Vårt arbete finansieras av våra läsare. Genom affiliate-samarbeten erhåller vi en provision på vissa köp som görs via länkar på sidan.

Bäst hundtäcken 2023

Senast uppdaterad: 9 februari 2023

Ett hundtäcke kan hjälpa hunden att hålla värmen, kyla ner sig eller skydda mot regn och rusk. De flest hundar behöver ett hundtäcke av någon sort. De med tjock päls kan behövas kylas ner på sommaren och små hundraser kan behöva ett värmande täcke på vintern. Men alla hundar (och framför allt ägare) blir glada av ett bra regntäcke. Läs mer om våra favorittäcken och guide till rätt täcke nedan.

Innehållsförteckning

Vilket hundtäcke är bäst?

Först måste du såklart veta när du ska använda täcket. Det finns många bra allround-täcken, men det är alltid bäst att köpa ett situationsspecifikt täcke. Om du behöver skydd mot regn så ska du köpa ett regntäcke, eller ett vintertäcke för att värma den frusa vovven. Vi har testat ett flertal hundtäcken och betyg satt dessa efter följande punkter:

 • Passform: Passform handlar både om anpassningsbarhet, att det ska finnas många punkter att justera passformen på så att den blir bra. Men det handlar också om att det ska finnas många storlekar att välja på från början, som sedan kan anpassas specifikt.
 • Utformning - Täcket ska vara lätt att handskas med, det ska vara lätt att ta på och av. Och det ska gå att tvätta i sin helhet i maskin. Det är också bra med flera punkter för att fästa koppel samt krage som går att fälla upp och ner.
 • Kvalitet - Kanske viktigast av allt är att täcket håller i många år. Det är svårt att veta innan man har använt täcket länge. Men att utgå från ett välkänt märke och inte köpa det billigaste täcket är bra riktlinjer. 

Feel Active Voss Parka Beige
Feel Active Voss Parka Beige
Bäst i test

1. Feel Active Voss Parka Beige

9,7/10
Typ
Vintertäcke
Material
Polyester
Märke
Feel Active
Till butik
599 kr
Läs mer

Feel Active Voss parka är ett superläckert och värmande vintertäcke med optimal passform som finns i en mängd storlekar. Produkten är framtagen för att täcka de stora muskelgrupperna hos din hund samtidigt som den är konstruerad för att inte dra ner på din hunds rörlighet eller flexibilitet när han är ute på promenader eller lek. Den har två spännen för att optimera passformen. En runt mage/midja och även en runt halsen så att det inte ska blåsa in kyla och vind vid det området. Det var just kylan som täcket var tänkt att motverka genom att anpassa materialet efter det nordiska vinterklimatet. 

Priset avspeglar kvaliteten på hundtäcket, i andra ordalag är detta ett riktigt kvalitetstäcke som vi rekommenderar!

Läs mer
Ruffwear WIND SPRINTER™ Hundjacka
Ruffwear WIND SPRINTER™ Hundjacka

2. Ruffwear WIND SPRINTER™ Hundjacka

9,7/10
Typ
Vindtäcke
Material
Nylon
Märke
Ruffwear
Till butik
375 kr
Läs mer
WInd Sprinter från Ruffwear är ett ultralätt täcke som är utmärkt för vandringen eller skogsäventyret. Du kan enkelt ta med dig täcket i packningen och ta fram det vid behov (det blir inte större än några centimeter ihoprullat). Det skyddar bra mot regn och vind men håller inte mot vinterns kallare dagar. Men det kan med fördel användas under hela sommarhalvåret, även när solen är framme. Det reflekterar solens strålar och skyddar därför mot värme. 
 
Täcket sitter bra med resår runt benen och har öppning för koppel om du använder sele. 
 
Läs mer
Ruffwear Powder Hound Hundjacka - Baja Blue
Ruffwear Powder Hound Hundjacka - Baja Blue

3. Ruffwear Powder Hound Hundjacka - Baja Blue

9,7/10
Typ
Vintertäcke
Material
Polyester
Märke
Ruffwear
Till butik
565 kr
Läs mer

Ruffwear är ett av våra favoritmärken när det kommer till hundsaker för vandring, träning eller mer krävande aktiviteter utomhus. Deras produkter kostar i regel något mer men håller en utmärkt kvalitet och är framtagna av hundvana människor som placerar funktionalitet först.

Täcket är inte supervarmt vilket gör att det passar bra för fartfyllda aktiviteter då hunden håller sig varm själv. Det lämpar sig också som regntäcke eller skydd vid lite mildare dagar. Med stretchtyg undertill och stor frihet för rörlighet så passar det utmärkt för vandring, drag eller lek.

Tänk på att täcket inte har en integrerad sele och heller inte öppning för det, du måste därför ha halsband på hunden eller ha den lös.

Läs mer
Back On Track Kyltäcke
Back On Track Kyltäcke

4. Back On Track Kyltäcke

9,3/10
Typ
Kyltäcke
Material
Polyester
Märke
Back on Track
Till butik
129 kr
Läs mer

Kyltäcket Cool on Track från Back on Track kyler genom att behålla fukt. Du blöter täcket och sätter på det på hunden så håller den sig kall så länge täcket är blött. Kom ihåg att täcket får motsatt effekt när det blir torrt! Ha därför inte på täcket när det blivit torrt. Det finns många kyltäcken som fungerar bra men Back on Tracks tycker vi håller fukten längst och därmed får bäst effekt på en varm hund. 

Täcket är tillverkat av polyester utvändigt och bomull invändigt. Var alltid försiktig när du är ute med hunden under varma dagar, gå hellre korta promenader mer frekvent än riskera att hunden blir överhettad. 

Läs mer
Ruffwear - Swamp Cooler™ Kyltäcke Hund
Ruffwear - Swamp Cooler™ Kyltäcke Hund

5. Ruffwear - Swamp Cooler™ Kyltäcke Hund

9,2/10
Typ
Kyltäcke
Material
Mesh-tyg
Märke
Ruffwear
Till butik
1045 kr
Läs mer

Ruffwears kyltäcke Swamp är ett multifunktionellt täcke som både kyler hunden och skyddar mot solen. Täcket har nämligen en SPF (solskydd) på 50+ vilket ytterligare skyddar hunden under varma dagar då solens strålar reflekteras bort. 

Täcket kan användas med både sele och halsband och tack vare öppningen i ryggen kan du återfukta kyltäcket om det börjar bli torrt och varmt. 

Läs mer
Hurtta Downpour overall - Svart
Hurtta Downpour overall - Svart

6. Hurtta Downpour overall - Svart

8,3/10
Typ
Regntäcke
Material
Polyester
Märke
Hurrta
Till butik
519 kr
Läs mer

Den här overallen från Hurrta ger ett bra skydd mot smuts och regn. Den skyddar större delen av hunden, med hög krage och ben så slipper hunden att blir blöt och du att tvätta din hund efter varje promenad. Med resårband så är det lätta att spänna åt overallen och förhindra att hunden blir blöt. Overallen är försedd med många reflexer på bra ställen som gör hunden lätt att se.

Overaller kan vara lite bökiga att få på, eftersom du måste trä i varje ben i overaller och se till att det sitter skönt på hunden. Men det är helt klart värt det om det öser ner ute.

Följ butikens instruktioner för rätt mått, overallen finns i många storlekar så du kommer utan tvekan hitta en som passar din hund perfekt.

Läs mer

Hund i snö med täcke

Så väljer du rätt hundtäcke

Ett hundtäcke är ett speciellt utformat plagg som täcker en stor del av hundens kropp, framförallt överdelen som nacke, rygg och bak men också magen. Plagget kan vara tillverkat av tyg, syntetiska material eller läder och kommer med eller utan fodring. Vissa täcken är speciellt utformade för väderförhållanden som nederbörd eller kyla, medan andra har en mer övertäckande allrounddesign, och det finns olika täcken för olika hundraser, storlekar och kroppstyper. Hundar är mycket varierade till sitt utseende, och även om en Chihuahua, en Yorkie och en tax alla är små hundar så har de rejält olika kroppsformer.

Täcket sätts oftast på med remmar och/eller kardborreband och efter att huvudet har trätts in genom en halsmynning så brukar resten av plagget svepas om hunden på ett fiffigt sätt. Regn-täcken brukar vara designade med huvor eller höga kragar, medan andra täcken ofta låter huvudet vara fritt. De justerbara partierna brukar framförallt sitta runt halsen och baken så att man kan skräddarsy täcket så väl som möjligt. De allra flesta hundtäckena är så designade att de kan användas antingen med sele eller klassiskt koppel, och nästan alla tillåter vanlig maskintvätt.

För mindre hundar eller hundar som är extra känsliga för kyla och regn så finns det speciella hundtäcken som liknar overaller och även täcker benen hela vägen ner till tassarna. De här täckena är av förklarliga skäl mindre populära bland hundarna själva, men är å andra sidan nödvändiga i vissa fall. Använd hundskor för ett få ett ännu mer utökat skydd mot kyla och frost. 

 • Vintertäcken

  När det blir riktigt kallt uppe i Skandinavien så blir det inte sällan minusgrader, gärna i kombination med snålblåst och hög luftfuktighet, vilket gör att det känns ännu kallare än det egentligen är. Det här upplever många hundar som precis lika obehagligt som vi människor gör och det finns hundraser som är särskilt känsliga för kyla, vilket kan leda till allvarliga konsekvenser för deras hälsa. Som tur är finns det ett stort utbud av hundtäcken för låga temperaturer som får din vovve att känna sig varm och trygg under promenaden. En populär modell av vintertäcke består av tjocka, vadderade plagg som är tillverkade av material som dels skyddar mot vind och kyla, men samtidigt andas så att hunden inte blir överhettad. De bästa modellerna klarar mycket låga temperaturer men är tillverkade på ett sådant sätt att de fortfarande är mjuka nog att låta hunden röra sig så fritt som möjligt. Det finns också täcken som är gjorde efter lager på lager principen, där innerdelen är mjukare och är tillverkade av till exempel skön fleece, medan ytterdelen är lite tuffare och tåligare.
 • Regntäcken

  Det kan regna året runt så om man har en hund som inte har en vattentålig päls kan det vara en god idé att ha en modell för sommaren och en för vintern. Ett typiskt sommarregntäcke består av ett helt vattentätt täcke som sitter tätt runt hundens kropp så att inget vatten kan sippra in. Man brukar kunna justera vissa partier, som till exempel hals och nacke liksom baken, så att täcket sitter helt rätt. Vissa modeller kommer med en huva medan andra har extra höga kragar för att skydda hunden, och det finns täcken i roliga och fantasifulla mönster. För att ett regntäcke ska vara riktigt bra och praktiskt bör det vara tillverkat av ett material som torkar lätt, liksom tillåter hundens hud att andas. För vintern brukar täcket bestå av en insida av ett mjukt och varmt material medan utsidan ser ut som en typisk regnrock. Många modeller har också insydda reflexer placerade på strategiska ställen.
 • Vindtäcken

  Om du är friluftsmänniska och spenderar långa timmar på vandring ute i naturen med din hund så kan du sätta på den ett täcke som skyddar mot blåst och regn men som samtidigt är lättare än ett klassiskt värmetäcke. Genom att ge hunden maximal rörelsefrihet kan den njuta av att springa, söka och rulla runt ute i naturen utan att bli blöt, smutsig eller behöva frysa. De här täckena är tillverkade av smidiga material, inte olikt liknande modeller för människor, och har ibland egna fickor där man kan förvara mindre föremål som bajspåsar eller ett koppel. Eftersom utelivet innebär en hel del smuts är de här täckena enkla att rengöra både för hand och i maskin, och har ofta mönster som tillåter en hel del lort.
 • Kyltäcken

  På sommaren är ett kyltäcke ett fantastiskt hjälpmedel att hålla hunden sval och skön även under varma dagar. För de hundar som är extra värmekänsliga blir kyltäcket ett välkommet plagg som håller flåset borta. De flesta kyltäcken eller kylvästar blötläggs med kallt vatten och sätts sen på hunden. Kyltäcket kommer sedan hålla en sval temperatur tills dess att det torkat. Hur länge ett kyltäcke håller sig vått och svalt beror på hur varmt det är ute, vilket luftfuktighet det är och hur varm hunden är. Man kan räkna med att kyltäcket vid riktigt varma dagar håller sig svalt upp mot en timme. Om din hund använder ett kyltäcke så är det viktigt att du ofta kontrollerar att det är svalt och vått. Om det håller på att torka är det dags att blötlägga det igen. Vissa kyltäcken kan du även lägga in i frysen och på så sätt hålla det svalt.
 • Reflextäcke eller reflexväst

  Det finns hundtäcken med fiffiga reflexer som gör att hunden syns under både nattpromenader och mörka vinterdagar. Det finns olika varianter av plagg med reflexer för hundar och kan bland annat finnas på en hundsele, men de vanligaste och bästa alternativen är reflextäcken eller reflexvästar. Reflextäcken har oftast extra vaddering för att hålla hunden varm, medan reflexvästar är tunnare i tyget och passar dagar då vädret är milt. Att använda reflextäcken eller västar under promenader utgör en säkerhetsåtgärd och skyddar dig och din hund från olyckor. Vi använder alltid reflextäcke dygnet runt på vintern för vår vita hund, detta då hon även på dagtid smälter in i snöns färger och kan vara svår att se för andra människor och djur. Även om det inte regnar eller är kallt så är det smart att ha reflexer på din hund så att bilister och cyklister kan se den på håll. Välj en tunn modell på sommaren och en varmare för vintern och ge din hund en säker och riskfri promenad. Om vädret är bra så kan du välja en reflexväst istället för ett reflextäcke.
Golden retriever under filt

Att vänja hunden att ha hundtäcke 

Om din hund aldrig har haft på sig ett hundtäcke förut så kan du vänja den successivt genom att sätta på den täcket under kortare tider, gärna i kombination med någon form av belöning. Även den mest motståndskraftige hund brukar kunna mutas om man bara är konsekvent och får den att associera täcket med just godbitar. Det som framförallt brukar störa vissa hundar med täckena är att de upplever att deras rörelsefrihet är begränsad, och de känner sig på så sätt fångade. Gör påtagandet av täcket till en rolig lek med uppmuntrande ord och belöningar, och distrahera gärna din hund med en boll eller annan favoritleksak så kommer den snabbt komma över obehagskänslan. Tvinga den däremot aldrig till något utan genomför i stället träningsmomenten gradvis och med tålamod. Om hunden lär sig att associera täcket med promenad så blir det en symbol för något kul och positivt!

Hur vet jag vilken storlek som behövs?

När man väljer ett hundtäcke så är det viktigt att man beställer det i rätt modell och storlek. Det är framförallt ryggens längd liksom halsens och bröstets omkrets som spelar roll, och man kan enkelt ta mått på sin hund med ett vanligt måttband. Även om du inte kan hitta en modell som exakt stämmer in på din hunds proportioner så är de flesta hundtäckena designade så att de tillåter en viss justering. Om du är i valet och kvalet mellan två intilliggande storlekar så är det bättre att välja det större alternativet och sedan dra åt lite extra.

Vanliga frågor om hundtäcken

Hur tvättar jag hundtäcken?

På de allra flesta hundtäcken så finns det en tvättlapp som sitter insydd i plagget. Där kan du hitta samtliga instruktioner som behövs för att sköta ditt hundtäcke på korrekt sätt. Generellt så kan hundtäcken tvättas i tvättmaskin på 40 grader tillsammans med ett milt tvättmedel. 

Finns det hundtäcken i alla storlekar?

Det finns ett stort sortiment av hundtäcken på marknaden idag och det finns därför definitivt ett hundtäcke som passar din hund oavsett dess storlek. Skillnaden om du har en väldigt stor eller mycket liten hund är att vissa hundtäcken kanske inte finns i rätt storlek, eller att de kan vara slutsålda. Som med människors kläder så tillverkas ett färre antal av de storlekar som inte tillhör mitten av storlekstabellen. Detta kanske innebär att du inte kan få tag i det där hundtäcket som du verkligen vill ha till din hund om det brådskar med inköpet och att du då får välja ett annat som finns i din hund storlek.

Vilka täcken behöver jag?

Vissa hundägare äger inga täcken alls medan andra har flera stycken. Det beror mycket på vilken hund du har och vilka rutiner ni har. En hund som är ute mycket och ofta kan behöva extra skydd vid dåligt väder och under vintertid men en hund som bor i stan och går lite kortare promenader behöver i regel inte samma utrustning. Men alla hundar behöver åtminstone en bra och synlig reflexväst!

Testvinnare - Bästa Hundtäcken

 • Feel Active Voss Parka Beige
 • Ruffwear WIND SPRINTER™ Hundjacka
 • Ruffwear Powder Hound Hundjacka - Baja Blue
 • Back On Track Kyltäcke
 • Ruffwear - Swamp Cooler™ Kyltäcke Hund
 • Hurtta Downpour overall - Svart

Källhänvisning 

AVMA - Hur du håller din hund varm och säker i kallt väder

College Of Veterinary Medicine- Husdjurs behov vid låga temperaturer

ResearchGate - Hur hundars kroppstemperatur påverkas av olika pälstyper

Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
61 röster, Genomsnitt: 4.4 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu