Hundmatskål

Hundar må vara härliga, trevliga och hur goa som helst, men bordsskick, det har de inte! Även den mest koketta lilla hund glufsar och smaskar så att det hörs in till grannarna, för att inte tala hur det låter och ser ut när stora vovvar går loss på middagen.

Hundar behöver bra och näringsrik kost och även om de själva knappast bryr sig om hur den serveras så är det viktigt att de lär sig att måltiderna serveras på en viss plats i hemmet på utsatta tider. En bra matskål låter hunden njuta av sin frukost, lunch och middag i lugn och ro och har man fler än en vovve bör var och en ha sin egen skål.

Matskålens utseende och material kan variera rejält och som hundägare är det praktiskt att ha en skål som är lätt att servera och äta i men också som rengörs enkelt. Hygienen är precis lika viktig för hundar som den är för människor då bakterier och ohyra snabbt ansamlas om matrester sitter kvar. Beroende på vilken slags hund man har så finns det olika storlekar och djup, och ibland kan man behöva anpassa skålen efter hundens behov om den till exempel har svårt att böja sig. Färg och mönster spelar också roll för många djurägare, då det ser trevligt ut med en skål som matchar omgivningarna.

Vilket material är bäst?

Det flesta matskålar är tillverkade i plast, metall eller keramik och det finns för- och nackdelar med alla tre material, dels vad gäller själva användandet och kostnaden, men också hur länge de håller och hur lätta eller svåra de är att rengöra. Alla tre skålar nedan håller för maskindisk och lätta att hålla hygieniska. Vilket material som är bäst beror på din livsstil och din hunds preferenser.

Metall är lättast att hålla helt rent och håller väldigt bra. Oavsett om du tappar den eller om hunden bitar på den så kommer den att hålla. Fuzzyards skål har ett yttre hölje av plast och en inre skål av metall. Detta gör att den står stadigt och samtidigt är lätt att göra ren. Skålen är lätt och för att förhindra att hunden puttar runt den så är den försedd med gummibotten så att den står säkert. Fuzzyard har flera färger och design på sina matskålar, klicka dig vidare till butik för att se ett större utbud. Just denna skål tycker vi toppar alla andra tack vare sin stilrenhet, tidlösa och enkla design.

Keramik eller porslin är ett populärt material till följd av sin tyngd. Detta är framför allt smidigt för dig med en större hund som vill att matskålen ska stå stabilt. Keramikskålar är också väldigt fina och gör sig bra som inredningsdetalj. Denna keramikskål från Trixie är bland de billigaste du kan hitta, men trots det av ett välkänt märke och av god kvalitet. Med en bred gummilist undertill står den här skålen stabilt där du ställer den. Går att beställa i två olika storlekar.

Plast är ett lätt och smidigt material. Matskålar i plast är populära för att de är lätta att rengöra och handskas med. De tål mycket och är smidigt att ha med ute på långpromenaden eller semestern. Sleepypod erbjuder en 3-i-1-lösning som möjliggör att du kan lagra maten i en skål, och servera mat och vatten i de två andra. Helt utmärkt för äventyret i skogen eller på resan. Vi har använt flera olika portabla matskålar genom tiderna men inte tyckt så mycket om någon som denna. Väldigt smidig då du kan stapla alla skålar i varandra samtidigt som du förvarar mat i den, genialiskt!

Slow Feeder - för den glupska hunden

Många hundägare har problem med att deras hundar äter för snabbt. En hund som äter för snabbt riskerar att kräkas upp maten igen och det är inte bra för matsmälningen om hunden äter mat utan att tugga den ordentligt. Med denna finurliga skål får hunden hjälp med att sakta ner sitt ätande, det är en relativt ny produkt som börjar bli allt mer populär. Förutom nyttan i att tugga maten ordentligt så kan skålen också används som leksak för aktivering. Du lägger helt enkelt lite godis eller en mindre mängd foder i den så får hunden kämpa ett tag med att få tag i godbiten!

Hopfällbara skålar

För friluftsmänniskor och personer som reser mycket med sin hund så finns det geniala hopfällbara skålar som man enkelt kan ta med sig i fickan eller väskan. Skålen är gjord i vattenavstötande tyg så den kan till och med rullas ihop och tar upp minimalt med plats. Vi har provat flera skålar av denna typ och de har nästan alltid börjat läcka, framför allt budgetalternativen. Men den här skålen har hållit länge, och vi använder den väldigt mycket i perioder! Väldigt bra kvalitet och kan även köpas i fyrkantig design.

Underlägg till matskålen

Vilket material man än väljer så är hundar duktiga på att slafsa och låta mycket och maten hamnar lätt utanför skålen. Om man inte vill skura och svabba golvet jämt och ständigt så finns det speciella mattor, ofta tillverkade i plast eller gummi, som dels förhindrar att skålarna glider men som också är enkla att torka av. Många hundar gräver runt i maten eller skvätter med vattnet så det är verkligen att rekommendera att ha ett underlägg. Dessa underlägga är också toppen att ha med sig på resan så att du kan kladdsäkra en liten yta till hunden, till exempel i husbilen eller sommarstugan.

hundmatskal

Se till att mat- och vattenskålarna är rena och fräsha!

Ställning och matbar

Ett annat alternativ för stadigare skålar är att köpa en stabil ställning som man sedan kan sätta skålarna i. De här ställningarna kommer oftast med utrymme för två skålar, en för mat och en för vatten, men de är också lämpliga om man har två hundar som ska äta samtidigt.
Det finns särskilt upphöjda skål-ställningar som är mycket bra för större hundar och hundar som har problem med leder och nacke, så att de inte behöver böja sig så mycket när de ska äta. Om man även har mindre hundar är detta ett bra alternativ så att de inte kommer åt den stora hundens middag.

Trixies matställning är en stabil och säker matbar där du kan justera höjden fritt på de två skålarna som medföljer upp till maximalt 43 cm. Bra och ergonomiskt hållning för hunden främjar inte bara leder och skelett utan också matsmältningen.

Trixie erbjuder också denna stilrena matbar i trä med två skålar i keramik. En smart lösning på hur matskålarna lätt kan bli en snygg inredningsdetalj. Matbaren går att köpa i två storlekar och till ett riktigt bra pris. Ställningar och matbarer brukar kunna kosta en hel del men här kommer du billigt undan med en snygg, stabil och kvalitativ matbar!

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:11:25

Testvinnare - Bästa Hundmatskål

  • FuzzYard Matskål
  • Trixie Keramikskål
  • Sleepypod 3-i-1 matskål
  • Trixie Ställbar Matbar
  • Matbar Keramik och Trä
  • Matskål Slow Feed
  • Puppia Resematskål
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
85 röster, Genomsnitt: 4.6 / 5

Vanliga frågor om hundmatskålar

Är det bra med upphöjda matskålar?

Flera experter rekommenderar upphöjda matskålar av flera anledningar. Det är renligare, smuts hamnar inte lika lätt i matskålen och maten hamnar inte lika lätt på golvet, som lätt resulterar i ett hem för bakterier. Ledproblem, hundar med ledproblem eller som är gamla och sjuka har svårare att böja sig framåt för att äta. Sjuka och gamla hundar har ofta redan nedsatt aptit så det är viktigt att göra vad man kan för att underlätta måltiden för hunden. Upphöjda matskålar kan alltså vara både förebyggande för din friska hund och underlätta för den sjuka.

Hur ofta ska matskålen rengöras?

Precis som för oss människor är renlighet och hygien viktigt för hunden. God hygien vid mathållningen är a och o, rengör därför matskålen dagligen. Du kommer långt med att skölja ur den med varmt vatten på daglig basis och veckovis köra den i diskmaskinen eller diska med grundligt med borste.

Varför morrar hunden runt matskålen?

Att din hund morrar beror oftast på att den är på vakt. Att äta är starkt knutet till hierarkin för hundar och de kan bli "vaktiga" runt sin mat. Detta kan bli ett problem om du har flera hundar eller andra djur eller småbarn som rör sig nära matskålen. Träna snarast bort detta beteende om du märker av det så att din hund inte nafsar eller gör utfall i samband med matning.

Varför krafsar hunden i och runt matskålen?

Det är inte helt ovanligt att hundar krafsar med nosen eller tassen i och runt matskålen. Om hunden gör detta utan att äta kan det betyda att det inte är hungrig och försöker gömma maten. Det är ett nedärvt beteende från när hunden var vild, att vilja gömma maten för att helt enkelt spara den.

Min hund vill inte äta ur skålen!

Om du har köpt en ny skål kan det ta ett tag för hunden att vänja sig, en del är fegare än andra och det kan ta tid att träna. Vi har till och med haft en hund som regelbundet blev orolig och rädd för skålen så vi fick rotera mellan flera skålar och byta varannan månad ungefär. Nedan kan du få lite tips på hur du kan tänka!

Vissa hundar kan ha svårt att lära sig att äta ur skål, då krävs lite träning!

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu