Hundkläder

En tuff liten boxer i skinnjacka? En söt prinsesspudel i rosa tyll? En äventyrslysten vinthund med militärjacka? Hundkläder är idag en stor marknad och det finns kläder för precis alla typer av vovvar. Medan vissa kläder fyller ett visst syfte, som till exempel att värma eller skydda mot solen, så är andra helt enkelt roliga och gulliga. Det finns hundar som älskar att ha på sig kläder medan andra avskyr det, inte olikt små barn, och som matte eller husse bör man vara lyhörd på hundens känslor.

Ibland är det däremot frågan om rent medicinska och hälsorelaterade kläder och då bör man som hundägare träna hunden att vänja sig vid sina plagg. Det kan till exempel handla om en liten hund som är mycket känslig för kyla eller en hund som nyligen opererats, och då kan kläderna vara ett måste. Vi ska här gå igenom några av de vanligaste typerna av hundkläder och diskutera vad de bär användas för.

  • Svala sommarkläder
  • Värmande vinterkläder
  • Regnjackor
  • Kläder för fest och maskerad

Sommarkläder

Veterinärer varnar ofta för att man inte ska låsa in sin hund i bilar som står i solen och det är naturligtvis livsviktigt då en hund kan avlida av vätskebrist och värmeslag precis som människor. Det finns också vissa hundraser som har särskilt svårt för värme i största allmänhet, till exempel Yorkshire Terriers, och då bör man som ansvarsfull ägare se till att de inte lider under sommarmånaderna. Dels kan man undvika att gå ut när det är som varmast på dagen men använd gärna en kyljacka som sänker temperaturen tillräckligt mycket för att vädret ska vara uthärdligt. Se också till att hunden alltid har tillgång till friskt vatten och under de varma dagarna bör man ta med sig en vattenflaska och en liten hopfällbar skål. Har man en hund med tjock eller lång päls så är det också bra att ta en tur till hundsalongen för en rejäl trimning för att underlätta livet under de varmaste månaderna!

Det finns också hundar som har problem med soleksem och då kan man sätta på dem solkräm för hundar (inte för människor) och tunna jackor som är tillverkade av material som dels skyddar mot solbränna men också håller temperaturen nere. Mycket smart under sommarsemestern eller om man ska ge sig ut på en seglats.

Hundtroeja

Även vid relativt milt väder kan en tröja vara skönt för hundar, framför allt till korthåriga hundar.

Vinterkläder

Hundar kan frysa rejält om vintern, särskilt de hundraser som är framavlade för varmare klimat, och då bör man ge sin fyrbenta kompis en värmande jacka eller tröja att ha på sig. Det finns snygga och tuffa modeller, med skönt foder och lätta material som låter hunden röra sig fritt samtidigt som den håller sig varm. Stickade ylletröjor, tjocka läderjackor eller jeansjackor med fårskinnsfodring; valet är ditt och kommer kännas skönt för din hund. De flesta modeller är försedda med en liten ”hake” på ryggen där man kan sätta fast kopplet, och på så sätt fungerar jackan samtidigt som en sele.

Många hundjackor och –tröjor är försedda med coola luvor som ger den där extra lilla effekten. Det finns också kul och smått gräsliga (som sig bör) jultröjor med roliga mönster och motiv som får hunden att passa perfekt in på familjens julfest, liksom klassiska modeller i nordisk fiskestil som ger elegans och tradition på en och samma gång.

En tröja kan också fungera som en mycket bra värmekälla under ett tunnare plagg, som till exempel en regnrock när vädret är ruskigt. Då regnkläderna är gjorda av plast eller gummi har de egentligen ingen värmande effekt, och då kan det passa bra med en varm tröja. Komplettera klädseln med ett par varma vinterskor så att tassarna skonas från kyla och frost.

Hundar regn

Hundkläder kan fylla flera funktioner, till exempel skydda vid regn.

