Test av 7 kattleksaker 2021

Katter lekfulla små varelser och deras instinkt för jakt och smyg är lika stark nu som för tusentals år sedan. Alla katter oavsett ålder gillar lek, och då är det bättre att katterna leker med kattleksaker istället för hemmets möbler och prydnadsföremål. Även om katter spenderar den största delen av sin dag med att sova och att slappa, så är det också viktigt för dem att hållas stimulerade med lekar och aktiviteter. En katt som är understimulerad eller har tråkigt kan bli nervös och rastlös, vilket kan leda till att den istället börjar äta väldigt mycket och får hälsoproblem. Som kattägare bör man därför alltid se till att hålla katten glad och i form, och det bästa sättet att göra det på är med kattleksaker!

Innehållsförteckning

Vilken kattleksak passar min katt bäst?

Att hitta den rätta kattleksaken handlar till stor del om kännedom om den egna katten. Vet man att katten gillar att springa mycket vill man kanske ha en leksak med ett stort rörelseomfång. Har man istället en katt som föredrar att ligga på rygg och vifta med tassarna, skulle nog ett spö med en fjäder vara ett bättre alternativ. Det som dock går att jämföra mellan kattleksakerna är följande punkter, och som vi har fokuserat lite extra på:

Material - Det är viktigt med material som håller år efter år mot kattens vassa klor och tänder, och som heller inte är farligt om katten skulle få i sig.
Kvalitet - Materialvalet kan vara bra, men det ska vara rätt material på rätt ställe.
Aktiveringsnivå - En aktiv katt är en glad katt. Om katten får röra på sig mycket kommer den också hålla sig i bättre form och förbli friskare.

Cat It Senses Rullbana
Cat It Senses Rullbana
Bäst i test

1. Cat It Senses Rullbana

9,4/10
Till butik
189 kr
Läs mer

En mycket rolig leksak som alla katter uppskattar är denna monterbara rullbana från Cat It Senses. Banan ser ut som en gång omgiven av plast, men med håligheter och en boll som åker inne i banan. Genom ett genialt system av små backar håller sig bollen i gungning, och det finns katter som kan syssla med den här anordningen i timmar!

Det smarta med den här leksaken är att man dels kan variera på dess form och montera bitarna i en cirkel i stället för en avlång bana, men också att man kan montera den vidare genom att göra en bana till. Principen är den samma som gamla bilbanor, med då bollen rullar i ett rör kan katten inte få ut den.

Läs mer
Prasseltunnel
Prasseltunnel

2. Prasseltunnel

9,3/10
Till butik
219 kr
Läs mer

Katter älskar att smyga och ta sig in i trånga utrymmen där de kan leka och gömma sig. Har man en sådan katt kommer denna prasseltunnel till perfekt användning. Tunneln kan man inte bara ha till lek, utan katten kan också sova och gömma sig i den. Tunneln är lätt att fälla ihop om man inte vill ha den framme hela tiden, och den är gjord av ett tunt, "papprigt" material som prasslar när katten befinner sig i den. En perfekt leksak för katten med jaktinstinkt! 

Läs mer
Kong Cat leksaksboll
Kong Cat leksaksboll

3. Kong Cat leksaksboll

9,1/10
Till butik
79 kr
Läs mer

Den första leksaken som alla katter bör få är en boll, gärna flera! Bollen Kong Cat Yarnimals är en gullig liten boll som uppmuntrar till lek genom att inte vara helt symmetrisk med sina öron och svans, och på så sätt rullar bollen i slumpmässiga riktningar. Bollarna ger ett intryck av att tåla bra, samtidigt som dessa är skonsamma mot kattens tänder. Bollarna har också en liten dos av kattmynta för att uppmuntra till ytterligare lek och bus!

Läs mer
Laserpekare
Laserpekare

4. Laserpekare

8,9/10
Till butik
59 kr
Läs mer

En katt jagar gärna ljuskällor som reflexer och laserprickar och det finns både manuella och automatiska leksaker som låter katten springa runt i vild jakt. De här leksakerna är dock inte helt okontroversiella då katter kan bli mycket uppspelta och stressade av att ständigt jaga något som de inte kan komma åt. Se därför till att aldrig leka med laser i mer än tio minuter max åt gången.

Om man vill ge katten en något lugnare men ändå intensiv jaktleksak så finns det andra, batteridrivna leksaker där katten faktisk kan få tag på sitt låtsasbyte. Det kan handla om en enkel mus på hjul, en låtsasfjäril som sitter på en tunn pinne eller en plaststav som åker runt under en presenning, och det roliga med de här leksakerna är att katten får en känsla av att lyckas då och då, till skillnad från laserpekarna.

Har man mycket energiska katter som gärna håller igång hela natten kan det vara en smart strategi att låta dem leka med en laserpekare eller annan jaktleksak i några minuter innan läggdags. När den vilda leken är över ger man dem lite mat, som sedan kommer att följas av putsning och sömn nästan med automatik för de flesta katter.

Läs mer
Mouse in a pouch
Mouse in a pouch

5. Mouse in a pouch

8,7/10
Till butik
379 kr
Läs mer

En populär form av leksak, särskilt för yngre och mycket nyfikna katter, är så kallade interaktiva leksaker där det händer grejer när katten trycker på en knapp eller en spak. Det kan till exempel vara en träleksak med håligheter som små mushuvuden kikar upp genom när katten trampar på olika tangenter eller spakar. Det här är inte något för alla katter då många tycker att det antingen är frågan om rena rama dumheter eller inte förstår vad de ska göra, medan andra kan leka i timmar.

Läs mer
Råtta i tyg
Råtta i tyg

6. Råtta i tyg

8,6/10
Till butik
21 kr
Läs mer

I sitt naturliga tillstånd jagar katter mindre villebråd som möss, råttor och kaniner och därför faller det sig normalt att de också gillar att leka med tygleksaker i form av djur av varierande storlek. Det kan vara små råttor eller ankor som piper när katten tuggar eller trampar på dem, men det kan också vara tygleksaker i form av möss eller fiskar.

Många tygleksaker för katter är fyllda med kattmynta, en ört som ger katten ett litet rus i ungefär tio minuter. Det gör leksaken extra spännande och leken mer stimulerande, och är även ett bra sätt att hålla katten borta från saker den inte får tugga på.

Läs mer
Kattvippa teleskop
Kattvippa teleskop

7. Kattvippa teleskop

8,3/10
Till butik
99 kr
Läs mer

Om man själv vill leka intensivt med sin katt så kan man skaffa en vippa eller en pinne som antingen har en fjäder eller boll hängandes i ett snöre från dem. Genom att dra pinnen får kissen intrycket att fjädern rör på sig och kan springa omkring en hel del med denna leksak. Dra fjädern hit och dit, över och bakom soffor och sängar, snabbt och långsamt och väck jaktinstinkterna i katten till fullo. Också ett perfekt sätt att ta lyckade foton på sin katt på så länge det finns någon som kan hålla i vippan.

Läs mer

glad kvinna och katt

En nöjd katt och en glad husse

 • sakerhet

  Säkra leksaker

  Majoriteten av alla kattleksaker som säljs av erkända butiker är idag säkra. Med säkra menar vi att katten inte skadar sig när den leker, eller råkar få i sig farliga ämnen. En risk som finns när man bara tar ett föremål som man råkar ha hemma och leker med katten, är att den kanske inte är avsedd för lek med katt. Små, vassa delar kan lossna som katten råkar tugga och få i sig, och som i värsta fall kan vara giftiga. Kattleksaker från butik är dock helt framtagna för att lekas med och är därför mycket säkrare.
 • fundering

  När ska man leka? 

  Det är oftast bättre att leka lite för mycket än för lite. Om en katt inte vill leka kommer det att märkas tydligt. Något som många kattägare brukar göra, är att leka med katten precis innan man själv ska gå och lägga sig. På så sätt kommer katten också att bli trött, och vilja sova när resten av hushållet ska det. Alla får en bättre sömn och är piggare på morgonen!
 • leka med katt

  Tillsammans eller var för sig?

  Som bekant finns det flera olika sorters kattleksaker. För den som har en innekatt men inte alltid har så pass mycket tid till övers som man kanske önskade, kan kattleksaker där katten klarar sig själv vara något man föredrar för att man själv ska få lite lugn. Annars brukar det vara trevligare och mer stimulerande för katten när ägaren också är med och leker.
 • kattleksak2

  Låt inte katten ha tillgång till alla leksaker samtidigt!

   Har en katt alltid tillgång till alla sina leksaker, kommer den snabbt att tröttna på dem. Det är bättre att ha framme 2-3 leksaker åt gången, för att sedan byta ut dem mot 2-3 andra. När katten har tröttnat på de nya leksakerna, kan man åter ta fram de gamla som kommer att upplevas som nya av katten. På det här sättet kommer katten nyfiket alltid leka med de "nya" leksakerna utan att man ständigt behöver köpa flera nya leksaker.

Testvinnare - Bästa Kattleksaker

 • Cat It Senses Rullbana
 • Prasseltunnel
 • Kong Cat leksaksboll
 • Laserpekare
 • Mouse in a pouch
 • Råtta i tyg
 • Kattvippa teleskop
Betygsätt den här artikeln
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
Omdöme
72 röster, Genomsnitt: 4.5 / 5
Senast Uppdaterad: 2021-01-14 09:46:56

Kommentera
Kommentarer

Ingen har kommenterat på denna sida ännu