Praktiska och fina hundkläder

Hundkläder skyddar hunden mot väder och vind, det finns hundar som älskar att ha på sig kläder medan andra avskyr det. Hundar kommer i många olika raser och alla är inte lämpade att klara kalla vintrar eller varma somrar. Med rätt kläder kan du däremot ge din hund förutsättningar att klara sig bra. Vi har listat våra favoritkläder och sammanställt en köpguide till dig som letar nya kläder till hunden.

Innehållsförteckning

Bäst hundkläder 2021

Det finns många bra plagg som både skyddar hunden och gör hundlivet lite lättare. Regntäcken, vintertäcken, tröjor, reflexvästar med mera är alla bra plagg som du som hundägare kan behöva. De kläder som du behöver beror dels på vilken typ av hund du har men även vilka aktiviteter ni ägnar er åt. Reflexväst och regntäcke är dock alltid värt att köpa, alla hundar blir blöta och smutsiga och att synas bra kan vara en riktigt livräddare. Vi har sammanfattat våra favoritkläder här nedan, från vintertäcken till mysiga tröjor och funktionella klädesplagg.

Läs mer: Bäst hundskor 2021

Läs mer: Bäst hundtäcken 2021

Puppia Mountaineer II
Puppia Mountaineer II
Bäst i test

1. Puppia Mountaineer II

9,7/10
Material
Polyester
Storlekar
S - 2XL
Typ
Täcke
Till butik
749 kr
Läs mer

Puppia är sedan länge ett väletablerat märke och en stor favorit. De erbjuder många fina produkter i flera olika prisklasser. Den här hundjackan har riktigt bra kvalitet och har flera smarta funktioner. Den är tillverkad i bekvämt och slitstark polyester och ger värme åt hunden utan risk för överhettning. Jackan ger stor flexibilitet åt hunden som kan röra sig fritt tack vare den smarta designen. Du slipper trä jackan över huvudet och behöver heller inte krångla med att få i tassar i några ben. Jackan träs enkelt på över frambenen och sen stängs den via ett blixtlås. Jackan har en integrerad sele vilket betyder att du slipper ha halsband eller sele på hunden under jackan. Selen går att anpassa bra i passform. Mountaineer-serien kommer i flera modeller och färger, klicka dig vidare till butik för att se ett större utbud. Det här är vår favorit då kombinationen av funktionalitet, kvalitet och stil är svårslagen.

Läs mer
Hurtta Overall
Hurtta Overall

2. Hurtta Overall

9,4/10
Material
Polyester
Storlekar
XS - XXL
Typ
Regntäcke
Till butik
599 kr
Läs mer

Hundoverallen för dig som älskar friluftslivet eller ogillar att bada din hund efter smutsiga promenader. Overallen från Hurtta är heltäckande, från svans och tassar och upp en bra bit på halsen. Tyget är laminerat med vattentätt material och stöter effektivt bort regn och smuts. Overallen har en mjuk och bekväm insida och en utsida som andas mycket väl, vilket hindrar hunden från att bli överhettad. Den är väldigt mjuk så hunden kan enkelt springa och leka i den. Overallen är försedd med reflexer runt om och går att tvätta i maskin.

rainblocker tabell

Läs mer
Puppia Regntäcke
Puppia Regntäcke

3. Puppia Regntäcke

9,3/10
Material
Storlekar
Typ
Till butik
849 kr
Rukka Badrock
Rukka Badrock

4. Rukka Badrock

9,2/10
Material
Microfiber
Storlekar
S - XL
Typ
Badrock
Till butik
209 kr
Läs mer

Sen när behöver hundar en badrock? Det var vår första tanke också men faktum är att det blir allt vanliga med badrockar för hundar. Det finns flera syften med dessa. Förutom att vara otroligt mysiga och mjuka så värmer de väldigt bra. Om du nyss har varit ute på en långpromenad i höst- eller vinterrusket så är det fantastiskt att mysa ner hunden i en egen badrock. Badrocken är också otroligt bra att använda efter bad eller dusch. Att sitta och torka en hund efter bad kan vara nog så tidskrävande och att släppa loss en blöt hund inne gör man inte gärna. Med en badrock så självtorkar hunden snabbt och du slipper besvär efter badet. Du kan också med gott resultat kyla ner badrocken i kallt vatten eller i frysen och sätta på hunden en varm sommardag!

Läs mer
Ruffwear Säkerhetstäcke
Ruffwear Säkerhetstäcke

5. Ruffwear Säkerhetstäcke

9,1/10
Material
Polyester
Storlekar
S / L
Typ
Reflexväst
Till butik
399 kr
Läs mer

En smidig reflexväst från Ruffwear. Västen väger mycket lite och är väldigt lätt att ta på och av. Den ger hunden oförändrad rörelsefrihet samtidigt som hunden blir lätt att se. Därtill är materialet vattenavvisande och fungerar som ett litet regntäcke. Täcket går att köpa i tre olika storlekar.

Läs mer
Puppia Hundtröja
Puppia Hundtröja

6. Puppia Hundtröja

9,0/10
Material
Polyester
Storlekar
S / M / L / XL
Typ
Tröja
Till butik
399 kr
Läs mer

Hundtröjor värmer hunden och ser fantastiskt mysiga ut. Du kan ha en tröja under ett tunnare plagg, som en regnjacka eller vindskydd, för en bra värmekälla åt hunden. Vissa tröjor har integrerade selar eller fästen för koppel så det är lätt att koppla hunden och gå ut och gå, andra är designade som en tub som du trär över hunden. De är väldigt lätta att ta på och av och uppskattas väldigt mycket, framför allt av lite mindre hundar eller hundar som lätt fryser.

Läs mer
Security hund t-shirt
Security hund t-shirt

7. Security hund t-shirt

8,9/10
Material
Storlekar
Typ
Till butik
199 kr
Urban Pup Tartan
Urban Pup Tartan

8. Urban Pup Tartan

8,9/10
Material
Storlekar
Typ
Till butik
199 kr
Ruffwear flytväst
Ruffwear flytväst

9. Ruffwear flytväst

8,7/10
Material
Storlekar
Typ
Till butik
979 kr
Urban Pup Rosa
Urban Pup Rosa

10. Urban Pup Rosa

8,0/10
Material
Storlekar
Typ
Till butik
199 kr

hundundertacke

Köpguide

Intresset för hundkläder har växt rejält den senaste tiden och det märks verkligen. Butiker svämmar över av olika sorters kläder och utstyrslar till hundar. Man kan väl säga att hundkläder finns i två kategorier; för utseendet och för funktionen. I bästa fall så kan utseende och funktion kombineras till ett praktiskt och stilrent klädesplagg. Att klä ut hunden kan vara roligt men det är viktigt att tänka på hur hunden trivs, att gå runt i en balettklänning kanske inte är så bekvämt en längre tid. Följ våra råd för att hitta de perfekta hundkläderna till din hund.

 • storlekStorlek

  Förmodligen den viktigaste aspekten när du köper kläder till hunden är storlek och passform. Vi går in lite djupare på hur du tar mått nedan.
 • koppelKoppelfäste

  Om det nya klädesplagget ska användas utomhus så måste den antingen ha integrerad sele eller öppning för att fästa kopplet i en sele eller halsband under.
 • passform

  Passform

  Din hund måste trivas i klädesplagget, oavsett om det är ett vintertäcke eller maskeradutstyrsel. Det är därför viktigt att tänka på några saker. Först och främst måste sikten vara klar, undvik kostymer och kläder som har något framför ögonen på hunden, det irriterar och kan stressa hunden. För det andra så ska rörelsefriheten inte begränsas. Sätt inte på hunden tighta kläder som gör att hunden får det svårt att gå. Det skapar också stress och oro och är inte lämpligt för någon hunden. Och givetvis ska hunden kunna göra i från sig även i sina kläder. Dessa råd är särskilt viktiga att följa om du köper maskeradkostymer till hunden, de tenderar att ha fler delar som kan vara i vägen.
 • materialMaterial

  Materialet på klädesplagget är viktigt att tänka på för hundens komfort. Vinter- och höstplagg ska vara något tjockare och gärna vara tillverkade av bomull eller ull. Ju mindre päls och kroppsstorlek hunden har, desto tjockare kläder behöver den generellt. När det kommer till maskeradkläder eller inomhuskläder så är det viktigt att din hund inte blir för varm. Undvik därför ull och bomull och leta efter tunna klädesplagg som inte riskerar att överhetta hunden. Håll extra koll på hunden första tiden den har ett nytt plagg på den och var observant på om den flåsar ovanligt mycket eller känner sig obekväm.
 • tvättrådTvättangivelser

  Hundar är inte direkt försiktiga när det kommer till smuts. Många hundar tycker om att rulla sig och springa runt i lera och annat som du inte vill få in i hemmet. Det är därför väldigt smidigt om dina hundkläder går enkelt och snabbt att tvätta. Helst ska hela plagget kunna tvättas och tumlas som det är. I vissa fall behöver stoppning eller ett övre täcke skiljas från resten innan tvätt. Ju smidigare tvätten går desto bättre!

Läs mer: Hundtrimmer: Bäst i Test 2021

golden med halsduk

Därför behöver du kläder till hunden

 • Väder – Under de kallare månaderna behöver många hundar lite extra skydd. Det gäller små hundar, korthåriga och hundraser som är vana vid varmt klimat. Då behöver du ett vintertäcke eller en vinterjacka. Det märks snabbt på en hund om den är kall, den börjar darra och kan i vissa fall halta eller gå stelt om den ryser om trampdynorna eller känner obehag från snö och is.
 • Synlighet – Under vinterhalvåret så blir det mörkt, väldigt mörk på många platser i Sverige. Din hund behöver därför synas väl, framför allt om du har den lös. En reflexväst eller tröja som lyser är perfekt för höst- och vintermörkret. Reflexvästar till hundar kan du köpa väldigt billigt i de flesta affärer.
 • Fest och högtid – Vi tror att alla hundägare någon gång har klätt ut sin hund och insett hur roligt det är. Från huvudbonader till tröjor, diadem och flugor. Hos de flesta husdjursbutiker så hittar du ett stort utbud på stora och små accessoarer och kläder att spöka ut hunden i. Tänk på att hunden ska trivas och vara glad också!

Läs mer: Så väljer du rätt bur till hunden

Så tar du rätt mått på din hund

När du mäter din hund så ska du alltid lämna lite extra utrymme. Dra inte måttbandet tight runt kroppen utan lämna en eller två fingras mellanrum. Då får hunden bra rörelsefrihet utan att sitta för löst. Några vanliga mått att veta är:

Nacke: Mät hundens nacke på det bredaste stället för att få rätt mått.

Bröst och mage – Mät där hunden är som bredast över bröstet och över magen där hunden är som smalast.

Rygg – Mät från nackens början till svansroten. Så rakt som möjligt och lägg till lite så det inte får för korta kläder.

Benen - När du mäter benen så ska du börja högt upp. För bakbenen ska du mäta från svansroten och ner till tassen, för frambenen börjar du uppe vid ryggraden. Benen är långa på hundar och går längre upp än där armhålan börjar. Korta av måttet med ungefär 10 % så får du ett bra mått.

Vanliga frågor om hundkläder

Behöver jag vinterkläder till min hund?

Om din hund är ovillig att gå ut under de kallare månaderna så kan det vara ett tecken på att den är frysen. En hund som skakar är också kall, och då behöver du ett täcke eller tröja att sätta på hunden. Olika raser hanterar kyla olika bra så var uppmärksam på de signaler som hunden ger dig, överhettning och nedfrysning är allvarliga konsekvenser så åk direkt till veterinären om du inte får din hund varm eller om kroppstemperaturen understiger 36 grader.

Hur tar jag mått på hunden?

Du mäter din hunds hals, rygglängd och bröstomkrets  Halsomkretsen mäter du där halsen är som tjockast, nere vid  bröstet. Ryggen mäter du från nedre delen av nacken ner till svansen. Bröstet mäter du bakom frambenen, där är bröstpartiet som bredast. Exempel på raser och mått:
Chihuahua
Rygglängd: 25 cm
Bröst: 30-45 cm
Mops
Rygglängd: 35 cm
Bröst: 45-57 cm
Cocker Spaniel:
Rygglängd: 40 cm
Bröst: 55-70 cm
Border Collie
Rygglängd: 55 cm
Bröst: 70-90 cm
Golden Retriever
Rygglängd: 65 cm
Bröst: 70-92 cm

Testvinnare - Bästa Hundkläder

 • Puppia Mountaineer II
 • Hurtta Overall
 • Puppia Regntäcke
 • Rukka Badrock
 • Ruffwear Säkerhetstäcke
 • Puppia Hundtröja
 • Security hund t-shirt
 • Urban Pup Tartan
 • Ruffwear flytväst
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
102 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-01-17 20:15:09

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu