Hundmatskål

Hundar må vara härliga, trevliga och hur goa som helst, men bordsskick, det har de inte! Även den mest koketta lilla hund glufsar och smaskar så att det hörs in till grannarna, för att inte tala hur det låter och ser ut när stora vovvar går loss på middagen.

Hundar behöver bra och näringsrik kost och även om de själva knappast bryr sig om hur den serveras så är det viktigt att de lär sig att måltiderna serveras på en viss plats i hemmet på utsatta tider. En bra matskål låter hunden njuta av sin frukost, lunch och middag i lugn och ro och har man fler än en vovve bör var och en ha sin egen skål.

Matskålens utseende och material kan variera rejält och som hundägare är det praktiskt att ha en skål som är lätt att servera och äta i men också som rengörs enkelt. Hygienen är precis lika viktig för hundar som den är för människor då bakterier och ohyra snabbt ansamlas om matrester sitter kvar. Beroende på vilken slags hund man har så finns det olika storlekar och djup, och ibland kan man behöva anpassa skålen efter hundens behov om den till exempel har svårt att böja sig. Färg och mönster spelar också roll för många djurägare, då det ser trevligt ut med en skål som matchar omgivningarna.

Vilket material är bäst?

Det flesta matskålar är tillverkade i plast, metall eller keramik och det finns för- och nackdelar med alla tre material, dels vad gäller själva användandet och kostnaden, men också hur länge de håller och hur lätta eller svåra de är att rengöra. Plast har fördelen att det är ett mycket billigt, lätt och glatt material men å andra sidan är skålarna så lätta och ostabila att hunden kan flytta runt den hit och dit medan den äter. Har man en hund som gillar att tugga på allt den ser är det bäst att undvika plastskålar som kan gå sönder om de utsätts för gnag-glada tänder.

Metall är lättast att hålla helt rent men å andra sidan kan även dessa skålar väga för lite om man har en stor hund, vilket av vissa tillverkare avhjälps genom att man lagt till en slags gummiring på botten som förhindrar att skålen glider. Metallskålar är oftast tillverkade av rostfritt stål som är ett utmärkt material då det går att tvätta i maskin liksom anses vara det tåligaste och mest hygieniska materialet. Den tyngre keramiken är bra på grund av sin tyngd och många tycker om dess mer naturliga tillverkningsmaterial och utseende, men å andra sidan får keramiken ibland med tiden en skrovlig och sträv yta som är svårare att rengöra.

Vissa hundar kan ha svårt att lära sig att äta ur skål, då krävs lite träning!

Mattor för skålar

Vilket material man än väljer så är hundar fenor på att slafsa och låta mycket av maten komma utanför skålen. Om man inte vill skura och svabba golvet jämt och ständigt så finns det speciella mattor, ofta tillverkade i plast eller gummi, som dels förhindrar att skålarna glider men som också är enkla att torka av.

Hundskalar

En egentillverkad ställning för mat- och vattenskålar.

Ställningar för skålar

Ett annat alternativ för stadigare skålar är att köpa en stabil ställning som man sedan kan sätta skålarna i. De här ställningarna brukar oftast komma med utrymme för två skålar, en för mat och en för vatten, men de är också lämpliga om man har två hundar som ska äta samtidigt.
Det finns särskilt upphöjda skål-ställningar som är mycket bra för större hundar och hundar som har problem med leder och nacke, så att de inte behöver böja sig så mycket när de ska äta. Om man även har mindre hundar är detta ett bra alternativ så att de inte kommer åt den stora hundens middag. Har man däremot katt spelar det ingen som helst roll; katter kan nå precis allt i hushållet!

Foderautomater

En variant av matskålen är en så kallad foderautomat. Foderautomater är lite dyrare alternativ men fyller många funktioner. De fungerar precis som det låter: här matas maten sakta ut med automatik, vilket är ett bra alternativ om man kommer vara borta i flera timmar. Man fyller automaten med torrfoder som långsamt rinner ner i matskålen allteftersom hunden äter, och på så sätt är skålen alltid full. Har man ett litet matvrak där hemma kan det däremot vara klokt att investera i en timer-kontrollerad automatisk foderautomat som endast serverar en viss mängd mat på utsatta tillfällen, annars kommer vovven försöka äta upp precis allt som automaten har att erbjuda under dagen. Vissa automater kommer i en dubbelvariant där ett utrymme är för mat och ett annat för vatten, medan andra endast är för mat. 

Uppfällbara skålar

För friluftsmänniskor och personer som reser mycket med sin hund så finns det geniala uppfällbara skålar som man enkelt kan ta med sig i fickan eller väskan. Vissa skålar är gjorda i plats och helt platta men när man trycker upp dem i mitten och sedan vänder på dem får de formen av en skål. När hunden är klar är det bara att torka av dem och lägga i fickan igen.
En annan, populär variant är tillverkad av tåliga material som segelduk och kan vikas eller rullas ihop till en minutiös storlek. Så fort man vill ta en liten paus är det bara att veckla upp skålen, och den kan användas både för mat och vatten.

Hundmatskal

Det finns många olika varianter av matskålar, vanligast är en enkel i metall som på bilden.

Snofsiga skålar

Självfallet finns det också massor med roliga och snofsiga skålar som kan vara kul att ha bara för att de är så snygga eller roliga. En skål i silver med rosa prickar, en punkskål med döskallar eller en skål med Musse pigg öron kan förvisso fylla sitt syfte men är också kul att se på.

Matförvaringsskålar

Det är alltid mest ekonomiskt att köpa stora mängder mat på en och samma gång men då gäller det också att kunna förvara den på bästa sätt så att den hålls fräsch under en längre tid. Konserver är enkla då de är väl förvarade i sig, och skulle det bli mat över kan man lätt ställa in dem i kylskåpet. Torrfoder måste däremot förvaras torrt och då kan man skaffa en rejäl förvarings-skål eller –tunna som är ordentligt förslutet och som håller din hundmat färsk länge. Välj alltid en burk med ett bra lock som är svårt att öppna, då hushållets fyrbenta medlemmar brukar vara notoriska inbrottstjuvar!

Senast Uppdaterad: 2019-11-08 13:05:51