Hundtäcke

Inget annat djur i världen kommer i en så stor variation som hunden och det innebär att vovvar inte bara finns i olika storlekar och raser, utan också att de klarar väderförhållanden olika bra. Medan vissa hundar är framavlade för att klara specifika väderslag som kyla, regn och hetta, så är många hundar inte så välrustade för dem. Precis som människor reser runt hela jorden så har även hundar fått flytta på sig genom tiderna, varav vissa av dem har hamnat på platser som de inte riktigt är ämnade för. Att skaffa sig en eller ett par hundtäcken kan därför vara en bra lösning på problemet, så att hunden aldrig behöver frysa eller bli genomdränkt hur illa det än är med vädret.

Hur hundar klarar olika klimat beror på saker som deras kroppsbyggnad, underhudsfett och energiförbrukning men framförallt så beror det på deras päls. Det finns hundar som har så tjock päls att varken regn eller kyla kan penetrera den, medan andra hundar har fint och lent hår som i princip inte klara någonting. Det finns också hundar som älskar att slänga sig i gyttjepölar och rulla runt på döda fiskar och bajs och andra som beter sig som små prinsar och prinsessor och som inte skulle drömma om att göra något så pinsamt. Hundar kan vara livrädda för regn och vatten men de kan också avguda alla våta element. Som husse eller matte är det därför viktigt att skydda både sin hund och sitt hem från vädrets omväxlande förhållanden och att klara vad vädergudarna än slänger åt ens håll. Ge därför din själv och din hund ett täcke som klarar av regn och rusk, kyla och smuts.

Behovet avgör vilket hundtäcke som passar din hund

Innan du bestämmer vilken typ av hundtäcke kommer passa dig och din hund bäst så bör du ta dig en ordentlig funderare på följande saker:

  • Klarar min hund kyla? Om du har en hund som lätt fryser är det A och O att ge den ett extra varmt hundtäcke, gärna en modell med extra foder och vaddering.
  • Klarar min hund nederbörd? Om din hund har en päls som är vattenresistent är det ingen idé att skaffa ett regn-täcke men om den har en pälskvalitet som lätt blir blöt är det bra att alltid ha ett sådant täcke tillhanda.
  • Är min hund en smutsgris? I de flesta fallen är svaret på den frågan 99% ja, men det finns hundar som inte är förtjusta i att smutsa ner sig. Om den däremot tillhör majoriteten bör du skaffa ett hundtäcke som är lätt att tvätta och som helst inte är vitt eller ljusrosa utan snarare är mörkt och/eller mönstrat.
Hund I med hundtäcke

Hundtäcken kommer i många olika former och med olika funktioner.

Vad är ett hundtäcke?

Ett hundtäcke är ett speciellt utformat plagg som täcker en stor del av hundens kropp, framförallt överdelen som nacke, rygg och bak men också magen. Plagget kan vara tillverkat av tyg, syntetiska material eller läder och kommer med eller utan fodring. Vissa täcken är speciellt utformade för väderförhållanden som nederbörd eller kyla, medan andra har en mer övertäckande allrounddesign, och det finns olika täcken för olika hundraser, storlekar och kroppstyper. Hundar är mycket varierade till sitt utseende, och även om en Chihuahua, en Yorkie och en tax alla är små hundar så har de rejält olika kroppsformer.

Täcket sätts oftast på med remmar och/eller kardborreband och efter att huvudet har trätts in genom en halsmynning så brukar resten av plagget svepas om hunden på ett fiffigt sätt. Regn-täcken brukar vara designade med huvor eller höga kragar, medan andra täcken ofta låter huvudet vara fritt. De justerbara partierna brukar framförallt sitta runt halsen och baken så att man kan skräddarsy täcket så väl som möjligt. De allra flesta hundtäckena är så designade att de kan användas antingen med sele eller klassiskt koppel, och nästan alla tillåter vanlig maskintvätt.

För mindre hundar eller hundar som är extra känsliga för kyla och regn så finns det speciella hundtäcken som liknar overaller och även täcker benen hela vägen ner till tassarna. De här täckena är av förklarliga skäl mindre populära bland hundarna själva, men är å andra sidan nödvändiga i vissa fall.

Vintertäcke

När det blir riktigt kallt uppe i Skandinavien så blir det inte sällan minusgrader, gärna i kombination med snålblåst och hög luftfuktighet, vilket gör att det känns ännu kallare än det egentligen är. Det här upplever många hundar som precis lika obehagligt som vi människor gör ochdet finns hundraser som är särskilt känsliga för kyla, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för deras hälsa. Som tur är finns det ett stort utbud av hundtäcken för låga temperaturer som får din vovve att känna sig varm och trygg under promenaden.

En populär modell av vinter-täcken består av tjocka, vadderade plagg som är tillverkade av material som dels skyddar mot vind och kyla, men samtidigt andas så att hunden inte blir överhettad. De bästa modellerna klarar mycket låga temperaturer men är tillverkade på ett sådant sätt att de fortfarande är mjuka nog att låta hunden röra sig så fritt som möjligt. Det finns också täcken som är gjorde efter lager på lager principen, där innerdelen är mjukare och är tillverkade av till exempel skön fleece, medan ytterdelen är lite tuffare och tåligare.

Regntäcke

Det kan regna året runt så om man har en hund som inte har en vattentålig päls kan det vara en god idé att ha en modell för sommaren och en för vintern. Ett typiskt sommarregntäcke består av ett helt vattentätt täcke som sitter tätt runt hundens kropp så att inget vatten kan sippra in. Man brukar kunna justera vissa partier, som till exempel hals och nacke liksom baken, så att täcket sitter helt rätt. Vissa modeller kommer med en huva medan andra har extra höga kragar för att skydda hunden, och det finns täcken i roliga och fantasifulla mönster.

För att ett regntäcke ska vara riktigt bra och praktiskt bör det vara tillverkat av ett material som torkar lätt, liksom tillåter hundens hud att andas. För vintern brukar täcket bestå av en insida av ett mjukt och varmt material medan utsidan ser ut som en typisk regnrock. Många modeller har också insydda reflexer placerade på strategiska ställen.

Vindtäcke

Om du är friluftsmänniska och spenderar långa timmar på vandring ute i naturen med din hund så kan du sätta på den ett täcke som skyddar mot blåst och regn men som samtidigt är lättare än ett klassiskt värmetäcke. Genom att ge hunden maximal rörelsefrihet kan den njuta av att springa, söka och rulla runt ute i naturen utan att bli blöt, smutsig eller behöva frysa. De här täckena är tillverkade av smidiga material, inte olikt liknande modeller för människor, och har ibland egna fickor där man kan förvara mindre föremål som bajspåsar eller ett koppel. Eftersom utelivet innebär en hel del smuts är de här täckena enkla att rengöra både för hand och i maskin, och har ofta mönster som tillåter en hel del lort.

Hund med reflextaecke

En reflexväst är ett måste för din hunds säkerhet när höst och vinter nalkas.

Reflextäcke eller reflexväst

Det finns hundtäcken med fiffiga reflexer som gör att hunden syns under både nattpromenader och mörka vinterdagar. Det finns olika varianter av plagg med reflexer för hundar och kan bland annat finnas på en hundsele, men de vanligaste och bästa alternativen är reflextäcken eller reflexvästar. Reflextäcken har oftast extra vaddering för att hålla hunden varm, medan reflexvästar är tunnare i tyget och passar dagar då vädret är milt. Att använda reflextäcken eller västar under promenader utgör en säkerhetsåtgärd och skyddar dig och din hund från olyckor. Vi använder alltid reflextäcke dygnet runt på vintern för vår vita hund, detta då hon även på dagtid smälter in i snöns färger och kan vara svår att se för andra människor och djur.

Även om det inte regnar eller är kallt så är det smart att ha reflexer på din hund så att bilister och cyklister kan se den på håll. Välj en tunn modell på sommaren och en varmare för vintern och ge din hund en säker och riskfri promenad. Om vädret är bra så kan du välja en reflexväst istället för ett reflextäcke.

Kyltäcke

På sommaren är ett kyltäcke ett fantastiskt hjälpmedel att hålla hunden sval och skön även under varma dagar. För de hundar som är extra värmekänsliga blir kyltäcket ett välkommet plagg som håller flåset borta. De flesta kyltäcken eller kylvästar blötläggs med kallt vatten och sätts sen på hunden. Kyltäcket kommer sedan hålla en sval temperatur tills dess att det torkat. Hur länge ett kyltäcke håller sig vått och svalt beror på hur varmt det är ute, vilket luftfuktighet det är och hur varm hunden är. Man kan räkna med att kyltäcket vid riktigt varma dagar håller sig svalt upp mot en timme. Om din hund använder ett kyltäcke så är det viktigt att du ofta kontrollerar att det är svalt och vått. Om det håller på att torka är det dags att blötlägga det igen. Vissa kyltäcken kan du även lägga in i frysen och på så sätt hålla det svalt.

Tillbehör till hundtäcken

Om du vill skaffa några smarta tillbehör till din hunds täcke så är det framförallt reflexer och ljus som är viktigast av allt. Det finns lätta och fiffiga små lampor som man kan sätta vid bak och hals, och om täcket inte redan har reflexer så kan du enkelt själv komplettera.

Ett annat bra tillbehör är en tröja som du kan sätta på hunden under täcket om det skulle vara lite kallare än vanligt men du ända inte vill använda ett regelrätt vintertäcke. Ett perfekt komplement till ett enkelt regn-täcke.

Vänj din hund

Om din hund aldrig har haft på sig ett hundtäcke förut så kan du vänja den successivt genom att sätta på den täcket under kortare tider, gärna i kombination med någon form av belöning. Även den mest motståndskraftige hund brukar kunna mutas om man bara är konsekvent och får den att associera täcket med just godbitar. Det som framförallt brukar störa vissa hundar med täckena är att de upplever att deras rörelsefrihet är begränsad, och de känner sig på så sätt fångade. Gör påtagandet av täcket till en rolig lek med uppmuntrande ord och belöningar, och distrahera gärna din hund med en boll eller annan favoritleksak så kommer den snabbt komma över obehagskänslan. Tvinga den däremot aldrig till något utan genomför i stället träningsmomenten gradvis och med tålamod. Om hunden lär sig att associera täcket med promenad så blir det en symbol för något kul och positivt!

Hur vet jag vilken storlek som behövs?

När man väljer ett hundtäcke så är det viktigt att man beställer det i rätt modell och storlek. Det är framförallt ryggens längd liksom halsens och bröstets omkrets som spelar roll, och man kan enkelt ta mått på sin hund med ett vanligt måttband. Även om du inte kan hitta en modell som exakt stämmer in på din hunds proportioner så är de flesta hundtäckena designade så att de tillåter en viss justering. Om du är i valet och kvalet mellan två intilliggande storlekar så är det bättre att välja det större alternativet och sedan dra åt lite extra.

Vanliga frågor om hundtäcken

Hur tvättar jag hundtäcken?

På de allra flesta hundtäcken så finns det en tvättlapp som sitter insydd i plagget. Där kan du hitta samtliga instruktioner som behövs för att sköta ditt hundtäcke på korrekt sätt. Generellt så kan hundtäcken tvättas i tvättmaskin på 40 grader tillsammans med ett milt tvättmedel. 

 

Finns det hundtäcken i min hunds storlek?

Det finns ett stort sortiment av hundtäcken på marknaden idag och det finns därför definitivt ett hundtäcke som passar din hund oavsett dess storlek. Skillnaden om du har en väldigt stor eller mycket liten hund är att vissa hundtäcken kanske inte finns i rätt storlek, eller att de kan vara slutsålda. Som med människors kläder så tillverkas ett färre antal av de storlekar som inte tillhör mitten av storlekstabellen. Detta kanske innebär att du inte kan få tag i det där hundtäcket som du verkligen vill ha till din hund om det brådskar med inköpet och att du då får välja ett annat som finns i din hund storlek.

 

Kan min hund ha hundtäcke inomhus?

Vi på Husdjursrevyn ser ett hundtäcke som ett utomhusplagg och vi anser därför inte att man bör låta hunden ha hundtäcken inomhus. Om du letar efter plagg som din hund kan ha inomhus, som värmande tröjor eller liknande kan du se vår artikel om hundkläder.  

Om du däremot vill använda hundtäcke inomhus och du anser att det är bra för din hund så är det helt okej, det är upp till dig som känner din hund bäst att avgöra. Det viktiga är i så fall att hålla koll på att din hund inte blir överhettad av att ha hundtäcke inomhus.

Senast Uppdaterad: 2020-04-03 13:40:20

Ge din syn på Hundtäcken
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu