Kattgodis

Till skillnad från hundar så är katter ganska kräsna när det kommer till mat och godis. Medan en vovve glatt glufsar i sig i princip vad som helst så kan en katt matvägra bara för att det är fel märke på maten eller då den tröttnat på sin vanliga kost. Det samma gäller godis; vissa katter tar tacksamt emot en godbit lite då och då medan andra nosar på den misstänksamt och sedan blänger förnärmat på sin husse eller matte!

Som kattägare är det därför inte alltid det lättaste att bestämma vilket kattgodis som passar bäst, utan man får helt enkelt pröva sig fram. Har man fler än en katt i sitt hushåll så får man räkna med att införskaffa ett antal olika sorter. När man väl lyckas hitta kattens favoritgodis så kan den utgöra en riktig skänk från ovan. En godisglad katt gör nästan vad som helst för sitt favoritsnask, och det är ett utomordentligt sätt att lära katten att lystra och komma.

Det finns också roliga kattleksaker som man fylla med kattgodis för att aktivera och stimulera kissemissen så mycket som möjligt. Katter gillar att smyga, jaga och att jobba lite för maten, och här kan godiset komma väl tillhanda.

Olika sorters kattgodis

Nästan allt kattgodis är tillrett för att på ett eller annat vis tillgodose katten med vitaminer, mineraler eller andra hälsofördelar som bättre matsmältning och munhygien. Det finns kattgodis berikat med omega fetter eller med kalcium, och det finns massor av olika varianter som till exempel kex, krämer, korvar, pulver, vätskor och tuggbitar. Katter är ofta känsliga för konsistensen och kan ibland gilla en godisbit då den är extra knaprig, men det är också vanligt för olika katter att ha olika smakpreferenser. En katt kan avguda allt som har med fisksmak att göra medan en annan inte vill komma närheten av annat än kyckling.

Nedan kommer du kunna läsa om följande typer av kattgodis;

  • Kattbiskotter
  • Kattkorvar
  • Kattmjölk
  • Krämer
  • Pulver
  • Torkat kattgodis
  • Mjölkpastiller
  • Rawfood kattgodis
  • Bantningsgodis 
  • Hälsogodis

Gör ljudet till din och kattens bästa vän

Innan vi går in på de olika sorterna kattgodis som finns på marknaden så bör några ord ägnas åt hur kattgodisets förvaring kan bli en riktig livräddare. Genom att träna katten att associera ett visst ljud, till exempel rasslande biskotter i en låda eller ljudet av en konserv som öppnas, med härliga belöningar och smakupplevelser kan man få katten att komma rusande i alla lägen. Ett extremt effektivt att tillkalla sig en katt som rymt eller som gömmer sig precis när det är dags att gå till veterinären.

kattgodis

Det finns mängder av olika typer av kattgodis, för att hitta rätt är det lättast att prova olika sorter och se vad just din katt gillar.

Kattbiskotter

Den allra vanligaste typen av kattgodis består av små biskotter, inte olikt torrfoder, som är knapriga och ofta fyllda med saker som ost eller kött. De här små godbitarna brukar vara populära bland de flesta katter men de är samtidigt de mest kaloririka. Om en katt har fått smak för kattbiskotter är det särskilt viktigt att hålla dem rejält gömda då de gärna sätter i sig hela förpackningen om de får tillfälle.

Kattkorvar

Kattkorvar ser ut som små avlånga tuggpinnar och även om katten till en början kan vara rätt misstänksam mot dem så brukar de få upp smaken för den om man bryter upp dem i mindre bitar. Ju mer katten tuggar på korven desto mer smak får den fram, och det här bli ofta en av de stora favoriterna. Bland de populäraste smakerna finns kyckling, oxe och gris.

Kattmjölk

Till skillnad från vad många tror så är det vanligt att katter är laktosintoleranta. Det finns därför kattmjölk som man kan köpa i små flaskor som brukar vara berikande med nyttiga ämnen som man kan ge till katten lite då och då. Kattmjölk är också en lämplig godsak för katter som har problem med tänderna men är annars populär bland alla åldrar.

Krämer

Om man har en katt som behöver lite extra näring, kanske på grund av ålder eller om den inte äter så bra, så finns det mycket bra krämer berikade med vitaminer, fetter och mineraler som är särskilt utformade för kattens behov. Genom att trycka ut ett par centimeter om dagen för katten att slicka i sig ger man den inte bara en riktig godsak, utan dessutom rikligt med näring.

Kattkräm kan också användas vid medicinering. Har man en katt som vägrar att äta sin medicin kan man maskera den genom att omge läkemedlet med kräm. Om katten är riktigt kinkig kan man krossa pillret och sedan blanda upp det med kräm som man sedan kan smörja lätt på kattens framben. Genom att indignerat slicka av sig den sörja som elaka matte eller husse precis satt på får till och den besvärligaste patienten i sig sin medicin. Resultat!

Pulver

Det kan låta lite märkligt men det finns pulver som man kan strö på en katts mat som får den att smaka extra gott. Som alltid är fallet med katter så faller det inte alla missingar i smaken, men om katten tycker om pulvret kan det bli en bra allierad. Ett särskilt populärt pulver är gjort av grönmusslor och har som bonus att det håller tandsten borta.

Torkat kattgodis

Har man en katt som gillar att ligga och tugga och smaska länge kan enkla biskotter snabbt bli tråkiga. För denna typ av katt passar torkat kattgodis allra bäst, och man kan få tag på allt från torkade småfiskar till torkat oxhjärta. De torkade bitarna blir smakligare ju mer katten tuggar och mjukar upp dem, men man får också räkna med att den ibland kommer att leka med bitarna över hela hemmet.

Mjölkpastiller

Katter tål inte alltid mjölk men det finns smaskiga små pastiller som är gjorda av mjölkprodukter som katten klarar av. De här bitarna är ofta berikade med kalcium och brukar bli riktiga favoriter bland de flesta kissekatterna.

katt äter godis

Om din katt är kinkig med maten är ett tips att blanda i lite av favoritgodiset!

Rawfood kattgodis

Rawfood-trenden har nått även kattvärlden och det finns ett stort utbud av godis gjort med organiska ingredienser, fria från kemikalier och tillsatsämnen. Kostar ofta lite mer men brukar tas emot tacksamt av även den kinkigaste kissen och det finns många olika smaker att pröva på.

Bantningsgodis

Har man en kisse som är lite rund om magen eller om man vill förebygga onödig viktuppgång så finns det kattgodis som är kalorisnålt och fattigt på kolhydrater som tillåter även den mat-gladaste katten att få sig en godbit då och då. Det finns särskilt komponerade godisbitar som ofta kostar lite mer men som samtidigt är värda varenda öre då man ju vill ha en nöjd och slimmad katt.

Hälsogodis

De flesta tillverkarna av kattgodis brukar se till att godbitarna innehåller någon form av nyttoämne, men det finns också rent hälsoinriktat godis för olika problem. Till de vanligaste hör kattgodis för tänder och matsmältningen. Katter får ofta problem med tandsten med åldern och genom att ge dem godis som motverkar detta regelbundet kan man undvika framtida problem. De vanligaste formerna av tandgodis består av tuggbitar eller tuggstickor, men det finns också pulver och regelrätt tandkräm som dock kräver att man får borsta missens tänder.

Många katter får i sig mycket päls då de putsar sig länge och ofta och då kan man som omtänksam matte eller husse ge sin pälsbebis speciellt godis som löser upp bollarna eller hjälper dem att komma ut naturligt. Det här är särskilt nödvändigt för katter med lång päls eller under perioder då katten fäller extra mycket som under vår och tidig sommar.

Ett annat vanligt hälsoproblem för katter, särskilt kastrerade hanar, är infektioner, kristaller och sten i urinblåsan och urinvägarna. Det här beror framförallt på att katter är dåliga på att dricka tillräckligt med vatten, och förutom att ge dem mer vätska så kan man också ge dem kost och godis som motverkar problemet.

När du väl hittat rätt godis kan du inte bara skämma bort din katt du kan också träna den!

Senast Uppdaterad: 2020-02-21 12:38:42

Ge din syn på Kattgodis
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu