Hundkläder

Hundkläder är idag en stor marknad och det finns kläder för precis alla typer av hundar och omständigheter. Medan vissa kläder fyller ett visst syfte, som till exempel att värma eller skydda mot regn, så är andra helt enkelt roliga och gulliga. Det finns hundar som älskar att ha på sig kläder medan andra avskyr det. Hundar kommer i många olika raser och alla är inte lämpade att klara kalla vintrar eller varma somrar. Med rätt kläder kan du däremot ge din hund förutsättningar att klara sig bra.

Innehållsförteckning

Bäst hundkläder 2020

Intresset för hundkläder har växt rejält den senaste tiden och det märks verkligen. Butiker, både fysiska och internetbaserade, svämmar över av olika sortes kläder och utstyrslar till hundar. Man kan väl säga att hundkläder finns i två kategorier; för utseendet och för funktionen. Om du letar efter varma vintertäcken, kyltäcken till sommaren eller regnjackor så kan du läsa mer här. I bästa fall så kan utseende och funktion kombineras till ett praktiskt och stilrent klädesplagg. Att klä ut hunden kan vara otroligt roligt men det är viktigt att tänka på hur hunden trivs, att gå runt i en balettklänning kanske inte är så bekvämt en längre tid. Så kom ihåg att din hund ska:

  • Röra sig obehindrat - Din hund ska hunna gå och springa, klia sig och givetvis uträtta sina behov utan att kläderna är i vägen.

  • Visa teckan på att trivas - Om hunden slokar med öron och svans och sänker huvudet och ser allmänt bekymmrad ut så är det tydliga tecken på att den inte trivs.

1. Puppia Mountaineer II

Hundar kan frysa rejält om vintern, särskilt de hundraser som är framavlade i varmare klimat, och då bör man ge sin fyrbenta kompis en värmande jacka att ha på sig. Puppia är sedan länge ett väletablerat märke och en stor favorit. De erbjuder många fina produkter i flera olika prisklasser. Den här hundjackan är i riktigt bra kvalitet och har flera smarta funktioner. Den är tillverkad i bekvämt och slitstark polyester och ger värme åt hunden utan risk för överhettning. Jackan ger stor flexibilitet åt hunden som kan röra sig fritt tack vare den smarta designen. Du slipper trä jackan över huvudet och behöver heller inte krångla med att få i tassar i några ben. Jackan träs enkelt på över frambenen och sen stängs den via ett blixtlås. Jackan har en integrerad sele vilket betyder att du slippe ha halsband eller sele på hunden under jackan. Selen går att anpassa bra i passform. Mountaineer-serien kommer i flera modeller och färger, klicka dig vidare till butik för att se ett större utbud. Det här är vår favorit då kombinationen av funktionalitet, kvalitet och stil är svårslagen.

Hurtta Overall

Hundoverallen för dig som älskar friluftslivet eller ogillar att bada din hund efter smutsiga promenader. Overallen från Hurtta är heltäckande, från svans och tassar och upp en bra bit på halsen. Tyget är laminerat med vattentätt material och stöter effektivt bort regn och smuts. Overallen har en mjuk och bekväm insida och en utsida som andas mycket väl, vilket hindrar hunden från att bli överhettad. Den är väldigt mjuk så hunden kan enkelt springa och leka i den. Overallen är maskintvättbar försedd med reflexer runt om.

Rukka Badrock

Sen när behöver hundar en badrock? Det var vår första tanke också men faktum är att det blir allt vanliga med badrockar för hundar. Det finns flera syften med dessa. Förutom att vara otroligt mysiga och mjuka så värmer de väldigt bra. Om du nyss har varit ute på en långpromenad i höst- eller vinterrusket så är det fantastiskt att mysa ner hunden i en egen badrock. Badrocken är också otroligt bra att använda efter bad eller dusch. Att sitta och torka en hund efter bad kan vara nog så tidskrävande och att släppa loss en blöt hund inne gör man inte gärna. Med en badrock så självtorkar hunden snabbt och du slipper besvär efter badet. Du kan också med gott resultat kyla ner badrocken i kallt vatten eller i frysen och sätta på hunden en varm sommardag!

Hundtröjor från Puppia och Urban Pup

Hundtröjor värmer hunden och ser fantastiskt mysiga ut. Du kan ha en tröja under ett tunnare plagg, som en regnjacka eller vindskydd, för en bra värmekälla åt hunden. Vissa tröjor har integrerade selar eller fästen för koppel så det är lätt att koppla hunden och gå ut och gå, andra är designade som en tub som du trär över hunden. De är väldigt lätta att ta på och av och uppskattas väldigt mycket, framför allt av lite mindre hundar eller hundar som lätt fryser.

Vilka hundkläder behöver jag?

 

hund i filt

Hundar kan behöva lite extra värme ibland.

Du behöver ha den utrustning som din hund och omgivning kräver. Korthåriga hundar fryser mer. Ju kortare päls desto mindre underpäls har hunden och det är framförallt den som håller hunden varm. Spetsar är din hundtyp som har varmast päls, lång och fluffig päls längst ut och tät, ulliknande päls längst in. Så beroende på vilken pälstyp din hund har så kan du behöva olika kläder. Du kan behöva både värma din hund men också kyla ner den. Väder och din påverkar din hund också, vissa älskar regn och rusk medan andra vägrar att gå ut om det är blåsigt eller regn. Med vind- och regnskydd kan du få din hund att klara av promenaderna lite lättare. Kläder är också utmärkta för att slippa en genomblöt och smustig hund att ta hand om när man väl kommit in. Hundkläder av bra kvalité tar nämligen åt sig den smuts som annars skulle fastnat i pälsen. Sen finns det såklart ett stort utbud av festliga maskeradkläder som kanske mer är till för husse och matte än hunden, men visst är det roliga att spöka ut sin hund ibland?

Utklädnad till fest

När det vankas fest så finns det ingen anledning för hunden att inte komma uppklädd och här finns det hur mycket som helst att välja på. Sätt en gyllene lejonman på din Golden Retriever eller en polis-outfit på din schäfer. Det finns ett stort utbud med alla möjliga kostymer och maskeradkläder, allt för jul, halloween och andra festligheter Det är trots ganska roligt med olika utstyrslar till vovven så länge hunden är bekväm och glad! 

Om man inte vill gå hela vägen ut men tycker att det är kul med en liten detalj så finns det snygga små scarfar som sitter fast via ett regelrätt halsband. En liten piratscarf med döskallar, en diamant-beklädd sidenduk eller en kaki-mönstrad bandana är alla roliga små plagg som hunden knappt märker av att den har på sig. Passar även till fester och maskerader om man inte vill ha en full kostym, och det är oftast ett billigt alternativ!

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-10-19 11:19:28

Testvinnare - Bästa Hundkläder

  • Puppia Mountaineer II
  • Hurtta Overall
  • Rukka Badrock
  • Ruffwear Säkerhetstäcke
  • Puppia Hundtröja
  • Urban Pup Tartan
  • Urban Pup Rosa
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
102 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5

Vanliga frågor om hundkläder

Behöver jag vinterkläder till min hund?

Om din hund är ovillig att gå ut under de kallare månaderna så kan det vara ett tecken på att den är frysen. En hund som skakar är också kall, och då behöver du ett täcke eller tröja att sätta på hunden. Olika raser hanterar kyla olika bra så var uppmärksam på de signaler som hunden ger dig, överhettning och nedfrysning är allvarliga konsekvenser så åk direkt till veterinären om du inte får din hund varm eller om kroppstemperaturen understiger 36 grader.

Hur tar jag mått på hunden?

Du mäter din hunds hals, rygglängd och bröstomkrets  Halsomkretsen mäter du där halsen är som tjockast, nere vid  bröstet. Ryggen mäter du från nedre delen av nacken ner till svansen. Bröstet mäter du bakom brambenen, där är bröstpartiet som bredast. Exempel på raser och mått:
Chihuahua
Rygglängd: 25 cm
Bröst: 30-45 cm
Mops
Rygglängd: 35 cm
Bröst: 45-57 cm
Cocker Spaniel:
Rygglängd: 40 cm
Bröst: 55-70 cm
Border Collie
Rygglängd: 55 cm
Bröst: 70-90 cm
Golden Retriever
Rygglängd: 65 cm
Bröst: 70-92 cm

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu