Kattleksaker

Katter är mycket lekfulla små varelser och deras instinkt för jakt och smyg är lika stark nu som för tusentals år sedan. Det börjar när kattungarna är ungefär fem veckor gamla, då kattmamman börjar lära dem att leka med olika byten. En annan favoritlek är att brottas med varandra och när ungarna blir riktigt stadiga på benen älskar de att jaga varandra så fort det bara går, på bekostnad av hemmets gardiner, möbler, prydnadsföremål och den allmänna husfriden.

Även om katter spenderar den största delen av sin dag med att sova och att slappa så är det också viktigt för dem att hållas stimulerade med lekar och aktiviteter. En katt som har tråkigt kan blir nervös och rastlös eller ägnar alla sin tid åt att tröstäta, vilket i sin tur kan leda till fetma och hälsoproblem. Som kattägare bör man därför alltid se till att hålla katten glad och i form, och det bästa sättet att göra det på är med leksaker eller kattmynta.

Skaffa en leklåda

Att ge sin katt en kul leksak är lika roligt för katten som för ägaren. Precis som människor så kan katten dock bli lite överväldigad om den får allt på en gång, så därför är det att rekommendera att man bara ger en leksak lite då och då. När katten inte sysslar med sin leksak kan man lägga den i en låda som katten själv kan gå till och välja något att leka med om den får tråkigt. Lådan kan på så sätt bli en positiv plats i hemmet, och om matte eller husse närmar sig den lär sig katten att något kul är på gång.

Rullbanor

En mycket rolig leksak som de flesta katter brukar uppskatta är en monterbar rullbana. Banan ser ut som en kringlig gång omgiven av plast, men också håligheter, och inne i den rullar en tyngre boll fram och tillbaka när katten puttar på den. Genom ett genialt system av små backar håller sig bollen i ruljangs, och det finns katter som kan syssla med den här anordningen i timmar. Har man en äldre eller en lite lat katt så får man räkna med att se sin kisse ligga vid eller på banan och lite disträ skjuta på bollen med tassen då och då så att den får fart igen. Men kul, det är det!

En rolig och mycket smart aspekt av den här leksaken är att man dels kan variera på dess form och montera bitarna i en cirkel i stället för en avlång bana, men också att man kan montera den vidare genom att göra en bana till. Principen är den samma som gamla bilbanor, med då bollen rullar i ett rör kan katten inte få ut den.

Laserpekare och jaktleksaker

En katt jagar gärna ljuskällor som reflexer och laserprickar och det finns både manuella och automatiska leksaker som låter katten springa runt i vild jakt. De här leksakerna är dock inte helt okontroversiella då katter kan bli mycket uppspelta och stressade av att ständigt jaga något som de inte kan komma åt. Se därför till att aldrig leka med laser i mer än tio minuter max åt gången.

Om man vill ge katten en något lugnare men ändå intensiv jaktleksak så finns det andra, batteridrivna leksaker där katten faktisk kan få tag på sitt låtsasbyte. Det kan handla om en enkel mus på hjul, en låtsasfjäril som sitter på en tunn pinne eller en plaststav som åker runt under en presenning, och det roliga med de här leksakerna är att katten får en känsla av att lyckas då och då, till skillnad från laserpekarna.

Har man mycket energiska katter som gärna håller igång hela natten kan det vara en smart strategi att låta dem leka med en laserpekare eller annan jaktleksak i några minuter innan läggdags. När den vilda leken är över ger man dem lite mat, som sedan kommer att följas av putsning och sömn nästan med automatik för de flesta katter.

Bollar, bollar, bollar

Den första leksaken som alla katter bör få är en boll, gärna flera. Det finns många olika sorter och kan hålla en katt underhållen i många timmar. Olika katter gillar olika modeller av bollar. Studsbollar eller gummibollar blir som allra roligast om matte eller husse kastar och studsar den ordentligt. Många katter gillar att få chansen att hoppa högt och springa snabbt. Andra katter kanske föredrar skumgummibollar som de kan bära omkring i munnen då de är lättare att bita i. 

Andra varianter är gallerbollar som gör ljud ifrån sig då de har en pingla inuti sig, fjäderbollar som stimulerar kattens jaktinstinkte på flera nivåer eller enkla prasselbollar som är roliga att leka med just eftersom de prasslar. För den som har pingisbollar hemma är dessa också ofta roliga för katten.

Lektunnel

Katter älskar att smyga och ta sig in i mindre utrymmen och det finns roliga tunnlar av olika längd och form som kommer att uppskattas av de flesta missar. Tunneln är lätt att fälla ihop om man inte vill ha den framme hela tiden, och den är ofta gjord av ett tunt, ”papprigt” material som prasslar skoj när katten befinner sig i den. Vissa tunnlar är enkla och raka medan andra är x-formade med ett hål i mitten, och vissa tunnlar har möjligheten att sättas fast med andra så att de blir längre. Enormt roligt om man har mer än en katt som uppmuntrar till roliga jakt- och smyglekar

Interaktiva leksaker

En populär form av leksak, särskilt för yngre och mycket nyfikna katter, är så kallade interaktiva leksaker där det händer grejer när katten trycker på en knapp eller en spak. Det kan till exempel vara en träleksak med håligheter som små mushuvuden kikar upp genom när katten trampar på olika tangenter eller spakar. Det här är inte något för alla katter då många tycker att det antingen är frågan om rena rama dumheter eller inte förstår vad de ska göra, medan andra kan leka i timmar.

Tygleksaker

I sitt naturliga tillstånd jagar katter mindre villebråd som möss, råttor och kaniner och därför faller det sig normalt att de också gillar att leka med tygleksaker i form av djur av varierande storlek. Det kan vara små råttor eller ankor som piper när katten tuggar eller trampar på dem, men det kan också vara tygleksaker i form av möss eller fiskar.

Många tygleksaker för katter är fyllda med kattmynta, en ört som ger katten ett litet rus i ungefär tio minuter. Det gör leksaken extra spännande och leken mer stimulerande, och är även ett bra sätt att hålla katten borta från saker den inte får tugga på.

Käppar och vippor

Om man själv vill leka intensivt med sin katt så kan man skaffa en vippa eller en pinne som antingen har en fjäder eller boll hängandes i ett snöre från dem. Genom att dra pinnen får kissen intrycket att fjädern rör på sig och kan springa omkring en hel del med denna leksak. Dra fjädern hit och dit, över och bakom soffor och sängar, snabbt och långsamt och väck jaktinstinkterna i katten till fullo. Också ett perfekt sätt att ta lyckade foton på sin katt på så länge det finns någon som kan hålla i vippan.

Matgömmor

Kattens sinnen stimuleras mycket väl genom leksaker som man kan gömma kattgodis eller kattmat i och som missen sedan får jobba på att få fram. Det kan handla om allt från en enkel toarulle med något smaskigt i mitten som man fyller med lite papper i båda ändorna, till ett avancerat lekcentrum med håligheter, luckor och andra utrymmen. Det är ett enkelt och effektivt sätt att stimulera katten mentalt. Godbitarna kan bestå av torrfoder eller tuggbitar men också krämer som smakar gott. Många katter tycker att den här typen av leksak är jätteskoj då den kräver att katten får kämpa för sin belöning, medan andra katter tittar uppfodrande på sin matte eller hussar och kräver att godbiten ska serveras direkt i hand.

En vanlig typ av matgömma ser ut som en hård plastboll som man kan skruva loss i mitten och sedan fulla med kattens favorittorrfoder. När katten sedan leker med bollen trillar enstaka bitar ut genom att litet hål, och det här kan hålla katten igång länge tills varenda bit har kommit ut. En mycket bra lek för ensamkatter som inte håller i gång så mycket eller katter som är lite kinkiga med maten.

Såpbubblor

Det finns specialtillverkade såpbubblor för katter som är preparerade med kattmynta och som ger katten en liten kick när den får tag på en bubbla. Ibland kan katter bli lite skrämda av bubblan om den till exempel brister på deras nos, men snart har de kommit underfund med leken och tycker att det är roligt att jaga den.

Katt boll

De flesta katter tycker om att ha många olika leksaker så att intresset alltid är på topp..

Kattmobiler

Precis som små bebisar kan tycka att det är kul och mysigt att ligga och titta på hängande mobiler över sin vagga så kan katter gilla att sitta under en liten konstruktion som ser ut som en madrass med överhängande bågar som det hänger bollar och fjädrar från. Katten kan antingen sitta eller ligga på rygg och slå på de hängande föremålen med tassen och det är ett trevligt sätt att leka på för både små kattungar och lite äldre eller latare katter.

Klösleksaker

Katter gillar att vässa klorna, helst på de dyrbaraste möblerna i hemmet, och för att motverka det kan man antingen klippa klorna lite grann eller köpa en klösleksak. Ett klösträd eller en klösbräda kommer också väl tillhands. Det finns också kul klösleksaker som uppmuntrar katterna att ägna klösandet åt dem istället för den svindyra lädersoffan. Dessa leksaker kan se ut som små djur med en klös-yta utmed ryggen, eller så kan man montera upp dem på väggen som plattor i olika former. Förvara dem dock inte i sovrummet då det väsnas ganska mycket då katten går loss med klorna!

Carl Engström
Hundinstruktör
Senast Uppdaterad: 2020-05-05 11:13:47

Testvinnare - Bästa Kattleksaker

  • Cat It Senses Rullbana
  • Laserpekare
  • Kong Cat leksaksboll
  • Prasseltunnel
  • Mouse in a pouch
  • Råtta i tyg
  • Kattvippa teleskop
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
71 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu