hunden?

hundkoppeldrar

En hund som drar är inte rolig att gå med!

Innan vi går in på hur du tränar bort det oönskade beteendet så ska vi kika på varför hunden drar. Hundar drar av lite olika anledningar och olika raser kan dra olika mycket. Att du ska träna bort det här beteendet handlar inte bara om att dina promenader ska bli behagligare utan också för hundens skull. Hundar som drar kan göra sig illa och dra på sig skador i leder och kotor. Men varför drar hunden då?

  • Hunden vill någonstans - Hunden drar för att den vill till en lyktstolpe, eller hälsa på någon eller att något luktar spännande längre bort. Om hunden då drar så upplever den belöning, för ju mer den drar desto närmre kompisen eller doften kommer den ju.
  • Obekvämt halsband - Det är faktiskt inte helt ovanligt att hundar upplever halsbandet som obekvämt, framför allt när de drar. Och för att komma bort från detta så gör hunden vadå? Jo, den drar mer. För logiskt sett så vill hunden röra sig bort från det obekväma. Vad hunden inte förstår är att det hela är självförvållat.
  • Hundar travar - Man tänker inte så ofta på det men hundars normala promenad takt är inte människans långsamma gång utan faktiskt trav. Hunden vill därför hålla ett högre tempo och det resulterar i att den drar.
  • Hunden har ont - En ganska ovanlig anledning men hunden kan ha ont i leder eller muskler och uppleva draget som smärtlindrande.

Hur tränar jag bort dragbeteendet?

Din sinnesinställning är viktig. Hur hängiven är du för att lyckas? För det kommer att krävas tålamod och kontinuitet och om ni är flera personer som regelbundet går med hunden så måste ni göra likadant annars lär sig inte hunden.

Det krävs två för dragkamp, kom ihåg det! Vad du gör på din sida av kopplet påverkar hunden. Om du drar så kan det upplevas som uppmuntrande för en hund som tycker om att dra. Och om du släpper på kopplet och följer med så är det i de flesta fall en direkt belöning. Vi börjar med några grundläggande tips:

Som första råd vill vi förmedla: stanna! Om du står still så begränsar du hunden utan att ge den belöning. Träna på att stanna så fort hunden drar. Det här kräver enormt tålamod och det kan göra promenaderna extra långa till en början men det är värt det i längden. Det här är nog det bästa tipset till en nybliven hundägare. Spring inte glatt efter valpen för den växer upp och en fullvuxen 100 kilos otränad Mastiff kommer att dra iväg dig precis vart den vill.

hundspringer

Glöm inte bort att träna med hunden utan koppel också!

Vårt andra tips är att skaffa rätt utrustning. Se till att du har en bra och bekväm sele eller halsband till din hund. Selen/halsbandet ska inte sitta åt eller skava någonstans. Och börja inte med ett flexi-koppel. Dessa är fantastiskt bekväma men vi rekommenderar starkt att du koppeltränar din hund med ett fast koppel först, gärna i läder eller nylon. Det finns också anti-dragselar som kan fungera otroligt bra mot dragande hundar. Dessa fungerar på så sätt att kopplet fästs framtill så hunden snurrar ett halvt varv om den försöker dra. Det här underlättar när du försöker ta kontakt med din hund i en situation där den drar.

Träna hunden när läget är rätt! Det är viktigt att alltid agera likadant så att hunden lär sig, men det finns mer eller mindre utrymme ibland att träna. En hund som är uppspelt eller stressad är svår att träna så håll då träningen på en lägre nivå. Det samma gäller dig, en uppstressad matte eller husse kommer inte att vara en bra hundtränare. Att vara hundägare handlar lika mycket om att lära känna hunden som sig själv!

Hur får jag då hunden att gå fint i koppel?

Belöna det beteende som du vill se mer av - Du vill att hunden går i ditt tempo, brevid eller strax bakom dig och du vill att kopplet ska ha lite slack, det ska alltså inte vara spänt. Nu har du ett mål. Så fort din hund går på det här sättet så ska du belöna den. Belöning skiljer sig mycket åt, olika hundar svarar olika bra på olika typer av belöning. Men belöning kan vara en godisbit, lite kel och gos eller bara uppmuntrande ord som får svansen att gå.

Stanna igen! - Vi kan inte betona detta nog. Så fort hunden drar eller gör något du inte vill så sluta gå. Stå helt still. Rör dig inte. När hunden lugnat ner sig så kan du gå igen och belöna hunden om den går följsamt i kopplet.

Stanna ännu en gång - Lär hunden att stanna på kommando. Stanna inte bara för att hunden drar. Du ska också kunna bestämma när ni ska sluta gå. Träna på det här när du går över en väg, innan du släpper hunden i rastgården, när du kommer hem eller bara när som helst. Hunden ska kunna lugna ner sig och sitta brevid dig när du bestämmer. Träna, träna och träna, ha mer tålamod än hunden och ge aldrig upp. Den tuffa tiden i början kommer att ge fin avkastning i längden.

Byt tempo och riktning - När hunden börjar gå bättre i koppel eller när du och hunden har en extra bra dag så prova att blanda tempot som ni rör er i och spontant byta riktning. Gå lite snabbare ibland och lite långsammar ibland, vänd plötsligt. Det här lär hunden att lyssna och lyda dig och anpassa sig efter dig och inte tvärtom. Glöm inte belöningen efter en stunds temposkiftning.

Sammanfattningsvis

Börja tidigt med koppelträningen, det lönar sig i längden. Stanna när hunden drar, det är ditt bästa verktyg. Ha tålamod och träna dig själv, öva upp din självdisciplin så att du orkar vara konsekvent med träningen.

Och sist men inte minst: ha roligt. Ju mer du tränar med din hund desto roligare kommer ni att ha. Ni kommer att skapa ett starkt band som gör det mycket roligare att umgås. Och ju roligare det är att umgås med sin hund desto mer kommer du att göra det och träna, det är en positiv spiral och en förutsättning till att bli en stolt och glad hundägare.