Regnjackor

Om det regnar så kan det göra hunden överlycklig eller genomdeppig. Vissa hundar tycker att det är hur kul som helst med regn och nederbörd medan andra skyr denna typ av väder som pesten. Trots det måste dock även de harigaste hundarna gå ut och för att göra livet lättare för alla involverade kan man sätta på den en regnjacka som håller pälsen torr och ren. Är det kallt ute så sätt på hunden en enkel tröja så att den kan hålla temperaturen även i det ruskigaste vädret. Välj en modell som passar hundens storlek, ras och karaktär och ta en härlig promenad a la ”Singing in the Rain”. Glöm inte heller två par vattentäta hundskor som skyddar tassar från rusk och snusk.

Vid specialvård

Efter operationer, skador eller särskilda behandlingar kan hunden komma att behöva specialkläder under en tid framöver. I vissa fall krävs specialkläder som skyddar olika känsliga partier på kroppen men ibland räcker det med en enkel jacka för att hunden inte ska kunna klia, slicka eller riva på sår, stygn eller insmorda områden. Att ha en tunn tröja på sig är mycket lättare för hunden än att gå omkring med den stora krage som veterinärer brukar skicka hem sin patient med och även om den är lite ovan till en början kommer hunden snart att glömma att den ens har på sig något.

Till sjöss

Gillar man att åka på båtsemester så finns det ingen anledning att inte ta med sig vovven. De flesta hundar gillar båtlivet och att bada i havet, men det är samtidigt viktigt att man ser till att hunden är säker. Det finns utomordentliga flytvästar för hundar som är lätta att sätta av och på och de är tillräckligt lätta och mjuka för att hunden skall kunna ta sig runt på båten utan problem. Har man en liten klumpeduns kan det vara bra att ge vovven ett par små skor eller strumpor med anti-slip material som förhindrar att den halkar på däcket. Se också till att hunden är skyddad mot alltför stark sol.

Hund i kostym.

Maskeradkläder till din hund är ett måste, det finns en närmast oändlig uppsjö av festliga utstyrslar.

Till fest och maskerad

När det vankas fest så finns det ingen anledning för hunden att inte komma uppklädd och här finns det hur mycket som helst att välja på. Sätt en gyllene lejonman på din Golden Retriever och skräm ihjäl halva grannskapet, sätt en polis-outfit på din schäfer eller en rosa tutu på din pudel. Det är trots ganska roligt med olika utstyrslar till vovven så länge hunden är komfortabel och glad!
Vill du ta steget ännu längre så finns det enormt kreativa och fantasifulla kostymer som till exempel långa spindelben som sticker ut från hundens rygg, historiska kostymer och varma korvar. Det finns också extremt uttänkta outfits som är designade så att hunden ser ut som en liten människa. Genom att sätta på en kostym som täcker framsidan av hundens kropp kan man få det att se ut som att hunden är tvåbent och går omkring iklädd en piratkostym, en discodräkt eller en vikingabrynja. Det finns till och med små sadlar med cowboy-dockor som ser ut som att de rider på hundens rygg. Lite löjligt, ja, men samtidigt himla kul!

En rolig detalj

Om man inte vill gå hela vägen ut men tycker att det är kul med en liten attiralj eller detalj så finns det snygga små scarfar som sitter fast via ett regelrätt halsband. En liten piratscarf med döskallar, en diamant-beklädd sidenduk eller en kaki-mönstrad bandana är alla roliga små plagg som hunden knappt märker av att den har på sig. Passar även till fester och maskerader om man inte vill ha en full kostym!

En annan kul detalj som egentligen inte fyller någon funktion men som ser gullig ut är en liten fluga eller rosett. En tweed fluga till en liten tax får den att likna Sherlock Holmes och en söt rosett får mini Schnauzern att se ut som den finaste sessan i stan.

Avslutningsvis så finns det också smycken för hundar som pärlhalsband, diamantberlocker och guldkedjor. Naturligtvis är det bara frågan om imitationer, med de kan bli en söt detalj som gör den stora skillnaden.

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:31:48

Ge din syn på Hundkläder
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu